Blago nama sta nas ceka...

Maraschino

#1 Blago nama sta nas ceka...

Post by Maraschino »

Citam ovo pa ne mogu sam sebi da vjerujem da se takve corbe jos kuhaju po svjetskim i beogradskim kuhinjama a mi toga ili nismo svjesni ili se pravimo ludi.Sve me podsjeca na onu: Rata nece biti iako smo to vise koristili radi prepucavanja nego sta je stvarno znacila.
Ovo me stvarno podsjeca na kraj '91 i pocetak '92 god.
Ekskluzivno
Piter Cejhan, analitičar Stratfora

Bez podrške Beograda Srbi u RS su nemoćni

Srbi imaju dva izbora - prihvatiti nezavisnost Kosova ili se sukobiti sa Zapadom i izgubiti mnogo više * Mogućnost izbijanja rata

Član američke nevladine organizacije Stratfor Piter Cejhan (Peter Zeihan) u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" iznosi vrlo sumorna predviđanja kada je budućnost ovog regiona i posebno Bosne i Hercegovine u pitanju.
Cejhan je glavni autor izvještaja o situaciji u BiH i poziciji premijera RS Milorada Dodika, koji je ovih dana izazvao niz reakcija u našoj zemlji, ali i inozemstvu.

Period tranzicije

- BiH je u periodu tranzicije i izaziva mnogo više pažnje nego što bi trebalo, posebno kada se dodaju zbivanja preko granice - u Srbiji i na Kosovu. Očekujemo da će u BiH u narednim mjesecima tenzije jako rasti - kaže Cejhan.
Upitan na kakve tenzije misli i da li se to odnosi i na mogućnost rata, on navodi da je ta opcija prilično realna- I to je moguće. Zavisi od zbivanja u Srbiji. Kosovo je pred nezavisnošću. Kada se ona ostvari, Srbi će morati odlučiti kako će se uklopiti u novu realnost. Imaju dva izbora - priznati realnost i činjenicu da su ratove brutalno izgubili te prihvatiti uvjete mira koje diktira Zapad ili se opirati i, dugoročno, izgubiti još i više - kaže naš sagovornik.
Precizira da će se sukob Srba i Zapada najprije desiti upravo u BiH. - Tu su Srbi, van Srbije, najjači. Istina je da će Srbija i Srbi dugoročno iz svega izaći kao najveći gubitnici, ali će kratkoročno i srednjoročno BiH propatiti - ističe on.
Dodaje da je odluka na Beogradu. Ako se prikloni ratnoj opciji, RS će nastojati pomoći kako bi ostvarila neku vrstu unije sa Srbijom.
- Ako Srbi ne uđu u rat ove ili one vrste sa Zapadom, BiH je sačuvana i stabilna. Naravno, imate Dodika i radikale koji prave probleme, ali bez podrške Beograda oni praktično ništa ne mogu postići. Međunarodna zajednica može smijeniti Dodika na isti način kako su to uradili toliko puta ranije s drugim političarima, posebno onima u RS. Bez podrške Beograda u takvoj situaciji bosanski Srbi su sasvim nemoćni. No, ako se politička klima u Beogradu promijeni, stvari bi mogle krenuti po zlu - kaže Cejhan.

Interes Evrope

Na konstataciju da njegove najave zvuče kao pretjerivanja i da ni Beograd više nema potencijala za ratove, Cejhan ističe kako iz rukava može izvući barem četiri situacije iz prošlog stoljeća kada je Zapad potcijenio Srbe.
- Zapad računa na probleme, ali ne i na ratni izazov. U tome je njegova najveća greška - kaže on.
Analitičar Stratfora naglašava kako je u mnogo većem interesu Evropljana da se stanje u BiH stabilizira.
- Oni bi, čak, mogli voditi aktivnosti na discipliniranju Dodika. Znam da je aktuelni visoki predstavnik veoma zainteresiran da se takvo nešto uradi. Evropljani žele da se BiH što prije smiri i u takvoj situaciji zvijezde nisu naklonjene Dodiku. Moram istaći još nešto - smjena Dodika neće otkloniti opasnost od izbijanja rata u BiH. Ključ za to je u rukama Beograda. Bez njega Dodik je - ništa - zaključuje Cejhan.
S. NUMANOVIĆ

Uloga Vašingtona

- Bušova administracija neće oklijevati da reagira i smijeni Dodika. Mi znamo da je on blizak s radikalima. Ako oni dođu na vlast u Srbiji, administracija neće imati velikog izbora nego da pokrene procedure njegove smjene. Isto tako, ako se demokratske stranke u Beogradu odbrane, onda će Vašington vršiti pritisak na vlasti u Srbiji da se riješe Dodika- navodi naš sagovornik.

Dodik je u SAD vrlo nepopularan

- Premijer RS voli istaći svoje veze u Vašingtonu. No, to naprosto nije istina. U Stejt departmentu ga ne vole, a u Kongresu ima neke veze u hodnicima, no ne i u uredima. Posebno jak otpor ima među demokratama. Oni ga posebno ne vole.
Ričard Holbruk (Holbrooke) jednom je rekao da je jedna od velikih američkih grešaka to što su dopustili da ljudi poput Dodika dođu na vlast. On je, također, kazao da je njegova najveća greška stvaranje Republike Srpske. Ne mislim da će Dodik ikada imati ikakvu podršku u Vašingtonu, bez obzira na to ko je na vlasti u SAD - kaže Cejhan.
karanana

Post by karanana »

Znaci da ga otkopam iz basce? Nadam se da nije previse zahrdzo i da je municija ostala suha.
Fair Life

Post by Fair Life »

5. 3. 1992: Ja bih da pozovem gradjane (Sarajeva, op.aut.) da sve ovo
prime na hladnokrvan nacin, da ne nasjedaju na glasine i price. Postoje
snage koje zele da izazovu haos i paniku - nemojte nasjesti tome -
situacija je pod kontrolom i mirno setajte gradom. (A.I.)

17. 3. 1992: Rata u BiH nece biti, ni domaceg ni uvezenog. (A.I.)
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

karanana wrote:Znaci da ga otkopam iz basce? Nadam se da nije previse zahrdzo i da je municija ostala suha.

Locked & loaded. 8)
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

Bez obzira na tekst, Bošnjaci moraju uvijek biti spremni na najgore. To je pokazala historija, i mislim da je napokon doslo vrijeme da se cijevi podmazu i rijesi se problem u BiH na duuuuuuuuuuuuuuuugorocne staze.

Selam
Fair Life

Post by Fair Life »

\/\/\/ wrote:Bez obzira na tekst, Bošnjaci moraju uvijek biti spremni na najgore. To je pokazala historija, i mislim da je napokon doslo vrijeme da se cijevi podmazu i rijesi se problem u BiH na duuuuuuuuuuuuuuuugorocne staze.

Selam
Slab si ti vojnik. Cijevi se ne podmazuju. Cijevi se 'odmascuju'.

Ti bi ratovao kukavce sinji !??
Maraschino

Post by Maraschino »

Fair Life wrote:5. 3. 1992: Ja bih da pozovem gradjane (Sarajeva, op.aut.) da sve ovo
prime na hladnokrvan nacin, da ne nasjedaju na glasine i price. Postoje
snage koje zele da izazovu haos i paniku - nemojte nasjesti tome -
situacija je pod kontrolom i mirno setajte gradom. (A.I.)

17. 3. 1992: Rata u BiH nece biti, ni domaceg ni uvezenog. (A.I.)
A sta sada, :?

tekst postavljen,ljudi upozoravaju a mi se kao i onda tjesili da rata nece biti.

Je li treba odma na prvu zato sto se od prije pokazalo kao ispravno ili treba hladne glave donositi odluke... Kako dalje
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

Kako god bilo, to je produkt sto nam kjafiri vojsku ukidose, Allah ih ukino.
:D :D Neka neka, cija li ce majka crnu vunu ....
deset_u_pola

Post by deset_u_pola »

Pa zar ste stvarno toliko naivni i pomućenog razuma, a i kratkog pamćenja, da mislite da Srbija neće opet napasti uz pomoć Bosnian Serbs?!

Ti se neće smiriti dok Bosanske muslimane ne svedu na nivo folklora i ne satjeraju ih u rezervate.

A to što je Alija pričao da neće biti rata je bila foluška. Znam to iz prve ruke. Kupovalo se vrijeme. Bilo je grešaka puno, puno je ljudi poginulo zbog tih grešaka.

Ali zar smo toliki luzeri da ne vidimo jednu očitu stvar. Srbi nikad nisu bili jači, a ispušili su ga momački. Gubili su teritorije, vojska se osipala, ni pomoć u MTS-u i vikend koljačima ih majke Srbije nije bila dovoljna.

Samo polako i uvijek imajte na umu DA ONI ČEKAJU PRAVI TRENUTAK!!!
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

treba ohladiti usijane glave. politi vodom, i skontati da su dosla druga vremena.

dobro jutro, kolumbo. rat koji je poceo prije sedamnaest godina nikada nije stvarno ni stao. stvar je samo u tome da se danas ratovi ne vode primarno puskom i toljagom.

nema potrebe za nasiljem. ratovi se danas vode parama, vezama i lobiranjem. a prije svega pamecu. samo mi se cini da to kod nas slabo vode pije...
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Kurt_Kombajn wrote: samo mi se cini da to kod nas slabo vode pije...

zato ce opet biti toljage i udri
rihakm

Post by rihakm »

Imal' koji optimista ovde!?
Zavatoni

Post by Zavatoni »

Jedino nam globalizacija moze pomoci.

Prodati sve sto bilo ko hoce da kupi, a onda ce velike svjetske kompanije naci nacina da zastite svoj interes. A i nas uz to.

Ohladite ljudi.

Prodati sve. I to jos ove godine.
\/\/\/

Post by \/\/\/ »

Kurt_Kombajn wrote:
nema potrebe za nasiljem. ratovi se danas vode parama, vezama i lobiranjem. a prije svega pamecu.
:D :D Kako da ne, tu mozemo biti svjedoci, kao što je Palestina, Čečenija, Kašmir, Irak, Afganistan, Somalija a mozda uskoro i Iran i Sirija.

mani se budalastina covjece

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Ja sam pasos pripremila, devize su na broju, maciji pasosi na broju, nek jedan metak opali ja odo...
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kurt_Kombajn wrote:treba ohladiti usijane glave. politi vodom, i skontati da su dosla druga vremena.

dobro jutro, kolumbo. rat koji je poceo prije sedamnaest godina nikada nije stvarno ni stao. stvar je samo u tome da se danas ratovi ne vode primarno puskom i toljagom.

nema potrebe za nasiljem. ratovi se danas vode parama, vezama i lobiranjem. a prije svega pamecu. samo mi se cini da to kod nas slabo vode pije...
Stoji i to, ali vodeci se iskustvom iz 1992. godine ja ne bih tako olako iskljucio mogucnost ni oruzanog sukoba u BiH. Prije par mjeseci sam na jednoj od tema na ovom forumu rekao da se nadam da F.BiH, ili bar Bosnajci, imaju scenario za situaciju ne daj boze. Tada su me mnogi osudili da bezveze dizem tenzije, da rata na ovim prostorima vise nece biti, da sam nacionalista...etc. Medjutim kada covjek sa strane dobije potvrdu koja govori u prilog onoga sto sam ranije govorio, zaista se pitam da li NASI imaju razradjen scenario u slucaju izbijanja sukoba ili cemo se opet pustiti da nas voda nosi. :roll:
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

ma jes vala bash...

puni smo oruzja ko govno vitamina, pa se mozemo s njima porediti. promucurno, vadite toljage, puscajte lafove.

a i oni taki ohoruzani kaki jesu godinama pripremaju teren, i dok ne stvore situaciju da se mogu usetati u roku od desetak dana, i ne cackaju mecku.
tetakk

Post by tetakk »

rihakm wrote:Imal' koji optimista ovde!?
Trebamo prvi udariti :D

@karanana
opruge u okvirovima znaju prohrdjati ;) :D
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kurt_Kombajn wrote:treba ohladiti usijane glave. politi vodom, i skontati da su dosla druga vremena.

Stoji i to, ali vodeci se iskustvom iz 1992. godine ja ne bih tako olako iskljucio mogucnost ni oruzanog sukoba u BiH. Prije par mjeseci sam na jednoj od tema na ovom forumu rekao da se nadam da F.BiH, ili bar Bosnajci, imaju scenario za situaciju ne daj boze. Tada su me mnogi osudili da bezveze dizem tenzije, da rata na ovim prostorima vise nece biti, da sam nacionalista...etc. Medjutim kada covjek sa strane dobije potvrdu koja govori u prilog onoga sto sam ranije govorio, zaista se pitam da li NASI imaju razradjen scenario u slucaju izbijanja sukoba ili cemo se opet pustiti da nas voda nosi. :roll:
drvosjeco, rezon je potpuno na mjestu, al jebo ti nas.

voda ce nas odnijeti, ko hljeb. crne sam konje snivo.
u stvari, vec nas je odnijela.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kurt_Kombajn wrote:ma jes vala bash...

puni smo oruzja ko govno vitamina, pa se mozemo s njima porediti. promucurno, vadite toljage, puscajte lafove.
Ko te 92' pit'o hoces li se poredit il' neces? Ne budi naivan. Za rat je potrebno jedno.
Kurt_Kombajn wrote: a i oni taki ohoruzani kaki jesu godinama pripremaju teren, i dok ne stvore situaciju da se mogu usetati u roku od desetak dana, i ne cackaju mecku.
Nisu ni oni sto su bili 92' al' svakako da neprijatelja/e ova drzave ne treba smatrati slabim.
Murisno1

Post by Murisno1 »

mIRCerka wrote:Ja sam pasos pripremila, devize su na broju, maciji pasosi na broju, nek jedan metak opali ja odo...
ma nema se, ba, kud' :roll:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Murisno1 wrote:
mIRCerka wrote:Ja sam pasos pripremila, devize su na broju, maciji pasosi na broju, nek jedan metak opali ja odo...
ma nema se, ba, kud' :roll:
Suti ne prisjedaj mi na muku!
Ja mogu dobacit do Kaknja....dalje familije nemam :(
Fiore

Post by Fiore »

Na koju stranu? :D
mostarac

Post by mostarac »

ja znam da ako nanjusim rat ja odoh, a nek puca kome se puca i za fahre, cele, harise, bakire i ekipu pusta krv ako mu se pusta.
Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mostarac wrote:ja znam da ako nanjusim rat ja odoh, a nek puca kome se puca i za fahre, cele, harise, bakire i ekipu pusta krv ako mu se pusta.
Ja jedan zivot imam i bosna suvise malo vrijedi da bi joj se taj zivot poklonio.
Potpisujem.
Post Reply