Bitno je biti Bošnjak
-
seldzuk
#1 Bitno je biti Bošnjak
Kada Bošnjaci dižu galamu oko izjašnjavanja na popisu, drugi im se čude i pitaju se zašto galama. Pri tom zaboravljaju da Bošnjaka na popisu 1953. nije bilo ni kao Bošnjaka, ni kao Muslimana, ni kao muslimana, a nisu se mogli izjasniti ni kao neopredijeljeni.
Borba za povratak nacionalnog imena se tek sada približava svom kraju, al ne krepaj magarče dok trava naraste. Sada su se neki sjetili Bosanstva, ko biva ono će nas sve skupa povezati i dati integraciju ovoj državi. A zaboravljaju da ni minimum: bosanski jezik, nije bio prihvaćen od strane Srba i Hrvata.
I dok Bošnjaci imaju šansu da postanu većinski narod, neki bi da je miniraju i da od većinskog naprave manjinski narod.
Oni što se čude galami Bošnjaka, nek imaju u vidu narodnu izreku: Ko se o mlijeko oprži, i u jogurt puše.
Borba za povratak nacionalnog imena se tek sada približava svom kraju, al ne krepaj magarče dok trava naraste. Sada su se neki sjetili Bosanstva, ko biva ono će nas sve skupa povezati i dati integraciju ovoj državi. A zaboravljaju da ni minimum: bosanski jezik, nije bio prihvaćen od strane Srba i Hrvata.
I dok Bošnjaci imaju šansu da postanu većinski narod, neki bi da je miniraju i da od većinskog naprave manjinski narod.
Oni što se čude galami Bošnjaka, nek imaju u vidu narodnu izreku: Ko se o mlijeko oprži, i u jogurt puše.
-
seldzuk
#2 Re: Bitno je biti Bošnjak
http://plima.info/index.php?option=com_ ... &Itemid=71
Odgovorite ljudima
14.11.2012.
tema: Popis stanovništva
Odgovorite ljudima
14.11.2012.
tema: Popis stanovništva
-
seldzuk
#3 Re: Bitno je biti Bošnjak
Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod. Floskula da bi izjašnjavanje velikog broja ljudi nešto promijenilo je ništa drugo nego floskula jer bilo kakve ustavne promjene trebaju odobriti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Možda bi bilo dobro da funkcioniše drugačije, ali funkcioniše baš ovako.
-
sgunited
#4 Re: Bitno je biti Bošnjak
dasadni ste smorovi, svako ce se izjasniti kako hoce i kako se osjeca
-
seldzuk
#5 Re: Bitno je biti Bošnjak
Bolje i dosadan nego modar.sgunited wrote:dasadni ste smorovi, svako ce se izjasniti kako hoce i kako se osjeca
-
muzicar_iz_parka
#6 Re: Bitno je biti Bošnjak
Valjda su stanovnici BiH dovoljno pismeni da se znaju izjasniti onako kako se osjećaju.
- Država
#7 Re: Bitno je biti Bošnjak
Jbt, čekali smo toliko vremena da ponovo možemo da se izjašnjavamo kao Bošnjaci, kad ono, i dalje neki filozofiraju...
Miša mu Jbm, u našem Ustavu postoje
1.) Bošnjaci,
2.) Srbi,
3.) Hrvati,
4.) Ostali...
Ja ne kontam zašto bih bio "ostali"...
1.) Bošnjaci,
2.) Srbi,
3.) Hrvati,
4.) Ostali...
- fatamorgana
#8 Re: Bitno je biti Bošnjak
"Važno je zvati se Ernest" ....
-
VjecitiStudent
#9 Re: Bitno je biti Bošnjak
Ja smorova ...
-
pemanapemani
#10 Re: Bitno je biti Bošnjak
Bolje biti zadrti fašist nego Bosanac. Možemo se lagati do sutra, ali to je srž ovakvih naglabanja.
Evo ja sam jedan od onih koje je sinoć prozivao Sejfudin Tokić. Zgadio mi se život kada sam vidio da me proziva osoba poput Sejfudina, koja je prošla sve, od komuniste, socijaldemokrata, kockara, desničara do zaštitnika Bošnjaka.
Ta spodoba je sinoć navela, redom - Bosanci su nacija, a Bošnjaci etnička pripadnost, Bosanci su sinonim za građane BiH, Bosanci su teritorijalna odrednica kao krajišnici, podrinjci, posavci..., Bosanci su Jugoslaveni, itd.
Jedino se u BiH ljude koji se isključivo identificiraju sa državom može prozivati petom kolonom.
Evo ja sam jedan od onih koje je sinoć prozivao Sejfudin Tokić. Zgadio mi se život kada sam vidio da me proziva osoba poput Sejfudina, koja je prošla sve, od komuniste, socijaldemokrata, kockara, desničara do zaštitnika Bošnjaka.
Ta spodoba je sinoć navela, redom - Bosanci su nacija, a Bošnjaci etnička pripadnost, Bosanci su sinonim za građane BiH, Bosanci su teritorijalna odrednica kao krajišnici, podrinjci, posavci..., Bosanci su Jugoslaveni, itd.
Jedino se u BiH ljude koji se isključivo identificiraju sa državom može prozivati petom kolonom.
-
Bodkin
#11 Re: Bitno je biti Bošnjak
pemanapemani wrote:Bolje biti zadrti fašist nego Bosanac. Možemo se lagati do sutra, ali to je srž ovakvih naglabanja.
- harač
#12 Re: Bitno je biti Bošnjak
bošnjaci su se već dobro uhljebili u državne jasle, tako da se ne morate bojati da će nestati zlatnih kašika ako se par ljudi izjasni drugačijeseldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod.
-
seldzuk
#13 Re: Bitno je biti Bošnjak
Pogledaj bolje pa ćeš vidjeti da Bošnjacima kapu kroji mnogo više Srba i Hrvata nego što bi trebalo.harač wrote:bošnjaci su se već dobro uhljebili u državne jasle, tako da se ne morate bojati da će nestati zlatnih kašika ako se par ljudi izjasni drugačijeseldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod.
-
sgunited
#14 Re: Bitno je biti Bošnjak
e blago tebi kad ti je Sejfudin Tokic idol hahahah
ja mislim da pojedinci ne mogu spavati zato sto ne mogu nekoga natjerati kako da se izjasni, placete li cesto velike patriote
ja mislim da pojedinci ne mogu spavati zato sto ne mogu nekoga natjerati kako da se izjasni, placete li cesto velike patriote
-
pemanapemani
#15 Re: Bitno je biti Bošnjak
Tačno. Samo, takvim se daje prostor u medijima da određuju ko je ko. Žalosno u tri konstitutivne pi.ke materine.Bodkin wrote:pemanapemani wrote:Bolje biti zadrti fašist nego Bosanac. Možemo se lagati do sutra, ali to je srž ovakvih naglabanja.
Jedino se u BiH ljude koji se isključivo identificiraju sa državom može prozivati petom kolonom.![]()
tokic..glavati majmun.kad takvi komentarisu i nesto kao predlazu, to je meni uvreda za inteligenciju jebote
- ExNihilo
#16 Re: Bitno je biti Bošnjak
Zanimljivo je primjetiti kako SDA štakori i njihove interesne grupe pitanje "bosanskohercegovačkog" nacionalnog izjašnjavanja pokušavaju prikazati kao faktor nametnut izvana, kao element kojim fiktivni neprijatelj nastoji nasamariti naivne bošnjake i ukrasti im nacionalni identitet. To je ona ista politika straha kojom se koriste u svrhu ostvarivanja vlastitih ciljeva kad plaše od "povampirenih komunjara" ili "četnika koji vrebaju s brda", što im se dosada pokazalo kao izrazito uspješno.
Bez obzira da li smatrali pitanje BH nacionalnosti kao legitimno ili ne, jedno je sigurno - to je pitanje koje izvire iz redova samih bošnjaka, iz njihove nacionalne konfuzije, iz načina na koji je ova država skrojena. Valjda se pripisivanjem te ideje fiktivnom neprijatelju bošnjaštva nastoji prevazići inherentna konfuzija u glavama i stvari simplificirati po crno-bijelom principu dobro/zlo.
Bez obzira da li smatrali pitanje BH nacionalnosti kao legitimno ili ne, jedno je sigurno - to je pitanje koje izvire iz redova samih bošnjaka, iz njihove nacionalne konfuzije, iz načina na koji je ova država skrojena. Valjda se pripisivanjem te ideje fiktivnom neprijatelju bošnjaštva nastoji prevazići inherentna konfuzija u glavama i stvari simplificirati po crno-bijelom principu dobro/zlo.
- MuaDib
#17 Re: Bitno je biti Bošnjak
Ako je ovo domet nacionalne svijesti u BiH, nacija u službi zapošljavanja, onda fakat se jasno pokazuje politička nezrelosti trenutka u kom se nalazimo. Bošnjačka politika je još jednom pokazala svu ljigavost svoga djelovanja, jer agresivnom probošnjačkom kampanjom, je zasjenila bolnu činjenicu da ovaj popis znači legalizaciju etničkog čišćenja i može vrlo lako da predstvalja uvod u tajnu podjelu zemlje.seldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod. Floskula da bi izjašnjavanje velikog broja ljudi nešto promijenilo je ništa drugo nego floskula jer bilo kakve ustavne promjene trebaju odobriti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Možda bi bilo dobro da funkcioniše drugačije, ali funkcioniše baš ovako.
Što se tiće brige da će Bosanci postati manjina, ja molim dušebrižnike da se ne brinu. Jer ovdje ja manjina samo onaj ko nema štelu i nekog iza leđa. Popis će se održati, ali kada se već održava, onda ću biti Bosanac. Zašto?
Zato što se po prvi put u historiji BiH možemo izjasniti kao Bosanci!
Zato što po prvi put imamo vlastitom sviješću moć poljuljati tronacionalnu paradigmu BiH!
Zato što niko neće moći ignorisati Bosance!
Zato što ne prihvatamo nastavak tronacionalizacije BiH, koja je plod nacionalne neodređenosti i nezrelosti BH prostora u prošlosti!
Zato što znam da je termin Bošnjak donesen stranačkim dekretom, kako bi se dotadašnjim Muslimanima dao privid pripadnost Bosni, a zapravo je donesen u svrhu etničke teritorijalizacije BiH!
Zato što je svako drugo opredjeljenje u službi podjele Bosne i Hercegovine!
Zato što je vrijeme da se pokaže da Bosanaca ima u nacionalnom smislu!
Zato što je vrijeme za afirmaciju Bosanstva, kao nacionalne ideje, koja dugoročno gledajući može da promjeni odnose u BiH nabolje.
Zato što daje podlogu za afirmaciju politike u službi bosanske nacionalne ideje.
Također, prema sadašnoj procjeni Ostalih je oko 2% u BiH, te na osnovu toga imaju manji % u procesu zaposlenja u državne istitucije. Nakon popisa Ostali će biti pojačani Bosancima i biće ih najmanje 12% nakon popisa, a taj broj niko neće moći ignorisati. Po prvi put u historiji Bosne i Hercegovine ljudi se nacionalno mogu izjasniti kao Bosanci i to je s druge strane veliko dostignuće popisa. ne ansjedajte na pogrešnu nacionalnu svijest. budite hrabri i pokažite da prosrpski i prohrvatski političari nisu upravu, kada kažu da su Bosanci izmišljena kategorija. Prihvatanje Bošnjaštva je zabluda, u službi opstanka oligarhije koja se krije iza njega. Čovjek ima moć promjeniti stvari, samo mora vjerovati u nju. Ne izjašnjavajte se po dekretu.
-
miki.ba
#18 Re: Bitno je biti Bošnjak
Dobra emisija, interesantan nacin prepadanja Bošnjaka, ko biva ne znate vi šta ste, reci ce vam gospon Tokic.
Baš me zanima kolko Tokic para uzima za ovo utjerivanje straha.
Baš me zanima kolko Tokic para uzima za ovo utjerivanje straha.
-
miki.ba
#19 Re: Bitno je biti Bošnjak
Zašto ne?Država wrote:Jbt, čekali smo toliko vremena da ponovo možemo da se izjašnjavamo kao Bošnjaci, kad ono, i dalje neki filozofiraju...
1.) Bošnjaci,
2.) Srbi,
3.) Hrvati,
4.) Ostali...
-
JEDRILICA
#20 Re: Bitno je biti Bošnjak
MuaDib wrote:Ako je ovo domet nacionalne svijesti u BiH, nacija u službi zapošljavanja, onda fakat se jasno pokazuje politička nezrelosti trenutka u kom se nalazimo. Bošnjačka politika je još jednom pokazala svu ljigavost svoga djelovanja, jer agresivnom probošnjačkom kampanjom, je zasjenila bolnu činjenicu da ovaj popis znači legalizaciju etničkog čišćenja i može vrlo lako da predstvalja uvod u tajnu podjelu zemlje.seldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod. Floskula da bi izjašnjavanje velikog broja ljudi nešto promijenilo je ništa drugo nego floskula jer bilo kakve ustavne promjene trebaju odobriti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Možda bi bilo dobro da funkcioniše drugačije, ali funkcioniše baš ovako.
Što se tiće brige da će Bosanci postati manjina, ja molim dušebrižnike da se ne brinu. Jer ovdje ja manjina samo onaj ko nema štelu i nekog iza leđa. Popis će se održati, ali kada se već održava, onda ću biti Bosanac. Zašto?
Zato što se po prvi put u historiji BiH možemo izjasniti kao Bosanci!
Zato što po prvi put imamo vlastitom sviješću moć poljuljati tronacionalnu paradigmu BiH!
Zato što niko neće moći ignorisati Bosance!
Zato što ne prihvatamo nastavak tronacionalizacije BiH, koja je plod nacionalne neodređenosti i nezrelosti BH prostora u prošlosti!
Zato što znam da je termin Bošnjak donesen stranačkim dekretom, kako bi se dotadašnjim Muslimanima dao privid pripadnost Bosni, a zapravo je donesen u svrhu etničke teritorijalizacije BiH!
Zato što je svako drugo opredjeljenje u službi podjele Bosne i Hercegovine!
Zato što je vrijeme da se pokaže da Bosanaca ima u nacionalnom smislu!
Zato što je vrijeme za afirmaciju Bosanstva, kao nacionalne ideje, koja dugoročno gledajući može da promjeni odnose u BiH nabolje.
Zato što daje podlogu za afirmaciju politike u službi bosanske nacionalne ideje.
Također, prema sadašnoj procjeni Ostalih je oko 2% u BiH, te na osnovu toga imaju manji % u procesu zaposlenja u državne istitucije. Nakon popisa Ostali će biti pojačani Bosancima i biće ih najmanje 12% nakon popisa, a taj broj niko neće moći ignorisati. Po prvi put u historiji Bosne i Hercegovine ljudi se nacionalno mogu izjasniti kao Bosanci i to je s druge strane veliko dostignuće popisa. ne ansjedajte na pogrešnu nacionalnu svijest. budite hrabri i pokažite da prosrpski i prohrvatski političari nisu upravu, kada kažu da su Bosanci izmišljena kategorija. Prihvatanje Bošnjaštva je zabluda, u službi opstanka oligarhije koja se krije iza njega. Čovjek ima moć promjeniti stvari, samo mora vjerovati u nju. Ne izjašnjavajte se po dekretu.
Ne znam bili se smijao ili plakao!
-
seldzuk
#21 Re: Bitno je biti Bošnjak
Bošnjak je staro nacionalno ime, a Bosanac je najmlađa od svih mogućih odrednica vezanih za Bosnu. To da je ime Bošnjak stranački nametnuto bi se moglo svrstati u uvredu za sve one koji se smatraju Bošnjacima.
Safvet-beg Bašagić
"Pjesma Bošnjaku"
(List "Bošnjak", 2.7.1981.)
Znaš Bošnjače, nije davno bilo,
Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta,
Kad u našoj Bosni ponositoj,
I junackoj zemlji Hercegovoj,
Od Trebinja do Brodskijeh vrata,
Nije bilo Srba ni Hrvata.
A danas se kroz svoje hire,
Oba stranca ko u svome šire. [...]
Oba su nas gosta saletila,
Da nam otmu najsvetije blago,
Naše ime ponosno i drago.
Safvet-beg Bašagić
"Pjesma Bošnjaku"
-
VjecitiStudent
#22 Re: Bitno je biti Bošnjak
Krunski argument.seldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod. Floskula da bi izjašnjavanje velikog broja ljudi nešto promijenilo je ništa drugo nego floskula jer bilo kakve ustavne promjene trebaju odobriti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Možda bi bilo dobro da funkcioniše drugačije, ali funkcioniše baš ovako.
Vise je fotelja regrutovala dobrovoljaca u nasim jadnim istorijama nego bilo sta drugo.
-
Bodkin
#23 Re: Bitno je biti Bošnjak
VjecitiStudent wrote:Krunski argument.seldzuk wrote:Volio bih vidjeti te Bosance koji će zauzimati direktorska mjesta u BiH nakon što se izjasne da su Bosanci. Popis je između ostalog važan i radi politike i zastupljenosti predstavnika konstitutivnih naroda u vlasti. Direktorske fotelje po Sarajevu sigurno neće biti predviđene za Bosance, jer Bosanci su u ovoj državi manjina, a ne konstitutivan narod. Floskula da bi izjašnjavanje velikog broja ljudi nešto promijenilo je ništa drugo nego floskula jer bilo kakve ustavne promjene trebaju odobriti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Možda bi bilo dobro da funkcioniše drugačije, ali funkcioniše baš ovako.
Vise je fotelja regrutovala dobrovoljaca u nasim jadnim istorijama nego bilo sta drugo.
-
pemanapemani
#24 Re: Bitno je biti Bošnjak
Ko je, pored ova dva navedena "gosta", bio protiv bošnjaštva kao nacije u 18. i 19. stoljeću? Podsjećanja radi, to ti je ono vrijeme kada su i franjevci pisali ode o bošnjaštvu.seldzuk wrote:Bošnjak je staro nacionalno ime, a Bosanac je najmlađa od svih mogućih odrednica vezanih za Bosnu. To da je ime Bošnjak stranački nametnuto bi se moglo svrstati u uvredu za sve one koji se smatraju Bošnjacima.
Safvet-beg Bašagić
"Pjesma Bošnjaku"
-
seldzuk
#25 Re: Bitno je biti Bošnjak
Ne znam šta su se svi dopovezali SDA. Ja nisam kadar SDA. I ovo nije priča samo SDA. Zar niste primijetili koliko je bošnjačkih intelektualaca stalo iza ove kampanje.