Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Da li je Bil Klinton prijatelj BiH

1.- DA
32
76%
2.- NE
5
12%
3.- Neznam
5
12%

Total votes: 42

Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Bil nebil Klinton = Kralj

Jos samo trebamo i njega popljuvati, pa eto nam onda Akasija za druga!
Last edited by Dolina avalona on 27/12/2006 21:47, edited 1 time in total.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

danas wrote:
EI Presidente wrote:Ma bezbeli da je Clinton kriv, zar je to neka tajna? Svi su krivi osim nas. Mi smo najpametniji i sve znamo najbolje, samo nam je neko sihre bacio. Garant Clinton.
ili je to ipak bila ona vjest'ca hilari :D :-)
Ma jok....vanzemaljci su krivi za sve....oni su upravljali Klintonom, a danas upravlaju Bushem :)

Bezbeli.....

Mi nismo krivi ni za sta, nista radili, ni luk jeli ni luk mirisali, uvijek fini prema svima, najpametniji smo, znamo najbolje igrati cize-blize, najbolje derneke pravimo, imamo najbolje cure, uvijek svima pomazemo na svijetu, redovno ostavljamo lovu za svjetske probleme, uvijek smo nesvrstani i samoupravni bili....samo nas neko uvijek sh'ebe... :lol:
Kula08

#28 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by Kula08 »

Bosnian_spring wrote:
Kula80 wrote:U redu je ovo sto si rekao. I ja se slazem da je tako i da su interesi najpreci. Nego me zanima zasto ga proglasavaju za prijatelja BiH kad se nimalo ne razlikuje od ostalih. To je poenta.
Naravno da su interesi broj jedan.

Ne kontam bas najbolje oko "proglasavanja prijatelja". To je politicka stvar. Pa i Zak Sirak je imenovan za pocasnog gradjanina ili sta li...i mnogi drugi...I koji zasluzuju i koji ne zasluzuju.

Kad uporedis relativni doprinos Klintona spram svih drugih vidis da je njegov daleko veci i jaci. Ja ga licno vidim kao prijatelja Bosne. Neke stvari je mogao napraviti i brze i bolje, ali.....ipak na kraju balade mi smo glavni krivci naseg uspjeha ili neuspjeha. Npr. da smo se spremili za rat, druga bi pjesma bila.
I tu se slazem sa tobom. U redu, tacno je to kad se uporedi sa Majorom, Miterandom, Sirakom ... -, ali je to daleko od toga da nam je prijatelj. Prijatelji reaguju kada su im prijatelji u nevolji. Ne cekaju da sve ode u vrziju mater kao kod nas u BiH.
Sogan

Post by Sogan »

Clinton Image is the jaran :bih:
Bosnian_spring

#30 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by Bosnian_spring »

Kula08 wrote:I tu se slazem sa tobom. U redu, tacno je to kad se uporedi sa Majorom, Miterandom, Sirakom ... -, ali je to daleko od toga da nam je prijatelj. Prijatelji reaguju kada su im prijatelji u nevolji. Ne cekaju da sve ode u vrziju mater kao kod nas u BiH.
Zavisi sve sta je definicija "prijatelja". Mislim da je to vise onako posteno filozofska.....

Aludiram da pod prijateljstvom smatras neke strahovito lojalne veze, pa ti nista ne stima kad primjenjujes te "jake" malte'ne nebeske principe u ovom nesavrsenom svijetu.

Iskreno meni je mnogo vise pomoglo ljudi koji mi nisu bili "jaki prijatelji". A neki od jakih prijatelja su se pri nekim zeznutim situacijama razbjezali ko misevi da bi poslije frke dosli....Tako i u politici, i one veze koje lice na "tvrde" se raspadnu, npr. Rusi i Kubanci. A neki neocekivano skoce i pomognu, npr. Francuzi Kubance.

Mislim da u tvojoj glavi prijateljstvo je vise idealizovano, a to ne postoji ni u privatnom zivotu, a kamoli u politici.

Prema toj definiciji, Bosna nikad nije imala prijatelja, niti ce ih ikad imati.
Last edited by Bosnian_spring on 27/12/2006 22:00, edited 2 times in total.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

U medjunarodnoj politici nema prijatelja, postoji samo interes. Klinton je podrzao cjelovitu BiH tek nakon sto je postalo ocito da je alternativa stvaranje (i) radikalno ustrojenog Bosnjakistana. Odredjeni su se ciljevi Karadzica i Bobana poklapali, pa njih dvojica nisu bili prijatelji. Susan Sontag je bila prijatelj BiH. Klinton samo politicar ogranicen geostrateskim interesom svoje drzave.
danas

Post by danas »

Sogan wrote:Clinton Image is the jaran :bih:
Image

:D :D :D
Sogan

Post by Sogan »

danas wrote:
Sogan wrote:Clinton Image is the jaran :bih:
Image

:D :D :D
Image

:D
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Jastreb35 wrote:U medjunarodnoj politici nema prijatelja, postoji samo interes. Klinton je podrzao cjelovitu BiH tek nakon sto je postalo ocito da je alternativa stvaranje (i) radikalno ustrojenog Bosnjakistana. Odredjeni su se ciljevi Karadzica i Bobana poklapali, pa njih dvojica nisu bili prijatelji. Susan Sontag je bila prijatelj BiH. Klinton samo politicar ogranicen geostrateskim interesom svoje drzave.
Nemam nista protiv Sontag, dapace. Eto i ja je smatram prijateljem Bosne.

Isto tako, najdobronamjernije, kakva je to znacajna uloga koju je ona imala u pomoci nama koja bi se npr. mjerila i jednim 1/10000000 dijelom sto je Klinton uradio?

Ako hoces i ona je imala interes licni, na pitanju Bosne je svoj filozofski pravac i poglede gradila i na tom pitanju uzimala "moralno tlo". Tj. bila ogranicena samo svojim geo-strateskim filozofskim radom i principima i interesima. Zvuci li ti ovo poznato?

Cisto onako usput.....Klintonova intervencija u Bosni je njegov licni projekat koji nema veze sa americkim interesima. Bosna nije strateski interes Amerike nikad bila, a te price o "Bosnjikistanu" su prevazidjene. Da je tako kao sto ti kazes onda bi Klitnon, tj. Amerika direktno se umijesala sa Kardzicem da unisti Bosnjake i druge uvela u svoje kolo.....Nema logike???
Kula08

#35 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by Kula08 »

Bosnian_spring wrote:
Kula08 wrote:I tu se slazem sa tobom. U redu, tacno je to kad se uporedi sa Majorom, Miterandom, Sirakom ... -, ali je to daleko od toga da nam je prijatelj. Prijatelji reaguju kada su im prijatelji u nevolji. Ne cekaju da sve ode u vrziju mater kao kod nas u BiH.
Zavisi sve sta je definicija "prijatelja". Mislim da je to vise onako posteno filozofska.....

Aludiram da pod prijateljstvom smatras neke strahovito lojalne veze, pa ti nista ne stima kad primjenjujes te "jake" malte'ne nebeske principe u ovom nesavrsenom svijetu.

Iskreno meni je mnogo vise pomoglo ljudi koji mi nisu bili "jaki prijatelji". A neki od jakih prijatelja su se pri nekim zeznutim situacijama razbjezali ko misevi da bi poslije frke dosli....Tako i u politici, i one veze koje lice na "tvrde" se raspadnu, npr. Rusi i Kubanci. A neki neocekivano skoce i pomognu, npr. Francuzi Kubance.

Mislim da u tvojoj glavi prijateljstvo je vise idealizovano, a to ne postoji ni u privatnom zivotu, a kamoli u politici.

Prema toj definiciji, Bosna nikad nije imala prijatelja, niti ce ih ikad imati.
Kad kazem prtijatelj, mislim sasvim prakticno sta taj pojam podrazumijeva.

Recimo, Ameri su Albancima prijatelji. Pravi prijatelji. Kad su Albosi bili u nevolji odmah su priskocili u pomoc i doveli stvari u red.

U nasem bosnjackom slucaju, svi znamo kako se ponasao Cimermann i tadasnja administracija demokrata, pa onda smena i dolazak Klintona. Skoro cetiri godine gledao mucenje Bosne i Bosnjaka da bi na kraju poslao Holbruka za kojeg opet SDA - ovce tvrde da nam je prijatelj, a ja kazem da mi veceg neprijatelja od Holbruka nemamo.
Reina

Post by Reina »

pa dobro pomogli su kad je pomoc trebala .... a vala ne bi skodilo da malo i sada pripomogne :)
Kula08

Post by Kula08 »

Reina wrote:pa dobro pomogli su kad je pomoc trebala .... a vala ne bi skodilo da malo i sada pripomogne :)
Vala Reina, DaBogda, da nam vise niko nikad tako ne pomaze. Pogotovu ne kako to radi sadasnji ambasador SAD. Nikakve razlike od ovog britanskog. Naprotiv, uortacili se da legalizuju zlocinacki entitet.
Bosnian_spring

#38 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by Bosnian_spring »

Kula08 wrote:Kad kazem prtijatelj, mislim sasvm prakticno sta taj pojam podrazumijeva.
Da i ja ga to gledam prakticno, ali ocito ti imas mnogo "teze" kriterije za to ko je prijatelj, sto je u redu, ali to cini konacni skup prijatelja Bosne po tebi praznim.
Kula08 wrote:Recimo Ameri su Albancima prijatelji. Pravi prijatelji. Kad su bili u nevolji odmah su priskocili u pomoc i doveli stvari u red.
Hm....Pa u ozbiljnoj nevolji su bili u jedno barem zadnjih 10 godina (od dolaska Milosevica na vlast i Gazimestana 1988), pa im ne pomogose. Onda nije bilo prijateljstva?? Jedino ako "odmah" ne tretiras period od 10 godina.

Isto tako kao i u slucaju Bosne, da su dosli ranije (Amerikanci) ne bi bilo onoliko zrtava i terora po Kosovu.

Isto tako mnogo je lakse Klintonu bilo intervenisati na Kosovu nakon Bosne, jer je izgradio povjerenje medju Congressom i americkim narodom da te operacije nisu opasne po Amerikance.
Kula 80 wrote:U nasem bosnjackom slucaju, svi znamo kako se ponasao Cimermann i tadasnja administracija demokrata, pa onda smena i dolazak Klintona.
Cisto da se razumijemo - Zimermann je bio u administraciji republikanaca i Busha (starijeg), koji su strogo bili protiv bilo kakve intervencije na Balkanu.

Administracija Klintona (sa demokratama) i usamljeni Bob Dole (republikanac) su bili za pomoc Bosni.
Kula 80 wrote: Skoro cetiri godine gledao mucenje Bosne i Bosnjaka da bi na kraju poslao Holbruka za kojeg opet SDA-ovce tvrde da nam je prijatelj, a ja kazem da mi veceg neprijatelja nemamo.
Cini mi se da ne shvacas kako stvari rade.

Amerika je bila protiv intervencije u Bosni i Klitonu su zavrtali ruke republikanci (Newt) i javno mnenje da hoce da napravi novi Vijetnam.

Klitnon je predsjednik Amerike, a ne Bosne. I Amerika ima svoje interese, a oni nisu sigurno u Bosni bili. Zato i stariji Bush nije nista ni htio da uradi. Evo npr. sto mi danas ne saljemo svoje trupe da pomognu u Sudanu?

Velika je stvar da je Klinton "izmislio" nekakve interese i odlucio da pomogne cisto na humanitarnoj i ljudskoj osnovi i da je mobilisao i javno americko mnenje kao i kongres.

To ga cini prijateljem Bosne, za razliku od starijeg Busha koji to nije.
Hantraga

#39 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by Hantraga »

Kula08 wrote:Neki tvrde da je Bil Klinton prijatelj BiH.

Bil Klinton je na bosnjackoj krvi dobio izbore - prve izbore - tako sto je obecavao hitno intervenisanje u BiH. Tri godine je gledao kako Bosna i Bosnjaci krvare, sprovodio embarg prema Armiji BiH, bio saglasan sa opsadom gradova i ubijanjem civila, dozvolio genocid u Srebrenicu, sprecio Armiju BiH da udje u Banjalkuku, unisti cetnike i oslobodi BiH i na kraju poslao Ricarda Holbruka koji nam je skrojio nepravedan mir i zajedno sa Izetbegovicem stvorio Republiku Smrdsku - zlocinacku tvorevinu u Deytonu, daleko iza ledja Bosnjaka i na bosnjacku stetu.

Da je Klinton istinski prijatelj BiH - on bi zajedno sa saradnicima skinuo embargo BiH i dozvoli dase Bosna naoruza i sama brani. Bosna bi se odbranila uz pomoc svojih prijatelja i saveznika kojih ima dosta i u Evropi i u Svijetu, ali USA su to sprijecile.

To sto je Alija Izetbegovic i njegova SDA klika proglasila Klintona za prijatlja Bosnjaka, meni ne pije vode.

Interesuje me vase misljenje.
Cuj Bil dobio izbore na osnovu BiH...Vecu glupost nisam cuo u zivotu...
Prvo da kazem da u 1992 90% amerikanaca nije ni culo za Bosnu, tako da je glupost pomisljati da su Klinotove izjave o intervenciji, dovele u Bjelu Kucu...
Klinton je bio dobar presjednik, dokaz je to da "njegov" narod ga je 2 puta birao i da afera "pusacine" ga nije skinula sa vlasti...

To sto Klinton nije ispunio nasim svim islovima nije direktno njegova krivica...

Sto je Klinton gledao 3 godine bez poduzimanja intervencije? Zato sto se Evropa kurcila i gurala USa u stranu po pitanju BiH..Jel ovo je Evropsko tlo, pa prema tome mudre evropske zemlje su 3 godne pokusavale da nadju rjesenje...

Kad je pala Srebrenica, svima je bilo, pa i Americi dosta Evrope i njenih famoznih politicara, koji su pokusavali da rjese krizu na BAlkanu prevrcuci se po stolovima...

Zasto je zaustavljena ofanziva Armije BiH?
Mozda zato sto je vec dogovorena podjela teritorija, vec prije Americke intervencije..PA kad se dosegao taj racionalni postotak, oni su povikali..."Alooo nismo se tako dogovorili, morate stati..."

Krivo mi je citati ove dvolicne ljude koji pljeskali kad je Klinton Bombardovao Kozaru, Majevicu i sve strateske srpke vojne polozaje...Pa potom i sirom Srbije...

I sad kad mi nismo dobili ono sto smo trebali, opet je Klinton kriv...Jbg kad smo taki narod...Da nam Ambasador americki treba uvesti u sobu dva najveca lidera bosnjacki stranaka, da ih nagovori na koaliciju...

Mi nista sami ne mozemo da skontamo, sve nam trebaju drugi da rade...I kad skontamo da smo se zajebali, onda su ti drugi krivi...
Kula08

Post by Kula08 »

Bosnian_spring wrote:
Kula08 wrote:Kad kazem prtijatelj, mislim sasvm prakticno sta taj pojam podrazumijeva.
Da i ja ga to gledam prakticno, ali ocito ti imas mnogo "teze" kriterije za to ko je prijatelj, sto je u redu, ali to cini konacni skup prijatelja Bosne po tebi praznim.
Ja zaista nemam nikakve posebne kriterije po kojima bi odredjivao prijateljstvo. U predhodnm postovima izneo sam nekoliko konkretnih argumenata, cak ih uporedio sa nekim koji su imali slicnu - ali mnogo laksu situaciju od nas Bosnjaka.
Bosnian_spring wrote:
Kula08 wrote:Recimo Ameri su Albancima prijatelji. Pravi prijatelji. Kad su bili u nevolji odmah su priskocili u pomoc i doveli stvari u red.
Hm....Pa u ozbiljnoj nevolji su bili u jedno barem zadnjih 10 godina (od dolaska Milosevica na vlast i Gazimestana 1988), pa im ne pomogose. Onda nije bilo prijateljstva?? Jedino ako "odmah" ne tretiras period od 10 godina.

Isto tako kao i u slucaju Bosne, da su dosli ranije (Amerikanci) ne bi bilo onoliko zrtava i terora po Kosovu.

Isto tako mnogo je lakse Klintonu bilo intervenisati na Kosovu nakon Bosne, jer je izgradio povjerenje medju Congressom i americkim narodom da te operacije nisu opasne po Amerikance..
Kada je nevolja u pitanju nikako se nemogu stavljat u istu ravan Bosnjaci i Albanci. Albanci jesu imali problema sa Srbima i prije Gazimestana, prakticno od 1981 godine, ali je to daleko od onoga sto su Bosnjaci doziveli 1992,'93,'94,'95 godine ... i sto ne reci do danasnjh dana. Ni danas se u vise od polovine drzave BiH ne moze reci da je situacja u redu sobzirom da tamo vlada fasizam i odbrana cetnickoga plijena koji prigrabili za sebe. Koliko mogu da procitam, bolja situacija nije ni u Stocu, Capljini i drugim mjestima gdje su ustase na vlasti.

Kada su Albosi dosli u situaciju slicno onoj u kakvu su Bosnjaci bili, gore pomenutih godina, Ameri su intervenisali bez da brenuju Evropu, Svajet bezbjednosti UN i druge Medjunarodne institucije nadlezne po tim pitanjima. Pravo su im priskocili u pomoc i Albosi ih s'pravom smatraju navecim prijateljima. Ali zasto Mi? - Jos nisam dobio pravi odgovor.

@Hantraga
Hantraga wrote:
Cuj Bil dobio izbore na osnovu BiH...Vecu glupost nisam cuo u zivotu...
Prvo da kazem da u 1992 90% amerikanaca nije ni culo za Bosnu, tako da je glupost pomisljati da su Klinotove izjave o intervenciji, dovele u Bjelu Kucu...
Klinton je bio dobar presjednik, dokaz je to da "njegov" narod ga je 2 puta birao i da afera "pusacine" ga nije skinula sa vlasti......
Ja neznam gdje si ti bio u to vrijeme izborne kampanje Bila Klintona. Ja sam je pratio sa velikom paznjom kao i svi ondasnji gradjani u Jugoslaviji s'obzirom da je bila pocela "Jugoslovenska drama". Jedna og glavnih tema na spoljnopolitickom planu bila je situacija na Balkanu sa akcentom na Bosnu. Javno mnjenje USA je po tamosnjim anketama bilo za intervenciju i za Bosnu je znao dobar deo zainteresovanih glasaca.
Hantraga wrote: To sto Klinton nije ispunio nasim svim islovima nije direktno njegova krivica......
Sa ovim se slazem, ali to je vec kasnije i nije dio teme.
Hantraga wrote: Sto je Klinton gledao 3 godine bez poduzimanja intervencije? Zato sto se Evropa kurcila i gurala USa u stranu po pitanju BiH..Jel ovo je Evropsko tlo, pa prema tome mudre evropske zemlje su 3 godne pokusavale da nadju rjesenje......
Pa Evropa se kurcila i kad su Albosi u pitanju, a kurchi se i danas, pa je opet interveniso veoma efikasno. Neka je, tako je trebalo uraditi i u bosnjackom slucaju.
Hantraga wrote:Kad je pala Srebrenica, svima je bilo, pa i Americi dosta Evrope i njenih famoznih politicara, koji su pokusavali da rjese krizu na BAlkanu prevrcuci se po stolovima...

Zasto je zaustavljena ofanziva Armije BiH?
Mozda zato sto je vec dogovorena podjela teritorija, vec prije Americke intervencije..PA kad se dosegao taj racionalni postotak, oni su povikali..."Alooo nismo se tako dogovorili, morate stati..."...
U redu dogovarali se. Ali ako ti je neko prijatelj zasto da vrsi pritisak da se sklapaju nepovoljni ugovori na nas racun. Ako je prijatelj, zasto nije zazmurio nekoliko dana kod Banjaluke, kad je zmurio prije toga tri godine? Nekako mi ne izgleda bas prijateljski.
Hantraga wrote: Krivo mi je citati ove dvolicne ljude koji pljeskali kad je Klinton Bombardovao Kozaru, Majevicu i sve strateske srpke vojne polozaje...Pa potom i sirom Srbije...

I sad kad mi nismo dobili ono sto smo trebali, opet je Klinton kriv...Jbg kad smo taki narod...Da nam Ambasador americki treba uvesti u sobu dva najveca lidera bosnjacki stranaka, da ih nagovori na koaliciju......
I meni je krivo kad Klintona nazivaju nasim bosnjackim prijateljima, a znam dobro da oni to nisu. kakav nam je to prijatelj Holbruk. Pa on je saucesnik u ratnom zlocinu u Srebrenici, zar to nije objelodanio bivsi ministar inostranih poslova Sacirbey.
Hantraga wrote: Mi nista sami ne mozemo da skontamo, sve nam trebaju drugi da rade...I kad skontamo da smo se zajebali, onda su ti drugi krivi...
U pravu si ovdje. Nikako nemozemo da skontamo da nam je Amerika uvalila "patku" za vijek vijekova i da sad zeli, preko ovog njihovog ambasadora sto gura na silu legalizovanje zlocinacke tvorevine Republike Smrdske, da to "ovjeri stambiljem". A jos gore od toga je sto stvarno to nemozemo da skontamo, nego lazemo i dalje sami sebe o nekakvom prijateljstvu, cekajuci da nam to drugi kaze.
array

#41 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by array »

Bil Klinton je na bosnjackoj krvi dobio izbore - prve izbore - tako sto je obecavao hitno intervenisanje u BiH. Tri godine je gledao kako Bosna i Bosnjaci krvare, sprovodio embarg prema Armiji BiH, bio saglasan sa opsadom gradova i ubijanjem civila, dozvolio genocid u Srebrenicu, sprecio Armiju BiH da udje u Banjalkuku, unisti cetnike i oslobodi BiH i na kraju poslao Ricarda Holbruka koji nam je skrojio nepravedan mir i zajedno sa Izetbegovicem stvorio Republiku Smrdsku - zlocinacku tvorevinu u Deytonu, daleko iza ledja Bosnjaka i na bosnjacku stetu.
Šta napriča i osta živ. Kad će više naše tupave bosanske glave shvatiti da nama niko nikad nije bio dužan a ni obavezan pomoći. Prema tome, ne kontam kako ti Amerika i Clinton nisu prijatelji jer su nam priskočili u pomoć kad-tad a drugi nisu nikad. Čovjek je samo mogao izgubiti izbore na račun Bosne jer ni Amerikanci a ni kongres nikada nisu bili za vojnu intervenciju jer to nikada nije bilo u skladu sa američkim interesima u svijetu.
Bem ti knjigu iz koje si učio ...
zavrzlama

#42 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by zavrzlama »

array wrote:

Šta napriča i osta živ. Kad će više naše tupave bosanske glave shvatiti da nama niko nikad nije bio dužan a ni obavezan pomoći. Prema tome, ne kontam kako ti Amerika i Clinton nisu prijatelji jer su nam priskočili u pomoć kad-tad a drugi nisu nikad. Čovjek je samo mogao izgubiti izbore na račun Bosne jer ni Amerikanci a ni kongres nikada nisu bili za vojnu intervenciju jer to nikada nije bilo u skladu sa američkim interesima u svijetu.
Bem ti knjigu iz koje si učio ...
Potpuno si u pravu...da nije bilo Amerike i Klintona ..BIH bi danas bila podijeljena izmedu Hrvatske i Srbije...

Sav moral srcanost i borba BIH patriota bi bila uzalud da Amerika nije stala uz BIH..
Marchegianni

Post by Marchegianni »

Prosječan Amerikanac ni danas ne zna (a tek tada nije znao) gdje je Bosna i zaboli njih šta će njihova administracija raditi negdje u PM, sve dok to ne uključuje angažovanje njihovih vojnika (kao u Iraku). Tek tada bi neka Bosna postala bitna stvar prosječnom američkom glasaču. Tako da je budalaština reći da je na nama dobio izbore 1992.

Druga stvar, neko je već rekao, niko nije dužan da nam pomaže. Koliko god nesavršeno sve ispalo, Ameri su jedini NEŠTO uradili, a Evropa bi do u nedogled pokušavala diplomatski spriječiti još poneki pokolj ili bi osuđivala masakr koji bi se sigurno desili poslije oktobra 1995. Uostalom, sekiraš li se ti zbog ratova širom svijeta? Pogledaš vijesti, kažeš "ja belaja", prisjetiš se kako je nama bilo i onda prebaciš kanal.
amrino

Post by amrino »

"Oni ti ga pu*e Klintone, Klintone, Klintone...!!" :D
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

Čovjek je došao na otvaranje Memorijalnog centra u Potočarima. Ništa ga nije obavezivalo na taj čin. Više nije imao nikakvih obaveza prema nama, moralnih ili kakvih drugih. Niko to od njega nije tražio ili očekivao. A ipak je došao.Ja to jednostavno ne mogu ignorisati.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

On i kauboj Bush kao nebo i zemlja....
A pitanje je volimo li mi BiH...? ili svako voli neku svoju viziju zemlje u kojoj svi skupa živimo , a ona se jednim imenom zove Bosna i Hercegovina....??? :(
kub lajkan

#47 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by kub lajkan »

Kula08 wrote:Da je Klinton istinski prijatelj BiH - on bi
... pusku i u rov! :D
mrki62

#48 Re: Bil Klinton prijatelj BiH ili ...?

Post by mrki62 »

Da je Klinton istinski prijatelj BiH - on bi zajedno sa saradnicima skinuo embargo BiH i dozvoli dase Bosna naoruza i sama brani. Bosna bi se odbranila uz pomoc svojih prijatelja i saveznika kojih ima dosta i u Evropi i u Svijetu, ali USA su to sprijecile.

To sto je Alija Izetbegovic i njegova SDA klika proglasila Klintona za prijatlja Bosnjaka, meni ne pije vode.

Interesuje me vase misljenje.

Trebaš znati da je rat počeo 1992 godine i da je tad predsjednik amerike bio otac današnjega Buša i Klinton nije mogao napraviti ništa jer nije bio na vlasti .
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda je izglasalo rezoluciju ,....................
Pročitaj šta piše http://www.geocities.com/famous_bosniak ... govac.html

Da to nije istina , taj čovjek bi odgovarao jer kvari lik i djelo prvog predsjednika BiH - a i odšteta bi se tražila , ne zaboravimo koliko je zgrada , mostova, bolnica , sakrarnih objekata porušeno !!!!!!!

A od svega je ovo važno
Kada je izvrsena agresija na BiH, Savjet sigurnosti UN je poceo problem agresije na BiH rjesavati normativno, tj. po internacionalnom zakonu. Rezolucijom, 752 Srbija, CG i JNA su proglaseni agresorima, i 15. aprila 1992. godine je Bush, na osnovu te rezolucije, dao Cetncima ultimatum da "se u roku od 15 dana povuku iz BiH". Tada Izetbegovic hitno odlazi u Skopje na pregovore sa Genralima JNA. Time je Izetbegovic ODUSTAO od NORMATIVNOG rjesavanja Krize u BiH i PRESAO NA DOGOVORNI nacin.
Tada svijet, jer se preslo na nagodbu, imenuje Owena i Vancea kao medijatore, tj. posrednike u pregovorima izmedju "zaracenih strana". Posrednici nisu sudije, oni ne donose odluke, njihov zadatak je samo da prouce stavove obje strane i da namirisu gdje bi se pregovraci mogli naci, tj. pod kojim uslovima bi se mogli dogovoriti. Njegova uloga je u sustini ista kao uloga posrednika u prodaji npr. kuce. Dakle, to sto je Owen (a kasnije i ostali posrednici) davao nepovoljne prijedloga po BiH, je samo zato sto je vidio da ce takvi prijedlozi biti potpisani od strane Izetbegovica.
Inace, Izetbegovicu je objasnjeno sta je uloga posrednika, tj. da posrednik ne diktira, nego da posrednika smo trazi formulu sa kojom bi se obje strane slozile. U stvarnosti, posrednik moze prijetiti samo agresorskoj strani, jer ako ne uspiju pregovori, dolazi do normativnog kaznjavanja agresora. To je i Christofer jasno rekao, da se moze prijetiti Srbima, a Bosnjacima ne moze. Poznato mi je da su Izetbegovicu mnogi bosanski patioti slali poruke da ne pregovara sa Karadzicem i Bobanom, ali je on govorio, da "mora pregovarati, jer cemo mi biti krivi ako ne pregovaramo". To je velika Izetebgoviceva podvala, jer ne moze zrtva postati krivac samo zato sto nece da se nagodi, nego insistira na normativnom, tj. zakonitom, rjesenju spora.
Dakle, posrednici u pregovorima nisu nikada nista odlucivali, oni su samo predlagali, a jedini koji je donosio odluke je bio Izetbegovic koji je svaki prijedlog podjele BiH potpisisvao, mada druga strana nije, i tako se islo sve dalje i dalje u korist razbijaca Bosne. Nazalost, Alija nikada nece odgovarati u Hagu, jer je on odgovoran jedino narodu Bosne i Hercegovine, a narod nije dovoljno politicki zreo da pronikne u izdaju, jer izdaja je veoma slozena stvar, i zato je kazna za izdaju veoma teska u svim civilizovanim drzavama svijeta.
Hantraga

Post by Hantraga »

Albnanija je clanica NATO i albanski lobi je mnogo jaciu nego nas bosnjacki...
Kula08 wrote: Ja neznam gdje si ti bio u to vrijeme izborne kampanje Bila Klintona. Ja sam je pratio sa velikom paznjom kao i svi ondasnji gradjani u Jugoslaviji s'obzirom da je bila pocela "Jugoslovenska drama". Jedna og glavnih tema na spoljnopolitickom planu bila je situacija na Balkanu sa akcentom na Bosnu. Javno mnjenje USA je po tamosnjim anketama bilo za intervenciju i za Bosnu je znao dobar deo zainteresovanih glasaca.
Vjeruj mi da se izbori u USA ne dobijaju na osnovu vanjske politike. OSim ako su u pitanju veliki gubici Americke vojske, kao sto je bezazlena situacija u Iraku.
Klinton je pobjedio babu Busa, zato sto je imao bolji program, zato sto je bolje pricao na debatama...Zato sto je bolji politicar...
Bosna je bila samo jedno obicno pitanje tokom debata...
Kula08 wrote: U redu dogovarali se. Ali ako ti je neko prijatelj zasto da vrsi pritisak da se sklapaju nepovoljni ugovori na nas racun. Ako je prijatelj, zasto nije zazmurio nekoliko dana kod Banjaluke, kad je zmurio prije toga tri godine? Nekako mi ne izgleda bas prijateljski.
Zasto nikad nije oslobodjen Doboj, a mogao je biti? Zasto nikad nije srusen koridor, a mogao je biti...Zasto nije nikad deblokirano Sarajevo, a moglo je biti...Hiljadu zasto, hiljadu zato...
Ne bi ulazio u polemiku oko ratnih akcija i odluka nase Vrhovne komande...

Samo znam da nije zaustavljena ofanziva Armije BiH...U Banja Luku bi prvi usao HVO, jel su bili vec prosli kroz Jajce i nadomak BL...A kad bi se sastali Armija i HVO u BL u to vrijeme, ne bi htio ni da pomisljam...
patrius

Post by patrius »

Ma dobar je Billy,simpatican decko,kako rece rahmetli Alija,samo,ja bih bio malo podozriv prema covjeku koji je lagao na sudu,bez obzira o kako bizarnoj stvari bila rijec.Al' eto,to je Amerika...
Post Reply