BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBB
-
Nass
#151 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
-
palermo
#152 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
Ma ne boj se, Pećanin je po defaultu na gubitničkoj strani
- travnik
#153 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
-
bingulesku
#154 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
U kojoj emisiji je Smećanin bio?Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
Pećanin je Albanac, Silajdžić njihov zet a Radončić isto Albanski klan, al su i sve Sandžaklije u tom kol tako da oni imaju neki zaseban interes.
-
palermo
#155 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
To da ima bošnjačkog nacionalizma ima, da on eskalira, eskalira, da političko sarajevo pravi greške pravi.....ali to opet nema veze sa zahatjevima za treći entitet. Nažalost politika koju slijedi većina Hrvata u BiH je takva da ne ostavlja mnogo prostora ovim drugim. Šta god mislili i Žarko i Vesna.travnik wrote: Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.
- travnik
#156 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Moje mišljenje je da jedni druge međusobno hrane. Zahtjevi sa trećim jačaju borbu za višim stupnjem centralizacije i opravdavaju anti-HDZ koalicije (iako se time ignorira volja naroda), dok upravo to, ignoriranje volje naroda, jača zahtjeve za trećim i daje im određeno utemeljenje. Dakle, jedno drugo potiče.palermo wrote:To da ima bošnjačkog nacionalizma ima, da on eskalira, eskalira, da političko sarajevo pravi greške pravi.....ali to opet nema veze sa zahatjevima za treći entitet. Nažalost politika koju slijedi većina Hrvata u BiH je takva da ne ostavlja mnogo prostora ovim drugim. Šta god mislili i Žarko i Vesna.travnik wrote: Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.
-
Nass
#157 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Hey Travnik. Pretpostavljam da ti zivis u Srednjoj Bosni, ali u Hercegovini je nabujali hrvatski nacionalizam i to ponekad i ultra-nacionalizam konstanta jos od 90-e godine, cak je u posljednje vrijeme i bio nesto malo splasnuo, samo sto je nakon ovih posljednjih izbora opet malo porasla temperatura zbog ove retorike i huskanje (stolni grad, treci entitet, ugrozenost itd.). Ono sto smo mi mogli da vidimo odavde sve ove godine je da taj projekat Herceg Bosne nikad nije stvarno umro, i da se nikada iskreno i posteno nije prislo izgradnji Federacije i Bosne i Hercegovine kao zajednicke drzave od strane HDZ-a, cijelo vrijeme je stajala figa u dzepu. Jurisic iz HSP-a je nekoliko puta u zadnje vrijeme izjavio da HDZ nije ni pokusavao institucionalno rijesiti ravnopravnost Hrvata, s jedne strane zato da bi opet mogli dobijati izbore na prici o ugrozenosti, a ja jos dodajem i s druge strane zato sto to nije ni bio onaj konacni cilj, a to je teritorijalno zaokruzenje neke vrste Herceg Bosne po uzoru na RS. Izgleda da je visoki predstavnik Petrich stvorio dodatne probleme time sto je donio nekakvu odluku koja omogucuje preglasavanje Hrvata, ja ne znam dovoljno o tome zasto je on to napravio, ali to treba njega pitati.travnik wrote:Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
Naravno da je sasvim sigurno bilo gresaka i sa bosnjacke strane, nemoguce bi bilo da tih gresaka nije bilo, ali ja da sam Hrvat (a anacionalna sam), ja bih ipak na osnovu svega recenoga prvenstveno trazila uzroke hrvatskih problema u HDZ-u i zvanicnoj hrvtaskoj politici kao i kupljenim medijima i intelektualcima, koji ne doprinose jasnoci stvari vec rade naruceno za ove stranke (a tih narucenih je zbilja mnogo).
Puhovskom vec odavno ne vjerujem, a Pusicka mi je u zadnje vrijeme postala sumnjiva, ne znam zasto ovo govori, vrijeme ce pokazati, mozda je i njoj draga vlast, nemam pojma. Ali zato je Milanovic ostro rekao da se Hrvatska ne smije mijesati u procese u BiH. Jos samo da kazem da je Slavo Kukic sinoc rekao da je prema njihovim istrazivanjima za treci entitet 48% Hrvata, i 50% Srba.
- Mali_Vuk
#158 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Mislim, fakat, boli me tuki kakav je stav nekoga u Hrvatskoj kad se odlučuje o statusu moje zemlje, ali ja stvarno nigdje nisam pročitao da hrvatska ljevica podržava formiranje nekih entiteta koji bi bili na štetu i mimo volje nekog od naroda. Ako ima neki citat, neki link kao dokaz za te tvrdnje? Samo nemojte sad da mi podvaljujete neke izjave tipa, "ako se vi dogovorite" isl.travnik wrote:Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
I nema prijatelju bošnjačka politika veze sa HDZ-ovskim separatizmom, SDP-ova najamnje. Ovo smo sve već vidjeli 93. I Abdičevce, i Bobana i Karadžića, i Miloševića... Tako da, ne radujte se prerano. Još nismo na koljenima, ni blizu.
- travnik
#159 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Tko to? I zašto da se raduje? Da neće veće plaćeMali_Vuk wrote:Mislim, fakat, boli me tuki kakav je stav nekoga u Hrvatskoj kad se odlučuje o statusu moje zemlje, ali ja stvarno nigdje nisam pročitao da hrvatska ljevica podržava formiranje nekih entiteta koji bi bili na štetu i mimo volje nekog od naroda. Ako ima neki citat, neki link kao dokaz za te tvrdnje? Samo nemojte sad da mi podvaljujete neke izjave tipa, "ako se vi dogovorite" isl.travnik wrote:Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
I nema prijatelju bošnjačka politika veze sa HDZ-ovskim separatizmom, SDP-ova najamnje. Ovo smo sve već vidjeli 93. I Abdičevce, i Bobana i Karadžića, i Miloševića... Tako da, ne radujte se prerano. Još nismo na koljenima, ni blizu.
-
palermo
#160 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Daklle kao što spomenuta Vesna Pusić reče u onom intervju koji je neko postirao "bilo bi vrijeme da i hrvatski narod dole rasmisli o svom političkom vođstvu". Nažalost, ja mislim da to nije moguće jer untar hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH jednostavno ne postoje mehanizmi kojim bi se njihova vladajuća elita skinula ili barem kontrolirala. A ukupna hrvatska politička elita ovaj prostor samo koristi kao poligon svojih ideoloških borbi bez ikakvog značajnog interesa za dubinu i bh Hrvata i Bosne i Hercegovine.travnik wrote:[
Moje mišljenje je da jedni druge međusobno hrane. Zahtjevi sa trećim jačaju borbu za višim stupnjem centralizacije i opravdavaju anti-HDZ koalicije (iako se time ignorira volja naroda), dok upravo to, ignoriranje volje naroda, jača zahtjeve za trećim i daje im određeno utemeljenje. Dakle, jedno drugo potiče.
Bez jasnog pomjeranja hrvatske pozicije ne postoji način da Bošnjaci drukčije djeluju.
-
luckypot
#161 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
opet greška u koracima - bošnjaci više ni u primisli ne traže centralizaciju već totalnu decentralizaciju bih...dakle glavni grad bih je sarajevo, glavni grad hrvata zagreb, srba beograd...kud ćeš veću decentralizaciju...travnik wrote:Moje mišljenje je da jedni druge međusobno hrane. Zahtjevi sa trećim jačaju borbu za višim stupnjem centralizacije i opravdavaju anti-HDZ koalicije (iako se time ignorira volja naroda), dok upravo to, ignoriranje volje naroda, jača zahtjeve za trećim i daje im određeno utemeljenje. Dakle, jedno drugo potiče.palermo wrote:To da ima bošnjačkog nacionalizma ima, da on eskalira, eskalira, da političko sarajevo pravi greške pravi.....ali to opet nema veze sa zahatjevima za treći entitet. Nažalost politika koju slijedi većina Hrvata u BiH je takva da ne ostavlja mnogo prostora ovim drugim. Šta god mislili i Žarko i Vesna.travnik wrote: Treći entitet nije dobro rješenje, ali kako da se nitko ne zapita da li ima greške i u političkom Sarajevu, pa da čak i sa, kako si primjetio, hrvatske ljevice dolazi podrška tome!?? Dakle, da se razumijemo, Čoviću je mjesto u Zenici, a ne u zajedničkim institucijama BiH, ali krivice ima i u SA. Uostalom, Žarko Puhovski, Vesna Pusić i itd. su ljevičari i mnogo bliži ideološki SDP-u nego HDZ-u, čak štoviše uopće nemaju veze sa HDZ-om, desnicom, HZ HB i itd., a u zadnje vrijeme su jasno iskazali svoje stavove, koji su veoma bliski HDZ-u. Zašto? Zato što su uvidjeli da u FBiH nije samo jedan krivac, kako su do sada mislili, već da uz hrvatsku političku elitu, veliki dio odgovornosti za katastrofalno stanje, nabujali nacionalizam i traženje trećeg entiteta ima i bošnjačka politička elita.
takodje, ne interesuje naš više nikakvo "okretanje hrvata i srba svojoj domovini bih" i ostale blablabla
Last edited by luckypot on 30/12/2010 22:33, edited 1 time in total.
- Komrad
#162 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Kakvoj centralizaciji?travnik wrote:
Moje mišljenje je da jedni druge međusobno hrane. Zahtjevi sa trećim jačaju borbu za višim stupnjem centralizacije i opravdavaju anti-HDZ koalicije (iako se time ignorira volja naroda), dok upravo to, ignoriranje volje naroda, jača zahtjeve za trećim i daje im određeno utemeljenje. Dakle, jedno drugo potiče.
4 nivoa vlasti postoje u BiH odnosno FBiH.. ne sjecam se da je iko rekao da treba ukinuti srednji nivo
- travnik
#163 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Sležem se s tobom i smatram da je nužna promjena i to korijenita. ALI, samo bih dodao što sam već rekao, da se ove dvije politike međusobno hrane. Primjeri: HDZ je imao najveći porast nakon osjećaja izigranosto političke volje Hrvata, a to je nakon Alijanse i sada nakon Komšića. Dakle, ne govorim uopće je su li upravu jedni ili drugi, već da narod naprosto to tako shvaća. U suprotnom, zašto bi uopće bilo tko glasao za HDZ? Pa ništa nisu uradili. Jedino osjećaj izigranosti ili ognoriranja, vodi hrvatske birače ka najvećoj hrvatskoj političkoj opciji. A tome svojom izbornom etno-kombinatorikom SDP donosi glasove HDZ-u.palermo wrote:Daklle kao što spomenuta Vesna Pusić reče u onom intervju koji je neko postirao "bilo bi vrijeme da i hrvatski narod dole rasmisli o svom političkom vođstvu". Nažalost, ja mislim da to nije moguće jer untar hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH jednostavno ne postoje mehanizmi kojim bi se njihova vladajuća elita skinula ili barem kontrolirala. A ukupna hrvatska politička elita ovaj prostor samo koristi kao poligon svojih ideoloških borbi bez ikakvog značajnog interesa za dubinu i bh Hrvata i Bosne i Hercegovine.travnik wrote:[
Bez jasnog pomjeranja hrvatske pozicije ne postoji način da Bošnjaci drukčije djeluju.
- travnik
#164 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Jest, ali koliko sam ja upoznat, u pitanju bi bile ekonomske regije, bez nekog velikog značaja, a kantoni, a posebno entiteti nisu ukinuti jer se to još ne može uraditi bez podrške drugih.Komrad wrote:Kakvoj centralizaciji?travnik wrote:
4 nivoa vlasti postoje u BiH odnosno FBiH.. ne sjecam se da je iko rekao da treba ukinuti srednji nivo
Ja smatram da središnji nivo treba postojati, prelaziti entitetske granice i imati jaka ovlaštenja.
-
Nass
#165 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
@travnik
Evo ne znam da li stizes procitati moje postove, ali cesto pricas o tom izigravanju biracke volje Hrvata, a to je tipicna floskula koju sam objasnjavala negdje na 3. strani. Tako vas HDZ izigrava kada vidi da bi mogao ostati bez vlasti. Biracka volja nije prekrsena, jer da je tako CIK bi reagovao. Dakle, sve je po ustavu i zakonu. Ovo sto Dodik i Covic govore o legitimitetu naroda je teža obmana, jer takav koncept i pravo ne postoje, ni u nas ni nigdje na svijetu, niti je takav legitimitet moguce utvrdjivati nikakvim metodama (pogotovo ne ovako ofrlje kako to ove stranke rade, bez ikakve potvrde ili verifikacije jer ju ne mogu ni dobiti). U svakom slucaju, HDZ je dobio 100.000 glasova, ali su mnogi Hrvati glasali i za razne druge opcije u BiH, jer prema nekim procjenama na izbore je izaslo preko 200.000 Hrvata. Dakle, po cemu HDZ mora uci u vlast pod svaku cijenu? Po cemu, zaista? Taj legitimitet naroda je samo izmisljotina da stvori u Hrvatima osjecaj ugrozenosti ako HDZ eventualno ne bi usao u vlast. Kao kad je Ceric govorio da je napad na njega zapravo napad na sve Bosnjake
Vlast se pravi prema programu i vecini glasova u parlamentu u skladu sa demokratskim metodama, a nacionalna prava su zasticena drugim mehanizmima, izmedju ostalog u Domu naroda, a ako bi ova platforma prosla, onda bi ta zastita nacionalnih prava u svakom slucaju bila potpuna. Zato podrzavam platformu i Ljubic je gorko pogrijesio sto je nije takodjer prihvatio.
Evo ne znam da li stizes procitati moje postove, ali cesto pricas o tom izigravanju biracke volje Hrvata, a to je tipicna floskula koju sam objasnjavala negdje na 3. strani. Tako vas HDZ izigrava kada vidi da bi mogao ostati bez vlasti. Biracka volja nije prekrsena, jer da je tako CIK bi reagovao. Dakle, sve je po ustavu i zakonu. Ovo sto Dodik i Covic govore o legitimitetu naroda je teža obmana, jer takav koncept i pravo ne postoje, ni u nas ni nigdje na svijetu, niti je takav legitimitet moguce utvrdjivati nikakvim metodama (pogotovo ne ovako ofrlje kako to ove stranke rade, bez ikakve potvrde ili verifikacije jer ju ne mogu ni dobiti). U svakom slucaju, HDZ je dobio 100.000 glasova, ali su mnogi Hrvati glasali i za razne druge opcije u BiH, jer prema nekim procjenama na izbore je izaslo preko 200.000 Hrvata. Dakle, po cemu HDZ mora uci u vlast pod svaku cijenu? Po cemu, zaista? Taj legitimitet naroda je samo izmisljotina da stvori u Hrvatima osjecaj ugrozenosti ako HDZ eventualno ne bi usao u vlast. Kao kad je Ceric govorio da je napad na njega zapravo napad na sve Bosnjake
Vlast se pravi prema programu i vecini glasova u parlamentu u skladu sa demokratskim metodama, a nacionalna prava su zasticena drugim mehanizmima, izmedju ostalog u Domu naroda, a ako bi ova platforma prosla, onda bi ta zastita nacionalnih prava u svakom slucaju bila potpuna. Zato podrzavam platformu i Ljubic je gorko pogrijesio sto je nije takodjer prihvatio.
Last edited by Nass on 30/12/2010 23:11, edited 1 time in total.
-
palermo
#166 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
A zašto ne bi glasali za HDZ, recimo Hrvati hercegovine imaju privilegovan položaj,mogu faktički ZHK i Kanton 0 krojiti po svojoj volji, imaju domovnice (sjeti se samo viza) vladajuća elita hrvatske pomaže taman toliko da obezbijedi svoj uticaj,zatim glasati za HDZ je ideološko opredjeljenje, ima tu još svašta. Precjenjuješ uticaj SDP- na glasanje.....travnik wrote: Sležem se s tobom i smatram da je nužna promjena i to korijenita. ALI, samo bih dodao što sam već rekao, da se ove dvije politike međusobno hrane. Primjeri: HDZ je imao najveći porast nakon osjećaja izigranosto političke volje Hrvata, a to je nakon Alijanse i sada nakon Komšića. Dakle, ne govorim uopće je su li upravu jedni ili drugi, već da narod naprosto to tako shvaća. U suprotnom, zašto bi uopće bilo tko glasao za HDZ? Pa ništa nisu uradili. Jedino osjećaj izigranosti ili ognoriranja, vodi hrvatske birače ka najvećoj hrvatskoj političkoj opciji. A tome svojom izbornom etno-kombinatorikom SDP donosi glasove HDZ-u.
Hrvati su jednostavno taoci HDZ-ovske elite i i dok iz tog zatočeništva ne izađu teško će sstvari krenuti u pozitivnom pravcu. Nažalost, kao što rekoh, ne vidim ni mehanizam a ni kapacitet unutar hrvatskog nacionalnog korpusa za ovaj preokret.
-
elSaik
#167 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Ljudi, shvatite da nije bitno koliki i kakav je teritorij, bitno je kakve ovlasti ima.travnik wrote:Jest, ali koliko sam ja upoznat, u pitanju bi bile ekonomske regije, bez nekog velikog značaja, a kantoni, a posebno entiteti nisu ukinuti jer se to još ne može uraditi bez podrške drugih.Komrad wrote:Kakvoj centralizaciji?travnik wrote:
Ja smatram da središnji nivo treba postojati, prelaziti entitetske granice i imati jaka ovlaštenja.
Da je RS bila konstruktivan entitet koji je od rata na ovamo radio na jačanju države i njenom razvoju imali bi danas puno pravo tvrditi da je organizacija BiH na principu entiteta uspješan model rješavanja bh problema. Ali, nakon što su 15 godina blokirali sve što su mogli blokirati samo zato što to mogu, nakon što osporavaju državu kad, gdje i kako stignu, nakon što je jasno da većina u RSu shvata manjinu kao nužno zlo, govoriti da je još jedan takav entitet u državi sa jednakim ovlastima nešto što će biti dobro po državu je cinizam samo takav.
-
Nass
#168 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Upravo tako, a to je pravi cilj treceg entiteta. Sto je najgore, cini se da se formira frankenstein koalicija na drzavnom nivou koja bi mogla pokusati to sprovesti u djelo.... Opet kazem, nadam se da nisam u pravu....elSaik wrote: Da je RS bila konstruktivan entitet koji je od rata na ovamo radio na jačanju države i njenom razvoju imali bi danas puno pravo tvrditi da je organizacija BiH na principu entiteta uspješan model rješavanja bh problema. Ali, nakon što su 15 godina blokirali sve što su mogli blokirati samo zato što to mogu, nakon što osporavaju državu kad, gdje i kako stignu, nakon što je jasno da većina u RSu shvata manjinu kao nužno zlo, govoriti da je još jedan takav entitet u državi sa jednakim ovlastima nešto što će biti dobro po državu je cinizam samo takav.
- travnik
#169 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Gledaj, HDZ-u se "cenzura" za hrvatski narod i BiH. Oni ne štite vitalne interese vlastitog naroda, nego vitalne interese vlastitih đepova. Toga sam ja svjestan i nikada nisam glasovao za njih. Međutim, i takvi kriminalci i lopovi su ipak, zajedno sa HDZ 1990., dobili većinu glasova. Ne treba HDZ o tome govoriti, To zna običan narod i to shvata kao ignoriranje. Da li su u pravu ili ne, dali je ovo dobro ili ne, to su druge teme.Nass wrote:@travnik
Evo ne znam da li stizes procitati moje postove, ali cesto pricas o tom izigravanju biracke volje Hrvata, a to je tipicna floskula koju sam objasnjavala negdje na 3. strani. Tako vas HDZ izigrava kada vidi da bi mogao ostati bez vlasti. Biracka volja nije prekrsena, jer da je tako CIK bi reagovao. Dakle, sve je po ustavu i zakonu. Ovo sto Dodik i Covic govore o legitimitetu naroda je teža obmana, jer takav koncept i pravo ne postoje, ni u nas ni nigdje na svijetu, niti je takav legitimitet moguce utvrdjivati nikakvim metodama (pogotovo ne ovako ofrlje kako to ove stranke rade, bez ikakve potvrde ili verifikacije jer ju ne mogu ni dobiti). U svakom slucaju, HDZ je dobio 100.000 glasova, ali su mnogi Hrvati glasali i za razne druge opcije u BiH, jer prema nekim procjenama na izbore je izaslo preko 200.000 Hrvata. Dakle, po cemu HDZ mora uci u vlast pod svaku cijenu? Po cemu, zaista? Taj legitimitet naroda je samo izmisljotina da stvori u Hrvatima osjecaj ugrozenosti ako HDZ eventualno ne bi usao u vlast. Kao kad je Ceric govorio da je napad na njega zapravo napad na sve Bosnjake![]()
Vlast se pravi prema programu i vecini glasova u skladu sa demokratskim metodama, a nacionalna prava su zasticena drugim mehanizmima, izmedju ostalog u Domu naroda, a ako bi ova platforma prosla, onda bi ta zastita nacionalnih prava u svakom slucaju bila potpuna. Zato podrzavam platformu i Ljubic je gorko pogrijesio sto je nije takodjer prihvatio.
Što se tiče DN, slažem se da se tamo trebaju čuvati nacionalni interesi svih. Međutim, i tu postoje brojne igrice. Uostalom pogledaj DNZ Hrvate. Pa molim te, listu čine Elvira, Mehmed ili tako nekako i ne zanm još tko. Pa ti se ljudi izjašnjavaju kao Hrvati samo radi fotelja, a dobro će to naplatiti sada, jer vrlo vjerojatno će njihove ruke biti odlučujuće u DN.
- no_pasaran
#170 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Dodik je poručio davno kako se treba ponašati:
Poštujemo samo slovo ali ne i duh dejtona.
Pošto SDP poštuje i duh dejtona on je uvidjeo da se Čović slaže sa Dodikom pa je shodno tome sastavio većinu koja odgovara Ustavu i zakonima a čiju ideološku podlogu podržava Čović
Što bi reko Alija: Do podne jedno od podne drugo...
Nije ni čudo što su pred rat koalirali 
Poštujemo samo slovo ali ne i duh dejtona.
Pošto SDP poštuje i duh dejtona on je uvidjeo da se Čović slaže sa Dodikom pa je shodno tome sastavio većinu koja odgovara Ustavu i zakonima a čiju ideološku podlogu podržava Čović
Što bi reko Alija: Do podne jedno od podne drugo...
-
elSaik
#171 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
To što je HDZ dobio većinu hrvatskih glasova pri formiranju vlasti u ZASTUPNIČKOM domu NIJE OD ZNAČAJA. Sutra da se formira vlast i da SDP ostane jedini u opoziciji ni to ne bi bilo od značaja, jer se na takvom principu formiranja vlasti temelji demokratija.travnik wrote:Gledaj, HDZ-u se "cenzura" za hrvatski narod i BiH. Oni ne štite vitalne interese vlastitog naroda, nego vitalne interese vlastitih đepova. Toga sam ja svjestan i nikada nisam glasovao za njih. Međutim, i takvi kriminalci i lopovi su ipak, zajedno sa HDZ 1990., dobili većinu glasova. Ne treba HDZ o tome govoriti, To zna običan narod i to shvata kao ignoriranje. Da li su u pravu ili ne, dali je ovo dobro ili ne, to su druge teme.Nass wrote:@travnik
Evo ne znam da li stizes procitati moje postove, ali cesto pricas o tom izigravanju biracke volje Hrvata, a to je tipicna floskula koju sam objasnjavala negdje na 3. strani. Tako vas HDZ izigrava kada vidi da bi mogao ostati bez vlasti. Biracka volja nije prekrsena, jer da je tako CIK bi reagovao. Dakle, sve je po ustavu i zakonu. Ovo sto Dodik i Covic govore o legitimitetu naroda je teža obmana, jer takav koncept i pravo ne postoje, ni u nas ni nigdje na svijetu, niti je takav legitimitet moguce utvrdjivati nikakvim metodama (pogotovo ne ovako ofrlje kako to ove stranke rade, bez ikakve potvrde ili verifikacije jer ju ne mogu ni dobiti). U svakom slucaju, HDZ je dobio 100.000 glasova, ali su mnogi Hrvati glasali i za razne druge opcije u BiH, jer prema nekim procjenama na izbore je izaslo preko 200.000 Hrvata. Dakle, po cemu HDZ mora uci u vlast pod svaku cijenu? Po cemu, zaista? Taj legitimitet naroda je samo izmisljotina da stvori u Hrvatima osjecaj ugrozenosti ako HDZ eventualno ne bi usao u vlast. Kao kad je Ceric govorio da je napad na njega zapravo napad na sve Bosnjake![]()
Vlast se pravi prema programu i vecini glasova u skladu sa demokratskim metodama, a nacionalna prava su zasticena drugim mehanizmima, izmedju ostalog u Domu naroda, a ako bi ova platforma prosla, onda bi ta zastita nacionalnih prava u svakom slucaju bila potpuna. Zato podrzavam platformu i Ljubic je gorko pogrijesio sto je nije takodjer prihvatio.
Što se tiče DN, slažem se da se tamo trebaju čuvati nacionalni interesi svih. Međutim, i tu postoje brojne igrice. Uostalom pogledaj DNZ Hrvate. Pa molim te, listu čine Elvira, Mehmed ili tako nekako i ne zanm još tko. Pa ti se ljudi izjašnjavaju kao Hrvati samo radi fotelja, a dobro će to naplatiti sada, jer vrlo vjerojatno će njihove ruke biti odlučujuće u DN.
Što se DNZovih Hrvata tiče. Ti ljudi ne prihvataju bošnjaštvo kao etničku odrednicu. To su Abdićevi sljedbenici koji su i u ratu bili kontra Bošnjaka. Njihovo izjašnjavanje Hrvatima nije u tom kontekstu pitanje želja za foteljom. Primjer izjašnjavanja koje prevashodno za cilj ima fotelju jeste kada recimo Muhamed Alaim iz SDA se izjašnjava kao Musliman da bi upao kao Ostali.
- Komrad
#172 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Treba se drzati Platforme i naci potrebnu vecinu da se to provede sva mudrost je tu...
Za HDZ i jedan i drugi su vrata otvorena ukoliko zele raditi na principima platforme umjesto principa borbe za fotelje i principa treceg entieta i stolnih gradova
Za HDZ i jedan i drugi su vrata otvorena ukoliko zele raditi na principima platforme umjesto principa borbe za fotelje i principa treceg entieta i stolnih gradova
-
udrch
#173 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
palermo wrote:Nass wrote:Meni ovo nikako ne mirise na dobro. Evo Pecanin veceras doveo onog ustasu Sutala i metilja Metiljevica iz Slobodne Bosne da napadaju Lagumdziju..... To samo jos dodatno potvrdjuje na kojoj liniji je SBiH (preko svojih medija) i da ce oni podrzati ovu frankenstein Dodik/Covic koaliciju. A bojim se da ce se onda vrsiti pritisak za podjelu zemlje .... Evo sve vise glasova iz Hrvatske stize koji podrzavaju treci entitet, i to s ljevice.... Nadam se da nisam u pravu.....
Ma ne boj se, Pećanin je po defaultu na gubitničkoj strani
-
Nass
#174 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
Izvrsna vlast se ne pravi na bazi nekakvih izmisljenih principa 'legitimiteta naroda', vec na programu i vecini ruka u parlamentu, i samo tome. Sve ostalo je izmisljotina i manipulacija. Nek HDZ pridje platformi bez uslovljavanja foteljama (da on zahtijeva sta njemu MORA pripasti itd.), i ulazi u vlast bez problema. Sad se trebaju vidjeti stvarni motivi....travnik wrote: Gledaj, HDZ-u se "cenzura" za hrvatski narod i BiH. Oni ne štite vitalne interese vlastitog naroda, nego vitalne interese vlastitih đepova. Toga sam ja svjestan i nikada nisam glasovao za njih. Međutim, i takvi kriminalci i lopovi su ipak, zajedno sa HDZ 1990., dobili većinu glasova. Ne treba HDZ o tome govoriti, To zna običan narod i to shvata kao ignoriranje. Da li su u pravu ili ne, dali je ovo dobro ili ne, to su druge teme.
- Komrad
#175 Re: BiH/SNSD,SDS,HDZ,HDZ90,SBiH,SBB
bosaurin wrote:
Bravo! To isto vrijedi i za blok SDP- SDA. Neka pridju HDZ-u SDS-uSNSD-u SBB-u i SBiH-u i eto vlasti na drzavnoj razini.
neka HDZ-u SDS-uSNSD-u SBB-u i SBiH naprave platformu eto SDP i SDA domah dolaze