Warhead wrote:jefferson wrote: ja sam se osvrnuo na tvoju konstataciju o "fire power" Fire power znaci koji top ima jace dejstvo, a to je zbog velicine zrna 125mm i cao. Mozemo pricati o pouzdanosti (i tu je bara-bara) ali porediti M60 sa M84??? De budi ozbiljan.
Ovi podaci koje sam naveo odnosili su se na firepower koji prema autoru knjige iz koje je uzeto podrazumjeva kompozitni skor sljedecih elemenata (pretpostavljam da znas engleski):
1. The "proving ground" performance of the vehicle's main gun and varoius type of ammunition;
2. The fire-control system;
3. The internal organization and layout of the tank;
4. Gun stabilization and platform stability;
5. Ammonution carried;
6. Rate of fire.
Svaki od elemenata je detaljnije objasnjen u tekstu... ali nevazno za ovu temu.
nemoj me pogresno shvatiti ali mislim da dolazis do zakljucka na osnovu ogranicenih clanaka / knjiga .
kao prvo doktrina koristenja tenka u ratu je daleko vaznija nego "firepower" , pogledaj recimo drugi svjetski rat i kako inferiorni t 34 dogura do centra berlina . poslije rata sovjeti su zamisli tenk da bude sto laganiji sa sto manjom siluetom jer su racunali da je to vaznije od "firepower" i oklopa , ipak oni su pobijedili najvece tenkovske bitke a i rat gdje je tenk bio primarno oruzje samim tim nije tesko zakljuciti da su imali iskustva i potrebnog znanja . sa druge strane zapadna doktrina je bila bazirana na mogucoj invaziji sa istoka (pricam o evropi) i racunali su da im trebaju tenkovi koji trebaju zaustaviti hiljade sovjetskih tenkova . prednost su dali oklopu i "firepower" jer racunali su da sovjetsku prednost u kvantitetu mogu smanjiti kvalitetom i silom .
kao drugo m 60 je davno prevazidjen koncept i stvarno nije za osbih . t 72 se jos koristi kao podloga za tenkove kao recimo t 90 ili srbijanski m 84 ab1 .
kao trece moras uzeti u obzir obuku posade kad pricas o potencijalnim sukobima tenkova . tenk nije zamisljen da sam napada i ratuje , tenk je daleko opasniji kad je formaciji sa drugim tenkovima u kombinovanoj akciji sa pjesadijom i aviacijom . tako da moras uzeti u obzir ko komanduje i kako ga koristi , jer imas slucaja gdje inferiorniji tenkovi donose pobijedu zahvaljujuci sposobnosti komndanata .
kao cetvrto nije moguce zakljuciti koji je tenk bolji samo po nekim karakteristikama jer tu jos mnogo drugih faktora koji bi mogli uticati na rezultat borbe pomenutih tenkova (m 84 protiv m 60) . konfiguracija terena , element iznenadjenja , kompetentost posade , protiv tenkovska sredstva u neposrednoj blizini itd itd . u borbi nema pravila , licno nikad nisam cuo za dvoboj tenkova gdje su se nasli sami na ravnom terenu i borili se do pobijede .
osbih bi bilo bolje da se rijesi svih tenkova i sredstva se iskoriste za kupovinu nesto patria , kao sto hrvatska i slovenija rade .