BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post Reply
Geronimo81

#126 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Geronimo81 »

VerticalHairFactor wrote:
Geronimo81 wrote:
VerticalHairFactor wrote:Zar, zaista, neko ovdje vjeruje da su EU i NATO trajne kategorije, i da će one za vijeke vijekova "štiti Bošnjake" - kao što su nas zaštitili u Srebrenici kroz UN, zar ne? Istina, u NATO se ulazi radi interesa, da bi bilo mirnije, ali čini mi se da pojedini "pacifisti" i "ekonomski osviješteni tipovi" u suštini imaju jako zla snivanja prema Bosni, ali hajde, pusti Bosnu, nego prema jednom narodu, jer da bi Bosne nestalo moraju nestati Bošnjaci, moraju biti poubijani i raseljeni. Vojska BiH mora biti takva da zaštiti one koji su najviše ubijani u proteklom ratu upravo zato jer su bili poslušni, vjerovali da rata neće biti više nikada, vjerovali u pravednost i suosjećajnost "SAD-a, Evrope i demokratskog svijeta", da bi na vlastitoj koži kroz ubijanja shvatili da se radi o svemu samo ne o demokratskom svijetu i svijetu "pravednika". I dan danas Evropa podržava marginaliziranje Bošnjaka, i neformalno će, kroz neki novi embargo, uništavanje naoružavanja ili nešto slično, iznova dati punu podršku genocidu nad Bošnjacima samo zato jer su "pogrešne vjere". Ili ćemo se trajno osigurati od rata balansom, ili će rata iznova biti. Srpska politika u regiji je isuviše zadojena fašizmom, genocidom i mržnjom da bi se u dogledno vrijeme mogla otrgnuti od nje - iz prostog razloga jer Evropa ne želi nikakvu radikalnu promjenu stava prema Bošnjacima, koji su za nju manje vrijedni zbog "pogrešnog kulturološkog backgrounda", samo je rada da se malo formalni stavovi uglačaju. Evropa ne traži denacifikaciju Srbije, jer je njena mržnja za Evropu OK, usmjerena je gdje treba, no na njihovu žalost posao nije dobro obavljen, samo pogledajte šta se zbiva u evropskim zemljama - desničari isplivavaju, ograničenja i ukidanja ljudskih sloboda su usmjerena samo prema jednoj zajednici, itd. Mi se moramo biti kadri sami odbraniti, inače nas neće biti, vrlo jednostavno.
Hoce li se raspasti ili neće to je pitanje budućnosti.
Vjerovali ?? zar recimo vukovar nije bio dobar primjer ja bi rekao vise da se čekalo da SAD intervenira a pritom zrtvujuci svoj narod i cekajuci reakciju SAD a nisam ni ja to rekao vec se samo slazem sa seferovom izjavom.

Nisu srbi ubijali samo muslimane ubijali su i katolike dali je i to pogresna vjera ?
Zasto desnicari isplivavaju gdje su bili protekli 50 godina ?

Velika činjenica je da arapi kad dođu u europu za sobom ponesu kulturu i svoje ponasanje i da tu svoju kulturu i ponasanje namecu europi a ujedno iskoristavaju socialna prava koja im daje europa i to desnica koristi i lagano ljude pridobiva.Pogotovo ovaj napad na onog sweda kako ce to tek da iskoriste

Da se razumjemo nisam za ukidanje minareta i to je sramota za EU ali sam za zabranu burki i na ulici a pogotovo u drzavnim institucijama.
Naravno da će se raspasti i NATO i EU, ni Rimsko ni Otomansko carstvo nije dovijeka trajalo - zar treba kod svakog potresa mi da idemo pod nož?
Srbi jesu ubijali katolike, svakako, zato im je Evropa i žmirila "kad su kršili embargo", zato im je i tolerisala Oluju, zato im je i dala državu bez ovih problema, koje mi imamo. Kontinuitet prema Bošnjacima, čija su prava flagrantno i očevidno kršena kroz opsade, granatiranja isključivo civilnih objekata, snajperisanje djece po Sarajevu, i otvoreni snimljeni genocid u Srebrenici, ogleda se u ispraznoj i bezličnoj frazi "osuđujemo" i "dogovorite se sa svojim dželatima". Samo u Sarajevu je ubijeno preko 1200 djece - tako da postoji razlika između ubijanja katolika i muslimana.
O burki ne želim da razgovaram, kao ni o homoseksualnim brakovima, bušenju genitalija, ili nečemu drugom. Postoji i za liberale nešto što im je ekstremno, ali jednostavno to toleriraju - to što bi bilo ko zabranjivao bilo gdje, njegova je stvar. Ja govorim o otvorenoj antni-muslimanskoj histeriji u Zapadnom svijetu, izazvanom medijskim trovanjem, pothranjivanjem stereotipa, što Zapad mora tako agresivno zastupati kroz satelitske medije tipa Foxa i CNN-a da bi prikrio vlastite zločine u zemljama nad kojima su izvršili agresiju i u kojima vode ratove, ubijaju civile itd. Sve se da opravdati, i mrtva djeca i sve, ako ta djeca slijede vjeru čike na čijem turbanu je upaljena bomba. Dakle mala mrtva djeca su potencijalne velike bradonje sa upaljenim bombama (što je njihova vjera, naravno), pa je bolje da ih i nema. Tako su i Bošnjaci označeni kao "narod visokog rizika". Kome to nije jasno, neće mu biti jasno zašto se mi moramo pravdati, a ne oni koji su sasipali rafale našoj djeci u leđa, granatirali bolnice, ubijali djecu snajperima, uništavali mrske objekte tipa mostarskog mosta, ferhadije džamije, aladža džamije... Ti su za Evropu OK, ne moraju se oni za to pravdati, mi se moramo pravdati jer su naši vojnici pucali po naoružanoj koloni JNA, koja je prethodni dan razvaljivala grad, itd. Pravda i demokracija za sve, zar ne.
Tema je vojska, i nje mora biti, u suprotnom - čika sa bombom na glavi - pravedni tenk - mrtvo dijete na ulici nam ne ginu opet... I, naravno buljuk ovakvih i onakvih izjava, žaljenja, ali i razumljivih bojazni, blablaba...
Covjece pa sve to toleriranje je bilo i za ABIH oruzje je dolazilo u BIH gdje je nestajalo to pitaj šaju i ostale kompanjone. Evo ti jedan okrsaj Harisa VS Alija iz transkripta o novcima za obranu
SILAJDŽIĆ: Za sve vrijeme mandata, po vojnim pitanjima, posebno planiranjima i izvođenja vojnih operacija nisam znao ništa od pažljivijeg čitatelja novina Svi znaju da Vlada ne vlada

IZETBEGOVIĆ: Ja i moja ekipa U čitavom modernom svijetu uz Vladu, 90% stvari se završava privatnim linijama

SILAJDŽIĆ: Nije točno!

IZETBEGOVIĆ: Privatne inicijative, osobne

SILAJDŽIĆ: Sam si rekao da 90% novaca ide izvan Vlade, e onda je tu i 90% moći.

IZETBEGOVIĆ: Ja sam rekao da kontroliram fond za obranu, a ostalo je u rukama Vlade

SILAJDŽIĆ: Zašto fond ne bi bio u Ministarstvu obrane?

IZETBEGOVIĆ: Ti znaš razloge zbog čega Vladu vode Pelivan i Akmadžić, taman sam njima trebao dati.

Sarajevo je imalo 20 k hrvata a i mnogo je srba ostalo u njemu a i tih 1200 djece nisu sve muslimani ;)
Srebrenica je druga stvar ali nakon toga EU(mislim na francuze i engleze) je okrenula srbima leđa kad su vidjeli sta su u stanju da urade.
Da je EU imala nekakav plan to bi lako uradila samo bi spojila hrvate i srbe a hrvatima naredila da zatvore granice a BIH bi podjelila na dva dijela lakse nego na tri kako je inace radila.Da je tolerirala srbe jeste ali to je radi jakog lobija kod engleza i francuza.
nellington

#127 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by nellington »

Što ova dvojica parlaju hrvatski :)
atmel

#128 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

jugasvili wrote:
atmel wrote:Image

:lol: :lol:

nema veze sa mozgom
Pročitaj prvo malo po internetu prije nego skočiš.
Srbija prodaje i uništaje sve T-55 tenkove.
Ostaje tek oko 200 komada M84.
Šta ti misliš, da će Srbija vječnoo moći uzdržavati 1000 tenkova.
Pa to jedna VB I Njemačka ne žele da si priušte. Rusija recimo smanjuje broj tenkova sa 20 000 na 2000.
vivaldi

#129 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by vivaldi »

nellington wrote:Što ova dvojica parlaju hrvatski :)
Vjerovatno je iz hrvatskih medija copy-paste. Kad smo vec kod toga, primjetio sam da skoro svi hrvatski mediji bilo cije izjave ili intervjue prevode i na hrvatski i ijekaviziraju (ukoliko je neko sa ekaskog govornog podrucja). Tako i Zeljko Samardzic danas na Indexu prica tecnu ijekavicu i pun je "dojmova" :D
1gorstak

#130 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by 1gorstak »

jugasvili wrote:
1gorstak wrote:
jugasvili wrote:kad se sve sabere politicari iz rs rade na onom sto su zacrtali o ukidanju vojske u bih
Nama je bitan legalan okvir koji omogucava da Oruzane Snage BiH slobodno djeluju na prostoru citave BiH, a u slucaju potrebe ce se lako organizovati mobilizaciju ili od prijateljske Hrvatske kupiti oruzja i orudja. Velikosrbima ne igra ulogu imamo li mi Pattone ili Abramse, njih golica to sto uopste postoji legalni okvir za vojsku Bosne i Hercegovine koja nije podredjena entitetima. Zbog tog su oni trazili demilitarizaciju, ovo sa eliminacijom viska naoruzanja nema veze sa politikom.
kad bi kupili oruzje i orudje ? prije ili poslije pripajanja zapadne hercegovine sa mostarom hrvatskoj ? hrvatska je bas prijateljska drzava kao i 1993 . . . .

danas je eliminacija "viska" naoruzanja onda sutra (nemoj bukvalno shvatati) eliminacija "viska" oficira prekosutra eliminacija "viska" vojnika i rezultat je povoljan za one koji kazu "to nema veze sa politikom" . tad se naouruzaj legalnim okvirima i spavaj kao beba dok hrvatska i pogotovo srpska vojna industrija ojacavaju
Nama ne treba vojska, nama treba pravni okvir za vojsku a to imamo. Sto se mene tice, neka se broj tenkova Oruzanih Snaga svede na 20, nije problem sve dok nema drugih tenkova na podrucju BiH i sve dok su OS BiH jedini legalan (pored NATO saveznika) vojni sistem na podrucju BiH. Sutra kada bi se zaostrili odnosi sa Hrvatskom (a nece), kada bi u obzir dosla opcija agresije Zagreba na BiH (sto pogotovo nece), onda bih podrzao ideju da se OS BiH iz predostroznosti naoruzava i jaca bez gornjeg limita ..... da se uvozi i slaze rizu, metke, eksploziv, naftu ... ali u kontekstu postojeceg prijateljstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, pripremati se za tu opciju je maloumno. Nase su potrebe trenutno minimalne, treba nam nesto malo tenkova, nesto transportnih helikoptera za prevoz pjesadije u potencijalna krizna zarista na podrucju drzave, nesto jurisnih helikoptera i to je to.
Last edited by 1gorstak on 16/05/2010 14:43, edited 1 time in total.
jutarnji

#131 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jutarnji »

atmel wrote:Ljudi dolazi do smanjenja vojne tehnike.
Ovako će to u budućnosti, da izgleda u okruženju.

Image.
Jedna Njemačka ima oko 400 tenkova, dok VB nema ni 300 tenkova. Nama je dovoljno ovih 45 tenkova M60A3 poznavajući kakav nam je teren. 100-tinjak haubica i oko 30VBR-ova je i previše za prostor pod našom kontrolom.
Dobro, haj` sve, al ovo...Srbija: Brodovi, komada 4 :?
`dje su ih parkirali?
nellington

#132 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by nellington »

jutarnji wrote: Dobro, haj` sve, al ovo...Srbija: Brodovi, komada 4 :?
`dje su ih parkirali?
Rečna flotila ;)
atmel

#133 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

jutarnji wrote:
atmel wrote:Ljudi dolazi do smanjenja vojne tehnike.
Ovako će to u budućnosti, da izgleda u okruženju.

Image.
Jedna Njemačka ima oko 400 tenkova, dok VB nema ni 300 tenkova. Nama je dovoljno ovih 45 tenkova M60A3 poznavajući kakav nam je teren. 100-tinjak haubica i oko 30VBR-ova je i previše za prostor pod našom kontrolom.
Dobro, haj` sve, al ovo...Srbija: Brodovi, komada 4 :?
`dje su ih parkirali?
Nisi čuo za luku na Dunavu u Beogradu. :D
jugasvili

#134 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

@ atmel

jesi li ikad cuo za "strateske rezerve" ? recimo kad su u pitanju tenkovi odvezu se u neku kasarnu i provozaju se malo svaki dvadesetak dana i izadju na vjezbe jednom godisnje i naravno ne racunaju se kad kazu koliko se tenkova koristi .
tako svabe kazu mi imamo 400 leoparda a ustvari misle samo na one sto koriste a imaju jos toliko u "strateskoj rezervi"

da znas ista drugo osim google znao bi i za 2 + 4 sporazum i o podstamskom dogovoru . sigurno bih znao i o dogovoru o konvecijonalnim snagama u evropi koji je potpisan u parizu 1990 sa jedne strane od clanova nato pakta i sa druge strane od clanova varsavskog pakta . (radi se o ogranicenjima)

vb je vise ostrva sa jakom mornaricom i aviacijom . o da , umalo da zaboravim da spomenem da imaju i respektabilan nuklearni arsenal . stvarno realno je pratiti njihov trend smanjivanja broja tenkova .

sto se tice srbije vec su uradili program modernizacije 84 ki kojim dolaze skoro blizu t 90 medjutim ne sprovode ga zbog nedostatka sredstava i cekaju na t 95 .

tacno je da rusija salje na otpad puno tenkova to s uglavnom t 55 i t 62 jer stede sredstva i prave mjesta za t 95 .
Last edited by jugasvili on 16/05/2010 15:05, edited 1 time in total.
Geronimo81

#135 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Geronimo81 »

jugasvili wrote:
VerticalHairFactor wrote:

de ako ti nije tesko pritisni "enter" ponekad , ovako kako pises je tesko citati a da oci ne zabole .

nemoj se ljutiti .

@ geronimo

koliko ima procentualno "arapa , pakistanaca turaka" emigranata u evropi ?
i kome su oni nametnuli svoje obicaje i kulturu ?
prva generacija donijela neke obicaje sa sobom polako prolazi kroz asimilaciju druga generacija ce poceti primati lokalne i za tri cetri generacije velika vecina ce prihvatiti lokalne obicaje i ponasanje i problem rijesen . medjutim kompleks superiornosti i ksenofobija nemaju strpljenja za taj proces vec dolaze do izrazaja kod onih koji se osjecaju ugrozeni u drustvu , uglavnom se to svodi na lokalne propalice koji se boje da ce im se socijala smanjiti i ako se nedaj boze zaposle neki musliman ce im biti sef .

ako placaju porez i ne krse nikakve zakone boli me ona stvar sta ce nositi , nego smetaju li ti suncanice ili kacige u drzavnim institucijama i na ulici ?

kako mislis da bih moze postati jaka drzava sa utjecajom u eu kad neki evropski gradovi imaju vise stanovnika nego citava bih ? o industrijskim i finacijskim uslovima ne treba ni pricati .
Otiđi jednom u cetvrti gdje su u vecini recimo marseille pa ces da vidis o cemu ti ja pricam.
Problem je u tome sto slabo rade i sto ih je 90 % na socijali a najvise se bune oni koji zarađuju svima da im drzava moze davati i lome se dok drugi sjede .
Moj frend je otisao u FRA i sada tamo zivi musliman je ali europski i za 6 mjeseci savladao je jezik i dobio posao dok njegov komsija Libijac je tu 3 godine visokoobrazovan i neradi i pitao ga je kako to da neradi a tako dobar faks zavrsio i on mu odgovara "Zasto da radim kad imam dovoljno od socijale i plus djecijeg dodatka da zivim vrlo dobro i nemoram da radim" imas xy primjera i kazem ti da su najveci korisnici socijala ljudi koji su dosli u tu drzavu i normalno dace se buniti oni koji im zarađuju tu socijalu i normalno je dace sve to desnica da iskoristi da dođe do svojih ciljeva.Znam o cemu pricam i dobro sam upoznat i cura mi je u EU nikada nije imala problema zato sto je muslimanka i postuju je pa joj nikada nisu za veceru kad zavrse posao skuhali svinjetinu jer im je rekla da nejede svinjetinu cak je i najbolji student od toliko europljana i katolika a imam primjer za London ako hoces koji mi je ona pricala.

Iza 4 zida mene boli birga sta ljudi rade nek rade o burkama sam rekao svoje radi indefikacije.Marama preko glave nema problema ali da ti se lice vidi a skroz pokrivanje protiv toga sam i vazda cu biti.

Recimo kao swica ili da budes poslusan SAD jer nista nema džaba ;)
jugasvili

#136 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

Geronimo81 wrote:
Otiđi jednom u cetvrti gdje su u vecini recimo marseille pa ces da vidis o cemu ti ja pricam.
Problem je u tome sto slabo rade i sto ih je 90 % na socijali a najvise se bune oni koji zarađuju svima da im drzava moze davati i lome se dok drugi sjede .
Moj frend je otisao u FRA i sada tamo zivi musliman je ali europski i za 6 mjeseci savladao je jezik i dobio posao dok njegov komsija Libijac je tu 3 godine visokoobrazovan i neradi i pitao ga je kako to da neradi a tako dobar faks zavrsio i on mu odgovara "Zasto da radim kad imam dovoljno od socijale i plus djecijeg dodatka da zivim vrlo dobro i nemoram da radim" imas xy primjera i kazem ti da su najveci korisnici socijala ljudi koji su dosli u tu drzavu i normalno dace se buniti oni koji im zarađuju tu socijalu i normalno je dace sve to desnica da iskoristi da dođe do svojih ciljeva.Znam o cemu pricam i dobro sam upoznat i cura mi je u EU nikada nije imala problema zato sto je muslimanka i postuju je pa joj nikada nisu za veceru kad zavrse posao skuhali svinjetinu jer im je rekla da nejede svinjetinu cak je i najbolji student od toliko europljana i katolika a imam primjer za London ako hoces koji mi je ona pricala.

Iza 4 zida mene boli birga sta ljudi rade nek rade o burkama sam rekao svoje radi indefikacije.Marama preko glave nema problema ali da ti se lice vidi a skroz pokrivanje protiv toga sam i vazda cu biti.

daj dokaz za ovo sto tvrdis , podvuceno .

i dolaziti do zakljucka na osnovu jednog ili dva slucaja (prica tvog frenda ili cure) je vise nego glupo , nego ti meni fino daj zvanicnu statistiku gdje pise 90 % na socijali .
xyz101

#137 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

vivaldi wrote:
jugasvili wrote:sve to razumijem sta pricas ali nebuloza o izgradnji fabrika poslije bombardovanja me dobro nasmijala .
kako ti mislis da drzava dolazi do sredstava ? beru li pare sa grana ili skupljaju porez ?
to sto su napravili nisu sigurno uradili od para sa grana .

ja mislim da porez na alkohol i duvan nije otimanje para od vlastitog naroda vec je ustvari nesto pozitivno .
Pa vojska naravno ima budzet, imamo ga i mi (oko 350 miliona KM godisnje otkako su OSBiH, a prije i vise), ali je pitanje kako se i gdje pare trose?

Vojska je u srbiji svoje kasarne i nepotrebnu imovinu komercijalizovala. Nema nista dzaba. Vijest od prije par dana je da Sutanovac sada trazi da mu Partizan u zamjenu za stadion koji je bio vojna imovina da odredjeni broj stanova kada se u sklopu stadiona napravi neki komericijalno/stambeni centar.

Mi smo za marsalku od amera za ambasadu dobili cini mi se preko 10 miliona KM. Gdje su te pare? Kako su se potrosile? Te pare npr. za jednu fabriku vojne industrije bi valjale ko kec na desetku.

Sto se tice poreza, slazem se ja u sustini s tobom, ali se ne slazem za namjenu. Mi do daljenjg trebamo ulagati samo u proizvodnju, a ne u potrosnju.

hmm,,,
kome ti prikazujes srbiju kao nekakv model zivota ?
pa srbija je pobogu crna rupa evrope.
imaju najmanju prosjecnu platu u regionu.
ne znam kad si zadnji put bio u srbiji (ja sam bio prije 4 mjeseca), na njihovim cestama ces u 90% slucajeva naci najgore olupine od automobila (stare stojadine i lade)
oni nude oruzje (M84AB na primjer) kuvajcanima, saudi arabljanima, i ostalim islamskim zemljama.
ali hajde navedi gdje su prodali jedan od tih tenkova ?
nikad srbija vise nece prodati nijedan tenk islamskim zemljama.
ispushili su na svojoj reputaciji kod tih zemalja.
sta mislis da ce arapi kupovati oruzje od inih ubojica muslimana u evropi ?
to bi bilo kao da nacisticka njemacka prodaje oruzje izraelu ..
Last edited by xyz101 on 16/05/2010 15:23, edited 1 time in total.
atmel

#138 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

jugasvili wrote:@ atmel

jesi li ikad cuo za "strateske rezerve" ? recimo kad su u pitanju tenkovi odvezu se u neku kasarnu i provozaju se malo svaki dvadesetak dana i izadju na vjezbe jednom godisnje i naravno ne racunaju se kad kazu koliko se tenkova koristi .
tako svabe kazu mi imamo 400 leoparda a ustvari misle samo na one sto koriste a imaju jos toliko u "strateskoj rezervi"

da znas ista drugo osim google znao bi i za 2 + 4 sporazum i o podstamskom dogovoru . sigurno bih znao i o dogovoru o konvecijonalnim snagama u evropi koji je potpisan u parizu 1990 sa jedne strane od clanova nato pakta i sa druge strane od clanova varsavskog pakta . (radi se o ogranicenjima)

vb je vise ostrva sa jakom mornaricom i aviacijom . o da , umalo da zaboravim da spomenem da imaju i respektabilan nuklearni arsenal . stvarno realno je pratiti njihov trend smanjivanja broja tenkova .

sto se tice srbije vec su uradili program modernizacije 84 ki kojim dolaze skoro blizu t 90 medjutim ne sprovode ga zbog nedostatka sredstava i cekaju na t 95 .

tacno je da rusija salje na otpad puno tenkova to s uglavnom t 55 i t 62 jer stede sredstva i prave mjesta za t 95 .
Dobro je,da ti znaš išta više nego Google.

BEOGRAD, Male su šanse da bi Vojska Srbije mogla da profitira prodajom viška tenkova, jer za njih ne postoji interesovanje – piše beogradski list “Danas”.

Iz zaliha Vojske Srbije moguće je kupiti više stotina sovjetskih tenkova tipa T-55 i četrdesetak modernijih T-72.

Pošto je cijena tenkova T – 55, kao i njihova upotrebna vrijednost, mala, većina njih biće isječena i prodata kao staro gvožđe. Tako bi se po tenku zaradilo dvije i po do 3.000 dolara.

Jedan broj tenkova T – 55, kako je ranije najavljeno, biće remontovan i prepravljen u višenamjensko, univerzalno inžinjerijsko vozilo “munja”.

Što se tiče tenka tipa T – 72, Vojska će od ukupno 61, zadržati jednu četu od petnaestak tenkova koja će koristiti kao oruđa za obuku na poligonu Pasuljanske livade i u Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

Ostali tenkovi tog tipa biće ponuđeni na prodaju. Šansa da se za njih zainteresuju Iračani, koji rado kupuju naoružanje i vojnu opremu srpskih proizvođača su male, jer su im Mađari poklonili cijeli bataljon ovih tenkova.

Tržište naoružanja i vojne opreme preplavljeno je oružjem i vojnom opremom iz bivšeg Varšavskog pakta, pa se tenkovi i ostala slična tehnika često prodaju kao staro gvožđe.

Srbija sada ima 250 tenkova i 320 transportera “BVP M 80″.

Ovo je informacija iz 2007.
vivaldi

#139 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by vivaldi »

xyz101 wrote:hmm,,,
kome ti prikazujes srbiju kao nekakv model zivota ?
pa srbija je pobogu crna rupa evrope.
imaju najmanju prosjecnu platu u regionu.
ne znam kad si zadnji put bio u srbiji (ja sam bio prije 4 mjeseca), na njihovim cestama ces u 90% slucajeva naci najgore olupine od automobila (stare stojadine i lade)
oni nude oruzje (M84AB na primjer) kuvajcanima, saudi arabljanima, i ostalim islamskim zemljama.
ali hajde navedi gdje su prodali jedan od tih tenkova ?
nikad srbija vise nece prodati nijedan tenk islamskim zemljama.
ispushili su na svojoj reputaciji kod tih zemalja.
sta mislis da ce arapi kupovati oruzje od inih ubojica muslimana u evropi ?
to bi bilo kao da nacisticka njemacka prodaje oruzje izraelu ..
Otkud tebe Djecace plavi?

Opet su znaci ukinuli Cartoon network cim si na forumu :run:
atmel

#140 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

Koliko mi je poznato, sporazumom o regionalonoj kontroli naoružanja je određeno koliko koja država može imati teškog naoružanja. Tim sporazumom je definisan omjer 5:2:2 između Srbije, Hrvatske i BiH, što će reći da na svakih 5 tenkova ili artiljerijskih oruđa koje ima Srbija, Hrvatska će moći imati 2 i BiH 2.
U kontekstu toga u BiH je definisano da Vojska RS i FBiH imaju oomjer tehnike 1:2. Sada sve to računaju kao zajedničke oružane snage. Maksimalan broj teškog naoružanja je određen standardima prema broju stanovnika, ali se mora kretati u okviru definisanog omjera u regionu.
Naravno da je svima cilj uništiti prekobrojnu zastarjelu tehniku, a obezbijediti najnoviju savremenu.
jugasvili

#141 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

atmel wrote:
jugasvili wrote:@ atmel

Dobro je,da ti znaš išta više nego Google.

BEOGRAD, Male su šanse da bi Vojska Srbije mogla da profitira prodajom viška tenkova, jer za njih ne postoji interesovanje – piše beogradski list “Danas”.

Iz zaliha Vojske Srbije moguće je kupiti više stotina sovjetskih tenkova tipa T-55 i četrdesetak modernijih T-72.

Pošto je cijena tenkova T – 55, kao i njihova upotrebna vrijednost, mala, većina njih biće isječena i prodata kao staro gvožđe. Tako bi se po tenku zaradilo dvije i po do 3.000 dolara.

Jedan broj tenkova T – 55, kako je ranije najavljeno, biće remontovan i prepravljen u višenamjensko, univerzalno inžinjerijsko vozilo “munja”.

Što se tiče tenka tipa T – 72, Vojska će od ukupno 61, zadržati jednu četu od petnaestak tenkova koja će koristiti kao oruđa za obuku na poligonu Pasuljanske livade i u Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu.

Ostali tenkovi tog tipa biće ponuđeni na prodaju. Šansa da se za njih zainteresuju Iračani, koji rado kupuju naoružanje i vojnu opremu srpskih proizvođača su male, jer su im Mađari poklonili cijeli bataljon ovih tenkova.

Tržište naoružanja i vojne opreme preplavljeno je oružjem i vojnom opremom iz bivšeg Varšavskog pakta, pa se tenkovi i ostala slična tehnika često prodaju kao staro gvožđe.

Srbija sada ima 250 tenkova i 320 transportera “BVP M 80″.

Ovo je informacija iz 2007.

tvoj clanak dokazuje tacno sta ?
atmel

#142 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

tvoj clanak dokazuje tacno sta ?

Moj članak dokazuje, da će svi tenkovi T-55 biti uništeni, kao što sam naveo u jednom od mojih gornjih postova.
Onda si se ti pojavio sa tezom, da se tenkovi ne uništavaju nego su strateške rezerve. Za mene su važne informacije za susjede.
Zna se ko su nam najveći neprijatelji. Hvala bogu, da Srbija uništava višak naoružanja. Gore sam ti postavio sliku na kojoj piše na kolike količine vojne tehnike se svode naši susjedi.
Last edited by atmel on 16/05/2010 15:44, edited 2 times in total.
xyz101

#143 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

vivaldi,
seres ko foka.

prestani nam beljezgati o srbiji kao nekom modelu bilo cega.
mi bi trebali njih izbjegavati u velikom krugu i principijalno raditi sve drugacije od njih.

zakon kinetike. :mrgreen:
jugasvili

#144 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by jugasvili »

atmel wrote:tvoj clanak dokazuje tacno sta ?

Moj članak dokazuje, da će svi tenkovi T-55 biti uništeni, kao što sam naveo u jednom od mojih gornjih postova.
Onda si se ti pojavio sa tezom, da se tenkovi ne uništavaju nego su strateške rezerve. Za mene su važne informacije za susjede.
Zna se ko su nam najveći neprijatelji. Hvala bogu, da Srbija uništava višak naoružanja. Gore sam ti postavio sliku na kojoj piše na kolike količine vojne tehnike se svode naši susjedi.

gdje sam ja napisao da srbija nece unistiti sve tenkove t 55 ?
(osim onih sto ce preuraditi u munju kao izinjerijsko vozilo ali ni to nisam napisao)

najveci neprijatelj je ne znanje pa onda ostalo . ta slika izgleda kao rad nekog amatera novinara i nije tacna .
neke drzave ne unistavaju sve tenkove vec ih stavljaju u rezervu kao npr t 34 u jna .
atmel

#145 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by atmel »

gdje sam ja napisao da srbija nece unistiti sve tenkove t 55 ?
(osim onih sto ce preuraditi u munju kao izinjerijsko vozilo ali ni to nisam napisao)

najveci neprijatelj je ne znanje pa onda ostalo . ta slika izgleda kao rad nekog amatera novinara i nije tacna .
neke drzave ne unistavaju sve tenkove vec ih stavljaju u rezervu kao npr t 34 u jna .[/quote]

Image

Ova slika nije djelo novinara.
Krenimo od BiH: 61 TENK 45 kom M60A3 + 16 kom M84 za obuku na Manjači
72 TRANSPORTERA M113A2
115 Artiljerija od toga 86kom haubica + 29 kom VBR
Da ne nabrajam dalje. Ako želiš tačne informacije o kojem oružju se radi i na kojem mjestu pošalji mi PP.
Geronimo81

#146 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Geronimo81 »

jugasvili wrote:
Geronimo81 wrote:

daj dokaz za ovo sto tvrdis , podvuceno .

i dolaziti do zakljucka na osnovu jednog ili dva slucaja (prica tvog frenda ili cure) je vise nego glupo , nego ti meni fino daj zvanicnu statistiku gdje pise 90 % na socijali .
Rekoh ti otiđi i uvjeri se sam svojim ocima a ja ti govorim cinjenice a to su da su Arapi neradnici a ta dva primjera su samo iz osobnog poznavanja mog frenda.Hoces li uz zvanicnu da ti kopiram imena i prezimena.
O ovome imas na temi o zabrani minareta pa ako te interesuje procitaj.
xyz101

#147 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

hoces reci da je frank riberi (iz alzira) i pola francuske nogometne repke chisti neradnici >? :D

vidis, ja sam nedavno u new englandu bio u gradicu gdje sam vidio jedno tridesetak bosanskih familija koji ne rade.
nikad nisu ni radili duze od 6 mjeseci u godini.
taman dovoljno da dobijaju socijalna primanja za sljedecih 6 mjeseci.
i kad to prestane, onda opet neki bezveze posao na 6 mjeseci.
i tako dalje, i tako vise.

hoces li sad reci da su svi bosanci neradnici ?

ps,
i ja sam :bih:
kiky

#148 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by kiky »

ja se nadam da bosna više neče prodat, a ni uništit ni metka ...
:D
Geronimo81

#149 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by Geronimo81 »

xyz101 wrote:hoces reci da je frank riberi (iz alzira) i pola francuske nogometne repke chisti neradnici >? :D

vidis, ja sam nedavno u new englandu bio u gradicu gdje sam vidio jedno tridesetak bosanskih familija koji ne rade.
nikad nisu ni radili duze od 6 mjeseci u godini.
taman dovoljno da dobijaju socijalna primanja za sljedecih 6 mjeseci.
i kad to prestane, onda opet neki bezveze posao na 6 mjeseci.
i tako dalje, i tako vise.

hoces li sad reci da su svi bosanci neradnici ?

ps,
i ja sam :bih:
Necu reci da su neradnici kad su radnici a sto si ti lijen i iskoristavas to je tvoja stvar i drzave koja ti to dopusta.
Riberi je Francuz sine dragi a zena mu je alžirka i uostalom nogometasi nemaju veze sa ovim.
Da ne spamam vise ako zelis odgovoriti posalji mi PM ;)
xyz101

#150 Re: BiH rasprodaje 268 tenkova i 20 aviona

Post by xyz101 »

ja sam lijen ?
ja radim u prosjeku 10 do 12 dati dnevno.
nikad u zivotu nisam uzeo nezaradjenog centa od svojih roditelja,,
ne trebam da pricam o drzavi.

ali ti dajem primjer kako ima mnogo bosanaca u zap. evropi (pogotovo svedska, danska) ali i u americi koji prezivljavaju od socijale.
kad bi stalno sretao bosance koji su na socijali, pomislio bi da smo svi takvi.
tako se inace i dolazi do stereotipa. ;-)
Post Reply