BHTelecom prodati ili ne?
- Agron P
#1 BHTelecom prodati ili ne?
Reuf Bajrovic siva eminencija DF-a je u nekim svojim izjavama sugerisao da je vrijeme za prodaju BHTelecoma, kao argument za prodaju navodi gladne novcanike sarajevskih politicara koji zarad fotelja i namjestenih tendera trguju nacionalnim interesima.
Reuf tvrdi da je najbolji nacin da se rijesimo korupcije i nepotizma smanjenje privlacnosti same vlasti.
BHTelecom je profitabilna firma, ali u zadnje vrijeme taj profit pada a samim tim i cijena dionica. Odavno je postao dom za udomljavanje sinova zasluznih gradana i zadnjih 15 godina je pod direktnom kontrolom tihiceve struje u SDA-a koja je za to vrijeme namjestila na desetine tendera i ukrala na stotine miliona maraka, novca sviju nas.
Eventualna dobra prodaja, kad kazem dobra miskim na sumu novca te odgovornog kupca bi napunila drzavnu kasu. Imali bi smo citav jedan novi budzet na raspolaganju koji bi mogli iskoristiti za poticanje privrede i zaposljavanje gradana.
Takoder bi se smanjio apetit za izdaju sarejevske politicke oligarhije koja samo uz pomoc izdaja i talova sa fasistima i sovinistima tipa Covic i Dodik moze sigurno vladati drzavnim blagom. Prestalo bi i zaposljavanje podobnih a sansu bi dobili sposobni.
Reuf tvrdi da je najbolji nacin da se rijesimo korupcije i nepotizma smanjenje privlacnosti same vlasti.
BHTelecom je profitabilna firma, ali u zadnje vrijeme taj profit pada a samim tim i cijena dionica. Odavno je postao dom za udomljavanje sinova zasluznih gradana i zadnjih 15 godina je pod direktnom kontrolom tihiceve struje u SDA-a koja je za to vrijeme namjestila na desetine tendera i ukrala na stotine miliona maraka, novca sviju nas.
Eventualna dobra prodaja, kad kazem dobra miskim na sumu novca te odgovornog kupca bi napunila drzavnu kasu. Imali bi smo citav jedan novi budzet na raspolaganju koji bi mogli iskoristiti za poticanje privrede i zaposljavanje gradana.
Takoder bi se smanjio apetit za izdaju sarejevske politicke oligarhije koja samo uz pomoc izdaja i talova sa fasistima i sovinistima tipa Covic i Dodik moze sigurno vladati drzavnim blagom. Prestalo bi i zaposljavanje podobnih a sansu bi dobili sposobni.
- Platformas
#2 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Apsolutno ZA.
Tek bi to tad bila firma jednakih šansi za sve (u smislu zapošljavanja i napredka) a ne firma koja od nesposobnih pravi bogate i ugledne građane, a vjerujem da ako nastave ovako neće daleko. Ima li neko podatke o broju korisnika mobilne i fiksne mreže tri naša glavna operatera. Mtel od kako je privatizovan se preporodio u smislu broja korisnika njihovih usluga.
Dalje su tu prednosti za običan puk koji bi sigurno dobio nize pausale, cijene poziva, bolju/ljubazniju uslugu...
Može se sad pričati i o tome kako on u dobroj mjeri puni budzet dividendom ali ako znamo za šta se troši taj budzet, bolje da ga i ne puni, nek bar i budzetski stakori malo pritegnu kais.
Tek bi to tad bila firma jednakih šansi za sve (u smislu zapošljavanja i napredka) a ne firma koja od nesposobnih pravi bogate i ugledne građane, a vjerujem da ako nastave ovako neće daleko. Ima li neko podatke o broju korisnika mobilne i fiksne mreže tri naša glavna operatera. Mtel od kako je privatizovan se preporodio u smislu broja korisnika njihovih usluga.
Dalje su tu prednosti za običan puk koji bi sigurno dobio nize pausale, cijene poziva, bolju/ljubazniju uslugu...
Može se sad pričati i o tome kako on u dobroj mjeri puni budzet dividendom ali ako znamo za šta se troši taj budzet, bolje da ga i ne puni, nek bar i budzetski stakori malo pritegnu kais.
-
muzicar_iz_parka
#3 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Usluge mogu jedino biti jeftinije ako ima jaka konkurencija, mjenjanjem jednog monopoliste drugim ništa se ne postiže.
-
vade_mecum
#4 Re: BHTelecom prodati ili ne?
postavio si pogresno pitanje jer je privatizacija BH Telecoma (a bogami i ostalih) pitanje vremena uzimajuci u obzir stavove Evropske komisije o telekomunikacijama, a i kad se pogleda vlasnicka struktura telekom operatora u regionu (SLO, HR, SRB i MK).
e i da, za privatizaciju sam telecoma jer vrh ledenog brijega u pogledu nesposobnosti je ocigledan na polju ponude mobilnih uredjaja. o svemu ostalom su napisani romani.
e i da, za privatizaciju sam telecoma jer vrh ledenog brijega u pogledu nesposobnosti je ocigledan na polju ponude mobilnih uredjaja. o svemu ostalom su napisani romani.
Last edited by vade_mecum on 21/12/2014 21:09, edited 1 time in total.
- Agron P
#5 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Treba dodati da ce Srbija vrlo skoro prodati svoj telekom a samim tim i njegovu podruznicu u RS-u.
Kao moguci kupaci se spominju uglavno jaka imena i nema sumlje da bi BHTelecom dosao u jos tezi polozaj a cijena dionica "propala kroz pod".
Kao moguci kupaci se spominju uglavno jaka imena i nema sumlje da bi BHTelecom dosao u jos tezi polozaj a cijena dionica "propala kroz pod".
- Agron P
#6 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Slazem se, svako odugovlacenje ce samo dodatno oboriti cijenu. I potencijalni kupci bi u slucaju pritiska EU na nasu vladu da prida bili dostav konzervativniji sa ponudama.vade_mecum wrote:postavio si pogresno pitanje jer je privatizacija BH Telecoma (a bogami i ostalih) pitanje vremena uzimajuci u obzir stavove Evropske komisije o telekomunikacijama, a i kad se pogleda vlasnicka struktura telekom operatora u regionu (SLO, HR, SRB i MK).
Prodaja Telecoma bi bila ogromna finansijska inekcija za nasu privredu koja ako pametno iskoristena moze konacno pokrenuti drustvoviz mulja u kojem se nalazi.
-
neki
#7 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Podjoh pisati zasto ti teorija o jeftinijim pozivima, internetu, laksem zaposljavanju obicnog puka i manjem nepotizmu nakon privatizacije nije realna. Ali onda vidjeh "vrlo skoro", "sumlje" i kontam... nema svrhe...samo ti sumljaj i dalje...Agron P wrote:Treba dodati da ce Srbija vrlo skoro prodati svoj telekom a samim tim i njegovu podruznicu u RS-u.
- escobar__
#8 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Ma znaju naši ekonomski "eksperti" koji bi rasprodali i oca i majku ako treba sve živo. Čim se Telekom privatizuje poteći će med i mlijeko, a Telekom će nama plaćati pretplatu što koristimo njihove usluge. Jah...neki wrote:Podjoh pisati zasto ti teorija o jeftinijim pozivima, internetu, laksem zaposljavanju obicnog puka i manjem nepotizmu nakon privatizacije nije realna. Ali onda vidjeh "vrlo skoro", "sumlje" i kontam... nema svrhe...samo ti sumljaj i dalje...Agron P wrote:Treba dodati da ce Srbija vrlo skoro prodati svoj telekom a samim tim i njegovu podruznicu u RS-u.
- Platformas
#9 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Odgovori meni, hoće li to i dalje trebat stranačka iskaznica? Što se tiče jeftinijih poziva, generalno ponude, uzmi istu od Mtela prije i nakon prodaje.neki wrote:Podjoh pisati zasto ti teorija o jeftinijim pozivima, internetu, laksem zaposljavanju obicnog puka i manjem nepotizmu nakon privatizacije nije realna. Ali onda vidjeh "vrlo skoro", "sumlje" i kontam... nema svrhe...samo ti sumljaj i dalje...Agron P wrote:Treba dodati da ce Srbija vrlo skoro prodati svoj telekom a samim tim i njegovu podruznicu u RS-u.
Inače, meni je jasno da nekim ljudima odgovara status quo.
-
vade_mecum
#10 Re: BHTelecom prodati ili ne?
ne trebaju ekonomski analiticari anliTirati da shvatis da postoji velika sansa od desavanja grckog scenarija na podruciju federacije BIH (stvarno ne znam kako je u RS ali cisto sumnjam da je ista bolje). nejse, javna je tajna da u KS fali nekih 150 miliona u budzetu za 2015. godinu, a dosta stvari se pokriva od kredita iz komercijalnih banaka. s druge strane, uzimaju se krediti od WB i EBRD za projekte koji ne afirmisu BH privredu. i onda kada dodje kriticni trenutak pojavit ce se "troika" (mada ih moze biti i cetvoro) koji ti fino propisu mjere stednje (ili austerity measures - najpopularnija rijec u 2013. godini) od kojih ce ti na prva tri mjesta biti privatizacija telekomunikacija.escobar__ wrote:Ma znaju naši ekonomski "eksperti" koji bi rasprodali i oca i majku ako treba sve živo. Čim se Telekom privatizuje poteći će med i mlijeko, a Telekom će nama plaćati pretplatu što koristimo njihove usluge. Jah...neki wrote:Podjoh pisati zasto ti teorija o jeftinijim pozivima, internetu, laksem zaposljavanju obicnog puka i manjem nepotizmu nakon privatizacije nije realna. Ali onda vidjeh "vrlo skoro", "sumlje" i kontam... nema svrhe...samo ti sumljaj i dalje...Agron P wrote:Treba dodati da ce Srbija vrlo skoro prodati svoj telekom a samim tim i njegovu podruznicu u RS-u.
nisam fan teorija zavjera ali sve mi mirise na to. ne mozda ove ili sljedece godine, ali sa ovakvom politikom i nacinom zivota sigurno u sljedecih 10 godina.
- escobar__
#11 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Privatizacija telekomunikacijskog sektora je neizbježna, u to nema sumnje. Tu se više ne pitamo mi već oni koji nam daju silne kredite, a koji će kasnije samo pokupit preostalo vlasništvo države i reći Allahimanet.
Više sam se osvrnuo na sanjare koji kontaju kako će privatizacija riješit sve probleme u državi. Jebi ga, ne znam je l' to naivnost ili prosto glupost...
Više sam se osvrnuo na sanjare koji kontaju kako će privatizacija riješit sve probleme u državi. Jebi ga, ne znam je l' to naivnost ili prosto glupost...
-
vade_mecum
#12 Re: BHTelecom prodati ili ne?
ha dobro, pokretanje privrede je stvar percepcije jer sit gladnom ne vjeruje, isto kao i sto nezaposlen i uslovno govoreci siromasan covjek ne vjeruje statistickim pokazateljima...ali to je druga pricaescobar__ wrote:Privatizacija telekomunikacijskog sektora je neizbježna, u to nema sumnje. Tu se više ne pitamo mi već oni koji nam daju silne kredite, a koji će kasnije samo pokupit preostalo vlasništvo države i reći Allahimanet.
mozda je i bolje neprodavati telecom dok ne bude postojala jasna strategija kako te pare uloziti jer je i malom djetetu jasno da za tako nesto ne postoji ni plan niti strategija. s druge strane, bude li se cekalo previse dugo postoji realna opasnost da ce se morati prodati u bescjenje sto je ravno tragediji.
Last edited by vade_mecum on 21/12/2014 21:36, edited 1 time in total.
- agnostic_front
#13 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Za nadati se da će se to desiti čim prije. Privatizacija FTWescobar__ wrote:Privatizacija telekomunikacijskog sektora je neizbježna, u to nema sumnje. Tu se više ne pitamo mi već oni koji nam daju silne kredite, a koji će kasnije samo pokupit preostalo vlasništvo države i reći Allahimanet.
- shibonja
#14 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Jos prije 10 godina....
- Helena2014
#15 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Nema od toga ništa u skorije vrijeme, sve ostalo su naglabanja i to bespotrebna
Lock
Lock
- jao_situacije
#16 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Bože zakloni i sačuvaj. Pa de još dodajte i EP nek se proda.
Koliko BHT utiče na solventnost FBIH u jednoj godini zajedno sa EP, to ne bi ni 2135266431173435363 kredita popunilo. Moram li napomenuti da strana firma kad kupi neku domaću firmu kao recimo telekom 5 godina ne plaća porez. Od tog najglupljeg mogućeg poteza mi se ne bismo oporavili bar sljedećih 20 godina. Šta tebi kao krajnjem korisniku znači više ? 1.punjenje budžeta od telekoma i EP, od čega se finansira sve što ti može pasti na pamet
2.punjenje džepa vlasničkoj strukturi jedne telekomunikacijske korporacije iz EU
Koliko BHT utiče na solventnost FBIH u jednoj godini zajedno sa EP, to ne bi ni 2135266431173435363 kredita popunilo. Moram li napomenuti da strana firma kad kupi neku domaću firmu kao recimo telekom 5 godina ne plaća porez. Od tog najglupljeg mogućeg poteza mi se ne bismo oporavili bar sljedećih 20 godina. Šta tebi kao krajnjem korisniku znači više ? 1.punjenje budžeta od telekoma i EP, od čega se finansira sve što ti može pasti na pamet
2.punjenje džepa vlasničkoj strukturi jedne telekomunikacijske korporacije iz EU
- dinooh
#17 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Jednom ce se prodati morat. Da posluje neefikasno, o tome ne treba pricati jer znamo ko upravlja BH Telecomom. Da je zaposleno previse ljudi i to je svima jasno. Da su place puno vece nego kod ostalih, i to je jasno.
Ali prodati sada za 1,25 milijardi (oko 1,13 u vlasnistvu Federacije) koliko vrijede dionice bi bilo kratkorocno dobro. Ali ako Telecom daje Federaciji svake godine preko 100 miliona od dividendi, onda i ne vidim prednost prodaje. Bolje svake godine po 100 mil, nego sada 1,25 milijardi i kasnije nista.
Ali prodati sada za 1,25 milijardi (oko 1,13 u vlasnistvu Federacije) koliko vrijede dionice bi bilo kratkorocno dobro. Ali ako Telecom daje Federaciji svake godine preko 100 miliona od dividendi, onda i ne vidim prednost prodaje. Bolje svake godine po 100 mil, nego sada 1,25 milijardi i kasnije nista.
- jao_situacije
#18 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Telekom posluje neefikasno zato što najveći dio svoje dobiti daje za punjenje budžeta, a ne zato što su nesposobni za poslovanje.dinooh wrote:Jednom ce se prodati morat. Da posluje neefikasno, o tome ne treba pricati jer znamo ko upravlja BH Telecomom. Da je zaposleno previse ljudi i to je svima jasno. Da su place puno vece nego kod ostalih, i to je jasno.
5 godina država ne bi imala feninga od tog istog telekoma preko poreza koji se ne bi platio.Prvu godinu bi sve bilo kao i sad, sljedeće bi bili kao Grčka, gorile bi zgrade zavladao bi haos itd. jer bi novac koji oni upumpaju u budžet nestao.
Čovjek koji je postavio pitanje piše o nekakvim teorijama zavjere špijunima itd. očito da je i ovo neka zezancija.
-
klixo
#19 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Moras biti dobro glup da prodas BHT i EP.
- vivaldi
#20 Re: BHTelecom prodati ili ne?
ep tesko da bi iko i kupio, a bht-u pada vrjednostklixo wrote:Moras biti dobro glup da prodas BHT i EP.
- agnostic_front
#21 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Koliko para daje Telecom u budžet?jao_situacije wrote:Bože zakloni i sačuvaj. Pa de još dodajte i EP nek se proda.![]()
- jao_situacije
#22 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Još sanjaju da bi se tih 1+ mlrd KM uložilo u nešto, pokretanje privrede i sl.
Pa ne treba država da pokreće privredu, već da olakša zakonske okvire za poslovanje i smanji birokratiju.
Šta ima država sa fabrikama firmama i sl. ti trebaš sam da ustaneš sa stolice ugasiš klix i komp. i da smisliš čime da se baviš, da radiš 24/7 da ti uspije posao i eventualno zaposliš ljude.
Prodavanje tih firmi ti dođe kao da se upucaš u koljeno.
Pa ne treba država da pokreće privredu, već da olakša zakonske okvire za poslovanje i smanji birokratiju.
Šta ima država sa fabrikama firmama i sl. ti trebaš sam da ustaneš sa stolice ugasiš klix i komp. i da smisliš čime da se baviš, da radiš 24/7 da ti uspije posao i eventualno zaposliš ljude.
- dinooh
#23 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Racunaj dividende oko 100mil, PDV, porez na dobit. Nakupi se fina cifra sigurno
- jao_situacije
#24 Re: BHTelecom prodati ili ne?
Nisam našao friškiju inf. ovo sam na brzinu našao, sigurno će biti objavljeno i za 2014.agnostic_front wrote:Koliko para daje Telecom u budžet?jao_situacije wrote:Bože zakloni i sačuvaj. Pa de još dodajte i EP nek se proda.![]()
U skladu sa dinamikom uplate, do 11.07.2013. godine su u potpunosti izvršene obaveze BH Telecoma za isplatu dividende i to kako slijedi:
- Isplata većinskom dioničaru-Vladi Federacije BiH u iznosu od 99.004.777,04 KM;
Uz isplatu dividende, BH Telecom je u budžet FBiH uplatio porez na dobit za 2012. godinu u iznosu od 12,9 miliona KM.
- agnostic_front
#25 Re: BHTelecom prodati ili ne?
jao_situacije wrote:Još sanjaju da bi se tih 1+ mlrd KM uložilo u nešto, pokretanje privrede i sl.![]()
![]()
Poreze plaćaju svi. Eto i neka ne plaćaju par godina, opet će poslije plaćati.dinooh wrote:Racunaj dividende oko 100mil, PDV, porez na dobit. Nakupi se fina cifra sigurno