a k-k.khmmm...pa da pocnem
prije svega ocigledno je da si pobrko neke moje namjere,kada spominjem filipovica i adila to je smjesteno u kontekstu price da su oni bili inicijatori(zajedno s aljom,ali njih dvojica su bili glavni) ideje da se vrati izvorni termin "bosnjak"na kojeimaju tj.imamo potpuno opravdano hiljadugodisnje historijsko pravo,i njh dvojicu povlacim kao odgovor ovom papku-boljseviku koji rece da je to alijino maslo,da se ukine dotadasnji termin"muslimani",i da se nadjene novi,preko noci kako rece,ne znajuci jadnik da historiaj bosne i samog termina "bosnjak" seze u neka davna vremena o kojima on uopste nije sposoban napraviti skicu u glavi,ali da pustim dsad njega,jer je banalan,mizeran ,s providnim i meni znanim motivima...bas kao sto su mi poznati i motivi tunje i adila za povratka naziva "bosnjak"(od temina bosnjanin iz srednjovjekovne bosne)koji dakle jezickom evolucijok modernizovan pod terminom "bosnjaci",bas kao sto je i slucaj sa srbima(izvorno "srblji) ili hrvatima(horvat) ili albancima(albagnezi),a s ciljem otklanjanja konfuzija i smutnji kod onih koji to sve posmatraju sa strane;i koji cuju za naziv"bosanski muslimani" koji implicira da seradi o odredjenoj vjerskojjednicu a ne o potpuno razvijenoj imilenijum staroj i nacionalnosti na koju imamo pravo bas kao i dtruge juznoslavenske nacije..
i njih dvojicu povlacim kao nasu stranu u tim odnosima historijskih vrednovanja i prepucvanja i u nekim slucajevima podmecanja (zna se od koga)da bi kasnije naveo i i Drugu stranu,sastavljenu od uglednih hisstorijskih licnosti ili bar uglednih faktoru u procesu kreiranja historije i koji svi odreda barataju terminom"bosnjak" ili u ranijim slucajevima,tj.srednjovjekovne bosne terminom"bosnjani",poput ilije garasanina,fra ivana jukica,historicara franje rackog ,bozidara petranovica ,pa caki samog vuka karadzica koji u jednom pismu jeroneju kopitaru iz 1832 pise o situaciji u bosni i srbiji i kaze "u srbji sve po stare,a sultan bosnjake pokori sam"ovo je orginalni citat,ili pak dubrovacka povelja u kojo stjepan-drugi kotromanic kaze:"ako koji dubrovcanin ima koju pravdu na bosnjaninu da ga privede pred bana,takodjer orginalni citat)...kada navodim da su te termine gorepomenuti koristili to znaci su oni (sto je dokazano)pod tim terminiom bosnjanin/bosnjak podrazumijevali sve njene stanovnike bez obzira na vjersku pripadnost tj katolicku,pravoslavnu,hereticku...ali iamjuci u vidu da su vecina bosnjana/bosnjaka u pocetku bili heretici da bi tek u zadnjim fazama srednjovjekovne bosne pojedin pripadnic Crkve bosanske konvertirali na krscanstvo,uglavnom prisilnim putem,pod pritiskom katolicke odnosno pravoslavne crkve...ne treba zaboraviti fakat da je papa inocije-treci nakon pismene obavijesti koju je dobio od zetskog-kneza posao pismo i uputu ugarskom kralju Emeriku(1200g.)de povedeski rat protiv heretka,zbog sirenja hereze i neposlusnosti...medjutim taj misionarski pohod je prolongiran nakon sto mudri ban kulin salje pismo papi obavjestavajuci ga da su oni spremni da prime katolicanstvo i da im posalje izaslanika koji ce ih uvesti u pitanje vjere,i tako i bia dolaskom Ivana kzamerisa koji je vec imao slicna iskustva s katarnima i patarenima u italiji i francuskoj...u suprotnom provela bi se pocetna inicijativa...medjutim Ban Kulin potpisuje ugovor o abjuraciji(1203g.na Bilinom polju u zenici)tj. o odbacivanja dualistickih uvjerenja...ali u praksi se taj ugovor uopste ne primijenju ,prihvatanje katolicanstva je bio samo takticki potez,jer se na sve nacine sabotira potpisani ugovor i nastavlja po starom vjerovanju,ali tajno
poslije bana kulina dolazi njegov rodjak ban ninoslav koji odbacuje katolicanstvo (koje je bio primio) i vraca se heretickim ucenjima,pa ih caki i siri(kao npr.na slavoniju)...tada Papa konacno nalaze svoj raniji naum i pokrece krizarski rat/1235-38/s samo jednim ciljem a to je istrebljenje heretika...takodjer da napmenem da je u odbranu od krizara stao i vladar i vlastela i Crkva bosanska i seljaci,dakle jedinstven otpor
...kada kazem da us heretici prisilnim putem primali pravoslavlje i katolicizam navescu primjer Podrinja kada Pravoslavna crkva prisilnim putem utjeriva heretike u pravoslavlje,za razliku od podrucja Huma(danasnja Hercegovina) gdje je taj postupak isao mirnim putem i postepeno,ovaj prvi primjer je sprovodila i Katolicka crkva na podrucju Krajine i Dalmacije(koja je vecim djelom pripadala bosni za vrijeme kotromanica-drugog
ako i dalje ne vjerujes u pojam "bosnjanin" ili Bosnjak kao naciju(bez obzira na anticki backgraundo kojem ima vrlo malo hstografskih fakata,vecinom se radi o pretpostavkama baziranim na lingvisticjkim komparacijama,period dakle prije Avara tj.7-og vijeka i sami period invazije avara zajedno sa slavenima i bugarma iz azije,uz napomenu da su slaveni bili potcinjeni avarima, i da su im avari omugucili da nasele to podrucje zapadnog balkana u kojem su zivilo nesto ilirsko.romanskog plemena,koji se poslije slaviniziraju i asimilirau i stapaju)
mozda bih i sam imao problema oko prihvatanja etnogeneze bosnjaka kao i samog termina "bosnjani/bosnjaci da i sami npr.velikosrbi ne uptrebljavaju iste termine(kao ovaj Vuk.K. i ideolog Velike Srbije I. Garasanin...pa valjda bi oni negirali,nijekali,svojatali ili razvodnjavali te fakte a ne koristili ih u svom rijecniku(a valjda vuk zna oko tih rijeci

)
nazalost nesto poslije njih propagandna masinerija je ipak uspjela...vezujuci i uvezujuci bosnjake.katolike i bosnjake pravoslavce u svoje nacionalne torove,za koje oih jedino veze vjerska pripadnost,a vjere nije temelj imena nacije,nazalos braca radic i i teofil.p su uspjeli uz pomoc svoji mreza
zakljucak(ljudi ne spavajte

,evo privodim kraju
bosnjaci su autohtoni narod sa milenijumskim kulturno-politickim i nacionalnim kontinuitetom koji su se kroz razna historijska previranja jedan veoma dig period odupirali pritiscima sa istoka i zapada...al nazalost nisu u tome uspjeli do kraja rimo.katolicka crkva i pravoslavno.srpska a poslije i osmaanlije su razjedinile zauvijek bosnjacki puk...a ono bosnjaci heretici koji su se najduze drzalu su i danas na putu srpskoj hegemoniji kao sto su bili smetnja od samog svog nastanla kroz razlicite istorijske faze(nebosanske crkve,osmanlije,kraljevina SHS,komunisti kao i prdratni period koji je ranih devedesetih poveo i konacni krizarski pohod s ciljem istrebjenja bosnjaka(jer ih nisu uspjeli negirati,zatratati kao naciju,bas kao kao sto nisu uspjeli negirati bosanski jezik.zabranje 1907g.)bas kao sto se rdilo u ranom 12-vijeku protiv heretika.bosnjana i to u dva navrata 1235-38 i 1358g)dakle ovaj zadnji rat je bio samo jos jedan krizarski put,neuspjesan,ali ne znaci i zadnji,ko zaboravlja historiju prisiljen je na njeno ponavljanje
dakle zrz nasih svih tagedija,tj.kotrijen istih se nalazi u Vatikana,po planu iz 1200g.
samo nek' mi jos neko kaze"dobronamjerni vatikan" i "dobar je papa"

,bilo koji...sve je to privid

...bice ovdje jos posla

proces "zavrsavanja istorije" i " konacna rijesenja" jos nije sproveden..veli nam Dobrica Cosic...
aaaaaaa kicma mi puca

izvinite na smetnji

..bio je to kratki kurs historije...ja sam zavrsio s ovom temom