BH Referendum - Bosanci Narodni i Nacionalni identitet

Post Reply

Da li ste za da se putem referenduma upise u BiH Ustav konstitutivni Bosanskohercegovacki (ili Bosanski) narodni i nacionalni identitet?

Da - obavezno
128
60%
Ne
45
21%
Mozda
5
2%
Nemam pojma
5
2%
A, sta bi se dobilo s´ tim identitetom?
30
14%

Total votes: 213

manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Možda smo trebali rabiti Načertanije ? :D :D
The Man

Post by The Man »

Koga ste vi uzeli za izvor....Noela Malcoma...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
njonjica

Post by njonjica »

The Man wrote:Koga ste vi uzeli za izvor....Noela Malcoma...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
Hajde, prosvijetli nas...daj link na kojem mozemo procitati zasto se smijes.
The Man

Post by The Man »

njonjica wrote:
The Man wrote:Koga ste vi uzeli za izvor....Noela Malcoma...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-) :-)
Ako si mislila da cu ti dati link SANu ili nesto slicno zajebala si se....nema veze....imao sam priliku da upoznam doticnog istoricara jednom prilikom u Ljubljani.....lopov...

Znas kako je njonjice, postoji jedna stvar koja se zove teza i naravno antiteza....16 godina unazad vjerovanja su bila skroz drugacija nego danas, a bice i tako sutra....tako se nemoj previse uzbudjavati na moje opaske..
njonjica

Post by njonjica »

The Man wrote:
njonjica wrote:
Ako si mislila da cu ti dati link SANu ili nesto slicno zajebala si se....nema veze....imao sam priliku da upoznam doticnog istoricara jednom prilikom u Ljubljani.....lopov...

Znas kako je njonjice, postoji jedna stvar koja se zove teza i naravno antiteza....16 godina unazad vjerovanja su bila skroz drugacija nego danas, a bice i tako sutra....tako se nemoj previse uzbudjavati na moje opaske..
Imam tvoju rijec da je lopov i imam ovaj link:
http://www.answers.com/topic/noel-malcolm
Tebe ne poznajem.

OK je to za tezu i antitezu ali.....historija je uciteljica zivota.
Mozda zelis reci da su stećci, koji su "pravljeni" u BiH negdje do 16tog stoljeca proizvod pravoslavlja?
Nesto ne bih rekla.....

Dakle imam stecke koje mogu pogledati sirom BiH i izjavu osobe koju ne poznajem....sorry, radije se odlucujem za stecke.

I ne uzbudjujem se....ja uvijek volim nauciti nesto novo.
I naravno, ne zamjeri.... ;-)
The Man

Post by The Man »

njonjica wrote:
The Man wrote:
njonjica wrote: Hajde, prosvijetli nas...daj link na kojem mozemo procitati zasto se smijes.

Imam tvoju rijec da je lopov i imam ovaj link:
http://www.answers.com/topic/noel-malcolm
Tebe ne poznajem.

OK je to za tezu i antitezu ali.....historija je uciteljica zivota.
Mozda zelis reci da su stećci, koji su "pravljeni" u BiH negdje do 16tog stoljeca proizvod pravoslavlja?
Nesto ne bih rekla.....

Dakle imam stecke koje mogu pogledati sirom BiH i izjavu osobe koju ne poznajem....sorry, radije se odlucujem za stecke.

I ne uzbudjujem se....ja uvijek volim nauciti nesto novo.
I naravno, ne zamjeri.... ;-)
Pa eto ja sam procitao taj link sto si mi poslala i izmedju ostalog pise da je on kontroverzni pisac koji je puno kritikovan narocito sa strane Srbije jer pri pisanju svojih djela nije koristio literaturu srpskih istoricara....automatski je tako izgubio kredibilitet, jer je izgubio objektivnost ignorisuci srpske istoricare...cak pise i da je placeni pisac..pogotovo zbog knjige o Kosovu za koju web page tvrdi da je napisana u zurbi....

eto ti govoris historija...ja istorija...a mogu se kladiti da si mladja od mene pa si pocela da govoris historija prije 6 godina, ali to je tvoje pravo i ja to ne zelim da osporavam u bilo kojem slucaju...

Noel Malcolm je los primjer autenticnosti o istoriji BiH...jako los....
danas

Post by danas »

The Man wrote:
Pa eto ja sam procitao taj link sto si mi poslala i izmedju ostalog pise da je on kontroverzni pisac koji je puno kritikovan narocito sa strane Srbije jer pri pisanju svojih djela nije koristio literaturu srpskih istoricara....automatski je tako izgubio kredibilitet, jer je izgubio objektivnost ignorisuci srpske istoricare...cak pise i da je placeni pisac..pogotovo zbog knjige o Kosovu za koju web page tvrdi da je napisana u zurbi....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

oplaka' :D
The Man

Post by The Man »

danas wrote:
The Man wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

oplaka' :D
Sta je tu toliko smjesno? ne moze se covjek baviti jednima tako ozbiljnim pitanjem kao sto je istorija neke zemlje a da ne sagleda i pregleda sva 3 ili bilo koji broj aspekata...ako je vec htio da nesto uradi trebao je da koristi literaturu srpskih istoricara i da ih eventualno demantuje....citao sam ja veliki broj njegovih clanaka a i imao sam i priliku da ga upoznam...tako da sam dosao do tog vec prije pomenutog zakljucka...

pis aut! :)
danas

Post by danas »

jes' u pravu si...
jer eto, niko ne moze napisati nista ni o holokaustu recimo, bez da pita nacisticke 'znanstvenike' sta oni misle o tome... a fakat, zao mi je sto malcolm nije konsultovao njegosa i dao njegov aspekt... kao jedan od tri (koja tri?) aspekta... :-) pa da svijet vidi srpsku istoriju... a o srpskoj toleranciji da i ne govorim... :roll:
Reina

Post by Reina »

Ne znam otkud sad prica da neko ima bilo kakvo pravo da nosi komad zemlje ili da svojim sapicama sta capi od Bosne. Ako se vec vracate u historiju i tim Srbima i Hrvatima je natureno ime, al eto haj ljudi se vec duze vrijeme tako "zovu" . E sad sto je simptomaticno je to da se tim ljudima natura (ovdje na forumu) da smiju samo reci da su Srbi i Hrvati nedaj Boze da kazu da su Bosanci od vas "dusebriznika"( za nas )ce odmah dobiti po usima... Mozete se zvati ne znam kako ali vam to nedaje za pravo da govorite kako neko ima pravo samo zato sto se tako zove prikljuci dio Bosne tamo nekom... E nece moci ko' sto neko rece moze samo ako hoce odnijeti ono sto mu se prilijepi na opanke... Bosna i Hercegovina ti je ko sveto mjesto, dace ti sve, ko sto vam je i dala da se izjasnjavate kako zelite ali taknete li je bicete i prokleti i tragicni.... pa eto stisnite
horns&drums wrote:Meni u pasosu pise pod drzavljanstvo:
BiH
nacionalnost-drzavljanstvo, isti hepek
danas

Post by danas »

nije isti hepek. ni slucajno. neko ko se ne izjasnjava kao srbin, hrvat, ili bosnjak danas NEMA politicku reprezentaciju u BH. jer drzavljanin bosne i hercegovine koji ne pripada jednom od ova tri naroda nikada nece imati 'svoga' predstavnika, niti se -- recimo -- moze kandidovati za predsjednicku funkciju. neko ko kaze da je jevrej, bosanac, ili ukrajinac je automatski gradjanin drugog reda, bez IKAKVE politicke reprezentacije -- koju su ovi troglavi prigrlili za sebe. to je cista diskriminacija. zamisli da sutra USA donese zakon po kojem musliman ili jevrej NE SMIJE biti predsjednik drzave. nijedna normalna drzava ne fukncionira tako. a kod nas jevrejin ili rom NE SMIJE biti predsjednik. a bogami ni bosanac. pa hitler bi nam pozavidio, sto jest' jest'.

jer u normalnim drzavama ne postoji nesto sto se zove 'konstutitivan narod' -- postoji drzavljanstvo i ono je osnova politicke participacije. gradjani -- bilo koje vjere ili etnickog porijekla -- biraju svoje predstavnike na osnovu politickih platformi i politickih opredjeljenja, a ne na osnovu imena i vjere. to se -- ako niste znali do sada -- zove gradjanska demokratija. pa posto kod nas nema te vajne gradjanske demokratije, vec se osoba pika samo kao predstavnik nekog jebenog 'konsutitivnog' naroda, ja onda trazim da i moj narod postane haman tako 'konstutitivan'.

opet pitam -- ko se to boji i kome to (i zasto) smeta da se bosanci upisu kao cetvrti 'konstutitivni' narod?
Reina

Post by Reina »

naravno da je isti hepek :)
Ja nemam tih problema kod mene su Bosanci sva tri konstutivna naroda i ostali narodi i gradjani.... za sada sam zadovoljna i sa toliko,
nekad kad bude dozvoljavao i stvorio se politicki ambijent vjerovatno cemo se svi pisati samo Bosanci, inace jos jednom ta mi forma ne znaci nista za sada dovoljan mi je pasos i priznanje svijeta da smo svi Bosanci. Ne svidjaju mi se ni nacionalne stranke, ne svidja mi se ni biranje predsjednistva po etnickom principu ali vjerovatno je to prelazni period koji moramo proci....do gradjanske BiH. A sto se tice demokraticne USA eto kod njih je forma zadovoljena kako rece a ja nikad ne vidjeh ni Jevreja ni crnca kao predsjednika ...
Reina

Post by Reina »

ponovljeno
njonjica

Post by njonjica »

The Man wrote: Pa eto ja sam procitao taj link sto si mi poslala i izmedju ostalog pise da je on kontroverzni pisac koji je puno kritikovan narocito sa strane Srbije jer pri pisanju svojih djela nije koristio literaturu srpskih istoricara....automatski je tako izgubio kredibilitet, jer je izgubio objektivnost ignorisuci srpske istoricare...cak pise i da je placeni pisac..pogotovo zbog knjige o Kosovu za koju web page tvrdi da je napisana u zurbi....

eto ti govoris historija...ja istorija...a mogu se kladiti da si mladja od mene pa si pocela da govoris historija prije 6 godina, ali to je tvoje pravo i ja to ne zelim da osporavam u bilo kojem slucaju...

Hm...ali ipak, slozit ces se da njegovo obrazovanje zaista ne mozemo zanemariti.
Ali, kako rekoh, ipak se odlucujem za stecke. :oops:

Ja govorim historija - ti istorija, pa vidi kako se dobro razumijemo.
(Btw, na skolskim udzbenicima u FBiH pise - historija).
Ili razumemo...ma isto ti je to.
Haman. :bih:
njonjica

Post by njonjica »

The Man wrote: Noel Malcolm je los primjer autenticnosti o istoriji BiH...jako los....
Ima i onih koji se bas i ne bi slozili sa tvojom ocjenom:
http://www.nyupress.org/product_info.php?products_id=94
danas

Post by danas »

ocekivati da cemo se 'svi' jednog dana pisati kao bosanci je nerealno i naivno -- da ne kazem sta gore. jer onaj great srbin iz RS koji se borio da nikada vise nema muju i antu za komsije i susjede; koji je silovao fatu i mariju samo zato sto su fata i marija; koji je naimenovao entitet samo po sebi; i koji je sve zitelje tog entiteta koji nisu zivoradi i radovani prvo poslao u logor, pa u masovnu grobnicu, a onda ono jada sto je prezivjelo nacinio manjinama bez ikakvih prava nikada -- NIKADA -- nece biti bosanac svojom voljom. isto vazi i za njegovu sliku u ogledaju, mato the great croat iz sirokog brijega.

a hvala bogu pa i ne moraju niti trebaju oni biti bosanci, niti to iko od njih trazi, zahtijeva, a zasigurno ne ocekuje niti se nada. neka budu sta hoce -- a opredijelili su se sta hoce da budu i sta im je prece. jer ako oni takvi kakvi su budi htjeli da budu bosanci i ako oni takvi kakvi su postanu predstavnici bosanstva -- ja vise bosanka biti necu. a ja samo trazim da ja i slicni meni imamo jednaku politicku reprezentaciju. jer necu da me predstavlja ivo miro iz HDZ, suljke iz SDA i koji li je vec iz RS debil.

a bosanaca -- sigurna sam -- ima vise nego hrvata. koji imaju trecinu u vlasti sa manje od 20% populacije. pa ako mogu hrvati da su neki konstutitivni qurac palac u bosni, mogu valjda to biti i bosanci? ako imamo troglavo predsjednistvo i sistem, pa mozemo imati i cetvoroglavo onda? zasto da ne? kome to smeta?

a o politickoj formi mi nemoj pocinjati. jer kako je pocelo, dozivjecemo prije crnkinju za predsjednicu amerike negoli bosanca za predsjednika BiH. s tim sto crnkinja ima legalno pravo da se kandiduje, a bosancu je to izricito i striktno zabranjeno nasim ustavom. kad je nas tri-konstutitivni model tako divan i krasan, tako napredan i pozitivan, sto ga pola svijeta ne usvoji za sebe?

i da ponovim, jer niko da ponudi odgovor -- ko se to boji i kome to (i zasto) smeta da se bosanci upisu kao cetvrti 'konstutitivni' narod?
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

A je l' volite vi vise Momu ili Uzeira? :D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Ma nekako Uzeira :oops: :D više gotivim :D ne znam zašto ali ......valjda zato što je Momo ......čudan :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ja cuo da je Momo sad portir u Uzeiru :D:D:D:D

I obratno :D:D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Črk sekund, ne zaboravite druga Starog.... :roll:
horns&drums

Post by horns&drums »

Bjaco, Fojte inputija komunizam na ctetu demokjatije :D:D:D:D
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Vrijeme jednoumlja je :oops: iza nas :D :D i vrijeme jednopartijskog režima je prošlost......sada mogu kazati i ono što ne mislim :D :D
horns&drums

Post by horns&drums »

Ja cam onda uvijek bio demokjata :D:D:D:D:D
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Neka ci, cad ci pod mojom diktatujom.... :)
manijak1

Post by manijak1 »

Po toj jogici ctvaji :D ja cam bio vazda ......gjavni u jazjedu :oops: ckojevac :D :D
Post Reply