BH Diplomacija

stonehange

#51 Re: BH Diplomacija

Post by stonehange »

Igrom slučaja upoznala sam neke face iz MIP koji su predodređeni da predstavljaju našu zemlju,doduše u ulozi zamjenika ambasadora (ne znam tačan termin) i mogu samo reći...NEKA NAM JE BOG NA POMOĆI!Kada bi ljudi samo mogli čuti djelić razgovora tih ljudi kojima bi na prvom mjestu trebala biti dobrobit ove zemlje,pa mislim da bi se ljudima digla kosa na glavi (dogovaranje oko toga ko će kome prebaciti krevetić za dijete iz jedne destinacije u drugu,kome će se od njihovih jarana kupiti vjenčani pokloni i kakvi,o Bosni ni B).
By the way od svega tog galimatijasa koji je služio u MIP na mene je najgori utisk ostavila od rata pa do današnjeg vakta) Bisera Turković!Ta teta je čisti,nepatvoreni užas!Još pamtim kako se počela cerekati u jednoj emisiji na svoju primjedbu ("Vi kako hoćete,ali se naša baklava jede u State Departmentu"). :shock: :shock: :shock:
Bosanac sa dna kace

#52 Re: BH Diplomacija

Post by Bosanac sa dna kace »

interesuje me jel iko ima informacije o diplomatskoj školi koja se otvorila pri fakultetu političkih nauka u Sarajevu?
Loreley

#53 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

komandant mark wrote:
Čekam objašnjenje zašto je Ivana Levi "katastrofa". Očekujem argumentiranu raspravu vezanu za Ivanino poznavanje jezika, diplomatskog bontona, jevrejske države, političkog sistema, veze u Knesetu i društvu, a ne prebrojavanje krvnih zrnaca i grijehe očeva.
nije mi poznato da doticna ima bilo kakvo diplomatsko iskustvo, ne znam za njene veze u knesetu, u politici i diplomatiji je apsolutni anonimus - jedino po cemu je poznato je ta cinjenica da joj je otac dodikov drug i savjetnik - ako imas nekih drugih informacija rado bih cuo i spreman sam da promijenim misljenej, moje sadasnje misljenje zasnovano je na informacijama koje su se pojavljivale u medijima jer doticnu licno ne poznajem (nikad nigdje nikome nisam brojao krvna zrnca, pa ni ambasadorici)

znanje jezika (ukoliko ga dobro govori, kao sto proizilazi iz tvog posta) apsolutno nije dovoljno da bi neko postao ambasador (kao i u slucaju ovog barbalica) - engleski jezik danas govori manje-vise svako u svijetu, cak ni kod nas to vise nije nikakvo cudo, ali za poziciju ambasadora je potrebno mnogo vise
Znači osoba koja je napisala da je Ivana Levi katastrofa ne zna ništa o Ivani Levi. Argument da ambasador mora imati diplomatsko iskustvo govori o tome da se ni o diplomaciji ništa ne zna. U svakoj diplomaciji postoje dvije "vrste" ambasadora - karijerni i ugovorni. Karijerni dolaze stepenicama i sa dugogodišnjim su diplomatskim iskustvom, ugovorni ne. Radi se o osobama sa posebnim zaslugama koje se postavljaju na mjesto ambasadora recimo zbog svog priloga u predizbornoj kampanji (čest slučaj USA - London, Pariz) ili npr. zbog već postojećih zasluga u jačanju odnosa sa zemljom primateljicom (osobe koje su u zemlji primateljici već vodile privredna predstavništva ili su u njima živjele) itd. Za tvoju informaciju - Ivana je savjetnica vlade RS-a i Židovka je. Učestvovala je u otvaranju Jevrejske kancelarije u Banja Luci i poznata je u židovskim krugovima po humanitarnom radu, jačanju židovske svijeti i kulturnog života.

Ovdje možeš pročitati nešto o tome, Ivana je druga na slici lijevo (prva koja sjedi). http://snm.rs.ba/jevreji.html

Zanima me ko bi u Bosni i Hercegovini bio pogodnija ličnost za mjesto ambasadora u Izraelu? Misliš da MIP ima puno kadrova koji bi se znali ponašati u Izraelu?
Abacija

#54 Re: BH Diplomacija

Post by Abacija »

Loreley wrote:
Ovdje možeš pročitati nešto o tome, Ivana je druga na slici lijevo (prva koja sjedi). http://snm.rs.ba/jevreji.html
Puno off-topic. Bas gledam taj link a nigdje ne vidim Bosance na tom spisku manjina. Interesantno! :-)
Loreley

#55 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

Abacija wrote:
Loreley wrote:
Puno off-topic. Bas gledam taj link a nigdje ne vidim Bosance na tom spisku manjina. Interesantno! :-)
Zaboravih napisati da se radi o trećoj fotografiji na dnu stranice. O RS-u općenito i o životu manjina u tom entitetu ne znam puno, ali mi je angažman i entuzijazam Ivane Levi u animaciji građana židovskog porijekla poznat. Moj post se odnosio na tvrdnju da je Ivana Levi na mjestu ambasadora u Tel Avivu "katastrofa".
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#56 Re: BH Diplomacija

Post by hrasno38 »

komandant mark wrote:ma ne radim uopste u diplomatiji, ni ministarstvima, samo sam kroz posao upoznao neke od tih likova, licno igrom slucaja, pa znam o kome se radi

nemam uopste ambiciju da budem na njihovom mjestu, niti je to neka velika pljacka (plate diplomata su, koliko god mi pricali da su jako visoke, dovoljne da ljudi jedva spoje kraj s krajem u evropskim gradovima)

naravno da moze dobar ambasador biti i neko ko nije bio u diplomatiji (recimo, zlatko dizdarevic, mirza kusljugic, nedeljko despotovic i jos neki su bili dobri ambasadori iako prije toga nisu radili u diplomatiji, ali imali su brojne druge kvalitete), ali da neko pripravnicki staz odradjuje na mjestu ambasadora, to stvarno nema nigdje na svijetu
Nije bitno, ja sam samo predpostavio ali ne i tvrdio. I opet te moram malo ispraviti. Plate ambasadora su vise nego dobre s obzirom iz koje zemlje dolaze i mogu zivjeti u svakoj drzavi kao bogovi. Ostale diplomate imaju solidne plate i tu si u pravu donekle. Ne mogu se kofrciti ali mogu lijepo zivjeti i lijepu cifru vratiti kuci. Naravno tu se podrazumjeva i novi auto koji se moze dobiti na diplomatske popuste. Svako onaj ko kaze da u diplomatiji jedva sastavlja kraj sa krajem je najobicniji lazov i supcina. Naravno nemaju plate kao Lajcak i osoblje OHR-a ali imaju vise nego dovoljno narocito nakon novog zakona o platama. Ali ja ne mislim da je to lose nego naprotiv svaki nas diplomata koji radi napolju treba dostojanstveno da predstavlja zemlju u svakom pogledu, naravno prije svega svojim obrazovanjem, jezikom i poznavanjem posla a onda i svim ostalim. Diplomatija je nauka ma sta ko mislio o tome i ovoj zemlji je prijeko potrebna jedna diplomatska akademija po uzoru na bivsu YU, koja je imala jednu od najjacih diplomatskih akademija na svijetu. Niti jedna ozbiljna zemlja nema ispod 20-tak ljudi u svojim DKP-ovima a ja nisam siguran da nasa i jedna ima toliki broj. Svaka nasa ambasada u jacim drzavama bi morala da ima politicki, ekonomski, vojni, kulturni i naravno bezbjednosni sektor sto je za nas SF i naravno kadrove koji nece i ne smiju osramotiti drzavu (npr. Kosic koji je izmarsao zenu). Medjutim kod nas je najvaznije da je sve puta tri uz pokojeg ostalog i sve forme su zadovoljene. Naravno tu su pristutni i pojedinci koji su zaboravili gdje se nalazi BiH jer su od pocetka rata u DKP-ima (Keco-Isakovic i Turkovic) kao da su od boga dati. Zato mi nije mrsko kada vidim jednog potpunog anonimusa i novo lice da ide na mjesto ambasadora jer BiH ima oko 4 miliona stanovnika a diplomatija nam se svela na kastu od 100-njak ljudi koji 15-tak godina suvereno vladaju nasom diplomatijom i jednostavno ne daju priliku nikome drugom sve dok im se zivot ne okonca.
komandant mark

#57 Re: BH Diplomacija

Post by komandant mark »

Znači osoba koja je napisala da je Ivana Levi katastrofa ne zna ništa o Ivani Levi. Argument da ambasador mora imati diplomatsko iskustvo govori o tome da se ni o diplomaciji ništa ne zna. U svakoj diplomaciji postoje dvije "vrste" ambasadora - karijerni i ugovorni. Karijerni dolaze stepenicama i sa dugogodišnjim su diplomatskim iskustvom, ugovorni ne. Radi se o osobama sa posebnim zaslugama koje se postavljaju na mjesto ambasadora recimo zbog svog priloga u predizbornoj kampanji (čest slučaj USA - London, Pariz) ili npr. zbog već postojećih zasluga u jačanju odnosa sa zemljom primateljicom (osobe koje su u zemlji primateljici već vodile privredna predstavništva ili su u njima živjele) itd. Za tvoju informaciju - Ivana je savjetnica vlade RS-a i Židovka je. Učestvovala je u otvaranju Jevrejske kancelarije u Banja Luci i poznata je u židovskim krugovima po humanitarnom radu, jačanju židovske svijeti i kulturnog života.

Zanima me ko bi u Bosni i Hercegovini bio pogodnija ličnost za mjesto ambasadora u Izraelu? Misliš da MIP ima puno kadrova koji bi se znali ponašati u Izraelu?
prije svega, nisam rekao da svi ambasadori moraju imati diplomatsko iskustvo, nego sam naprotiv naveo nekoliko primjera ambasadora bih koji su napravili dobar posao iako ranije nisu bili diplomate. ali, u tim slucajevima moraju imati neke druge kvalitete (biti dobri menadzeri, znati vise od jednog jezika, ili makar u svojoj zemlji biti ugledne i vazne politicke licnosti).

dakle, ambasador bi morao biti ili vrhunski profesionalni diplomata ili ugledna licnost, koja ima neke druge kvalitete kojima ce nadoknaditi nedostatak iskustva u diplomatiji. neko ko nije profesionalni diplomata, a pritom nije ni vrhunski politicar, menadzer, novinar, profesor sa velikim medjunarodnim isustvom - ne moze biti ambasador. to nije moj stav, to je pravilo u svim normalnim zemljama i oko toga bi se morali sloziti.

kako je predsjednistvo u ovom mandatu imenovalo 20tak ambasadora koji niti su profesionalne diplomate, niti vrhunski strucnjaci u drugim oblastima sa medjunarodnim iskustvom, nego najobicniji anonimusi kojima je posao ambasadora prvi ozbiljan posao u zivotu, ja sam zakljucio da je kadrovska politika u nasoj diplomatiji katastrofa. mislim da nisam rekao nista novo i da se velika vecina sa tim slaze i kod tog stava ostajem.

eh, hajmo sad na konkretne primjere, recimo tu tvoju ivanu. iz tvog posta zakljucujem da ti njenim kljucnim kvalitetom smatras to sto je ona jevrejka (cak i ne pokusavas navesti neki drugi kvalitet doticne, osim "humanitarnog rada i jacanja svijesti", sta god to znacilo). prvo, ne mislim da bi bilo kome nacionalnost trebala biti kvalitet, niti mana. to je prosto cinjenica sa kojom se svako radja, pa tako sto je neko bosnjak, srbin, hrvat, jevrej nije niti prednost niti mana i ne moze ga preporucivati za bilo kakvu poziciju, pa ni poziciju ambasadora. drugo, to sto ti argument nacionalne podobnosti uvodis u pricu smatram krajnje stetnim po samu tvoju prijateljicu koju pokusavas pohvaliti. trece, biti savjetnik milorada dodika takodjer nije neko dostignuce, cak naprotiv, ne znam da on ima i jednog normalnog savjetnika - sve su to neki liferovani cinovnici ohr-a koji su sansu za uhljebljenje nakon propale karijere nasli u pruzanju podrske dodikovom projektu.
dakle, tvoj je post samo ucvrstio moj stav da je imenovanje, izmedju ostalih, i doticne na mjesto ambasadora bih - katastrofa, zato sto ista nema nikakav drugi kvalitet osim nacionalnosti i ocevog prijateljstva sa dodikom zahvaljujuci kojem je i postala savjetnica u vladi rs. ta mi je cinjenica poznata iz brojnih medijskih tekstova a u kojima je iznosen ovaj navod, a koje doticna i njen sef nikada nisu demantovali. dakle, nije osnovni problem u tome sto je ona kcerka dodikovog prijatelja i njegova savjetnica, ali to postaje problem ukoliko je (a sudeci po tvom postu i jeste) to njen jedini kvalitet

no, ukoliko si htjela reci da ima i gorih rjesenja u bh. diplomatiji od ivane, sa tim se slazem. ako nista drugo, ona ne moze napraviti neku veliku stetu. izrael nije neka osobito bitna destinacija za bih, niti se tamo odlucuje o bih, niti sa tom zemljom imamo intenzivne ekonomske odnose. puno je opasnije sto su losiji od ivane imenovani na mjesta ambasadora u new yorku, berlinu, washingtonu, rimu...
templar31

#58 Re: BH Diplomacija

Post by templar31 »

Bosanac sa dna kace wrote:interesuje me jel iko ima informacije o diplomatskoj školi koja se otvorila pri fakultetu političkih nauka u Sarajevu?
Jedan od polaznika, kazi sto te zanima?
Loreley

#59 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

komandant mark

Ne znam kakvo je tvoje iskustvo u diplomaciji ali ja sam radila godinu dana kao neplaćeni praktikant u mega-mega-ambasadi koja je brojna koliko i 20 bh. ambasada zajedno. Ni zemlja pošiljateljica ni zemlja primateljica nemaju veze sa ovim prostorima. U toj zemlji Bosna i Hercegovina nema svoje stalno diplomatsko predstavništvo. U toj ambasadi sam prošla sve, i teoretski, i praktično. Od konzularnog odjeljenja, izdavanja viza onima iz zemlje primateljice, do traženja državljanstava, vozačkih dozvola, do situacija kada nekome iz zemlje X (pošiljateljice) ukradu dokumente u zemlji Y (primateljici). Bilo je i problematičnih stvari, građanin X uhvaćen na granici sa 5 kilograma droge ili muž Y ukrao ženi iz X dijete i doveo ga u Y. Poslije sam išla i u ekonomsko i u kulturno odjeljenje i u vojno a dobila sa uvid i u stvari špijunaža, kontrašpijunaža, onoliko koliko su mi kao praktikantu i nekome ko nije državljanin ni X ni Y smjeli pokazati. Bilo je tu i učenja diplomatskog prava i rada u diplomatskom protokolu i prava zemlje Y i humanitarnih akcija i zapošljavanja dokonih diplomatskih žena i igranja tenisa sa trenerom Ane Kurnjikove i prijema i neformalnog druženja i beletrističkog pogleda na stvar tipa Pjevači diplomatskog zbora i druženja sa ex KGB-ovcem ... svega. Vidjela sam što je dobar a što loš ambasador, diplomat. Najsmješniji su bili diplomate sa Balkana na špijunskim zadacima, playboyi od 30-ak godina koji su svima željeli pokazati da su oni nešto kao James Bond. Najjači i najneupadljiviji su bili Kinezi i od njih bi se trebalo učiti diplomaciji. U Bosni i Hercegovini ima jako malo ljudi koji uopće mogu obavljati diplomatske poslove. Ja nemam nikakve veze sa bh. diplomacijom niti ima ikakve šanse da se sa svim svojim kvalifikacijama tamo zaposlim, ali sam upoznala neke od osoba koje su njena ponos i dika. Kada sa stručnjaku za Izrael rekla kako mogu da govorim ladino rekao mi je da i on voli latino :D Da ne govorim da pojma nije imao šta je bar mizvah. Teško je poslati u Izrael nekoga ko ne može čitati alefbeth, ko nema pojma o židovskoj kulturi i ko ne zna kako će se ponašati u nekoj situaciji. Pošto daješ normativnu ocjenu o Ivani reci nam koji su tvoji kvaliteti da bar znamo kakav je stručnjak ocjenjuje. Bio bi red.
Judge_Dread

#60 Re: BH Diplomacija

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:12, edited 1 time in total.
templar31

#61 Re: BH Diplomacija

Post by templar31 »

Judge_Dread wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:interesuje me jel iko ima informacije o diplomatskoj školi koja se otvorila pri fakultetu političkih nauka u Sarajevu?
To je naziv postidplomskog studija, a ne NIKAKVA diplomatska skola ili akademija.

http://www.fpn.unsa.ba/fpn/index.php?op ... &Itemid=42
Tocno tako, ali i jedina instanca diplomatskog obrazovanja u BiH, koju trenutno pohadaju i mnoge sad vec imenovane diplomate :o
Judge_Dread

#62 Re: BH Diplomacija

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:11, edited 1 time in total.
templar31

#63 Re: BH Diplomacija

Post by templar31 »

Referenca ili ne, jedina je u drzavi 8-)
jennisjoplin

#64 Re: BH Diplomacija

Post by jennisjoplin »

templar31 wrote:
Judge_Dread wrote:
To je naziv postidplomskog studija, a ne NIKAKVA diplomatska skola ili akademija.

Tocno tako, ali i jedina instanca diplomatskog obrazovanja u BiH, koju trenutno pohadaju i mnoge sad vec imenovane diplomate :o
jos kada bi neko naveo i profesore koji predaju (ne samo jedno, dvoje) bilo bi nam svima jasnije kuda ide bih :mrgreen:
Giordano

#65 Re: BH Diplomacija

Post by Giordano »

:roll:

Mogu samo zamisliti ko tamo predaje,gluho bilo!!

:roll:
Loreley

#66 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

templar31 wrote:
Judge_Dread wrote:

Diplomatsko obrazovanje se obično na radi na diplomatskim akademijama koje se nalaze u sklopu Ministarstava vanjskih poslova. U Madridu postoji postdiplomski studij diplomacije na kojem ti diplomu uručuje kralj Juan Carlos osobno, ali to nije nikakva garancija da ćeš ikada moći dobiti posao u bilo kojem ministarstvu vanjskih poslova. Ja imam završen smjer "International Relations & European Integrations" na malo bolje rangiranom univerzitetu od sarajevskog, ali u MIP-u ne mogu proći dalje od portira :D
Judge_Dread

#67 Re: BH Diplomacija

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:09, edited 1 time in total.
jennisjoplin

#68 Re: BH Diplomacija

Post by jennisjoplin »

Loreley wrote:
komandant mark wrote:
Čekam objašnjenje zašto je Ivana Levi "katastrofa". Očekujem argumentiranu raspravu vezanu za Ivanino poznavanje jezika, diplomatskog bontona, jevrejske države, političkog sistema, veze u Knesetu i društvu, a ne prebrojavanje krvnih zrnaca i grijehe očeva.
nije mi poznato da doticna ima bilo kakvo diplomatsko iskustvo, ne znam za njene veze u knesetu, u politici i diplomatiji je apsolutni anonimus - jedino po cemu je poznato je ta cinjenica da joj je otac dodikov drug i savjetnik - ako imas nekih drugih informacija rado bih cuo i spreman sam da promijenim misljenej, moje sadasnje misljenje zasnovano je na informacijama koje su se pojavljivale u medijima jer doticnu licno ne poznajem (nikad nigdje nikome nisam brojao krvna zrnca, pa ni ambasadorici)

znanje jezika (ukoliko ga dobro govori, kao sto proizilazi iz tvog posta) apsolutno nije dovoljno da bi neko postao ambasador (kao i u slucaju ovog barbalica) - engleski jezik danas govori manje-vise svako u svijetu, cak ni kod nas to vise nije nikakvo cudo, ali za poziciju ambasadora je potrebno mnogo vise

ti si nas buduci diplomatski predstavnik/ca. krece se od pocetka tj od portira da se shvati proces rada :lol:
komandant mark

#69 Re: BH Diplomacija

Post by komandant mark »

Re: BH Diplomacija

Post by Loreley on 24/08/2008 17:09
komandant mark

Ne znam kakvo je tvoje iskustvo u diplomaciji ali ja sam radila godinu dana kao neplaćeni praktikant u mega-mega-ambasadi koja je brojna koliko i 20 bh. ambasada zajedno. Ni zemlja pošiljateljica ni zemlja primateljica nemaju veze sa ovim prostorima. U toj zemlji Bosna i Hercegovina nema svoje stalno diplomatsko predstavništvo. U toj ambasadi sam prošla sve, i teoretski, i praktično. Od konzularnog odjeljenja, izdavanja viza onima iz zemlje primateljice, do traženja državljanstava, vozačkih dozvola, do situacija kada nekome iz zemlje X (pošiljateljice) ukradu dokumente u zemlji Y (primateljici). Bilo je i problematičnih stvari, građanin X uhvaćen na granici sa 5 kilograma droge ili muž Y ukrao ženi iz X dijete i doveo ga u Y. Poslije sam išla i u ekonomsko i u kulturno odjeljenje i u vojno a dobila sa uvid i u stvari špijunaža, kontrašpijunaža, onoliko koliko su mi kao praktikantu i nekome ko nije državljanin ni X ni Y smjeli pokazati. Bilo je tu i učenja diplomatskog prava i rada u diplomatskom protokolu i prava zemlje Y i humanitarnih akcija i zapošljavanja dokonih diplomatskih žena i igranja tenisa sa trenerom Ane Kurnjikove i prijema i neformalnog druženja i beletrističkog pogleda na stvar tipa Pjevači diplomatskog zbora i druženja sa ex KGB-ovcem ... svega. Vidjela sam što je dobar a što loš ambasador, diplomat. Najsmješniji su bili diplomate sa Balkana na špijunskim zadacima, playboyi od 30-ak godina koji su svima željeli pokazati da su oni nešto kao James Bond. Najjači i najneupadljiviji su bili Kinezi i od njih bi se trebalo učiti diplomaciji. U Bosni i Hercegovini ima jako malo ljudi koji uopće mogu obavljati diplomatske poslove. Ja nemam nikakve veze sa bh. diplomacijom niti ima ikakve šanse da se sa svim svojim kvalifikacijama tamo zaposlim, ali sam upoznala neke od osoba koje su njena ponos i dika. Kada sa stručnjaku za Izrael rekla kako mogu da govorim ladino rekao mi je da i on voli latino :D Da ne govorim da pojma nije imao šta je bar mizvah. Teško je poslati u Izrael nekoga ko ne može čitati alefbeth, ko nema pojma o židovskoj kulturi i ko ne zna kako će se ponašati u nekoj situaciji. Pošto daješ normativnu ocjenu o Ivani reci nam koji su tvoji kvaliteti da bar znamo kakav je stručnjak ocjenjuje. Bio bi red.
vec sam napisao da nisam nikad radio u diplomatiji, ali sam dosta citao o tome, poznajem neke profesionalce (domace i strane) i eto imam neko misljenje o diplomatiji i diplomatama. ne znam u cemu je problem da neko ko nije profesionalac u odredjenoj oblasti ima neko znanje i misljenje o tome. svi imamo neko misljenje o muzici, sportu, knjizevnosti, politici... iako nismo profesionalci u tim oblastima... na kraju krajeva, slozili smo se da se diplomatijom mogu baviti i ljudi koji nemaju prethodnog iskustva, pa ne znam zasto bi prethodno iskustvo bilo preduslov za komentiranje diplomatije, kada vec nije uslov za bavljenje tim poslom
Loreley

#70 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

jennisjoplin wrote:
Loreley wrote: Znači osoba koja je napisala da je Ivana Levi katastrofa ne zna ništa o Ivani Levi. Argument da ambasador mora imati diplomatsko iskustvo govori o tome da se ni o diplomaciji ništa ne zna. U svakoj diplomaciji postoje dvije "vrste" ambasadora - karijerni i ugovorni. Karijerni dolaze stepenicama i sa dugogodišnjim su diplomatskim iskustvom, ugovorni ne. Radi se o osobama sa posebnim zaslugama koje se postavljaju na mjesto ambasadora recimo zbog svog priloga u predizbornoj kampanji (čest slučaj USA - London, Pariz) ili npr. zbog već postojećih zasluga u jačanju odnosa sa zemljom primateljicom (osobe koje su u zemlji primateljici već vodile privredna predstavništva ili su u njima živjele) itd. Za tvoju informaciju - Ivana je savjetnica vlade RS-a i Židovka je. Učestvovala je u otvaranju Jevrejske kancelarije u Banja Luci i poznata je u židovskim krugovima po humanitarnom radu, jačanju židovske svijeti i kulturnog života.

ti si nas buduci diplomatski predstavnik/ca. krece se od pocetka tj od portira da se shvati proces rada :lol:
Nema potrebe da me vrijeđaš. Ja sam na prošla na konkursu European Commission na kojem su me Englez, Francuskinja i Nijemac intervjuirali naizmjenično na svojim jezicima i ispitivali stvari iz europskog prava, politike i ekonomije. Kada sam predala dokumente rečeno mi je da kao nedržavljanin EU-a ne mogu raditi u europskim institucijama. Baš me zanima koliko je naših diplomata prošlo ovakva testiranja. U Bosni i Hercegovini sa 2 magisterija i perfektnim znanjem 5 jezika ja sam samo za portira. Nema šanse da ikada uđem u MIP. Zato se ne čudite što su diplomate takve kakve su. Sami ste to tražili.
jennisjoplin

#71 Re: BH Diplomacija

Post by jennisjoplin »

Loreley wrote:
jennisjoplin wrote:
Loreley wrote: Znači osoba koja je napisala da je Ivana Levi katastrofa ne zna ništa o Ivani Levi. Argument da ambasador mora imati diplomatsko iskustvo govori o tome da se ni o diplomaciji ništa ne zna. U svakoj diplomaciji postoje dvije "vrste" ambasadora - karijerni i ugovorni. Karijerni dolaze stepenicama i sa dugogodišnjim su diplomatskim iskustvom, ugovorni ne. Radi se o osobama sa posebnim zaslugama koje se postavljaju na mjesto ambasadora recimo zbog svog priloga u predizbornoj kampanji (čest slučaj USA - London, Pariz) ili npr. zbog već postojećih zasluga u jačanju odnosa sa zemljom primateljicom (osobe koje su u zemlji primateljici već vodile privredna predstavništva ili su u njima živjele) itd. Za tvoju informaciju - Ivana je savjetnica vlade RS-a i Židovka je. Učestvovala je u otvaranju Jevrejske kancelarije u Banja Luci i poznata je u židovskim krugovima po humanitarnom radu, jačanju židovske svijeti i kulturnog života.

Nema potrebe da me vrijeđaš. Ja sam na prošla na konkursu European Commission na kojem su me Englez, Francuskinja i Nijemac intervjuirali naizmjenično na svojim jezicima i ispitivali stvari iz europskog prava, politike i ekonomije. Kada sam predala dokumente rečeno mi je da kao nedržavljanin EU-a ne mogu raditi u europskim institucijama. Baš me zanima koliko je naših diplomata prošlo ovakva testiranja. U Bosni i Hercegovini sa 2 magisterija i perfektnim znanjem 5 jezika ja sam samo za portira. Nema šanse da ikada uđem u MIP. Zato se ne čudite što su diplomate takve kakve su. Sami ste to tražili.
ja ih znam troje, koji su čak isli u london u diplomatsku skolu, ne znaju bas pet jezika ali dva sigurno, tebi svaka cast. nemam ni ja problema sa strancima vec imam problema sa "domacim" kao i ti. i to nije bilo vrijedjanje jer na zapadu zaista ides od pocetka (pogotovo u privatnim kompanijama pa onda napredujes osim ako nisi vunderkind a i onda te testiraju da to ne osjetis). i savjet kao prvo diplomata mora citati izmedju redova, a ti nisi procitala sto je napisano izmedju redova vec si shvatila kao vrijedjanje, kao drugo kao diplomata morala si staviti na znanje da te je nesto uvrijedilo ali kako se to kaze u rukavicama 8-) a nisi, kao trece da si to kao diplomata bilo gdje izjavila (u ovome obliku kao sada bila bi veoma brzo povucena a razlog bi se izmislio) :run:
Loreley

#72 Re: BH Diplomacija

Post by Loreley »

jennisjoplin wrote: ja ih znam troje, koji su čak isli u london u diplomatsku skolu, ne znaju bas pet jezika ali dva sigurno, tebi svaka cast. nemam ni ja problema sa strancima vec imam problema sa "domacim" kao i ti. i to nije bilo vrijedjanje jer na zapadu zaista ides od pocetka (pogotovo u privatnim kompanijama pa onda napredujes osim ako nisi vunderkind a i onda te testiraju da to ne osjetis). i savjet kao prvo diplomata mora citati izmedju redova, a ti nisi procitala sto je napisano izmedju redova vec si shvatila kao vrijedjanje, kao drugo kao diplomata morala si staviti na znanje da te je nesto uvrijedilo ali kako se to kaze u rukavicama 8-) a nisi, kao trece da si to kao diplomata bilo gdje izjavila (u ovome obliku kao sada bila bi veoma brzo povucena a razlog bi se izmislio) :run:
Hvala ti što mi objašnjavaš kako je na Zapadu, tamo sam živjela 16 godina, a od toga godinu dana neplaćeno prakticirala u jednoj ogromnoj ambasadi. Diplomacija nema nikakve veze sa privatnim kompanijama, a karijere od portira do ambasadora ne postoje. Za savjete vezane za diplomaciju se obraćam ambasadorima koje poznajem a ne osobama koje su daleko od struke. A za moju diplomatsku karijeru ne brini, ona počinje čim dobijem državljanstvo države X :)
Judge_Dread

#73 Re: BH Diplomacija

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:10, edited 1 time in total.
samo gost

#74 Re: BH Diplomacija

Post by samo gost »

Judge_Dread wrote:
Loreley wrote: Narvno da nikad neces u MIP i to zbog toga:
1) sto se nikad ne bi izgubila na putu do ambasade
2) sto uopste govoris strani jezik
3) sto ti buraz nije novinar u emisiji koja gotivi onoga ko potpisuje imenovanja
4) zato sto ne rostiljas sa pravim facama
5) Zato sto nisi u stranci
6) Zato sto si freak tj skolovana si pa bi polupismeni isluzeni drotovi izgledali vec idioti nego sto izgledaju da si ti negdje oko njih
7) zato sto nemas familiju u MIP-u da te uvale
8) zato sto garant u medijima nisi nikog uvrjedila na nacionalnoj osnovi da se pokazes da si prava xyz
.....
.....
.....
.....
Ja bih samo ove uslove drugačije poredala. Npr. br. 5 je ustvari broj 1, broj 7 mu odmah slijedi kao broj 2....
jennisjoplin

#75 Re: BH Diplomacija

Post by jennisjoplin »

Loreley wrote:
jennisjoplin wrote: ja ih znam troje, koji su čak isli u london u diplomatsku skolu, ne znaju bas pet jezika ali dva sigurno, tebi svaka cast. nemam ni ja problema sa strancima vec imam problema sa "domacim" kao i ti. i to nije bilo vrijedjanje jer na zapadu zaista ides od pocetka (pogotovo u privatnim kompanijama pa onda napredujes osim ako nisi vunderkind a i onda te testiraju da to ne osjetis). i savjet kao prvo diplomata mora citati izmedju redova, a ti nisi procitala sto je napisano izmedju redova vec si shvatila kao vrijedjanje, kao drugo kao diplomata morala si staviti na znanje da te je nesto uvrijedilo ali kako se to kaze u rukavicama 8-) a nisi, kao trece da si to kao diplomata bilo gdje izjavila (u ovome obliku kao sada bila bi veoma brzo povucena a razlog bi se izmislio) :run:
Hvala ti što mi objašnjavaš kako je na Zapadu, tamo sam živjela 16 godina, a od toga godinu dana neplaćeno prakticirala u jednoj ogromnoj ambasadi. Diplomacija nema nikakve veze sa privatnim kompanijama, a karijere od portira do ambasadora ne postoje. Za savjete vezane za diplomaciju se obraćam ambasadorima koje poznajem a ne osobama koje su daleko od struke. A za moju diplomatsku karijeru ne brini, ona počinje čim dobijem državljanstvo države X :)
samo se ti nadaj, opet nisi procitala izmedju redova, mozes ti zivjeti 126 godina na zapadu ali ako nisi rođena tamo ne osjecas ti taj dah, samo ti i dalje pitaj "svoje" diplomate" za savjete, pa javi kao si prosla, inace oni tamo u europi jedba cekaju da te prime u njihovo x drzavljanstvo. kao diplomata si trebala odgovoriti na ono "..poznajem najmanje tri osobe koje su zavrsile ... u londonu diplomatsku skolu...", ali ti to opet na sebe a ovo eskiviras, no dobro ti si"diplomata" pa valjda znas sto radis, mi nismo ali dobro pamtimo. ili po narodnom glup pamti pametan zapisuje pa procitaj sto ti je napisano. otkud znas da nisam od struke? otkud znas da nisam jedna od osoba koja je bila u londonu u diplomatskoj skoli? da ne bi mozda sa slikom da ti se potvrdjuje. kada si bila na zapadu onda znas da oni koji poloze se slikaju u onim (meni smjesnim ) odorama.ne mislim sa tobom vise polemizirati ali jedno znaj da imam i sekundu vlasti letila bi kao iz pracke jer zaposliti nekoga u mvp ko kaze dok dobije x drzavljanstvo i ode u diplomatiju te x drzave ravno je izdaji zemlje koja te hrani pa makar kao portira. mozes otici u diplomatiju, a sve je sigurnije da hoces ali samo ili kao zena nekog tamo diplomate ili sobarica. nikada od tebe diplomate. i trece ogronme ambasade imaju samo dvije drzave usa i kanada, ostale su velike. sretno ti bilo i moli boga da neko (a sigurno ne citaju jer su nepismeni) od onih sto brinu o "podobnosti" uposlenika u mvp pise po postovima (a pogotovo na mjestu portira oliti vratara) jer ako ovako pises onda se moze ocekivati da priopustis nekoga malo opasnijeg samo se dobro udaj pa nastavi i slijedecih 160 godina zivjeti na zapadu. aferim :mrgreen:
Post Reply