Beli shengen
-
IgorB.
#1 Beli shengen
Da li neko zna kakve nam sve pogodnosti donosi beli shengen (valjda cemo se naci na toj listi jednog dana). Znam da ce se moci ici u zemlje shengen sporazuma bez vize i to 3 meseca pa moras 3 meseca nazad pa smes opet ic 3 meseca.. Konkretno me zanima da li je olaksano dobijanje radne vize, ili radna viza uopste vise nece biti potrebna, vec da sklopis neke ugovore sa poslodavcem i predas neke dokumente?
Hvala unapred!
Hvala unapred!
-
voajer
U principu je u Shengen zemljama medju njihovim drzavljanima i trziste rada potpuno otvoreno (ja mislim da je Austrija uspjela da zatvori svoje trziste za nove clanice na odredjeno vrijeme od nekoliko godina).
Ostale zemlje koje imaju ugovore o bezviznom prometu lica medjutim nemaju veze sa tim. Tu vaze ova tri mjeseca o kojima si govorio. Trziste rada ti dakle time nije otvoreno.
Ostale zemlje koje imaju ugovore o bezviznom prometu lica medjutim nemaju veze sa tim. Tu vaze ova tri mjeseca o kojima si govorio. Trziste rada ti dakle time nije otvoreno.
-
voajer
Teoretski proces nije jednostavniji.
Prakticno jeste, jer si u mogucnosti da odes u EU i tamo nadjes firmu koja bi te primila (to je pocetna tacka na putu za radnu vizu).
Ima na forumu dosta diaspore, samo vecina raje ovdje ima izbjeglicka iskustva koja su potpuno drugacija od onoga sto tebe interesuje.
Prakticno jeste, jer si u mogucnosti da odes u EU i tamo nadjes firmu koja bi te primila (to je pocetna tacka na putu za radnu vizu).
Ima na forumu dosta diaspore, samo vecina raje ovdje ima izbjeglicka iskustva koja su potpuno drugacija od onoga sto tebe interesuje.
- sebilj
Dobiti radnu dozvolu u zemljama EU ako si iz BiH, Hrvatska, Srbija,Crna Gora , Makedonija je nemoguce, jedino se koliko znam moze sa Slovencima nesto. Medjutim uvijek postoje neke sheme kojima se ostvari ponesto.
Svi cemo mi dijasporci uskoro nazad, nije ovo kao nekad, sve se promijenilo.
Svi cemo mi dijasporci uskoro nazad, nije ovo kao nekad, sve se promijenilo.
-
IgorB.
U Nemackoj sam ziveo 8 godina i moro se vratit (nazalost). istina je da nije u EU vise kao pre dok sam ja bio tamo, znam na osnovu toga sto sam proteklih godinu dana bio 4 meseca u Briselu i uzasno je skupo.
Ali je josuvek daleko bolje nego ovde... Trenutno studiram i nadam se dok zavrsim studije da cu moci otic u EU i pokusat nac poso, ako nis drugo zapocecu Magistarske studije.. Uglavnom neke buducnosti na balkanu ne vidim..
Ali je josuvek daleko bolje nego ovde... Trenutno studiram i nadam se dok zavrsim studije da cu moci otic u EU i pokusat nac poso, ako nis drugo zapocecu Magistarske studije.. Uglavnom neke buducnosti na balkanu ne vidim..
- Topla voda
pa nisam siguran bas da se ne moze
recimo italija
moj jaran je dobio radnu vizu za italiju,na godinu dana...neka b+c il tako nekako...kao radna viza sa multi brojem ulaza i dolazi svaki mjesec kuci ,a radi kod naseg jarana u sjevernoj italiji.
to je bilo prije 3 mjeseca...znaci aktuelno
ako ti je firma koja te zaposljava relativno jaka,i ima tamo dobru istoriju..i sad mozes dobiti radnu vizu.
jedina razlika ce biti u tome sto ces moci lakse doci u kontakt s poslodavcem,kad nekad bude taj "beli rezim"
recimo italija
moj jaran je dobio radnu vizu za italiju,na godinu dana...neka b+c il tako nekako...kao radna viza sa multi brojem ulaza i dolazi svaki mjesec kuci ,a radi kod naseg jarana u sjevernoj italiji.
to je bilo prije 3 mjeseca...znaci aktuelno
ako ti je firma koja te zaposljava relativno jaka,i ima tamo dobru istoriju..i sad mozes dobiti radnu vizu.
jedina razlika ce biti u tome sto ces moci lakse doci u kontakt s poslodavcem,kad nekad bude taj "beli rezim"
-
ninja-san
U sustini, ja znam puno ljudi iz Hrvatske, koja je na "bijelom snegenu" i koji mogu otici vani i boraviti (citaj=vegetirati) npr. u Frankfurtu. Medjutim ne mogu se zaposliti tako lako jer nisu gradjani EU, pa im uglavnom ostaje opcija rada na crno, jer EU stiti svoje gradjane i daje im prioritet pri uposljavanju.
-
IgorB.
Pa dobro, ipak postoji mogucnost da se legalno zaposlih. Na kraju je to ipak i stvar volje dal se ti i tvoj poslodavac zelite 'malo namucit' da to sve bude legalno. Je li to rade 3 meseca pa idu 3 meseca nazad u CRO pa onda opet u Frankfurt? Cuo sam kao neke price da ustvari hrvati idu tako rade 9 meseci na crno pa se vrate sam preko granice i idu opet u EU.. Svasta se prica
-
metastasio
Evo vam slucaj Austrije za ilustraciju: Gradjani tzv. "novih" zemalja EU-a (dakle Ceska, Slovacka, Poljska itd.) mogu u Austriji dobiti dozvolu za rad samo kao samostalni uposlenici, dakle ako otovre svoju firmu ili rade honorarno od kuce. Kao uposlenici u firmama jos uvijek podlijezu istim kriterijima kao i gradjani izvan EU-a. A ti kriteriji su – blago receno – rigorozni. Jedini nacin legalnog zaposlenja u Austriji – ako izuzmemo sezonske radnike – je sticanje statusa tzv. kljucne radne snage (Schlüsselkraft). Dakle, osoba mora imati zanimanje koje je u Austriji deficitarno (ako na birou za zaposljavanje ima jos bilo koja osoba koja moze raditi isti posao, zahtjev za kljucnu radnu snagu se odbija) i zaradjivati 60 % prosjeka najvise place. Za 2007. godinu je to bilo 2.300 eur brutto. Uz to mora biti obezbjedjena i tzv. kvotno mjesto (Quotenplatz): znaci Austrija je za 2007. definirala da npr. 3.000 osoba moze dobiti radnu vizu, ako je u trenutku predaje zahtjeva za vizu ta lista vec popunjena, osoba ne moze dobiti radnu dozvolu bez obzira sto ispunjava sve uslove za kljucnu radnu snagu i ima garancije od poslodavca da ce je zaposliti.
Realno gledajuci, sanse za dobijanje radne dozvole po ovoj osnovi su svedene na minimum. Dakle, prvo poslodavac mora biti dovoljno fleksibilan da uzme zaposlenika bez dozvole, prodje s njim sve formalnosti predaje zahtjeva za radnu dozvolu i na kraju oko sest sedmica bude u neizvjesnosti da li ce radnik uopce dobiti dozvolu ili ne. Uz to je trazena placa od min. 2.300 eur brutto za vecinu pocetnika (sa zavrsenim fakultetom) prevelika i malo koji poslodavac ce pocetniku dati toliku placu. A ako se kome posreci da dobije radnu vizu u Austriji i pocne raditi, onda mora da stisne zube i moli Boga da ga poslodavac u narednih 18 mjeseci ne otpusti ili ne izgubi posao jer se u tom slucaju procedura ponavlja.
U zadnjih nekoliko mjeseci se na nivou EU-a razmatra mogucnost uvodjenja tzv. Blue Card po ugledu na americku Green Card. Pojedinosti kako ta Blue Card treba izgledati su jos uvijek nepoznate...
Realno gledajuci, sanse za dobijanje radne dozvole po ovoj osnovi su svedene na minimum. Dakle, prvo poslodavac mora biti dovoljno fleksibilan da uzme zaposlenika bez dozvole, prodje s njim sve formalnosti predaje zahtjeva za radnu dozvolu i na kraju oko sest sedmica bude u neizvjesnosti da li ce radnik uopce dobiti dozvolu ili ne. Uz to je trazena placa od min. 2.300 eur brutto za vecinu pocetnika (sa zavrsenim fakultetom) prevelika i malo koji poslodavac ce pocetniku dati toliku placu. A ako se kome posreci da dobije radnu vizu u Austriji i pocne raditi, onda mora da stisne zube i moli Boga da ga poslodavac u narednih 18 mjeseci ne otpusti ili ne izgubi posao jer se u tom slucaju procedura ponavlja.
U zadnjih nekoliko mjeseci se na nivou EU-a razmatra mogucnost uvodjenja tzv. Blue Card po ugledu na americku Green Card. Pojedinosti kako ta Blue Card treba izgledati su jos uvijek nepoznate...
-
basta sljezove boje
uvijek je postojala mogucnost da dobijes boravisnu vizu nakon sto registriras svoje poduzece. Problem je sto vecina ljudi nema nikakvog plana i ostala bi u EU samo da ostane. Postoji masa mogucnosti. Znam mnogo likova koji su dobili posao u EU. Poslodavci su im sredili sve te papirologije. Radi se o visokokvalificiranim likovima koji su imali subspecijalizacije, informaticar, veterinar, lijecnica.
- bruce lee
u njemackoj princip isti, sve su ostalo nijanse.. samo sto je u nijansama fazon: kriteriji su puno strozi, ovi austrijski su mila majka za njemacke. znam iz iskustva: zivim 15 godina u zemlji (vise od pola zivota bi pretprosle godine), vazim zbog ocjena na zavrsenom faksu kao visoko kvalifikovan, pa opet drhtim maltene svaka tri mjeseca zbog vize za doktorat.metastasio wrote:Evo vam slucaj Austrije za ilustraciju: Gradjani tzv. "novih" zemalja EU-a (dakle Ceska, Slovacka, Poljska itd.) mogu u Austriji dobiti dozvolu za rad samo kao samostalni uposlenici, dakle ako otovre svoju firmu ili rade honorarno od kuce. Kao uposlenici u firmama jos uvijek podlijezu istim kriterijima kao i gradjani izvan EU-a. A ti kriteriji su – blago receno – rigorozni. Jedini nacin legalnog zaposlenja u Austriji – ako izuzmemo sezonske radnike – je sticanje statusa tzv. kljucne radne snage (Schlüsselkraft). Dakle, osoba mora imati zanimanje koje je u Austriji deficitarno (ako na birou za zaposljavanje ima jos bilo koja osoba koja moze raditi isti posao, zahtjev za kljucnu radnu snagu se odbija) i zaradjivati 60 % prosjeka najvise place. Za 2007. godinu je to bilo 2.300 eur brutto. Uz to mora biti obezbjedjena i tzv. kvotno mjesto (Quotenplatz): znaci Austrija je za 2007. definirala da npr. 3.000 osoba moze dobiti radnu vizu, ako je u trenutku predaje zahtjeva za vizu ta lista vec popunjena, osoba ne moze dobiti radnu dozvolu bez obzira sto ispunjava sve uslove za kljucnu radnu snagu i ima garancije od poslodavca da ce je zaposliti.
igore, iskren savjet: ako bas pod svaku cijenu u eu - nadji neku i zeni se!
sad ce neko biti pametan, pa pitati sto ja to nisam uradio. e necu! previse je ponosa u meni. na kraju krajeva cu se radije vratiti, nego da po tom pitanju kleknem pred njima. mozda je glupo od mene, ali tako je. inat i tacka.
-
zlatan01
Par pitanja ako moze...metastasio wrote:Evo vam slucaj Austrije za ilustraciju: Gradjani tzv. "novih" zemalja EU-a (dakle Ceska, Slovacka, Poljska itd.) mogu u Austriji dobiti dozvolu za rad samo kao samostalni uposlenici, dakle ako otovre svoju firmu ili rade honorarno od kuce. Kao uposlenici u firmama jos uvijek podlijezu istim kriterijima kao i gradjani izvan EU-a. A ti kriteriji su – blago receno – rigorozni. Jedini nacin legalnog zaposlenja u Austriji – ako izuzmemo sezonske radnike – je sticanje statusa tzv. kljucne radne snage (Schlüsselkraft). Dakle, osoba mora imati zanimanje koje je u Austriji deficitarno (ako na birou za zaposljavanje ima jos bilo koja osoba koja moze raditi isti posao, zahtjev za kljucnu radnu snagu se odbija) i zaradjivati 60 % prosjeka najvise place. Za 2007. godinu je to bilo 2.300 eur brutto. Uz to mora biti obezbjedjena i tzv. kvotno mjesto (Quotenplatz): znaci Austrija je za 2007. definirala da npr. 3.000 osoba moze dobiti radnu vizu, ako je u trenutku predaje zahtjeva za vizu ta lista vec popunjena, osoba ne moze dobiti radnu dozvolu bez obzira sto ispunjava sve uslove za kljucnu radnu snagu i ima garancije od poslodavca da ce je zaposliti.
Malo je nejasno jel' ovo 60% navise ili prosjecne plate?
Ako dobro kontam minimalna plata za akademca je 2300 Eura. Koliki je porez na to?
Uporedbe radi u Svedskoj je pocetna plata za inzenjera prema Udruzenju inzenjera oko 25000 Kruna ili oko 2700 Eura ali porez je najmanje 30 %.
- bruce lee
jes, jes. imas tu sansu.. teoretski. kad im dodjes sa radnim ugovorom (koji onako usput mora biti unbefristet - znaci ne na odredjeno vrijeme, sto je u medjuvremenu rijetkost) prvo biro za strance odlucuje da li vazis kao visokokvalifikovan za doticno radno mjesto.. sto je nekada puno teze nego sto zvuci..IgorB. wrote:Mani me zemnidbe, radije cu upisat master studije i radit usput da to sve finansiram. A kolko znam u nemackoj kad zavrsis studije imas pravo u roku od godinu dana da nadjes poso i da ostanes u nemackoj. To je mog mislenja extra stvar.
haj recimo da to prodje. onda pitaju poslodavca da li je za to mjesto bilo drugih aplikacija osim tvoje. ako je bilo, a medju njima i nijemaca ili gradjana eu-a, ne dobijas dozvolu, pa i u slucaju da si kvalifikovaniji od njih.
ako nije bilo (a haj nadji takvo mjesto), onda pitaju njemacku agenturu za nezaposlene postoji li u njihovoj datoteci bilo koji nijemac ili gradjanin iz eu, koji ispunjava uslove za to mjesto, pa makar i sa manjim kvalifikacijama. e tek ako takav ne postoji, dobijas radnu dozvolu.
citava ta procedura traje otprilike mjesec-dva. do tada ni ti ni tvoj poslodavac ne znate da li ces dobiti dozvolu. to znaci sljedece: ti odes na razgovor, poslodavac ti kaze da mozes poceti raditi, a onda ti njemu das par formulara koje mora ispuniti i onda cekati mjesec-dva da bi znao da li smijes tu raditi ili ne. garantujem da ce u vecini slucajeva poslodavac uzeti nekog drugog.
recimo da sve to prodje dobro. i ukoliko onda jos imas srece da nekoliko godina ostanes na tom mjestu ili bar bez prekida dobijes novo za koje vaze isti kriteriji, dobijas pravo na stalni boravak..
pa haj izracunaj prakticne sanse. moze se sve to izgurati, pogotovo ako si zavrsio neki informaticki ili prirodno-naucni smjer, tu imaju manjak radne snage. ili ako nadjes tacnog poslodavca, koji ima volje i racuna za tebe pisati pisma, iskoristiti veze, mozda cak i otici par puta s tobom na termin itd. ali je tesko naci takvog, homo economicus - uzece radije drugog sa slicnim kvalifikacijama ali da ne mora uloziti za to dodatan trud. e sad, ja imam ljudi koje veoma dobro poznajem i koji bi me zaposlili, ali za ta mjesta po definiciji biroa za strance ne vazim kao visokokvalifikovan jer navodno nije moja struka, a samo u suprotnom slucaju ta procedura moze poceti..
sve u svemu veoma komplikovano, mada znam i nasih koji su uspjeli. ali oni nazalost nisu pravilo. vise ih poznajem koji su se poslije studija vratili, otisli dalje (uglavnom usa) ili se ozenili odnosno udale.
nije da kukam, ja ovdje imam fin zivot osim te neizvjesnosti u buducnost, dugorocno ne mozes planirati nista, jer jednostavno ne znas. ali ti savjetujem da pokusas holandiju ili neku od skandinavskih zemalja. koliko sam upoznat, teze je uci za postdiplomski nego u njemacku, ali su ti zato sanse za ostanak poslije toga vece.
nek ti je sa srecom!
p.s. a rad uporedo je prica za sebe. limit koji smijes raditi nije dovoljan da osiguras minimum troskova (samo zdravstveno je za postdiplomce uglavnom preko sto eura mjesecno - prosjecna plata u limitu sa odgovarajucom vizom iznosi oko 400-500 eura). ali postoje odredjene mogucnosti - prijavljen si na odredjenu sumu, a radis vise. to je praksa i prolazi. samo sto ti onda ostaje veoma malo vremena da se posvetis postdiplomskom. ako moras fakat sve sam finansirati, pitana je velika disciplina i odredjena mjera askeze.
-
metastasio
Malo sam se pojednostavljeno izrazio. Stvar izgleda ovako, to je 60 % najvise kategorije za obracunavanje placa. Koliko ja shvatam, postoji vise kategorija za obracunavanje placa uposlenika i minimum zagarantirane place koji mora imati strana radna snaga je 60 % te sume, a to je za 2007. godinu bilo 2.300 EUR. Znaci kljucna radna snaga mora imati dokaz od poslodavca da ce imati najmanje placu od 2.300 EUR brutto. Na ruke se od te place dobije oko 1.500 EUR netto (nakon placenih poreza i osiguranja).zlatan01 wrote:Par pitanja ako moze...metastasio wrote:Evo vam slucaj Austrije za ilustraciju: Gradjani tzv. "novih" zemalja EU-a (dakle Ceska, Slovacka, Poljska itd.) mogu u Austriji dobiti dozvolu za rad samo kao samostalni uposlenici, dakle ako otovre svoju firmu ili rade honorarno od kuce. Kao uposlenici u firmama jos uvijek podlijezu istim kriterijima kao i gradjani izvan EU-a. A ti kriteriji su – blago receno – rigorozni. Jedini nacin legalnog zaposlenja u Austriji – ako izuzmemo sezonske radnike – je sticanje statusa tzv. kljucne radne snage (Schlüsselkraft). Dakle, osoba mora imati zanimanje koje je u Austriji deficitarno (ako na birou za zaposljavanje ima jos bilo koja osoba koja moze raditi isti posao, zahtjev za kljucnu radnu snagu se odbija) i zaradjivati 60 % prosjeka najvise place. Za 2007. godinu je to bilo 2.300 eur brutto. Uz to mora biti obezbjedjena i tzv. kvotno mjesto (Quotenplatz): znaci Austrija je za 2007. definirala da npr. 3.000 osoba moze dobiti radnu vizu, ako je u trenutku predaje zahtjeva za vizu ta lista vec popunjena, osoba ne moze dobiti radnu dozvolu bez obzira sto ispunjava sve uslove za kljucnu radnu snagu i ima garancije od poslodavca da ce je zaposliti.
Malo je nejasno jel' ovo 60% navise ili prosjecne plate?
Ako dobro kontam minimalna plata za akademca je 2300 Eura. Koliki je porez na to?
Uporedbe radi u Svedskoj je pocetna plata za inzenjera prema Udruzenju inzenjera oko 25000 Kruna ili oko 2700 Eura ali porez je najmanje 30 %.
-
pjega
U Njemackoj ces na tu brutto platu od 2,300 EUR platiti jos vise poreza i drugih odbitaka. Ravno negdje oko 40%. To pretpostavlja da nisi u braku i si bez djece.
Sto se tice komplikovanosti dobijanja radne dozvole, Brusli
je u pravu i opisuje proceduru u potpunosti tacno, ali mislim da je ipak malo negativan nacin gledanja na cijeli proces. Ja znam par osoba koje su uspjele dobiti posao nakon zavrsenog doktorata, cak i faksa, i ostati. A uopste ne govorim o nekim super trazenim zanimanjima. Znaci moguce je. Po meni, ukoliko imas volju, uvijek vrijedi pokusati.
Ja sam prosla kroz slican proces bez ikakvih problema, ali pod sasvim drugim okolnostima, i detalji moje situacije se uopste ne odnose na osobe koje dolaze iz BiH.
Sto se tice komplikovanosti dobijanja radne dozvole, Brusli
Ja sam prosla kroz slican proces bez ikakvih problema, ali pod sasvim drugim okolnostima, i detalji moje situacije se uopste ne odnose na osobe koje dolaze iz BiH.
- janje_
zavrsio sam fakultet u austriji i poslije nekih 6 mjeseci dobio poso. kad imas uredno prijavljen stan, firmu koja te zeli i koja zeli sve to aplicirati za tebe, onda je procedura rutinska.. naravno, pod uslovom da kvota jos nije popunjena.IgorB. wrote:Sta reci na ovo![]()
Bas me zanima statisticki podatak kolko je ljudi dobilo poso, po tim kriterijima
kako metastasio rece, "unselbständige schlüsselkraft" (nesamostalna kljucna radna snaga) je za fakultetski obrazovane najlaksi put.
prije je zakon bio drugaciji, pa sam ja na osnovu svog studijskog boravka ovdje dobio neogranicen boravak i pravo na zaposlenje nakon samo godinu dana.. sada je to sve malo drugacije. mislim da se tri prve radne dozvole sada dobiju na 18 mjeseci, pa tek onda kartica na 5 godina..
sve u svemu, najvecu ulogu igra firma. ako hoce, mogu dovesti nekog i drito iz bosne (meni trenutno moja firma nudi da mi dovedu zenu vamo, a ja bi samo da se vracam u bosnu)..