Savjeti su ti na nivou Alan Forda: "Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."oakville wrote:
Ako nećeš da budeš propala država, onda ti treba promjena na terenu. Ako nemaš snage za promjenu na terenu (a nemaš) e onda se možeš nadati u rezolucije. Doduše nije Bih failed state, kako će biti failed state kad nije ni ono "state"? Možda failed protectorate.
Baustelski dani BiH dijaspore!
-
daddy-kool
#226 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
- AcaLukas
#227 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Sada ide ismijavanje sarkazmom.oakville wrote:Dobro, u redu, u pravu si, kad su u Foči čuli da je Aida ministar u Švedskoj odmah su rekli "E od danas mi smo dio ove velike i uspješne Bihi i radimo na izgradnji multivitamina"
Isti si kao Lucifer, i on je pisao u pravu si, evo vidim mocna Aida priznala Palestinu, samo sto je on makar bio intelektualan dok si ti strudla-analiticar. Ako nema paketic s strudlom i sokicem nikakve koristi nemam.
Nego, nisi mi odgovorio na pitanje. Kad krece rusenje Sarajeva jer nije na nivou Hamburga? Vidim Hrvati priznali da Zagreb ipak nije na nivou Berlina i demontiranje krece 2016.
Smjesan si. Prvo kazes da rezolucije i presude o genocidu samo mozes kaciti na zid, kasnije usporedjivas Svedsku sa i BiH, i poslije ismijavas Gorazde jer nije na nivou jebenog Hamburga
Jel sada opet idemo ispocetka?
1. Bosnjaci ciste solje s meksikancima / Bosnjaci su obicni baustelci
2. Iako su uspili, oni neznaju gdje je Bosna
3. " Ma 'ta ce ona, 'ta cu ja s nekakvim rezolucijama" / "Ma 'ta ce Gorazde, Hamburgu ni do koljena"
I onda naravno ismijavanje sarkazmom:
4. "Vidi Aide, rijesi Palestinsko pitanje prvi dan na poslu" ili tvoj glupo citat "Dobro, u redu, u pravu si, kad su u Foči čuli da je Aida ministar u Švedskoj odmah su rekli "E od danas mi smo dio ove velike i uspješne Bihi i radimo na izgradnji multivitamina" "
Strudla-analiticar.

Sada sam procito tvoje komentare o drzavi BiH. Mislim da se ovjde radi o saloncu, Sezam ih je dobro opisao. Strudla-analiticar nezna razmisljati dugorocno ali makar priznaje BiH.
- Sezam
#228 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Sjajan primjer kako bi Bosna mogla izgledati da je samo malo vise pameti i slogeupitnik049 wrote:To je mnogo vise od sadake. Ako ti dijaspora puni 35% budzeta onda ti je to kao zasebna industrija. Nikakva sadaka to nije.oakville wrote:
Ja bogami ne očekujem jer mi ništa ne treba ni od koga, hvala bogu. Nego se čudim što se ozbiljno priča o sadaki koju dijaspora šalje ostarjelim roditeljima i tetkama, i još se o tome priča kao o političkom faktoru
Pored toga; BH dijaspora je osnovala najjacu posleratnu industriju. Najjaci industrijski grad BiH je Gorazde. Sve te fabrike je pokrenula BH dijaspora. Od Bekta precise pa nadalje. Tu radi na hiljade ljudi i dobivaju redovnu platu.
- Sezam
#229 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
AcaLukas wrote:Vidim da rasprava samo ide ukrug. Sada smo se opet vratili na onu "oni samo ciste solje i rade na baustelima". Kasnije kad po hiljaditi put dokazemo da ima nasi ljudi koji imaju uticaj ide ona "oni neznaju ni dze'e bosna". Kad to dokazemo strudla-analiticari idu s argumentom "Ma 'ta ce ona", "ma 'ta cu ja s rezolucijama i medijskom paznjom", " 'ma ta cu ja s tvornicama u gorazdu".oakville wrote:
![]()
![]()
![]()
Svaka čast. Meksikanska čistačica u Americi i njena pomoć Meksiku = Sadakistan. Ako ti je Goražde uzor, onda si baš dobro zaglavio što se tiče mjerila ekonomskog razvoja.
Pa jopet ispocetka. Strudla all over again.
Lucifer primjenjuje Plan B
-
detroit-mercy
#230 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ja se sa ovim u potpunosti slazem, mada vidim da su drugi izgleda pogresno protumacili ovaj post. Kurac bi Izraelu ista vrijedila pomoc Jevreja po svijtu da sami Izraelci kao narod nisu formirali funkcionalnu drzavu ili drustvo.oakville wrote:Ti sam sa sobom razgovaraš. Poenta je ovo - kad ti zemlja iz koje dolaziš ne valja, milijarda dobronamjerne dijaspore ti neće pomoći, jer nemaš snagu na terenu da bilo šta promjeniš.AcaLukas wrote:Vidim da rasprava samo ide ukrug. Sada smo se opet vratili na onu "oni samo ciste solje i rade na baustelima". Kasnije kad po hiljaditi put dokazemo da ima nasi ljudi koji imaju uticaj ide ona "oni neznaju ni dze'e bosna". Kad to dokazemo strudla-analiticari idu s argumentom "Ma 'ta ce ona", "ma 'ta cu ja s rezolucijama i medijskom paznjom", " 'ma ta cu ja s tvornicama u gorazdu".oakville wrote:
![]()
![]()
![]()
Svaka čast. Meksikanska čistačica u Americi i njena pomoć Meksiku = Sadakistan. Ako ti je Goražde uzor, onda si baš dobro zaglavio što se tiče mjerila ekonomskog razvoja.
I zato i govorim, da je pomoc dijaspore limitirana, da promjene moraju doci iznutra. Da progurane su rezolucije o genocidu u Senatu i ne znam gdje jos, da stize velika financijska pomoc iz vana. Ali ako imas sitstem koji ne valja, dzabe ti sve rezolucije, lobiranja i finacijska pomoca ako ce pomoc npr. namijenjena povratnicima zavrsiti u necijim dzepovima u Tuzli ili Sarajevu.
Isto tako, ova mlada gospodjica, mozda licno sa svoga mjesta moze doprinijeti boljoj suradnji npr, skolstva u BiH i Svedskoj i pomoci sa ikustvima Svedske, ali ako je primarni cilj profana u BH kakon metnut studenticu na belegiju ili kako sto bolje unovciti svaki izlazak na ispit, onda ti ni hiljadu Aida nece pomoci.
- AcaLukas
#231 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
U prvim postu na ovoj temi sam napisao da srpski desnicari strahuju od djece koja su izbjegla genocid ali nisam ocekivao da ce borba biti i ovjde na forumuSezam wrote:AcaLukas wrote:Vidim da rasprava samo ide ukrug. Sada smo se opet vratili na onu "oni samo ciste solje i rade na baustelima". Kasnije kad po hiljaditi put dokazemo da ima nasi ljudi koji imaju uticaj ide ona "oni neznaju ni dze'e bosna". Kad to dokazemo strudla-analiticari idu s argumentom "Ma 'ta ce ona", "ma 'ta cu ja s rezolucijama i medijskom paznjom", " 'ma ta cu ja s tvornicama u gorazdu".oakville wrote:
![]()
![]()
![]()
Lucifer primjenjuje Plan B
Za Lucifera neznam, ali oakville je obicni salonac.
Na stranu prepucavanje dijasporaca i cistokrvni (
Tu i tamo se nadje kakav strudla-analiticar ali oni ne misle zlo.
Last edited by AcaLukas on 06/10/2014 22:56, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#232 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ovdje ti mogu reci da seruckas jer milijarde nisu sadakaoakville wrote:Ja bogami ne očekujem jer mi ništa ne treba ni od koga, hvala bogu. Nego se čudim što se ozbiljno priča o sadaki koju dijaspora šalje ostarjelim roditeljima i tetkama, i još se o tome priča kao o političkom faktoruupitnik049 wrote:A sta ti ocekujes jebem ti vraga? Dijaspora za pola miljarde puni rupe u budzetu svake godine. Zamisli samo koliko ima penzionera u Bosni koji dobivaju zapadnu penziju ili remigraciju a trose je u Sarajevu. Ja ih znam licno iz Nizozemske 4. Znaci licno.oakville wrote:
Pa to i jest poenta. I šta sad nakon te rezolucije ? Uzmi papir i stavi na zid.
Onda slanje familiji od Australije do Kanade i od Istambula do Malezije. Mnogo ljudi je nezaposleno. A ta f amilija pare trosi u Bosni.
Opet ne bih o novcanim tokovima i sta oni znace za ukupnu ekonomiju.
-
detroit-mercy
#233 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Mislim da ga nisi razumio, lik je vise isao na to da ako ti stanovnici dole ne naprave funkcionalnu drzavu da ti dzabe sva dijaspora svijeta i rezolucije. Jer stanje na terenu neces promijeniti rezolucijama nego jesi li se ili nisi npr vratio u Podrinje.AcaLukas wrote:U prvim postu na ovoj temi sam napisao da srpski desnicari strahuju od djece koja su izbjegla genocid ali nisam ocekivao da ce borba biti i ovjde na forumuSezam wrote:AcaLukas wrote:
Vidim da rasprava samo ide ukrug. Sada smo se opet vratili na onu "oni samo ciste solje i rade na baustelima". Kasnije kad po hiljaditi put dokazemo da ima nasi ljudi koji imaju uticaj ide ona "oni neznaju ni dze'e bosna". Kad to dokazemo strudla-analiticari idu s argumentom "Ma 'ta ce ona", "ma 'ta cu ja s rezolucijama i medijskom paznjom", " 'ma ta cu ja s tvornicama u gorazdu".
Lucifer primjenjuje Plan B. U BiH nazalost mogu dosta blokirati, svaki treci ambasador BiH zeli raspad drzave (ili tkz. drzave BiH, kako je oakville zove).
Za Lucifera neznam, ali oakville je obicni salonac.
Na stranu prepucavanje dijasporaca i cistokrvni (), oakville je samo na ovoj temi napisao da rezolucije i presude o genocidu netreba ni ganjati jer ih samo mozes kaciti na zid (tj obrisati guzicu s presudom o na primjer logorima) i da BiH nije drzava.
Tu i tamo se nadje kakav strudla-analiticar ali oni ne misle zlo.
-
daddy-kool
#234 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Sadaka, jer ih šalješ kao vrstu moralne obaveze svojim roditeljima. Nemoj zaboraviti da penzioni, socijalni i zdravstveni sistem u BiH funkcioniše na principu generacijske solidarnosti, pa se radni ljudi u BiH solidarišu sa preostalim starim osobama. Dijasporci u Evropi podržavaju (tuđe) stare osobe u njihovim zemljama. USA drugačije funkcioniše, nešto blaži oblik svakako postoji.detroit-mercy wrote:
Ovdje ti mogu reci da seruckas jer milijarde nisu sadakaI opet ponavlja, nije vazno da li ti ocekujes ili trebas nesto od nekoga, ali zamisli da tvoj prvi, drui i treci komsija nema nkoga vani pa da ti svako malo zakuca na vrata i zatrazi hljeba
.
Opet ne bih o novcanim tokovima i sta oni znace za ukupnu ekonomiju.
Last edited by daddy-kool on 06/10/2014 23:17, edited 2 times in total.
-
daddy-kool
#235 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ljudi su izburgijali sebi državu.detroit-mercy wrote: Ja se sa ovim u potpunosti slazem, mada vidim da su drugi izgleda pogresno protumacili ovaj post. Kurac bi Izraelu ista vrijedila pomoc Jevreja po svijtu da sami Izraelci kao narod nisu formirali funkcionalnu drzavu ili drustvo.
Niko ne očekuje toliko veliki doprinos.
-
Keiko
#236 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Nemoj tako, ja sam svaki dan na bausteli!detroit-mercy wrote:struktura dijaspore se promijenila od ranih 60tih kada su poceli ici u dijasporu. Ja danas znam jako malo ljudi da rade na bausteli, .
-
Keiko
#237 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
@AcaLukas pusti se vise strudle, ziv bio!
- _mufljuz_
#238 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
ja isto tako znam covjeka na njemackoj bausteli ali su mu djeca malo je rec sejtani za informatiku a imaju 6-7-10g...Keiko wrote:Nemoj tako, ja sam svaki dan na bausteli!detroit-mercy wrote:struktura dijaspore se promijenila od ranih 60tih kada su poceli ici u dijasporu. Ja danas znam jako malo ljudi da rade na bausteli, .
pa valjda oni nece zavrsit na baustelu
-
Keiko
#239 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ja sam arhitekt(ica)!_mufljuz_ wrote:ja isto tako znam covjeka na njemackoj bausteli ali su mu djeca malo je rec sejtani za informatiku a imaju 6-7-10g...Keiko wrote:Nemoj tako, ja sam svaki dan na bausteli!detroit-mercy wrote:struktura dijaspore se promijenila od ranih 60tih kada su poceli ici u dijasporu. Ja danas znam jako malo ljudi da rade na bausteli, .
pa valjda oni nece zavrsit na baustelu
-
oakville
#240 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Hajd hvala bogu kad je neko skontao. Ukratko, dijaspora će vam značiti dosta ako vam je stanje u zemlji kako treba i imate snage da to pomoć dijaspore multiplicirate sto puta. Jevreji ulažu u Izrael finansijski puno manje nego što se misli jer Izrael od njih traži da dodju da žive tamo, a što oni u početku nisu htjeli raditi. I bez dijaspore (jer im sadaka ne treba) Izraelska ekonomija je medju najačim u svijetu. Naravno, besmisleno je i porediti Bosance s Jevrejimadetroit-mercy wrote:Ja se sa ovim u potpunosti slazem, mada vidim da su drugi izgleda pogresno protumacili ovaj post. Kurac bi Izraelu ista vrijedila pomoc Jevreja po svijtu da sami Izraelci kao narod nisu formirali funkcionalnu drzavu ili drustvo.oakville wrote:Ti sam sa sobom razgovaraš. Poenta je ovo - kad ti zemlja iz koje dolaziš ne valja, milijarda dobronamjerne dijaspore ti neće pomoći, jer nemaš snagu na terenu da bilo šta promjeniš.AcaLukas wrote: Vidim da rasprava samo ide ukrug. Sada smo se opet vratili na onu "oni samo ciste solje i rade na baustelima". Kasnije kad po hiljaditi put dokazemo da ima nasi ljudi koji imaju uticaj ide ona "oni neznaju ni dze'e bosna". Kad to dokazemo strudla-analiticari idu s argumentom "Ma 'ta ce ona", "ma 'ta cu ja s rezolucijama i medijskom paznjom", " 'ma ta cu ja s tvornicama u gorazdu".
I zato i govorim, da je pomoc dijaspore limitirana, da promjene moraju doci iznutra. Da progurane su rezolucije o genocidu u Senatu i ne znam gdje jos, da stize velika financijska pomoc iz vana. Ali ako imas sitstem koji ne valja, dzabe ti sve rezolucije, lobiranja i finacijska pomoca ako ce pomoc npr. namijenjena povratnicima zavrsiti u necijim dzepovima u Tuzli ili Sarajevu.
Isto tako, ova mlada gospodjica, mozda licno sa svoga mjesta moze doprinijeti boljoj suradnji npr, skolstva u BiH i Svedskoj i pomoci sa ikustvima Svedske, ali ako je primarni cilj profana u BH kakon metnut studenticu na belegiju ili kako sto bolje unovciti svaki izlazak na ispit, onda ti ni hiljadu Aida nece pomoci.
S druge strane - Armenci (a i Meksikanci
-
broj dva
#241 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
----------Srboslawia wrote:Sto i dalje ne mijenja cinjenicu da je 90% bosnjaka u svedskoj na vrlo niskim poslovima, drustvenim granama i generalno nisu asimilirani kako treba.
Ne kaze to neko ko vas zeli ocrniti. To kaze neko ko vas gleda svaki dan.
Ne znam kojim ocima ti gledas ali cisto sumnjam da su neke dobronamjerne ili makar nepristrasne okice. Jer i ja gledam bosance i hercegovce, doduse u Norveskoj ne u Svedskoj, i jeste ima zanatlija (sto ja cjenim i postujem - sta je to lose sa baustelcima, vodoinstalaterima,mehanicarima, elektricarima ??) ali ima brate i ljekara, pravnika, ucitelja i profesora, pedagoga i savjetnika, pozorisni glumaca i muzicara,slikara, kulturni radnika i inzinjera.
A za asimilaciju - ne znam o cemu pricas. Mi smo evropljani, sa evropskom kulturom iz (nekad) razvijene drzave. Nismo pastiri iz savane, nismo nomadi iz pustinje, nismo neuki Sudanci sa 4 zene i 16 djece, nismo djeca-ratnici iz Liberije koje treba integrisati (da ne kazem asimilrati) u stranu kulturu, nasi ljudi su odlicno integrisani i taj proces ide vrlo brzo.
Asimilacija je za the Borg.
A za srboslawe, nihove poslove i integracije ne znam niti me boli.
-
yard
#242 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Simici su promijenili smisao ove teme zbog mrznje, zavisti i pakosti prema dijaspori i to na taj nacin sto su izbrisali prvi post o ministrici u Svedskoj.
Prvi post je bio o dijasporasici iz Svedske sto je postala najmladja ministrica svedske vlade. I naslov je upravo ironija o nakaradnoj slici koja se stvara ovdje, pogotovo na ovoj stranici o dijaspori.
Medjutim Simici su izbrisali prvi post, tako da je fakticki promijenjen smisao teme, a to je upravo ismijavanje onih kao Simici koje je pakost i zavist prema dijaspori toliko oslijepila, da je to pretvorila u mrznju. Osim toga, vecina dijaspore su Bosnjaci, pa to jos vise dize pritisak.
Simici ce crci od zavisti prema dijasporcima.
Pa pogledajte sad "prvi" post teme, tip napisao "pratim". A to nije prvi post, nego drugi. Prvi post su Simici izbrisali.
Prvi post je bio o dijasporasici iz Svedske sto je postala najmladja ministrica svedske vlade. I naslov je upravo ironija o nakaradnoj slici koja se stvara ovdje, pogotovo na ovoj stranici o dijaspori.
Medjutim Simici su izbrisali prvi post, tako da je fakticki promijenjen smisao teme, a to je upravo ismijavanje onih kao Simici koje je pakost i zavist prema dijaspori toliko oslijepila, da je to pretvorila u mrznju. Osim toga, vecina dijaspore su Bosnjaci, pa to jos vise dize pritisak.
Pa pogledajte sad "prvi" post teme, tip napisao "pratim". A to nije prvi post, nego drugi. Prvi post su Simici izbrisali.
- Paranoid
#244 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Bajato je to..osim toga, taj kontejner od auta rijetko koji dijasporac vozi...te table su mozda davno istekle, ukradene ili ...dalje wrote:
-
yard
#245 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ti "dijasporci"?
-
daddy-kool
#246 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Asimilacija prve generacije je već završena, a djeca koja prođu obrazovni sistem tamo su potpuno integrisana. Možda u evropskim državama ostaje određena stigma zbog rase ili vjere (ako se ne napusti), a u izrazito imigrantskim državama ni toga nema.broj dva wrote:
A za asimilaciju - ne znam o cemu pricas. Mi smo evropljani, sa evropskom kulturom iz (nekad) razvijene drzave. Nismo pastiri iz savane, nismo nomadi iz pustinje, nismo neuki Sudanci sa 4 zene i 16 djece, nismo djeca-ratnici iz Liberije koje treba integrisati (da ne kazem asimilrati) u stranu kulturu, nasi ljudi su odlicno integrisani i taj proces ide vrlo brzo.
- stakasa
#247 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Pretpostavljam da se oslanjas na neku studiju kad ovako samouvjereno tvrdisdaddy-kool wrote:Asimilacija prve generacije je već završena, a djeca koja prođu obrazovni sistem tamo su potpuno integrisana. Možda u evropskim državama ostaje određena stigma zbog rase ili vjere (ako se ne napusti), a u izrazito imigrantskim državama ni toga nema.broj dva wrote:
-
daddy-kool
#248 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Koji dio?
-
hAZNADAR
#249 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
To su gastarbajteri, baustelci,...... a ne dijaspora.dalje wrote:
Dijaspora danas su uglavnom prognanici sa prostora RS i uglavnom obrazovani i sa dobrim poslovima - uglavnom malo dalje od Austrije.
Ovo na slici je baustela koja je kuci za svaki vikend.
-
BadAss14
#250 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
yard wrote:Simici su promijenili smisao ove teme zbog mrznje, zavisti i pakosti prema dijaspori i to na taj nacin sto su izbrisali prvi post o ministrici u Svedskoj.
Znaci evo imamo dokaz djelovanja pete kolone, kontrolu medija, sve ono na sta su neki skretali paznju odavno.
Prvi na odstrelu pete koline u bosnjackim sredinama je obavezno dijaspora, ne samo sto su uspjesni, nego sto njihovu slobodu misljenja niko ne moze ogranicavati.
Drugo Bosnjaci uospte nemaju neki pro-bosnjacki portal i forum, a treba da ga imaju jer im mozgovi postaju skroz isprani i nad njima je izvrsen i mentalni genocid, malo ko je toga svjestan.
Sam dokaz je ovaj forum gdje se cetnicko orgijanje nad zrtvama automatski naziva "predizborna", i to ga same zrtve tako nazivaju, a krt na Zlaistu ce pored isparnih mozgova nadzivit mnoge izbore.
Moderacija nam je ovim postupkom obznanila njihov pro-cetnicki stav, i ako imamo imalo dostojanstva trebamo napustiti masovno ovaj forum. Nisam lud da mi se cetnicici podsmijavaju dok namecu pricu o "ekonomiji".