Baustelski dani BiH dijaspore!
-
VjecitiStudent
#126 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Previše generalizujete.
- Gojeni H
#127 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Jarane sto si ti neurozan? Ako je nejebica u pitanju, tu ti ne mogu pomoci.stakasa wrote:Vidi orjentira, vidi vizije... 1878. Istorija kao uciteljica zivota dakle. Pa eto 1878-a. Kad su dosli ti neki drugi djecaci i djevojcice? 60 godina stagnacije, jada, bjede, zaostalosti, obezglavljenosti, pukog prezivljavanja. I sada, 2014-e stojis pred nekim drugim izborima, na vjetrometini svake vrste ko sto se je uvjek i bilo i posegnes za - odgovorom na 1878-u. Sigurno je sigurno, znas kako i sta treba, sto bi se zajebavo i eksperimentisoGojeni H wrote:![]()
Sad se razumijemo i donekle slazemo.
Izgubila je Bosna mnogo vise stanovnistva 1878 i nekoliko godina poslije. Posljedice toga su se dugo osjetile.
Ali, dodju neki drugi djecaci i djevojcice i Bosna ostaje zivjeti.
To ti je neki haman prirodni proces. U nedostatku pameti, svaka slijedeca generacija je puna pametnije djece.
Sad ozbiljno. Da znam odgovor ja bih ga ponudio. Znas li ga ti? Eto, dole si dijaspori ili sebi ponudio odgovor ... "integrisite se ili odolijevajte samarima iz matice". Tvoje misljenje, nemam nista protiv.
Ja se nadam da ne misle svi kao ti, ali sam istovremeno realan. Trenutno, nema tog drustva, kluba, ili udruzenja tipa dijasporskih organizacija nekih drugih nacija koje su bile vodeca snaga u vrijeme nacionalnog preporoda.
Sta je razlog? Ne znam. Pardon, mislim da znam ... na sceni su druge vrijednosti, a i pokondirile se tikve. Realno, nema vizije ni u matici, ali i jedno i drugo je samo moje misljenje.
-
L u c i f e r
#128 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Tako je.VjecitiStudent wrote:Mjera stvarnog interesa i brige dijaspore za događaje u BiH jesu izbori.
2010. je tek nešto više od 23 000 glasalo.
A Aidi Hadžialić svaka čast!
U BiH bi u svojim godinama dogurala taman do nekog lokalnog Foruma mladih.
- stakasa
#129 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ma na kraju i nebitno. Meni je samo simpaticno da si ti i slicni u istom kolu sa tipovima/forumasima sa kojima bi se na nekim drugim temama tipa Palestine, Tita, Srebrenice za vratove hvatao. Ali eto, neka ste nasli nesto sto vas spaja pa taman i ovo. CuteGojeni H wrote:Jarane sto si ti neurozan? Ako je nejebica u pitanju, tu ti ne mogu pomoci.stakasa wrote:Vidi orjentira, vidi vizije... 1878. Istorija kao uciteljica zivota dakle. Pa eto 1878-a. Kad su dosli ti neki drugi djecaci i djevojcice? 60 godina stagnacije, jada, bjede, zaostalosti, obezglavljenosti, pukog prezivljavanja. I sada, 2014-e stojis pred nekim drugim izborima, na vjetrometini svake vrste ko sto se je uvjek i bilo i posegnes za - odgovorom na 1878-u. Sigurno je sigurno, znas kako i sta treba, sto bi se zajebavo i eksperimentisoGojeni H wrote:![]()
Sad se razumijemo i donekle slazemo.
Izgubila je Bosna mnogo vise stanovnistva 1878 i nekoliko godina poslije. Posljedice toga su se dugo osjetile.
Ali, dodju neki drugi djecaci i djevojcice i Bosna ostaje zivjeti.
To ti je neki haman prirodni proces. U nedostatku pameti, svaka slijedeca generacija je puna pametnije djece.![]()
Sad ozbiljno. Da znam odgovor ja bih ga ponudio. Znas li ga ti? Eto, dole si dijaspori ili sebi ponudio odgovor ... "integrisite se ili odolijevajte samarima iz matice". Tvoje misljenje, nemam nista protiv.
Ja se nadam da ne misle svi kao ti, ali sam istovremeno realan. Trenutno, nema tog drustva, kluba, ili udruzenja tipa dijasporskih organizacija nekih drugih nacija koje su bile vodeca snaga u vrijeme nacionalnog preporoda.
Sta je razlog? Ne znam. Pardon, mislim da znam ... na sceni su druge vrijednosti, a i pokondirile se tikve. Realno, nema vizije ni u matici, ali i jedno i drugo je samo moje misljenje.
P.S.
Ako ti se ne gadi, razvij teoriju o pokondirenim tikvama
- LBVIEW
#130 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
VjecitiStudent wrote:Mjera stvarnog interesa i brige dijaspore za događaje u BiH jesu izbori.
Stoji to sto kazes, samo nisam siguran da je to, za dobar dio ovih sto se ospu na sam pomen dijaspore nesto negativno,zar nismo bezbroj puta culi kako nije udure da neko ko ne placa porez ovdje ima pravo glasa, cak se zagovaralo i ukidanje tog prava. Na stranu cetnicki trolovi i volovi kojima iz dobro poznatih razloga(citaj svakolika hajducija institucija, bilo entitetskih, bilo opcinskih, s ciljem otimanja imovine te brisanja tragova postojanja jednog naroda) ne odgovara da dominicilno stanovnistvo u gradovima sumske glasa, ali ono sto nikad shvatti necu da isto zagovara i jedan "carsijaner" iz Sarajeva.
Btw., curi svaka cast i nije jedina, za razliku od nekih sto su dosli 60-tih i sto su im specijalnosti: pljacke zlatara, helikopterski desant na kombi za prijevoz novca, ubistvo svedskih ministara zbog podrske "milosrdnom andelu", reketriranje vlasnika restorana,sverc cigareta i srodne djelatnosti.
-
L u c i f e r
#131 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ja bi licno volio da glasaju.
Jos vise bi volio da imaju za koga da glasaju.
A najvise bih volio da glasaju za nenacionalne stranke proevropske orjenacije.
Jos vise bi volio da imaju za koga da glasaju.
A najvise bih volio da glasaju za nenacionalne stranke proevropske orjenacije.
- Gojeni H
#132 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Joooj jarane, ti si mene skroz pogresno razumio. Halali ti meni, vjerovatno je do mene. Meni buraz niko ne smeta, pa ni dijaspora. I nemoj me ziv i zdrav bio s ovima sto mrze sebe do podne, a sav ostali svijet od podne.stakasa wrote: Ma na kraju i nebitno. Meni je samo simpaticno da si ti i slicni u istom kolu sa tipovima/forumasima sa kojima bi se na nekim drugim temama tipa Palestine, Tita, Srebrenice za vratove hvatao. Ali eto, neka ste nasli nesto sto vas spaja pa taman i ovo. Cute
P.S.
Nekoliko forumasa, ukljucujuci i mene, samo je konstatovalo da su neke procesi neminovni.
Cini mi se da je to detroit-mercy razlozio na proste razlomke. On to vjerovatno iz iskustva, jer je u Americi situacija daleko teza.
Ja bih volio da smo mi k'o Zidovi, pa uvjerenje o svetoj zemlji, o presvetoj potrebi da Zidovi imaju svoju drzavu, da dijaspora dijeli tehnoloska dostignuca kako bi braca i sestre u svetoj zemlji napredovali sa ostatkom naprednog svijeta, ... ali nismo. Sto ne znaci da ne mozemo biti.
Ako cemo samo trubit' kako je ova zena uspjela, pa hajd' tako cemo kako ti kazes, ja sam to vec rekao i cestitao, pa mogu i furat' s teme.
Mozda bi radije trebali sta, ko, kako, kudaM da se pozitivna energija, a ima je, prenese na maticu ... dosadasnje vlasti ovo nije interesovalo. Znaci ostaje entuzijazam i zelja. Da li se sa pojedinacnih slucajeva moze preci na nesto organizovano?
- stakasa
#133 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
A zasto mislite da se radi o neminovnosti, neminovni su prirodni zakoni. Ovo sto vi tvrdite je linija manjeg otpora (uz vec navedenu politicku podvalu). Ubrzo ce dvadeset godina kako sam u Svedskoj i ja ne vidim da su entuzijazam i zelja iscezli. A 20 godina se to najavljuje kao svrsen cin, od 96-e to slusam.Gojeni H wrote:Joooj jarane, ti si mene skroz pogresno razumio. Halali ti meni, vjerovatno je do mene. Meni buraz niko ne smeta, pa ni dijaspora. I nemoj me ziv i zdrav bio s ovima sto mrze sebe do podne, a sav ostali svijet od podne.stakasa wrote: Ma na kraju i nebitno. Meni je samo simpaticno da si ti i slicni u istom kolu sa tipovima/forumasima sa kojima bi se na nekim drugim temama tipa Palestine, Tita, Srebrenice za vratove hvatao. Ali eto, neka ste nasli nesto sto vas spaja pa taman i ovo. Cute
P.S.
Nekoliko forumasa, ukljucujuci i mene, samo je konstatovalo da su neke procesi neminovni.
Cini mi se da je to detroit-mercy razlozio na proste razlomke. On to vjerovatno iz iskustva, jer je u Americi situacija daleko teza.
Ja bih volio da smo mi k'o Zidovi, pa uvjerenje o svetoj zemlji, o presvetoj potrebi da Zidovi imaju svoju drzavu, da dijaspora dijeli tehnoloska dostignuca kako bi braca i sestre u svetoj zemlji napredovali sa ostatkom naprednog svijeta, ... ali nismo. Sto ne znaci da ne mozemo biti.
Ako cemo samo trubit' kako je ova zena uspjela, pa hajd' tako cemo kako ti kazes, ja sam to vec rekao i cestitao, pa mogu i furat' s teme.
Mozda bi radije trebali sta, ko, kako, kudaM da se pozitivna energija, a ima je, prenese na maticu ... dosadasnje vlasti ovo nije interesovalo. Znaci ostaje entuzijazam i zelja. Da li se sa pojedinacnih slucajeva moze preci na nesto organizovano?
- sinuhe
#134 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Armenci su uticajni i u Americi i u Rusiji, ali malo koristi Armenija ima od toga.
Ima tih primjera koji su drugaciji od jevrejskog.
- stakasa
#135 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Pa cemu tezit?sinuhe wrote:Armenci su uticajni i u Americi i u Rusiji, ali malo koristi Armenija ima od toga.
- sinuhe
#136 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Pa sigurno i Armenci vele da bi mogli biti kao jevreji a i imaju uticajniju dijasporu od bosnjacke, ali ne ide. Zasto ne ide?
- stakasa
#137 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Vjerovatno sto baza/domicil nisu u stanju absorbovatsinuhe wrote:Pa sigurno i Armenci vele da bi mogli biti kao jevreji a i imaju uticajniju dijasporu od bosnjacke, ali ne ide. Zasto ne ide?
-
hAZNADAR
#138 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ja ipak mislim da je u pitanju jedan glupi stereotip koji vuce korijen jos iz stare drzave. A to je da se stereotip nekadasnjeg popularno nazvanog gastarbajtera danas preslikao u dijasporca. U opcem poimanju ljudi je da su oni koji zive vani uglavnom neobrazovani, nekulturni, nepismeni, sirovi, ... zato sto su nekada - cast izuzecima - vani uglavnom odlazili ljudi bez skole i struke koji su rintali najnize poslove samo sa ciljem da se pojave kod nas u novom Mercedesu i foliraju losim njemackim, razmecu parama,.. i sole pamet. I sam sam imao averziju prema takvima mozda zbog zavisti a mozda i zbog nekog osjecaja nepravde. Kod nas su fakultetski obrazovani, kultivisani i moderni vozili Zastavu i imali Cajavec TV. A pojavi se onda gastarbajter sa novim Mercedesom iz kojeg se cuju kalesijski zvuci i kucu opremi Philipsom, a Marlboro i marke mu namjerno vire iz dzepa. Dje ga onda nebi covjek mrzio.Gojeni H wrote:
Sto se Bosne, Bosnjaka i Bosanaca tice ... Narod u Bosni s vremena na vrijeme pokaze jedinstvene osobine prezivljavanja, improvizacije i solidarnosti.
Vecinom ipak, pokazuje jedan provincijski mentalitet. Dobar dio pokazuje jedan kompleks nize vrijednosti te stalnu potrebu da se dijeli na Krajisnike i Sararajlije, gradsku i seosku raju, pitare i manijake, sminkere i metalce ...
Tako je vazda bilo, ali ako moje misljenje nesto znaci, sve je vise ljudi kojima je pun kufer podjela, te tog rigidnog razmisljanja i ponasanja.
Narod nad kojim je izvrsen genocid ne treba nikakve podjele vec dosta pametnih glava, i istinskog vrijednog rada. A taj rad je nekada borba s vjetrenjacama, a nemaju svi tako jak karakter ...
Sto se tice dijaspore, manje-vise vi ste nasa slika i prilika. Isti primitivizam na koji nailazis u Bosni, naci ces ga i u dijaspori. Silno takmicenje za boljom kucom, boljim poslom, da se bolje hajrovalo, da se rodbini pokaze da se uspjelo, ...
A nadjes vrijedne i uspjesne ljude i u Bosni i u dijaspori koji nisu opterecni nikakvim prizemnim glupostima.
Ljudi koji su dezertirali u ratu, ja im NIKAD ne mogu halalit, mada mislim da mi svi donosimo moralne ili nemoralne odluke u zivotu, a ovakva je ipak licne prirode ... ja nikada nisam mogao skontat lika koji kaze: "Ja se spasavam, a za ostali narod me zaboli ku.ac.".
Sto se ostalih tice, ja sam udure s tim. Neki nisu imali izbora, neki su otisli trbuhom za kruhom ... Ljudi se radi posla stalno sele. Zapadnjaka je pun Dubai, npr.
Ostaje pitanje da li dijaspora hoce/moze/zeli pomoci Bosni, da li uopste ima motiva?
Odgovor ne znam ... do sada su pozitivne stavri radjene od strane entuzijasta i vrlo rijetko organizovano. Takav je moj utisak.
Ima danas naravno takvih i u dijaspori - ali manjina. Pola Banjaluke, Prijedora, Bijeljine,.. je moralo ici van zemlje i tu je malo tipova ljudi koje mozemo poistovijetiti sa nekadasnjim gastarbajterima jer tu imas i doktora i papaka, i inzinjera . I danas ljudi u vecim gradovima u BiH jednostavno ne razumiju da je ova danasnja garnitura "gastarbajtera" puno normalnija i kultivisanija od nekadasnjih. Znaci - samo je u pitanju stereotip od ranije koji je opstao u gradskim sredinama.
A zavist prema dijaspori jedino mogu primijetiti kod onih koji stalo spominju socijalu u Sveckoj jer je ocigledno da to ne spominju iz moralnih razloga i obzira prema svedskoj ekonomiji - to su neradnici koji su se navikli na donacije, sadake, kladionice i kojima je svedska socijala pojam srece.
Dali dijaspora hoce/moze/zeli pomoci Bosni, da li uopste ima motiva - naravno da. Nije to ni motiv ni slobodan izbor ni dobra volja - tako smo genetski programirani i to ljudi rade bez nekog objasnjenja zasto. Ali nova generacija uglavnom nece dolaziti ni u posjete rodbini ni turisticki niti se u BiH seliti zbog posla ili karijere. Iz razloga koje sam naveo u prethodnom postu.
- Paranoid
#139 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
haznadar, šta se trudiš objašnjavat...nije vrijedno. I nije sve u fakultetima, kućama, novcu i autima..ima nešto i u dobrom zdravstvenom osiguranju, zdravoj hrani, čistom zraku, ali opet šta zna lik kojem život protiče gledajući ZMBT...
-
L u c i f e r
#140 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Tako je, jer urodjenici nemaju ni kablovske ni interneta...
- Paranoid
#141 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Zato imaju "avaz"..L u c i f e r wrote:Tako je, jer urodjenici nemaju ni kablovske ni interneta...
-
L u c i f e r
#142 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Tako je, i avlijske ćenife...Paranoid wrote:Zato imaju "avaz"..L u c i f e r wrote:Tako je, jer urodjenici nemaju ni kablovske ni interneta...
- Paranoid
#143 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
BRezbeli!
-
L u c i f e r
#144 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Paranoid wrote:BRezbeli!
-
hAZNADAR
#145 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Sve je do nasih ljudi u BiH. Dali teze da imaju standarde i uredjenost kao neka prosjecna evropska drzava, ili mozda istok - ili radije na neki svoj originalan nacin. Vecina nas u dijaspori zivimo u drustvima gdje uglavnom sve funkcionise kako treba i gdje ljudi uglavnom imaju idemo reci ispravan stav prema drzavi , naciji, politici, .. .hebiga - taki im grah pao pa nisu prosli kroz standarde bivse drzave, pa rat,...Gojeni H wrote: Ja bih volio da smo mi k'o Zidovi, pa uvjerenje o svetoj zemlji, o presvetoj potrebi da Zidovi imaju svoju drzavu, da dijaspora dijeli tehnoloska dostignuca kako bi braca i sestre u svetoj zemlji napredovali sa ostatkom naprednog svijeta, ... ali nismo. Sto ne znaci da ne mozemo biti.
Godine su ucinile svoje i vecina nas se navikla na standarde drustva gdje zivi a pogotovo mladi koji su u tome odrasli. Sam sam licno prosao faze gdje sam nekada skroz drugacije razmisljao, - u mnogo slucajevo slicno kao tipovi sa kojima se danas na forumu zakacim.
Dijaspora nije gomila nepismenih gastarbajtera koja riba zahode i lezi na socijali uz TV Hayat. Imaju mnoga iskustva iz razvijenih i funkcionalnih drustava koja mogu podijeliti sa sunarodnjacima u BiH. Medjutim, nasa urbana raja ima krivu predstavu u evropskim standardima i nasu pricu dozivljava kao primitivni patriotizam, desnicu, nacionalizam, misleci da time lijecimo komplekse a ne kontajuci da samo prenosimo standarde i pristupe koji su u zemljama koje spominjemo kao funkcionalne. Pogotovo sav taj podsmijeh prema nasoj omladini u dijaspori i njihovoj prici - a ta prica je upravo ogledalo drustva u kojem zive.
Pa ako tezimo da imamo drustvo poput nekog zapadnoevropskkog recimo,... poslusaj samo razmisljanja nase omladine koja je u tome odrasla i uzmi to ozbiljno. Kao sto rekoh - sve je stvar opredjeljenja - mozemo uciti od drugih koji su uspjeli - a mozemo ici svojim putem. To je naravno stvar izbora.
-
detroit-mercy
#146 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
NIje tako, mjeru interesa i brige dijaspore za dogadjaje u BiH ti monetarno moze izlistati CB BiH (sto i radi svake godine) preko doznaka iz inostranstva, ili kretanje marketa nekretnina u BiH, ili broj dolazaka stranih turista u BiHL u c i f e r wrote:Tako je.VjecitiStudent wrote:Mjera stvarnog interesa i brige dijaspore za događaje u BiH jesu izbori.
I sam naziv teme je pogresan, struktura dijaspore se promijenila od ranih 60tih kada su poceli ici u dijasporu. Ja danas znam jako malo ljudi da rade na bausteli, vecina je na nekim drugim poslovima
A glede glasanja, znaci sad smo i dokazali da dijspora ne dovodi nacionaliste na vlast u BiH
-
L u c i f e r
#147 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ne dolaze oni sto imaju interesa za bosnu u politickom smislu, vec da im bude fino i da se provedu.
Zasto tako malo glasaju?
Zasto tako malo glasaju?
- AcaLukas
#148 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Zasto je izlaznost u BiH jedva 50%? Mozda bosnjaci u BiH nemaju interesa za Bosnu?L u c i f e r wrote:Ne dolaze oni sto imaju interesa za bosnu u politickom smislu, vec da im bude fino i da se provedu.
Zasto tako malo glasaju?
Glup argument.
-
detroit-mercy
#149 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
Ti stvarno mislis da je BiH vrhunac provoda i turisticke ponudeL u c i f e r wrote:Ne dolaze oni sto imaju interesa za bosnu u politickom smislu, vec da im bude fino i da se provedu.
Zasto tako malo glasaju?
To sto ne glasaju ne znaci da ih nije briga, ne glasa ni pola stanovnistva u BiH, znaci da i njih ne interesuje BiH u politickom smilsu.
A i da glasamo, ti bi bio prvi koji bi na ovmo forumu rekao da dijaspora dovodi seljake/papke na vlast, ovako smo barem ogolili tu cinjenicu ko dovod seljake i papke na vlast
- agnostic_front
#150 Re: Baustelski dani BiH dijaspore!
detroit-mercy wrote:Ti stvarno mislis da je BiH vrhunac provoda i turisticke ponudeL u c i f e r wrote:Ne dolaze oni sto imaju interesa za bosnu u politickom smislu, vec da im bude fino i da se provedu.
Zasto tako malo glasaju?. Sta je to da se fino provedu
, fino se mozes provest i u Mexicu i Dominikanskoj, mozes vise guzit, pit, bolje plaze, gostoprimstvo na nivou
, hoteli da ne poredimo
.
To sto ne glasaju ne znaci da ih nije briga, ne glasa ni pola stanovnistva u BiH, znaci da i njih ne interesuje BiH u politickom smilsu.
A i da glasamo, ti bi bio prvi koji bi na ovmo forumu rekao da dijaspora dovodi seljake/papke na vlast, ovako smo barem ogolili tu cinjenicu ko dovod seljake i papke na vlast.
Touche