Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post Reply
zastoqsviram

#51 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by zastoqsviram »

Banksy wrote: Mržnja ne nastaje ni iz čega, ona se kreira, organizira, podstiče i budi.
...i njeguje, prenosi se s koljena na koljeno...
dalinton

#52 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by dalinton »

0.7.1. wrote:
dalinton wrote:
callmethebreeeze wrote:sovinizam i mrznju bi suzbio lako kada bi uhvatio ove majmune i dobru im kaznu naplatio i jos ih natjerao da sami stetu poprave. ne bi vise belaj pravili...
Plaćali su oni što su 2001. napali Ferhadiju, više od 30 ih završilo u zatvoru i... Mržnja se ne suzbija silom, može se prikriti ali buknuće kad tad.
i šta kažeš završilo u zatvoru... ja koliko znam niko ništa nije ležao... još nema ni pravosnažne presude za ovo...
Svi su odležali. Znam ja jednog lično.
Inače, Osnovni sud u Banjoj Luci 21. oktobra 2002. godine donio je preblage presude za 14 optuženih za divljanje od 7. maja 2001. godine. Na kaznu zatvora u trajanju od 13 mjeseci osuđen je Goran Popović, kojem je na teret stavljeno da je učestvovao u skidanju vjerske zastave sa zgrade Islamske zajednice.
Na zatvorsku kaznu od jedne godine osuđeni su Siniša Milojević i Vitomir Jokanović. Oni su optuženi da su učestvovali u probijanju policijskog kordona koji je osiguravao skup, te da su bacali razne predmete na vjernike koji su prisustvovali ceremoniji polaganja temeljca.
Zatvorsku kaznu u trajanju od pet mjeseci dobio je Božidar Pejaković, dok su po mjesec manje dobili Dragan Blagojević i Dragan Radulović. Dragan Jokić osuđen je na tri mjeseca zatvora, a ista mjera izrečena je i Vujadinu Savanoviću, koji su tog dana bacali kamenje i jaja na vjernike. Na zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca osuđeni su Mladen Amidžić, Goran Kos, Slavko Divljak, Miladin Bunić, Zoran Moconja i Dragomir Vulin.
Još dosta njih je prenoćilo u zatvoru.
Last edited by dalinton on 08/09/2008 12:47, edited 1 time in total.
Lada

#53 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Lada »

dalinton wrote:
0.7.1. wrote:
dalinton wrote:
Plaćali su oni što su 2001. napali Ferhadiju, više od 30 ih završilo u zatvoru i... Mržnja se ne suzbija silom, može se prikriti ali buknuće kad tad.
i šta kažeš završilo u zatvoru... ja koliko znam niko ništa nije ležao... još nema ni pravosnažne presude za ovo...
Svi su odležali. Znam ja jednog lično.
Poznaješ pravu raju, nema šta :D
Banksy

#54 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Banksy »

zastoqsviram wrote:
Banksy wrote: Mržnja ne nastaje ni iz čega, ona se kreira, organizira, podstiče i budi.
... i na koljenu ostaje, sve dok ga se dobro ne podmaže da uzme sprej i škraba po džamiji/crkvi, ili razbija prozore.
dalinton

#55 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by dalinton »

Lada wrote:Poznaješ pravu raju, nema šta :D
Nije raja već poznajem. Jedno je poznanik a drugo raja. Čemu provociranje, možemo li razgovarati ili da idem ?
0.7.1.

#56 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by 0.7.1. »

dalinton wrote: Svi su odležali. Znam ja jednog lično.
U to ne sumnjam! :lol:
0.7.1.

#57 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by 0.7.1. »

Banksy wrote:
zastoqsviram wrote:
... i na koljenu ostaje, sve dok ga se dobro ne podmaže da uzme sprej i škraba po džamiji/crkvi, ili razbija prozore.
nisam primjetio da se pisalo po crkvama :roll:
Lada

#58 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Lada »

dalinton wrote:
Lada wrote:Poznaješ pravu raju, nema šta :D
Nije raja već poznajem. Jedno je poznanik a drugo raja. Čemu provociranje, možemo li razgovarati ili da idem ?
Kuda? Je li do prve džamije? :D
Banksy

#59 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Banksy »

0.7.1. wrote: nisam primjetio da se pisalo po crkvama :roll:
Nemam pojma, vjerovatno jeste negdje, obarali nadgrobni spomenici, i sl, nebitno.
Poenta je da ovakva djela nikad nigdje nisu spontana, i ne nastaju 'iz mržnje' već se za njih, u predizborno vrijeme, i prema potrebama, debelo plaća, to je sve. Valjda smo toliko naučili.
0.7.1.

#60 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by 0.7.1. »

Banksy wrote:
Nemam pojma, vjerovatno jeste negdje, obarali nadgrobni spomenici, i sl, nebitno.
Poenta je da ovakva djela nikad nigdje nisu spontana, i ne nastaju 'iz mržnje' već se za njih, u predizborno vrijeme, i prema potrebama, debelo plaća, to je sve. Valjda smo toliko naučili.
Boga mi, ubistvo Murata Badića nije bilo pred izbore... već 7.5.2001. godinu i po prije izbora... al' vjerovatno to oni situaciju podgrijavaju da pred izbore može buknuti :shock:

izvini što sam sarkastičan, ali jednostavno ovo je politika kontinuiteta... nikako izbornog procesa...
Banksy

#61 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Banksy »

0.7.1. wrote:
Banksy wrote:
Boga mi, ubistvo Murata Badića nije bilo pred izbore... već 7.5.2001. godinu i po prije izbora... al' vjerovatno to oni situaciju podgrijavaju da pred izbore može buknuti :shock:

izvini što sam sarkastičan, ali jednostavno ovo je politika kontinuiteta... nikako izbornog procesa...
Ne smeta sarkazam :D

Misliš li da je i ona rulja koja je bacala kamenje, tada, pred Ferhadijom, radila to 'iz mržnje' ili zato što su bili plaćeni da to rade? Misliš da nisu dovedeni tamo, od strane tadašnjeg političkog vrha, i dobro plaćeni da naprave nered?
Ne amnestirajući rulju koja je krenula za njima, misliš da im nisu stavili to kamenje u ruke i rekli 'Udri'?

Misliš li zaista da sve ovo nastaje spontano i iz mržnje?
Ja više ne, već odavno.
Umjetnik a

#62 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Umjetnik a »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bosanac_21 wrote: Polupana stakla i vrata Sefer-begove džamije

Za sada nepoznate osobe su u noći sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.
Zar se u boljem dijelu BiH desavaju ovakve stvari?

Neki dan prolazim kroz Teheran i kod pravoslavne crkve na Pofalicima, cujem muzika, ljudi se okupili, vidim na par stolova hranu i pice. Pitam jednog covjeka je li to neka svadba, kaze nije, vec slave neki praznik, haj' reko super i produzima dalje kontajuci kako to da nema policije s obzirom da slave u Teheranu. :oops:
i ja sam se to isto pitao
sheilak

#63 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by sheilak »

Pa nije to nista cudno u gradu u kojem te, kada odes na mezare svojih najmilijih, pljuju i nazivaju " nacistom ", gadjaju kamenjem i to djeca, balava, dok ima odrasli sjede grupirani pored puta i navijaju. To nikad necu zaboraviti, a jos vise boli kad znam da sjede na putu moje porodice, grade kuce na nasem zemljistu , a mi tu nista ne mozemo.

Mrznja prema svemu drugom i drugacijem duboko je ukorijenjena u glavama tih ljudi, a najcudnije je sto su oni sto posto uvjereni u svoju pravednost, cistocu , " svetu borbu " protiv zla, itd. Nikad se to nece promijeniti u tim lozama, medjutim ima i normalnih ljudi, iako su u manjini.

Nemojmo zaboraviti ni da je u toku predizborna kampanja, a tamnosnje vlasti moraju na neki nacin konsolidirati nacionalisticke redove, za sto tamo nije nikad bio potreban neki poseban povod.
zastoqsviram

#64 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by zastoqsviram »

Umjetnik a wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bosanac_21 wrote: Polupana stakla i vrata Sefer-begove džamije

Za sada nepoznate osobe su u noći sa 6. na 7.septembar polupale stakla, oštetile zid i oskrnavile Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci.
Zar se u boljem dijelu BiH desavaju ovakve stvari?

Neki dan prolazim kroz Teheran i kod pravoslavne crkve na Pofalicima, cujem muzika, ljudi se okupili, vidim na par stolova hranu i pice. Pitam jednog covjeka je li to neka svadba, kaze nije, vec slave neki praznik, haj' reko super i produzima dalje kontajuci kako to da nema policije s obzirom da slave u Teheranu. :oops:
i ja sam se to isto pitao
daj ne pricajte gluposti da nije bilo policije...i to je OK sto je bilo, zar mislite da nema bar jedne budale u SA...
osa

#65 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

sheilak wrote:Pa nije to nista cudno u gradu u kojem te, kada odes na mezare svojih najmilijih, pljuju i nazivaju " nacistom ", gadjaju kamenjem i to djeca, balava, dok ima odrasli sjede grupirani pored puta i navijaju. To nikad necu zaboraviti, a jos vise boli kad znam da sjede na putu moje porodice, grade kuce na nasem zemljistu , a mi tu nista ne mozemo.

Mrznja prema svemu drugom i drugacijem duboko je ukorijenjena u glavama tih ljudi, a najcudnije je sto su oni sto posto uvjereni u svoju pravednost, cistocu , " svetu borbu " protiv zla, itd. Nikad se to nece promijeniti u tim lozama, medjutim ima i normalnih ljudi, iako su u manjini.

Nemojmo zaboraviti ni da je u toku predizborna kampanja, a tamnosnje vlasti moraju na neki nacin konsolidirati nacionalisticke redove, za sto tamo nije nikad bio potreban neki poseban povod.
i azr ti želiš stvarno živjeti u istoj državi s takvim ljudima.
Lada

#66 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Lada »

osa wrote:
sheilak wrote:Pa nije to nista cudno u gradu u kojem te, kada odes na mezare svojih najmilijih, pljuju i nazivaju " nacistom ", gadjaju kamenjem i to djeca, balava, dok ima odrasli sjede grupirani pored puta i navijaju. To nikad necu zaboraviti, a jos vise boli kad znam da sjede na putu moje porodice, grade kuce na nasem zemljistu , a mi tu nista ne mozemo.

Nisu dječurlija koja se ne sjećaju rata kriva što su takva kakva su. Imaju katastrofalno obrazovanje a mediji ih filuju šovinizmom. Treba raditi na edukaciji a ne na produbljivanju mržnje. Moglo bi se sve to lako promijeniti kad bi se htjelo. Jednakom brzinom kojom su njihovi očevi uskočili iz uniformi komunista, reformista ili liberala u onu nacionalista iskočiće i oni iz nacionalnog šinjela. Sadašnjoj vlasti nije to u interesu jer su joj odlično oruđe u rukama i ona ih koristi dok joj trebaju.
Real Khan

#67 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Real Khan »

osa wrote:

I tako @osa nadolazi do "prirodnog" zaključka da se treba Bosna podijeliti i naravno Hrvatima dati "njihov" entitet, bla, bla... Nemoj bolan biti smiješan, jer nisu nas uspjeli u ratu ubijediti da pristanemo na cijepanje Bosne a kamoli da nas natjeraju kamenjem po džamiji. Samo polako, sve će ovo da završi po ušima onih koji izazivaju... ne beri brige ;-)
osa

#68 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

Real Khan wrote:
osa wrote:

I tako @osa nadolazi do "prirodnog" zaključka da se treba Bosna podijeliti i naravno Hrvatima dati "njihov" entitet, bla, bla... Nemoj bolan biti smiješan, jer nisu nas uspjeli u ratu ubijediti da pristanemo na cijepanje Bosne a kamoli da nas natjeraju kamenjem po džamiji. Samo polako, sve će ovo da završi po ušima onih koji izazivaju... ne beri brige ;-)
ne donosim zaključke, samo konstatiram.
0.7.1.

#69 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by 0.7.1. »

Banksy wrote:
Ne smeta sarkazam :D

Misliš li da je i ona rulja koja je bacala kamenje, tada, pred Ferhadijom, radila to 'iz mržnje' ili zato što su bili plaćeni da to rade? Misliš da nisu dovedeni tamo, od strane tadašnjeg političkog vrha, i dobro plaćeni da naprave nered?
Ne amnestirajući rulju koja je krenula za njima, misliš da im nisu stavili to kamenje u ruke i rekli 'Udri'?

Misliš li zaista da sve ovo nastaje spontano i iz mržnje?
Ja više ne, već odavno.
NE MISLIM... upravo pričam o politici kontinuiteta ... slažem se da je puno veći problem onaj koji stavlja kamen u ruke djeci, negoli samo dijete...
fukara_tz

#70 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by fukara_tz »

Helsinški komitet

Osuda napada na Sefer-begovu džamiju

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osudio je vandalski napad na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci i očekuje da će policija, istražni organi i tužilaštvo u kratkom roku otkriti počinioce i njihove nalogodavce te ih privesti pravdi.
Ocjenjujući ovaj napad kao napad na multietničnost i multireligioznost, Komitet je podsjetio da nadležni rijetko otkriju izvršioce ovakvih djela i na inertan odnos vlasti koja je sklona minimiziranju ovih i sličnih brutalnih nasrtaja na vjerske slobode.

Komitet smatra da takvo postupanje predstavlja ohrabrenje za kreatore vjerske i svake druge netrpeljivosti na prostorima BiH.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe odgovornost vladajućih političkih stranaka za podizanje tenzija u ovo predizbomo vrijeme.

''Međustranački sukobi, retorička briga isključivo za svoj narod, potpuno odsustvo razumijevanja i sluha za druge i drugačije je gotovo pa javni poziv ekstremnim nacionalistima, homofobistima i kriminalcima na nasilje'', saopćeno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

(FENA)
callmethebreeeze

#71 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by callmethebreeeze »

Banksy wrote:
ja sve nesto kontam da je kod nas mrznja toliko duboka da vise ne trebas platiti nekome da napravi sranje slicno ovom. ne znam sta je tuznije, da raja to radi "spontano" ili da ih neko plati za to.
:-)
bijelo_dugme

#72 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by bijelo_dugme »

uhljug_s_koseva wrote:Treba pod izbore malo potpalit mrznju,ocekujte jos ovakvih slucajeva do izbora :wink:
Makar postuju zakon o zabrani predizborne kampanje 2 (?) mjeseca prije izbora :lol:
Luke Perry

#73 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by Luke Perry »

Tu kraj dzamije je igraliste Crnog Djordja, pa navijaci nakon utakmice... Bice da to nisu vise oni stari Mrkvici :lol:
sheilak

#74 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by sheilak »

@ osa
s takvim ljudima ni njihovi sunarodnjaci ne zele zivjeti.
osa

#75 Re: Banja Luka: Napad na Sefer-begovu dzamiju 2008

Post by osa »

sheilak wrote:@ osa
s takvim ljudima ni njihovi sunarodnjaci ne zele zivjeti.
bojim se da si u teškoj zabludi, 99% njihovih sunarodnjaka misli što i takvi, probudi se.
Post Reply