Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post Reply
kicky

#1 Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by kicky »

Kad ministar treba dati ostavku? Pitanje ti dođe isto ko vječna Hamletova dilema biti ili ne biti, a na to se bogami i svodi: biti u fotelji ili ne biti u fotelji. Konkretno: U Hrvatskoj se dogodi najveća tragedija nakon rata i svi šute, nekakvi zapovjedničići dadnu ostavke jer ih mediji iscjede, a ministar unutarnjih poslova ko pička šuti i ne udostoji se izrazit sućut obitelji poginulih, niti se usudi navratit do mjesta nesereće iako im je on nadređeni. Ministre ostavku na stol. Mediji se ne usude istu zatražit ko kad medije drže malte ne dva čovjeka. Oporba šuti!!! Koji im je kurac.
Drugi slučaj: U Sloveniji pogine dvoje ljudi (ako se ne varam) na željezničkom prelazu na kojem nema rampe. Ministar prometa podnosi ostavku tjedan dana nakon toga. Ostavku podnosi još dvoje ministara. Zašto? Zbog kritike oporbe i prijetnje ''običnom'' interpelacijom! Europa nema šta!
Treći slučaj: Ministar Jevrej iz bošnjačke stranke koji se deklarira kao Hrvat. Super! Multietničnost u svom najljepšem obliku i to sve utjelovljeno u jednom čovjeku, kad bismo bili monarhija ne bi dvojili ko bi zasjeo na prijestolje S(h)ven Prvi Silajdžićev. Ministar laže. Ne jednom! Lažno se nacionalno deklarira kako bio dobio povlaštenje - plavu knjižicu sa omraženom šaharom i svetim natpisom PUTOVNICA. Ministre vi ste najslabija karika, vrijeme je da napustite igru!

Tri priče koje pokazuju da balkanski politički mentalitet nije puka fraza. Neki će reći nisu Slovenci ništa bolji od nas, a ostavke su samo izraz nestabilne kolaicije i nužni čin koji bi sprječio krizu vlade pred presjedanje Eu-om, moguće... Ali oni se barem usude dati ostavke. U vladi ive sanadera 2 ministara je prinudno otišlo zbog bolesti, jedna je otišla zbog suprostavljanja premijeru, jedan je otšo zbog korupcijske afere i to nakon dugotrajnog pritiska medija. U BiH političari idu sa svojih funkcija kada tako odluči visoki predstavnik, u nas je politički moral očito endemični pojam, ako nije već i izumro!!!!
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Je li pade ostavka i zbog onih vatrogasaca koji su poginuli u Hrvatskoj?

Kod nas pobiju sedmièno toliko ljudi pa se niko ne trza...

A kad treba dati ostavku?

Kad namiri sebe, ¾enu, djecu, svoju pu¹aèicu, ¾eninog krhaèa i to sve x2...
rashid

#3 Re: Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by rashid »

kicky wrote:Kad ministar treba dati ostavku? Pitanje ti dođe isto ko vječna Hamletova dilema biti ili ne biti, a na to se bogami i svodi: biti u fotelji ili ne biti u fotelji. Konkretno: U Hrvatskoj se dogodi najveća tragedija nakon rata i svi šute, nekakvi zapovjedničići dadnu ostavke jer ih mediji iscjede, a ministar unutarnjih poslova ko pička šuti i ne udostoji se izrazit sućut obitelji poginulih, niti se usudi navratit do mjesta nesereće iako im je on nadređeni. Ministre ostavku na stol. Mediji se ne usude istu zatražit ko kad medije drže malte ne dva čovjeka. Oporba šuti!!! Koji im je kurac.
Drugi slučaj: U Sloveniji pogine dvoje ljudi (ako se ne varam) na željezničkom prelazu na kojem nema rampe. Ministar prometa podnosi ostavku tjedan dana nakon toga. Ostavku podnosi još dvoje ministara. Zašto? Zbog kritike oporbe i prijetnje ''običnom'' interpelacijom! Europa nema šta!
Treći slučaj: Ministar Jevrej iz bošnjačke stranke koji se deklarira kao Hrvat. Super! Multietničnost u svom najljepšem obliku i to sve utjelovljeno u jednom čovjeku, kad bismo bili monarhija ne bi dvojili ko bi zasjeo na prijestolje S(h)ven Prvi Silajdžićev. Ministar laže. Ne jednom! Lažno se nacionalno deklarira kako bio dobio povlaštenje - plavu knjižicu sa omraženom šaharom i svetim natpisom PUTOVNICA. Ministre vi ste najslabija karika, vrijeme je da napustite igru!

Tri priče koje pokazuju da balkanski politički mentalitet nije puka fraza. Neki će reći nisu Slovenci ništa bolji od nas, a ostavke su samo izraz nestabilne kolaicije i nužni čin koji bi sprječio krizu vlade pred presjedanje Eu-om, moguće... Ali oni se barem usude dati ostavke. U vladi ive sanadera 2 ministara je prinudno otišlo zbog bolesti, jedna je otišla zbog suprostavljanja premijeru, jedan je otšo zbog korupcijske afere i to nakon dugotrajnog pritiska medija. U BiH političari idu sa svojih funkcija kada tako odluči visoki predstavnik, u nas je politički moral očito endemični pojam, ako nije već i izumro!!!!
Boldovano mogu potvrditi. Ali sta ces? Gdje ce taj isti ministar raditi ako ne u toj fotelji. Politicki moral jednostavno nije tako visok kao u drugim zemljama.
kicky

#4 Re: Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by kicky »

rashid wrote:

Politicki moral jednostavno nije tako visok kao u drugim zemljama.
A zašto? Možda zvuči paradoksalno: ZBOG NAS!!! Isti ljudi u ovoj državi vladaju zadnjih 12 godina, smjestili su svoje guzice koje su u međuvremenu pustile korijene i primile se da ih više niko ne može iščupat. Nađite mi jednu osobu koja je dala ostavku zbog ''moralne odgovornosti'', svi koji su iščupani iz svojih fotelja ili ih je iščupo visoki predstavnik ili su zijanuli jer su prešli u neku drugu stranku ili osnovali svoju!
Area_51

Post by Area_51 »

Meni jos u glavi stoji primjer one dvojice nekadasnjih ministara koji su kod nas, kao ministri privrede ili tako neceg, potpisali Ugovor o djelu sa samim sobom :-) . Ono kao fol, sam sebi izvrsis djelo i naplatis jedno dvicu. Jedan se zvao Izet Zigic iz SBiH a drugi Hasan Becirovic SDP. Ovaj prvi bez imalo razmisljanja plasira sam sebe na listu na ovim izborima i eno ga poslanik u nekom od parlamenata, cirka trica mjesecno u dzep ni zasta :shock: . Ovaj drugi, sam se povukao sa izborne liste SDP za Federalni Parlament. Ne navijam ovdje ni za koga osim za CIST OBRAZ.

Ima jos jedan, neki Munib Jusufovic, koji je kao poslanik u drzavnom parlamentu izgubio imunitet, pa bio pravomocno osudjen za zloupoterbu polozaja :x , izgubio poslanicki mandat, ali ga ne lezi vraze, opet ista stranka, pogodite koja, kandidova na izborima, covjek prodje, a da bi bila idila, dobije fino jos pomilovanje od predsjednice i potpredsjednice Federacije. Duse drage.
zlatan01

#6 Re: Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by zlatan01 »

kicky wrote:
rashid wrote:

Politicki moral jednostavno nije tako visok kao u drugim zemljama.
A zašto? Možda zvuči paradoksalno: ZBOG NAS!!! Isti ljudi u ovoj državi vladaju zadnjih 12 godina, smjestili su svoje guzice koje su u međuvremenu pustile korijene i primile se da ih više niko ne može iščupat. Nađite mi jednu osobu koja je dala ostavku zbog ''moralne odgovornosti'', svi koji su iščupani iz svojih fotelja ili ih je iščupo visoki predstavnik ili su zijanuli jer su prešli u neku drugu stranku ili osnovali svoju!
Vladaju tacnije nepunih 17 godia uz mali prekid od 1,5 godina vladavine nesretne alijanse za promjene. Dakle 15 godina. Ostavka...sta je to? U Svedskoj prosle godine padose 2 ministra tek izabrana...zbog neplacene TV pretplate!
kicky

#7 Re: Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by kicky »

zlatan01 wrote: U Svedskoj prosle godine padose 2 ministra tek izabrana...zbog neplacene TV pretplate!
U Finskoj ministar kulture dao ostavku jer je džaba dobio kartu za predstavu!
Naravno nije mi cilj uspoređivati stanje u skandinaviji i kod nas, ali kažem prije 17 godina slovenija je bila dio iste države i još u svom rječniku imaju izraz politički moral!!! A mi ostali i pri tome ne isključujem nikoga očito nismo stekli dovoljan civilizacijski a pri tom i politički razvoj. Danas gledam onu komemoraciju u Šibeniku i onoga kretena od ministra i ne mogu sebi doć da zumra neće da dadne ostavku, danas je i 8 vatrogasac preminuo! Kod nas bi moga naći milijun sličnih i istih primjera, ali žali bože vremena!
Last edited by kicky on 03/09/2007 17:38, edited 1 time in total.
hrusta

Post by hrusta »

dobro, ovaj frajer nije ministar ali oped ostade gdje jest. svi znamo za onu tragediju u djecijem domu ljubica ivezic u SA, direktor doma, poslije tragedije i istrage oped ostade, pa moji ljudi da se to desilo u nekoj normalnoj zemlji pa dao bi frajer ostavku davnih dana, ali posto je ovo kod nas sve naopako, osta lola ko da se nista desilo, i jos se cudi kad ga novinar upita da li ima namjeru dati ostavku, i on kase sto bi ja davo ostavku nisam ja ubio bebe......... :x
kicky

Post by kicky »

hrusta wrote:dobro, ovaj frajer nije ministar ali oped ostade gdje jest. svi znamo za onu tragediju u djecijem domu ljubica ivezic u SA, direktor doma, poslije tragedije i istrage oped ostade, pa moji ljudi da se to desilo u nekoj normalnoj zemlji pa dao bi frajer ostavku davnih dana, ali posto je ovo kod nas sve naopako, osta lola ko da se nista desilo, i jos se cudi kad ga novinar upita da li ima namjeru dati ostavku, i on kase sto bi ja davo ostavku nisam ja ubio bebe......... :x
O tome govorimo. Ljudi su izgubili ili nisu nikad ni imali moral, a mi - javnost, smo izgubili interse, pustili se ko tikva niz vodu!
dalmatinka

#10 Re: Balkanski politički mentalitet ili o kožnim foteljama

Post by dalmatinka »

kicky wrote:
zlatan01 wrote: U Svedskoj prosle godine padose 2 ministra tek izabrana...zbog neplacene TV pretplate!
U Finskoj ministar kulture dao ostavku jer je džaba dobio kartu za predstavu!
Naravno nije mi cilj uspoređivati stanje u skandinaviji i kod nas, ali kažem prije 17 godina slovenija je bila dio iste države i još u svom rječniku imaju izraz politički moral!!! A mi ostali i pri tome ne isključujem nikoga očito nismo stekli dovoljan civilizacijski a pri tom i politički razvoj. Danas gledam onu komemoraciju u Šibeniku i onoga kretena od ministra i ne mogu sebi doć da zumra neće da dadne ostavku, danas je i 8 vatrogasac preminuo! Kod nas bi moga naći milijun sličnih i istih primjera, ali žali bože vremena!
Danas je to radio 101 lijepo objasnio, baš za spomenutog ministra. Nisam mogla naći tekst da ga kopiram, ali bilo je rečeno otprilike, da bi on vjerojatno dao ostavku kad bi znao (ili shvatio) da su vatrogasci dio njegovog ministarstva. :? :? :? To se zove jedinica za priglupost. :-?
Area_51

Post by Area_51 »

Ta zbivanja u Hrvatskoj jesu tragedija, suosjecam sa njima, ali mislim da je ovdje tema moralnost domacih politicara, kojeg ima ako cemo se lagat i gledati u oci. Svi ti primjeri iz Skandinavije, Slovenije i drugih zemalja, za nas su daleka bajka, koja izgleda nestvarno. Sustina je sta radit sa moralom nasih. Lako je nama tipkati, pricati, jedne druge nasmijavati, ali oni nas raja oderase, uvjeravajuci kako su jako moralni. Pa onaj slucaj sa covjekom i ugusenim bebama u domu, njegovim izjavama, kako to nema veze s njim, to moze biti drustveni opis pojedinca na duznosti kod nas. Za njega moral predstavlja stranu rijec u domacem rijecniku.
kicky

Post by kicky »

Area_51 wrote:Ta zbivanja u Hrvatskoj jesu tragedija, suosjecam sa njima, ali mislim da je ovdje tema moralnost domacih politicara, kojeg ima ako cemo se lagat i gledati u oci. Svi ti primjeri iz Skandinavije, Slovenije i drugih zemalja, za nas su daleka bajka, koja izgleda nestvarno. Sustina je sta radit sa moralom nasih. Lako je nama tipkati, pricati, jedne druge nasmijavati, ali oni nas raja oderase, uvjeravajuci kako su jako moralni. Pa onaj slucaj sa covjekom i ugusenim bebama u domu, njegovim izjavama, kako to nema veze s njim, to moze biti drustveni opis pojedinca na duznosti kod nas. Za njega moral predstavlja stranu rijec u domacem rijecniku.
Tema je politička moralnost općenito i sindrom blakanske političke nemoralnosti koja se najviše reprezentira u BiH, a primjeri iz ostalih država dobor su došli da vidimo dje smo, a vala smo nidje!
Posten covjek

Post by Posten covjek »

kicky Upisano: 03/09/2007 18:08

Član od: 08 aug 2004

Mjesto: mostar, zagreb
Area_51 (citat):
Ta zbivanja u Hrvatskoj jesu tragedija, suosjecam sa njima, ali mislim da je ovdje tema moralnost domacih politicara, kojeg ima ako cemo se lagat i gledati u oci. Svi ti primjeri iz Skandinavije, Slovenije i drugih zemalja, za nas su daleka bajka, koja izgleda nestvarno. Sustina je sta radit sa moralom nasih. Lako je nama tipkati, pricati, jedne druge nasmijavati, ali oni nas raja oderase, uvjeravajuci kako su jako moralni. Pa onaj slucaj sa covjekom i ugusenim bebama u domu, njegovim izjavama, kako to nema veze s njim, to moze biti drustveni opis pojedinca na duznosti kod nas. Za njega moral predstavlja stranu rijec u domacem rijecniku.

Tema je politička moralnost općenito i sindrom blakanske političke nemoralnosti koja se najviše reprezentira u BiH ....
Cinjenice su ocite. Ali zbog cega postoji nesto takvo. Takva nemoralnost, ocito i jedna potpuna lazljivost, ne nastaju preko noci.

U drugim drzava postoje, i sprovode se, i zakoni protiv takvih nemoralnih djelatnosti. Ali ako cemo, svi mozemo biti nemoralni, ali ne i oni koje smo birali da nas "vode".

Upravo procitah duzi izvjestaj Sudstva o sudstvu u BiH, vjerojatno pretezno u Sarajevu i slicnim gradovima i gradicima: "Sud je ogledalo nemoralnog drustva". Ako je istina - a iz prve ruke sudstva moralo bi biti istina - onda je situacija nepopravljiva. Zakoni se pisu i stvaraju 600 do 700 godina, znanje, svijest razumijevanje teksta i sl. Znaci i da imas neke zakone razvijenih drzava, NE pomaze. Tko ce ih sprovoditi??!

Kao sto je jedan dugogodisnji analiticar napisao, a samo mali politicari, sudije i slicni radnici tj. federacije i BiH nisu dosli na promociju: u paklu su lazljivci pozitivni likovi.

Pa je covjek sastavio cijelu knjigu - na svim vaznijim svjetskim jezicima - o korupciji u bolesnom sudstvu "iz xvi vijeka"

Znaci takvima ne pomazu niti kritike, niti savjeti niti forumi. Da li je za cuditi da je drzava de facto i de jure protectorat i da ce vjerojatno to i ostati decenijama ili vjeke vjekovima. Ako se cudo ne desi? A pitanje je, kakva "cuda" su u "takvim nemoralnim sredinama" uopce i moguca?

Taj nemoral, u biti kriminal u beskonacnim razmjerima je na svim nivoima informacija po cijelom svijetu vec i poznat. Neke ragije tu su postale pojam nemorala u svjestkim medijima. Mozda u Bih i ne toliko. A mozda i da.

Pa i Krug99 je prije godina ustanovio: nije biH siva vec crna rupa kontinenta.
A pise i u Bibliji i u Kuranu. Kao sto se vidi drugi postovi daju jako jasne odgovore sta bi moglo a sta ne.
Area_51

Post by Area_51 »

Sve je jasno, jer i u drugim sredjenim drzavama, povremeno se pojavi po koja crna ovca koja radi vlastitog interesa, malo izgubi moral. Drustvo ga ili nju razaluje, onda se malo mediji ukljuce i eto ga, nje ili njega nema zadugo na politickoj, poslovnoj ili nekoj drugoj sceni.

Kod nas izgleda postoji jedno vece stado crnih ovaca, koji nemaju rijec moral u svojim glavama, a i sto bi imali, kad mandat sluzi da se jami sto vise. Pa da poslije ne ispadas frajer, ako nisi :-) . Ostaje je nerijesivo cudo, kako mi biraci, glasaci, sta li vec, koji smo bijele ovce, ovo da bismo se razlikovali od crnih, ali samo po boji, svaki put uspjesno izberemo niz takvih likova, bitnih samo sebi. :roll:
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Sve je jasno, jer i u drugim sredjenim drzavama, povremeno se pojavi po koja crna ovca koja radi vlastitog interesa, malo izgubi moral. Drustvo ga ili nju razaluje, onda se malo mediji ukljuce i eto ga, nje ili njega nema zadugo na politickoj, poslovnoj ili nekoj drugoj sceni.

Kod nas izgleda postoji jedno vece stado crnih ovaca, koji nemaju rijec moral u svojim glavama, a i sto bi imali, kad mandat sluzi da se jami sto vise. Pa da poslije ne ispadas frajer, ako nisi . Ostaje je nerijesivo cudo, kako mi biraci, glasaci, sta li vec, koji smo bijele ovce, ovo da bismo se razlikovali od crnih, ali samo po boji, svaki put uspjesno izberemo niz takvih likova, bitnih samo sebi.
Kakvi su "frajeri", lijepo izmanipulisu i birace i mz i koga sve ne. Koliko vidim poslije izbora su uglavnom - u 90% - zarotirali funkcije i fotelje da ih ni Interncionalni krivicni sud ne bi mogao pronaci. Ministar Ox. "otisao" iz ministarstva 6 u ministarstvo 7 i sl. vrtuske. Ako bi se zalili na rad minsitarsva (6), odes u ministarstvo (7) a tamo te ceka korupcionas koji je bio u mini (6). Tako "lopovskog" sistema nema bas nigdje drugdje na svijetu. Bagra se sastala i radi "one" stvari u foteljama. Cast izuzecima. Neke bi ipak trebalo pozvati pred sudove, ma kakvi bili.

Poslije desetak sudjenja po pojedinacnom liku netko bi se valjda i "umorio", a i narodu bi postalo jasno da su "crne ovce" prisute na sve tri strane. Na koncu konca i te "cuvene" veze izmedju nalagodavaca i ponekih sudova bi se razjasnile, Mozda je i mz vec umorna od svih tih trikova. Ostaje dakle na gladnom narodu, kao u svim demos-drustvima i zbivanjima da ipak sam pokrene sve te aktivnosti. Ma kako ih malo bilo.

I za takvu bagru postoji "lijeka". Javnim iznosenjem tog njihovog prljavog "vesa" stat ce im se u kraj. Svakako treba biti oprezan jer se vjerojanto radi o narko-dilerima opasnijim nego u Kolumbiji. A i tamo je vise "slojeva" vlasti uvezano u krijumacarske i druge zlocinacke aktivnosti.

U uredjenim drzavama je zlocin i neobavljanje sluzbene funkcije.
Post Reply