Kolt12 wrote:
Pa sad, ne iskljucujem da je tvoja majka "muslimanska", na isti nacin kao sto je moja "ortodoks", sto znaci nikako, ali opet moguce da su tvoji doselili iz Srbije, kao i Izetbegovici i da su zapravo konvertiti. Ima ih i takvih, ne puno, ali ipak ih ima. Inace kad budes aplicirala za kakav drzavni posao gdje se traze Bosnjaci, napisi u CV da si po nacionalnosti "Muslimanka" i da ti se tako i mama izjasnjava, mislim budi principjelna i ti i tvoja mama.
Nemaš ti šta "isključivati" i ili uključivati. Najbolje bi bilo "uključiti" neki aparat. Ali ne može. Ljudi nisu roboti.
Moja majka nije "muslimanska" nego je Muslimanka. Nismo iz Srbije. Iz Bosne smo. Svako povezivanje sa Srbijom smatram uvredom , svako povezivanje sa "konvertitizmom" smatram još većom uvredom.
Ne izjašnjavam se niti ja niti moja majka niti bio ko iz moje porodice Bošnjakom/akinjom zbog aplikacije za posao već zbog toga što to zbilja jesmo. Moja majka je Muslimanka a rodila je Bošnjake/inje i udata je za Bošnjaka.
Osim što se odričeš dijela vlastitog naroda i potpuno mu nelegitimno i neopravdano uskraćuješ pravo na izjašnjavanje , te mu potpuno nelegitimno i neustavno namećeš ime za koje te niko nije ovlastio da imaš pravo na isto , ti potpuno bezskrupulozno proglašavaš dio Bošnjaka i Bošnjakinja koji se ne nazivaju tako "izdajicama" a činiš i djelimično suđenje na osnovu porijekla(ovo su neke rasne teorije

) jer izgleda genetski modificirani Bošnjaci iz Srbije , Izetbegovići, i ostali valjda nisu Bošnjaci već svemirci valjda ???? Zrelo za neke fantomske genetske teorije.
To što sam uzela primjer iz vlastite porodice da bih dokazala tebi i sličnima da vaše "genetsko-imenske" teorije nikada neće piti vode , jer postoje Bošnjaci i Bošnjakinje koji se ne stide vlastitog identiteta , ne znači da sam ti ikada dozvolila da na bilo koji način sudiš o bilo kakvoj principijelnosti bilo koga iz moje porodice jer ne poznaješ nikoga i ne možeš to činiti. Nemaš pravo i nemoj to raditi. Iako je ovo forum NIJE nikakva zezancija , ako možeš druge kvalificirati kako želiš a da te niko ne upozorava , moju porodicu i mene NE MOŽEŠ jer ne znaš ništa o nama izuzev informacija koje sama prenesem i nemaš nikakva prava donositi sud. Naravno da možeš kritikovati stav ali OSOBU NE MOŽEŠ jer ne poznaješ. Ne radi to.
Na principijelnost poziva osoba koja se izjašnjava kao Bošnjak zbog aplikacije za posao u državnoj službi !!!
Pa dokle mi idemo....?
Kolt12 wrote:
Inace, ja nikome ne stavljam noz pod grlo, mislim nisam stavljao ni jednom "Jugoslovenu", koji je danas, rahmet mu dusi, svojom "pamecu" koja je slicna "pameti" tebe i tvoje majke, zavrsio u masovnoj grobnici, od "Jugoslovena" naravno.
NOŽ pominješ ti , JUGOSLOVENE pominješ ti , MASOVNE GROBNICE pominješ ti potpuno van konteksta i bez da sam pisnula o njima. Pokušajte shvatiti vi desničari u vašim uzaludnim bajkovitim raspravama i samozvanom argumentovanom pisanju da je potpuno podlo i teško, uvijek vaditi i podmetati riječi koje su tako tragično i teško pogodile NAŠ narod. PRESTANITE koristiti riječnik naše najveće tragedije u cilju promocije vaših dnevno-političkih nebuloza !!! Također , kad raspravljate DRŽITE SE teme i kada ne koristite teške riječi. Ma idete u neke škole valjda....
NIKADA VIŠE da nisi komentarisao "pamet" ili "nepamet" moje majke , moje malenkosti a nikada više da ih nisi povezao ni sa slovom m od "masovne grobnice" ni simbolički ni faktički ali nikako, jer to nema veze sa istinom. Iako je ovo forum , ove kvalifikacije su teške i molim te suzdrži se u daljoj upotrebi istih bar kad smo moja porodica i ja u pitanju jer nemamo veze sa ovim što ti pišeš. Post naravno shvatam kao uvredu u smjesta ga prijavljujem moderaciji.
Kolt12 wrote:
Sto se tice pisanog dokumenta, sta ce ti dokument kod tako talentovanog Safvet-beg Basagica, koji je o tome pisao puno prije pokusaja asimilacija, jos 1891 godine.
Znaš, Bosnjače, nije davno bilo, Sveg' mi svijeta, nema petn'est ljeta, Kad u našoj Bosni ponosnoj I junačkoj zemlji Hercegovoj, Od
Isto tako ima na netu citat Hamdije Pozderca koji upravo govori o tome, da je bolje prihvatiti i naziv "Musliman", pa krenuti od neceg.
"Musliman" je naziv za Bosnjake koji je odgovarao srpsko-hrvatskim nacional-fasistima prerusenim u komuniste, jer taj naziv onda nije ukazivao na silne asimilacije koje su se desavale sa krscanskom/hriscanskom populacijom Bosne krajem 19 stoljeca.
Prvo PROČITAJ šta se napiše pa komentariši. Nisam tražila nikakav dokument o postojanju ili istinitosti bošnjačkog naziva , tražila sam PISMENO odbijanje upotrebe imena Bošnjak od strane jugoslavenskih komunista kao odgovor na bilo čiju inicijativu - bošnjačku , francusku ili grčku da ime Bošnjak bude zvaničan naziv Bošnjaka.
Ili transkript sa sjednice ili bilo šta ? Ima li ? NEMA ?
Stoga prestanite negativan rezultat naše vlastite historijske zbunjenosti prikazati kao posljedicu komunističke ideologije. Prestanite pisati NEISTINE.
Izraz "Musliman" je predstavljao jasnu diferencijaciju u odnosu na Srbe , Hrvate i Crnogorce s obzirom da pričamo istim jezikom i treba biti zlatnim slovima upisan u historiju naše borbe za ravnopravnost i izjašnjavanje.
Kolt12 wrote:
Inace nije ni cudo sto je nekim Bosnjacima, kao tebi i tvojoj mami ispran mozak, mislim ja vas razumijem, ipak ste zrtve skoro 100-godisnje asimilacije. Je li tako govoris i izmisljenim 1954 u Novom Sadu, "srpsko-hrvatskim" jezikom?
Samo nas nemojte vi otrežnjavati. Vaše "triježnjenje" nas je dovelo do toga da smo bez konkunrencije posljednji u Evropi u privredi , nauci i obrazovanju. Samo nemojte vaditi "argumente" i slične gluposti.
Nemoj spominjati moju majku u ironičnom ili posprdnom smislu ni u šali. Niko ti to nije dozvolio. Niko.
Za tvoju informaciju govorim BOSANSKIM jezikom a taj naziv je ravnopravan za jezik koji ima četiri imena (bosanski.crnogorski,hrvatski i srpski) a koji se nekada nazivao srpskohrvatskim jezikom. Nemam ama nikakav problem ukoliko će LINGVISTI i ljudi od struke van svih POLITIČKIH manipulacija iz četiri zemlje sjesti i dogovoriti zajednički naziv za taj jezik a većina stanovništva u sve četiri zemlje ga prihvatiti. Nikakav.
Ti i dalje pričaj na bosanskom jeziku a shvati i upamti da među Bošnjacima i Bošnjakinjama postoje osobe LIBERALNE provijencije koji se nikada neće složiti sa stavovima koje si iznio a koje niti jedan sekund , niti jedan gram nisu manje Bošnjakinje ili Bošnjaci od tebe....sretno...