autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
-
ld
#1 autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Dvije najveće austrijske firme "Strabag" i "Alpine Mayreder" zajednički će graditi mrežu autoputeva kroz Republiku Srpsku (RS), ukupne dužine 432 kilometra i vrijednosti od oko tri milijarde eura, o čemu će ugovor ...
... biti potpisan 26. maja ove godine sa Vladom RS, najavio je danas premijer RS Milorad Dodik, javio je dopisnik Agencije ONASA.
ja zaista ovo ne razumijem,dobit ce koncesiju na 35 godina
po kilometru cijena autoputa bi bila oko 13.5 miliona KM
kako u rs-u moze biti 13.5 KM po kilometru,dok je na koridoru 5C sto federacija gradi,kilometar autoputa je u prosjeku oko 7 milona KM
jedino na dionici od Jablanice prema Mostaru,zbog teskog terena i potrebe gradnje mostova i tunela,cijena po kilometru ce dostici i do 20 miliona KM
u rs-u nemaju tih problema,sve je ravno,poput dionice od Visokog do Kaknja
doduse,daju koncesiju na 35 godina i ,,Starbag,, i ,,Alpine Mayreder,, ce u tih 35 godina povratiti i zaraditi na ovoj investiciji
ali nedavno sam citao intervju sa jednim stranim ekonomistom i on je konstatovao da je cak finansiranje koridora 5C jako nezahvalno,jer kada su radili studiju izvodljivosti,pokazalo se da ce biti jako tesko povratiti investiciju i ostvariti profit i to kada su u pitanju i dugorocne koncesije
kako ce te firme izvuci novac iz tih autoputeva,jer to su sve ,,slijepa crijeva,,
jedino od gradiske do Banja Luke,ali i to je jako mali promet,a pogotovo od Banja Luke do recimo Mrkonjic Grada
ja mislim da je i ovo jedna od dodikovih supljih,poput svih u zadnje dvije godine
od telekoma,pa do termoelektrane gacko,rafinerije i sve ostalo
,,naplatili,, su milijardu ili dvije i samo su dosad napravili zgradu vlade za 350 miliona KM,realna cijena te zgrade ne moze biti preko 100 miliona KM
da li dodik ,,kupuje,,socijalni mir laznim obecanjima ili ????
... biti potpisan 26. maja ove godine sa Vladom RS, najavio je danas premijer RS Milorad Dodik, javio je dopisnik Agencije ONASA.
ja zaista ovo ne razumijem,dobit ce koncesiju na 35 godina
po kilometru cijena autoputa bi bila oko 13.5 miliona KM
kako u rs-u moze biti 13.5 KM po kilometru,dok je na koridoru 5C sto federacija gradi,kilometar autoputa je u prosjeku oko 7 milona KM
jedino na dionici od Jablanice prema Mostaru,zbog teskog terena i potrebe gradnje mostova i tunela,cijena po kilometru ce dostici i do 20 miliona KM
u rs-u nemaju tih problema,sve je ravno,poput dionice od Visokog do Kaknja
doduse,daju koncesiju na 35 godina i ,,Starbag,, i ,,Alpine Mayreder,, ce u tih 35 godina povratiti i zaraditi na ovoj investiciji
ali nedavno sam citao intervju sa jednim stranim ekonomistom i on je konstatovao da je cak finansiranje koridora 5C jako nezahvalno,jer kada su radili studiju izvodljivosti,pokazalo se da ce biti jako tesko povratiti investiciju i ostvariti profit i to kada su u pitanju i dugorocne koncesije
kako ce te firme izvuci novac iz tih autoputeva,jer to su sve ,,slijepa crijeva,,
jedino od gradiske do Banja Luke,ali i to je jako mali promet,a pogotovo od Banja Luke do recimo Mrkonjic Grada
ja mislim da je i ovo jedna od dodikovih supljih,poput svih u zadnje dvije godine
od telekoma,pa do termoelektrane gacko,rafinerije i sve ostalo
,,naplatili,, su milijardu ili dvije i samo su dosad napravili zgradu vlade za 350 miliona KM,realna cijena te zgrade ne moze biti preko 100 miliona KM
da li dodik ,,kupuje,,socijalni mir laznim obecanjima ili ????
- Maraschino
#2 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
I RS je u BiH tako da je to pozitivno ali kako je krenulo, tim modernim auto-putevima ici ce taljige.

-
lunci
#3 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
genijalnoMaraschino wrote:I RS je u BiH tako da je to pozitivno ali kako je krenulo, tim modernim auto-putevima ici ce taljige.
-
Tomislav MO
#4 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Računaju na povezivanje s Hrvatskom, jedna od trasa je i Nova Gradiška - Banja Luka - Livno - Split, koja bi bila konkurencija VCld wrote: kako ce te firme izvuci novac iz tih autoputeva,jer to su sve ,,slijepa crijeva,,
- Maraschino
#5 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Sama zamisao parcijalnog gradjenja auto-puteva je glupost. Opstruisali su sve pokusaje da drzava BiH gradi mrezu auto-puteva. O tome je bilo mnogo tema.
-
ld
#6 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
bas sam o tome i razmisljaoTomislav MO wrote:Računaju na povezivanje s Hrvatskom, jedna od trasa je i Nova Gradiška - Banja Luka - Livno - Split, koja bi bila konkurencija VCld wrote: kako ce te firme izvuci novac iz tih autoputeva,jer to su sve ,,slijepa crijeva,,
ali cisto sumljam da ce to htjeti da urade,jer dodik sada opstruise 5C na drzavnom nivou,ali ce graditi kao entitet od doboja do broda
tako da sumljam da ce i nasi njemu izaci u susret za povezivanje do splita
mada je ideja dobra da bude ita dionica,kao i 5C
ali ja sve kontam da je ovo samo suplja,jer usporedi cijene gradnje u federaciji,hrvatskoj i po ovom planu u rs-u
u federaciji i hrvatskoj su slicne cijene,a u rs-u duplo skuplje
i sama koncesija na 35 godina,to je bas previse
hrvatska je uzela kredite i vjerovatno ce u nekih 20 godina,ako ne i ranije da te kredite isplati,a svi znamo kako je ljeti na autoputevima u hrvatskoj,a i autoput od zagreba do beograda je i ljeti i zimi frekventan
jedino 5C je i nekako isplatljiv
po proracunu federalne vlade,prihodi od autoputa na dionici od doboja do granice na jugu,znaci citavom duzinom,bili bi oko 200 miliona KM godisnje
to je nekih 250-300km autoputa
i to jako frekventnog autoputa i opet su strani strucnjaci skepticni po pitanju povrata investicije
a starbag bi morao godisnje da izvlaci 167 miliona,da bi u roku od 35 godina samo vrati investiciju,a gdje je zarada????
nemoguce je ostvariti frekvenciju saobracaja na tim dionicima u rs-u
ovaj post sam napisao,ne radi zluradosti da rs dobije autoput,vec o kontuiniranim dodikovim lazima o svemu
od telekoma do rafinerije
gdje su ti novci,sem one zgrade vlade sto se napravila za nenormalnu sumu novca
oni njihovi se invalidi bune,a gdje se nece buniti,u rs-u je stvarno lose
istocna bosna,istocna hercegovina to je pustos stroga
nikakva ulaganja,omladina odlazi za srbiju,a ljudi i dalje slijepo vjeruju dodiku
rijeci su uvijek bile jeftine,na dijelima se ljudi vide
- seln
#7 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Na zvanicnoj stranici strabag ag nema ni rijeci o izgradnji autoputeva u rs.
- Frane-x
#8 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Meni je općenito bezveze da se prodaje šuplja priča o nekakvoj MREŽI autoputeva u BiH, jer BiH ima kronični manjak kilometara i običnih asfaltiranih cesta, a postojeće lokalne i magistralne ceste su najčešće neodržavane i u vrlo lošem stanju.
Osim VC, nema govora o isplativosti gradnje bilo kojih drugih pravaca u dogledno vrijeme.
Ne znam kakve su cijene regionalnih cesta a i ne da mi se googlat, al mislim da je cijena kilometra obične asfaltirane regionalne ceste vjerojatno i preko 10 puta manja od cijene 1km autoceste. (autocesta 3x šira + trebaju tuneli, nadvožnjaci (jer ne smije imati zavoje koje obilaze svako brdašce )....+ sigurnost, infrastruktura, održavanje, elektronička oprema...).
E sad birajte, jedna neisplativa autocesta poput Doboj-Banja Luka ... ili deset novih finih regionalnih cesta iste dužine, glatkih i bez rupa
, za ugodnu vožnju.
Mislim ono... presmiješno je čitati o autocesti Mrkonjić Grad-Split, (frekvencija: 1 automobil na dan?), kada u isto vrijeme ima npr. onaj kozji put od Sarajeva do Tuzle.
(ako se nešto novo tamo sagradilo, neka me netko ispravi).
Osim VC, nema govora o isplativosti gradnje bilo kojih drugih pravaca u dogledno vrijeme.
Ne znam kakve su cijene regionalnih cesta a i ne da mi se googlat, al mislim da je cijena kilometra obične asfaltirane regionalne ceste vjerojatno i preko 10 puta manja od cijene 1km autoceste. (autocesta 3x šira + trebaju tuneli, nadvožnjaci (jer ne smije imati zavoje koje obilaze svako brdašce )....+ sigurnost, infrastruktura, održavanje, elektronička oprema...).
E sad birajte, jedna neisplativa autocesta poput Doboj-Banja Luka ... ili deset novih finih regionalnih cesta iste dužine, glatkih i bez rupa
Mislim ono... presmiješno je čitati o autocesti Mrkonjić Grad-Split, (frekvencija: 1 automobil na dan?), kada u isto vrijeme ima npr. onaj kozji put od Sarajeva do Tuzle.
Last edited by Frane-x on 28/03/2008 01:20, edited 2 times in total.
- Kurt_Kombajn
#9 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
treba se zapitati koliko treba mnogo jacim drzavama da izgrade 432 km autoputa...hrvatskoj, austriji, americi?Dvije najveće austrijske firme "Strabag" i "Alpine Mayreder" zajednički će graditi mrežu autoputeva kroz Republiku Srpsku (RS), ukupne dužine 432 kilometra i vrijednosti od oko tri milijarde eura, o čemu će ugovor ...
a gdje je srpska republjik?
na stranu to da im je prijetila propast ako isplate tri miliona maraka alagicu sto ih je tuzio u trebinju, a sad cemo se razbacivati sa tri milijarde eura.
suplja prico moja, supljina si mog zivota.
- gospodar kuglastih munja
#10 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Standard puta se odredjuje frekvencijom saobracaja. Za autoput bi frekvencija trebala biti preko 50 000 vozila mjesecno. Ali je fakat da BiH nedostaje u ovom trenutku bar 1000km autoputa kad bi sve funkcionisalo evropskim tempom.
- cogni
#11 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Sigurno je da koncesionar nece raditi tako da bude prisutan rizik od gubitka. Naravno, nisam vidio ugovor ali vjerujem da postoje klauzule koje garantiraju koncesionaru da ce zaraditi na cijelom poslu. Vjerojatno da je predvidjeno produzenje koncesije ili tako nesto.ld wrote: po proracunu federalne vlade,prihodi od autoputa na dionici od doboja do granice na jugu,znaci citavom duzinom,bili bi oko 200 miliona KM godisnje
i to jako frekventnog autoputa i opet su strani strucnjaci skepticni po pitanju povrata investicije
a starbag bi morao godisnje da izvlaci 167 miliona,da bi u roku od 35 godina samo vrati investiciju,a gdje je zarada????
Mozda je u ove tri milijarde ukljucena i dionica Banja luka-Gradiska kao i novac za otkup zemljista, ali to nije jasno receno. Svakako da je brojka velika, pogotovo sto nisam siguran da ce svih 432km biti autoput, cini mi se da je bilo govora da ce dio biti brza cesta (mozda dio do Bijeljine, preko Brckog, ali to samo nagadjam). Nista od ovoga ne garantiram.
Banjaluka-Gradiska je prometna. A ako se poveze sa Splitom, mislim da ce autoput Split-Laktasi-Johovac i dalje na Vc donijeti dosta prometa, pogotovo ljeti. Jedini pravo slijepo crijevo je prema Bosanskom Novom, ali i odande postoje neke perspektive za povezivanje (Sisak?, Karlovac?, Bihac i dalje do otochca?).
Ono sto je najvaznije, cak i ako se autoput ne moze dovoljno brzo isplatiti direktno kroz putarine, njegov indirektni utjecaj na ekonomiju je takav da ga svakako treba graditi makar se koncesionar isplacivao 200 godina.
- cogni
#12 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Kada se vozish autoputem ne vidim da ti je jako bitno da li je gradjen na nivou drzave ili entiteta. RS je htjela da sama gradi autoputeve na svojoj teritoriji i ja ne vidim sta je tu problem. Naravno, ako bude odugovlacila sa svojim dijelom Vc onda je to za svaku osudu.Maraschino wrote:Sama zamisao parcijalnog gradjenja auto-puteva je glupost. Opstruisali su sve pokusaje da drzava BiH gradi mrezu auto-puteva. O tome je bilo mnogo tema.
Sjetih se josh necega, ono sto je losha vijest, vishe se ne pominje pravac Sarajevo-Visegrad preko Rogatice koji je trebao biti barem brza cesta. Taj bi se pravac spojio sa srbijanskom autocestom preko Uzica. A bilo bi lijepo da srbijanci kasnije izgrade pravac Cacak-Nish.
Izvinte za malo mastanja, mi sto ne volimo avione opsjednuti smo ponekad autocestama.
- burekodsira
#13 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
nema to vise sad je u planu direktan put sarajevo gorazde pa dalje nek gradi gdje kome trebacogni wrote:Kada se vozish autoputem ne vidim da ti je jako bitno da li je gradjen na nivou drzave ili entiteta. RS je htjela da sama gradi autoputeve na svojoj teritoriji i ja ne vidim sta je tu problem. Naravno, ako bude odugovlacila sa svojim dijelom Vc onda je to za svaku osudu.Maraschino wrote:Sama zamisao parcijalnog gradjenja auto-puteva je glupost. Opstruisali su sve pokusaje da drzava BiH gradi mrezu auto-puteva. O tome je bilo mnogo tema.
Sjetih se josh necega, ono sto je losha vijest, vishe se ne pominje pravac Sarajevo-Visegrad preko Rogatice koji je trebao biti barem brza cesta. Taj bi se pravac spojio sa srbijanskom autocestom preko Uzica. A bilo bi lijepo da srbijanci kasnije izgrade pravac Cacak-Nish.
Izvinte za malo mastanja, mi sto ne volimo avione opsjednuti smo ponekad autocestama.
-
paratrooper
#14 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
mnogo vaznija dionica je Sa - Tz. Koliko citam za mnoge je srbija neprijatelj No 1, i sta sad ?cogni wrote:vishe se ne pominje pravac Sarajevo-Visegrad preko Rogatice koji je trebao biti barem brza cesta. Taj bi se pravac spojio sa srbijanskom autocestom preko Uzica. A bilo bi lijepo da srbijanci kasnije izgrade pravac Cacak-Nish.
Treba napraviti brzu cestu do Srbije kako bi mogli dovuc brzo tenkove do sarajeva
- cogni
#15 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Sto je to direktan put?burekodsira wrote:
nema to vise sad je u planu direktan put sarajevo gorazde pa dalje nek gradi gdje kome treba
- cogni
#16 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Onu dionicu bi gradila RS. Time bi Sarajevo bilo povezano sa Sofijom, Solunom, Istambulom, da ne kazem Carigradom.paratrooper wrote:
mnogo vaznija dionica je Sa - Tz. Koliko citam za mnoge je srbija neprijatelj No 1, i sta sad ?
Treba napraviti brzu cestu do Srbije kako bi mogli dovuc brzo tenkove do sarajeva
Tenkovima ne treba autocesta, a i za njih je cestarina preskupa.
-
ld
#17 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
cogni wrote:Sigurno je da koncesionar nece raditi tako da bude prisutan rizik od gubitka. Naravno, nisam vidio ugovor ali vjerujem da postoje klauzule koje garantiraju koncesionaru da ce zaraditi na cijelom poslu. Vjerojatno da je predvidjeno produzenje koncesije ili tako nesto.ld wrote: po proracunu federalne vlade,prihodi od autoputa na dionici od doboja do granice na jugu,znaci citavom duzinom,bili bi oko 200 miliona KM godisnje
Mozda je u ove tri milijarde ukljucena i dionica Banja luka-Gradiska kao i novac za otkup zemljista, ali to nije jasno receno. Svakako da je brojka velika, pogotovo sto nisam siguran da ce svih 432km biti autoput, cini mi se da je bilo govora da ce dio biti brza cesta (mozda dio do Bijeljine, preko Brckog, ali to samo nagadjam). Nista od ovoga ne garantiram.
Banjaluka-Gradiska je prometna. A ako se poveze sa Splitom, mislim da ce autoput Split-Laktasi-Johovac i dalje na Vc donijeti dosta prometa, pogotovo ljeti. Jedini pravo slijepo crijevo je prema Bosanskom Novom, ali i odande postoje neke perspektive za povezivanje (Sisak?, Karlovac?, Bihac i dalje do otochca?).
Ono sto je najvaznije, cak i ako se autoput ne moze dovoljno brzo isplatiti direktno kroz putarine, njegov indirektni utjecaj na ekonomiju je takav da ga svakako treba graditi makar se koncesionar isplacivao 200 godina.
navedeno je 432 km,ali autoputa i brzih cesta,niko dosad nije naveo koliko ce zaista biti autoputa
vlada rs-a je na sebe preuzela otkup zemljista i jedan od uslova ja da vlada zavrsi autoput od banja luke do gradiske i da taj autoput udje u ugovor i pripadne stabagu narednih 35 godina,kao neki vid garancije
cijena same izgradnje je 3 milijarde eura za 432 km autoputa i brzih cesta
to je fakat previse
u federaciji ovo sto su dosad napravili autoputa,cijena po kilometru je 7 milona maraka
u rs je duplo skuplje,a s obzirom da dosad nije navedeno koliko ce biti brzih cesta,a koliko autoputa,moze ispasti i 3 puta skuplje
a i sam koncesija je upitna
ja kad sam dole u bosni,obilazim dosta,pa je velika razlika u frekvenciji saobracaja izmedu federacije i rs-a
od doboja do mostara,je jako,jako frekventno i opet je veliki upitnik da li je isplatljivo graditi Vc
a od doboja do broda ili od banja luke do mrkonjica,ili istocna bosna,ja kad idem za dubrovnik,uvijek idem na focu,preko trebinja,nema zive duse,mogu se i satima voziti,u po bijela dana,da nevidim ni jedno auto
mislim da je i ovo velika dodikova laz,kao i ostale i da ce narednu godinu,eventualno za dvije,kada ga sve ovo poklopi,da ce morati da se iseli na dedinje
-
paratrooper
#18 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
ja sam za ako mene pitascogni wrote:Onu dionicu bi gradila RS. Time bi Sarajevo bilo povezano sa Sofijom, Solunom, Istambulom, da ne kazem Carigradom.paratrooper wrote:
mnogo vaznija dionica je Sa - Tz. Koliko citam za mnoge je srbija neprijatelj No 1, i sta sad ?
Tenkovima ne treba autocesta, a i za njih je cestarina preskupa.
samo pozitiva care , nema svadje bar dok se nesto gradi
- Drvosjeca iz Dejcica
#19 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Vjerovatno da ce se graditi ti putevi u R.S-u, osim ako Mile nesto ne za*hebe. Medjutim moram reci da su u F.BIH vec u izgradnji naplatne kucice, da je put u vrlo solidnom stanju, svakodnevno se vidi sluzba za odrzavanje sto je sve skupa za pohvalu. Cetvrta dionica do Kaknja (9,4km ukupno 64,5 miliona KM) se vec uveliko gradi i sto je najvaznije sve je izgradjeno vlastitim sredstvima bez marke zaduzenja; smatram da je ovo veci uspjeh nego sama gradnja dosadasnjih dionica.
- cogni
#20 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Sve zavisi od toga kako definiramo isplativost. Ako gledamo sa strane koncesionara koji mora da isplati cijelu trasu i da zaradi, i to sve za 30 godina onda mnogo toga nije isplativo. Ali ako gledamo interes drzave i na isplativost gledamo kroz to da li se od cestarina put moze odrzavati u dobrom stanju, ne vodeci racuna o zaradi ili direktnom povratu sredstava onda je puno toga isplativo. Ako ne direktno, autoput se kroz ekonomski napredak sigurno isplati, a na koncu kvalitet zivota svih gradjana se popravlja.ld wrote: ja kad sam dole u bosni,obilazim dosta,pa je velika razlika u frekvenciji saobracaja izmedu federacije i rs-a
od doboja do mostara,je jako,jako frekventno i opet je veliki upitnik da li je isplatljivo graditi Vc
a od doboja do broda ili od banja luke do mrkonjica,ili istocna bosna,ja kad idem za dubrovnik,uvijek idem na focu,preko trebinja,nema zive duse,mogu se i satima voziti,u po bijela dana,da nevidim ni jedno auto
Sve ovo govorim o osnovnoj mrezi autoputeva, ne o tome da se treba graditi izmedju svaka dva grada.
-
ld
#21 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
u federaciji se stvorio momentum,svake godine sa radi oko 10 km autoputa i to kao sto kazes bez zaduzenjaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Vjerovatno da ce se graditi ti putevi u R.S-u, osim ako Mile nesto ne za*hebe. Medjutim moram reci da su u F.BIH vec u izgradnji naplatne kucice, da je put u vrlo solidnom stanju, svakodnevno se vidi sluzba za odrzavanje sto je sve skupa za pohvalu. Cetvrta dionica do Kaknja (9,4km ukupno 64,5 miliona KM) se vec uveliko gradi i sto je najvaznije sve je izgradjeno vlastitim sredstvima bez marke zaduzenja; smatram da je ovo veci uspjeh nego sama gradnja dosadasnjih dionica.
nije dobro ni to,ali nek se radi i svake godine je sve vise
po svim procjenama,moglo bi u narednim godinama da se ubrza izgradnja koridora Vc
i po nekim procjenama,isplatice se u nekih 20 godina
doduse federalana vlada je donijela interesantan zakljucak
da prodaju telekom i da dio od prodaje uloze u autoput,a dio u investicionu banku
jer autoput od doboja do juga zemlje bi donosio oko 200 miliona godisnje
a sada telekom ostvaruje oko 180 miliona godisnje
tako da imaju dobru racunicu
ali to je samo koridor Vc,koji ima frekvenciju saobracaja
ne znam kako moze da se isplati bilo kome da gradi u rs-u,tamo su vecina pravaca ,,slijepo crijevo,,
ja se nadam da ce za 5 godina napraviti i oni i mi autoputeve i da ce se otvroiti radna mjesta i da se narod zaposli i da krene nabolje svima
ali ja mislim da je ovo stroga suplja od strane dodika i da on kupuje vrijeme
i sto je najgore srbi mu vjeruju,a i pri tome on nas maksimalno blokira
da nije njegove blokade,ove godine su mogle firme da izadju na teren i da u citavoj duzini koridora da se pocne graditi
a ne ovako korak po korak
ako fedracija ovako nastavi do 2010 ce dogurati do zenice sa autoputem,nije to nikako dobro,ali bar postoji nada da se sada stvorio momentum pa da dodje do povecanja intenziteta gradnje na vise dionica istovremeno
- Corvus
#22 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
joj suplja da ne moze suplje biti
oprace se par miliona... svakom po par i eto
i opet ce se pred izbore graditi kule i gradovi...
standard
put od BL do granice sa Hrvatskom se gradi vec 20 godina
hehehhe
toliko o tome
a kad bi se vec gradilo, meni bi bilo logicnije da se pravi autoput da uveze BL i SA i BL i MO jer je realno gledajuci i prometnije=>isplatnije
ali kod nas se ne radi nista logicno ... pa nek se gradi put od novog grada do bijeljine!!!
mislim... wtf
al .. aj neka.
oprace se par miliona... svakom po par i eto
i opet ce se pred izbore graditi kule i gradovi...
standard
put od BL do granice sa Hrvatskom se gradi vec 20 godina
hehehhe
toliko o tome
a kad bi se vec gradilo, meni bi bilo logicnije da se pravi autoput da uveze BL i SA i BL i MO jer je realno gledajuci i prometnije=>isplatnije
ali kod nas se ne radi nista logicno ... pa nek se gradi put od novog grada do bijeljine!!!
mislim... wtf
al .. aj neka.
- cogni
#23 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Da li je par ili nepar nije bitno, ali ako ukradu manje od 100 miliona mozemo smatrati da su bili skromni.Corvus wrote: oprace se par miliona... svakom po par i eto
BL i SA(MO) ce biti povezani preko Doboja, ako uzmemo u obzir reljef nije to tako losa trasa za povezivanje ova dva grada.a kad bi se vec gradilo, meni bi bilo logicnije da se pravi autoput da uveze BL i SA i BL i MO jer je realno gledajuci i prometnije=>isplatnije
- Drvosjeca iz Dejcica
#24 Re: autoput u rs-u,laz ili stvarnost???
Pute prema Zenici je jako prometan, vjerovatno jedan od najprometnijih u BiH, dobar dio od naplate putarine ce se usmjeriti u gradnju novih kilometara. Ne kazem da samo na taj nacin, vlastitim sredstvima, trebamo graditi autoputeve i brze ceste, ali ja kao obican gradjanin pozdravljam razvoj zemlje pa makar to bilo i na ovakav nacin. Nema sumnje da u izgradnju koridora 5C, ili kako se vec zove, treba ukljuciti i velike korporacije uz koncesiju, kredite i ostale modele primjenjene u okolnim zemljama, ali drago mi je sto barem u F.BiH ima firmi koje su pokazale da imaju kapaciteta za ovako velike projekte i za to od mene imaju ogroman respekt.ld wrote:u federaciji se stvorio momentum,svake godine sa radi oko 10 km autoputa i to kao sto kazes bez zaduzenjaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Vjerovatno da ce se graditi ti putevi u R.S-u, osim ako Mile nesto ne za*hebe. Medjutim moram reci da su u F.BIH vec u izgradnji naplatne kucice, da je put u vrlo solidnom stanju, svakodnevno se vidi sluzba za odrzavanje sto je sve skupa za pohvalu. Cetvrta dionica do Kaknja (9,4km ukupno 64,5 miliona KM) se vec uveliko gradi i sto je najvaznije sve je izgradjeno vlastitim sredstvima bez marke zaduzenja; smatram da je ovo veci uspjeh nego sama gradnja dosadasnjih dionica.
nije dobro ni to,ali nek se radi i svake godine je sve vise
po svim procjenama,moglo bi u narednim godinama da se ubrza izgradnja koridora Vc
i po nekim procjenama,isplatice se u nekih 20 godina
doduse federalana vlada je donijela interesantan zakljucak
da prodaju telekom i da dio od prodaje uloze u autoput,a dio u investicionu banku
jer autoput od doboja do juga zemlje bi donosio oko 200 miliona godisnje
a sada telekom ostvaruje oko 180 miliona godisnje
tako da imaju dobru racunicu
ali to je samo koridor Vc,koji ima frekvenciju saobracaja
ne znam kako moze da se isplati bilo kome da gradi u rs-u,tamo su vecina pravaca ,,slijepo crijevo,,
ja se nadam da ce za 5 godina napraviti i oni i mi autoputeve i da ce se otvroiti radna mjesta i da se narod zaposli i da krene nabolje svima
ali ja mislim da je ovo stroga suplja od strane dodika i da on kupuje vrijeme
i sto je najgore srbi mu vjeruju,a i pri tome on nas maksimalno blokira
da nije njegove blokade,ove godine su mogle firme da izadju na teren i da u citavoj duzini koridora da se pocne graditi
a ne ovako korak po korak
ako fedracija ovako nastavi do 2010 ce dogurati do zenice sa autoputem,nije to nikako dobro,ali bar postoji nada da se sada stvorio momentum pa da dodje do povecanja intenziteta gradnje na vise dionica istovremeno