Autoput - Raspodijela Putarine

Post Reply
bstampa

#1 Autoput - Raspodijela Putarine

Post by bstampa »

Bas jucer procitah na Dnevnom Avazu da je donesena odluka o raspodijeli prihoda za daljnju izgradnju autoputeva, koja glasi ovako:

Federaciji BiH 59 posto, RS 39 i Brcko Distriktu BiH dva posto od putarine.

Sto ce reci od 55 miliona maraka prikupljinih od putarine od Sarajeva do Zenice ce 39% ici na racun Republike Srpske i 2% na racun Distrikta Brcko. Koliko sam upoznat Republika Srpska i Federacija BiH imaju posebne budzete iz kojih grade u svojim entitetima, tako Republika Srpska od poreznika ubire porez od kojeg Direkcija Puteva Srpske nije napravila ni jedan funkcionalni kilometar autoputa koji se vec radi dugi niz godina od Bosanske Gradiske do BanjaLuke, sto ce reci da nisu naplatiti ili zaradili niti jedne jedine konvertibilne marke ali ce za taj nerad biti nagradjeni novcem od Sarajevo-Zenica putarine tacnije 21 milion i 450 hiljada konvertibilnih maraka koji ce leci na racun Dodikove vlade da i dalje sebi prave zgrade i kuce po BanjaLuci.

Opet gledam jadnog Silajdzica koji je namolio Kuvajcane da daju 30 miliona Eura za daljnju izgradnju dionica i to uz veoma povoljnu kamatu od 2%, nesto ne zamislivo u zapadnom svijetu. Znaci Bosnje mole za kredite po svijetu da bi kad se napravi to malo puta od putarina odvajalo i stavljalo na racun ljudima koji rade protiv te iste BiH!!!

Mislim jel ovo neka zajebancija ili smo mi Bosnjaci tolike budale da jos Dodiku uplacujemo pare na racun??? Jel ovo neki Harac ili mafijaski Raket kojim bi se ljudi koji rade protiv BiH na taj nacin zadrzali u BiH???

Ako jeste, eh pa jadni smo mi onda!!!
asimze

#2 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by asimze »

Da li je to raspodjela para koja se ubire prodajom goriva ili putarine ????
Delfin27

#3 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Delfin27 »

Mislim da je u pitanju novac od državnog poreza na gorivo koji iznosi 10 feninga po litri i ubire se na cijeloj teritoriji BiH. A putarina na dijelu autoceste SA-ZE je više nego simbolična negdje oko 12 mil. godišnje i ona ide u budžet FBiH, tačnije Federalnoj direkciji za puteve/autoputeve.
Hendrix

#4 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Hendrix »

Kakvi smo jadovi ne bi me čudilo da ide 99% na račun gospodina Dodika , 1% Federaciji i 1% Distriktu.
Ovo je još i dobro, naravno sada će udariti iz RS-a kako je to nepravedno, jer jebiga, mi u Federaciji plaćamo i tv pretplatu, i ratni dug plina koji su oni većinom trošili i još ko zna koliko sranja koje ne bi trebali.
Haris.ba

#5 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Haris.ba »

Bile su odlicne ideje. Da se placa prema mjestu registracije auta, ili jos bolja da se placa prema mjestu kupovine goriva(jer to je porez na gorivo sa ciljem pravljenja autoputeva). Srbi nisu pristali. Ne odustaju od ideje da bude po osnovu odnosa planiranih autocesta rs-a i federacije. Pa su tu sabrali sve moguce i nemoguce autoceste koje planiraju. Ne znam gdje nadjose da hoce 1400 kilometara autoceste i brze ceste.
Prpa.ba

#6 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Prpa.ba »

Bratstvo i jedinstvo sa kmetovima iz RS-a je skup biznis. Jos jedna velika pobjeda na polju borbe protiv entitetskih podjela :mrgreen:
pengpeng

#7 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by pengpeng »

Mene uvijek ucilli kao dijete da ne sjece razanj, ako je zec u potoku.
Tako i ima smisla raspodjela sredstava utetih od putarine, a autoputa skoro pa nigdje.
kanoute

#8 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by kanoute »

bstampa wrote:Bas jucer procitah na Dnevnom Avazu da je donesena odluka o raspodijeli prihoda za daljnju izgradnju autoputeva, koja glasi ovako:

Federaciji BiH 59 posto, RS 39 i Brcko Distriktu BiH dva posto od putarine.

Sto ce reci od 55 miliona maraka prikupljinih od putarine od Sarajeva do Zenice ce 39% ici na racun Republike Srpske i 2% na racun Distrikta Brcko. Koliko sam upoznat Republika Srpska i Federacija BiH imaju posebne budzete iz kojih grade u svojim entitetima, tako Republika Srpska od poreznika ubire porez od kojeg Direkcija Puteva Srpske nije napravila ni jedan funkcionalni kilometar autoputa koji se vec radi dugi niz godina od Bosanske Gradiske do BanjaLuke, sto ce reci da nisu naplatiti ili zaradili niti jedne jedine konvertibilne marke ali ce za taj nerad biti nagradjeni novcem od Sarajevo-Zenica putarine tacnije 21 milion i 450 hiljada konvertibilnih maraka koji ce leci na racun Dodikove vlade da i dalje sebi prave zgrade i kuce po BanjaLuci.

Opet gledam jadnog Silajdzica koji je namolio Kuvajcane da daju 30 miliona Eura za daljnju izgradnju dionica i to uz veoma povoljnu kamatu od 2%, nesto ne zamislivo u zapadnom svijetu. Znaci Bosnje mole za kredite po svijetu da bi kad se napravi to malo puta od putarina odvajalo i stavljalo na racun ljudima koji rade protiv te iste BiH!!!

U REDU JE RAJA,SMIRITE SE:)

ne uzima dodick pare od naseg dijela autoputa sa-ze, ovo je raspodijela para od goriva,dont sikirli, jesmo debili ali ovoliki nismo,tako da no sikiriki:)))

Mislim jel ovo neka zajebancija ili smo mi Bosnjaci tolike budale da jos Dodiku uplacujemo pare na racun??? Jel ovo neki Harac ili mafijaski Raket kojim bi se ljudi koji rade protiv BiH na taj nacin zadrzali u BiH???

Ako jeste, eh pa jadni smo mi onda!!!
1gorstak

#9 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by 1gorstak »

pengpeng wrote:Mene uvijek ucilli kao dijete da ne sjece razanj, ako je zec u potoku.
Tako i ima smisla raspodjela sredstava utetih od putarine, a autoputa skoro pa nigdje.
Novi Zakon o akcizama, koji se primjenjuje od 1.jula, predvidio je uvođenje dodatne putarine u iznosu od 10 feninga po litri derivata i taj iznos se uplaćuje na poseban podračun jedinstvenog računa UIOBiH. Sredstva prikupljenja po tom osnovu trebalo bi da se iskoriste za izgradnju modernih saobraćajnica u BiH. LINK

Putarina se placa sa svakom litrom kupljenog goriva.
kanoute

#10 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by kanoute »

sto sam lose odradio ovaj citat hehehehe nidje veze , uglavnom ne uzima nam DO-DICK pare , ovo je od goriva procenat
pengpeng

#11 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by pengpeng »

1gorstak wrote:
Putarina se placa sa svakom litrom kupljenog goriva.
OK moja greska, odnosno postavljac pogresno poceo, po njegovom postu se radi o putarini za autoput.
ljekar

#12 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by ljekar »

sta rŠ 39 posto :x
mrtva kokoš

#13 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by mrtva kokoš »

ljekar wrote:sta rŠ 39 posto :x
ma suti dobro je bili su 49% vidis da su se smanjili :mrgreen:
limeni

#14 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by limeni »

sta ima veze sto rs prima neki dio para i tako ovisi od drzave, ovako ce se samo postici da ce federacija ucjenivati rs jer su u rs-u vec sve prodali,ostalo je samo ime :D
Co0l

#15 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Co0l »

Hajd ba sta se sikirate gdje ce pare,nek idu gdje god hoce,pa nije beg cicija :lol: :lol: I nece nikad ni bit!!! :dance: :dance:
vivaldi

#16 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by vivaldi »

Haris.ba wrote:Bile su odlicne ideje. Da se placa prema mjestu registracije auta, ili jos bolja da se placa prema mjestu kupovine goriva(jer to je porez na gorivo sa ciljem pravljenja autoputeva). Srbi nisu pristali. Ne odustaju od ideje da bude po osnovu odnosa planiranih autocesta rs-a i federacije. Pa su tu sabrali sve moguce i nemoguce autoceste koje planiraju. Ne znam gdje nadjose da hoce 1400 kilometara autoceste i brze ceste.
Sve je to dobro dok Mile placa iz svog rezervoara 30 hiljada penzionera koji su penziju fakticki zaradili na teritoriji FBiH. Da se u tom slucaju igra fair play federalni MIO/PIO bi propo ko zeton. Samo to je taboo tema na 51% pa o tome mnogi nista i ne znaju, ali cini mi se da si ti dobar sa ekonomijom pa vjerovatno znas o cemu pricam..
sodom

#17 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by sodom »

Govoriš o protjeranim ljudima iz istočne bosne?
Šta misliš koliko bi izdržao dodo budzet sa svima onima koji su zaradili penzije na 49% teritorija?
osa

#18 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by osa »

to bi trebalo po popisu iz 1991....
samo malo

#19 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by samo malo »

Hendrix wrote:Kakvi smo jadovi ne bi me čudilo da ide 99% na račun gospodina Dodika , 1% Federaciji i 1% Distriktu.
U tom slucaju nebi bili jadovi, vec svjetska senzacija, osma dimenzija, dolazili bi turisti iz Kine i Argentine da vide to svjetsko cudo od drzave koja obara zakone matematike :wink:
Hrast

#20 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Hrast »

sodom wrote:Govoriš o protjeranim ljudima iz istočne bosne?
Šta misliš koliko bi izdržao dodo budzet sa svima onima koji su zaradili penzije na 49% teritorija?
Ne treba im, sljakaju sirom planete. Evo moj stari ce za onih dvaestpet godina radnog staza zaradjenog u RSu primiti - ako bogda - stotinjak maraka. A ovdje u K.u.K. minimanac jer ne moze da sakupi dovoljno godina pa makar radio do osamdesete.
Last edited by Hrast on 27/07/2010 13:29, edited 2 times in total.
Hrast

#21 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by Hrast »

Nego, hoce li vise sta biti od tog autoputa? Imo sam 16 godina kad mi je rodjak u Banovicima krajem 96. otkrio javnu tajnu da ce ispod njegove kuci uskoro prolaziti autoput! :D

Doduse, nek ne prolazi kroz sumski dio zemlje pa kako god! :mrgreen:
mO k3

#22 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by mO k3 »

bas sam nekidan proso pored tog famoznog puta Banjaluka- Bosanska Gradiska u visini Laktasa i primjetio sam jos ima nekih radova na autoputu....i jos sam zapazio da je pocela rasti trava..... na sred ceste...
sodom

#23 Re: Autoput - Raspodijela Putarine

Post by sodom »

Hrast wrote:
sodom wrote:Govoriš o protjeranim ljudima iz istočne bosne?
Ne treba im, sljakaju sirom planete. Evo moj stari ce za onih dvaestpet godina radnog staza zaradjenog u RSu primiti - ako bogda - stotinjak maraka. A ovdje u K.u.K. minimanac jer ne moze da sakupi dovoljno godina pa makar radio do osamdesete.
nashwille nije te bilo od one šamotne peći :D :lol:
jebiga, šta da ti kažem,šuti nek ne puca, biće autoput.
Post Reply