Autonomija Sandzaka
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#701 Re: Autonomija Sandzaka
Није писмен онај ко не зна писати и читати ћирилицу!
Дефиниција писмености изгледа, отприлике, овако:
Писмен је онај ко зна написати и прочитати неки сувисли састав од десетак реченица на оба службена (Званична: латиница и ћирилица) писма у држави Босни и Херцеговини.
Један мој бивши пријатељ постао високи полицијски чиновник, функционер у Рогатици (рс), па му одредило да мора имати секретарицу. Конкурс, интервенције за посао са разних страна типа, узми моју свастику, моју родицу...и све те интервенције садржале су констатације да је ''она велика Српкиња,...крштена'',...тако то и томе слично.
Закаже тај мој бивши пријатељ, високи полицијски функционер из Рогатице као неко тестирање, па им каже у уводу:
-Ја ћу да диктирам, а ви записујте, па ћемо оцјенити квалитет и брзину записивања диктата,...али, молим вас,.. пишите ћирилицом!
Јаднице, оне неизабране нису била спремне, па их је више од пола напустило тестирање - одустале од евентуалног посла.
Дефиниција писмености изгледа, отприлике, овако:
Писмен је онај ко зна написати и прочитати неки сувисли састав од десетак реченица на оба службена (Званична: латиница и ћирилица) писма у држави Босни и Херцеговини.
Један мој бивши пријатељ постао високи полицијски чиновник, функционер у Рогатици (рс), па му одредило да мора имати секретарицу. Конкурс, интервенције за посао са разних страна типа, узми моју свастику, моју родицу...и све те интервенције садржале су констатације да је ''она велика Српкиња,...крштена'',...тако то и томе слично.
Закаже тај мој бивши пријатељ, високи полицијски функционер из Рогатице као неко тестирање, па им каже у уводу:
-Ја ћу да диктирам, а ви записујте, па ћемо оцјенити квалитет и брзину записивања диктата,...али, молим вас,.. пишите ћирилицом!
Јаднице, оне неизабране нису била спремне, па их је више од пола напустило тестирање - одустале од евентуалног посла.
-
luckypot
#702 Re: Autonomija Sandzaka
Nije pitanje sta je Milosevic radio, nego sto ga 'patrijarh' podrzava - da ne bi googlao po netu, ona slika 'patrijarha' s Karadzicem, i 'vladike' Kacavende s Mladicem sve govoriBikonja wrote:Da, Sloba bez blagoslova patrijarha ne bi ni otisao u Dejtonluckypot wrote:
Pravoslavlje skromno i nenametljio - koje pravoslavlje konkretno? Srpsko - skromno i nenemetljivo![]()
Samo da podsjetim da je onaj umrli patrijarh pavle dao ovlastenje u spc-a Milosevicu da pregovara u ime srpskog naroda u Dejtonu - toliko o 'nenametljivosti', ovlastiti ratnog zlocinca.
A da li je o pribojavanju ili ne, naravno da jeste - da je situacija drugacija, vraga bi se vodili toliki pregovori s Muslimanima na sve strane. Sto niko ne pregovara s Armencima, i oni su prezivjeli tragediju? Jednostavno.
A sto se tice cirilice, stvarno moram te pitati kome to treba, ako ne planira zivjeti u Rusiji?![]()
Cirilica treba svakom pismenom coveku u ovoj regiji, jer su mnoge knjige stampane na njoj... al posto ti slabo citas...citaj samo latinicu...ionako slabo citas...
Mozemo naravno spomenuti i silne popove koji su bili predvodnici koljaca zena i djece (Djujic itd.), pa onda recimo one sto se rutinski bave silovanjima (opet Kacavenda), a sve to uz puni blagoslov SPC-a u smislu 'sta ces, malo se djeca zabavljaju i cine bogougodno djelo' .
-
Bikonja
#703 Re: Autonomija Sandzaka
Rekao sam da ima sljama pod mantijama, kao i dobrih ljudi, pravih duhovnika...ne moze se nista generalizovati. Crkva je u to vreme bila u duhovnoj krizi, kao i sam narod, sve je to povezano.luckypot wrote:
Nije pitanje sta je Milosevic radio, nego sto ga 'patrijarh' podrzava - da ne bi googlao po netu, ona slika 'patrijarha' s Karadzicem, i 'vladike' Kacavende s Mladicem sve govoriSPC nije propustila da podrzi cvrsto ni jednog ratnog zlocinca, a i kako bi kad su im ciljevi isti?
![]()
Mozemo naravno spomenuti i silne popove koji su bili predvodnici koljaca zena i djece (Djujic itd.), pa onda recimo one sto se rutinski bave silovanjima (opet Kacavenda), a sve to uz puni blagoslov SPC-a u smislu 'sta ces, malo se djeca zabavljaju i cine bogougodno djelo' .
Nije to karakteristika samo za SPC, na celu Vatikana je nekadasnji clan Hitler Jugenda, i sef komiteta za zastitu vere, citaj-vatikanski FBI...
Necu da diram muslimanske verodostojnike, to prepustam vama.
Pisao sam vec ovde sta mislim o uplitanju vere u politiku, necu to da ponavljam...
-
luckypot
#704 Re: Autonomija Sandzaka
Dirao, ti ne dirao, ne pika se sta pricas - de nam pokazi sliku Cerica s nekim ko je osudjen za genocid ili etnicko ciscenje? Nema je, jer nemas osudjenih za genocid ili etnicko ciscenje. Ako imas argumente razgovaraj, ako nemas onda nista.Bikonja wrote:Rekao sam da ima sljama pod mantijama, kao i dobrih ljudi, pravih duhovnika...ne moze se nista generalizovati. Crkva je u to vreme bila u duhovnoj krizi, kao i sam narod, sve je to povezano.luckypot wrote:
Nije pitanje sta je Milosevic radio, nego sto ga 'patrijarh' podrzava - da ne bi googlao po netu, ona slika 'patrijarha' s Karadzicem, i 'vladike' Kacavende s Mladicem sve govoriSPC nije propustila da podrzi cvrsto ni jednog ratnog zlocinca, a i kako bi kad su im ciljevi isti?
![]()
Nije to karakteristika samo za SPC, na celu Vatikana je nekadasnji clan Hitler Jugenda, i sef komiteta za zastitu vere, citaj-vatikanski FBI...
Necu da diram muslimanske verodostojnike, to prepustam vama.
Pisao sam vec ovde sta mislim o uplitanju vere u politiku, necu to da ponavljam...
Kakva generalizacija - vodjstvo SPC-a dobrovoljno naredilo donjim slojevima sta je politicki kurs, i to ti je to. Nikakve tu generalizacije nema. Da ne bi bilo generaliziranja, pokazi nam sliku ili govor nekog popa u SPC-u kako se protivi Karadzicu - javi kad nadjes, ja jedino sto sam nasao je izjava onog 'patrijarha' kako se 'odrice velike srbije' u momentu kad je velika srbija vec bila vojno porazena (1999). Do tad se nije odricao, naprotiv.
-
drug bevc
#705 Re: Autonomija Sandzaka
Bikonja wrote:luckypot wrote:
Pravoslavlje skromno i nenametljio - koje pravoslavlje konkretno? Srpsko - skromno i nenemetljivo![]()
Samo da podsjetim da je onaj umrli patrijarh pavle dao ovlastenje u spc-a Milosevicu da pregovara u ime srpskog naroda u Dejtonu - toliko o 'nenametljivosti', ovlastiti ratnog zlocinca.
A da li je o pribojavanju ili ne, naravno da jeste - da je situacija drugacija, vraga bi se vodili toliki pregovori s Muslimanima na sve strane. Sto niko ne pregovara s Armencima, i oni su prezivjeli tragediju? Jednostavno.
A sto se tice cirilice, stvarno moram te pitati kome to treba, ako ne planira zivjeti u Rusiji?
извини ал кад је цоби и на колико година осуђен као "ратни злочинац" ?
оно волио би право прочитати његову пресуду!
-
zonbirile
#706 Re: Autonomija Sandzaka
@drug bevc
po tebi bi drug Marko,najbolje riješio ovo pitanje.
po tebi bi drug Marko,najbolje riješio ovo pitanje.
- Ateista
#707 Re: Autonomija Sandzaka
Slazem se sve, ali jedna stvar mi nikako nije jasna, a to je pojam NAROD?Dozer wrote:C,c,c...tema koja moze ici u nedogled, a samo zato sto ljudi ne shvataju da se nacionalnost (u svijetu je to pripadnost drzavi) ne moze pisati u skladu sa necijim licnim osjecajima.
Fakat sega![]()
Hajde da stvar postavimo ovako: Da li se neko rodjen u Japanu, i tako generacijama unazad, moze u nacionalnom smislu (dakle - nacionalna pripadnost, eng. Nationality) izjasniti kao Svedjanin, iako u Svedskoj nikada nije bio niti tamo ima ikoga?
Za one koji kazu "Moze", neka se zalete glavom u zid. Bar 3 puta. Zaredom.![]()
Gornje pitanje se moze postaviti i u okvirima nasih prostora: Da li se jedan BH musliman, a danas skraceno Bosnjak, moze u nacionalnom smislu izjasniti kao Saudijac, samo zato sto je i jednom i drugom religijsko opredjeljenje Islam, a nikad Saudiji nisu bili ni blizu? Isto tako i obrnuto.
Sustina pitanja jeste: Da li je svaki musliman na planeti Bosnjak? (P.S. Bosnjak/inja nije nacionalnost, za pocetak).
Ako cemo gledati na Sandzak i tamosnje muslimane, oni jednostavno u nacionalnom smislu nisu Bosnjaci.
Oni su, da budemo vrlo precizni, nacionalno Srbijanci, Bosnjacke narodnosti i islamske vjeroispovijesti.
Srbijanac je nacionalna odrednica, Srbin je narodna. Razlika postoji, samo sto je mnogi jednostavno ne razumiju.
Narodi stvaraju drzave, a samim tim i nacije, pa drzava/nacija moze biti monoetnicka (1 narod u ogromnoj vecini, npr. danasnja Hrvatska) ili multietnicka (2 ili vise naroda u pribliznim omjerima, npr. danasnja BiH).
Zasto se danas za BiH ne kaze "multinacionalna", nego "mutietnicka"?
Vrlo je jednostavno - zato sto ne moze postojati multinacionalna BiH, nego samo multietnicka, tj. multinarodna, sa postojanjem nacionalnih manjina. Kao i sve ostale drzave na planeti. A svi ti narodi, tj. etnije, stvaraju nacionalni identitet drzave. Cik pogodite koji je to identitet.
(pomoc: na eng. se kaze Bosnian/s ili Bosnianherzegovinian/s)
Sta tacno definise jedan narod, i sta je zajednicko kod svih pripadnika jednog naroda?
Kako mozemo definisati tacno da li neko pripada nekom narodu, kada je toliko mijesanja naroda, kada gledamo necije porijeklo ono se grana, i sto idemo dalje u proslost sve je vise ljudi od kojih neko potice?
Kad gledamo vremenski, drzave i narodi nastaju, nestaju, mijenjaju se, nekada su nastajali od odredjenih plemena i slicno, koji period u istoriji je relevantatn? Zasto je neko recimo srbin a nije juzni slaven, i slicno?
Znam da je malo off topic, ali nekako mi je i taj pojam jako supalj, i opet mislim da se svodi na vjeroispovijest i da je to osnovna razlika.
- Ateista
#708 Re: Autonomija Sandzaka
Opet korijeni, sta znaci korijen kada se on grana, i sto se dalje u proslost ide sve je slozeniji? Evo, primjer nekog turka koji zivi u srbiji i ima daleke pretke iz turske, osim tih, ko zna odakle sve on nema pretke, cak i iz vremena kad turska kao drzava nije ni postojala i slicno...Novi_Nick wrote:Polupo si loncice, evo ja cu ti pokusati objasniti preko nekoliko razlicitih primjera.Ateista wrote:Ja bih volio da mi neko objasni, kako sandzaklija moze biti bosnjak?![]()
Znaci, ako je neko rodjen u srbiji, zivio u Srbiji, roditelji mu iz Srbije (ili iz Crne gore), a samo zato sto je musliman po vjeroispovijesti, naziva sebe bosnjakom iako mozda nikakve veze nema sa Bosnom...![]()
![]()
To je samo jos jedan od pokazatelja koliko se termin nacionalnost mijesa sa vjeroispovijescu.
Uzecemo za pocetak drzavu Srbiju
U drzavi Srbiji imas recimo manji broj po porjeklu izvornih Turaka. Znaci ljudi koji su se radjali u Srbiji vec nekoliko generacija. Oni recimo nece da izgube njihove turske korjene pa su se odlucili da budu narodna manjina u Srbiji. Takvi se izjasnavaju da su på Narodnosti Turci (vjeroispovjest muslimani) a po Drzavnosti/Nacionalnosti Srbijanci jer su rodjeni i zive u drzavi Srbiji. Oni su takvim izjasnjavanjem narodna manjina u drzavi Srbiji. Oni su mogli isto tako da se odreknu njihovog turskog porjekla i proglase se po narodnosti Srbi (vjeroispovjest muslimani) Drzavnost/nacionalnost Srbijanci i na taj nacin nebi bili manjina nego bi pripadali vecinskom srpskom narodu.
Drugi primjer:
U drzavi Srbiji imas i jedan dio gradjana iz naroda Srba koji su za vrijeme turske okupacije Srbije presli na religiju Islam. Takvi se rado deklarisu da su po narodnosti kao sto i jesu Srbi (Vjeroispovjest muslimani) a po Drzavnosti/Nacionalnosti su Srbijanci. Imas primjer Alije Izetbegovica koji je vec odavno izjavio da njegova porodica vodi srpsko porjeklo i koji su presli na religiju Islam za vrijeme turske okupacije.
Treci primjer u ovom slucaju Narod Bosnjaci iz Sandzaka u drzavi Srbiji. Sandzak je prije nekih 100-tinjak godina unazad teritorijalno pripadao drzavi Bosni i Hercegovini kao i Bosnjacki narod iz Sandzaka. Valjda si toliko svjestan i historijski potkovan da znas da Bosnjaci kao Narod ne dolaze samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz drugih drzava kao sto su: BiH, Hrvatska, Slovenije, Srbija/Sandzak, CG, Kosovo, Makedonija, Albanija, Turska, Madzarska. Normalno da se jedan gradjanin iz Sandzaka/Srbija ako se tako osjeca i tako zeli moze da se izjasni da je po Narodu Bosnjak a po Drzavnosti/Nacionalnosti Srbijanac. Znaci Bosnjak iz Sandzaka koji je rodjen u Srbiji je på narodnosti Bosnjak ali nije po drzavnosti/Nacionalnosti Bosanac jer nije rodjen u drzavi Bosni Hercegovini.
Sve u svemu najvaznije je kako neko zeli sam da se izjasnjava i na to ima potpuno pravo. Na osnovu toga sta je ta osoba izabrala kako da se narodno i nacionalno izjasnjava odlucuje da li ce ta osoba u jednoj drzavi pripadati vecinskom ili manjinskom narodu a normalno sa tim ide i reciprocitet nekih vecih i manjih prava tih pojedinaca.
Eto tako moze se jos uzeti mnostvo drugih releventnih primjera ali mislm da je i ovo nekoliko navedenih dovoljno.
A sto se tice sandzaka da je pripadao Bosni, pa i granice su se mijenjale kroz vrijeme, sad bih ja znaci mogao traziti austrijsko drzavljanstvo jer smo nekad bili u sklopu austrougarske, ili tursko, i ko zna jos koje, po tome, svako moze biti sta mu padne na pamet, a na kraju se sve opet svodi na religiju, kada neko zivi u drzavi u kojoj njegova religija nije dominantna, osjeca se ugrozen i nacionalno ili etnicki se izjasnjava kao sugradjani iz najblize drzave u kojoj je dominantna njegova religija.
Evo, da uzmemo primjer sandzak, ima li i jedan sandzaklija da se izjasnjava kao bosnjak a da nije musliman?
Ima li neko u BiH da se ijasnjava kao srbin a da nije pravoslavac, ili kao hrvat a da nije katolik?
E sad, kazes da svako moze da se izjasnjava kako hoce, nemam ja nista ni protiv toga, ali zasto onda mom starom u ratu nisu dali da se izjasni kao Bosnjak iako nije musliman?
Ako se i moze svako izjasniti kako hoce, onda se ja mogu izjasniti kao eskim, ili bilo sta drugo, ko mi brani?
Onda se treba pustiti suplje price o krvi, tradiciji, istoriji i slicno ako je narodnost toliko slobodan pojam da se moze izjasniti ko kako hoce.
- Justina
#709 Re: Autonomija Sandzaka
[quote="luckypot
Pravoslavlje skromno i nenametljio - koje pravoslavlje konkretno? Srpsko - skromno i nenemetljivo
A sto se tice cirilice, stvarno moram te pitati kome to treba, ako ne planira zivjeti u Rusiji?[/quote]
Ne znam kome moze da smeta znanje oba pisma, a slicna su,jako se jednostavno uce.
Zahvalni su danas ihihihi svi iz Hrvatske ,a i Slovenije , koji su morali da uce cirilicu,zahvalni su
i Majari iz Vojvodine, jer je tako zelo laHko razumeti neke elementarne reci u ruskom. A ruski je danas
jako trazen jezik, u Evropi mnogo trazeniji i bolje placen ( za prevodioce) od recimo spanskog.
Zaista je em ruzno em smesno podsmevati se kulturnom nasledju najveceg naroda na Balkanu.
Inace, pravoslavne crkve, zaista su tolerantne u istoj meri u kojoj je to bio i islam do nedavno.
Nisu nikada u istoriji vodili verske ratove kao sto su to radili katolici,ali i protestanti,
a od 11.septembra 2001 i muslimani.
Pravoslavlje skromno i nenametljio - koje pravoslavlje konkretno? Srpsko - skromno i nenemetljivo
A sto se tice cirilice, stvarno moram te pitati kome to treba, ako ne planira zivjeti u Rusiji?[/quote]
Ne znam kome moze da smeta znanje oba pisma, a slicna su,jako se jednostavno uce.
Zahvalni su danas ihihihi svi iz Hrvatske ,a i Slovenije , koji su morali da uce cirilicu,zahvalni su
i Majari iz Vojvodine, jer je tako zelo laHko razumeti neke elementarne reci u ruskom. A ruski je danas
jako trazen jezik, u Evropi mnogo trazeniji i bolje placen ( za prevodioce) od recimo spanskog.
Zaista je em ruzno em smesno podsmevati se kulturnom nasledju najveceg naroda na Balkanu.
Inace, pravoslavne crkve, zaista su tolerantne u istoj meri u kojoj je to bio i islam do nedavno.
Nisu nikada u istoriji vodili verske ratove kao sto su to radili katolici,ali i protestanti,
a od 11.septembra 2001 i muslimani.
- star(i)mo
#710 Re: Autonomija Sandzaka
[quote="Justina"]
Nisu nikada u istoriji vodili verske ratove kao sto su to radili katolici,ali i protestanti,a od 11.septembra 2001 i muslimani.[/quote]
Koje predrasude i koji sovinizam...
Nisu nikada u istoriji vodili verske ratove kao sto su to radili katolici,ali i protestanti,a od 11.septembra 2001 i muslimani.[/quote]
- Grover
#711 Re: Autonomija Sandzaka
Još jedan glas za Bojana Bajića i ostale Bajiće.joseph_stalin wrote: I Zukorlicu i ostalim nacionalnim vodjama(a Zukorlic to jeste)jeste cilj radikalizacija naroda i pljackanje istog kroz nacionalisticku retoriku i pricanje ljudima samo ono sto oni vole da cuju!Nesto slicno sto je i Hitler radio,pricao Njemcima da su oni naj u svemu i da su svi oni drugi protiv njih.Ali razlika izmedju Hitlera koji je bio idealisticki vodja i ovih ovdje je u tome sto on nije bio kriminalac a ovi ovdje to jesu.NACIONALIZAM SAM PO SEBI I JESTE KRIMINAL OBOJEN DEMAGOGIJOM ILI VISI STEPEN KRIMINALA.Koristenje jedne grupacije ljudi nacionalnom doktrinom da ih kao neka druga grupacija ne voli i sve to da bi se ostvario materijalni interes.Jer Homosapiens kao svjesno bice nema potrebu da mrzi nekoga drugog(plus smo svi ovdje iste boje koze,licimo dosta na jedni druge bez obzira na vjeru i naciju)osim ako kroz tu mrznju ne zeli da ostvari neki dublji materijalni interes.Pa onda uz pomoc usijanih glava i ogranicenih umova to i radi,da bi se na kraju samo taj ideotvorac obogatio i mozda jos nekiliko najblizih njegovih saradnika.
Ne kazem da Sandzaklije u Srbiji uzivaju i da nisu izlozeni nepravdi od strane Beograda ali nemaju pravo da u svoje unutrasnje probleme mijesaju BiH.Ima BiH monogo svojih problema koje treba da rjesava.
Suzivot na ovim prostorima je jedino moguc ako ljudi prestanu da daju glasove svojim nacionalistima i ako se okrenu ljevicarskim partijama koje ne zanima ko je koje vjere ili nacije,koje zanima buducnost,ekonomija,prosperitet.
Ako vec vecina Srba glasa za svoje nacionaliste,vecina Hrvata za svoje to ne znaci da to moramo da radimo i mi.Jer ako se ponasamo kao oni onda SMO I MI ZA PODJELU DRZAVE.Da su se Partizani ponasali slicno cetnicima i ustasama nikada nebi bila stvorena Jugoslavija,drzava koju su upropastili upravo ovi koji nas i danas pljackaju,kriminalci koji su koristeci nacionalizam rijesili svoja materijalna pitanja pa i obezbijedili i svoju praunucad.
-
luckypot
#712 Re: Autonomija Sandzaka
Imas medjupresudu suda u Hagu, ali nije ni bitno, bitno je da ga svijet smatra ratnim zlocincem. To sto se medju Srbima takvim ne smatra nije bitno, ima mnogo Njemaca koji ne misle da je Hitler kriv za bilo sta jer 'nije osudjen'drug bevc wrote:Bikonja wrote:luckypot wrote:
A sto se tice cirilice, stvarno moram te pitati kome to treba, ako ne planira zivjeti u Rusiji?
извини ал кад је цоби и на колико година осуђен као "ратни злочинац" ?
оно волио би право прочитати његову пресуду!![]()
![]()
-
luckypot
#713 Re: Autonomija Sandzaka
Justina wrote:[quote="luckypot
a od 11.septembra 2001 i muslimani.[/quote]
Da postavimo one slike 'patrijarha' sa Karadzicem, Mladicem, Milosevicem, blagosiljanje Arkana, silni popovi koji su bili i jos uvijek su potencijalni koljaci djece... Nisu oni ni tolerantni, ali nisu ni ratnici - oni su jednostavno gomila kukavica.
- fakat
#714 Re: Autonomija Sandzaka
Ova zadnja recenica je upravo sovinisticka, jos nisam cuo na ovome forumu da je neko rekao da su svi Srbi krivi zbog Srebrenice, ali eto ona ovdje onako "skromno i nenametljivo" odvali za sve muslimane da su u vjerskom ratu jos od 2001-e.star(i)mo wrote:Justina wrote:
A Kacavenda je valjda primjer skromnog i postenog vjernika?!?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#715 Re: Autonomija Sandzaka
Upitna je i ova konstatacija o ćirilici kao ''kulturnom nasleđu'' najvećeg naroda na Balkanu. Ima naučnika, a i forumaša koji dokazuju nešto sasvim drugo o tome kako su Ćirilo i Metodije kreirali pismo sada zvano, ćirilica.fakat wrote:Ova zadnja recenica je upravo sovinisticka, jos nisam cuo na ovome forumu da je neko rekao da su svi Srbi krivi zbog Srebrenice, ali eto ona ovdje onako "skromno i nenametljivo" odvali za sve muslimane da su u vjerskom ratu jos od 2001-e.star(i)mo wrote:Justina wrote:
A Kacavenda je valjda primjer skromnog i postenog vjernika?!?![]()
![]()
Volio bih da nam forumaš @Goran_35 pojasni ili ukaže na kojem podforumu i kojoj temi je bilo riječi o nastanku ćirilice,...
- Dozer
#716 Re: Autonomija Sandzaka
Stvarno ne mogu da vjerujem....A sta ja pricam, crni Bikonja, nego da je to razlicito?!Bikonja
Procitaj i nastavak...nije to isto, narodi prave drzave, ideologiju koja ih povezuje, kulturu...i na osnovu toga se nazivaju nacije, kao visi stepen integracije od naroda.
Drzava je jedna stvar, nacija druga, donekle su povezani, odnekle nisu.
Hajd' da pojednostavimo...mozemo li se sloziti oko ovoga:
Prvo su bili ljudi pojedinci/parovi, pa formirali porodice, pa od tih porodica plemena, pa plemena prerastose u narode.
Od velicine jednog naroda ili vise spojenih/ujedninjenih naroda i teritorije na kojoj je/su zivio/li ili posjedovao/li je, nastadose drzave.
Sa nastankom te neke drzave taj narod ili ti narodi koji su se nasli u granicama te drzave su postali jedna nacija.
Da li se mozemo sloziti oko ovoga, za pocetak?
@Ateista
Generalno si u pravu. Narod najcesce definise zajednicka religija, ali pored toga tu ima i obicaja, kulture, istorije, jezika, pisma, krvnih/genetickih elemenata (koji su budalastina upravo radi 1001 postojeceg remixa), itd.
Medjutim, upravo iz ovih razloga nacija je kategorija iznad naroda, jer narod/i, zajedno sa svim svojim specificnostima, stvaraju naciju, ali iskljucivo vezano za postojanje drzave. U pravu si i sto se tice Austrouogarske, Turske i sl., jer da je stvar nacionalnog izbora nesto sto je na slobodnu volju svakom pojedincu, tada bi se svi mi ovdje u polje "Nacionalnost" mogli pisati kako kome padne na pamet. Realno, to i mozemo i to je cinjenica. Problem je samo u tome sto to jednostavno nije tako. Nije tacno i nema apsolutno nikakvu tezinu bilo gdje.
Po tome, ja se sutra po nacionalnosti mogu pisati i predstavljati kao Amerikanac, Iranac ili Kinez, ali u realnosti ja nemam ama bas nikakve veze sa, recimo Kinom, kao ni 99,99% Bosanaca i Hercegovaca (osim eventualne kupovine kineske robe), i sto je jos "tvrdje" i nebuloznije - ne postoji nacin ni da formalno, ni pravno, sto znaci legalno dokazem to svoje pisanje. Cak ni svojim rodnim listom koji bi bar trebao glasiti na neku bolnicu u Kini.
Isto tako, ni preko 90% Srba i Hrvata koji danas zive u BiH jednostavno ne mogu dokazati da pripadaju Srbijanskoj ili Hrvatskoj naciji jer im na rodnim listovima ne pise da su rodjeni u Srbiji, odnosno u Hrvatskoj.
I upravo radi ovoga je poveca budalastina u BiH koristenje termina poput "Vitalni nacionalni interes" ili "nacionalnost je stvar licnog izbora i osjecaja", i sl.
A prilicno je smijesno i groteskno kada se u govoru ili pisanju, i to u istoj recenici, spoje narodnost i nacionalnost ili etnicka pripadnost i nacija, a sve na fonu price o jednoj etnickoj grupi u BiH. Neznanje, nerazumijevanje ili namjerna manipulacija i zatupljivanje ionako tupih BH naroda?
-
Minjo
#717 Re: Autonomija Sandzaka
Stvarno ne znam čemu ovolika rasprava oko autonomije Sandžaka, kad od toga nema ništa, niti će to bilo ko u Evropi dozvoliti.
Prvo to je nemoguće, jer je teritorija nekadašnjeg Sandžaka podijeljena na CG i sr. Muslimani i Bošnjaci iz CG nijesu zainteresovani za ovaj projekat. Zukorlić pominje regiju Juži Tirol kao model po kome bi funkcionisao Sandžak, a zaboravlja koliko se tamo krvi prolilo, i da je ovo Balkan. Ovaj model bi iskoristili i srbi iz HRV, KOS, SLO. Albanci iz CG, MKB, Preševa, Hrvati iz CG, BiH, to bi bio cirkus.
Zukorlić treba da se stara (kad je već glavni) da u Sandžak dovede turske i arapske investitore, kako bi pokrenuo privredu, a ne da traži autonomiju, od koje nema ništa.
Prvo to je nemoguće, jer je teritorija nekadašnjeg Sandžaka podijeljena na CG i sr. Muslimani i Bošnjaci iz CG nijesu zainteresovani za ovaj projekat. Zukorlić pominje regiju Juži Tirol kao model po kome bi funkcionisao Sandžak, a zaboravlja koliko se tamo krvi prolilo, i da je ovo Balkan. Ovaj model bi iskoristili i srbi iz HRV, KOS, SLO. Albanci iz CG, MKB, Preševa, Hrvati iz CG, BiH, to bi bio cirkus.
Zukorlić treba da se stara (kad je već glavni) da u Sandžak dovede turske i arapske investitore, kako bi pokrenuo privredu, a ne da traži autonomiju, od koje nema ništa.
- Justina
#718 Re: Autonomija Sandzaka
fakat wrote:Ova zadnja recenica je upravo sovinisticka, jos nisam cuo na ovome forumu da je neko rekao da su svi Srbi krivi zbog Srebrenice, ali eto ona ovdje onako "skromno i nenametljivo" odvali za sve muslimane da su u vjerskom ratu jos od 2001-e.star(i)mo wrote:Justina wrote:
![]()
Izvini, ali kakve veze ima moja gornja recenica sa vama,Bosnjacima?
I kakve veze imaju krstashki ratovi sa recimo Hrvatima,ili Argentincima?
A sto se tice vladika sa kalashnjikovom svakako da je svakoga od nas ( ili barem nas 90%) bilo sramota
da pripadamo toj crkvi.
- star(i)mo
#719 Re: Autonomija Sandzaka
Justina wrote:
A sto se tice vladika sa kalashnjikovom svakako da je svakoga od nas ( ili barem nas 90%) bilo sramota
da pripadamo toj crkvi.
Mozda zato su sto su Bosnjaci vecinom muslimani a Hrvati katolici? Povezali nekako iz konteksta, ne znam ni ja kako...
- Justina
#720 Re: Autonomija Sandzaka
Upitna je i ova konstatacija o ćirilici kao ''kulturnom nasleđu'' najvećeg naroda na Balkanu. Ima naučnika, a i forumaša koji dokazuju nešto sasvim drugo o tome kako su Ćirilo i Metodije kreirali pismo sada zvano, ćirilica.PipiDugaDevetka wrote:[
![]()
Volio bih da nam forumaš @Goran_35 pojasni ili ukaže na kojem podforumu i kojoj temi je bilo riječi o nastanku ćirilice,...[/quote]
Nastanak cirilice nema veze sa Cirilem i Metodijem,vode se i dan danas akademske rasprave kako
i gde je cirilica zapravo nastala. Pominje se Klement Ohridski, ali ni tu nema cvrstih i jasnih dokaza.
Smatra se da je nastala u Istocnoj Bugarskoj,u 10.veku, dozivela je razne reforme, u Srbiji je Vuk Karadzic
reformisao azbuku prilagodjavajuci je srpskim recima, u Rusiji je reforma napravljena za vreme Cara Petra.
BIlo,kako bilo, danas je cirilica,ulaskom Bugarske u EU postala i trece zvanicno pismo, pored latinice
i grcke azbuke.
Cirilicom pisu sledece zemlje/narodi:
Makedonija,Bugarska,Srbija,Rusija,Belorusija,Ukrajina, ali i Kazakstan ,Kirgizija,Tadzikistan,
Mogolija, pa cak i jedan kineski dijalket koji se zove "dunganisch" (ovo je nemacki,ne znam kako
bih ga napisala na srpskom)
- Justina
#721 Re: Autonomija Sandzaka
Ne sekiraj se ti, imamo mi svoje misljenje o braci s one strane Drinestar(i)mo wrote:Justina wrote:
da pripadamo toj crkvi.![]()
Mozda zato su sto su Bosnjaci vecinom muslimani a Hrvati katolici? Povezali nekako iz konteksta, ne znam ni ja kako...A sto se tice vecinskog naroda u RS ili sa "onu stranu Drine", mislim da imas jako romanticno i nadrealno misljenje o njemu. Stvarno nisu fer svi oni Albanci, Madjari , Hrvati, Vlasi, Bosnjaci i ostale manjine. Svaki put vam izaberu ultra-nacionaliste na vlast...
A sto uze ove Vlahe kao nekakav primer? Pa oni su najlojalniji gradjani drzave Srbije.
I kakve ultranacionaliste? Da li su Djindjic, ali i Tadic nekakvi ultranacionalisti?
- Ateista
#722 Re: Autonomija Sandzaka
Dozer wrote:Stvarno ne mogu da vjerujem....A sta ja pricam, crni Bikonja, nego da je to razlicito?!Bikonja
Procitaj i nastavak...nije to isto, narodi prave drzave, ideologiju koja ih povezuje, kulturu...i na osnovu toga se nazivaju nacije, kao visi stepen integracije od naroda.
Drzava je jedna stvar, nacija druga, donekle su povezani, odnekle nisu.![]()
Hajd' da pojednostavimo...mozemo li se sloziti oko ovoga:
Prvo su bili ljudi pojedinci/parovi, pa formirali porodice, pa od tih porodica plemena, pa plemena prerastose u narode.
Od velicine jednog naroda ili vise spojenih/ujedninjenih naroda i teritorije na kojoj je/su zivio/li ili posjedovao/li je, nastadose drzave.
Sa nastankom te neke drzave taj narod ili ti narodi koji su se nasli u granicama te drzave su postali jedna nacija.
@Ateista
Generalno si u pravu. Narod najcesce definise zajednicka religija, ali pored toga tu ima i obicaja, kulture, istorije, jezika, pisma, krvnih/genetickih elemenata (koji su budalastina upravo radi 1001 postojeceg remixa), itd.
Medjutim, upravo iz ovih razloga nacija je kategorija iznad naroda, jer narod/i, zajedno sa svim svojim specificnostima, stvaraju naciju, ali iskljucivo vezano za postojanje drzave. U pravu si i sto se tice Austrouogarske, Turske i sl., jer da je stvar nacionalnog izbora nesto sto je na slobodnu volju svakom pojedincu, tada bi se svi mi ovdje u polje "Nacionalnost" mogli pisati kako kome padne na pamet. Realno, to i mozemo i to je cinjenica. Problem je samo u tome sto to jednostavno nije tako. Nije tacno i nema apsolutno nikakvu tezinu bilo gdje.
Po tome, ja se sutra po nacionalnosti mogu pisati i predstavljati kao Amerikanac, Iranac ili Kinez, ali u realnosti ja nemam ama bas nikakve veze sa, recimo Kinom, kao ni 99,99% Bosanaca i Hercegovaca (osim eventualne kupovine kineske robe), i sto je jos "tvrdje" i nebuloznije - ne postoji nacin ni da formalno, ni pravno, sto znaci legalno dokazem to svoje pisanje. Cak ni svojim rodnim listom koji bi bar trebao glasiti na neku bolnicu u Kini.
Isto tako, ni preko 90% Srba i Hrvata koji danas zive u BiH jednostavno ne mogu dokazati da pripadaju Srbijanskoj ili Hrvatskoj naciji jer im na rodnim listovima ne pise da su rodjeni u Srbiji, odnosno u Hrvatskoj.
I upravo radi ovoga je poveca budalastina u BiH koristenje termina poput "Vitalni nacionalni interes" ili "nacionalnost je stvar licnog izbora i osjecaja", i sl.
A prilicno je smijesno i groteskno kada se u govoru ili pisanju, i to u istoj recenici, spoje narodnost i nacionalnost ili etnicka pripadnost i nacija, a sve na fonu price o jednoj etnickoj grupi u BiH. Neznanje, nerazumijevanje ili namjerna manipulacija i zatupljivanje ionako tupih BH naroda?
- star(i)mo
#723 Re: Autonomija Sandzaka
Draga moja, vadis samo ono sto ti odgovara i onda pises nebuloze... Evo da budem malo direktniji. Kako mozes napisat' da je srpska pravoslavna crkva miroljubiva i da nikad nije vodila ratove kao sto su to radili katolici, protestanti i od 11.09.2001 i muslimani!? I onda jos glumit' dobricu i ocekivat' da se neko ne nadje uvrijedjen?! I kojih 90% Srba je bilo sramota vladike?! Ma daj, romanticno do bola.Justina wrote:star(i)mo wrote:Justina wrote:
da pripadamo toj crkvi.![]()
Mozda zato su sto su Bosnjaci vecinom muslimani a Hrvati katolici? Povezali nekako iz konteksta, ne znam ni ja kako...A sto se tice vecinskog naroda u RS ili sa "onu stranu Drine", mislim da imas jako romanticno i nadrealno misljenje o njemu. Stvarno nisu fer svi oni Albanci, Madjari , Hrvati, Vlasi, Bosnjaci i ostale manjine. Svaki put vam izaberu ultra-nacionaliste na vlast...
Ne sekiraj se ti, imamo mi svoje misljenje o braci s one strane Drine![]()
A sto uze ove Vlahe kao nekakav primer? Pa oni su najlojalniji gradjani drzave Srbije.
I kakve ultranacionaliste? Da li su Djindjic, ali i Tadic nekakvi ultranacionalisti?
A Tadic nije ultra-nacionalista, on je samo prikriveni nacionalista i sovinista.
Pored toga pogledaj malo bolje rezultate izbora (2. krug) za predsjednika Srbije prije 2 godine. Procitaj ko je bio drugi, koliko je glasova osvojio i koja ga je stranka predlozila. Zatim procitaj i informisi se o planu i ciljevima te stranke. Evo da dugo ne trazis, ja cu:
Tadic: 50,3% (Demokratska stranka)
Nikolic: 49,7% (Srpska radikalna stranka)
Uvod:
Pozdrav, ziva i zdrava bila.Srpska radikalna stranka je politička partija u Srbiji. Osnovana je 1991. godine ujedinjavanjem Srpskog četničkog pokreta, na čijem je čelu bio Vojislav Šešelj i najvećeg broja odbora Narodne radikalne stranke, koje je predvodio Tomislav Nikolić. Srpska radikalna stranka je najjača opoziciona stranka u Srbiji sa 59 (19 koje je oduzela SNS) poslaničkih mesta u Skupštini Republike Srbije.
- Justina
#724 Re: Autonomija Sandzaka
Dozer wrote:[
@Ateista
Medjutim, upravo iz ovih razloga nacija je kategorija iznad naroda, jer narod/i, zajedno sa svim svojim specificnostima, stvaraju naciju, ali iskljucivo vezano za postojanje drzave.
Vitalni nacionalni interesi mogu postojati samo kod Amerikanaca,Kineza,pa i Rusa,Francuza,Britanaca,Nemaca,
evtl.
Cela ova prica oko nacije,nacionalnosti uopste ne bi morala ni da se pominje ako bi se iz forumulara,
ukljucujuci i izvode iz maticke knjige rodjenih, izbacila rubrika "nacionalnost".
To nigde ne postoji, barem ne u Nemackoj,USA,Francuskoj. Ili si drzavljanin te drzave pa upises
da jesi, ili si Turcin,Kinez,slucajno rodjen u Bosni pa upises u drzvaljanstvo svoju maticnu drzavu.
Mi sa Balkana smo stvarno specijalisti za kreiranje problema i novih reci i izraza za koje
ni prevod ne postoji. U SFRJ su bili narodi i narodnosti, a naravno i nacionalne manjine.
Za ljude koji se bave prevodjenjem ova "narodnost" bila je prava poslastica. Jednostavno ziv
covek ne moze da razume sta je to i ko su ti ljudi. Valjda su samo K-Albanci bili narodnost.
Ili su to bili i Muslimani?
- Justina
#725 Re: Autonomija Sandzaka
[quote="star(i)mo
Draga moja, vadis samo ono sto ti odgovara i onda pises nebuloze... Evo da budem malo direktniji. Kako mozes napisat' da je srpska pravoslavna crkva miroljubiva i da nikad nije vodila ratove kao sto su to radili katolici, protestanti i od 11.09.2001 i muslimani!? I onda jos glumit' dobricu i ocekivat' da se neko ne nadje uvrijedjen?! I kojih 90% Srba je bilo sramota vladike?! Ma daj, romanticno do bola.
A Tadic nije ultra-nacionalista, on je samo prikriveni nacionalista i sovinista. Pored toga pogledaj malo bolje rezultate izbora (2. krug) za predsjednika Srbije prije 2 godine. Procitaj ko je bio drugi, koliko je glasova osvojio i koja ga je stranka predlozila. Zatim procitaj i informisi se o planu i ciljevima te stranke. Evo da dugo ne trazis, ja cu:
Pozdrav, ziva i zdrava bila.[/quote]
Reci da je Tadic prikriveni nacionalista ,pa i sovinista znacilo bi da za vas ne postoji niko iz
Srbije koji bi vama bio po volji. Zar se nije bas taj Tadic izvinjavao u nase ime, u ime nas ljudi
iz Srbije za Srebrenicu? Inace,nije nista lose i ruzno biti nacionalist. To se u USA zove patriot.
SRS vise i ne postoji, Toma NIkolic sada prica savrseno druge price, a ne postoji ni DSS,
ili je na nivou SPO-a.
A kakve je to ratove vodila SPC? Mislim,ubijala nekoga ,isla u ratne pohode,silom pokrstavala,
organizovala neke atentate,nagovarala decu da se opasu bombama i da upadaju u atobuse?
Mislim,stvarno.
Draga moja, vadis samo ono sto ti odgovara i onda pises nebuloze... Evo da budem malo direktniji. Kako mozes napisat' da je srpska pravoslavna crkva miroljubiva i da nikad nije vodila ratove kao sto su to radili katolici, protestanti i od 11.09.2001 i muslimani!? I onda jos glumit' dobricu i ocekivat' da se neko ne nadje uvrijedjen?! I kojih 90% Srba je bilo sramota vladike?! Ma daj, romanticno do bola.
A Tadic nije ultra-nacionalista, on je samo prikriveni nacionalista i sovinista. Pored toga pogledaj malo bolje rezultate izbora (2. krug) za predsjednika Srbije prije 2 godine. Procitaj ko je bio drugi, koliko je glasova osvojio i koja ga je stranka predlozila. Zatim procitaj i informisi se o planu i ciljevima te stranke. Evo da dugo ne trazis, ja cu:
Pozdrav, ziva i zdrava bila.[/quote]
Reci da je Tadic prikriveni nacionalista ,pa i sovinista znacilo bi da za vas ne postoji niko iz
Srbije koji bi vama bio po volji. Zar se nije bas taj Tadic izvinjavao u nase ime, u ime nas ljudi
iz Srbije za Srebrenicu? Inace,nije nista lose i ruzno biti nacionalist. To se u USA zove patriot.
SRS vise i ne postoji, Toma NIkolic sada prica savrseno druge price, a ne postoji ni DSS,
ili je na nivou SPO-a.
A kakve je to ratove vodila SPC? Mislim,ubijala nekoga ,isla u ratne pohode,silom pokrstavala,
organizovala neke atentate,nagovarala decu da se opasu bombama i da upadaju u atobuse?
Mislim,stvarno.