Opetja033 wrote:
Najpoznatiji Kurd koji je ikada zivio jeste veliki islamski vojskovodja Salahuddin Ejubi r.a., osloboditelj Jerusalema (al Qudsa).
a od koga je oslobodio jeruzalem ?
Opetja033 wrote:
Najpoznatiji Kurd koji je ikada zivio jeste veliki islamski vojskovodja Salahuddin Ejubi r.a., osloboditelj Jerusalema (al Qudsa).
Pa nisu saveznici mogli sudit Turcima za genocid, bas tada,eukaliptus wrote:turska nikada nije odgovarala za holokaust nad armencima a ubijeno ih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna . i to je poslje holokausta nad zidovima vjerojatno najveci holokaust u svijetskoj povijesti . sta nisu tada saveznici organizirali sudenje turskoj po uzoru na ono nacistima ?
Od krstaskih hordi koje su i same pisale ponosno pisale o tome kako su prilikom zauzimanja Jerusalema ulice tog grada bile do clanaka pune krvi.eukaliptus wrote:Opetja033 wrote:
a od koga je oslobodio jeruzalem ?
Izadzi na ulicu i pitaj omladinu pa ce ti reci ko je najpoznatiji Kurd.Opetja033 wrote:Najpoznatiji Kurd koji je ikada zivio jeste veliki islamski vojskovodja Salahuddin Ejubi r.a., osloboditelj Jerusalema (al Qudsa).elcaliente wrote:Znate li ko je najpoznatiji Kurd na svijetu?
Kurd Maverick, ekstra dobru muziku pravi.
Ovo je sam oza one koji zele da nauce nesto drugo osim o sukobima.
Da, cimerka mi bila Armenka iz Argentine. A dobar prijatelj mi je isto.sumirprimus wrote:pitajte zlatu,ona iz svakog konflikta ima ponekog prijatelja,ili nekog u familiji..zna zena sho jes jes![]()
veliš armeni horda osvajača...![]()
Slabo mislis.eukaliptus wrote:znaci muslimani su oslobodili jeruzalem od krscana ? ja sam uvjek mislio da je jeruzalem zidovski . pa sta ga onda po oslobodenju nisu vratili zidovima ?
nemoj mislit bogatieukaliptus wrote:znaci muslimani su oslobodili jeruzalem od krscana ? ja sam uvjek mislio da je jeruzalem zidovski . pa sta ga onda po oslobodenju nisu vratili zidovima ?
Opetja033 wrote:Najpoznatiji Kurd koji je ikada zivio jeste veliki islamski vojskovodja Salahuddin Ejubi r.a., osloboditelj Jerusalema (al Qudsa).elcaliente wrote:Znate li ko je najpoznatiji Kurd na svijetu?
Kurd Maverick, ekstra dobru muziku pravi.
Ovo je sam oza one koji zele da nauce nesto drugo osim o sukobima.
Odosmo u off. Pa od svih koji su kontrolisali tu regiju i taj grad - jevreji su ga imali najmanje pod svojom kontrolom. Ako cemo ici u to ko je sta osnovao i kada - nijedna drzava na svijetu ne bi imala svoje danasnje granice. Naravno da je iz moje muslimanske perspektive Salahuddin Ejubi oslobodilac, iz tvoje krscanske/hriscanske nije - i to je to. Mozemo li se sada vratiti Kurdima? Nisu tema ni Jevreji, ni Jerusalem, ni Jermeni.eukaliptus wrote:a tko je osnova jeruzalem i tamo izgradio hram davno prije nego sto se uopce spominju muslimani ? maye ?
nemoj misliti citaj qur'an , mislis ? pa i tamo pise da su al quds osnovali zidovi . ili ti imas neku drugu verziju qur'ana ?Tvrtko II Kotromanić wrote:nemoj mislit bogatieukaliptus wrote:znaci muslimani su oslobodili jeruzalem od krscana ? ja sam uvjek mislio da je jeruzalem zidovski . pa sta ga onda po oslobodenju nisu vratili zidovima ?
Sada vec izmisljas i lazes. Nadji mi taj odlomak iz Kur'ana u kojem se spominje da su Jevreji osnovali Jerusalem i ja javno obecavam da cu se samobanovati sa foruma. Drugim rijecima: ohani malo sa proizvoljnim izmisljotinama.eukaliptus wrote:pa i tamo pise da su al quds osnovali zidovi . ili ti imas neku drugu verziju qur'ana ?
Od kada su vjerske svete knjige prihvatljiv historijski izvor? Za takve kao ti "Na Drini cuprija" predstavlja takodje historijski izvor. Molim te, prestani izvaljivati stvari radi kojih bi se svako ko je diplomirani historicar cupao za kosu. On meni uzima Tevrat kao historijski dokument na osnovu kojeg treba da izvodimo zakljucke.eukaliptus wrote:Jerusalem has been the holiest city in Jewish tradition since, according to the Hebrew Bible, King David of Israel first established it as the capital of the united Kingdom of Israel in c. 1000 BCE, and his son, King Solomon, commissioned the building of the First Temple in the city.
ma da zidovi su u jeruzalemu bili samo preko skolskih ferja ?
Kakve su ovo nove teorije molim te.. Bila je jedino ona osmanska jedinica ciji se regruti uglavnom bili iz istocne Turske, tj. (vecinom, ali ne iskljucivo) Kurdi, koji su ucestvovali u sprovodu genocida nad Jermenima (jedan od mnogih turskih genocida). Reci da su Kurdi bili "glavni akteri" genocida je jako neprecizno i glupo..Opetja033 wrote:Ranije sam to spomenuo:iz zadnje klupe wrote:Ako ko zna iz istorije, bas me interesuje, kako to da danas teritorije istocne Turske, oko planine Ararat koje su bile cisto armenske (jos uvijek ima neporusenih armenskih crkava i spomenika) danas su 100% kurdske i cine osnovu nekog turskog kurdistana ?Opetja033 wrote:Glavni akteri masakra nad Jermenima 1915–1923 bili su upravo Kurdi, iskoristivsi novonastalu netrpeljivost izmedju Turske/Osmanske vlade i Jermena.