arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post Reply
Klavikula

#51 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Klavikula »

Opetja033 wrote:
Stojadin wrote:Razgovor o PKKu je off topic? :lol: Reci fino ko covjek "nemam argumenata" i zdravo
Ah taj dio sam promasio, sorry. Ciljao sam na to da trazis obrazlozenje sa moje strane o tome zasto smatram marksizam teroristickom i ekstremistickom ideologijom. Obrazlaganje bi vodilo u off topic.

Odgovor na tvoje pitanje je vrlo jednostavan: PKK je tokom svoje citave historije cinila akte terorizma i cini ih i dan danas. Bombaski napadi po turskim gradovima koji su za posljedice imali civilne zrtve. Pa citav svijet je tu organizaciju okarakterisao kao teroristicku i on mene sada pita "zasto". Uozbilji se.
do sad se pokazalo da cilj PKK nisu civili, vec vojska i policija, za razliku od Turske armije, cije su zrtve uglavnom civili.

borba PKK nema odlike terorizma, al jbg, kontra je Turske i po automatizmu nije ispravna.
Stojadin

#52 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Stojadin »

Opetja033 wrote:
Odgovor na tvoje pitanje je vrlo jednostavan: PKK je tokom svoje citave historije cinila akte terorizma i cini ih i dan danas. Bombaski napadi po turskim gradovima koji su za posljedice imali civilne zrtve. Pa citav svijet je tu organizaciju okarakterisao kao teroristicku i on mene sada pita "zasto". Uozbilji se.
Kako onda kada Turska vojska bombardira Kurdska sela i ubija civile, to nije terorizam? Dok Turci bombardiraju civile, Kurdi napadaju vojne baze, pa ti skontaj ko je terorist.. Od 1980. preko 4000 Kurdskih sela je unisteno i do 4 miliona Kurda je protjerano.. 5000 Turaka ubijeno (uglavnom vojna lica), a Kurda, 35000 (18000 od toga civila), 17000 je "nestalo", a cak 120000 je zatvoreno.

Ako turski saveznici (Izrael, Amerika, Britanija) tvrde da je neko terorist ne znaci da se cijeli svijet slaze s njima.

Mnoge drzave (Holandija, Belgija, Grcka, Rusija, Kina, Danska..) ne samo da podrzavaju PKK, vec dozvoljavaju trening kampove PKKa na svom teritoriju.
AleksoMKD

#53 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by AleksoMKD »

cls wrote: Očigledno da nisi bio u Iraku.Kurdi ne kontrolišu naftu, najbliže mjesto što se tiče nafte je Kirkuk koji je pod kontrolom Iračke vlade. Skoro je bilo pokušaja da se prodre do tog mjesta ali nisu uspjeli. Što se tiče samog naslova i stanja Kurdistan, to opet nema veze sa Turskom, već sa borbom političkih močnika unutar Iraka, Suni su koalirali sa Kurdima da bi bili na vlasti, dali im sve što su tražili, ali sve se to mijenja sada na slijedećim izborima, jer niko neće u koaliciju ići sa Kurdima.
Nisam, ali imam rodjaka koji radi tamo.

I vlasti u Iraku pizde zato sto kurdi nezavisno pregovaraju i daju "svoja" polja na eksploatisanje:

http://www.reuters.com/article/2012/11/ ... HF20121109
Exxon was the first major to sign oil deals with Kurdistan and is now at the centre of a dispute over oil and territory between the Arab-led central government and ethnic Kurds, who have run their own administration in northern Iraq

Znaci osim Gazproma vec Exxon i Total buse mimo vlasti u Bagdadu.

Fakticki imaju i svoje oruzane snage. Oni se pre svega indetifikuju po etnickoj pripadnosti i sekularniji su.

Isto tako moj rodjak mi kaze da je Kurdistan puno opusteniji od ostatka Iraka, nije toliko strogo sto se tice izlaska u grad, druzenja, kafica i piva.

OK, nije Amsterdam pa ni Skopje ali ipak.
Opetja033 wrote: @AleksaMKD
Ova tema ti je ocito slabija strana. Prvo izletis sa neistinom o irackom sjeveru "bogatom naftom" a onda u istom komentaru tvrdis kako je autonomni kurdski region utociste za PKK. Presmijesno. Vlada Republike Turske na celu sa gospodinom Erdoganom ima odlicne odnose sa tom autonomnom regijom. A gospodin Erdogan i predsjednik regije - Massoud Barzani su prijatelji. Nikakve saradnje nema izmedju KDP (stranka Barzanija) i PKK. Naprotiv, cesti su oruzani sukobi.

Uglavnom, Kurdi imaju autonomnu regiju u Iraku. Dosta im je. Cak je i gospodin Erdogan previse popustljiv sa njima za moj ukus, sve dok se vodece prokurdske stranke u Turskoj ne odreknu teroristicke skupine PKK - ne treba im nista dati. Kada odluce da stupe u demokratski proces, tek onda im treba obezbjediti kulturnu autonomiju. I kapak. Nista vise ili manje od toga.

Sama tvrdnja da Arapi zele nauditi Turskoj stvaranjem kurdske drzave pokazuje da osoba koja je pokrenula ovu temu nema blage veze (da ne upotrijebim grublji izraz) sa situacijom na terenu:
Kao prvo: Turska je na celu sa gospodinom Erdoganom vrlo popularna medju sirokim arapskim masama, popularnije nego ikada. Emir drzave Katar je kucni prijatelj sa premijerom. Turska je u odlicnim odnosima sa svim vodecim arapskim drzavama. Jednostavno nema razloga da se Turskoj bilo ko sveti, pogotovo jer je odmah na pocetku arapskog proljeca stala na stranu zahtjevima za slobodom arapskog naroda.
Kao drugo: svaka podrska Kurdima bi im se vratila kao bumerang uzimajuci u obzir kurdske manjine u dijelu arapskih drzava.
Nisam ekspert niti sam to tvrdio.
Zato smo tu dragi kolega da se nadopunimo i popravimo. Ja samo iznosim svoje misljenje.

Sto se tice nafte, imamo izvestaj gore (Reuters, nije RT :D ) da oni eksploatisu naftu i da tu ucestvuju velike korporacije. Nema tu laganja to je fakt.

Vlast u Bagdadu nema snage da to spreci a "saveznici" ocigledno preferiraju da prane Exxon i Total nego njih.

Upali su i Norvezani, nema Iracke zastave nigde.
Image

Imamo sukobe Kurdskih oruzanih snaga sa Irackim iako su teoretski jedna drzava.
Imaju svoje ambleme i svoju zastavu.

Imamo vrlo povecan broj napada PKK preko granice sa Turskom sto ne bi bilo moguce da nemaju ledja u vidu autonomije u Iraku.
Da ne zaboravimo da je taj deo sveta vrlo klanovsko/plemenski povezan i to sto sam ja (kad bi bio Kurd) u vlasti mene ne sprecava da dajem informacije i pomoc svome rodjaku u PKK.

Isto tako nikako ne mogu da se slozim da im je autonomija "dosta" jer nema naroda na planeti koji kad dobije malo slobode nakon tolikog ugnjetavanja ne zeli vise i vise.

Mozda je autonomija dosta za sada ali............imaju 150.000 ljudi pod oruzjem (Kurda, etnicki skoro 100%) i 200-300 tenkova ostalih posle raspada Iracke armije 2003.
Kasarne, baze, instruktore....................................
Smesno kad se poredi sa Turskom ali u odnosu na vreme pod Sadamom.......
Cak kupuju svoje helikoptere bez konsultacije vlasti u Bagdadu
http://www.turkishweekly.net/news/35120 ... -firm.html
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ ... 2006-07-19

Nista od ovog ja nisam izmislio.
Ne navijam za nikoga, iako simpatisem Kurdske teznje sa nezavisnoscu, realista sam da je Makedoniji pre svega Turska prijateljska zemlja i da je za nas bolje za sada da ostane Turska jaka.

Prijateljstvo izmedju Turske i Kurdskog Autonomnog Regiona je samo iz interesa, nece oni nikad verovati jedni drugima.
Last edited by AleksoMKD on 13/12/2012 10:37, edited 3 times in total.
sumirprimus

#54 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

Da sekularniji su, i imaju neovisne ugovore sa naftnim kompanijama...
Stim da je jos uvijek teritorija oko kirkuka i mosula kako ameri to vole reci "disputed"... :)
Ali po novim ugovorima,kurdi su i u toj regiji sklopili ugovore bez sglasanosti federalne vlade... :)
Kurdi su u iraku faktički država u državi...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#55 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by JoseMujica »

ma barem u Iraku Kurdistan samo formalno nije suveren...barem tako mi rekoše naši ljudi koji su išli tamo
sumirprimus

#56 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote:ma barem u Iraku Kurdistan samo formalno nije suveren...barem tako mi rekoše naši ljudi koji su išli tamo
ne mogu im arapi,zauzeti sektaškim obračunima meda lacnut... :skoljka:
naravno,ukoliko sunije počnu dobijat bitke sa šijama,ne samo u iraku,ovo bi se moglo okrenut naglavačke...
AleksoMKD

#57 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by AleksoMKD »

sumirprimus wrote: Kurdi su u iraku faktički država u državi...
QFT :thumbup:
iz zadnje klupe

#58 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by iz zadnje klupe »

Ako ko zna iz istorije, bas me interesuje, kako to da danas teritorije istocne Turske, oko planine Ararat koje su bile cisto armenske (jos uvijek ima neporusenih armenskih crkava i spomenika) danas su 100% kurdske i cine osnovu nekog turskog kurdistana ?
AleksoMKD

#59 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by AleksoMKD »

iz zadnje klupe wrote:Ako ko zna iz istorije, bas me interesuje, kako to da danas teritorije istocne Turske, oko planine Ararat koje su bile cisto armenske (jos uvijek ima neporusenih armenskih crkava i spomenika) danas su 100% kurdske i cine osnovu nekog turskog kurdistana ?
Pa naselili se posle genocida nad Armencima.
Generalno tako to nazalost funkcionise.
stotka12

#60 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by stotka12 »

Helikopter wrote:Kurdi i trebaju da imaju svoju drzavu. I Kurdi i Turci su nasi prijatelji kao muslimani odnosno imamo istu Islamsku religiju. Iz tog razloga trebaju sve drzave kao sto su Turska, Irak, Iran, Sirija solidarno dati od sebe jedan manji dio teritorije za novu Kurdsku drzavu. Tako im stoji i u religiji Islamu, da sve muslimani sto imaju dijele izmedju sebe i da se na taj nacin pomazu.
:thumbup:

Ja se nadam pomirenju Turaka i Kurda.
Sto bi srbi rekli u novom svjetskom poredtku :-D .
Opetja033

#61 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

iz zadnje klupe wrote:Ako ko zna iz istorije, bas me interesuje, kako to da danas teritorije istocne Turske, oko planine Ararat koje su bile cisto armenske (jos uvijek ima neporusenih armenskih crkava i spomenika) danas su 100% kurdske i cine osnovu nekog turskog kurdistana ?
Ranije sam to spomenuo:
Opetja033 wrote:Glavni akteri masakra nad Jermenima 1915–1923 bili su upravo Kurdi, iskoristivsi novonastalu netrpeljivost izmedju Turske/Osmanske vlade i Jermena.
zlata

#62 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by zlata »

Bilo je nekih podrucja koja su bila vecinsko armenska, ali u Anatoliji je demografska slika isto izgledala kao "leopardova koza".
U tomu i jest bila srz problema sa armenskim nacionalistima. Podpomognuti od Rusa, Francuza, itd, su bili krenuli "istrijebit" "ostale", i stvorit cisto armenski lebensraum, isto kao sto su uradili u samoj Armeniji, pod ruskom kontrolom.
Armenci su svojevremeno isto bili osvajaci, tako da su vec bili navikli na povjesno ne-homogena podrucja. I tako su zivili diljem Armenije, stoljecima.

Medjutim, novi nacionalni pokreti su zahtjevali nacionalne drzave, sa vecinskim mono-etnickim stanovnistvom.
Nacionalisti su smatrali samo krscane Armencima, iako u Turskoj ima i velik broj muslimana koji govore armenskim dijalektom.

Prije par nedelja sam pitala jednog armenskog nacionalistu na YouTube, "imajuc u vidu da je Anatolija izgledala kao....tra...la...la. bez armenske vecine.....tra...la..la...u svim gradovima...KAKO BI OSTVARILI cisto armenski lebensraum....."
Rezultat, frajer me prozvao turskim krvopijom, genocidasom. rekao mi da mora da se izvinem Armenskom Narodu, jer je ocito da sam Turcin, :lol:
i samo Turci postavljaju takva podmukla pitanja....i to je to. :lol:
eukaliptus

#63 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

turska nikada nije odgovarala za holokaust nad armencima a ubijeno ih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna . i to je poslje holokausta nad zidovima vjerojatno najveci holokaust u svijetskoj povijesti . sta nisu tada saveznici organizirali sudenje turskoj po uzoru na ono nacistima ? :cry:
AleksoMKD

#65 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by AleksoMKD »

eukaliptus wrote:Image

Malo su mi velike "istoriske" granice.

Joj, samo da ne ode tema u o.t. i da se prebacimo na genocid nad Armenima.
sumirprimus

#67 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

pitajte zlatu,ona iz svakog konflikta ima ponekog prijatelja,ili nekog u familiji..zna zena sho jes jes :skoljka:
veliš armeni horda osvajača... :lol: :lol:
Akadi

#68 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Akadi »

eukaliptus wrote:turska nikada nije odgovarala za holokaust nad armencima a ubijeno ih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna . i to je poslje holokausta nad zidovima vjerojatno najveci holokaust u svijetskoj povijesti . sta nisu tada saveznici organizirali sudenje turskoj po uzoru na ono nacistima ? :cry:
A koliko je muslimanskih civila pobijeno na Balkanu u 19. i početkom 20. vijeka?

Možemo li to nazvati genocidom ili su ti zločini protiv civila po tebi opravdani?
eukaliptus

#69 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

jel ovo genocid ili se nemoze nazvati genocidom kada muslimani ubijaju krscane ?
eukaliptus

#70 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

Akadi wrote:
eukaliptus wrote:turska nikada nije odgovarala za holokaust nad armencima a ubijeno ih je po nekim procjenama oko 1,5 milijuna . i to je poslje holokausta nad zidovima vjerojatno najveci holokaust u svijetskoj povijesti . sta nisu tada saveznici organizirali sudenje turskoj po uzoru na ono nacistima ? :cry:
A koliko je muslimanskih civila pobijeno na Balkanu u 19. i početkom 20. vijeka?

Možemo li to nazvati genocidom ili su ti zločini protiv civila po tebi opravdani?
za svaki genocid se treba suditi ! zato i postoji medunarodni kazneni sud . :dance:
Akadi

#71 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Akadi »

eukaliptus wrote:
Akadi wrote:

za svaki genocid se treba suditi ! zato i postoji medunarodni kazneni sud . :dance:
Nešto mi ne djeluješ previše zainteresovan za stradanja muslimana u tom periodu...
eukaliptus

#72 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

citirat cu samog sebe :

Opetja033

#73 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

eukaliptus wrote:citirat cu samog sebe :

E pa odlicno. Onda, kako bi dokazao svoju nepristrasnost, prvo malo elaboriraj o genocidu nad Bosnjacima i Albancima s pocetka 20-tog stoljeca pa se onda prebaci na Jermene. Moze?
elcaliente

#74 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by elcaliente »

Znate li ko je najpoznatiji Kurd na svijetu?

Kurd Maverick, ekstra dobru muziku pravi.

Ovo je sam oza one koji zele da nauce nesto drugo osim o sukobima.
Opetja033

#75 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

elcaliente wrote:Znate li ko je najpoznatiji Kurd na svijetu?

Kurd Maverick, ekstra dobru muziku pravi.

Ovo je sam oza one koji zele da nauce nesto drugo osim o sukobima.
Najpoznatiji Kurd koji je ikada zivio jeste veliki islamski vojskovodja Salahuddin Ejubi r.a., osloboditelj Jerusalema (al Qudsa).
Post Reply