cls wrote:
Očigledno da nisi bio u Iraku.Kurdi ne kontrolišu naftu, najbliže mjesto što se tiče nafte je Kirkuk koji je pod kontrolom Iračke vlade. Skoro je bilo pokušaja da se prodre do tog mjesta ali nisu uspjeli. Što se tiče samog naslova i stanja Kurdistan, to opet nema veze sa Turskom, već sa borbom političkih močnika unutar Iraka, Suni su koalirali sa Kurdima da bi bili na vlasti, dali im sve što su tražili, ali sve se to mijenja sada na slijedećim izborima, jer niko neće u koaliciju ići sa Kurdima.
Nisam, ali imam rodjaka koji radi tamo.
I vlasti u Iraku pizde zato sto kurdi nezavisno pregovaraju i daju "svoja" polja na eksploatisanje:
http://www.reuters.com/article/2012/11/ ... HF20121109
Exxon was the first major to sign oil deals with Kurdistan and is now at the centre of a dispute over oil and territory between the Arab-led central government and ethnic Kurds, who have run their own administration in northern Iraq
Znaci osim Gazproma vec Exxon i Total buse mimo vlasti u Bagdadu.
Fakticki imaju i svoje oruzane snage. Oni se pre svega indetifikuju po etnickoj pripadnosti i sekularniji su.
Isto tako moj rodjak mi kaze da je Kurdistan puno opusteniji od ostatka Iraka, nije toliko strogo sto se tice izlaska u grad, druzenja, kafica i piva.
OK, nije Amsterdam pa ni Skopje ali ipak.
Opetja033 wrote:
@AleksaMKD
Ova tema ti je ocito slabija strana. Prvo izletis sa neistinom o irackom sjeveru "bogatom naftom" a onda u istom komentaru tvrdis kako je autonomni kurdski region utociste za PKK. Presmijesno. Vlada Republike Turske na celu sa gospodinom Erdoganom ima odlicne odnose sa tom autonomnom regijom. A gospodin Erdogan i predsjednik regije - Massoud Barzani su prijatelji. Nikakve saradnje nema izmedju KDP (stranka Barzanija) i PKK. Naprotiv, cesti su oruzani sukobi.
Uglavnom, Kurdi imaju autonomnu regiju u Iraku. Dosta im je. Cak je i gospodin Erdogan previse popustljiv sa njima za moj ukus, sve dok se vodece prokurdske stranke u Turskoj ne odreknu teroristicke skupine PKK - ne treba im nista dati. Kada odluce da stupe u demokratski proces, tek onda im treba obezbjediti kulturnu autonomiju. I kapak. Nista vise ili manje od toga.
Sama tvrdnja da Arapi zele nauditi Turskoj stvaranjem kurdske drzave pokazuje da osoba koja je pokrenula ovu temu nema blage veze (da ne upotrijebim grublji izraz) sa situacijom na terenu:
Kao prvo: Turska je na celu sa gospodinom Erdoganom vrlo popularna medju sirokim arapskim masama, popularnije nego ikada. Emir drzave Katar je kucni prijatelj sa premijerom. Turska je u odlicnim odnosima sa svim vodecim arapskim drzavama. Jednostavno nema razloga da se Turskoj bilo ko sveti, pogotovo jer je odmah na pocetku arapskog proljeca stala na stranu zahtjevima za slobodom arapskog naroda.
Kao drugo: svaka podrska Kurdima bi im se vratila kao bumerang uzimajuci u obzir kurdske manjine u dijelu arapskih drzava.
Nisam ekspert niti sam to tvrdio.
Zato smo tu dragi kolega da se nadopunimo i popravimo. Ja samo iznosim svoje misljenje.
Sto se tice nafte, imamo izvestaj gore (Reuters, nije RT

) da oni eksploatisu naftu i da tu ucestvuju velike korporacije. Nema tu laganja to je fakt.
Vlast u Bagdadu nema snage da to spreci a "saveznici" ocigledno preferiraju da prane Exxon i Total nego njih.
Upali su i Norvezani, nema Iracke zastave nigde.
Imamo sukobe Kurdskih oruzanih snaga sa Irackim iako su teoretski jedna drzava.
Imaju svoje ambleme i svoju zastavu.
Imamo vrlo povecan broj napada PKK preko granice sa Turskom sto ne bi bilo moguce da nemaju ledja u vidu autonomije u Iraku.
Da ne zaboravimo da je taj deo sveta vrlo klanovsko/plemenski povezan i to sto sam ja (kad bi bio Kurd) u vlasti mene ne sprecava da dajem informacije i pomoc svome rodjaku u PKK.
Isto tako nikako ne mogu da se slozim da im je autonomija "dosta" jer nema naroda na planeti koji kad dobije malo slobode nakon tolikog ugnjetavanja ne zeli vise i vise.
Mozda je autonomija dosta za sada ali............imaju 150.000 ljudi pod oruzjem (Kurda, etnicki skoro 100%) i 200-300 tenkova ostalih posle raspada Iracke armije 2003.
Kasarne, baze, instruktore....................................
Smesno kad se poredi sa Turskom ali u odnosu na vreme pod Sadamom.......
Cak kupuju svoje helikoptere bez konsultacije vlasti u Bagdadu
http://www.turkishweekly.net/news/35120 ... -firm.html
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ ... 2006-07-19
Nista od ovog ja nisam izmislio.
Ne navijam za nikoga, iako simpatisem Kurdske teznje sa nezavisnoscu, realista sam da je Makedoniji pre svega Turska prijateljska zemlja i da je za nas bolje za sada da ostane Turska jaka.
Prijateljstvo izmedju Turske i Kurdskog Autonomnog Regiona je samo iz interesa, nece oni nikad verovati jedni drugima.