arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post Reply
Opetja033

#101 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

eukaliptus wrote:ako je al quds osnovan 1000 godina prije nove ere a islam je nastao tek 622 tko je osnovao jeruzalem ? :?
To nema veze sa tvojom lazi da je u Kur'anu spomenuto da su Kur'an osnovali Jevreji. S druge strane, na prostoru danasnjeg Jerusalema postojao je grad i mnogo prije nego su Jevreji krvavim pohodom zauzeli podrucje danasnje Palestine. Cak i po jevrejskoj tradiciji grad je osnovan mnogo prije kralja Davida, po njihovoj tradiciji grad je osnovan od predaka Abrahama/Ibrahima a.s. - Shema i Ebera. Dakle po toj logici, obzirom da i Arapi i Jevreji vode porijeklo od Abrahama - i Arapi i Jevreji imaju podjednako pravo na taj grad.

Molim te - prestani se provaljivati i iznositi lazi i neistine. Kristalno je jasno da ti veze nemas sa historijom tog dijela svijeta. Prestani jer cemo obojica zavrsiti banovani radi ovog off topica, ti radi lazi i gluposti a ja radi toga jer ne mogu da gledam kada neko lupeta gluposti i jos pokusava ismijavati nekog drugog.

P.S. Ja ni na jednom mjestu nisam rekao da su muslimani osnovali Jerusalem. Ne troluj. Prestani sa off topicom i sa stavljanjem u usta ljudima ono sto nisu rekli.
eukaliptus

#102 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

ok kako god hoces . ti si ipak strucnjak za povijest kanaana . pa mi molimte samo reci sta je bog naredio zidovima da ucine sa stanovnicima kanaana i njihovim gradovima kada osvoje to podrucje ? :evil:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#103 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by JoseMujica »

aaauuuu evo loma...božije istine su ušle u čisto svjetovna područja države i politike.....nema kečapa u Sa da namiri virtualnu fake blood koja će sada da pršće preko ekrana :D
Opetja033

#104 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

JoseMujica wrote:aaauuuu evo loma...božije istine su ušle u čisto svjetovna područja države i politike.....nema kečapa u Sa da namiri virtualnu fake blood koja će sada da pršće preko ekrana :D
Samo da se operem od ovoga. I ja sam govorio kako nema mjesta vjerskim knjigama u ovakvim diskusijama jer ne mogu sluziti kao historijski argument, bas na ovoj temi - mozda jednu stranicu ranije. Cisto da se zna gdje stojim.
eukaliptus

#105 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

ok vratimo se onda na al jazeera kurdis i zabranjenu al jazeeru turkish . kako se to moglo desiti ako je al jazeera objektivna televizija a turska demokratska drzava ? :?:
amoninan

#106 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by amoninan »

Al Jazeera Turk je još uvijek u fazi razvoja, kome je ba zabranjeno ermitiranje? Istina je da su postojale neke razmirice oko PKK, AJ insistira na terminu "Insurgents", i zbog toga su izgubili najvećeg turskog investitora u projektu( Vural Ak). Kao i glavnog urednika. No glavni razlog što se projekat razvukao je promjena na čelu AL Jazeere, odnosno odlazak Wadaha Khanfera. On je bio idejni začetnik i pokretna snaga iza širenja mreže na Tursku, Balkan, Španiju, Afriku (Swahili), Pakistan (Urdu). Poslije njegovog odlska razvoj tih projekata ej značajno usporen, samo je AJ Balkan krenula s emitiranjem. U Turskoj će imati u startu ozbiljnu konkurenciju ( domaće tv stance, i pogotovo CNN Turk) i sigurno neće krenuti, baš kao i sa AJE što je bio slučaj, dok ne budu 100% spremni za 24/7 kvalitetnog programa. Prošle godine je klupljen CINE 5, na čijem signalu treba ići AJT. Ja nisam čuo ni za kakvu zabranu ili slično.

Interesuje me samo kako poveza dvije ovakve stvari :D :-)
eukaliptus

#107 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

On April 2012, there were reports of the channel being delayed over its refusal to call the Kurdistan Workers Party as "terrorists" as most Turkish news outlets do, citing journalistic standards. The Foreign Ministry, who advocated the project, became at odds with the channel. Vural Ak, a major Turkish investor, withdrew from the partnership with Al Jazeera. Nuh Yilmaz, a scholar and media expert that left a position in the United States to work on the project also resigned.
amoninan

#108 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by amoninan »

Pa znaš li engleski, with odds i banned nije isti klinac. Uostalom, to su medijske glasine, koje mogu ali i ne moraju biti potpuno istinite.
Svejedno, idalje mi nije jasno kako ej autor teme povezao AJTurk, Kurdistan i arapsku osvetu :-)
Hodidid

#109 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Hodidid »

Pricao sam sa par kurda prije par godina. oni su mi tvrdili da je Kirkuk bio nekad cisto kurdski grad ali da je zbog planskog naseljavanja arapa izgubio taj svoj kurdski duh. Navodno da ih je sad fifti-fifti sa arapima u Kirkuku tako nesto otprilike. A na moje pitanje zasto je Sadamu toliko bio bitan taj Kirkuk odgovarali su mi sa nafta.

Za Mosul su mi rekli da je to prvobitno bio vecinski turkmenski grad ali da je sad dosta izmijesan. Ja se iznenadio da ima turkmena u Iraku a pogotovo da ih ima dosta.
bjelave

#110 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by bjelave »

Hodidid wrote:Pricao sam sa par kurda prije par godina. oni su mi tvrdili da je Kirkuk bio nekad cisto kurdski grad ali da je zbog planskog naseljavanja arapa izgubio taj svoj kurdski duh. Navodno da ih je sad fifti-fifti sa arapima u Kirkuku tako nesto otprilike. A na moje pitanje zasto je Sadamu toliko bio bitan taj Kirkuk odgovarali su mi sa nafta.

Za Mosul su mi rekli da je to prvobitno bio vecinski turkmenski grad ali da je sad dosta izmijesan. Ja se iznenadio da ima turkmena u Iraku a pogotovo da ih ima dosta.
Sadam je "arapizirao" sjever Iraka i tamo naseljavao siromasne arape, uglavnom site s juga. Davao im je razna povlastice pocev od stana posla itd. Usput, Kurdi oni koji su se izjasnjavali kao Kurdi nisu mogli kupovati imovinu, masovno su sikanirani. Za rijec na kurdskom islo se u zatvor.
Kirkuk je bio vecinski Kurdski a za Moslul je tacno da jsu najveca grupa bili Turkmeni ali je Kurda bilo vise od Arapa.
Inace, sjever Iraqa je veoma sarolik i u etnickom a i u religiskom pogledu.
hrastov žižak

#111 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by hrastov žižak »

ne treba zaboraviti ni Kaldejce (Asirce), pripadnike kaldejske ortodoksne crkve, koji su također ugnjetavani, ni Mandejce, u Iraku skoro istrijebljenu gnostičku etno-religijsku skupinu.
Opetja033

#112 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Opetja033 »

hrastov žižak wrote:ne treba zaboraviti ni Kaldejce (Asirce), pripadnike kaldejske ortodoksne crkve, koji su također ugnjetavani, ni Mandejce, u Iraku skoro istrijebljenu gnostičku etno-religijsku skupinu.
Kada su Kaldejci u pitanju, to se u principu radi o jednoj etnickoj skupini koja se naziva sa tri imena: Kaldejci, Asirijci i Sirjaci (Syriacs - nemaju veze sa narodom Sirije niti sa Arapima). U principu govore isti jezik, koliko znam ista im je i religija (tj ista crkva) samo se jedni od drugih razlikuju po tome kako ih se zeli zvati. Kao otprilike diskusije kod nas Bosnjaci/Bosanci. :D
bjelave

#113 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by bjelave »

U istom regionu, Nineva, imas i Shabake koji su posebna etnicka i vjerska grupa. Jezik im je najblizi kurdskom a kad je rijec o vjeri to je neka kombinacija islama i krscanstva.
I njeh je Sadam proganjao i raselio za vrijeme "arapizacije" sjevera.
hrastov žižak

#114 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by hrastov žižak »

da, zato sam u zagradi napisao Asirci ili Asirijci, mada je ispravnije Asirijci jer zbog prvog naziva može doći do zabune. Za Mandejce nisam ni znao dok o njihovoj kletoj sudbi nisam pročitao kod Maloufa u knjizi Poremećenost sveta. Nevjerovatno zvuči da je jedna gnostička crkva opstala do dana današnjeg. Čini mi se da ih ima i u Iranu, danas možda čak i više nego u Iraku. Tužno je sve ovo što se dešava na Bliskom Istoku, tu ćemo se svi složiti, tolika raznolikost i isprepletenost kultura koja stoljećima opstaje, zadnjih decenija se pokušava uništit. Po meni su sve ove raznolike kulture dokaz da je militantni islamizam novija pojava i da je djelimična krivica te pojave u kolonijalistima. Osim u slučaju sukoba šiita i sunita, to je već mnogo starije. Tja mislim da ove težnje u Arapa koje mirišu na saudijski model bi mogle biti kobne za manjine. A znamo koliko ima bogomolja drugij religija tamo.
malsal

#115 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by malsal »

Arapi se ovecuju turcima stvaranjem kurdske drzave koja ce se temeljit na rasparcanom iraku ?
To je ko popiskit se po sebi da se ugrijes kad je hladno...
Istina je da turci ne bi zeljeli kurdsku drzavu u iraku (ili iraku i iranu, ako se i Iran bombarduje do demokratije i ljudski prava po irackom receptu)ali sve dok ne diraju u turski teritorij..
Vojnim putem kurdi ne mogu nista u turskoj, politickim isto tako (jedva su dobili pravo da pjevaju na maternjem jeziku) tako da se eventualni kurdistan samo arapima moze odbit od glavu, ne turcima.
Pitanje za turkofile - koja drzava zatvara najvise novinara, i u kojoj je drzavi tv kanal kaznjen radi epizode The Simpsons ?
Last edited by malsal on 14/12/2012 12:44, edited 1 time in total.
elmirčo

#116 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by elmirčo »

koji smo mi likovi, nemamo svojih problema, od zaposljavanja, porodice na kraju krajeva i drzave, pa moramo rjesavati njihove

zaboli me ba za kurdistan, nek se oni zajebavaju, pusti
sumirprimus

#117 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

a baška što irački kurdistan služi ko baza mosadu :D :D :D
elmirčo

#118 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by elmirčo »

sumirprimus wrote:a baška što irački kurdistan služi ko baza mosadu :D :D :D
:lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#119 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

:lol: :lol: :lol:
da umreš od smijeha,nako to ameri ko slučajno dali im autonomiju,rame uz rame tu su i izraelci :)
malo im namignu,autonomija,kurdistan iiii mogu radit šta hoće .... :mrgreen:
Shahab

#120 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by Shahab »

cls wrote:
AleksoMKD wrote:Hmmm, realno Kurdi su u severnom Iraku dobili defakto drzavu i za prvi put PKK ima (relativno) sigurna ledja.

Kad dodamo na to da tamo ima puuuno nafte koju opet kontrolisu Kurdi, a drze kontrolu nad parama od prodaje itekako je teza situacija Turskoj nego prije.

Imaju svoje oruzane snage a posto su sekularniji od okoline u Irackom Kurdistanu nema toliko napada kao u ostatku Iraka, protiv su islamista te ih Ameri tolerisu.

Arapi ne mogu bas nesto puno tu da urade, cak je bilo tenzija skoro
http://www.rudaw.net/english/kurds/5433.html
http://www.al-monitor.com/pulse/politic ... -high.html
http://todayszaman.com/news-298745-kurd ... ghdad.html
http://www.hurriyet.com.tr/planet/21966895.asp

Mislim da je poginulo 12-ak Irackih vojnika pa su se povukli.

Sve u svemu sada su jaci nego ikada u zadnjih 100 godina.
Hebiga, velik narod su, 20-ak miliona a nemaju drzavu. Mi Makedonci nismo ni 2 miliona pa imamo (kakvu takvu) drzavu.
Očigledno da nisi bio u Iraku.Kurdi ne kontrolišu naftu, najbliže mjesto što se tiče nafte je Kirkuk koji je pod kontrolom Iračke vlade. Skoro je bilo pokušaja da se prodre do tog mjesta ali nisu uspjeli. Što se tiče samog naslova i stanja Kurdistan, to opet nema veze sa Turskom, već sa borbom političkih močnika unutar Iraka, Suni su koalirali sa Kurdima da bi bili na vlasti, dali im sve što su tražili, ali sve se to mijenja sada na slijedećim izborima, jer niko neće u koaliciju ići sa Kurdima.
Nije tačno da Kurdistan nema nafte, i ne samo naftu nego su sada otkrivene i ogromne zalihe prirodnog gasa. Eksluzivna prava za eksploataciju nafte i gasa, između ostalih i na najvećem regionalnom naftnom polju Taq Taq, ima TURSKA kompanija Genel Energy čiji su vlasnici turski miljarder Mehmed Emin Karamehmet i britanski miljareder Net Rotschield... Turci vrte ogroman novac u Kurdistanu i u odličnim su odnosima sa klanom Barzani (Kurdi jevrejskog porijekla koji vladaju Kurdistanom). Radi se o 10 milijardi dolara mjesečnog prometa..
http://www.genelenergy.com/about-us/ove ... ofile.aspx
sumirprimus

#121 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

gleaj šahe al dopunjava,jevreji u kurdistanu...
a turka i izrael su prijatelji... :mrgreen: :dance:
sumirprimus

#123 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by sumirprimus »

gdje ode onaj što se smije na post o mosadu u kurdistanu :D
barcelona_

#124 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by barcelona_ »

Nece Kurdi nikad dobit nezavisnost, jer ih Zapad koristi za svoje ciljeve na bliskom istoku, a sve uz pomoc njihovih kurdskih vodja koji su ili direktno postavljeni od strane zapada, ili finansirani od istog. Dakle, ubaceni spijuni.

Postoji fina paralela sa Bosancima i Kurdima. Ni Bosanci nece nikada dobiti nezavisnu i suverenu Bosnu u svojim stvarnim i legitimnim granicama, upravo iz slicnih razloga kao i sto Kurdi nece dobiti svoju drzavu.

Ulolga Turske kao beskicmenjaka u ovom slucaju je manje vise nebitna, jer se oni ne pitaju nista. Jer i oni sluze Londonu i Vasingtonu...
eukaliptus

#125 Re: arapi se osvecuju turcima stvaranjem drzave kurdistan ?

Post by eukaliptus »

pitanje za bosance muhamedinskog zakona : hocete li braniti tursku od kurdskih separatista kao sto su oni branili vas ? :bih:
Post Reply