Alija je bio agent KOS-a

Locked
furlan

#201 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by furlan »

Nisam bio siguran gdje ovo postaviti.Na Fair Life-ovu temu ili ovdje.Mozda je trebalo I Drvosjeci iz Dejcica odgovoriti tamo ali hajde.
Ovo sto je Koca govorio A.I.nije citao ili nije htio da cita jer je izaslo iz usta jednog komuniste, nego je sa politickom bracom usao u kolo (a nije znao da igra)razaranja RBiH.Kao sto rekoh ranije, pijun u rukama dva velika igraca.A ko sa djavolom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.

TRI UPOZORENJA KOČE POPOVIĆA (1989)

Sprečiti dalji sunovrat*)

*) Pismo Koče Popovića “Borbi” 1989.

Poštovani direktore i uredništvo,

Molim vas da u vašem listu objavite ovaj moj kratki komentar. Povod neodržani “miting istine” u Ljubljani.

l. Neću se baviti ovde ko je i koliko odgovoran za nesrećni tok događaja (iako imam svoje mišljenje).

2. Potpuno je besmisleno koristiti jedan lažan razlog, kakav je “miting istine” za ovoliku furtutmu. Razlozi su daleko dublji.

3. Nečija jednonacionalna “istina”, samim tim što je takva, ne može biti istina. Ona suzbija razboritost slobodnih građana.

4. U stvorenoj situaciji jedino što preostaje jeste: da se kompetentni predstavnici dveju strana sastanu i pokušaju pronaći kakav-takav zajednički jezik, i tako spreče zajednički dalji sunovrat.

1. decembra 1989.
Koča Popović

Koča Popović govori za “NIN”**)

**) “Nin”, 21. juna 1991.

Pred pripremani miting antibirokratske revolucije u Ljubljani 1989. Koča Popović je javno govorio “o sunovratu”. Dvije godine kasnije, ljetujući posljednji put (u svojoj 83. godini) u voljenom Dubrovniku, Koča opet govori, ovog puta šire, ne isključuje “krv do koljena” u Hrvatskoj i u Bosni i na Kosovu, koje “može biti silom smireno samo privremeno”. Šta je u ovoj fazi jugoslovenske krize izjavio Koča Popović? Mnogi su otišli “a tek Marko (Nikezić) - praznina za koju nema zamene”. Po Koči, Nikezić je bio racionalniji od njega, a Koča “staloženiji” i nastavlja: “Politika koja nas je bacila u nacionalistička razračunavanja nije uvezeno zlo, već je ona naše ogledalo i naša najrazornija žica”, jer smo u masi toliko “necivilizovani da manipulisanje pali”.

O najuticajnijim nacionalnim liderima Koča kaže: “Prepoznaju se po tome što veruju u silu i propagandu, a neistomišljenike teško podnose.” Koča pronalazi sličnosti između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. On ostaje uvjeren da je nacionalizam negacija demokratije. Na pitanje idemo li u građanski rat, odgovara: “Mogućno je, ali to ne bi bio klasičan građanski rat u kome bi se obračunavali delovi i iste nacije. Oružani sukob naših nacionalizama bio bi građanski rat u okviru Jugoslavije, a ne u republikama.”

Govoreći o liderima na srpskoj i hrvatskoj strani, Koča tvrdi: “Ne verujem da su lideri toliko čisti, pre bih rekao da su mešanci, jedna polovina glave im radi više ili manje uspešno, a druga, što iziskuje mudrost, državničku pronicljivost u odnosu na budućnost - tako reći je na nuli.” Na pitanje da li u srpsko-hrvatskom čvoru, koji opako steže nacionalističko samouništavanje, vidi ljude kadre da nađu političko rješenje, Koča odgovara: “U ovom trenutku ne vidim ni jedan uverljiv razlog da verujem u miran rasplet. Hrvatski i srpski nacionalistički lideri mogu, istina, pokušati da dođu do kompromisa, ali, uglavnom, na račun trećih.” I konkretnije, “ne isključujem mogućnost da Bosna plati ceh”.

Na pitanje da li isključuje mogućnost sporazuma o autonomiji Srba u Hrvatskoj, Koča Popović je gotovo kategoričan: “Ne smatram ga izglednim.” Na pitanje šta će napraviti JNA, Koča razmišlja: “Ne znam šta će vojska napraviti u međuvremenu. Pričaju da ostaje svuda. Ali šta protiv tako žilavih jednoumlja da uradi bilo koja vojska? Neće li njeni uspesi biti vrlo privremeni, sa toliko negativnih posledica za budućnost, da to nije nikakvo rešenje. Neće li se i vojska sama izložiti opasnosti raspadanja? Kosovo se, možda, može okupirati, ali Hrvatska (i Bosna) sasvim sigurno ne može.”

Govoreći o “aktivnoj pasivnosti” u sprečavanju rata “svesnim uzdržavanjem”, Koča daje pozitivnu ocjenu vojsci, ali zaključuje: “Ne verujem da vojska sama može nešto da postigne, prosto zato što sila, kao takva, ništa ne rešava.” Koča nastavlja: “Ishod zavisi od političkih odnosa snaga, jer glavni centri moći ostaju u glavnim republikama na osnovama i pod kontrolom nacionalističkih pokreta i programa, a oni sve više zavise od jurišnika nacio-šovinističkog divljanja, rastućih i uveliko naoružanih proustaških i pročetničkih, na sve spremnih agresivaca, čije je usmerenje u biti fašističko.”

Koča Popović govori za “Nedelju”

U intervjuu “Nedelji” (23. juna 1991), Koča Popović je još oštriji i konkretniji: “Ja sam protiv svakog nacionalizma, jer je nacionalizam najniži oblik društvene svesti.” Koča je ljut što, eto, “Bosnu pokušavaju da raščereče, raščupaju”, vjerujući i dalje da je Bosna “veoma važna tačka za budućnost Jugoslavije”. Koča je gnjevan na Dobricu Ćosića i kaže: “Ma, kakav Ćosić. Ćosić je Srbenda. A ja nisam Srbenda. Ja sam Srbin po rođenju, inače sam Jugosloven.” Najinteresantnije je mišljenje ovog kosmopolite o nacionalnim strankama, gdje kaže: “Nacionalne stranke nisu moj izbor. Ne mislim da se neće, na nesreću, održati na vlasti, ali za sebe pouzdano znam da svoju ideologiju neću graditi ni na opanku ni na šajkači”, i nastavlja: “HDZ je pobedio dobrim delom zahvaljujući Miloševiću. On je glavni zaslužnik ili krivac za tu pobedu, jer je tako bezvezno vodio srpsku politiku da je morao da potakne i natera ove da utočište traže u nacionalizmu”. Govoreći o budućnosti Srbije, Koča kaže: “Ma kakva budućnost. Budućnost Srbije je daleka. Srpsko-hrvatski spor je tako dubok da će mu trebati 20 do 50 godina da se zaborave jame... i njihovo obnavljanje.”

Ovo su samo tri reakcije poštovanog i cjenjenog partizanskog komandanta, prvog do Tita, intelektualca međunarodnog nivoa, načelnika Generalštaba JNA, ministra inostranih poslova, potpredsjednika SFRJ. Dakle, Koča Popović je kao na skeneru predviđao situaciju. Zar se ne treba složiti sa ovim ocjenama i predviđanjima i zar ih uopšte treba komentarisati?
palermo

#202 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

omar little wrote:
Shoba wrote:Nemojte pretjerivati. Alija nije bio izdajnik. On je ipak imao dobre namjere,doduse iskljucivo samo za svoj narod,Bosnjake. Da je malo vise igrao na BiH u cjelini, bilo bi drugacije. Mogao je i Dejton drugacije postaviti da je htio...

(mogao je i izbjeci mudzahedine koje su mu podvalili, ovako je malo nasjeo i preplasio zapad koji je reagovao negativno prema nama)
Shoba kako pretjerujemo? Kako nije bio izdajnik? Ako se "borio" samo za Bosnjake to znaci da je izdao gradjane BiH. Ja sam Bosanka, za mene se on nije zalagao, nego je moj zemlji zabio noz u ledja, ma sta u ledja u sred prsa.
Sve sto si i sam nabrojao kao greske on je svjesno cinio, znaci da on o BiH nije mislio. Znaci ako je on svjesno radio protiv zemlje, kako ga drukcije opisati nego kao izdajnika? I ne mogu se nikom mudzahedini podvaliti. Da on njih nije odobrio, ne bi oni prismrdit' BiH mogli, a da ne govorimo o podrsci koju su uzivali. A da su mudzahedini bili dio neke igre svjetskih sila, pametan, pronicljiv i patriota politicar bi to u sekundi skuzio i, isto tako, u sekundi odbio jer bio znao sta to znaci u dugorocnom smislu. On je njih odobrio i sve svjesno i planski radio.
Zanimljivo razmišljanje...............
popajic

#203 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by popajic »

Dejtonski sporazum je bio kulminacija tzv. šatl (Shuttle) diplomatije koju je odpočeo Richard Hoolbrook sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a. Šatl se sastojao od posredničke diplomatije između zaraćenih strana. Jednostavnije gledano kontakt grupa šatl diplomatije je igrala ulogu kurira i moderatora koji su proslijeđivali i moderirali zahtijeve zaraćenih strane.

Mnoge osnove i preduslovi Dejtonskog sporazuma započeli su zapravo šatl diplomatijom još godinu dana prije završne konferencije. Jedan od najosnovnijih principa na kojima je Dejtonski sporazum bio zasnovan je bila podjela Bosne i Hercegovine po ključu 51-49 (51% teritorije Federaciji BiH i 49% Republici Srpskoj) koji je usaglasila tzv. kontakt grupa.
1.Spominje li se igdje agresija na BiH? Zasto se ne spominje? Jer je "nas" predsjednik odabrao da ne predstavlja BiH gradjane,nego samo njihov dio.
2.Na ovakav princip je mogao pristati samo neko kome citava BiH nikad i nije bila cilj.Jer ovo nije uradjeno da bi se ljudi spasili,nego nakon 4 god. najgorih stradanja.

Alijini sljedbenici se ne trebaju ljutiti na mene,jer ovo su cinjenice a ne moje misljenje.A ko hoce da dokaze da su 2+2=5...bujrum!
omar little

#204 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by omar little »

palermo wrote:
omar little wrote:
Shoba wrote:Nemojte pretjerivati. Alija nije bio izdajnik. On je ipak imao dobre namjere,doduse iskljucivo samo za svoj narod,Bosnjake. Da je malo vise igrao na BiH u cjelini, bilo bi drugacije. Mogao je i Dejton drugacije postaviti da je htio...

(mogao je i izbjeci mudzahedine koje su mu podvalili, ovako je malo nasjeo i preplasio zapad koji je reagovao negativno prema nama)
Shoba kako pretjerujemo? Kako nije bio izdajnik? Ako se "borio" samo za Bosnjake to znaci da je izdao gradjane BiH. Ja sam Bosanka, za mene se on nije zalagao, nego je moj zemlji zabio noz u ledja, ma sta u ledja u sred prsa.
Sve sto si i sam nabrojao kao greske on je svjesno cinio, znaci da on o BiH nije mislio. Znaci ako je on svjesno radio protiv zemlje, kako ga drukcije opisati nego kao izdajnika? I ne mogu se nikom mudzahedini podvaliti. Da on njih nije odobrio, ne bi oni prismrdit' BiH mogli, a da ne govorimo o podrsci koju su uzivali. A da su mudzahedini bili dio neke igre svjetskih sila, pametan, pronicljiv i patriota politicar bi to u sekundi skuzio i, isto tako, u sekundi odbio jer bio znao sta to znaci u dugorocnom smislu. On je njih odobrio i sve svjesno i planski radio.
Zanimljivo razmišljanje...............
Kako mislis palermo?
palermo

#205 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

omar little wrote:
Kako mislis palermo?
Zaboravi................bilo mi je zanimljivo samo za to što je od tebe došlo.........inače ne uključujem se na ovu temu
Vozdra raja :-)

#206 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Vozdra raja :-) »

Alija kosovac, izdajnik, pravio islamsku bih, antibosanac... :skoljka: , k'o da sad slusam Karadzica sa govornice...

U ovom zanimljivom pljuvanju na Predsjednika, svima nekako promakne cinjenica da je na BiH izvrsena agresija sa dvije strane, da smo mi bili goloruki, da Alija nije cinio zlocine, da ga je svijet postovao, da je branio Bosnu i sve one koji su je voljeli i bili na njenoj strani, da je bio komandant armije koja je goloruko branila i odbranila drzavu bih, da smo bili izdani od nasih dojucerasnjih pionira/komsija, i da smo unatoc tome ipak opstali kao narod i drzava...itd, valjda su to minorne stvari koje nisu vrijede spomena...

Sreca pa smo imali komunste i titove pionire i titove generale koji su nas stitili sa okolnih brda pucajuci JNA artiljerijom po nama i nasoj djeci..., a sram neka je Aliju sto je ostao u Sarajevu....

U zabludi smo bili..., nije agresija vec gradjanski rat, a drugovi komunisticki generali su nas samo htjeli zastititi od islamskog fundamentaliste Alije, koji je kako je Radovan Karadzic govorio htjeo da stvori islamsku drzavu, porusi sve crkve, protjera nemuslimane, itd...

Danas kada imamo internet, forume, nema granata i ima se sta pojesti i popiti, vidimo da Gebels nije umro, dapace, ima ih puno vise nego jedan... Sreca pa imamo zapise i video materijale koji mogu jasno i precizno pokazati ko je bio Gebels, i kakav je bio Alija...
Shoba

#207 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Rat i agresija na BiH nisu izgovor za vodjenje lose politike. Alija kao "nije imao izbora". Bilo je dosta toga sto se moglo napraviti,ali nije. On se ipak okruzio nesposobnim ljudima da ne bi slucajno neko nesto skontao mimo njega....ehhh....

#208 Re: Alija je bio agent KOS-a

Odbraniti drzavu od dvostruke agresije i od domacih izdajnika, je uspijeh koji se rijetko moze naci u historiji, samo sto to neki NE ZELE da vide!

Otpor se cuo do neba, nisu oni znali da mi imamo inat, to se zove CUDO BOSANSKOG OTPORA!!
10101010101

#209 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by 10101010101 »

Jao, sta sve raste u Bosni. Pa, nikako da krene naprijed.
Shoba

#210 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Vozdra raja wrote:Odbraniti drzavu od dvostruke agresije i od domacih izdajnika, je uspijeh koji se rijetko moze naci u historiji, samo sto to neki NE ZELE da vide!

Otpor se cuo do neba, nisu oni znali da mi imamo inat, to se zove CUDO BOSANSKOG OTPORA!!
Da nismo bili u srcu evrope, zgazili bi nas ko Rusi Cecene...imali smo srecu pa Srbija nije raspisala opstu mobilizaciju i poslala jos 500 000 ljudi pod punom ratnom spremom na nas....sa avionima i ostalim pizdarijama (suti, dobro smo prosli)

Drzavu nismo odbranili...49% je Republika Srpska a i federacija je popola....Hrvatska je odbranila svoju drzavu, kao i Slovenija, Makedonija i Crna Gora, pa i Kosovo....

Na kraju smo ipak kapitulirali i priznali "realnost". Dejton se to zove....
zavrzlama

#211 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

Shoba wrote:
Vozdra raja wrote:Odbraniti drzavu od dvostruke agresije i od domacih izdajnika, je uspijeh koji se rijetko moze naci u historiji, samo sto to neki NE ZELE da vide!

Da nismo bili u srcu evrope, zgazili bi nas ko Rusi Cecene...imali smo srecu pa Srbija nije raspisala opstu mobilizaciju i poslala jos 500 000 ljudi pod punom ratnom spremom na nas....sa avionima i ostalim pizdarijama (suti, dobro smo prosli)

Drzavu nismo odbranili...49% je Republika Srpska a i federacija je popola....Hrvatska je odbranila svoju drzavu, kao i Slovenija, Makedonija i Crna Gora, pa i Kosovo....

da se taj Dejton i sadasnje uredjenje BIH ponudio velikosrbima 92 u Jesen kad su imali 75% BIH teritorije pod kontrolom....pa ti vidi danas ko je kapituliurao...BIH sa svim patriotskim snagama u istoj ima osnov za izgradnju normalne drzave....njeni neprijatelji nemaju nista osim mrznje,i ujedanja za guzicu sto nisu iskoristili istorijsku sansu da uniste BIH...
Shoba

#212 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

zavrzlama wrote:
Shoba wrote:

da se taj Dejton i sadasnje uredjenje BIH ponudio velikosrbima 92 u Jesen kad su imali 75% BIH teritorije pod kontrolom....pa ti vidi danas ko je kapituliurao...BIH sa svim patriotskim snagama u istoj ima osnov za izgradnju normalne drzave....njeni neprijatelji nemaju nista osim mrznje,i ujedanja za guzicu sto nisu iskoristili istorijsku sansu da uniste BIH...
Nemojmo gajiti mnogo iluzija. Bosnjacima je od pocetka pripadalo "nesto". A to nesto se nije moglo odmah ustanoviti. Da li je to 20%, 30% ili 40% to se trebalo ustanoviti. Evropa je definitivno htjela da se napravi kakav takav balans. I Srbi su bili svjesni od pocetka da ne mogu dobiti sve,niti su sve i htjeli (sta bi oni sa 2 miliona Muslimana?). Zgrabili su sta su mislili da im pripada i cekali su razvoj situacije, kao i Hrvati. Alija je od pocetka trazio za sebe odredjeni procenat, i nije bio zadovoljan ponudjenim...tu je kvaka cijele price. Niko nije htio da popusti u procentima, oko toga su se lomila koplja, ne oko opstanka Bosne kao drzave ravnopravnih naroda. To da smo mi (Armija BiH) nesto oslobodili, jesmo...ali to je prilicno skromno i u dogovoru sa medjunarodnom zajednicom. Nista se nije desavalo tek tako. Srebrenica je ,recimo, morala da ode kao zamjena za Vogoscu i Ilidzu....Dejton se pravio mnogo ranije prije nego sto je potpisan. Svi uspjesi Armije BiH na kraju rata su samo bili izlasci na dogovorene granice, budimo realni. Stalo se kada je naredjeno, na dejtonske granice...
zavrzlama

#213 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

Nemojmo gajiti mnogo iluzija. Bosnjacima je od pocetka pripadalo "nesto". A to nesto se nije moglo odmah ustanoviti. Da li je to 20%, 30% ili 40% to se trebalo ustanoviti. Evropa je definitivno htjela da se napravi kakav takav balans. I Srbi su bili svjesni od pocetka da ne mogu dobiti sve,niti su sve i htjeli (sta bi oni sa 2 miliona Muslimana?). Zgrabili su sta su mislili da im pripada i cekali su razvoj situacije, kao i Hrvati. Alija je od pocetka trazio za sebe odredjeni procenat, i nije bio zadovoljan ponudjenim...tu je kvaka cijele price. Niko nije htio da popusti u procentima, oko toga su se lomila koplja, ne oko opstanka Bosne kao drzave ravnopravnih naroda. To da smo mi (Armija BiH) nesto oslobodili, jesmo...ali to je prilicno skromno i u dogovoru sa medjunarodnom zajednicom. Nista se nije desavalo tek tako. Srebrenica je ,recimo, morala da ode kao zamjena za Vogoscu i Ilidzu....Dejton se pravio mnogo ranije prije nego sto je potpisan. Svi uspjesi Armije BiH na kraju rata su samo bili izlasci na dogovorene granice, budimo realni. Stalo se kada je naredjeno, na dejtonske granice...
[/quote][/quote]

Nista se nije znalo...kako je jacao otpor ARBIH tako je MZ i mijenjala politiku prema BIH....Ta tvrdnja da su se srbi u BIH borili za neki procenat BIH a da ostanu u medjunarodno priznatoj drzavi BIH :-) ... :-)

Cilj velikosrba u BIH je bio unistenje BIH i smanjenje broja muslimana na sto manji broj i zatiranje svih znakova jedne kulture ...sta su dobili....pa dobili su da je 37% srba u BIH koji su zivjeli sirom BIH.....svedeno da zivi u toj istoj BIH ali na nekih 40% teritorije(jer bosnjaci i hrvati zive na 9% rs-a)i sto je najgore pretvorili su sopstvenu drzavu u sopstvenog neprijatelja..svoju pirovu pobjedu hrane lazima da je rs potencijalni kandidat za odvajanje od BIH i likuju nad cinjenicom da ne dijele vlast ni sa kim u manjem entitetu..i to ti zoves pobjeda....nema pobjednika....ima samo gubitnickih ideologija...a BIH je tu gdje je vijekovima bila...posteni i lojalni gradjani ce je izgradjivati ,voljeti i braniti svim sredstvima....nek oni drugi misle sta i kako da bi rasturili istu....
Shoba

#214 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Shoba »

Da smo svi gubitnici , to je jedino tacno...

Srbi naravno nisu htjeli BiH,a nisu ni Hrvati.Vecina Bosnjaka je htjela i dalje hoce Bosnjakistan. Znaci, vecina stanovnistva ove zemlje NECE Bosnu kao drzavu ravnopravnih naroda , drzavu gradjanskog opredjeljenja.....to je najtuznije od svega ovoga. BiH ispada drzava NA SILU....

Ja sam se borio u Armiji BiH od pocetka 92 do kraja 95 te i osjecam se blago izmanipulisan. :cry:
nihoniho

#215 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by nihoniho »

nisam siguran da nije postojao konsenzus BiH politicara oko podjele BiH na tri drzave.
cini mi se da je razlog sto bosna nije podijeljena to sto evropi i americi , kada su vidjeli da ce muslimani ipak opstati, nije odgovarala drzavica od 2 miliona muslimana sa (za razliku od kosova i albanije) klerikalnim vodstvom i velikim kompleksom zrtve .
svidjelo nam se ili ne, cinjenica je da , uprkos bosnjackoj prirodnoj nesklonosti fundamentalizmu i u OHR-NATO okruzenju, nismo ostali imuni na pojavu raznih ekstremnih elemenata.
e sada prosudite sami sta bi se desilo da je u hipotetickoj fildzan drzavi potpuna vlast bila u rukama SDA.
realno, SDA je, sa partnerima SDS i HDZ , odavno podijelila sve sto vrijedi u ovoj drzavi tako da sumnjam u njihovo sustinsko opredjeljenje za cjelovitost .
s druge strane, ne bih se slozio sa pljuvanjem alije i nazivanjem izdajnikom i kosovcem. mislim da je, u sustini, bio dobronamjeran covjek i da radio kako je najbolje znao.
e sad, koliko i kako je znao ....imao je i opasne protivnike...
10101010101

#216 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by 10101010101 »

Gubitnici i nezeljeni i u Bosni i u ostatku Evrope (Amerika, Australija i Kanada su druga prica). Alija je odveo djecu na klanje, ne naoruzati se, a proglasavati nezavisnost sa cetnicima na obliznjim planinama moze samo ili izdajnik ili totalni kreten.
zavrzlama

#217 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

10101010101 wrote:Gubitnici i nezeljeni i u Bosni i u ostatku Evrope (Amerika, Australija i Kanada su druga prica). Alija je odveo djecu na klanje, ne naoruzati se, a proglasavati nezavisnost sa cetnicima na obliznjim planinama moze samo ili izdajnik ili totalni kreten.
zavrzlama

#218 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by zavrzlama »

zavrzlama wrote:
10101010101 wrote:Gubitnici i nezeljeni i u Bosni i u ostatku Evrope (Amerika, Australija i Kanada su druga prica). Alija je odveo djecu na klanje, ne naoruzati se, a proglasavati nezavisnost sa cetnicima na obliznjim planinama moze samo ili izdajnik ili totalni kreten.

sta je Alija trebao da ide u Beograd ili Zagreb da se naoruzava :-) ....
Real Khan

#219 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by Real Khan »

Vozdra raja wrote:Alija kosovac, izdajnik, pravio islamsku bih, antibosanac... :skoljka: , k'o da sad slusam Karadzica sa govornice...

U ovom zanimljivom pljuvanju na Predsjednika, svima nekako promakne cinjenica da je na BiH izvrsena agresija sa dvije strane, da smo mi bili goloruki, da Alija nije cinio zlocine, da ga je svijet postovao, da je branio Bosnu i sve one koji su je voljeli i bili na njenoj strani, da je bio komandant armije koja je goloruko branila i odbranila drzavu bih, da smo bili izdani od nasih dojucerasnjih pionira/komsija, i da smo unatoc tome ipak opstali kao narod i drzava...itd, valjda su to minorne stvari koje nisu vrijede spomena...

Sreca pa smo imali komunste i titove pionire i titove generale koji su nas stitili sa okolnih brda pucajuci JNA artiljerijom po nama i nasoj djeci..., a sram neka je Aliju sto je ostao u Sarajevu....

U zabludi smo bili..., nije agresija vec gradjanski rat, a drugovi komunisticki generali su nas samo htjeli zastititi od islamskog fundamentaliste Alije, koji je kako je Radovan Karadzic govorio htjeo da stvori islamsku drzavu, porusi sve crkve, protjera nemuslimane, itd...

Danas kada imamo internet, forume, nema granata i ima se sta pojesti i popiti, vidimo da Gebels nije umro, dapace, ima ih puno vise nego jedan... Sreca pa imamo zapise i video materijale koji mogu jasno i precizno pokazati ko je bio Gebels, i kakav je bio Alija...
Ma hajde... niko ovdje ne tvrdi da je Alija pucao po Armiji RBiH i da je on klao Bošnjake, ali daj malo osvijesti se više. Koliko se ja sjećam a sjećam se odlično, kada sam 1992 uzeo pušku u ruke i stao u odbranu REPUBLIKE Bosne i Hercegovine, nije me Alija opremio nego su mi iz SDA tražili PARE da se naoružam! MAMU IM J...M LOPOVSKU! Alija je mojoj jedinici koju je vodio Kerim Lučarević ukupno nabavio 136 kalašnjikova koji su se trebali razdijeliti širom Bosne "za odbranu". Dakle, nije to bilo oružje samo za moju jedinicu, nego se to trebalo razdjeliti...Heej! Eh, da je Alija slučajno nabavio (a mogao je i morao je, a nije to uradio) recimo 136 kamiona oružja, onda bih ja jebo mater svakome ko bi ga samo spomenuo u negativnom kontekstu. Pošto nije ništa uradio što bi uradio bilo koji PREDSJEDNIK, onda imamo svi pravo da kažemo da nije dobar. Da se razumijemo, nismo djeca... U Hrvatskoj je rat već prestao a on kao nije skontao šta se sprema u Bosni... ma daj! Što ne mogu ovih podrumaških "patriota" koji sad brane "lik i djelo" čovjeka koji nije uradio ni 5% od onoga što mu je USTAV NALAGAO! Da si bio u jednoj akciji i ti bi skresao Aliji sve po spisku, jer kada te napadaju tenkovi, transporteri i prage a ti imaš ukupno 22 metka, a oklop možeš samo qurzem gađati, onda ti bude sve jasno. Pa gdje to ima da kad smo Kukanjca za jaja uhvatili pod Bistrikom da on ko sav sretan sleti u ruke četnicima (još sa svojom kćerkom!) i da se prosto ponudi za razmjenu! Tada mi je sve postalo suviše sumnjivo i dalji tok rata me je sve više uvjeravao da ON ne zaslužuje da se uopće spominje kao "otac nacije", "branitelj Bosne". On je po mom mišljenju jednostavno bio GROBAR NACIJE i svojim nedjelovanjem doveo je u pitanje odbranu Bosne. Na kraju je sve "začinio" potpisom na Dayton u momentu kada smo gazili četnike ko pičkice! A što me iznerviraše, u 3 p.m.!!!
I na kraju da dodam i zauvijek završim ovu temu: NE ZNAM JE LI ILI NIJE ALIJA BIO AGENT KOS-a, NEMAM PISMENE DOKAZE, ALI JEDNO ZNAM - AKO LAŽE KOZA - NE LAŽE ROG!
Last edited by Real Khan on 13/05/2008 20:06, edited 1 time in total.
batigol

#220 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by batigol »

ovo ovdje sto sam procitao je zalosno...pokusavam da nesto napisem al fakat nemam rijeci za ove nebuloze koje sam procitao...sve sto bih napisao znacilo bi da se spustam na Vas nivo(cast izuzetcima)...

vjerujte da je stvarno nizak taj Vas nivo tako da cisto sumnjam da bih se mogao ponovo vratit u normalu...i zbog toga necu komentarisati...

neka Vam je dragi Bog pomogne jer drugdje pomoć ne tražite...
10101010101

#221 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by 10101010101 »

Alija je bio, brate, da pod penzionerske dane hrani golubove na carsiji i to iz fišeka napravljenih od stranica vlastitih knjiga. Bilo bi nam bolje.
omar little

#222 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by omar little »

batigol wrote:ovo ovdje sto sam procitao je zalosno...pokusavam da nesto napisem al fakat nemam rijeci za ove nebuloze koje sam procitao...sve sto bih napisao znacilo bi da se spustam na Vas nivo(cast izuzetcima)...

vjerujte da je stvarno nizak taj Vas nivo tako da cisto sumnjam da bih se mogao ponovo vratit u normalu...i zbog toga necu komentarisati...

A na sta mislis? Ovdje na ovih, ne znam vise koliko stranica, je svakakvih stavova izneseno, sta je tebe tako pogodilo?

#223 Re: Alija je bio agent KOS-a

batigol wrote:ovo ovdje sto sam procitao je zalosno...pokusavam da nesto napisem al fakat nemam rijeci za ove nebuloze koje sam procitao...sve sto bih napisao znacilo bi da se spustam na Vas nivo(cast izuzetcima)...

Ne sikiraj se drugar, istina se ne moze pobiti ma koliko Gebelsa bilo. Sve je zapisano!

Oni koji Tita smatraju prljavim diktatorom su isti oni koji Aliju smatraju izdajnikom -supci!

Ali Tito i Alija ce zivjeti vjecno, sve dok je nase drzave, a supci i junacine nakon bitke mogu samo za ovcicama svirati frulu...

Iza Alije je ostala BiH i mi u njoj i to mu nikada niko nece moci oduzeti, dok su Velika Srbija i Velika hr banovina ostali pusti snovi u glavama onih koji su kapitulirali 1995 godine na svoje planove o unistenju Bosne!

Sabur, sabur...!!
Last edited by Vozdra raja :-) on 13/05/2008 20:27, edited 1 time in total.
palermo

#224 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by palermo »

Real Khan wrote:]

Ma hajde... niko ovdje ne tvrdi da je Alija pucao po Armiji RBiH i da je on klao Bošnjake, ali daj malo osvijesti se više. Koliko se ja sjećam a sjećam se odlično, kada sam 1992 uzeo pušku u ruke i stao u odbranu REPUBLIKE Bosne i Hercegovine, nije me Alija opremio nego su mi iz SDA tražili PARE da se naoružam! MAMU IM J...M LOPOVSKU! Alija je mojoj jedinici koju je vodio Kerim Lučarević ukupno nabavio 136 kalašnjikova koji su se trebali razdijeliti širom Bosne "za odbranu". Dakle, nije to bilo oružje samo za moju jedinicu, nego se to trebalo razdjeliti...Heej! Eh, da je Alija slučajno nabavio (a mogao je i morao je, a nije to uradio) recimo 136 kamiona oružja, onda bih ja jebo mater svakome ko bi ga samo spomenuo u negativnom kontekstu. Pošto nije ništa uradio što bi uradio bilo koji PREDSJEDNIK, onda imamo svi pravo da kažemo da nije dobar. Da se razumijemo, nismo djeca... U Hrvatskoj je rat već prestao a on kao nije skontao šta se sprema u Bosni... ma daj! Što ne mogu ovih podrumaških "patriota" koji sad brane "lik i djelo" čovjeka koji nije uradio ni 5% od onoga što mu je USTAV NALAGAO! Da si bio u jednoj akciji i ti bi skresao Aliji sve po spisku, jer kada te napadaju tenkovi, transporteri i prage a ti imaš ukupno 22 metka, a oklop možeš samo qurzem gađati, onda ti bude sve jasno. Pa gdje to ima da kad smo Kukanjca za jaja uhvatili pod Bistrikom da on ko sav sretan sleti u ruke četnicima (još sa svojom kćerkom!) i da se prosto ponudi za razmjenu! Tada mi je sve postalo suviše sumnjivo i dalji tok rata me je sve više uvjeravao da ON ne zaslužuje da se uopće spominje kao "otac nacije", "branitelj Bosne". On je po mom mišljenju jednostavno bio GROBAR NACIJE i svojim nedjelovanjem doveo je u pitanje odbranu Bosne. Na kraju je sve "začinio" potpisom na Dayton u momentu kada smo gazili četnike ko pičkice! A što me iznerviraše, u 3 p.m.!!!
I na kraju da dodam i zauvijek završim ovu temu: NE ZNAM JE LI ILI NIJE ALIJA BIO AGENT KOS-a, NEMAM PISMENE DOKAZE, ALI JEDNO ZNAM - AKO LAŽE KOZA - NE LAŽE ROG!
Zašto podrumaša..............zašto neosviješteni....................nemam namjeru uopšte ulaziti u polemiku ovdje (ako se to uopšte može tako nazvati) ova je tema svakako samo poligon za ispoljavanje najnižih strasti i frustracija pojedinih osoba, al dozvoli da jednostavno postoje ljudi koji drugačije misle.
I ovo napisah samo za to što mi postovi tvoji govore da nisi isti kao ovi što pišu na ovoj temi....(ako se to uopšte može nazvati pisanjem)
nihoniho

#225 Re: Alija je bio agent KOS-a

Post by nihoniho »

Vozdra raja wrote:

Ne sikiraj se drugar, istina se ne moze pobiti ma koliko Gebelsa bilo. Sve je zapisano!

Oni koji Tita smatraju prljavim diktatorom su isti oni koji Aliju smatraju izdajnikom -supci!

Ali Tito i Alija ce zivjeti vjecno, sve dok je nase drzave, a supci i junacine nakon bitke mogu samo za ovcicama svirati frulu...

Iza Alije je ostala BiH i mi u njoj i to mu nikada niko nece moci oduzeti, dok su Velika Srbija i Velika hr banovina ostali pusti snovi u glavama onih koji su kapitulirali 1995 godine na svoje planove o unistenju Bosne!

Sabur, sabur...!!
puno toga nije stimalo u ratu, a pogotovo ne stima u miru kada je u pitanju politika alije, da ne govorim o njegovom politickom naslijedju u likovima iz SDA . ponovicu da se ne slazem sa uvredama na racun alije ali ne trba tabuizirati ovu temu jer ce se o njoj, i o mnogo cemu sto se nama bosnjacima nece svidjeti, kad tad morati otvoreno diskutovati.
Locked