Ponavljaju jer hoce
Niko ih ne tjera
Ponavljaju jer hoce
A ti si dosao da im pruzis tu priliku jer zadnjih 3894049019 tema o Aliji nije bilo dovoljno?Ramo98 wrote: ↑30/06/2020 20:20Ponavljaju jer hoce
Niko ih ne tjera
Druže lijepo sam napisao u prvom postu da su ostale teme zakljucaneGeneral War wrote: ↑30/06/2020 20:25A ti si dosao da im pruzis tu priliku jer zadnjih 3894049019 tema o Aliji nije bilo dovoljno?
Pa i ja sam tebe zamolio da ohladis..pa neposlusa ti, rekao sam ti da cu teme tvoje okrenuti na tebe jer vidim sta radis.Ramo98 wrote: ↑30/06/2020 20:27Druže lijepo sam napisao u prvom postu da su ostale teme zakljucaneGeneral War wrote: ↑30/06/2020 20:25A ti si dosao da im pruzis tu priliku jer zadnjih 3894049019 tema o Aliji nije bilo dovoljno?
I zamolio bih te da nepisemo vise o ovome na ovoj temi,jer je offtopic pa da ne bude zakljucana i ova
General War wrote: ↑30/06/2020 20:36Pa i ja sam tebe zamolio da ohladis..pa neposlusa ti, rekao sam ti da cu teme tvoje okrenuti na tebe jer vidim sta radis.Ramo98 wrote: ↑30/06/2020 20:27Druže lijepo sam napisao u prvom postu da su ostale teme zakljucaneGeneral War wrote: ↑30/06/2020 20:25
A ti si dosao da im pruzis tu priliku jer zadnjih 3894049019 tema o Aliji nije bilo dovoljno?
I zamolio bih te da nepisemo vise o ovome na ovoj temi,jer je offtopic pa da ne bude zakljucana i ova![]()
CPT wrote: ↑29/06/2020 11:09A Bosna prije Alije bila zemlja rahatluka i blagostanja. Jes da su citave kolone odlazile ali nema veze, kao turisti naravno. Alija je kriv sto je od siromasne republike u siromasnoj drzavi nije napravio novu Svicu. Ha ja...piupiu wrote: ↑29/06/2020 10:46On uživa u ljepoti neke zapadne države, čini mi se. Zato se i klanja Aliji. Otamo rahat može sanjati neku divnu Bosnu koja postoji samo u raseljeničkoj imaginaciji, političkim kampanjama i patetičnim sevdalinkama.DEMONIKA wrote: ↑29/06/2020 02:11
Ponovo
Sirotanović izabrao, nudili mu, on odbio, a ti nikada nećeš znati da li je bilo tu nepravde
naspram ove nepravde za koju svi znamo i gledamo je desetljećima, spram vojnika koji su odbranili nam zemlju, a nitko im nije ponudio ni konca oko prsta
nisi smiješan, žalostan si u svom ubjeđenju
kunoć, idi pokloni se Aliji i uživaj u ljepoti ove države, onoga što je od nje ostalo, dok je ne poharaju skroz
Ono kad neko puca od ljubomore.
Nekako s proljeća wrote: ↑01/07/2020 08:36 Hajde da pokušam vratiti temu u neki prostorni i vremenski okvir, u vrijeme kada su se prelamale ideje i događaji kroz procese u bivšoj državnoj zajednici Jugoslaviji. Ako ste i površno obradili knjigu ''Balkan Bluz'' čiji sam link za njen pdf format ostavio na predhodnim stranama teme, mogli ste da pročitate .... da je u jednoj izjavi po pitanju liderske pozicije muslimana Radovan Karadzić izjavio nešto u smislu '' ako bude Duraković -bit će rata, a ako bude Izetbegović -dogovorit ćemo se''. Tako nekako. Po mojim saznanjima, nezavisno od vlastitog iskustva iz tog vremena, ''nacionalne stranke'' jesu imale zajedničku strategiju pred prve višestranačke izbore u jesen 1990. koja bi pojednostavljeno rečeno mogla da se izrazi kao udruženo protiv onih političkih partija koje su baštinile predhodnu komunističku/socijalističku ideologiju i njen sistem vrijednosti, nešto malo reformisanu u vrijeme nadolazeće demokratije tj višestranačja.
Neću ovu fotografiju sa rahmetli Nijazom Durakovićem zabilježenu u tada još uvijek zajedničkim/državnim institucijama komentarisati na svoj način, odavno mi je poznata i na nekim drugim temama i pdf-u sam je davno objavio uz tačan opis mjesta, datuma i događaja. U suštini predstavlja odraz tadašnjih prilika i odnosa, usamljenog Durakovića dok mu zločinac Milošević ispred nosa legalizuje svoje ideje, koje nikako nisu dobre po Socijalističku Republiku Bosnu i Hercegovinu. Zatečen i nemoćan da to spriječi.
sve skupa je to bio njegov plan... vec od pocetkasumirprimus wrote: ↑01/07/2020 09:35 zato je tu aljo bio spreman i rijesen da to obavi kako treba i obavio je.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gu ... daje-bosne26. juli 2020.
Guardian: Bill Clinton i SAD su bili blizu izdaje Bosne
Dok je trajao genocid u Srebrenici, predsjednik SAD-a je vršio pritisak na bh. vrh da pristanu na ustupke srpskoj strani.
Srebrenica i Žepa su imale status zaštitnih zona i gdje su vojnici UN imali dužnost da zaštite narod i teritorij.@mba wrote: ↑30/07/2020 21:50 nisam siguran da li ovde se uklapa ovaj prilog!
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/gu ... daje-bosne26. juli 2020.
Guardian: Bill Clinton i SAD su bili blizu izdaje Bosne
Dok je trajao genocid u Srebrenici, predsjednik SAD-a je vršio pritisak na bh. vrh da pristanu na ustupke srpskoj strani.
HASAN ČENGIĆ OTKRIO U "STAVU": Alija je nakon izlaska iz zatvora često razgovarao s Tuđmanom, koji ga je po Zagrebu vozao u "Stojadinu"
Kako piše Čengić, u Zagrebu ga je često obilazio Alija Izetbegović i prvi ozbiljni koraci u osnivanju buduće stranke načinjeni su upravo u glavnom gradu Hrvatske.
U specijalnom broju magazina "Stav", posvećenom 30. godišnjici osnivanja Stranke demokratske akcije, autorski tekst napisao je Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA, koji podsjeća šta je sve prethodilo osnivačkoj sjednici Skupštine te stranke, koja je održana 26. maja 1990. godine. Hasan Čengić je nakon izlaska iz zatvora postavljen za šefa Islamskog centra u Zagrebu. Kako piše Čengić, u Zagrebu ga je često obilazio Alija Izetbegović i prvi ozbiljni koraci u osnivanju buduće stranke su načinjeni upravo u glavnom gradu Hrvatske.
"Nakon što je izašao iz zatvora 1988., kroz cijelu 1989. godinu Alija Izebegović je dolazio u Zagreb. U to vrijeme radio sam u Islamskom centru u Zagrebu i imao sam službeni stan, a bio sam neoženjen. (U Islamskom centru Čengić je kasnije upoznao Fahiru Fejzić, novinarku iz Visokog, kojom se nešto kasnije oženio, op. S. B.) Jedan ključ od stana imao sam ja, a drugi Alija. Od proljeća te godine upoznavao sam ga sa političkim prilikama u Hrvatskoj i Sloveniji, a kroz razgovore sa Salimom Šabićem (u to vrijeme poznatim krojačem, vlasnikom više radnji u Zagrebu, kojeg je kasnije Adil Zulfikarpašić, pozivajući se na Josipa Manolića, optužio da je saradnik KOS-a JNA, op. S. B.) saznao je i za alternativno političko djelovanje u Zagrebu. Čuo je za aktivnosti Savke Dapčević, Tuđmana, Čička, Budiše... Na jednom od naših sastanaka u kasno ljeto 1989. godine Alija je pitao Salima da li mu može organizirati sastanak s Tuđmanom. (Šabić je bio oficijelni Tuđmanov krojač nakon što je ovaj došao na vlast u Hrvatskoj, op. S. B.). Salim je, naime, rekao, a to je potvrdio i Čičak, da Tuđman postaje najvažniji igrač nove političke scene Hrvatske.
Za Aliju je Tuđman bio višestruko interesantan, bio je pravi jugoslavenski politički disident - odležao je robiju u Gradišci, bio je "Titov" general, bio je historičar, imao je domaće i međunarodne veze. Više nego dovoljno razloga za Aliju da ga sretne. Do narednog Alijinog dolaska u Zagreb, Salim je ugovorio sastanak. Alija se sreo s Tuđmanom. Poslije sastanka je rekao da su imali dobar razgovor i da će se sresti ponovo kad Alija dođe drugi put u Zagreb. Naredni dolazak je Alija imao puno posla u Zagrebu i posljednji dan njegovog boravka ujutro rekao mi je da ima voz u 3 sahata poslije podne, a da prije toga ima sastanak s Tuđmanom. Zamolio me je da mu kupim neke sitnice koje hoće da ponese u Sarajevo i da ga s njegovom torbom pričekam na željezničkoj stanici, zagrebačkom kolodvoru, kako torbu s ličnim stvarima ne bi nosio po gradu od sastanka do sastanka, i da on već ima povratnu kartu.
Došao sam ranije na kolodvor i čekao. Vrijeme je prolazilo, a Alije nema. Nisam znao šta se događa. Ne mogu ga pozvati telefonom, tada nije bilo mobilnog, a nisam znao gdje je u tom času. Nervozan zbog toga što bi mogao zakasniti, izašao sam na peron između zgrade stanice i pošte, odakle sam mogao gledati na vozove na peronima i izvirivati na zaustavljene automobile pred zgradom stanice - kolodvora. Voz za Sarajevo je bio postavljen na prvom peronu. Alije nema. Još deset minuta, Alije nema. Držim njegovu torbu i hodam tamo-vamo. Odjedanput stade neki "Stojadin" - Zastava auto. Alija izađe iz njega, a ja mu doviknuh i on žurno izađe na peron. Kažem mu: "Požuri, voz kreće", a on meni: "Tuđman me je dovezao, a on ne vozi brzo..."
Inače, zanimljivo je da je i Alija Izetbegović nakon formiranja Stranke demokratske akcije na predizborne skupove stranke također putovao u "Stojadinu", Zastavi koju je vozio njegov sin Bakir.
(STAV/SB)