Hajmo glasaci opet za SDA na iducim izborima, ima njih jos kojima je potrebna onakva kuca!
A oni i dalje lazu i kradu.....
-
_BosanaC
Evo jedna za Brankovica...
Nek mi Balasevic oprosti, sta cu kad se fantasticno slaze i u nasoj situaciji... Od rijeci do rijeci...
Na mjesta imena umetnite imena zeljenih politicara.
http://www.youtube.com/watch?v=QXV9n8D6dSs
(osim pjesme - uvodni govor sa koncerta je fantastican... Ko bi rekao da ce se i danas uklapati u ovu usranu svakodnevnicu
)
Nek mi Balasevic oprosti, sta cu kad se fantasticno slaze i u nasoj situaciji... Od rijeci do rijeci...
Na mjesta imena umetnite imena zeljenih politicara.
http://www.youtube.com/watch?v=QXV9n8D6dSs
(osim pjesme - uvodni govor sa koncerta je fantastican... Ko bi rekao da ce se i danas uklapati u ovu usranu svakodnevnicu
Znam, ovo sve sam mogo reæi i pre,
Al' ptica trpi dok je bar metar neba.
Nisam hteo da se mešam,
Ispašæu, ko velim, smešan,
Smešnih imamo i više neg' što treba.
Na tamburu sam metio kljuè,
Do zadnje epizode ovog ružnog sna,
Odroni se srca komad,
Nisam pev'o od onomad.
Pitaš kad æu? Bog sveti zna...
Gledam skupštinu il' šta je to veæ.
Bife "Proleæe" u Petrovcu na Mlavi.
Ej, gledam one tužne kese,
Di baš meni da se dese
Da mi takve glave delaju o glavi?
A u mutnoj reki topi se brod,
U džepu pesak a u ušima voda.
Kad veæ prièamo o tome,
Što ja braæo s' vama tonem,
Ja sam putnik s jednog sasvim drugog broda.
A TV Dnevnik, ko kormilo, okreæu spodobe
Vrlo podobne.
Sve æe se, kažu, srediti,
Istina æe pobediti.
Slobodane!
Sloboda-ne!
I ja ponekad popušim,
al' zbog tog zemlju ne srušim.
Slobodane!
Veliš: što da ne?
Tebi su mase odane,
Ko sluša duše prodane?
Kao ja.
Kažu da je nekad carovo um.
Gde je tu bajku samo iskopao DEPOS?
Joj, ispadoše akademci,
veæi zlotvori neg Nemci,
Nisu ljudi stigli kasti "fala lepo".
Al' tek zbog studoša mi napuko film,
E, reko, sad æe valjda sa trešnje siæi.
"Malo morgen", reèe Boban,
Doktor nauka il èoban,
"Vi ste samo mali glasaèki listiæi".
A TV Dnevnik, oduševljen time je doneo
Kraæi rezime:
Da treba pravdu slediti,
Istina æe pobediti.
Slobodane!
Sloboda-ne!
Deca u mestu putuju,
Mladost na taèke kupuju.
Slobodane!
Eh, što da ne?
Kad su ti mase odane,
Ko sluša duše prodane,
Kao ja.
Amer meraèi na Mesecu plac,
Ej, rock'n'roll se èuje s tavana Kremlja.
A od mene ištu vize,
Da'l sam besan, da li grizem?
Pardon, je li ovo kasarna il' zemlja?
Ma tu mora biti još neki put.
Zar se do mira uvek putuje ratom?
Èuvajuæi dostojanstvo,
Primako si inostranstvo,
Inostranstvo nam je oma tu, za vratom.
Uz TV Dnevnik je sve više gnevnih, a sve manje
Vernika Dnevnika.
"Istina æe pobediti",
Znam, tek æeš se ondak jediti.
Slobodane!
Sloboda-ne!
Nemoj nas više braniti,
Brigom æeš nas saraniti.
Slobodane!
Ma, što da ne?
Tebi su mase odane,
Ko sluša duše prodane?
Kao ja.
Slobodane!
Zauzdaj svoje klovnove,
Dok Vijetnam ne ponove.
Sloboda - da!
Sloboda - da!
Sloboda - da, sad il nikada,
Na kraju to tako ispada.
Slobodane!
Sloboda - da!
I ja ponekad popušim,
Al' zbog tog zemlju ne srušim.
Slobodane!
Sloboda - da!
Sloboda - da, sad il nekada,
Na kraju to tako ispada.
SLOBODANE!
- Salko sto je u vodu skako
ma koja postena primanja?ulpinian wrote:Ja mislim da je on to sve zaradio svojim poštenim primanjima... nema potrebe da ga ovako ocrnite na forumu
-
basta sljezove boje
900 KM za stan svako moze zaraditi, problem je jedino u tome sto je N.B. jedini imao priliku za tu lovu kupiti stan. Korupcija nije samo stavljanje love u dzep, jedan pravnik bi trebao nesto znati o tome
honeste vivere, aelterum non laedere, suum cuique tribuere, sorry ako ima gramatickih, dugo se vec ne prica
honeste vivere, aelterum non laedere, suum cuique tribuere, sorry ako ima gramatickih, dugo se vec ne prica
-
tempora
Neka mi nokia kao pravnik pritekne u pomoc, ali zar u BiH nema tog zakona, tj gradjanin ne mora prikazivati izvor/porijeko imovine/ prihoda?
Stoga Lucinda, dzaba ti tema,zna narod sto ne pita Brankovica za porijeklo novaca a i zna Brankovic sto ga se nece pitati!
Vi iz dijaspore bas nista ne znate o razvoju bivse vam drzave i njenim pisanim i nepisanim zakonima.

Vi iz dijaspore bas nista ne znate o razvoju bivse vam drzave i njenim pisanim i nepisanim zakonima.
- danas
da, koliko se sjecam -- taj zakon nije prosao u parlamentu, a mislim da ga je predlozio SDP... zakon, kao i istraga porijekla imovine koja se njime predlagala, trebao je retroaktivno obuhvatiti period od 1990-e pa nadalje ali je sve to odjednom 'misteriozno' pojeo mrak... kh kh...tempora wrote:Neka mi nokia kao pravnik pritekne u pomoc, ali zar u BiH nema tog zakona, tj gradjanin ne mora prikazivati izvor/porijeko imovine/ prihoda?Stoga Lucinda, dzaba ti tema,zna narod sto ne pita Brankovica za porijeklo novaca a i zna Brankovic sto ga se nece pitati!
![]()
![]()
Vi iz dijaspore bas nista ne znate o razvoju bivse vam drzave i njenim pisanim i nepisanim zakonima.![]()
a otkud sad "vi" iz dijaspore...
- uvjek dobar gost
Nit je bitno ko je dijaspora a ko nije, nit je to važno u ovom trenu.
Ovaj momenat u kom živimo, radimo, privređujemo, patimo se, životarimo il šta već svako i kako od nas...traži od nas maksimalnu ozbiljnost i predanost cilju.
Da pojasnim, meni su mojii roditelji i svi stariji oko mene na leđa nabacili jaram i teg nacionalizma, podjela, fašizma, rata i čega sve ne ružnog.
Nisu oni imali snage riješiti to niti su imali izgleda viziju za koga glasaju i šta će to na kraju izroditi.
Sad ja imam 29. godina imam jaram na leđima i gledam ovu bezperspektivnost oko sebe, gledam ovu omladinu bez ideala koja nezainteresovano šparta gore-dole po ulicama naših gradova, gledam ove starije kako samo kukaju i seru ,a za iste glasaju, dijasporu koja svojim novcima koje šalje familijama kupuje socijalni mir u BiH.
Ovdje moram napomenuti sve one koji su izgleda zaboravili da je dijaspora slala sve i svašta kad je nama bilo najteže, a to što su "naše" patriote to sve pokrale, nisu ljudi koji su slali pare i šta već nama ništa krivi, njih da se afirmiše pomogli bi oni i zemlji i sebi i nama samim tim.
Sad o nama jopet, mi moramo odgovorni biti prema djeci koju imamo il želimo imati, zar i njih da dočeka kao i nas čekić u glavu i jaram na leđa...zar i oni da idu u izbjeglištvo il da čame po podrumima kao mi.... a ništa nisu krivi kao što i mi nismo bili....
Protiv ovog oko nas se moramo boriti sada i svim dozvoljenim sredstvima, nismo ni svjesni koliko nam štete ovaj nakaradni i nametnuti sistem pravi.
Pogledajte svoj grad, pogledajte oko sebe, kapital se gomila u rukama ratnih i poratnih kriminalaca, pošten svijet je na margini, štela radi kao nikad prije, podobni se probijaju a sposobni idu iz zemlje, ovim putem kojim nas tjeraju da idemo nećemo daleko stići..
trebamo sebi priznati neke stvari a ne napadati dijasporu jer ima stav, ideje, jer na neki način želi pomoći...
A nama lokalcima je vrijeme da dođemo pameti, da konačno ovih 46% ljudi izađe na izbore, da poslije glasanja koristimo i druga "demokratska" sredstva... i da malo otvorimo oči, jer definitivno svima je već jasno život samo je jedan.....
Ovaj momenat u kom živimo, radimo, privređujemo, patimo se, životarimo il šta već svako i kako od nas...traži od nas maksimalnu ozbiljnost i predanost cilju.
Da pojasnim, meni su mojii roditelji i svi stariji oko mene na leđa nabacili jaram i teg nacionalizma, podjela, fašizma, rata i čega sve ne ružnog.
Nisu oni imali snage riješiti to niti su imali izgleda viziju za koga glasaju i šta će to na kraju izroditi.
Sad ja imam 29. godina imam jaram na leđima i gledam ovu bezperspektivnost oko sebe, gledam ovu omladinu bez ideala koja nezainteresovano šparta gore-dole po ulicama naših gradova, gledam ove starije kako samo kukaju i seru ,a za iste glasaju, dijasporu koja svojim novcima koje šalje familijama kupuje socijalni mir u BiH.
Ovdje moram napomenuti sve one koji su izgleda zaboravili da je dijaspora slala sve i svašta kad je nama bilo najteže, a to što su "naše" patriote to sve pokrale, nisu ljudi koji su slali pare i šta već nama ništa krivi, njih da se afirmiše pomogli bi oni i zemlji i sebi i nama samim tim.
Sad o nama jopet, mi moramo odgovorni biti prema djeci koju imamo il želimo imati, zar i njih da dočeka kao i nas čekić u glavu i jaram na leđa...zar i oni da idu u izbjeglištvo il da čame po podrumima kao mi.... a ništa nisu krivi kao što i mi nismo bili....
Protiv ovog oko nas se moramo boriti sada i svim dozvoljenim sredstvima, nismo ni svjesni koliko nam štete ovaj nakaradni i nametnuti sistem pravi.
Pogledajte svoj grad, pogledajte oko sebe, kapital se gomila u rukama ratnih i poratnih kriminalaca, pošten svijet je na margini, štela radi kao nikad prije, podobni se probijaju a sposobni idu iz zemlje, ovim putem kojim nas tjeraju da idemo nećemo daleko stići..
trebamo sebi priznati neke stvari a ne napadati dijasporu jer ima stav, ideje, jer na neki način želi pomoći...
A nama lokalcima je vrijeme da dođemo pameti, da konačno ovih 46% ljudi izađe na izbore, da poslije glasanja koristimo i druga "demokratska" sredstva... i da malo otvorimo oči, jer definitivno svima je već jasno život samo je jedan.....
- Fair Life
Konkre(ve)tno na temu...zoom66 wrote:ako nemate shta konkretno reci na lusindinu temu, ici ce i ova tema pod mandal dragi moji chat......pardon, dijasporashi...
[img]http://www.ex-yupress.com/dani/dani.gif[/img][color=white]...[/color][size=134]DANI - Broj 460 - 07.04.2006.[/size] wrote:Intervju Dana: Zufer Dervišević
Vrankić želi da uništi dokaze o kriminalu političara
Ministar finansija i dopremijer Federalne vlade, svjestan da je izborna godina i da se i njegov mandat bliži kraju, počeo je sezonu lova i najavio ukidanje Finansijske policije. Njegov je prijedlog podržala Vlada FBiH na čelu sa premijerom Ahmetom Hadžipašićem. Cilj političara nije pravna država već dosjei koje Finansijska policija posjeduje, a koji nedvojbeno dokazuju da je pravna država u BiH nemoguća dokle se god s najviših pozicija vlasti dirigira kriminalom. To je ujedno i razlog što je glavni inspektor Finansijske policije Federacije BiH Zufer Dervišević odlučio da govori.
Vildana Selimbegović
Ovaj diplomirani pravnik ima 20 godina radnog iskustva, a punih 10 je proveo u Finansijskoj policiji - kroz sve njezine faze - na mjestu glavnog inspektora. Široj javnosti je sve donedavno bio gotovo pa nepoznat: to je zapravo od njega tražio posao - Zufer Dervišević je na čelu tima koji se predano, već cijelu deceniju, bori protiv velikih prevara i još većih lopova.
Nažalost, mnogi od njih su sa bijelim okovratnikom - u ministarskim i direktorskim foteljama, premijeri, političari, lideri stranaka… Njihova moć je neupitna, a upravo zahvaljujući njoj, te koalicionom dogovoru domaćih političara o nemiješanju u tuđe lopovluke, Bosna i Hercegovina i pored enormnog angažmana kako finansijskih tako i poreskih inspektora nikako da siđe sa vodećih mjesta na crnoj listi zemalja kojima vladaju korupcija i sivo tržište. No, zato su na meti moćnih političara koji debelo profitiraju na organiziranom kriminalu u vlastitoj režiji - Finansijska policija i Poreska uprava.
DANI: Gospodine Derviševiću, Vlada Federacije od Parlamenta FBiH traži ukidanje Finansijske policije. Možete li reći kome je institucija na čijem ste čelu veći problem: ministru finansija i dopremijeru Draganu Vrankiću ili pak premijeru Ahmetu Hadžipašiću?
DERVIŠEVIĆ: Mislim da je glavni inicijator ukidanja Finansijske policije gospodin Vrankić. Ovakav stav zapravo potkrepljuje čitav niz njegovih poteza. Ministar Vrankić je mjesec dana nakon njegova dolaska u Vladu Federacije, dakle 2002. godine, pokušao smijeniti mene i moga zamjenika, pokojnog Vidovića. Taj je prijedlog iznio na Vladi FBiH. Od tada traje problem. Inače, hajka na Finansijsku policiju počela je još ranije, 2000. godine, kada su, kao što je poznato, gospoda Edhem Bičakčić i Dragan Čović smijenili mene i mog bivšeg zamjenika Vidovića. Tada je Visoki predstavnik poništio njihovu odluku.
DANI: Ako se ne varam, jedan od najvažnijih razloga gospodi Bičakčiću i Čoviću jeste bio Izvještaj Finansijske policije nakon kojeg su podignute krivične prijave protiv njih.
DERVIŠEVIĆ: Glavni razlog Bičakčiću i Čoviću bio je angažman Finansijske policije na istraživanju manipulisanja sredstvima iz federalnog budžeta. Kad sam pozvan u kabinet tadašnjeg premijera Bičakčića, mislio sam da želi pomoći u istragama vezanim za rad Ministarstva za boračka pitanja. Međutim, on mi je saopćio da će izvršiti kadrovske smjene u Finansijskoj policiji.
DANI: Upravo zbog rada Ministarstva za boračka pitanja pokrenuta je prijava protiv gospodina Bičakčića.
DERVIŠEVIĆ: Podignut je niz prijava vezanih za to ministarstvo, za finansiranje Stranke demokratske akcije preko firme Unigradnja, zatim zbog raspodjele ostalih prihoda u federalnom budžetu. Protiv gospode Bičakića i Čovića ukupno je podignuto sedam krivičnih prijava.
DANI: Kakva su Vaša iskustva sa gospodom Hadžipašićem i Vrankićem?
DERVIŠEVIĆ: Što se tiče njih dvojice, moja iskustva su…(smijeh) skroz negativna. Gospodin Hadžipašić se uopće ne interesuje za rad Finansijske policije! Njega interesuje samo stav gospodina Vrankića, i što se tiče Ministarstva finansija i što se tiče Finansijske policije. Ja sam imao priliku dva puta razgovarati sa premijerom za sve ove godine koliko je na toj funkciji, i to kada je došao na to mjesto i drugi put, prije dva mjeseca. Sa ministrom Vrankićem sam pet puta razgovarao: od tih pet, četiri sastanka su bila na temu ukidanja Finansijske policije.
DANI: Glavni problem Finansijske policije ispada konstantna borba protiv kriminala i korupcije, i to u vrhovima vlasti. Molim Vas, prezentirajte nam dio rezultata angažmana Finansijske policije u proteklom periodu.
DERVIŠEVIĆ: Želim napomenuti da je Finansijska policija FBiH i pored brojnih poteškoća, prepreka i pritisaka, zabilježila gotovo nevjerovatne rezultate u borbi protiv svih oblika kriminala. Primjera radi, ubiranje i nadzor nad ubiranjem javnih prihoda političko-teritorijalnih zajednica i fondova u FBiH: od 1998. do 2005. utvrđeno je 1.298.896.299 KM neplaćenih obaveza prema javnim prihodima i pripadajućim kamatama, od čega je naplaćeno 1.004.896.299 KM, dok je ostalo nenaplaćeno 294.000.000 KM. Nenaplaćeni javni prihodi su u skladu sa zakonskim propisima predati nadležnim organima na njihovo izvršavanje. Prema našim saznanjima, sudovi su pokrenuli postupke u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dalje, aktivnosti Finansijske policije su usmjerene na uspostavljanje fiskalne i finansijske discipline: podneseno je 3.645 prekršajnih prijava, 2.712 prijava za privredni prestup i 868 krivičnih prijava odnosno izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 3.335 osoba sa štetom, odnosno koristi u iznosu 2.100.000.000 KM. U upravnom postupku doneseno je 5.785 rješenja i 3.897 zaključaka.
DANI: Hoćete da kažete da je Finansijska policija utvrdila da je Federacija BiH pokradena za više od dvije milijarde maraka?
DERVIŠEVIĆ: Upravo to. Vjerovatno je i to dio razloga gospode koja nije dobro sagledala mjesto i ulogu Finansijske policije do sada, već hoće da je ukine. Isto tako, Finansijska policija je dosta uradila na obuzdavanju crnog tržišta, i to kod sljedećih firmi: Mon Light, gdje je oduzeto 70 tona cigareta i obračunato 35.000.000 KM obaveza, onda Vindex, Vindex Commerce, Zmajevac, Ugarak, AM Šped, pa Direkcija za robne rezerve FBiH gdje su utvrđene obaveze u iznosu od 20.000.000 KM, Fabrika duhana Čapljina i tako redom.
DANI: Gospodine Derviševiću, dozvolite mi da primijetim: pomenuli ste Vindex i Vindex Commerce, samo dvije firme među brojnim koje se pominju u sudskim presudama Vinku Jakiću. Uprkos nalazima Finansijske policije, sudskim presudama, pa i krivnji još u ratu za saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Anto Kovačić, Vinko Jakić je član Upravnog odbora Federalne investicijske banke i osoba od povjerenja ministra Vrankića. Dani su pisali o tome, pa čak i o pristajanju premijera Hadžipašića da taj i takav upravni odbor, koji je već tri mjeseca potpuno nelegalan, nastavi sa radom, dok sudski organi tvrde kako je Jakić nedostupan sudu.
DERVIŠEVIĆ: Nažalost, jeste. I meni je sve to čudno jer igrom slučaja znam o kome se radi, znam o kontrolama koje smo mi radili, znam i za nemogućnosti uručivanja sudskih poziva i odluka. Zaista mi to sve skupa nije jasno.
DANI: Sumnjate li da stav ministra Vrankića, odnosno njegov zahtjev za ukidanje Finansijske policije ima veze sa zaštitom kriminala Vinka Jakića?
DERVIŠEVIĆ: Mislim da itekako ima veze. Pazite, rezultati rada, uspjesi Finansijske policije vrlo se jasno vide u borbi protiv korupcije. Uspješno su otkriveni i procesuirani korumpirani članovi Predsjedništva BiH, premijeri Federacije BiH i pojedinih kantona, ministri, ambasadori, guverneri, viceguverneri, direktori federalnih organa, zavoda, agencija i direkcija, javnih preduzeća i fondova. Mislim da su to bitni razlozi zašto se želi ukinuti Finansijska policija. Mi smo ti koji su ukazali na netransparentno i nezakonito finansiranje političkih stranaka. Primjera radi - Mondo, preduzeće preko koga je finansirana Hrvatska demokratska zajednica, zatim otkrili smo relaciju bužet FBiH - Unigradnja i način na koji je finansirana SDA, zatim slučaj Tuzlanske banke, pa ako hoćete i tog Vinka Jakića, odnosno Vindex sa još dvanaest preduzeća.
DANI: Gospodine Derviševiću, slučajevi koje ste naveli i koji su dospjeli do suda u svakoj normalnoj, uređenoj zemlji bili bi prvorazredni skandal, a u BiH je nažalost posve drugačije. Evo, objasnite mi, zašto recimo kriminalna privatizacija Tuzlanske banke još nije ni procesuirana?
DERVIŠEVIĆ: Tuzlanska banka je u procesu istražnih radnji. Mi smo u martu prošle godine podnijeli Izvještaj, nakon toga smo dobili dodatne zadatke… Uniogradnja i Mondo su na sudu, slučaj "Hercegovačka banka" je okončan, Vindex je završen, ali kazne nisu izvršene. Isto tako, Finansijska policija je u svojim aktivnostima utvrdila netransparentno i nezakonito korištenje budžetskih i fondovskih sredstava. Riječ je o slučajevima budžeta Tuzlanskog kantona, javnih preduzeća Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Herceg-Bosne, Zavoda za zapošljavanje FBiH i BiH, javnih preduzeća Telecom Mostar i BH Telecom, Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Federalnog ministarstva finansija, Fonda za razvoj općine Čapljina, Federalnog ministarstva odbrane… Da ne nabrajam dalje. Finansijska policija je dala doprinos u otkrivanju i procesuiranju aktera velikih bankarskih prevara u ukupnom iznosu od 200.000.000 KM. Primjera radi, SAB banka - 28.000.000 KM, BH banka 30.000.000 KM, Narodna banka BiH 15.000.000 KM, Hercegovačka banka 100.000.000, Tuzlanska banka 4.200.925 KM, IKB Zenica 14.900.0000 KM… I tako redom.
DANI: Ne mogu da ne primijetim: HDZ ima Hercegovačku banku, Stranka za BiH Tuzlansku banku, SDA…
DERVIŠEVIĆ: Sve je to preslikavanje, korištenje istih recepata po principu: mi ćemo raditi ovo, vi radite ovo. To je taj paralelizam u vlasti. To se jako dobro vidjelo i u aktivnostima koje je Finansijska policija, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzela u slučajevima pretvorbe iz državne u privatnu imovinu i utvrdila brojne privatizacijske prevare. Sjetite se samo hotela Holiday Inn iz Sarajeva, hotela Garni također iz Sarajeva, potom u slučaju preduzeća Soko iz Mostara, Fininvest iz Drvara, hotela Ero iz Mostara, Eroneta iz Mostara, Citrusa iz Bihaća, Bihaćke mljekare iz Bihaća, hotela Maršal na Bjelašnici, a da ne ističem velike slučajeve koje su mediji toliko puta spominjali: Aluminijum iz Mostara, Fabrika duhana Sarajevo, Simes iz Sarajeva, Energopetrol iz Sarajeva, TAS iz Sarajeva, Elektrobosna iz Jajca…
DANI: U pravu ste: mediji su ih toliko puta spominjali, Vi kažete da je i Finansijska policija uradila enorman posao na razotkrivanju kriminala u tim slučajevima, a ja Vas pitam: koliko je takvih slučajeva okončalo presudama?
DERVIŠEVIĆ: Na sudu su hotel Garni, Soko, Eronet, Bihaćka mljekara i Citrus. Alumijum nije: sve je bilo završeno što se nas tiče i ne znam ko se s kim i kako dogovarao. Kad je riječ o Fabrici duhana Sarajevo - meni još uvijek nije jasno kako je taj slučaj završen: naš je stav jasan - privatizacija nije izvršena u skladu sa zakonom i to je ključno. Tuzlansku banku radimo, Energopetrol je na sudu, kao i Elektrobosna. Ključna stvar, recimo, u pregovorima o prodaji Energopetrola je, nažalost, nalaz Finansijske policije koji je poništio ministar Vrankić. On je, podsjećam, poništio zakonito rješenje o 22 miliona KM da bi bili nastavljeni pregovori o prodaji. Niti Hadžipašić niti Vrankić nikada nisu ni tražili stav Finansijske policije, koji je bio dio predmeta Energopetrol. No, Finansijska policija je poduzela sve zakonske mogućnosti, pa smo se mi obratili pravobranilaštvu pošto se radi o sredstvima kantona i Federacije - i pravobranioci su pokrenuli upravni spor.
DANI: U ovom slučaju uistinu valja odati i priznanje Parlamentu Federacije koji je reagirao.
DERVIŠEVIĆ: Tako je. Ja očekujem da će poslanici oba doma Parlamenta Federacije reagirati i u slučaju Finansijske policije. Vjerujem da će prepoznati nastojanja pojedinaca koji su povezani sa nekim od nosilaca javnih funkcija, a koje su Finansijska policija i tužilaštvo FBiH identificirali kao počinioce brojnih i teških krivičnih djela, da ukinu Finansijsku policiju. Prijedlog zakona je poslan Parlamentu FBiH, a očekujem da se zastupnici izjasne da ga razmatraju i u redovnoj proceduri i da ga vrate uz jasne smjernice za njegovu detaljnu korekciju u duhu zakonitosti. Ne sumnjam da su parlamentarci svjesni da Finansijska policija treba ukoliko želimo da se izborimo za pravnu državu. U ovom času, nema druge institucije koja može nastaviti da radi ove poslove: ako to nisu shvatili premijer i ministri u Vladi FBiH, očekujem da zastupnici hoće. Savršeno je jasno da Vrankić uopće ni ne nudi zamjenu za naš posao: on samo ima viziju ko ne treba da ga radi! Ključni razlog za donošenje zakona o izmjena i dopunama Zakona o finansijskoj policiji, po mom sudu, jeste preuzimanje arhive, dokumentacije, pa i ljudstva od Ministarstva finansija, a nakon toga slijedi ukidanje. To je osnovni cilj i on je očigledan - želi se zaustaviti naš rad. Mi u ovom času radimo na 90 slučajeva, među njima su već pomenuti Energopetrol i Tuzlansku banka, zatim Gras, Aerodrom u Visokom, Turistička zajednica BiH…
[size=134]Pranje novca[/size] wrote:1.324 fiktivne firme
- Što se tiče aktivnosti koje je Finansijska policija imala u sprečavanju pranja novca, otkrila je 159.688 prijavljenih transakcija, u ukupnom iznosu 14.022.420.633 KM. Nadležnim organima je proslijeđeno 1.388 prijava u ukupnom iznosu 787.128.523 KM. Interesantno je napomenuti da su u ovom periodu otkrivene 1.324 fiktivne firme, koje su preko 21 poslovne banke u BiH izvršile transakcije i pranje novca u vrijednosti 1.700.000.000 KM, koje posebno izdvajam zato što navedene transakcije banke nisu prijavile kao sumnjive već ih je Finansijska policija kroz nadzor naknadno utvrdila.[size=134]Humanitarne organizacije[/size] wrote:
Chicago cijeni, Sarajevo ignorira
- Radeći na sprečavanju finansiranja aktivnosti terorizma, Finansijska policija je identificirala nevladine i humanitarne organizacije koje su zloupotrebile ili preusmjerile novac namijenjen građanima BiH, s ciljem direktne ili indirektne podrške organizacijama koje pripadaju ili su u vezi sa terorističkim organizacijama u svijetu. Među njima je i firma za koju se vi interesirate: Bosanska idealna futura. Tačno je da je u procesu protiv Enama Arnauta Sud u Chicagu koristio naše nalaze u dokaznom postupku, a dvojica naših stručnjaka su išli da svjedoče povodom tog slučaja.
- Fair Life
Tacno !!uvjek dobar gost wrote:...
Svojim neglasanjem sopstvenu buducnost stavljate u ruke onima koji ce
izaci na izbore (i koji su do sada redovno izlazili) i... koji ce glasati u korist
svoje stete, ali i vase.
-
dioklecian
izvini zaboravila se reci; da bi se i naguzila po tvo receptu.Lucy01 wrote:Da zivim tamo ja bih premijera pozvala kuci i vruc mu burek napravila....i cestitala mu na uspjesnoj pljacki drzave i njenih gradjana....ovako mi samo turbe preostajeblack wrote:olaksaj sebi i zapali se pred skupstinom jer plaho mi se "sekirate"Lucy01 wrote: Ako se vratim, vama nece biti lakse ali ce meni biti teze....po onom starom Bosanskom "nek' komsiji crkne krava"...
Fluidni, a da ja sta u turbe ubacim za svaki slucaja ja cu u crkvu ubaciti koju paricu
![]()
![]()
i ne "laprdaj hanka" jer nema nigdje u svijetu premijera i politicara koji nemaju stanove,kuce a da ne kazem pisljiva auta, prema tome mani se corava posla i pravi ti vruc burek svom covjeku i djeci i tako ces vjeruj mi vise sevapa zaraditi nego ovdje påo forumu pricati gluposti.
eh sad ako je to problem sto je on nedzad to je vec nesto drugo.
pozdrav
- danas
sve si skonto, to je problem...dioklecian wrote:izvini zaboravila se reci; da bi se i naguzila po tvo receptu.Lucy01 wrote:Da zivim tamo ja bih premijera pozvala kuci i vruc mu burek napravila....i cestitala mu na uspjesnoj pljacki drzave i njenih gradjana....ovako mi samo turbe preostajeblack wrote: olaksaj sebi i zapali se pred skupstinom jer plaho mi se "sekirate"a ja cu u crkvu ubaciti koju paricu
![]()
![]()
i ne "laprdaj hanka" jer nema nigdje u svijetu premijera i politicara koji nemaju stanove,kuce a da ne kazem pisljiva auta, prema tome mani se corava posla i pravi ti vruc burek svom covjeku i djeci i tako ces vjeruj mi vise sevapa zaraditi nego ovdje påo forumu pricati gluposti.
eh sad ako je to problem sto je on nedzad to je vec nesto drugo.
pozdrav
-
WizzardFromBOZ
istina je da nema nigdje premijera bez kuce i auta, ali sigurno nema nigdje da kucu ili stan dobije na poklon (citaj: za 900 maraka), jer se to svuda u normalnim drzavama tretira kao primanje mita, a za primanje mita ide se ohoho u zatvor. pa ti vidi i i dalje podrzavaj svoje kriminalce. ne kazem da ih mozes lako skinuti s vlasti, jer to nigdje nije lako, ali ako je covjek posten prvo prema sebi biti ce posten i prema drugima. o tome koliko su bosanci posteni ljudi dobro se vidi i po vise odgovora tipa "neka je i ja bih da sam na njegovom mjestu". FUJ!!!dioklecian wrote: nema nigdje u svijetu premijera i politicara koji nemaju stanove,kuce a da ne kazem pisljiva auta,
-
tempora
No postavlja se pitanje, zasto covjek glasa na svoju stetu? I da li bas glasa na svoju stetu? Ja ne vjerujem u pricu da je narod nemocan da se odupre takvoj vlasti niti mi se cini da je narod glup -pa ne zna drukcije.Fair Life wrote:Tacno !!uvjek dobar gost wrote:...
Svojim neglasanjem sopstvenu buducnost stavljate u ruke onima koji ce
izaci na izbore (i koji su do sada redovno izlazili) i... koji ce glasati u korist
svoje stete, ali i vase.
Prije mi se cini da je do mentaliteta, uspostavljenog 90tih i utemeljenog u posljednjih 17 godina.Sitni lopovluk, siroko rasprostranjen temelj je drzavnog aparata.Pa u granap ne mozes otici sto te nece zakinuti za zvakacu gumu! Udjes li u prodavnicu ili sjednes li u neku bastu, trebas se prvo zapitati kod koga pijes kafu i da li je taj na nekoj od lista za ratne zlocine i da li je taj prostor dobio po "zaslugama" Linija "razgranicenja" legalnog i nelegalnog vec odavno je isprepletena.
Za sve,ali bas sve moras imati stelu.Od zivljenja do umiranja.I svaki Bosanac to zna i time se vodi,pa i onda kada takvo nesto mozda nije potrebno.
Ljetos vodim bolesno dijete u hitnu.Zove me rodbina da mi kaze da zovem uvazene rodjake, da brze i "bolje" dodjem na red.( citaj prekoreda)
Odustajem,necu takvu pomisao i cekam 2,5 sata dok pored mene prolaze uvazene uposlenice,prijatelji i rodbina ljudi koji rade u hitnoj.Njihova djeca imaju prednost kao i njihovo zivljenje.
Trazim knjigu jednog od profesora ekonomskog fakulteta.Nema je u prodaji, a na ekonomiji me napadaju -odakle mi pravo da tek tako dodjem traziti knjigu.I dobijem je konacno-naravno, preko prijatelja, koji poznaje profesora!
Hocu da zovem advokata,kaze mi blizi rod " reci da sam te ja poslao" -Sto ce reci ,ne zastupa advokat moje interese, vec interese mocnijeg.
Sjedim u basti i pijem kafu sa prijateljicom.Racun je 12 maraka, a na racunu 5 maraka.Pita prijateljica, niste sve otkucali, zasto niste? " Ma nesto smo poremetili u kasi"
Komsinica me maltretira da joj dam dozvolu za gradnju i prijeti.Zena sehida, dobitnika "Zlatnog Ljiljana" koji je umro od srcanog, po zaslugama
Komsiluk mi pravno i bespravno dobio dozvole i prosirio se po trotarima sa stepenicama, opalio rampe, napucao ograde i rezi i prijeti da mu se ne prolazi sa vozilom pored kuce.Da ce da se sudi i da zove policiju.
Rodjak od 8 godina, sitan za svoj uzrast i mrsav, svako malo dodje isprebijan iz skole.Kabadahija, koji marise djecu, sin je policajca -a uciteljica kaze:" Pa prvi je poceo izazivanjem"
Gospodin, organizator razih "manifestacija" prikazuje se na holandskoj televiziji zajedno sa zenom koja vodi ekskluzivni butik i prica o poduzetnistvu BiH gradjana. Za pohvaliti!
Par mjeseci kasnije, u novinama " zlocinacka mafijaska organizacija" uhapsena i gospodin u njoj.Takodjer poznat godinama sarajevskoj policiji po pljackama, a u ratu po svercu sa Srbima i sumnjicenju za silovanje i ubistvo svoje komsinice Srpkinje"
Ja barem imam tu mogucnost, da se sacuvam i ogradim od tog i takvog mentaliteta, jer znam i ako pretrpim i neposustanem u svojim principima, to je na kratko jer zivim negdje drugdje.Onaj koji zivi u BiH moze jedino da se pridruzi i da nadje opravdanje u toj i takvoj svjesti-jer mu od toga zavisi i egzistencija.
I stoga, ne cudi me ni Brankovic, a ni ovi sto imaju razloga da se oglase i da ljudima kazu da zacepe.
- ja_cura_
vezano za temu:
svi koji su na vlasti pljackaju, pljackace i u buduce.
@tempora
ja licno "koristim" stelu... doduse, samo na jednom mjestu, konkretno u hitnoj. moja sestra radi u hitnoj (otac poginuo u ratu od snajpera, dok je tamo radio).. ako mi nesto zatreba, lijek ili nesto drugo, ako nije ona u mogucnosti da dodje kod mene kuci i da me pregleda, ja cu otici kod nje na radno mjesto, ali ona mene naruci da dodjem onda kad je NAJMANJA guzva... jer se i ona sama jezi od toga da koristi stelu kao i ja sama, jer smo obje postigle sve "svojim golim rukama". s toga se ne libim, sestru zamoliti ponekad za tu uslugu, mada ja na nju ne gledam kao na stelu.
svi koji su na vlasti pljackaju, pljackace i u buduce.
@tempora
ja licno "koristim" stelu... doduse, samo na jednom mjestu, konkretno u hitnoj. moja sestra radi u hitnoj (otac poginuo u ratu od snajpera, dok je tamo radio).. ako mi nesto zatreba, lijek ili nesto drugo, ako nije ona u mogucnosti da dodje kod mene kuci i da me pregleda, ja cu otici kod nje na radno mjesto, ali ona mene naruci da dodjem onda kad je NAJMANJA guzva... jer se i ona sama jezi od toga da koristi stelu kao i ja sama, jer smo obje postigle sve "svojim golim rukama". s toga se ne libim, sestru zamoliti ponekad za tu uslugu, mada ja na nju ne gledam kao na stelu.
-
dioklecian
greska decko "bosanaC", vjeruj mi da ne pripadam niti jednoj struji koju si ti napisao, niti apsolutno pripadam tim prostorima. e zasto sam na ovom forumu to je druga stvar, ali reci cu ti;_BosanaC wrote:Neka, stipu ga...a.basko wrote:dioklecian...![]()
![]()
Tipican profil danasnjeg glasaca SDA, SBIH, SNSD-a, HDZ(90).
vi ste bosanci(bosnjaci) jedinstven narod u ovoj planeti( cast izuzecima), ja sam "odusevljen mentalitetom i intelektom mnogih bosnjaka"uz puno postovanje izuzecima i ljudi koji su dali zivote za bosnu i hercegovinu.
odusevljava me to sto mnogi bosnjaci sebi umislili i misle da znaju sve.
ja u zivotu nisam vidio da neko gazi, psuje, vrijedja, omalovazava svoju domovinu i ljude u njoj, kao sto veci dio vas radi,vi ste fenomen u tom aspektu
jednom sam procitao jedan naslov, citat" bosnjaci su dobre sluge losih vladara"
zbog ovog citata sam dosao na ovaj forum da se uvjerim u to ili obratno, i vjerujte mi dobar dio vas ovdje na forumu ste me za sigurno uvjerili da je to bas tako, nazalost.
ali u bosni i h. ima sigurno i patriota,intelektualaca, akademika i dobrih ljudi u to sam uvjeren duboko i nijedan forumas ovdje svojim frustracijama i neistinima me nece uvjeriti u obratno.
pozdrav
-
WizzardFromBOZ
da samo znas kako kinezi lazu. sa smrtnom kaznom ili be znje, bosanci im ni do koljena nisu...
-
WizzardFromBOZ
a politicara?dioklecian wrote: ali u bosni i h. ima sigurno i patriota,intelektualaca, akademika i dobrih ljudi u to sam uvjeren duboko
-
jefferson
Vjerovatno je mnogim bosancima to oblik kritike svoje drzave! Nesto sto se istocno ili zapadno od BiH slabo moze vidjeti, pa cak ako to ukljucuje i otvaranje koncetracionih logora (mozda malo vise na zapadu).dioklecian wrote:greska decko "bosanaC", vjeruj mi da ne pripadam niti jednoj struji koju si ti napisao, niti apsolutno pripadam tim prostorima. e zasto sam na ovom forumu to je druga stvar, ali reci cu ti;_BosanaC wrote:Neka, stipu ga...a.basko wrote:dioklecian...![]()
![]()
Tipican profil danasnjeg glasaca SDA, SBIH, SNSD-a, HDZ(90).
vi ste bosanci(bosnjaci) jedinstven narod u ovoj planeti( cast izuzecima), ja sam "odusevljen mentalitetom i intelektom mnogih bosnjaka"uz puno postovanje izuzecima i ljudi koji su dali zivote za bosnu i hercegovinu.
odusevljava me to sto mnogi bosnjaci sebi umislili i misle da znaju sve.
ja u zivotu nisam vidio da neko gazi, psuje, vrijedja, omalovazava svoju domovinu i ljude u njoj, kao sto veci dio vas radi,vi ste fenomen u tom aspektu
jednom sam procitao jedan naslov, citat" bosnjaci su dobre sluge losih vladara"
zbog ovog citata sam dosao na ovaj forum da se uvjerim u to ili obratno, i vjerujte mi dobar dio vas ovdje na forumu ste me za sigurno uvjerili da je to bas tako, nazalost.
ali u bosni i h. ima sigurno i patriota,intelektualaca, akademika i dobrih ljudi u to sam uvjeren duboko i nijedan forumas ovdje svojim frustracijama i neistinima me nece uvjeriti u obratno.
pozdrav
Stoga, malo manje kaki, ako je to tako, onda se pustite BiH i gledajte svoja posla!
Samo ejdna ispravka, Bosanci su: Muslimani (bosnjaci), katolici, Pravoslavci, jevreji, i ostali koji zive u BiH!
-
Arogantni
Evo sad sam vidio sta ovaj Nedzad pricajefferson wrote:joj Nedzad je kralj![]()
Ja nisam bogat, ja sam situiran
![]()
Hajmo glasaci opet za SDA na iducim izborima, ima njih jos kojima je potrebna onakva kuca!
I kad cujem kad mi neko kaze da su Bosnjaci merhamtli i da su bolji ljudi od Srba i Hrvata...boze sacuvaj. Fuj...
Koja je razlika izmedju ovog Nedzada i Emira Kusturice? Nikakva...
-
basta sljezove boje
ne s...Arogantni wrote:Evo sad sam vidio sta ovaj Nedzad pricajefferson wrote:joj Nedzad je kralj![]()
Ja nisam bogat, ja sam situiran
![]()
Hajmo glasaci opet za SDA na iducim izborima, ima njih jos kojima je potrebna onakva kuca!![]()
I kad cujem kad mi neko kaze da su Bosnjaci merhamtli i da su bolji ljudi od Srba i Hrvata...boze sacuvaj. Fuj...
Koja je razlika izmedju ovog Nedzada i Emira Kusturice? Nikakva...
ne podnosim Kustu iz nekih drugih razloga, ali on nije lopov. Je li mu se Nedzad Ibrisimovic uvalio u stan i nije dozvolio nijednu Kustinu stvar iz stana da se vrati vlasniku? A Kusta je istog tog Ibrisimovica vozio u bolnicu kad mu se zena poradjala. Kusta jest pukao i nek je on pravoslavac i sta ja znam sta vec, ali on nije lopov, nije fukara iz provincije, nije Nedzad Brankovic