A Bosno ti plivaj...

Post Reply
HM 2011

#1 A Bosno ti plivaj...

Post by HM 2011 »

Zvaničnici Posavske županije, inzistiraju da se probije nasip na strani BiH i poplavi dio BiH ?

(U početku je stajalo ovo - ali lični previd - ja mislio iz druge države - a ono dvije susjedne općine u istoj državi - Zvaničnici Posavske županije, Republike Hrvatske inzistiraju da se probije nasip na strani BiH i poplavi dio BiH ?)

Postoji sumnja da je Bijeljina poplavljena sa ciljem....

i Bosna i Hercegovina ima svoju poljoprivredu kakva god da je, i tu žive ljudi.....

Smatram da nije problem da se plavi ako će neko da plaća masne odštete jer je onda to poljoprivredno podučje neupotrebljivo i nema svoju svrhu osim kao dio planete zemlje predviđen za poplave da bi se bilo ko drugi sačuvao od poplava, a ljudi - ljudska bića - tu nemaju šta tražiti da žive ili pokušavaju da žive.....

Tema je ozbiljna, životna su pitanja u igri, ekonomija društva, privatna imovina i trud pojedinaca ?

Niko ne bi želio da svakih 6 mjeseci kreči ili svakih nekoliko mjeseci popravlja štete nastale poplavom, brane se moraju postaviti i sva imovina svakog čovjeka na planeti zemlji treba i mora biti zaštićena od poplava i šteta nastalih od iste - šta sad ?

Znači, smatram da i Bosna i Hercegovina treba da se štiti od poplava, i R. Hrvatska i Srbija ?

Linkovi i tekstovi:

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... kog-nasipa

Nakon višednevnih napora brojnih domaćih i međunarodnih timova, uz podršku helikoptera OS BiH, oko dvije trećine savskog nasipa u naselju Kopanice je sanirano. I dok se očekivalo da se posao okonča potpunim sprečavanjem daljeg prodora Save kroz oštećenje na nasipu, uslijedio je nevjerovatan obrat. Naime, predstavnici Posavske županije su od Vlade Distrikta ultimativno zahtijevali obustavu daljih radova na saniranju oštećenja koje se nalazi na teritoriji Općine Orašje. Pri tome su još tražili da se na teritoriji Distrikta, u Vučilovcu izvrši namjerno probijanje savskog nasipa.

"Imali smo sastanak s ljudima iz Županije posavske koji su došli sa zahtjevom da mi u Brčko distriktu na jednom dijelu probijemo savski nasip. Nezadovoljni su načinom na koji su međunarodni stručnjaci vodili operaciju zatvaranja, iako smo to mogli završiti", izjavio je gradonačelnik Brčkog Anto Domić, dodavši da je za završetak radova trebao još samojedan dan, te da se provode alternativne mjere.

Indikativno je da snage sa prostora Posavske županije nisu sudjelovale u saniranju rupe na nasipu u Kopanicama, ali su djelovali kada je posao priveden kraju i spriječili da se uspješno okonča. Motivi za ovakav postupak su za sada nepoznati.

U potopljenom naselju Vučilovac u Distriktu ostalo je oko 800 grla stoke koja će se pokušati evakuirati. Dio je stradao u poplavi, pa Inspektorat i JP Komunalno rade na sakupljanju i uništavanju uginulih životinja.

U Brčkom je evidentirano preko hiljadu evakuiranih osoba, od čega je stotinjak još uvijek smješteno u Sali Gimnazije i Omladinskom centru.

Policija Brčko distrikta BiH obezbjeđuje potopljena naselja kako bi se spriječilo ugrožavanje imovine evakuiranih stanovnika. Policija fizički kontrolira i nasip u Vučilovcu, kako zbog zaštite imovine tako i zbog sigurnosti samog nasipa.
Last edited by HM 2011 on 21/05/2014 23:58, edited 1 time in total.
HM 2011

#2 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by HM 2011 »

Usput vezane teme su :

http://www.klix.ba/forum/1-svake-plate- ... 25462.html

Ja sam za da se daje ne samo 1% nego ako treba i 10% svake plate za branu od poplave svakome i onda problema NEMA - nema poplave - nema problema....

A ako ovako nastavimo slat ćemo mi humanitarnu samima sebi svaku jesen i svako proljeće....
Drinski

#3 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by Drinski »

misli se na Županiju POsavsku /zapravo Posavski kanton/ u FBIH. u RH je mislim vukovarsko - sremska zupanija.
HM 2011

#4 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by HM 2011 »

Drinski wrote:misli se na Županiju POsavsku /zapravo Posavski kanton/ u FBIH. u RH je mislim vukovarsko - sremska zupanija.
Hvala za ovo - vidiš kako sam ispao glup zbog brzopletosti....

U svakom slučaju post stoji - samo bez R. Hrvatske....

Jesam matere mi mislio i Hrvatska se miješa......

Izvinjenje R. Hrvatskoj - IZVINJAVAM SE ČITAVOJ REPUBLICI !
Drinski

#5 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by Drinski »

HM 2011 wrote:
Drinski wrote:misli se na Županiju POsavsku /zapravo Posavski kanton/ u FBIH. u RH je mislim vukovarsko - sremska zupanija.

ja sam skuzio da ti iz Orasja traze da se probije nasip na jos jednom mjestu da bi voda koja se skupila dalje otekla nazad u Savu.
HM 2011

#6 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by HM 2011 »

Drinski wrote:
HM 2011 wrote:

ja sam skuzio da ti iz Orasja traze da se probije nasip na jos jednom mjestu da bi voda koja se skupila dalje otekla nazad u Savu.
Ja pak da ne daju ovim iz Brčkog da završe svoju branu - što je najbitnije u svemu ovome.....

A ovo za popuštanje brane na Vučilovcu - prema Google earthu - sve oranica na oranicu - sve obrađena zemlja a koliko vidim ima i negdje oko 50 do 100 kuća - čak se nazire i odbrana od poplava ?

Niti sam Brčak niti sam Orašanin - i poenta nije u gore navedenom koliko u činjenici da svaka općina mora imati zaštitu od poplava - mora biti zaštićena od poplava - inače džaba sva humanitarna ovog svijeta......

Bitno je da se napravi okruženje - da svi budu sigurni da ulažu novac i da se ekonomski, privredno, moralno i bilo kako razvijaju - jedan od poteza pravljenja sigurnog okruženja je da budu sigurni od pojava od kojih se možemo zaštiti poput poplava.....
McMoy

#7 Re: A Bosno ti plivaj...

Post by McMoy »

Kompletan Avazov tekst iz uvodnog posta je podosta konfuzan, tako da ga ne bih uzimao tek tako "zdravo za gotovo".
Njima je svakako prioritet i obaveza da na naslovnici izađe slika Utemeljitelja kako utovara humanitarnu pomoć, kao i da opletu po svima ostalim od SDA do SDP.

Dosta pratim vijesti sa raznih izvora, ali za tu situaciju između BD i Posavskog kantona prvi put čujem.
Pogotovo da to liči na ultimatum i da su u pitanju nekakvi sukobi.
Vrlo vjerovatno je ovo što je @Drinski napisao. Samo ti ljudi gore znaju kako im je, koje napore čine i kakve sve
poteze i mjere pokušavaju sprovesti da umanje ovu katastrofu.

Ono što pouzdano znam, jer često pogledam i TV Dnevnik HRT-a, je da ljudi vrlo korektno izvještavaju o stanju
u BiH i da su svjesni ovog bolje rečeno cunamija nego poplave.
Prije mislim 2 dana bio je prilog o prijedlogu jednog dijela hrvatskih stručnjaka da se u budućnosti razmatra
sistem odbrane od poplava po nekom nizozemskom receptu, pravljenjem tzv. POLDERA, odnosno područja u koja bi se
po potrebi puštao višak vode u ovim situacijama. Ta područja nisu naseljena i dok je stanje vodotoka normalno isti su
suhi i blokirani.

Dosta kritika je upućeno Vladi RH (upravo od raznih stručnjaka iz RH), jer se izgradnja nasipa sa vrećama pijeska smatra potpuno zastarjelim rješenjem.

i na kraju, ova situacija je kao nikad dosad pokazala da se trebaju graditi zdravi i korektni dobrosusjedski odnosi,
jer osim pomoći koju nam može pružiti neka naša susjedna država, nekad postoji i zajednički "neprijatelj" protiv koga se mora boriti koordiniranim aktivnostima.
Post Reply