9. januar - Dan Genocidije

Locked
emil_L

#226 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:
emil_L wrote: zrno po zrno pogača-----pojedinac po pojedinac, sam izvuci zaključak

U suštini, ne radi se o pojedincima već se radi o zločinačkom udruženju koje je za jasan cilj imalo biološko uništenje Bošnjaka na teritorijama koje su smatrali srpskim. Ko je koga tu iskoristio, oni narod ili narod njih, ostaje da se vidi.

Ja samo koristim istovetna opravdanja za NDH i ništa drugo. Kao što sam rekao, jednog dana će tako i biti - RS vrlo moguće neće ni postojati a Srbi a će se praviti blesavi ''Ko? Genocid? MI? Ništa mi sa nekim tamo Mladićem nemamo''. Ionako niko ratne reparacije neće plaćati i sve će pokriti snegovi i šaš
Koja opravdanja za NDH-a? Zašto bi bilo ko opravdavao hrvatsku fašističku tvorevinu? To bi bilo isto ko da ti sad pokušaš opravdavati Dražu Mihajlovića, Ljotića, Nedića i ostale..
I naravno da će se praviti blesavi sa jednom ogromnom razlikom a to je da rezultati genocida neće postojati a u svim bitnijim zemljama na svijetu 11 juli će biti obilježen kao dan srebreničkog genocida. Razlika je ogromna.
emil_L

#227 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Tessaract wrote:
independer wrote: Taj su genocid napravili Hrvati. Obrati se njima.
Заборављаш Хрватско цвеће.
pravi_herceg_bosanac wrote:Sam ustav SRBIH je jasan o referendumu. Referendum je validan ukoliko 66% gradjana odluce za nezavisnost.
Ovi cetnici se fataju za slamku.
А колико је беше грађана изашло на референдум? 63%?
BHCluster wrote:
Na osnovu cega ti zakljucujes to?
На основу твојих речи: "Da ponovim genocid nije izvrsen na Srbima SRBiH".
kowalski1 wrote:
priče o genocidu i kolektivnom stradanju nikada nikome nisu donijele političke poene; ni srbima, ni kurdima, ni jermenima, u slučaju jevreja imali su ozbiljan politički pokret, znači, priča o genocidima i stalna konfronatacija je promašena tema. ona jesta bila relevantna prije formiranja suda bih i prije nego što su mladić i karadžić završili u hagu, a danas ona služi samo za skupljanaje političkih poena i emocijonalno ucjenjivanje nesretnih ljudi koji su još zarobljeni u 90-tim.
ključno pitanje je da li smo mi u stanju da budemo normalno bh društvo 20 godina poslije rata, i nažalost odgovor je NE. nakon konfrontacije sa hrvatima i praktično rušenja federacije i nemogućnosti ikakve komunikacije sa rs, osim preko ovih ratnih pariola, bošnjačka "elita" je dokazala da je nešto najgore, najgluplje i najnesposobnije što postoji.
pa čak i kad im se otvara mogućnost za eu - kao slamka spasa za sve nas, oni i dalje "brane naci interese" i zapravo nas guraju u živo blato iz koga nema izlaza.
Слажем се с тобом. Зато и кажем да треба престати са колективним додељивањем улога кривца и жртве читавим народима и уместо тога те улоге додељивати искључиво појединачно. Злочине не треба заборавити, али их не треба ни злоупотребљавати ради наставка хушкања народа једних на друге, а то се нажалост једино и ради.
Koje ublehe :-)
Šta misliš zašo se širom Njemačke obilježava Holokaust a ne obilježava Jasenovac?
Kad to saznaš znat ćeš zašto se svugdje u svijetu obilježava 11 juli ali ne i Jasenovac..
BHCluster

#228 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by BHCluster »

Veoma uvaženi član predsjedništva Hrvatskog državnog sabora Nezavisne države Hrvatske bio je dr Savo Besarović, inače bliski prijatelj Dr Ante Pavelića. Članovi Hrvatskog državnog sabora u tom sazivu bili su Srbi dr Svetislav Šumanović, vice-ban Hrvatske i Slavonije od 1903 do 1906 godine, te predsjednik Upravnog odbora Srpske banke iz Zagreba od 1929 do 1941. godine, kao i Uroš Doder. (Jozo Tomasevich, War and revolution in Yugoslavia 1941 – 1945. Stanford University Press, 2001)

General Đuro Grujić, osoba od najvećeg Pavelićeva povjerenja, glavar glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga je na procesu pred Vrhovnim vojnim sudom u Beogradu, u septembru 1945 godine izjavio: ”Veliki broj Srba pravoslavaca je bio visoko pozicioniran u Hrvatskoj vojsci, a veliki broj civila, pravoslavaca i Srba svoju su obvezu prema državi odrađivali na druge načine. Dr Savo Besarović, pravoslavac, je bio ministar u vladi Nezavisne države Hrvatske. Desetak Srba – pravoslavaca zauzimali su itekako osjetljive pozicije u toj Vladi i toj hrvatskoj vojsci.” (Arhiva Vrhovnog suda FNRJ, Grujić i ostali, 1945, 2298/45)

General-pukovnik Fedor Dragojlov bio je general-pukovnik u Hrvatskoj vojsci, a u periodu od 1943 do kraja 1944 glavni zapovjednik Hrvatske vojske.

Visoke položaje u vojsci Nezavisne države Hrvatske imali su i slijedeći Srbi: general Jovan Iskrić, general Mihajlo Lukić, general Miroslav Opačić, ustaški krilnik i general Dušan Palčić, general Milan Desović, zrakoplovni general Đuro Dragičević, te zrakoplovni general Milan Uzelac.

Ministar “bez lisnice” u Vladi NDH bio je i magistar farmacije Ljubomir Pantić, apotekar iz Bijeljine.

Marka Šarca notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007) Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca.

Mihajlo Lukić odlikovan je Hrvatskim troilistom 1. stupnja s hrastovim grančicama, a to odlikovanje primili su samo: Jure Francetić, Rafael Boban, Slavko Kvaternik i on. Posmrtno je odlikovan i njemačkim križem 1. stupnja s hrastovim lišćem kao izvanredan i dobar suradnik.

Milka Obradović, koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

Po zlu je bio poznat i jasenovački koljač Mile Vasić, koji je u tom logoru smrti sa posebnim zadovoljstvom klao i ubijao maljem baš svoje Srbe.

Помоз' Бог јунаци
emil_L

#229 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

emil_L wrote:
Basvod wrote:Sve su to pojedinci.
Al istorijska je cinjenica da su muslimani, zbog ovog ili onog razloga, masovno pristupili ustaskom pokretu. To se ne moze negirati.
Može se negirati jer je besmislena floskula. Šta znači "masovno pristupili" ? Stotinama hiljada? Desetinama hiljada? Hiljadama?
Men i dalje interesuje odgovor na ovo pitanje?
Može li kako, pa da idem spavat. :izet:
Martinez_

#230 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

emil_L wrote:
Martinez_ wrote:
emil_L wrote: zrno po zrno pogača-----pojedinac po pojedinac, sam izvuci zaključak

U suštini, ne radi se o pojedincima već se radi o zločinačkom udruženju koje je za jasan cilj imalo biološko uništenje Bošnjaka na teritorijama koje su smatrali srpskim. Ko je koga tu iskoristio, oni narod ili narod njih, ostaje da se vidi.

Ja samo koristim istovetna opravdanja za NDH i ništa drugo. Kao što sam rekao, jednog dana će tako i biti - RS vrlo moguće neće ni postojati a Srbi a će se praviti blesavi ''Ko? Genocid? MI? Ništa mi sa nekim tamo Mladićem nemamo''. Ionako niko ratne reparacije neće plaćati i sve će pokriti snegovi i šaš
Koja opravdanja za NDH-a? Zašto bi bilo ko opravdavao hrvatsku fašističku tvorevinu? To bi bilo isto ko da ti sad pokušaš opravdavati Dražu Mihajlovića, Ljotića, Nedića i ostale..
I naravno da će se praviti blesavi sa jednom ogromnom razlikom a to je da rezultati genocida neće postojati a u svim bitnijim zemljama na svijetu 11 juli će biti obilježen kao dan srebreničkog genocida. Razlika je ogromna.

Ne opravdanja već pranja od iste, pardon. Niko ni luk jeo ni mirisao. I ne treba nikog kriviti ali čini mi se da je diskutant Ajant uveo pojam kolektivne krivice na temu.

I u poslednjim rečenicama dolazimo do ključne stvari: dakle kada RS ne bude postojala tebe savršeno ne zanimaju rezultati srpskog suočavanja, od tog trena mogu da misle šta god žele? Shvataš li šta to znači?
BHCluster

#231 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by BHCluster »

Tessaract wrote:
BHCluster wrote:
Na osnovu cega ti zakljucujes to?
На основу твојих речи: "Da ponovim genocid nije izvrsen na Srbima SRBiH".
Ocigledno da ti ne citas to kako je napisano a kao sto mozemo vidjeti i selektivno citiras sto dovodi do zakljucka da ti stvarno i svjesno koristis smrt na hiljate ubijenih Srba i drugih u jasenovcu da bi opravdao ratne zlocine koje ukljucuju i Genocid nad bosnjacima nakon legalnog referenduma. Treba da te bude stid i sramota.
Tessaract

#232 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Tessaract »

BHCluster wrote: Ocigledno da ti necitas to kako je napisano a kao sto mozemo vidjeti i selektivno citiras sto dovodi do zakljucka da ti stvarno i svjesno koristis smrt na hiljate ubijenih Srba i drugih u jasenovcu da bi opravdao ratne zlocine koje ukljucuju i Genocid nad bosnjacima nakon legalnog referenduma. Trba da te bude stid i sramota.
Ако ти то толико смета, ево целе твоје мисли: Da ponovim genocid nije izvrsen na Srbima SRBiH pa onda legalni referendum sazvan, razumijes li ti to?

Не разумем шта ти смета, с обзиром да то и даље значи да негираш геноцид.
BHCluster

#233 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by BHCluster »

Tessaract wrote:
BHCluster wrote: Ocigledno da ti necitas to kako je napisano a kao sto mozemo vidjeti i selektivno citiras sto dovodi do zakljucka da ti stvarno i svjesno koristis smrt na hiljate ubijenih Srba i drugih u jasenovcu da bi opravdao ratne zlocine koje ukljucuju i Genocid nad bosnjacima nakon legalnog referenduma. Trba da te bude stid i sramota.
Ако ти то толико смета, ево целе твоје мисли: Da ponovim genocid nije izvrsen na Srbima SRBiH pa onda legalni referendum sazvan, razumijes li ti to?

To ti radis i to veoma prgavo! Zamisli samo kolko morbidan moras biti da koristi jedan zlocin kako bi opravdao drugi kao sto ti radis.
Martinez_

#234 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

Tessaract wrote:

Istini za volju nije time negirao genocid, već je hteo reći da SRBiH nije rezultat genocida.
Tessaract

#235 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Tessaract »

BHCluster wrote:
Tessaract wrote:

To ti radis i to veoma prgavo! Zamisli samo kolko morbidan moras biti da koristi jedan zlocin kako bi opravdao drugi kao sto ti radis.
С обзиром да си сигурно читао моје постове на овој теми, знаш добро да не оправдавам ниједан злочин, за разлику од многих других. Другим речима, пре ће бити да невешто покушаваш да избегнеш две ствари:

1. Да признаш да је над Србима на простору БиХ почињен геноцид током Другог светског рата.
2. Да то значи да је БиХ подједнако "геноцидна творевина" као и Српска, јер су обе настале непосредно после геноцида на њиховим територијама.

То наравно не значи да ја било коју од поменутих сматрам геноцидном творевином, а још мање да оправдавам или негирам било који од тих геноцида, за разлику од неких. Геноцид је, као што рекох, дело појединаца ,а не народа. Стога оспоравање било које од поменутих творевина на бази прошлих геноцида нема ослонац у здравом разуму.
Martinez_ wrote:
Istini za volju nije time negirao genocid, već je hteo reći da SRBiH nije rezultat genocida.
Па онда није ни Српска
emil_L

#236 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Tessaract wrote:
BHCluster wrote:
Tessaract wrote: Ако ти то толико смета, ево целе твоје мисли: Da ponovim genocid nije izvrsen na Srbima SRBiH pa onda legalni referendum sazvan, razumijes li ti to?

С обзиром да си сигурно читао моје постове на овој теми, знаш добро да не оправдавам ниједан злочин, за разлику од многих других. Другим речима, пре ће бити да невешто покушаваш да избегнеш две ствари:

1. Да признаш да је над Србима на простору БиХ почињен геноцид током Другог светског рата.
2. Да то значи да је БиХ подједнако "геноцидна творевина" као и Српска, јер су обе настале непосредно после геноцида на њиховим територијама.

То наравно не значи да ја било коју од поменутих сматрам геноцидном творевином, а још мање да оправдавам или негирам било који од тих геноцида, за разлику од неких. Геноцид је, као што рекох, дело појединаца ,а не народа. Стога оспоравање било које од поменутих творевина на бази прошлих геноцида нема ослонац у здравом разуму.
Martinez_ wrote:
Па онда није ни Српска
Za boldano: kada i ko je počinio taj genocid? Imaš li ikakvu presudu u kojoj stoji da je tadašnje "muslimansko vojno političko vodstvo" počinilo krivično djelo genocida? Nemaš! Dakle koristiš proizvoljne tvrdnje za relativizaciju zločina genocida.
"Српска" jeste rezultat genocida i najstrašnijeg ratnog zločina koji se dogodio u Evropi još od drugog svjetskog rata.
Martinez_

#237 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

Tessaract wrote:
Па онда није ни Српска

Srpska nije rezultat genocida koji se dogodio 1995 ali jeste etničkog čišćenja. Nemoguće je Srpsku zamisliti bez ''humanih preseljenja'' 1992 koja su obahvatala i opštine gde su Srbi bili manjina. SRBiH je nešto sasvim drugo i njeni tvorci ništa slično nisu radili

No to nema implikacija na njen posleratni status jer je on regulisan Dejtonskim sporazumom koji je potpisao i predsednik RBiH, Alija Izetbegović.
Martinez_

#238 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

emil_L wrote: Za boldano: kada i ko je počinio taj genocid? Imaš li ikakvu presudu u kojoj stoji da je tadašnje "muslimansko vojno političko vodstvo" počinilo krivično djelo genocida? Nemaš! Dakle koristiš proizvoljne tvrdnje za relativizaciju zločina genocida.
"Српска" jeste rezultat genocida i najstrašnijeg ratnog zločina koji se dogodio u Evropi još od drugog svjetskog rata.
Dakle taj genocid se nije ni zbio?
emil_L

#239 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:
emil_L wrote:
Martinez_ wrote:

Ne opravdanja već pranja od iste, pardon. Niko ni luk jeo ni mirisao. I ne treba nikog kriviti ali čini mi se da je diskutant Ajant uveo pojam kolektivne krivice na temu.

I u poslednjim rečenicama dolazimo do ključne stvari: dakle kada RS ne bude postojala tebe savršeno ne zanimaju rezultati srpskog suočavanja, od tog trena mogu da misle šta god žele? Shvataš li šta to znači?
Ama čovječe zašto uopšte misliš da se Bošnjaci trebaju prati od Hrvatske fašističke tovrevine? Je li tadašnjih muslimana bilo u ustašama? Naravno ali je isto tako istorijska činjenica da tadašnji muslimani nisu imali ama baš nikakav institucionalni kapacitet neophodan za planiranje zločina genocida. E sad što je nekakav Mujo ubio nekog Đuru ili obratno, hebe me se. Obrati se kreatorima te fašističke ideologije i traži da NDH nestane sa lica zemlje jer TI smatraš da je nad Srbima tokom drugog svjetskog rata počinjen genocid. Ah da zaboravio sam, ta tvorevina je razbucana davne 45-te.

Za drugi dio posta, u potpunosti si upravu. Ja uopšte ne gajim bilo kakve iluzije u tome pogledu. Njihovo mišljenje je njihov izbor a suludo je očekivati od mene da im ja mjenjam mišljenje. Uostalom to mi nije ni na kraj pameti.
Sve informacije sa bukvalno tonama dokaznog materijala su im dostupne baš kao i meni. Kad se ti dokazi pođu iznosti onda nastaje "guslarenje" o zaveri, mosonima, turcima,crncima i zlom zapadu..bez veze..nek misle šta god hoće
emil_L

#240 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:
emil_L wrote: Za boldano: kada i ko je počinio taj genocid? Imaš li ikakvu presudu u kojoj stoji da je tadašnje "muslimansko vojno političko vodstvo" počinilo krivično djelo genocida? Nemaš! Dakle koristiš proizvoljne tvrdnje za relativizaciju zločina genocida.
Imaš li ikakav dokaz tog genocida osim guslarskih napjeva ?

Ako želiš reći "zločin", sa tim će se već složiti jer o tom zločinu postoje arhivirane informacije koje su naravno dostupne svima.
betametazon

#241 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by betametazon »

Tessaract wrote:
udrch wrote: ljudi će širom svijeta uvijek pričati o genocidu i teritoriju nastalom na genocidu, a neljudi će se nadati stvaranju države zasnovanom na genocidu, istovremeno se pretvarajući da govore iz pozicije žrtve genocida..
Пази. Ове речи о "нељудима" могу лако да се односе и на данашње Бошњаке.

rijetko me loze ovi nacionalisticki ispadi ali samo da odgovorim - moze i metla puci k'o top. sve moze. dalje ne bih, ne mogu dovoljno dugo pricati sa nekim ko je vrlo nisko, u svakom pogledu ;-)
Martinez_

#242 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

emil_L wrote: Ama čovječe zašto uopšte misliš da se Bošnjaci trebaju prati od Hrvatske fašističke tovrevine? Je li tadašnjih muslimana bilo u ustašama? Naravno ali je isto tako istorijska činjenica da tadašnji muslimani nisu imali ama baš nikakav institucionalni kapacitet neophodan za planiranje zločina genocida. E sad što je nekakav Mujo ubio nekog Đuru ili obratno, hebe me se. Obrati se kreatorima te fašističke ideologije i traži da NDH nestane sa lica zemlje jer TI smatraš da je nad Srbima tokom drugog svjetskog rata počinjen genocid. Ah da zaboravio sam, ta tvorevina je razbucana davne 45-te.

Za drugi dio posta, u potpunosti si upravu. Ja uopšte ne gajim bilo kakve iluzije u tome pogledu. Njihovo mišljenje je njihov izbor a suludo je očekivati od mene da im ja mjenjam mišljenje. Uostalom to mi nije ni na kraj pameti.
Sve informacije sa bukvalno tonama dokaznog materijala su im dostupne baš kao i meni. Kad se ti dokazi pođu iznosti onda nastaje "guslarenje" o zaveri, mosonima, turcima,crncima i zlom zapadu..bez veze..nek misle šta god hoće

Uopšte nije bila reč o pravnim konsekvencama u sadašnjosti koje je ionako nemoguće sprovesti iz navedenog razloga što data tvorevina ne postoji. Neki drugi diskutanti su, ponavljam, uveli pojam kolektivne krivice i srpskog suočavanja sa onim šta su činili. Dakle u tom kontekstu bi svaki narod trebao se ozbiljno suočiti sa onim šta su pojedinci ili veća grupa među njima činili, ako su činili drugima.

Ako ti nisi spreman razgovarati van pravnog okvira, odnosno u konkstu istine, odgovornosti i pomirenja, to je u redu.

Ali drugi deo znači takođe i ono što je već diskutant BHCluster primetio kod svojih sagovornika: zloupotreba genocida u političke svrhe. Ako pominjanje genocida u međunacionalnom srpsko-bošnjačkom dijalogu prestaje onoga trena kad nestane RS, to znači da je i genocid nažalost bio sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva. Jer interes rušenja RS prevazilazi prirodu njenog nastanka, on se prvenstveno tiče pitanja funkcionalnosti BiH kao države danas.
Tessaract

#243 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Tessaract »

Martinez_ wrote:
Srpska nije rezultat genocida koji se dogodio 1995 ali jeste etničkog čišćenja. Nemoguće je Srpsku zamisliti bez ''humanih preseljenja'' 1992 koja su obahvatala i opštine gde su Srbi bili manjina. SRBiH je nešto sasvim drugo i njeni tvorci ništa slično nisu radili

No to nema implikacija na njen posleratni status jer je on regulisan Dejtonskim sporazumom koji je potpisao i predsednik RBiH, Alija Izetbegović.
Како год то окренуо, и за геноцид и за етничко чишћење су одговорни појединци, а не цео народ. Српска управо постоји ради заштите тог народа, а не дотичних појединаца.
emil_L wrote:
Martinez_ wrote:

Ako želiš reći "zločin", sa tim će se već složiti jer o tom zločinu postoje arhivirane informacije koje su naravno dostupne svima.
С обзиром да је до сада јасно да негираш геноцид, ја сам те пријавио модерацији. Додуше, с обзиром на ком смо форуму, не би ме зачудило да на крају мене банују јер осуђујем све, па и бошњачке злочине.
Martinez_

#244 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Martinez_ »

emil_L wrote:
Martinez_ wrote:

U redu, genocid nad Srbima u NDH se nije zbio. U suštini u istoriji planete zbila su se tek 2 genocida po presudi ad hoc tribunala za kršenje UN konvencije o genocidu nakon donošenja iste. I možda još koji spomenut deklaracijom pojedinih država.
Represija

#245 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by Represija »

Ajant wrote:
Represija wrote:
Ajant wrote: Radi se o amandmanu LXVII, moja greška. Ako ti šta znači njegov sadržaj, proguglaj, iako sam ga ja već manje-više prenio Taj Ustav je predviđao tu soluciju, koliko znam dejtonski ne predviđa. Volja nije zanemarena, već je dozvoljeno da se ta volja manifestuje na referendumu. Da se vodilo apetitima i voljom srpskog naroda, šta je onda sa druge dvije trećine stanovništva, i njihovom voljom ?
Jel to ovaj amandman:
1. Teritorija SRBiH je jedinstvena i nedjeljiva.
Granice Republike se mogu mijenjati odlukom Skupštine SRBiH samo u skladu sa voljom građana cijele Republike, izraženom njihovim prethodnim izjašnjavanjem putem referenduma, ako se za mijenjanje izjasni najmanje dvije trećine ukupnog broja birača.
Ne znam da li je to taj, trenutno ne mogu nigdje naći amandman. U svakom slučaju, na taj amandman su se prvi svojoj odluci pozvali predsjednici pet ustavnih sudova zemalja zapadne Europe na čelu sa Robertom Badinterom, ako neko zna da li je samostalnost BiH legalan čin, znaju oni, a ti do sutra možeš mlatiti praznu slamu :bih: .
Pa čekaj...ti si meni kao neki argument naveo taj amandman, a sad pišeš da ne znaš da li je baš taj amandman u pitanju.
Ako je taj amandman u pitanju, onda je jasno da osnova za proglašenje nezavisnosti nije bilo...jer ne samo da dve trećine glasača nije glasalo za osamostaljenje, već na referendum nije ni izašlo dve trećine glasača.
emil_L

#246 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:
emil_L wrote: Ama čovječe zašto uopšte misliš da se Bošnjaci trebaju prati od Hrvatske fašističke tovrevine? Je li tadašnjih muslimana bilo u ustašama? Naravno ali je isto tako istorijska činjenica da tadašnji muslimani nisu imali ama baš nikakav institucionalni kapacitet neophodan za planiranje zločina genocida. E sad što je nekakav Mujo ubio nekog Đuru ili obratno, hebe me se. Obrati se kreatorima te fašističke ideologije i traži da NDH nestane sa lica zemlje jer TI smatraš da je nad Srbima tokom drugog svjetskog rata počinjen genocid. Ah da zaboravio sam, ta tvorevina je razbucana davne 45-te.

Uopšte nije bila reč o pravnim konsekvencama u sadašnjosti koje je ionako nemoguće sprovesti iz navedenog razloga što data tvorevina ne postoji. Neki drugi diskutanti su, ponavljam, uveli pojam kolektivne krivice i srpskog suočavanja sa onim šta su činili. Dakle u tom kontekstu bi svaki narod trebao se ozbiljno suočiti sa onim šta su pojedinci ili veća grupa među njima činili, ako su činili drugima.

Ako ti nisi spreman razgovarati van pravnog okvira, odnosno u konkstu istine, odgovornosti i pomirenja, to je u redu.

Ali drugi deo znači takođe i ono što je već diskutant BHCluster primetio kod svojih sagovornika: zloupotreba genocida u političke svrhe. Ako pominjanje genocida u međunacionalnom srpsko-bošnjačkom dijalogu prestaje onoga trena kad nestane RS, to znači da je i genocid nažalost bio sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva. Jer interes rušenja RS prevazilazi prirodu njenog nastanka, on se prvenstveno tiče pitanja funkcionalnosti BiH kao države danas.
Pa u tome i jeste sama bit ove razmjene mišljenja.I NDH i nacistička Njemačka ne postoje. Uništene su 1945-te godine. Zbog tih fašističkih tvorevina i Nijemci i Hrvati platili su ogromnu cjenu. Zašto onda očekivati da genocidni isprdak čiji temelji stoje na masovnim grobnicama Bošnjaka i Hrvata, može opstati? Ne može pa ti gedaj sa koje god strane poželiš (u pravnom okviru ili u historjskom kontekstu istine).
Znači za tebe je "zloupotreba genocida" ako se traži uklanjanje rezultata genocida i ratnog zločina? Onda po toj logici sasvim je uredu počiniti genocid, spaljivati žive ljude, praviti koncetracione logore vršiti etničko čišćenje dokle god se rezultati takvih akcija pretoče u konkretan politički profit? Mislim stvarno o čemu pričamo?
E vidiš, to je istinska relativizacija genocida i zločina.
Pominjanje genocida NEĆE prestati. Čak kad bi Bošnjaci i prestali nekim čudom (što se sigurno neće desiti jer apsolutno imamo pravo da se sjećamo svojih nevinih koji su pobijeni na najbastijalnije načine), ostaje da ubjediš ostatak svjeta da i oni prestanu obilježavati 11 juli kao dan srebreničkog genocida.
emil_L

#247 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Martinez_ wrote:
Tessaract wrote:
Па онда није ни Српска

Ma de čovječe uozbilji se. Bar se pravilno informiši prije već što pođeš pričati djetinjarije..
16. The court found that the applicant had set up aparamilitary group, with whom he had participated in the ethnic cleansing ordered by the Bosnian Serb political leaders and the Serb military in the Doboj region. He had in particular participated in the arrest, detention, assault and ill-treatment of male Muslims of three villages in Bosnia in the beginning of May and June 1992. He had killed several inhabitants of these villages. He had in particular shot twenty-two inhabitants of the village of Grabska – women and disabled and old people – in June 1992. Subsequently, the applicant, together with the paramilitary group he had led, had chased some forty men from their home village and had ordered them to be ill-treated and six of them to be shot. A seventh injured person had died from being burnt with the corpses of the six people shot. In September 1992 the applicant had killed a prisoner, who was being ill-treated by soldiers in the Doboj prison, with a wooden truncheon in order to demonstrate a new method of ill-treatment and killing.
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu potvrdio pravilnost donošenja presuda njemačkih sudova, koji su utvrdili da je Nikola JORGIĆ, bosanskohercegovački Srbin, počinio GENOCID u dobojskoj regiji
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view. ... n=hudoc-en
emil_L

#248 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Tessaract wrote:
С обзиром да је до сада јасно да негираш геноцид, ја сам те пријавио модерацији. Додуше, с обзиром на ком смо форуму, не би ме зачудило да на крају мене банују јер осуђујем све, па и бошњачке злочине.
Uzimajući u obzir da nisi u stanju da navedeš bilo kakav dokument o genocidu koji uporno izmišljaš (Dobrica Ćosić i napjevi Filipa Višnjića se ne pikaju) očigledno je da želiš relativizirati genocid u Srebrenici.
Stoga te neću prijaviti moderaciji već ću te ovako razvaljivati argumentima, presudama i historijskim činjenicama.
emil_L

#249 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

Represija wrote:
Ajant wrote:
Represija wrote:
Jel to ovaj amandman:
1. Teritorija SRBiH je jedinstvena i nedjeljiva.
Granice Republike se mogu mijenjati odlukom Skupštine SRBiH samo u skladu sa voljom građana cijele Republike, izraženom njihovim prethodnim izjašnjavanjem putem referenduma, ako se za mijenjanje izjasni najmanje dvije trećine ukupnog broja birača.
Ne znam da li je to taj, trenutno ne mogu nigdje naći amandman. U svakom slučaju, na taj amandman su se prvi svojoj odluci pozvali predsjednici pet ustavnih sudova zemalja zapadne Europe na čelu sa Robertom Badinterom, ako neko zna da li je samostalnost BiH legalan čin, znaju oni, a ti do sutra možeš mlatiti praznu slamu :bih: .
Pa čekaj...ti si meni kao neki argument naveo taj amandman, a sad pišeš da ne znaš da li je baš taj amandman u pitanju.
Ako je taj amandman u pitanju, onda je jasno da osnova za proglašenje nezavisnosti nije bilo...jer ne samo da dve trećine glasača nije glasalo za osamostaljenje, već na referendum nije ni izašlo dve trećine glasača.
Ma hajde bježi..pravac drugu Roberetu pa mu objasni da ona 4 eksperta međunarodnog prava nemaju pojma i da si ti mjerodavnija instanca..smiješno.
Jesi li ikad čuo za 10 mišljenja-zaključaka ove komisije? Jesi--dakle fertik pa traži sam.
emil_L

#250 Re: 9. januar - Dan Genocidije

Post by emil_L »

emil_L wrote:
emil_L wrote:
Basvod wrote:Sve su to pojedinci.
Al istorijska je cinjenica da su muslimani, zbog ovog ili onog razloga, masovno pristupili ustaskom pokretu. To se ne moze negirati.
Može se negirati jer je besmislena floskula. Šta znači "masovno pristupili" ? Stotinama hiljada? Desetinama hiljada? Hiljadama?
Men i dalje interesuje odgovor na ovo pitanje?
Može li kako, pa da idem spavat. :izet:
Mene još uvjek interesuje odgovor na ovo pitanje? Ili je po uobičajenom, odvali laž pa onda bjež ako neko uspita..
Locked