5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post Reply
uglavnomja

#251 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by uglavnomja »

webby-x wrote:
uglavnomja wrote:inace, to je sve samo forma, ima li sta konkretno, zaraditi pare, poboljsati zivot, rahatluk, blagostanje, ... sigurnost, buducnost ... :-)
Pa netko traži nešto više od pojesti i popiti.
Ima i drugih stvari, kao recimo sloboda.

Imaš svake dvije godine izbore pa biraj onoga
tko će ti donijeti rahatluk. Eno birali ste Komšića
i Platformu, njemu se obrati za rahatluk.
cuj sloboda :lol: :lol:

meni je bilo sloboda da smijem u 3-4 ujutro po ulici hodati, da se ne bojim svakog balavca od 12-13 godina da ima noz da ce me zbosti zbog 5 maraka, da mogu putovati nocu, da nemam granica, da sa svojim pasosem prolazim kao hadzija ...

da ne strahujem hoce li mi tako neko povratnik u vrsenju kriminlanih radnji napasti mamu radi tasne i slomiti joj neku kost, hoce li ja napsti pascad, hoce li je neki prevaranti izvarati na telefon da ide na one kretenske promocije, ...

sloboda mi je da mogu napustiti posao koji mi se ne svidja i naci drugi, a ne biti rob za 300-400 km jer drugog posla nema ...
webby-x

#252 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by webby-x »

uglavnomja wrote:meni je bilo sloboda da smijem u 3-4 ujutro po ulici hodati, da se ne bojim svakog balavca od 12-13 godina da ima noz da ce me zbosti zbog 5 maraka
Ide jedna mudra koja kaže "Onaj tko je spreman
žrtvovati slobodu za sigurnost, ne zaslužuje ni jedno
ni drugo". I u nacističkoj Njemačkoj si mogao bez
straha od balavaca hodati, SA odredi su dežurali, a
policija je bila opaka.

Da li bi ti sada pristao na jednostranačje, da je SDA
jedina stranka, koja ima pod sobom sve, i narodnu miliciju,
i sudove i tužitelje? Ja sam siguran da bi sigurnost bila bolja
nego sada!
uglavnomja wrote:da nemam granica, da sa svojim pasosem prolazim kao hadzija
Ma gdje si to ti kao hadžija išao? U Trst?
U zapadnom svijetu si bio yugoschweine.
Ne znam za tebe, ali ja putujem bez problema.
uglavnomja wrote:neki prevaranti izvarati na telefon da ide na one kretenske promocije
Sada već želiš da te država štiti od tvoje naivnosti.
Napisao sam ti pet pozitivnih stvari.
To što ti vidiš pozitivu samo ako je jelo i piće u pitanju, nije moj problem.
Ako vam je samo do toga niste ni trebali iz Jugoslavije izlaziti.
Možete i sada tražiti da se BiH pripoji Srbiji.
fantom slobode

#253 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by fantom slobode »

uglavnomja wrote:

meni je bilo sloboda da smijem u 3-4 ujutro po ulici hodati, da se ne bojim svakog balavca od 12-13 godina da ima noz da ce me zbosti zbog 5 maraka, da mogu putovati nocu, da nemam granica, da sa svojim pasosem prolazim kao hadzija ...

da ne strahujem hoce li mi tako neko povratnik u vrsenju kriminlanih radnji napasti mamu radi tasne i slomiti joj neku kost, hoce li ja napsti pascad, hoce li je neki prevaranti izvarati na telefon da ide na one kretenske promocije, ...

sloboda mi je da mogu napustiti posao koji mi se ne svidja i naci drugi, a ne biti rob za 300-400 km jer drugog posla nema ...
ma neka si nam ti rekao sto sjedi u Norveskoj bez posla...i ne trazis ga. Rekao si lijepo o tome na drugoj temi.

Sve zemlje u tranziciji poznaju manje vise iste probleme...maloljetnicki kriminal imas i u Parizu, Londonu i sirom Evrope. A sad sto ti to sve negiras, nego samo to vidis kod nas...to je poznati sindrom.

Strahove koje navodis su vezani vjerovatno za tvoj karakter. Hadzija nikad biti neces, jedino ako ne odes u Meku. A ne vjerujem da namjeravas. Dzaba ti drugi pasos. Da nema granica zavisi od toga da li si u Shengen-u ili ne...znaci to je medjudrzavni ugovor. I ne ukljucuje mnoge zemlje Evrope.

A da skratimo tu pricu...tebi Bosna svakako i ne treba, nisi bas veliki ljubitelj
uglavnomja

#254 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by uglavnomja »

fantom slobode wrote:
uglavnomja wrote:

ma neka si nam ti rekao sto sjedi u Norveskoj bez posla...i ne trazis ga. Rekao si lijepo o tome na drugoj temi.

Sve zemlje u tranziciji poznaju manje vise iste probleme...maloljetnicki kriminal imas i u Parizu, Londonu i sirom Evrope. A sad sto ti to sve negiras, nego samo to vidis kod nas...to je poznati sindrom.

Strahove koje navodis su vezani vjerovatno za tvoj karakter. Hadzija nikad biti neces, jedino ako ne odes u Meku. A ne vjerujem da namjeravas. Dzaba ti drugi pasos. Da nema granica zavisi od toga da li si u Shengen-u ili ne...znaci to je medjudrzavni ugovor. I ne ukljucuje mnoge zemlje Evrope.

A da skratimo tu pricu...tebi Bosna svakako i ne treba, nisi bas veliki ljubitelj
i?
radostan dan

#255 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by radostan dan »

tvsabina wrote:
radostan dan wrote:napokon svi vozimo golfove...

ostale četri kad se sjetim/skontam.
One iste iz osamdesetpete........komunisti otišli al' golfovi ostali.......:roll:
dobro, ovo si u pravu...

idemo dalje, stavka dva -

decentralizacija mrskog sarajevskog univerziteta i gubljenje monopola istog na visoko obrazovanje.

živinice, travnik, rogatica mila, oj bolonjo draga si mi ma gdje bila.
mićko bravar, diplomirani menanđer za ekologiju i magistar okoliša.
Dozer

#256 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Dozer »

Moke ba, ko tebe ubode ? :)
Al' nagovorio si mi se, sto jes', jes' :D

A sto se slobode tice, mislim da je suvisno o tome pricati... Mi sada putujemo s nasim BH pasosem, ali do prije 2-3 godine to nismo mogli iako je BiH nezavisna od '92... I imamo stalnu sjekiru nad glavom koja prijeti da nam opet ogranici i tu medjuanordnu slobodu. A radi cega, tj. koga? Jasno je - radi nesposobnih, gramzivih i kleptokratskih politicara koji su samo sebi bitni.
Onda smo bili cijenjena nacija, a danas nam se cijeli svijet smije jer ko god imalo prati politicka desavanja u svijetu, jednostavno ne moze da shvati kakav sistem mi imamo... Kada ljudima kazemo da imamo 14 vlada i preko 2000 ministara, prvo pitanje je - koliko to kosta?! Odgovor je - 60% raspolozivih godisnjih sredstava. A uskoro ce ispasti da nemamo ni 4 miliona stanovnika, a ministara vise nego Njemacka, koja je 3 puta veca i 5 puta mnogoljudnija od nas.

Kada im se pokusava predstaviti da su ovdje 3 nacije, ljudi nas gledaju zblenuto...znaju sta je nacija, sta narod, pa se pitaju ko su ti gradjani BiH? Neki dosljaci iz Srbije i Hrvatske? A nisu, to znamo.
Politika je kurva, to svi znamo, ali sto su nasi politicari kurve, to se na planeti jos srelo nije.
madner

#257 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by madner »

Njemacka je 25x mnogoljudnija.
Dozer

#258 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Dozer »

Znam, lupio sam onako :)
Juvelandia

#259 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Juvelandia »

Zna li ko koliki procent stanovnistva SFRJ je imalo pasoš?
LipeCvat

#260 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by LipeCvat »

Dozer wrote:Znam, lupio sam onako :)
I šta bi? Pošto tema nije nostalgično zavijanje za proteklim anacionalnim vremenima da li se bar uspjelo dokazati da su anacionalni tipovi superiorniji u odnosnu na ove nacionalne?
madner

#261 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by madner »

Juvelandia wrote:Zna li ko koliki procent stanovnistva SFRJ je imalo pasoš?
Zna, sto pitas?
Steely Dan

#262 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Steely Dan »

uglavnomja

Ovo nema nikakve veze sa slobodom . Ovo se zove sigurnost . To nema veze sa slobodom .
I u Hitlerovoj Njmecakoj i u Staljonovom CCCP i u Causeskovoj Rumuniji su mogao hodati i spavati na ulici u 3- 4 ujutro i putovati noci bez straha ali tu nije bilo slobode . bilo je sigurnosti to je odlika totalitarnog rezima . Sloboda je nesto drugo nesto sto takvi ljudi kao ti ne mogu dokuciti .
daddy-kool

#263 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by daddy-kool »

radostan dan wrote:napokon svi vozimo golfove...
Dostigli smo naučni komunizam. :D
Juvelandia

#264 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Juvelandia »

madner wrote:
Zna, sto pitas?
Negdje sam procitao da je 1% ljudi imalo pasoš, pa da vidim zna li ko pouzdano, ovaj procent mali pa ne vjerujem.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#265 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by JoseMujica »

Image

eSSo AS gleda kroz vas :!:

ko proDŽe vovi renTgen pravde i poštenja priČat Če
Paranoid

#266 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Paranoid »

JoseMujica wrote:
eSSo AS gleda kroz vas :!:

ko proDŽe vovi renTgen pravde i poštenja priČat Če
Image

:izet:
Steely Dan

#267 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Steely Dan »

uglavnomja je napisao :
sloboda
mi je da mogu napustiti posao koji mi se ne svidja i naci drugi, a ne biti rob za 300-400 km jer drugog posla nema...
Ovo takodje nije niti ima veze sa slobodom . Ovo je mogucnost .
spreca

#268 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by spreca »

Juvelandia wrote:
madner wrote:
Zna, sto pitas?
Negdje sam procitao da je 1% ljudi imalo pasoš, pa da vidim zna li ko pouzdano, ovaj procent mali pa ne vjerujem.
Laz.....samo lijen nije imao pasos
Steely Dan

#269 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Steely Dan »

Samo ti lupaj ne kosta nista 8-)
Dozer

#270 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Dozer »

LipeCvat wrote:
I šta bi? Pošto tema nije nostalgično zavijanje za proteklim anacionalnim vremenima da li se bar uspjelo dokazati da su anacionalni tipovi superiorniji u odnosnu na ove nacionalne?
Uopste to nije poenta teme :roll:

Ali, kada si vec spomenuo/la, ni u proslom sistemu nisu bili anacionalni tipovi, ali se tada danasnji ento-nacionalizam nije ispoljavao. Nisu smjeli. A danas, kada vidimo gdje nas je takvo ispoljavanje dovelo, i bolje je sto smo bar tih 40-45 godina bili mirni i oslobodjeni idiotluka te vrste...

Usput, ono sto sam ja "lupio" je neuporedivo poraznije po nas jer su ti odnosi puno veci ;)
Steely Dan

#271 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Steely Dan »

Dozer wrote:Moke ba, ko tebe ubode ? :)
Al' nagovorio si mi se, sto jes', jes' :D

A sto se slobode tice, mislim da je suvisno o tome pricati... Mi sada putujemo s nasim BH pasosem, ali do prije 2-3 godine to nismo mogli iako je BiH nezavisna od '92... I imamo stalnu sjekiru nad glavom koja prijeti da nam opet ogranici i tu medjuanordnu slobodu. A radi cega, tj. koga? Jasno je - radi nesposobnih, gramzivih i kleptokratskih politicara koji su samo sebi bitni.
Onda smo bili cijenjena nacija, a danas nam se cijeli svijet smije jer ko god imalo prati politicka desavanja u svijetu, jednostavno ne moze da shvati kakav sistem mi imamo... Kada ljudima kazemo da imamo 14 vlada i preko 2000 ministara, prvo pitanje je - koliko to kosta?! Odgovor je - 60% raspolozivih godisnjih sredstava. A uskoro ce ispasti da nemamo ni 4 miliona stanovnika, a ministara vise nego Njemacka, koja je 3 puta veca i 5 puta mnogoljudnija od nas.

Kada im se pokusava predstaviti da su ovdje 3 nacije, ljudi nas gledaju zblenuto...znaju sta je nacija, sta narod, pa se pitaju ko su ti gradjani BiH? Neki dosljaci iz Srbije i Hrvatske? A nisu, to znamo.
Politika je kurva, to svi znamo, ali sto su nasi politicari kurve, to se na planeti jos srelo nije.
cijeli post je katastrofa . Mada je vecina stvari tacna ovako moze pisati samo maliciozan covjek. Da bi se ovako nesto konstatiralo mora se poceti od pocetka , od uzroka da bi se stiglo do Daytona i posljedica . Na ovakav nacin se sve tri pokazuju kao iste .To si vec uradio prije kada si rekao da muslimani sebi pravili mini muslimansku drzavu . Vrlo vrlo podlo pises . I neistinito .
Steely Dan

#272 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Steely Dan »

Juvelandia :

Jugoslavija je imala 23 miona stanovnika . Par stotina hiljada ljudi je radilo u Njemackoj , svicarskoj , Austriji ....Uglavnom ljudi sa sela iz Bosne i Hercegovine , Hratske , Srbije , Kosova ( Imotski , Livno , Duvno , Posusje , Suica , Grude , Listica , Kladusa , Cazin , Ljubuski ...su prednjacili . Srednja i malo bolje stojeca klasa iz vecih gradova Bg ZG SA Ljubljana Novi Sad rijeka ....je putovala po Evropi a i po svijetu . Puno radnika u Libiji , Iraku ... U mojoj kuci su svi imali pasos . Bilo nas je petoro . Hocu reci taj procenat je daleko daleko daleko veci . sigurno veci od Amerike :)
Dozer

#273 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Dozer »

Alija nije imao mladomuslimanske snove koji su podrazumijevali muslimansku dravu? Sta je ovdje maliciozno? Koliko je meni poznato, ovo su cinjenice...
Srbi nisu htjeli veliku Srbiju, a dio nje na racun Bosne? Jesu, naravno. I zele to isto jos uvijek.
Hrvati nisu htjeli dio BiH da asimiliraju u HR? Jesu i oni, naravno. Ali, eto...ne podje im za rukom.

A meni je drago da sam aktivno ucestvovao u blokiranju svih ovih idiotluka. Mali doprinos, ali ipak doprinos. A pocetke svega znam vrlo dobro, vjeruj mi. Cak puno bolje i od onih koji se danas busaju da su "organizatori" ovoga i onoga... Ja sam jos krajem '91 rekao sta ce ovdje biti, a svi me gledali k'o da sam tog momenta fikno s Marsa...

Usput, ovo dvoje nikako ne ide zajedno - "cijeli post je katastrofa", a odmah zatim: "Mada je vecina stvari tacna" :D
Ili je katastrofa ili je tacno, odluci se.
Prolaznik

#274 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by Prolaznik »

...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:15, edited 1 time in total.
The 51st State

#275 Re: 5 pozitivnosti u periodu '90-'13?

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Alija nije imao mladomuslimanske snove koji su podrazumijevali muslimansku dravu? Sta je ovdje maliciozno? Koliko je meni poznato, ovo su cinjenice...
Srbi nisu htjeli veliku Srbiju, a dio nje na racun Bosne? Jesu, naravno. I zele to isto jos uvijek.
Hrvati nisu htjeli dio BiH da asimiliraju u HR? Jesu i oni, naravno. Ali, eto...ne podje im za rukom.

A meni je drago da sam aktivno ucestvovao u blokiranju svih ovih idiotluka. Mali doprinos, ali ipak doprinos. A pocetke svega znam vrlo dobro, vjeruj mi. Cak puno bolje i od onih koji se danas busaju da su "organizatori" ovoga i onoga... Ja sam jos krajem '91 rekao sta ce ovdje biti, a svi me gledali k'o da sam tog momenta fikno s Marsa...

Usput, ovo dvoje nikako ne ide zajedno - "cijeli post je katastrofa", a odmah zatim: "Mada je vecina stvari tacna" :D
Ili je katastrofa ili je tacno, odluci se.
sta je ko sanjao je nebitno, bitno je ko je sta radio...., ali za svrhu egaliteta sve moze proci...
Post Reply