@Katarina
Ovo tvoje potezanje Juge je sad vec komicno, zaista. Ako se vratis kroz stranice do tvog ukljucenja, vidjeces da niko Jugu nije ni spomenuo. Samim tim je jasno da ti ovim podmetanjem samo skreces s teme, a tema je vrlo jasna - period 1990 - 2013, i ono sto su etno-nacionalisti, koji su na vlasti svo to vrijeme, pozitivno uradili u tom periodu.
------
Zajebite sad detaljisanje o ratu, niko o tome ovdje ne prica. Cinjenica je da su oni, bez obzira koji, razjebali Jugu i donijeli svima nama rat i sva ostala sranja koja s tim idu. Sad istresati zuc o tome ko je manje, a ko vise kriv, ne vodi nicemu.
Zajebite i Jugu, jer ni o njoj ovdje niko ne prica.
Poenta price je na pozitivnostima koje su za sve nas uradile vlasti ove drzave u proteklih 23 godine. AKo ce vam biti lakse, promijenicu temu sa 90-13 na 96-13. Hoce li se onda moci pricati o konkretnim stvarima, bez utrpavanja nacionalistickih sranja?
Niste sposobni da nabrojite cak ni 5 pozitivnih stvari? Super. Onda prestanite optuzivati one koji uopste o tome i razmisljaju da su nekakvi Jugonostalgicari, komunjare, ostali, mjesanci, ovakvi, onakvi. Ta etiketiranja, u stvari, samo pokazuju realno stanje vasih mozgova i kroz to onda na povrsinu isplivava samo sav vas jad i cemer etno-nacionalisticke zatupljenosti i jednoumlja.
@Fantom
Ja sam u poslijeratnom periodu obisao pola EU i skoro cijeli bivsi istocni blok, a obilazim i sada. Vjeruj mi na rijec, nigdje stanje nije ni priblizno kao u BiH. Jeste, masa je tu tranzicijskih drzava, neke cak imaju stvarno komunisticko naslijedje troduplo vece i jace nego sto je to kod nas (iako su kod nas i dalje komunjare na vlasti, sve Titovi ucenici i pioniri koji su knjizice KPJ samo zamijenili etno-nacionalistickim, jer se sada to vise isplati), ali opet su stanja neuporediva. Npr., Slovacka je u EU, a bivsa je komunisticka zemlja i jos uvijek je u tranziciji, zar ne? Znas li koliko je ljudi tamo nezaposleno? Evo podatak - niko ko ostane bez posla ne ceka druze od tri mjeseca na novi posao.
Nas Ustav, ova Daytonska ludacka kosulja, pravi tu ogromnu razliku. A Dayton, tj. Ustav se moze lako promijeniti i to mogu uraditi upravo domaci politicari. Ali - nece.
Znas zasto nece? Jednostavno je - jedine relevantne promjene mogu biti u pravcu stvaranja gradjanskog Ustava, a samim tim i gradjanske drzave. A njima to niposto ne odgovara jer u drzavi sa gradjanskim Ustavom, za razliku od trenutnog etnickog, za njih jednostavno nema mjesta. Gube se, nestaju, isparavaju njihove price o ugrozenostima ovih i onih, i jednostavno prestaje potreba za takvim politikama.
Iz istih razloga se nece rijesiti ni Sejdic-Finci, u NATO necemo jos bar 10 godina, a put u EU se nikada nece zavrsiti.
Zapadni susjedi su vec u EU (SLO i HR), istocni i jugoistocni (SRB, MK i CG, pa i ALB) gaze tim putem velikim koracima, a BiH vec godinama slajdra u mjestu, pa onda otklize malo u rikverc.
S jedne strane, ekonomske, to je i dobro i lose. Dobro je jer mi nemamo ama bas nikakve ekonomije kojom bi se bar djelimicno pariralo ekonomijama iz EU, za sta su zasluzni iskljucivo etno-nacionalisti na vlasti za proteklih 17 godina.
S druge strane, pozitivne, a koja je istovremeno i puno negativnija od prethodne, otvorilo bi nam se trziste rada u EU (ne odmah, ali u roku 2-3 godine od pristupanja), ali bi tada BiH ostala zemlja staraca jer bi sve mlado iste sekunde otislo. Sto, uostalom, rade i sada, samo u manjoj mjeri radi administrativnih barikada. I za ovo su, opet, krivi iskljucivo etno-nacionalisti koji su na vlasti vec 17 godina, jer se ni najmanje nisu potrudili da stvore bilo kakav odrziv ekonomski okvir unutar BiH, cime bi sprijecili taj odliv mladosti.
Da li je uopste potrebno da spominjemo sve nakaradne privatizacije s ciljem obezvrijedjivanja nekadasnjih uspjesnih i svjetski poznatih firmi, sve s ciljem njihovog otkupa budzasto, a onda prodaje i punjenja privatnih dzepova?
Treba li da se osvrnemo na potpuno idiotski i nazadan obrazovni sistem, tj. cak 3 sistema?
Ili da pricamo o apsolutno najskupljoj administraciji/drzavi na planeti?
O nakaradnosti zdravstvenog sistema koji godisnje isise 1.3 milijarde KM od gradjana, a sustinski je prakticno polufunkcionalan i prepun nestrucnog kadra sa falsifikovanim diplomama?
Mozemo i o infrasturkturnim momentima, ali i prirodnim resursima od kojih bi ova drzava mogla zivjeti bolje od Svice, a koji su ili totalno zanemareni ili se krcme ili pokusavaju krcmiti na isti nacin kao i firme, s ciljem licnog bogacenja?
Koliko su to ove VLASTI otvorile radnih mjesta u cijeloj BiH u proteklih 17 godina?
Mislim, dajte... o cemu mi uopste pricamo?
P.S. Jeste, Kaca...al' sto je u Jugi bilo dobrooooo....