4 multietničke regije BiH

Post Reply
stari grad Visegrad

#101 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by stari grad Visegrad »

Ja ne razumijem bh Hrvate. Njih se 50% iselilo u Hrvtasku i druge drzave. I sad ti sto su ostali traze Herceg Bosnu. Na osnovu cega? HB je postojala 27 godina u 15. vijeku, a bh hrvati non-stop ozivljavaju tu istoriju. Pa ljudi nije Siroki Brijeg isto sto i Herceg Bosna. Herceg Bosna je zauzimala cijelu Zapadnu Hercegovinu i pola Ctne Gore. Sto se ne borite da vratite te predjele? Sto se ne borite za Posavinu?
Politika Hrvatske je bila da preseli sto vise bh Hrvata kako bi popunila svoje demografske rupe. Tudjman avas je zamjenio za teritoriju u Krajini. Pa ko je sad kriv sto se 50% Htvata iselilo iz BiH, sto u ratu, sto poslije rata. Eno ih masa u Zagrebu i u Primorju.
Znaci sad vas ima ca 8% po gruboj procjeni i trazite samostalnost??
Kako su nam PODVALILI za vrijeme vladavine Austrougarske i dopisali u imenu drzvae BOSNA i HERCEGOVINA. I sad mi podrucje Hercegovine u nazivu drzvae vucemo od Austro-Ugarske do danas. Pa znate li vi da je sve do pocetka 20 vijeka, drzva se zvala Bosna. Sto se Hrvatske ne zove Hrvatske i Dalmacija?
Ali eto nije dovoljan naziv Bosna i Hercegovina, sad bi vi entitet, kad Evropa brise granice, a Bosna se bori da bude normalna drzva.
osa

#102 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:
s obzirom na stanje u bih i način na koji funkcionira, ne bi bilo loše poslušati nekog sa strane, jer vidiš i sam, ne znaš ili ne znate....
Pa zato se ja tebi i zahvaljujem da nam iz Siska obasnis zasto su BiH Hrvati napustali Sarajevo :thumbup: Nisu napustili zbog srpskih granata i snajpera, zbog gladi, zbog opsade, sto su bili bez vode i lijekova vec su napustili jer su muslimanski fanatici bacali njihovu decu lavovima . Hvala ti sto si nam to objasnio :thumbup: Hrvatska mora da je fenomenalna zemlja jer se svuda za pandure biraju tipovi koji bolje barataju sa pendrekom nego sa olovkom ali u Hrvatskoj a pogotovo Sisku su tako unikatni da bolje znaju sta se dogadza u svijetu nego oni koji tamo zive, o politici su bolji nego predsjednici , pravu bolji nego sudovi . Svaka cast :thumbup:
pročitaj ponovo gornji post, da se ne ponavljam...
kv99

#103 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:
osa wrote:
s obzirom na stanje u bih i način na koji funkcionira, ne bi bilo loše poslušati nekog sa strane, jer vidiš i sam, ne znaš ili ne znate....
Pa zato se ja tebi i zahvaljujem da nam iz Siska obasnis zasto su BiH Hrvati napustali Sarajevo :thumbup: Nisu napustili zbog srpskih granata i snajpera, zbog gladi, zbog opsade, sto su bili bez vode i lijekova vec su napustili jer su muslimanski fanatici bacali njihovu decu lavovima . Hvala ti sto si nam to objasnio :thumbup: Hrvatska mora da je fenomenalna zemlja jer se svuda za pandure biraju tipovi koji bolje barataju sa pendrekom nego sa olovkom ali u Hrvatskoj a pogotovo Sisku su tako unikatni da bolje znaju sta se dogadza u svijetu nego oni koji tamo zive, o politici su bolji nego predsjednici , pravu bolji nego sudovi . Svaka cast :thumbup:
pročitaj ponovo gornji post, da se ne ponavljam...
Koji post, jel ovaj :
osa wrote: obe netočne i nelogične, ljudi su otišli, jer su: protjerani, jer se nisu osjećali sigurno, jer su negdje vidjeli bolju ekonomsku i svaku drugu perspektivu itd.itd.
Onda nam objasni iz Siska ko je je to protjerao BiH Hrvate iz Sarajeva i zbog cega su se osjecali nesigurno ? Da li su protjerani od cetnickih granata i snajpera ili od mudzahedina koji su i njihovu decu bacali lavovima ? da li su se osjecali nesigurno u redu za vodu zbog granate ili su se bojali da ce trotoari biti zeleni pa su zato pobjegli ? Objasni to iz Siska nama koji tako malo znamo :-)
osa

#104 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

kv99 wrote:
Onda nam objasni iz Siska ko je je to protjerao BiH Hrvate iz Sarajeva i zbog cega su se osjecali nesigurno ? Da li su protjerani od cetnickih granata i snajpera ili od mudzahedina koji su i njihovu decu bacali lavovima ? da li su se osjecali nesigurno u redu za vodu zbog granate ili su se bojali da ce trotoari biti zeleni pa su zato pobjegli ? Objasni to iz Siska nama koji tako malo znamo :-)

teško bi bilo secirati svaki pojedinačni slučaj, većina je vjeroajtno otišla zbog bombardiranja grada, u sarajevu, recimo iz kaknja je većina otišla kako ti kažeš zbog mudžahedina, ali niti jedni niti drugi se nisu vratili, a nema više rata i bombardiranja, ima li "mudžahedina"...
kv99

#105 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote:

teško bi bilo secirati svaki pojedinačni slučaj, većina je vjeroajtno otišla zbog bombardiranja grada, u sarajevu, recimo iz kaknja je većina otišla kako ti kažeš zbog mudžahedina, ali niti jedni niti drugi se nisu vratili, a nema više rata i bombardiranja, ima li "mudžahedina"...
O kakvom Kaknju ti pricas ? Kao i obicno kada vidis da nemas nikakve argumente vec samo ksenofobicnu propagandu pocinjes da se izvlacis. Nije bila rijec o Kaknju vec o Sarajevu za kojeg je forumas iste ideologije kao i ti @sammo tvrdio da je etnicki ocisceno a ti se nadovezao na to tvrdeci da su protjerani i da otisli jer su se osjecali nesigurno. Lijepo sam te pitao , zasto su se osjecali nesigurno ? Da li je to zbog cetnickih granata ili snajpera ili zbog toga sto su im mudzahedini bacali decu lavovima ? Ja sam ti lijepo par puta govorio : nije isto mlatarati pendrekom i voditi diskusiju ;-) Za prvo treba samo dobar biceps a za drugo malo vise od propagande naucene napamet.
manolito

#106 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by manolito »

kv99 wrote:
osa wrote:
kv99 wrote:

O kakvom Kaknju ti pricas ? Kao i obicno kada vidis da nemas nikakve argumente vec samo ksenofobicnu propagandu pocinjes da se izvlacis. Nije bila rijec o Kaknju vec o Sarajevu za kojeg je forumas iste ideologije kao i ti @sammo tvrdio da je etnicki ocisceno a ti se nadovezao na to tvrdeci da su protjerani i da otisli jer su se osjecali nesigurno. Lijepo sam te pitao , zasto su se osjecali nesigurno ? Da li je to zbog cetnickih granata ili snajpera ili zbog toga sto su im mudzahedini bacali decu lavovima ? Ja sam ti lijepo par puta govorio : nije isto mlatarati pendrekom i voditi diskusiju ;-) Za prvo treba samo dobar biceps a za drugo malo vise od propagande naucene napamet.
+1
osa

#107 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

kv99 wrote:
osa wrote:
kv99 wrote:

pa o kaknju iz bih ili je tebi normalno da pomeneš žrtve srebrenice a one iz prijedora ili brčkog, tko šljivi, uozbilji se...
lupp

#108 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by lupp »

stari grad Visegrad wrote:Ja ne razumijem bh Hrvate. Njih se 50% iselilo u Hrvtasku i druge drzave. I sad ti sto su ostali traze Herceg Bosnu. Na osnovu cega? HB je postojala 27 godina u 15. vijeku, a bh hrvati non-stop ozivljavaju tu istoriju. Pa ljudi nije Siroki Brijeg isto sto i Herceg Bosna. Herceg Bosna je zauzimala cijelu Zapadnu Hercegovinu i pola Ctne Gore. Sto se ne borite da vratite te predjele? Sto se ne borite za Posavinu?
Politika Hrvatske je bila da preseli sto vise bh Hrvata kako bi popunila svoje demografske rupe. Tudjman avas je zamjenio za teritoriju u Krajini. Pa ko je sad kriv sto se 50% Htvata iselilo iz BiH, sto u ratu, sto poslije rata. Eno ih masa u Zagrebu i u Primorju.
Znaci sad vas ima ca 8% po gruboj procjeni i trazite samostalnost??
Kako su nam PODVALILI za vrijeme vladavine Austrougarske i dopisali u imenu drzvae BOSNA i HERCEGOVINA. I sad mi podrucje Hercegovine u nazivu drzvae vucemo od Austro-Ugarske do danas. Pa znate li vi da je sve do pocetka 20 vijeka, drzva se zvala Bosna. Sto se Hrvatske ne zove Hrvatske i Dalmacija?
Ali eto nije dovoljan naziv Bosna i Hercegovina, sad bi vi entitet, kad Evropa brise granice, a Bosna se bori da bude normalna drzva.
Trebao bi malo bolje proucit tu historiju, Bosna je bila odvojena od Hercegovine do Turskih osvajanja, recimo 2 "drzave", Turci su prvi spojili oba kraja u tzv. Bosanski ejalet koji je obuhvacao i neka podrucja Hrvatske. Preuzimanje A-U Bosanskog ejaleta doslo je logicno do velikih promjena pa tako je doslo i do vracanja naziva Hercegovina. Dakle tvoje misljenje da je Hercegovina izmisljeno podrucje koje je oteto Bosni ne stoji, takodjer mi je novost da je HB postojala u 15 vijeku, slobodno malo googlaj, dobro ce ti doci.

Ako nista pogodio si sa misljenjem o Tudjmanu.

Inace ja bih podrzao ovaj prijedlog sa 4 regije(mada neznam sta se desilo sa onom 5.-Sarajevo od prije), a one price oko treceg entitea nisu do nicega dovele i treba ih zaboravit. Medjutim cisto sumnjam da ce doci do ikakvog dogovora, sve dok ova drzava ekonomski potpuno ne propadne ili ne daj boze izbije ponovno neki rat nevjerujem da ce doci do nekih bitnijih promjena. Iskreno se nadam da nisam upravo.
kv99

#109 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

osa wrote:
kv99 wrote: O kakvom Kaknju ti pricas ? Kao i obicno kada vidis da nemas nikakve argumente vec samo ksenofobicnu propagandu pocinjes da se izvlacis. Nije bila rijec o Kaknju vec o Sarajevu za kojeg je forumas iste ideologije kao i ti @sammo tvrdio da je etnicki ocisceno a ti se nadovezao na to tvrdeci da su protjerani i da otisli jer su se osjecali nesigurno. Lijepo sam te pitao , zasto su se osjecali nesigurno ? Da li je to zbog cetnickih granata ili snajpera ili zbog toga sto su im mudzahedini bacali decu lavovima ? Ja sam ti lijepo par puta govorio : nije isto mlatarati pendrekom i voditi diskusiju ;-) Za prvo treba samo dobar biceps a za drugo malo vise od propagande naucene napamet.
pa o kaknju iz bih ili je tebi normalno da pomeneš žrtve srebrenice a one iz prijedora ili brčkog, tko šljivi, uozbilji se...
Samo se ti izvlaci ali meni je uvijek drago kada mogu da demagoge uhvatim u lazi jer ti si ovo napisao pa kako vidim spominjao si samo Sarajevo kao i tvoj kolega demagog @sammo a ne Kakanj jer je i Mesic spominjao Sarajevo i kako je Boban i ostala klika koje kopirate pozivala BIh Hrvate da ga napuste a sto si ti tvrdio da nije istina:
osa wrote:
kv99 wrote:
Geronimo81 wrote: Zasto se ti ljudi ne zele vratiti evo proslo je 17 godina a prije 17 godina su najseli kako kaze mesic.
Mesic inace zna ga izvaliti ko niko hahahahah pa sto se nevrate misa mu kada su samoicijativno na poziv otisli, pa vec 95 su se hrvati i bošnjaci pomirili ako ih niko nije tjerao zajebali ih u hercegovini ja bi se vratio .
Mozes li mi reci zasto se nezele da vrate posto to niakda nisam mogao postaviti Mesicu hajde baren ti mi odgovori .
Pa imas dvije alternative :

1) Iz istih razoga kao i dosta Bosnjaka koji su se odselili -izbjegli u toku rata i odma poslije : Ekonomski razlozi, prodavanje stanova poslije rata, navikavanje na sredinu u kojoj sada zive ( djeca posla u skolu , novi posao, novi prijatelji, nove porodice se stvorile itd).
2) Zeleni trotoari koji pokazuju da su to muslimanski trotoari i samo za muslimane, uspostavljanje serijatskog zakona ili samo sto nije, 300 000 Vehabija od kojih je ogroman dio u Sarajevu itd-itd.
sve ovo su prošli kad su napustili sarajevo, kako im tada nije smetalo to proći a danas smeta, malo nelogično....
Znaci sam svojim postovima dokazujes da lazes i izmisljas braneci politiku podjele Bosne i Hercegovine :thumbup:
osa

#110 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

kv, naporan si, pa zar misliš ako netko jednom spomene riječ sasrajevo, da bi mu se cijeli život trebao vrtjeti oko iste, zato što ti misliš tako, rekoh, daj se uozbilji...
kv99

#111 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

osa wrote:kv, naporan si, pa zar misliš ako netko jednom spomene riječ sasrajevo, da bi mu se cijeli život trebao vrtjeti oko iste, zato što ti misliš tako, rekoh, daj se uozbilji...
Hocu da pokazem kako se koristis ociglednim lazima a sada pokusavas da se izvuces spominjuci Kakanj i neka druga mjesta. I ti i taj isti demagog @sammo ste trvdili da su Bosnjaci etnicki ocistili Sarajevo . I ne samo da neces da priznas da to nije istina vec se sada pravis da to nisi ni govorio ili tvrdio :-)
Samo nastavi tako, meni je pravo zadovoljstvo kada demagoge uhvatim u ocitoj lazi. Jer tvrditi nesto sto znas da nije istina je laz a to je ono sto ti radis. Lijepo sam te pitao da li su BiH Hrvati pobjegli iz Sarajeva zbog cetnickih granata i snajpera ili sto su ih Bosnjaci ugrozavali ...neces da odgovoris a citavo vrijeme tvrdis da je Sarajevo etnicki ocisceno. Pa reci onda od koga. Zbog cega po tebi Mesic laze kada kaze da je Boban po nalogu Tudmana pozivao BiH Hrvate d ase isele iz Sarajeva. Znaci ni to po tebi nije istina. I sada spominjes Kakanj i kako je tebe briga za sve izbjeglice a ne samo iz Sarajeva :-) Jeftin je i ocigledan pokusaj da sakrijes te lazi takozvanom brigom o izbjeglicama kada ti zagovaras politiku koja je dovela do toga da su izbjeglice na svim stranama: etnicka podjela teritorija a sto je dovelo do etnickog ciscenja. i tebi je stalo do izbjeglica :lol:

P.S I drago mi je da sam ti dosadan jer dok se budes koristio lazima da branis tu ksenofobicnu propagandu sa kojom se koristite ja sam tu da ukazem na to :D
drug bevc

#112 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by drug bevc »

kv99 wrote:
osa wrote:kv, naporan si, pa zar misliš ako netko jednom spomene riječ sasrajevo, da bi mu se cijeli život trebao vrtjeti oko iste, zato što ti misliš tako, rekoh, daj se uozbilji...
Hocu da pokazem kako se koristis ociglednim lazima a sada pokusavas da se izvuces spominjuci Kakanj i neka druga mjesta. I ti i taj isti demagog @sammo ste trvdili da su Bosnjaci etnicki ocistili Sarajevo . I ne samo da neces da priznas da to nije istina vec se sada pravis da to nisi ni govorio ili tvrdio :-)
Samo nastavi tako, meni je pravo zadovoljstvo kada demagoge uhvatim u ocitoj lazi. Jer tvrditi nesto sto znas da nije istina je laz a to je ono sto ti radis. Lijepo sam te pitao da li su BiH Hrvati pobjegli iz Sarajeva zbog cetnickih granata i snajpera ili sto su ih Bosnjaci ugrozavali ...neces da odgovoris a citavo vrijeme tvrdis da je Sarajevo etnicki ocisceno. Pa reci onda od koga. Zbog cega po tebi Mesic laze kada kaze da je Boban po nalogu Tudmana pozivao BiH Hrvate d ase isele iz Sarajeva. Znaci ni to po tebi nije istina. I sada spominjes Kakanj i kako je tebe briga za sve izbjeglice a ne samo iz Sarajeva :-) Jeftin je i ocigledan pokusaj da sakrijes te lazi takozvanom brigom o izbjeglicama kada ti zagovaras politiku koja je dovela do toga da su izbjeglice na svim stranama: etnicka podjela teritorija a sto je dovelo do etnickog ciscenja. i tebi je stalo do izbjeglica :lol:

P.S I drago mi je da sam ti dosadan jer dok se budes koristio lazima da branis tu ksenofobicnu propagandu sa kojom se koristite ja sam tu da ukazem na to :D

nije sarajevo očišćeno od ostalih (hrvati i srbi) sto su ih bosnjaci ugrozavali već zbog zvanične politike iz sarajeva.
to je prica iz usta vaseg generala sefera.
ista prica je i rs i u hb.naravno bilo je i onih sto su pobjegli da bi glave na ramenima sacuvali- naravno na sve tri strane.
od cega da zivi jedan povratnik bosnjak u banja luku ili srbin ili hrvat u sarajevu.ko ce ga zaposliti.znas li ijednog privatnika bosnjaka u sarajevu da ima podjednak broj radnika sve tri nacije. ev ja zivim u rs i ne znam niti jednog vlasnika nekakve firme srbina da zaposljava sve ostale nacije kao sto je bilo prije 92.
drug bevc

#113 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by drug bevc »

etnička karta u BiH u periodu od 1992 - 1995 je pravljena ovako:

neka baraba, obično borcina tip podrumasa u novoj uniformi ( u Banja Luci, Zenici, Mostaru) sa određenom koreografijom pokucala bi na vrata nekom jadi usranom od straha i rekla mars napolje ovo je sad moj stan a ti mars kod svojih en ti moja kuca, stan. naravno uz blagonaklonost vlastodržaca u SA, BL, MO, jel to je i bio cilj - svako svom jatu i u svoj tor.
ista stvar se desavala i u Cro.
e sad pricati neke price kako smo bili fini i nismo radili sto i vi, je supljaca obicna,
đe nestadose onoliki srbi u Cro, u SA, ZE,MO itd
-II- -II- bosnjaci u BL,Bijeljini, Trebinju itd
-II- -II- hrvati u Posavini, SA, ZE itd.

da bakovima Raši, Alji i Bobanu to nije odgovaralo ne bi se ni desilo. :dance:
kv99

#114 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by kv99 »

drug bevc wrote:
nije sarajevo očišćeno od ostalih (hrvati i srbi) sto su ih bosnjaci ugrozavali već zbog zvanične politike iz sarajeva.
to je prica iz usta vaseg generala sefera.
ista prica je i rs i u hb.naravno bilo je i onih sto su pobjegli da bi glave na ramenima sacuvali- naravno na sve tri strane.
od cega da zivi jedan povratnik bosnjak u banja luku ili srbin ili hrvat u sarajevu.ko ce ga zaposliti.znas li ijednog privatnika bosnjaka u sarajevu da ima podjednak broj radnika sve tri nacije. ev ja zivim u rs i ne znam niti jednog vlasnika nekakve firme srbina da zaposljava sve ostale nacije kao sto je bilo prije 92.
Ti to ozbiljno :-) Bosnjaci ocistili Sarajevo kao sto je ociscena Banja Luka ( da druge gradove kao Bratunac, Visegrad, Prijedor, Focu itd-itd ni ne spominjemo )? Da li je po Sarajevu kruzio crveni kombi i kupio ne-Bosnjake pa ih policija u njemu prebijala ? Da li u Sarajevu nije ispaljen metak u borbi a sve i jedan vjerski objekat ne-Bosnjaka ne samo sravnjen sa zemljom vec i ostaci odvezeni na smetljiste ili baceni u Miljacku ? Da li su se Bosnjaci okupili par godina nakon rata i kamenjem ubijali ne-bosnjake jer su oni zeljeli da ponovo izgrade sruseni vjerski objekat ? Da li su kroz Sarajevo prolazili konvoji autobusa i kamiona a u njima na hiljade ne-bosnjaka , prebijenih i na putu u logore u blizini Sarajeva ? Sta kaze bilo je i onih koji su pobjegli od granata ali je vecina pobjegla jer je bilo isto etnicko ciscenje kao i u genocidnoj stvorevini . De mi reci kako je to izvrseno etnicko ciscenje na isti nacin kao i u genocidnoj stvorevini :-)
michio

#115 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by michio »

drug bevc wrote:etnička karta u BiH u periodu od 1992 - 1995 je pravljena ovako:

neka baraba, obično borcina tip podrumasa u novoj uniformi ( u Banja Luci, Zenici, Mostaru) sa određenom koreografijom pokucala bi na vrata nekom jadi usranom od straha i rekla mars napolje ovo je sad moj stan a ti mars kod svojih en ti moja kuca, stan. naravno uz blagonaklonost vlastodržaca u SA, BL, MO, jel to je i bio cilj - svako svom jatu i u svoj tor.
ista stvar se desavala i u Cro.
e sad pricati neke price kako smo bili fini i nismo radili sto i vi, je supljaca obicna,
đe nestadose onoliki srbi u Cro, u SA, ZE,MO itd
-II- -II- bosnjaci u BL,Bijeljini, Trebinju itd
-II- -II- hrvati u Posavini, SA, ZE itd.

da bakovima Raši, Alji i Bobanu to nije odgovaralo ne bi se ni desilo. :dance:
U Sarajevu je bio rat. U BL nije što čini situaciju znatno drugačijom.
sammo

#116 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sammo »

kv99 wrote:
osa wrote:
kv99 wrote:

Koju ideologiju imamo osa i ja?
hercegovac_pravi

#117 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by hercegovac_pravi »

osa wrote:
kv99 wrote:

Radi toga vojno-političkom vrhu bivše tzv.hzhb sude za etničko čišćenje istih tih Hrvata.
osina logika ide ovako..
mudžahedini protjerali Hrvate i zbog toga čina sude se Kordiću, Blaškiću, Čerkezu i ostalima... :lol:
essex

#118 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
kv99 wrote:

za kakanj, ja slucajno znam da su velehrvati (oni kojima je ..ma sta cu ti objasnjavat, znas i sam) u uniformama dosli u kakanj, na jednom trgu zasjeli i poceli okreteti prase uz pjesme o juri i bobanu...lokalni mangup (po danasnjem bosnjak, iako nisam siguran da bi on sam pristao na ovu klasifikaciju) prisao, popisao im se na prase i rekao prijatno...sljedeci dan naravno bombardovanje kaknja...ako je ugrozenst to sto se nemoze provoditi svoja sila ondaK te razumijem, ali onda ozbiljno moras kod ljekara na savjetovanje, mislim, ja te razumijem sta si rekao ali niko normalan to nemoze prihvatiti kao normalno pa za tvoje dobro te samo upucujem da se pregledas...
osa

#119 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

sammo wrote:

"Definicija bošnjakčke multikulturalnosti bila bi - kad svoj nacionalizam nazivaš patriotizmom, a tuđe domoljublje fašizmom", naletjeh na ovu izjavu i pravo stoji, svaki dan se može potvrditi na forumu...
sodom

#120 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sodom »

osa wrote:
sammo wrote:

"Definicija bošnjakčke multikulturalnosti bila bi - kad svoj nacionalizam nazivaš patriotizmom, a tuđe domoljublje fašizmom", naletjeh na ovu izjavu i pravo stoji, svaki dan se može potvrditi na forumu...
to na poskoku pokupio? nasao si nepresušan izvor mudrosti, vaistinu...
osa

#121 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

sodom wrote:
osa wrote:
sammo wrote:

moguće, ne sjećam se, ali nebitno, bitno da je izjava na mjestu....
osa

#122 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

osa wrote:
sodom wrote:[quote="osa"

mislim da je na index-u, ne sjećam se, ali moguće da je i na poskoku, nebitno, bitno da je izjava na mjestu....[/quote]
sodom

#123 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by sodom »

Ja sam mislio da si ti ozbiljniji čova, pričaš o multietničnosti a fore kupiš sa rasističkih sajtova. Neće da može :D .
Multietničnost se ne dokazuje, niti se treba dokazivati, to možeš samo da doživiš.

Ljudi su iz sarajeva bježali kuda god, samo da sačuvaju živu glavu... a sada se to predstavlja kao da su se planski protjerivali srbi i hrvati iz sarajeva. Što li se to nikad ne javi hrvat ili srbin iz sarajeva da priča o nedostatku multikulturalnosti sarajeva, nego su to uvijek ljudi koji žive u nekom čmaru gdje je nacionalizam sasvim normalna pojava pa odmah donose zaključke na osnovu predrasuda.

Kažem ti osa, popričaj sa studentima sa pala (mjesto 15km od sarajeva) koji studiraju u sarajevu kako smo ih dočekali?Popričaj sa ljudima hrvatima i srbima koji žive u sarajevu kako se osjećaju, pa onda pričaj o multikulturalnosti.

Ne kažem da nema pojedinaca nacionalista i govana iz vladajućih bošnjačkih stranaka kome je posao da šire mržnju kako bi ostali na vlasti, ali kada popričaš sa običnim svijetom, vijet ćeš koliko ljudi nisu opterećeni vjerom i nacijom čovjeka koji je pored njih...

Ti pročitaš vijest na sa-x i onda na poskoku, pa kažeš istina je negdje između, nije stari, običnog čovjeka interesuje samo kako će preživjet, a da nam nije ovih propagandnih sranja na svim stranama, od rata do sad bi bili jedan narod i jedna zemlja, barem u glavi...

I ta bi ti definicija možda i stajala za političare, ali pošto njih boli neka stvar za svim tim, te da su oni nacionalisti po profesiji onda i ta varijanta pada u vodu, nego, znam kako ti to izgleda, ali Bošnjaci su jedini zadržali taj osjećaj multikulturalnosti i sada su nakon najvećih žrtava u ratu spremni za suživot sa drugim narodima u bih...

A to "domoljublje" hrvata i srba jeste fašizam ako uključuje protjerivanje drugih naroda da bi se napravile mini nacionalne države. Uključuje li?
osa

#124 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by osa »

sodom wrote:Ja sam mislio da si ti ozbiljniji čova, pričaš o multietničnosti a fore kupiš sa rasističkih sajtova. Neće da može :D .
Multietničnost se ne dokazuje, niti se treba dokazivati, to možeš samo da doživiš.

Ljudi su iz sarajeva bježali kuda god, samo da sačuvaju živu glavu... a sada se to predstavlja kao da su se planski protjerivali srbi i hrvati iz sarajeva. Što li se to nikad ne javi hrvat ili srbin iz sarajeva da priča o nedostatku multikulturalnosti sarajeva, nego su to uvijek ljudi koji žive u nekom čmaru gdje je nacionalizam sasvim normalna pojava pa odmah donose zaključke na osnovu predrasuda.

Kažem ti osa, popričaj sa studentima sa pala (mjesto 15km od sarajeva) koji studiraju u sarajevu kako smo ih dočekali?Popričaj sa ljudima hrvatima i srbima koji žive u sarajevu kako se osjećaju, pa onda pričaj o multikulturalnosti.

Ne kažem da nema pojedinaca nacionalista i govana iz vladajućih bošnjačkih stranaka kome je posao da šire mržnju kako bi ostali na vlasti, ali kada popričaš sa običnim svijetom, vijet ćeš koliko ljudi nisu opterećeni vjerom i nacijom čovjeka koji je pored njih...

Ti pročitaš vijest na sa-x i onda na poskoku, pa kažeš istina je negdje između, nije stari, običnog čovjeka interesuje samo kako će preživjet, a da nam nije ovih propagandnih sranja na svim stranama, od rata do sad bi bili jedan narod i jedna zemlja, barem u glavi...
ja pričam o multietničnosti, mora da si me s nekim zamijenio, vidiš multietničnost nije problem ako nekog ima 90 %, i hrvatska je eto multietnična, nema nekih međunacionalnih problema, kao i sarajevo, ima li problema u mostaru, stocu, srednjoj bosni...

što se tičle čitanja, čitam ja sve, ne postoji sajt koji bi izbjegavao, na svakom sajtu, napisu i sl. nešto možeš naučiti, pa taman i o ljudima koji razmišljaju negativno i o načinu njihovog razmišljanja, jer " s prijateljima trebaš biti dobar, s neprijateljima još bolji", prenesi ovu staru narodnu mudrost, na poznavanje...
essex

#125 Re: 4 multietničke regije BiH

Post by essex »

osa wrote:
sammo wrote:

hehehe, ma sve mi se cini da je frantisek se po ovome ravnao, pa ukide srbima status konstitutivnog naroda, onako, patriotski...a samo zato sto su "fasisti"... :D :-D :lol: :lol: :lol:
Post Reply