O primjerima Belgije i Švicarske je suvišno raspravljati, iako nije isti slučaj kao BIH s obzirom da su i jedna i druga zemlja nastale na dobrovoljnoj bazi, Belgija odvajanjem katolika Flamanaca i Valonaca od većinski protestantske Nizozemske, a Švicarska ujedinjavanjem u konfederaciju kantona kroz 5 stoljeća. Preporučio bih ti da malo izguglaš o švedskoj manjini u Finskoj i pravima koje ima u toj zemlji. To je ideal koji je nedostižan za ovu našu baruštinu, ali je ogledni primjer kako to rade civilizirane zemlje. Tiranija jednog suverenog naroda (Bošnjaka) nad drugim (Hrvatima) kroz preko 200(!) preglasavanja Hrvata samo u zadnje 4 godine (da ne nabrajam recentnije primjere) je nešto što Hrvati ne misle trpiti i vas pitati za mišljenje kako ćemo sami sebi urediti život.hercegovac_pravi wrote:Baš ozbiljnoDaidža wrote:Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.Daj nam onda jedan elokventan primjer koji potvrđuje tvoj stav. I naravno podkrijepi svoju tezu isječkom iz ustava zemlje koju navodiš.
3.entitet - prednosti - mane
-
Daidža
#51 Re: 3.entitet - prednosti - mane
- Hemel
#52 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Znas li koliko bi svastika, amidzica, dajdzica i ine rodbine ostalo bez posla ukidanjek kantona (sto ja licno podrzavam). To ce biti jako tesko jer sjeci granu na kojoj sjedi moze samo budala. Taj proces ce dugo trajati a ujedno i biracka baza za neke. Valja dug vratiti.Komrad wrote:Moze se doci do toga ali mora se negdje krenuti ja bih to podijelio u nekoliko tacakaBosnolog wrote:
Mozda se nesto slicno ovom napraviti u buducnosti za nekih dvadesetak godina a do tada Dayton,to jest dok se ne stvore preduslovi za ovako mnogo jeftinije regionalno,kantonalno ili entitetsko uredenje sto je sasvim svejedno kako ce se zvati stim da nece moci proci federalizacija BiH jer bi time dao pravo na disoluciju federalnih jedniica u buducnosti,.......
1. smanjivanje broja kantona u Federaciji
2. kantonizacija RSa
3. Ukidanje entiteta
4 Spajanje kantona bivse federacije i bivse RS u 4 ekonomske regije
Ili ukidanje kantona u Federaciji da ostanemo na dva entiteta i cekati bolja vremena
inace 10 kantona u federaciji ima zajednicki budzet od 2 milijarde i 200 miliona a federalni budzet iznosi 1,7 milijardi
dakle ... moze se napraviti zapadnja njemacke ako se bude imalo bolje
- Komrad
#53 Re: 3.entitet - prednosti - mane
kako se zvase ona drzava sto je okupirala bih jel ono NDH ili BDH ... kako ono de prosvijetli me ...Daidža wrote:
O primjerima Belgije i Švicarske je suvišno raspravljati, iako nije isti slučaj kao BIH s obzirom da su i jedna i druga zemlja nastale na dobrovoljnoj bazi, Belgija odvajanjem katolika Flamanaca i Valonaca od većinski protestantske Nizozemske, a Švicarska ujedinjavanjem u konfederaciju kantona kroz 5 stoljeća. Preporučio bih ti da malo izguglaš o švedskoj manjini u Finskoj i pravima koje ima u toj zemlji. To je ideal koji je nedostižan za ovu našu baruštinu, ali je ogledni primjer kako to rade civilizirane zemlje. Tiranija jednog suverenog naroda (Bošnjaka) nad drugim (Hrvatima) kroz preko 200(!) preglasavanja Hrvata samo u zadnje 4 godine (da ne nabrajam recentnije primjere) je nešto što Hrvati ne misle trpiti i vas pitati za mišljenje kako ćemo sami sebi urediti život.
Hrvati odavno ne trpe nas Bosnjake zato vas je i sve manje i manje ...
ne mozete podnijeti cinjenicu da su Bosnjaci danas suveren narod i sto cete dobiti entitet samo ako nama bude ceif
vi sebi uredjujte zivot kako hocete ... ali zivot BiH cemo uredjivati MI
- Komrad
#54 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Znam ali to je neminovan proces jer ovako necemo jos dugo izdrazi nije racionalnoHemel wrote:
Znas li koliko bi svastika, amidzica, dajdzica i ine rodbine ostalo bez posla ukidanjek kantona (sto ja licno podrzavam). To ce biti jako tesko jer sjeci granu na kojoj sjedi moze samo budala. Taj proces ce dugo trajati a ujedno i biracka baza za neke. Valja dug vratiti.
- JBT
#55 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ma nema od toga nista.
Ako necemo zajedno raditi na nekom prosperitetu i ulasku u EU, onda cemo se naduravati. Pa ko izdrzi.
Ako necemo zajedno raditi na nekom prosperitetu i ulasku u EU, onda cemo se naduravati. Pa ko izdrzi.
- don vito
#56 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Nemoj biti tako radikalan. Hercegovackim Hrvatima treba izaci u susret i dozvoliti im stvaranje administrativne jedinice gdje su po popisu 1991. godine bili vecina: Grude, Siroki, Ljubuski, Citluk, Tomislavgrad, Capljina, sela oko Livna, sela oko Prozora i to je to.Komrad wrote:kako se zvase ona drzava sto je okupirala bih jel ono NDH ili BDH ... kako ono de prosvijetli me ...
ne mozete podnijeti cinjenicu da su Bosnjaci danas suveren narod i sto cete dobiti entitet samo ako nama bude ceif
Ostatak sadasnje Federacije transformirao bi se u Bosnjacki entitet u kojem ce manjine, tako i hrvatska nacionalna manjina, imati ustavom zagarantovana prava.
- JBT
#57 Re: 3.entitet - prednosti - mane
don vito wrote:Posto na 3. entitetu insistiraju Hrvati iz Hercegovine. mislim da bi im trebalo izaci u susret. Dozvoliti im stvaranje administrativne jedinice gdje su po popisu 1991. godine bili vecina: Grude, Siroki, Ljubuski, Citluk, Tomislavgrad, Capljina, sela oko Livna, sela oko Prozora i to je to.Ostatak sadasnje Federacije transformirao bi se u Bosnjacki entitet u kojem ce manjine, tako i hrvatska nacionalna manjina, imati ustavom zagarantovana prava i predstavljati kohezioni faktor u izgradnji nove i prosperitetnije BiH.
I neka RS bude ovaj sadasnji dio od Brckog pa istocno (tj. istocna RS kako je danas zovu), ovo ostalo neka pripadne Bosancima i Hercegovcima (svim onima koji BiH smatraju svojom domovinom) i to je to.
-
panorama
#58 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ovo pitanje kako se zvala država što je okupirala...... trebaš postaviti Dr Jurišiću SDP ovom koalicijskom partneru jer ti on najbolje može odgovoriti. Život u BiH smo uvijek i sada odredjivali MI i tako će biti i dalje.Komrad wrote:kako se zvase ona drzava sto je okupirala bih jel ono NDH ili BDH ... kako ono de prosvijetli me ...Daidža wrote:
O primjerima Belgije i Švicarske je suvišno raspravljati, iako nije isti slučaj kao BIH s obzirom da su i jedna i druga zemlja nastale na dobrovoljnoj bazi, Belgija odvajanjem katolika Flamanaca i Valonaca od većinski protestantske Nizozemske, a Švicarska ujedinjavanjem u konfederaciju kantona kroz 5 stoljeća. Preporučio bih ti da malo izguglaš o švedskoj manjini u Finskoj i pravima koje ima u toj zemlji. To je ideal koji je nedostižan za ovu našu baruštinu, ali je ogledni primjer kako to rade civilizirane zemlje. Tiranija jednog suverenog naroda (Bošnjaka) nad drugim (Hrvatima) kroz preko 200(!) preglasavanja Hrvata samo u zadnje 4 godine (da ne nabrajam recentnije primjere) je nešto što Hrvati ne misle trpiti i vas pitati za mišljenje kako ćemo sami sebi urediti život.
ne mozete podnijeti cinjenicau da su Bosnjaci danas suveren narod i sto cete dobiti entitet samo ako nama bude ceif
- JBT
#59 Re: 3.entitet - prednosti - mane
panorama wrote:Ovo pitanje kako se zvala država što je okupirala...... trebaš postaviti Dr Jurišiću SDP ovom koalicijskom partneru jer ti on najbolje može odgovoriti. Život u BiH smo uvijek i sada odredjivali MI i tako će biti i dalje.Komrad wrote:kako se zvase ona drzava sto je okupirala bih jel ono NDH ili BDH ... kako ono de prosvijetli me ...Daidža wrote:
ne mozete podnijeti cinjenicau da su Bosnjaci danas suveren narod i sto cete dobiti entitet samo ako nama bude ceif
Zasto Jurisicu? Pa nije on izjavio da su Bosnjaci terorizirali Hrvate kroz 200 godina.
Halo ba, uozbiljite se malo. Ne djele se oskari za glupost.
-
Daidža
#60 Re: 3.entitet - prednosti - mane
To da su neki od vas pretjerano samouvjereni stoji, ali ja te tražim da navedeš samo jedan razlog zašto misliš da bi te netko u Vitezu ili Mostaru zarezivao i 1%? Imaš li bilo kakvo sredstvo što stoji iza tvojih ajmo reći prijetnji?Komrad wrote:kako se zvase ona drzava sto je okupirala bih jel ono NDH ili BDH ... kako ono de prosvijetli me ...Daidža wrote:
- Komrad
#61 Re: 3.entitet - prednosti - mane
zasto bi mene neko uopste zarezivao i cime sam ti to ja prijetio?Daidža wrote:
To da su neki od vas pretjerano samouvjereni stoji, ali ja te tražim da navedeš samo jedan razlog zašto misliš da bi te netko u Vitezu ili Mostaru zarezivao i 1%? Imaš li bilo kakvo sredstvo što stoji iza tvojih ajmo reći prijetnji?
Govorim ti cinjenicu da buducnost BiH i stvaranja novih entiteta zavisi od Bosnjaka
-
1mustra
#62 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Nesto to ne ide bash tako lako, na koji nacin ce se izigravat volja Srba i Hrvata?Komrad wrote: vi sebi uredjujte zivot kako hocete ... ali zivot BiH cemo uredjivati MI
-
Daidža
#63 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ne ovisi od Bošnjaka, niti je. Precjenjuješ se, možda iz tvoje avlije izgleda da si svašta možete dopustiti, ali iz moje, vjeruj mi, ni izbliza. Svjedoci smo velikog zaokreta na temu trećeg entiteta i što je najbitnije internacionalizaciji tog problema. Do prije 3-4 godine o Trećem nije bilo ni riječi, osim uz podsmijeh, danas je taj smijeh vrlo kiseo. Treći entitet ili federalna jedinica će doći evolucijom, a ne revolucijom i to na način, ponavljam se još jednom danas, da će naši susjedi Bošnjaci i Srbi pozdravljati uspostavu tog entiteta. Koncept federalizacije zemlje zadobija sve veću potporu kako u zemlji, a još više u inozemstvu, što ima daleko veću težinu i to od najneočekivanijih ljudi. Iz tog razloga smo i svjedoci posvemašnoj histeriji SDP-ovih fanatika koji upiru prstom oko sebe i proglašavaju neprijateljima BIH dojučerašnje saveznike, a sad u maniri bliskoistočnih susjeda i svjetsku silu kakva je Njemačka. SDP-u se mora čestitati da je napokon zatalasao ovu učmalu bh. stvarnost i da je svaki korak, pa makar i u krivom smjeru, dobar jer više ništa neće biti isto kao dosad.Komrad wrote:zasto bi mene neko uopste zarezivao i cime sam ti to ja prijetio?Daidža wrote:
To da su neki od vas pretjerano samouvjereni stoji, ali ja te tražim da navedeš samo jedan razlog zašto misliš da bi te netko u Vitezu ili Mostaru zarezivao i 1%? Imaš li bilo kakvo sredstvo što stoji iza tvojih ajmo reći prijetnji?
Govorim ti cinjenicu da buducnost BiH i stvaranja novih entiteta zavisi od Bosnjaka
- Komrad
#64 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Treci entitet ce mozda doci i to u granicama u kojima sam ti ja rekao ... i to kada nama bude odgovaraloDaidža wrote:
Ne ovisi od Bošnjaka, niti je. Precjenjuješ se, možda iz tvoje avlije izgleda da si svašta možete dopustiti, ali iz moje, vjeruj mi, ni izbliza. Svjedoci smo velikog zaokreta na temu trećeg entiteta i što je najbitnije internacionalizaciji tog problema. Do prije 3-4 godine o Trećem nije bilo ni riječi, osim uz podsmijeh, danas je taj smijeh vrlo kiseo. Treći entitet ili federalna jedinica će doći evolucijom, a ne revolucijom i to na način, ponavljam se još jednom danas, da će naši susjedi Bošnjaci i Srbi pozdravljati uspostavu tog entiteta. Koncept federalizacije zemlje zadobija sve veću potporu kako u zemlji, a još više u inozemstvu, što ima daleko veću težinu i to od najneočekivanijih ljudi. Iz tog razloga smo i svjedoci posvemašnoj histeriji SDP-ovih fanatika koji upiru prstom oko sebe i proglašavaju neprijateljima BIH dojučerašnje saveznike, a sad u maniri bliskoistočnih susjeda i svjetsku silu kakva je Njemačka. SDP-u se mora čestitati da je napokon zatalasao ovu učmalu bh. stvarnost i da je svaki korak, pa makar i u krivom smjeru, dobar jer više ništa neće biti isto kao dosad.
a o federalnim jedinicama mozes samo sanjati
Dakle sto se mene tice... drzite pod kontrolom ta 3 kantona pa bujrum organizujte se
- Komrad
#65 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Nego de ti meni neku izjavu da Njemacka podrzava tri entiteta
-
zemo_online
#66 Re: 3.entitet - prednosti - mane
treba da se izborite za treci,slazem se.
- bingov buraz
#67 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Nece doci,ne daji covjeku laznu nadu,to je okrutnoKomrad wrote:Treci entitet ce mozda doci i to u granicama u kojima sam ti ja rekao ... i to kada nama bude odgovaraloDaidža wrote:
Ne ovisi od Bošnjaka, niti je. Precjenjuješ se, možda iz tvoje avlije izgleda da si svašta možete dopustiti, ali iz moje, vjeruj mi, ni izbliza. Svjedoci smo velikog zaokreta na temu trećeg entiteta i što je najbitnije internacionalizaciji tog problema. Do prije 3-4 godine o Trećem nije bilo ni riječi, osim uz podsmijeh, danas je taj smijeh vrlo kiseo. Treći entitet ili federalna jedinica će doći evolucijom, a ne revolucijom i to na način, ponavljam se još jednom danas, da će naši susjedi Bošnjaci i Srbi pozdravljati uspostavu tog entiteta. Koncept federalizacije zemlje zadobija sve veću potporu kako u zemlji, a još više u inozemstvu, što ima daleko veću težinu i to od najneočekivanijih ljudi. Iz tog razloga smo i svjedoci posvemašnoj histeriji SDP-ovih fanatika koji upiru prstom oko sebe i proglašavaju neprijateljima BIH dojučerašnje saveznike, a sad u maniri bliskoistočnih susjeda i svjetsku silu kakva je Njemačka. SDP-u se mora čestitati da je napokon zatalasao ovu učmalu bh. stvarnost i da je svaki korak, pa makar i u krivom smjeru, dobar jer više ništa neće biti isto kao dosad.
Dakle sto se mene tice... drzite pod kontrolom ta 3 kantona pa bujrum organizujte se
- cyprus
#68 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Džaba se prepirete, 2 entiteta, 10 kantona i jedan distrikt ostaće još najmanje mnogo decenija, a možda i koje stoljeće... Za nas što diskutujemo sasvim irelevantno
-
Daidža
#69 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Dopusti mi onda da radim na tome, a ti vjeruj da sanjam.Komrad wrote:Treci entitet ce mozda doci i to u granicama u kojima sam ti ja rekao ... i to kada nama bude odgovaraloDaidža wrote:
-
Daidža
#70 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Zaokret se ne događa preko noći, niti retorika, postepeno se mjenja, baš kako je npr. i visoki predstavnik od kolonijalnog svemoćnika u 8 godina postao lutka na koncu.Komrad wrote:Nego de ti meni neku izjavu da Njemacka podrzava tri entiteta
- Komrad
#71 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ma samo ti radiDaidža wrote:
Dopusti mi onda da radim na tome, a ti vjeruj da sanjam.
tatina je zadnja
- JBT
#72 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Kako ne ovisi? Pa kako cete do entiteta bez da Bosnjaci kazu da za takvu vrstu izmjene ustava?Ne ovisi od Bošnjaka, niti je. Precjenjuješ se, možda iz tvoje avlije izgleda da si svašta možete dopustiti, ali iz moje, vjeruj mi, ni izbliza.
Kako ono kazu:Svjedoci smo velikog zaokreta na temu trećeg entiteta i što je najbitnije internacionalizaciji tog problema. Do prije 3-4 godine o Trećem nije bilo ni riječi, osim uz podsmijeh, danas je taj smijeh vrlo kiseo. Treći entitet ili federalna jedinica će doći evolucijom, a ne revolucijom i to na način, ponavljam se još jednom danas, da će naši susjedi Bošnjaci i Srbi pozdravljati uspostavu tog entiteta. Koncept federalizacije zemlje zadobija sve veću potporu kako u zemlji, a još više u inozemstvu, što ima daleko veću težinu i to od najneočekivanijih ljudi.
"Kurva o postenju, vojnik o skracenu, a Hercegovac o entitetu."
Znas kako je jarane, niko tebi niti moze, a niti smije zabraniti da mastas. Onaj koji bi ti pokusao zabraniti da mastas, ja bih bio prvi koji bi mu se suprostavio. Svako ima pravo da masta i treba da masta. Masta razvija...... ono umjetnicko kod covjeka.
Uglavnom, Hercegovci vec 20 godina mastaju o tom entitetu i upravo zbog toga glasaju za HDZ jer se nadaju da ce im HDZ ostvariti te snove. A sve su siromasniji i sve ih je manje.
Ja osobno sam zalostan zbog toga. I meni bi bilo bolje da se ti ljudi malo trgnu iz tih snova i mastanja pa da upru zajedno sa drugima da ojacamo ekonomiju tamo gdje se to moze u BiH, pa da i Hercegovci imaju kome prodati uvezenu robu, a ne da svoj gnjev za nefunkcionalnost kantona, koji jos nisu dobili svoju vlast, prebacuju na Bosnjake ili nekoga treceg.
Sto HDZ vise pati Hrvate u Hercegovini to su oni ozlojadjeniji i brze ulaze u konflikt sa drugim gradjanima BiH zahtjevajuci od njih da im daju nesto sto im oni ne mogu dati jer im to ide na stetu i time svoju energiju trose na pljuvanje po drugima umjesto da tu energiju uloze u primoravanje onih koje su izabrali u par kantona da se prihvate posla i da im omoguce kvalitetniji rad i zivot.
A stranci vrlo dobro znaju da nije zahvalno nametati bilo sta u BiH, a pogotovo neke nove granice.
Prica za malu djecu.
ni to da se nadas ne smije ti niko zabraniti. samo nemoj da te ta masta i nadanja dovedu do toga da postanes agresivan prema drugima. Zacas se ode u zatvor.Iz tog razloga smo i svjedoci posvemašnoj histeriji SDP-ovih fanatika koji upiru prstom oko sebe i proglašavaju neprijateljima BIH dojučerašnje saveznike, a sad u maniri bliskoistočnih susjeda i svjetsku silu kakva je Njemačka. SDP-u se mora čestitati da je napokon zatalasao ovu učmalu bh. stvarnost i da je svaki korak, pa makar i u krivom smjeru, dobar jer više ništa neće biti isto kao dosad.
Evo, sta ce biti, recimo, (ako) kada se u roku mjesec dana formira vlast na svim nivoima i kada niko vise ne bude pricao o trecem entitetu?
Sta cemo onda?
-
Daidža
#73 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Znate kako se kaže, kad je protivnik uvjeren da dobija, a zapravo gubi, pomogni mu da ostane u tome uvjerenju.
Ljepši je san od stvarnosti.
- JBT
#74 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Tako je.
Samo prijatelju, u tvom kantonu je frka. Tu ljudi ne rade ono za sta su birani i placeni, a to je da sluze tebi.
A znamo i ko od koga zivi. Ko kome sta prodaje. Pa ti sada kontaj.
Samo prijatelju, u tvom kantonu je frka. Tu ljudi ne rade ono za sta su birani i placeni, a to je da sluze tebi.
A znamo i ko od koga zivi. Ko kome sta prodaje. Pa ti sada kontaj.
- Komrad
#75 Re: 3.entitet - prednosti - mane
meni je et samo zao sto je evo i Covic odustao od entiteta bar do narednih izbora