3.entitet - prednosti - mane

Locked
spreca

#326 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by spreca »

Komrad wrote:
spreca wrote: Ti taj tvoj prijedlog gore odnesi sefu u laktase da ti potpise jer bez potpisa Milokrada nema pravnu snaznost,kuzis :D pa kad podjem u halu da kenjam da mi se nadje pri ruci
Na kojoj adresi ti zivi sef?
Pa kako ti ne dosadi lupati jednu te istu glupost?vidis da te niko ne uzima za ozbiljnog sagovornika ,ti bi samo nesto djelio rasparcavo ,koliko si samo otvorio tema gdje se sve svodi na to kako unistiti BiH :-) pa to niste mogli nekada pa necete moci ni sada i nikada.

Moj sef? ja imam u glavi i neslusam sefa.
blue_sky

#327 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by blue_sky »

3.entitet - prednosti - mane :-)

i sta zakljucise crtaci entiteta :D koje su to prednosti (e cuj prednosti :-) ) :D
hercegovac_pravi

#328 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by hercegovac_pravi »

blue_sky wrote:3.entitet - prednosti - mane :-)

i sta zakljucise crtaci entiteta :D koje su to prednosti (e cuj prednosti :-) ) :D
Pa glavna prednost bi valjda bila "getoizacija" Bošnjaka. Na to se svedu sve ovakve rasprave..
blue_sky

#329 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by blue_sky »

hercegovac_pravi wrote:

Pa glavna prednost bi valjda bila "getoizacija" Bošnjaka. Na to se svedu sve ovakve rasprave..
ne znam brate, ali se pokretac zalaze za hEntitet ti b' rek'o s Covicem licno i osobno forumamo :lol:
palermo

#330 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

hercegovac_pravi wrote:

Ma ništa ne pratiš zemo...glavna prednost je što Drvar i što je posebno važno Bosansko Grahovo idu u bosanski entitet......jes da će hercegovina čitava i još malo pride biti hrvatski entitet, ali to je zanemariva mana u odnosu na gore spomenute prednosti.
spreca

#331 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by spreca »

"Ljudi"su toliko naivni da nekazem sta .....pa kako im ne dosadi i svaki put im se fino objasni ali ne vrijedi,tesko je kad nekom fali daska...ma sta daska kubikdaske :lol: :lol: :lol: :lol:
hercegovac_pravi

#332 Re: 3.entitet - prednosti - mane

palermo wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Ma ništa ne pratiš zemo...glavna prednost je što Drvar i što je posebno važno Bosansko Grahovo idu u bosanski entitet......jes da će hercegovina čitava i još malo pride biti hrvatski entitet, ali to je zanemariva mana u odnosu na gore spomenute prednosti.
Pa najbolje im je onda da dođu u Mostar i objasne ljudima kako će od "danas" živjeti u reinkarnaciji "hzhb-a"... :zzzz: Ako im je Mostar prevelik zbog velikog broja Bošnjaka mogu trknut i do Stoca. Kažu da su gore Bošnjaci najveći zagovarači propale tvorevine :lol:
blue_sky

#333 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by blue_sky »

e cuuj tako skontali, bas cijela Hercegovina :? :D znaci neko me nacrt'o vec u tom entitetu, bez pitanja :roll: nije to fino :mrgreen: eee necemo tako :dance:

@spreca :lol: ma i ja se isto pitam, kako im ne dosadi pobogu :-) i haj' ti onda reci nesto pametno na 'vaku temu :D
hercegovac_pravi

#334 Re: 3.entitet - prednosti - mane

blue_sky wrote:e cuuj tako skontali, bas cijela Hercegovina :? :D znaci neko me nacrt'o vec u tom entitetu, bez pitanja :roll: nije to fino :mrgreen: eee necemo tako :dance:

@spreca :lol: ma i ja se isto pitam, kako im ne dosadi pobogu :-) i haj' ti onda reci nesto pametno na 'vaku temu :D
Ma plavo je nebo i gotovo.. :thumbup:
spreca

#335 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by spreca »

blue_sky wrote:e cuuj tako skontali, bas cijela Hercegovina :? :D znaci neko me nacrt'o vec u tom entitetu, bez pitanja :roll: nije to fino :mrgreen: eee necemo tako :dance:

djeces reci sta pametno :D kad je pametan nije ni postavio :lol: :lol: :lol: :lol:
elSaik

#336 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by elSaik »

Koji duh bosanski na ovoj temi. Baš čovjeku milo bude oko srca kad vidi kakva ga budućnost čeka.

edit: Nego, kad ste već svi tu, ukratko, za koliko godina očekujete da Bošnjaci budu većina u Hercegovini? Mislim, da vidim koliko trebamo sačekati ne bi li počeli sa pravljenjem efikasnijih regija, 20, 30, 50, 100 godina?
spreca

#337 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by spreca »

elSaik wrote:Koji duh bosanski na ovoj temi. Baš čovjeku milo bude oko srca kad vidi kakva ga budućnost čeka.

edit: Nego, kad ste već svi tu, ukratko, za koliko godina očekujete da Bošnjaci budu većina u Hercegovini? Mislim, da vidim koliko trebamo sačekati ne bi li počeli sa pravljenjem efikasnijih regija, 20, 30, 50, 100 godina?
Jel ti se zuri ?polako ba :D
blue_sky

#338 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by blue_sky »

ih ko ziv,ko mrtav moj spreca, valja to prebrojat' :roll: :lol:
spreca

#339 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by spreca »

blue_sky wrote:ih ko ziv,ko mrtav moj spreca, valja to prebrojat' :roll: :lol:
Samo sabur pa ko izdrzi :lol: :lol: :lol: jebo hicu pa po mraku kuci :lol: :lol: :lol:
Komrad

#340 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote:
prvo će se desiti bez ikakvog konkretnog ustupka Bošnjaka.
drugo, koliki je sada budžet
treće, Brčko je već to
četvrto, zašto bi sebe pretvarali u manjinu a za uzvrat dobili institucionalnu ravnopravnost

Sve u svemu, Bošnjaci ama baš ništa ne dobivaju a daju ono što već imaju :shock: Ali u svakom slučaju bar si se potrudio a to se cjeni

-mozda ce se desiti mozda nece ... uglavnom u skorije vrijeme nece biti ni blizu mog prijedloga

-budzet federacije je sada 1,7 milijardi

-Brcko je tu izmedju Federacije i RS ... nit je federalno nit je RSovsko

- gdje sam rekao da bi se pretvarali u maninu?
Komrad

#341 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

spreca wrote:

Pa kako ti ne dosadi lupati jednu te istu glupost?vidis da te niko ne uzima za ozbiljnog sagovornika ,ti bi samo nesto djelio rasparcavo ,koliko si samo otvorio tema gdje se sve svodi na to kako unistiti BiH :-) pa to niste mogli nekada pa necete moci ni sada i nikada.

Moj sef? ja imam u glavi i neslusam sefa.
A ti mislis da sada nije rasparcano ili mislis da stvari ne treba drugacije urediti?

Kako bi to ti uradio?
hercegovac_pravi

#342 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Komrad wrote:
hercegovac_pravi wrote:
prvo će se desiti bez ikakvog konkretnog ustupka Bošnjaka.
drugo, koliki je sada budžet
treće, Brčko je već to
četvrto, zašto bi sebe pretvarali u manjinu a za uzvrat dobili institucionalnu ravnopravnost

Sve u svemu, Bošnjaci ama baš ništa ne dobivaju a daju ono što već imaju :shock: Ali u svakom slučaju bar si se potrudio a to se cjeni

-mozda ce se desiti mozda nece ... uglavnom u skorije vrijeme nece biti ni blizu mog prijedloga

-budzet federacije je sada 1,7 milijardi

-Brcko je tu izmedju Federacije i RS ... nit je federalno nit je RSovsko

- gdje sam rekao da bi se pretvarali u maninu?
- desit će se sigurno. To je neminovnost
- Kantonalne ministarstva će u svakom slučaju biti smanjena a sam tim i njihovi rashodi. Neminovnost sutrašnjice (figurativno govoreći). Ista stvar je i sa entitetskim ministarstvima
- Da samo što sada u Brčkom postoji demografska većina koja ga priključuje federaciji. Dakle, ti bi dao nešto svoje a u zamjenu bi dobio nešto što već imaš?
- Nisi rekao ali posljedice podjele kakvu ti zagovaraš neminovno vode takvom raspletu situacije
nikad_vise

#343 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by nikad_vise »

ma daj ljudi pustite vise gluposti i preljevanje iz supljeg u prazno..prica o entitetu je na istom nivou kao i prica o referendumu u RS..to je jedan obicni predmet sprdancije koji se prodaje samo naivnom narodu..sve u svrhu sto boljeg uhljebljenja u drzavnu fotelju..i zato ne vidim svrhu neke ozbiljnije rasprave po pitanju ovoga..ako uleti jedan od HDZ-ova u vlast prica o trecem se nece spomenuti do narednih izbora za 4 godine.. :roll:
Komrad

#344 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

hercegovac_pravi wrote:
- desit će se sigurno. To je neminovnost
- Kantonalne ministarstva će u svakom slučaju biti smanjena a sam tim i njihovi rashodi. Neminovnost sutrašnjice (figurativno govoreći). Ista stvar je i sa entitetskim ministarstvima
- Da samo što sada u Brčkom postoji demografska većina koja ga priključuje federaciji. Dakle, ti bi dao nešto svoje a u zamjenu bi dobio nešto što već imaš?
- Nisi rekao ali posljedice podjele kakvu ti zagovaraš neminovno vode takvom raspletu situacije
Sta bi to Bosnjaci dali a nije njihovo?

- Ne kazem ja da nije neminovnost ali taj proces moze trajati desetljecima
- za ovo ne bih bio toliko siguran
- u Brckom se nalazi koncept koji ja zagovaram ... imas demografsku vecinu ali ne i institucionalnu
- Podjela kakvu ja zagovaram ne znaci da ce entitet sa vecinom jednog naroda biti entitet samo tog naroda kao sto je danas de facto slucaj sa RSom
Po mom prijedlogu Entiteti bi bili uredjeni pa drugacijim osnovama nego sto su sad...
popajic

#345 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by popajic »

Cudno, smijesno i zalosno kako smo koliko do juce bljuvali vatru na ova dva Daytonska , u svakom pogledu nakaradna entiteta , koliko vremena i zivaca potrosismo pricama o nepravednosti nastajanja i postojanja RSa...
A sad vec samom pricom o ( nerealnom i opasnom ) trecem - zaboravismo katastrofalne posljedice postojanja i ova dva.
Stara, otrcana , ali tako vidljiva istina - mi ( narodi BIH) nikad , nista ne naucimo ni iz najskorije istorije.

Umjesto da na sve ( mirnodopske) nacine rusimo postojece podjele ( mentalne i stvarne) , razbacuju se nove karte , spremaju se udobni autobusi za daljnja humana preseljenja :-) ,ovaj grad meni, onaj zaseok tebi ,njima onaj put izmedju nas dvojice....
Pa u p.m. nacrtajte kakav distriktic i za nas " ostale" !
Joj, kad konstitutivci pocnu o ugrozenosti i podjelama , odmah se fatam lavora za povracanje :x
Komrad

#346 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

popajic wrote:Cudno, smijesno i zalosno kako smo koliko do juce bljuvali vatru na ova dva Daytonska , u svakom pogledu nakaradna entiteta , koliko vremena i zivaca potrosismo pricama o nepravednosti nastajanja i postojanja RSa...
A sad vec samom pricom o ( nerealnom i opasnom ) trecem - zaboravismo katastrofalne posljedice postojanja i ova dva.
Stara, otrcana , ali tako vidljiva istina - mi ( narodi BIH) nikad , nista ne naucimo ni iz najskorije istorije.

Umjesto da na sve ( mirnodopske) nacine rusimo postojece podjele ( mentalne i stvarne) , razbacuju se nove karte , spremaju se udobni autobusi za daljnja humana preseljenja :-) ,ovaj grad meni, onaj zaseok tebi ,njima onaj put izmedju nas dvojice....
Pa u p.m. nacrtajte kakav distriktic i za nas " ostale" !
Joj, kad konstitutivci pocnu o ugrozenosti i podjelama , odmah se fatam lavora za povracanje :x
pa kako se glasalo devedesetih nego za podjele? e moj Popajicu ... tesko je izvuci nesto iz ovoga sto se danas desava
Cinjenica jeste da su podjele sve dublje sto se vidi i po politickoj situaciju a Boga mi i po demografskoj strukturi...
svako tezi svome jatu i to je tako ... to ce se tesko ispraviti a na kraju krajeve i ne moze se ispraviti
jer su ovi u zadnjih 20ak godina samo radili na podjelama ...

Ali se zato moze teziti kakvoj takvoj institucionalnoj ravnopravnosti svih gradjana na svakom pedlju drzave...
sve dok tako ne bude ... nece biti ni suzivota ...a granice? bitno je da ih covjek nema u glavi a za teritorij cemo lako
Kenan-sa

#347 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Kenan-sa »

Hrvati vec imaju svoj entitet u zapadno-hercegovackom kantonu,posavskom,livanjskom,donekle i u HNK,sta hoce vise!? treba im dati pola Sarajeva,Zenice i Tuzle da bi bili zadovoljni? dosta je vise podjela u ovoj drzavi,samo nas ndijanci u liku Covica i ostalih nacionalista svadjaju jer njima nije u interesu da obicni ljudi zive u slozi i dobrim odnosima,kako ce oni dobiti onda izbore,da nece mozda na ekonomskoj platformi!? ofirno,ali narod ko narod,malo mu treba da radis s njim sta hoces..to su braca po kriminalu Dodo i Cova davno prepoznali,valja se sad boriti s njima,vratiti ih u realnost!.. umjesto da se bavimo ekonomijom,otvaranjem fabrika,izgradnji autoceste,zaposljavanju,socijalnim reformama itd,mi se bavimo ko pravi indijanci novim podjelama,kome je to u interesu? zna se ,onima koji ne misle dobro ni svom narodu ni ovoj drzavi!
Komrad

#348 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska

Republika BiH
Sa jednim predsjednikom koji bi se birao u parlamentu ali svaki put iz drugog entiteta
Sa jakom vladom koja bi imala 12 clanova
Premijera
vanjski poslovi
unutrasnji poslovi
finansija
odbrana
privreda i vanjska trgovina
saobracaj, promet i komunikacija
poljoprivreda
ljudska prava i izbjeglice
soc. rad i zdravstvo
nauka, kultura, sport
pravda

Sa parlamentom u kojem bi bila odredjena minimalna kvota za konstitutivne narode a i za ostale
Dom naroda u kojem bi se iz svakog entiteta biralo 3-3-3-1
Definiranje vitalnog nacionalnog interesa

Vrhovni sud
Policija

itd...
1mustra

#349 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote:
pa kako se glasalo devedesetih nego za podjele?
Rijech podjela je besmislena u tom kontekstu, a i ima tak ruznu konotaciju. Kad tri naroda zajednicki prave jednu drzavu to u poredjenju sa bilo koja druga tri naroda koja prave tri drzave, nikako ne moze da se podvede pod podjele, vec pod zajednistvo. To sto bi neko htio malo vise zajednistva nego sto je to normalno je skroz drugi problem.
1mustra

#350 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote:BiH mora postati Republika ... RS mora prestati biti i Republika a i Srpska
Na bazi cega mora? Sta ce se desiti ako ne bude, udarice mjesec o zemlju?
Locked