3.entitet - prednosti - mane
-
Daidža
#26 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.
- Alfons Kauders
#27 Re: 3.entitet - prednosti - mane
"suvereni narodi"Daidža wrote:Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.
manjine uzivaju "fiskalnu autonomiju"
jel ti pricas o kontinentu evropi ili o evropi, sestom mjesecu jupitera?
-
hercegovac_pravi
#28 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Baš ozbiljnoDaidža wrote:Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.
-
hercegovac_pravi
#29 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Hani bola Alfonso...sad će on tebi lijepo objasniti kako to ide u Belgiji, Španiji, Njemačkoj itd..itd..Alfons Kauders wrote:"suvereni narodi"Daidža wrote:Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.
manjine uzivaju "fiskalnu autonomiju"
jel ti pricas o kontinentu evropi ili o evropi, sestom mjesecu jupitera?
-
Klodovik
#30 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Etnički princip, naravno. Zato je Velšanin premijer Velike Britanije svakih 8 godina, a Baski u Španiji imaju garantovanih šest mjesta u državnoj vladi. I naravno... ne održavaju se izbori. Sve ide po nacionalnom/etničkom ključu i rotaciji, kako je i red i hiljadugodišnja praksa u Europi.Daidža wrote:Neće ići poštovani, cijela Europa je bazirana na etničkom principu ponajprije, čak i značajne manjine uživaju teritorijalnu i fiskalnu autonomiju, a kamoli suvereni narodi. BIH se kreće prema procesu federalizacije zemlje, što je i trajno rješenje za mir i prosperitet s obzirom na složenu etničku struktruru.
- Komrad
#31 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Procitaj ponovo na kojim sam osnovama zamislio ta tri entiteta i zasto sam Brcko stavio u entitet sa Bosnjackom vecinomhercegovac_pravi wrote:Čuj "treći"![]()
![]()
Legendo, jel tebi jasno da će kantoni biti ukinuti a postojeći entiteti obesmišnjeni do te mjere da će imati inegeracije kulturnih društava? Kakvi crni novi entiteti.
Pa čitava ova halabuka što se digla u nekoliko zadnjih mjeseci je upravo iz ova dva razloga koje sam gore napisao. Čitavo potenciranje tzv "hrvatskog problema" od strane Milododa je upravo inicirana iz ovih razloga, čitava Čovićeva priča se bazira upravo na ovome saznanju...a ti bi pravio treći entittet..
Dakle ukoliko Dzrva bude Dzravom kao sto su i sve normalne drzave u europi
i ako te regije budu regije kao sto su regije u svim normalnim multietnickim drzavama onda se moze BiH urediti na 3 entiteta ... ovakvo stanje kakvo je sad nikome ne odgovara
- Komrad
#32 Re: 3.entitet - prednosti - mane
kako to 3 entiteta mogu srusiti drzavu a 2 ne mogu?popajic wrote:Kakve prednosti su i u postojeca dva![]()
Dodati treci je prednost samo za rusitelje BIH.
I ova dva treba da nestanu.
Svarno ne znam kako ce torasi ikad moci objasniti svojoj djeci zasto su se borili da rasture i njihovu drzavu.
Ogavno
Bitnije je da se ustav uredi na SDPovom prijedlogu jer po njemu entieti nece biti ono sto su danas
a teritorijalna organizacija i nije toliko bitna
- IZVANZEMALJAC
#33 Re: 3.entitet - prednosti - mane
prednost bjelog nad crvenim lukom je da ne smrdi.
-
letacina
#34 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Slažem se. Ali kako to postići?Komrad wrote:kako to 3 entiteta mogu srusiti drzavu a 2 ne mogu?popajic wrote:Kakve prednosti su i u postojeca dva![]()
Svarno ne znam kako ce torasi ikad moci objasniti svojoj djeci zasto su se borili da rasture i njihovu drzavu.
Ogavno
Bitnije je da se ustav uredi na SDPovom prijedlogu jer po njemu entieti nece biti ono sto su danas
- Komrad
#35 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Pa recimo da to bude nas uvjet za treci entitetletacina wrote:Slažem se. Ali kako to postići?Komrad wrote:kako to 3 entiteta mogu srusiti drzavu a 2 ne mogu?popajic wrote:Kakve prednosti su i u postojeca dva![]()
Ogavno
Dakle jake drzavne institucije bez entitetskog glasanja, reduciranog glasanja u domu naroda dakle na samo ono sto cini nacionalna pitanja
-
letacina
#36 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Komrad wrote:Pa recimo da to bude nas uvjet za treci entitet
Dakle jake drzavne institucije bez entitetskog glasanja, reduciranog glasanja u domu naroda dakle na samo ono sto cini nacionalna pitanja
Svaki bošnjački političar koji bi pristao na stvaranje 3. entiteta bi sebi potpisao smrtnu presudu. 3. entitet bi samo vodio u dodatnu disoluciju države i proizveo nove konflikte. Dalje iluzorno je očekivati da bi neko od predstavnika RS-a pristao na smanjenje ovlasti entiteta. 3. entiet je šuplja priča od koje neće biti ništa.
- hedonism
#37 Re: 3.entitet - prednosti - mane
OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA I NIKAD NECE BIT NISTA MANJE! (RS-u ce nadam se brzo doc kraj)
-
hercegovac_pravi
#38 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Razumijem šta želiš reći ali praviti decentralizaciju na isključivo etničkim principima je nemoguća misija. Pravljenje etničkih izbornih jedinica je nemoguća misija. Decentralizacija bazirana na regionalnim principima je način na koji se država treba decentralizovati. I naravno kompletna BiH mora biti "na stolu" sve ostalo vodi isključivo pretvatanju BiH u "nacionalnu državu Bošnjka". Dakle ili normalna građanska država ili nacionalana država Bošnjaka. Treća opcija ne postoji niti u trenutnoj konstalaciji snaga na terenu postoji neka strana koja može proizvesti neko treće rješenje.Komrad wrote:Procitaj ponovo na kojim sam osnovama zamislio ta tri entiteta i zasto sam Brcko stavio u entitet sa Bosnjackom vecinomhercegovac_pravi wrote:Čuj "treći"![]()
![]()
Legendo, jel tebi jasno da će kantoni biti ukinuti a postojeći entiteti obesmišnjeni do te mjere da će imati inegeracije kulturnih društava? Kakvi crni novi entiteti.
Pa čitava ova halabuka što se digla u nekoliko zadnjih mjeseci je upravo iz ova dva razloga koje sam gore napisao. Čitavo potenciranje tzv "hrvatskog problema" od strane Milododa je upravo inicirana iz ovih razloga, čitava Čovićeva priča se bazira upravo na ovome saznanju...a ti bi pravio treći entittet..
Dakle ukoliko Dzrva bude Dzravom kao sto su i sve normalne drzave u europi
i ako te regije budu regije kao sto su regije u svim normalnim multietnickim drzavama onda se moze BiH urediti na 3 entiteta ... ovakvo stanje kakvo je sad nikome ne odgovara
- emigrazione
#39 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Treci entitet...nema problema, ali da se jasno i glasno navede u ustavu da je moja BIH nikad nece ostati bez jednog jedinog kamena a kamoli bez dijela svoje teritorije, ni sad ni nikad, tj. da ti entiteti nikad nece imati pravo ni na kakvo otcijepljenje ili tako nesto
- Komrad
#40 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Apsolutno je to tacno i pozeljno ... i vjerovatno ce do toga doci u nekom normalnijem vremenuhercegovac_pravi wrote: Razumijem šta želiš reći ali praviti decentralizaciju na isključivo etničkim principima je nemoguća misija. Pravljenje etničkih izbornih jedinica je nemoguća misija. Decentralizacija bazirana na regionalnim principima je način na koji se država treba decentralizovati. I naravno kompletna BiH mora biti "na stolu" sve ostalo vodi isključivo pretvatanju BiH u "nacionalnu državu Bošnjka". Dakle ili normalna građanska država ili nacionalana država Bošnjaka. Treća opcija ne postoji niti u trenutnoj konstalaciji snaga na terenu postoji neka strana koja može proizvesti neko treće rješenje.
medjutim ja sam ovom temom htio reci da i taj treci ima neke pozitivne stvari mozda su one kratkog daha
ali sam se vodio cinjenicom da bi ukidanjem kantona dosli do velike kolicine novca koja bi se ustedila i mogla rasporediti i neke druge stvari ... i sto je jos bitnije drzavu napraviti drzavom tako da bude superiornija u odnosu prema nizim nivoima vlasti sto sada nije ... sto zbog slabih institucija, sto zbog entitetskog glasanja
- Komrad
#41 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ne govorim o cijepanju drzave nego o drugacijoj administrativnoj organizaciji drzavehedonism wrote:koje prednosti? Cijepanje drzave na dijelove ima neke prednosti? Ionako smo ured zaratili koliko se volimo. Hajd ti ziv bio umij se i dodji sebi. Kakve su to ideje/vrijedjanje ljudi? Ko zeli Hrvatsku-dovidjenja, prijatno! Ko zeli Srbiju, isto tako! Nemoj da pricas gluposti! Umjesto da si pokrenuo temu UKIDANJE ENTITETA! i da pozivas ljude na mir i ujedinjenje ti prizeljkujes da se skroz raspadnemo.
OVO JE BOSNA I HERCEGOVINA I NIKAD NECE BIT NISTA MANJE! (RS-u ce nadam se brzo doc kraj)
![]()
![]()
![]()
gdje bi drzava bila onakva kakva treba da bude i onakva kako se nalazi u SDPovom prijedlogu ustava
- Komrad
#42 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Pa bolji prijedlog od tog nisam nikad vidio ....zagazaga wrote:
ne guraj sdp pred svoje baljezgarije
-
Desert Wind
#43 Re: 3.entitet - prednosti - mane
ko kaze da sa-x nema infiltriranih salonskih cetalja i stašau...
al eto - takvi sluze da mu se podigne rejting...
al eto - takvi sluze da mu se podigne rejting...
- JBT
#44 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ma prica o trecem entitetu je samo nacin da HDZ nastavi dobijati glasove od ljudi koji trpe sve nedace koje ih danas pritiscu mastajuci o pecenim pilicima koji padaju sa neba i hiljadama maraka koji rastu na drvecu kada dobiju entitet.
Da bi se dobio entitet, mora doci do promjene ustava na taj nacin. A ustav se ne mjenja tek tako. Ustav se mijenja uz saglasavanje sviju u BiH. Dakle, nema preglasavanja.
Da bi i dobili taj treci entite, mora se stvoriti i drugi, a u taj drugi onda treba strpati sve Bosnjaka, sve Bosanaca i Hercegovaca, Hrvata i Srba koji zive u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihacu.... i sve ono ostalih, a koji cine najmanje 60% danasnjeg stanovnistva BiH i taj drugi entitet bi pokrivao 25% teritorije BiH.
Pa zar ima iko normalan ko ce uopste pomisliti da potrosi sat vremena na razmisljanje o toj budalestini?
Vrijeme je da se prestanu prodavati magle i mlatiti prazne slame, vrijeme je da se prihvati posla i da se sada pocnemo malo sabirati nakon ovoga dosadasnjeg oduzimanja.
Vrijeme je da pocnemo kontati sta da popravimo u cilju da sto prije udjemo u NATO i EU.
Sve ostalo je gubljenje vremena i para koje Covic i Dodik imaju namjeru klepiti dok ne dodje EU pa to zele malo prolongirati, ili onoliko koliko mogu, u svakom slucaju, upravo prodajuci maglu i mlateci praznu slamu.
Da bi se dobio entitet, mora doci do promjene ustava na taj nacin. A ustav se ne mjenja tek tako. Ustav se mijenja uz saglasavanje sviju u BiH. Dakle, nema preglasavanja.
Da bi i dobili taj treci entite, mora se stvoriti i drugi, a u taj drugi onda treba strpati sve Bosnjaka, sve Bosanaca i Hercegovaca, Hrvata i Srba koji zive u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Bihacu.... i sve ono ostalih, a koji cine najmanje 60% danasnjeg stanovnistva BiH i taj drugi entitet bi pokrivao 25% teritorije BiH.
Pa zar ima iko normalan ko ce uopste pomisliti da potrosi sat vremena na razmisljanje o toj budalestini?
Vrijeme je da se prestanu prodavati magle i mlatiti prazne slame, vrijeme je da se prihvati posla i da se sada pocnemo malo sabirati nakon ovoga dosadasnjeg oduzimanja.
Vrijeme je da pocnemo kontati sta da popravimo u cilju da sto prije udjemo u NATO i EU.
Sve ostalo je gubljenje vremena i para koje Covic i Dodik imaju namjeru klepiti dok ne dodje EU pa to zele malo prolongirati, ili onoliko koliko mogu, u svakom slucaju, upravo prodajuci maglu i mlateci praznu slamu.
Last edited by JBT on 28/01/2011 00:05, edited 1 time in total.
-
popajic
#45 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Pa, valjda je jasno da entitetska podjela "lezi" samo onim koji NE zele dobro BIH.Komrad wrote:kako to 3 entiteta mogu srusiti drzavu a 2 ne mogu?popajic wrote:Kakve prednosti su i u postojeca dva![]()
Ogavno
Ako i to moram elaborirati onda je stvarno zalosno ....
Dakle, puno bolje bi bilo i bez ova dva ( "hvala" Daytonu) , o trecem necu ni da razmisljam.
Dokle vise zaboga ? Do podjele po stubistima
Zasto vezes SDP uz podjele
- Komrad
#46 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Najbolje bi bilo i najlogicnije sa 4 regije ...popajic wrote: Pa, valjda je jasno da entitetska podjela "lezi" samo onim koji NE zele dobro BIH.
Dakle, puno bolje bi bilo i bez ova dva ( "hvala" Daytonu) , o trecem necu ni da razmisljam.
Dokle vise zaboga ? Do podjele po stubistima![]()
evo ja sam iznio jedan od prijedloga i iznijet cu ih jos valjda vam necu dosaditi
dakle i ovakav sistem ima neke prednosti ekonomske prirode bar za vecinu opcina a i za jacanje institucija drzave...
Po meni je bitnije da drzava ima jace institucije od entiteta i da je drzava republika a ne da je entitet republika
- Komrad
#47 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Ja sam se vodio slijedecim razlozima 7 kantona koje sam pobrojao imaju zajedno budzet od 2 milijardeJBT wrote:Ma prica o trecem entitetu je samo nacin da HDZ nastavi dobijati glasove od ljudi koji trpe sve nedace koje ih danas pritiscu mastajuci o pecenim pilicima koji padaju sa neba i hiljadama maraka koji rastu na drvecu kada dobiju entitet.
dodaj na to jos 1.5 miljarde sadasnjeg budzeta i to je novac sa kojim se moze razvijati "drugi entitet" i biti ekonomski jaci zajedno od druga dva
Sto se tice tih postotaka o tome ne bih polemizirao previse ali bih te pitao na koliko postotaka danas zive ti ljudi?
- don vito
#48 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Posto na 3. entitetu insistiraju Hrvati iz Hercegovine. mislim da bi im trebalo izaci u susret. Dozvoliti im stvaranje administrativne jedinice gdje su po popisu 1991. godine bili vecina: Grude, Siroki, Ljubuski, Citluk, Tomislavgrad, Capljina, sela oko Livna, sela oko Prozora i to je to.
Ostatak sadasnje Federacije transformirao bi se u Bosnjacki entitet u kojem ce manjine, tako i hrvatska nacionalna manjina, imati ustavom zagarantovana prava i predstavljati kohezioni faktor u izgradnji nove i prosperitetnije BiH.

Ostatak sadasnje Federacije transformirao bi se u Bosnjacki entitet u kojem ce manjine, tako i hrvatska nacionalna manjina, imati ustavom zagarantovana prava i predstavljati kohezioni faktor u izgradnji nove i prosperitetnije BiH.
- Bosnolog
#49 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Komrad wrote:Najbolje bi bilo i najlogicnije sa 4 regije ...popajic wrote: Pa, valjda je jasno da entitetska podjela "lezi" samo onim koji NE zele dobro BIH.
Dokle vise zaboga ? Do podjele po stubistima![]()
evo ja sam iznio jedan od prijedloga i iznijet cu ih jos valjda vam necu dosaditi
dakle i ovakav sistem ima neke prednosti ekonomske prirode bar za vecinu opcina a i za jacanje institucija drzave...
Po meni je bitnije da drzava ima jace institucije od entiteta i da je drzava republika a ne da je entitet republika
Mozda se nesto slicno ovom napraviti u buducnosti za nekih dvadesetak godina a do tada Dayton,to jest dok se ne stvore preduslovi za ovako mnogo jeftinije regionalno,kantonalno ili entitetsko uredenje sto je sasvim svejedno kako ce se zvati stim da nece moci proci federalizacija BiH jer bi time dao pravo na disoluciju federalnih jedniica u buducnosti,.......

- Komrad
#50 Re: 3.entitet - prednosti - mane
Moze se doci do toga ali mora se negdje krenuti ja bih to podijelio u nekoliko tacakaBosnolog wrote:
Mozda se nesto slicno ovom napraviti u buducnosti za nekih dvadesetak godina a do tada Dayton,to jest dok se ne stvore preduslovi za ovako mnogo jeftinije regionalno,kantonalno ili entitetsko uredenje sto je sasvim svejedno kako ce se zvati stim da nece moci proci federalizacija BiH jer bi time dao pravo na disoluciju federalnih jedniica u buducnosti,.......
1. smanjivanje broja kantona u Federaciji
2. kantonizacija RSa
3. Ukidanje entiteta
4 Spajanje kantona bivse federacije i bivse RS u 4 ekonomske regije
Ili ukidanje kantona u Federaciji da ostanemo na dva entiteta i cekati bolja vremena
inace 10 kantona u federaciji ima zajednicki budzet od 2 milijarde i 200 miliona a federalni budzet iznosi 1,7 milijardi
dakle ... moze se napraviti zapadnja njemacke ako se bude imalo bolje