3.entitet - prednosti - mane

Locked
no_pasaran

#126 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by no_pasaran »

Glavna prednost trećeg entiteta je to što ne postoji i nikada neće ni postati :mrgreen:
convict

#127 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by convict »

no_pasaran wrote:Glavna prednost trećeg entiteta je to što ne postoji i nikada neće ni postati :mrgreen:
:sax: :bih:
dek

#128 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by dek »

Bosnolog wrote:
japijem wrote:Da bi bosna mogla funkcionisati, treba prekinuti ovu "patnju" i države i naroda, bez obzira na sve protivnike etničko homogeniziranje u njoj jue neminovno, a i praksa nam pokazuje da zajednice gdje dominira jedna etnija bolje i lakše funkcioniraju, pogledajmo gdje je dosdad uspostavljena vlast( koja je neki uvjet normalnog funkcionisanja društva), u kantonima gdje je stanovništvo jedne etnije dominantno.
Naravno da u pogledu teritorijalne organizacije treba zadovoljiti sve narode, ja mislim da bošnjački narod treba prvo gledati interese svog naroda, jer država postoji zbog naroda a ne narod zbog države, tako da treba tražiti bezuvjetno povezivanje unsko-sanskog i srednje-bosanskog kantona (koji cijeli treba biti u bošnjačkog teritorijaqlnoj jedinici), a za brčko treba tražiti prijedor, bosanski novi i maksimalno što se može dobiti u istočnoj bosni.
Ustavom onemogućiti bilo kakve izmjene vanjskih granica i u tome tražiti garancije kako komšija tako i međunarodne zajednice.
Bošnjački političari konačno moraju početi misliti o narodu koji predstavljaju i njegovoj budućnosti, a ne o fiktivnoj zajednici sa srbima i hrvatima, od koja mi ruku na srce nemamo nikakve koristi, samo štetu, koja se vidi na propadanju kako na ekonomskom, tako i na kulturnom a prije svega moralnom planu, jer iz ovakve države i ovakvog sustava nikad se ne može razviti normalno društvo koje je uvjet za izrastanje generacija normalnih ljudi, ovakvo društvo proizvodi klijenteliste, korumpirane ljude i političare, djecu kojoj ništa nije sveto jer takve životne nazore uzimaju od uzora, a koji su to uzori, vidimo svakodnevno na stranicama o kriminalu i politici.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zemi Bosnodurin ili Mukotrpin,nema od te muzike nista, Dayton i samo Dayton.....Bosna je povezan od Une do Drine i Save do mora,kome se ne dzasvi ili je frustriran zbog toga otvorene su granice i sretno,....... :razz:
Dayton nije dobar, treba stalno ukazivati na neodrživost istog jer samo postojanje genocidne tvorevine u ovom kapacitetu onemogućava normalno funkcioniranje države. Previše se pažnje ovih mjeseci posveđuje tzv trećem entitetu (od kojeg naravno nema ništa), tzv RS je veća kočnica.
1mustra

#129 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

emigrazione wrote:Jedno pitanje za ovod dajdzu, bez prepucavanja molim cisto informativno. Dakle koje teritorije bi po tebi obuhvatala ta nova terirorijalna jedinica, i taman da se bosnjacko rukovodstvo slozi sa svim tim kako to provesti u praksi, mislim naravno bez rata, klanja i ostalih nestasluka. Sta uraditi sa srednjom bosnom gdje hrvati 100% zavise od bosnjaka. Kako rijesiti pitanje doline neretve i kome to dole uopste pripada. Hajde malo da mi to objasnis jer mi uopste nije jasno kako to da se izvede bez rata
Da ja probam.

Treci entitet je metafora za ravnopravnost Hrvata u FBiH i BiH. Ne mora ta ravnopravnost da se ostvari promjenama granica kantona, dovoljno je samo nekoliko sitnih ispravki u izbornom zakonu koje ce omoguciti da se izborna volja gradjana iz reda hrvatskog naroda postiva. Da se ne dodje u situaciju da Bosnjaci iz BPK, TK, USK, KS, ZDK, izaberu dovoljan broj hrvatskih predstavnika, pa da time izborna volja hrvatskog naroda postane apsolutno nebitna. Da se ne dodje u situaciju da hrvatskog clana predsjednistva biraju Bosnjaci.

To apsolutno ne ide na stetu Bosnjaka, osim ako neko misli da je odustajanje od pokusaja majorizacije steta. Bosnjaci ce puno dobiti prestankom pokusaja da namecu svoju volju Hrvatima i Srbima, a ne izgubiti, jer su ti pokusaji ionako osudjeni na neuspjeh.
dek

#130 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by dek »

1mustra wrote: Da ja probam.

Treci entitet je metafora za ravnopravnost Hrvata u FBiH i BiH.
Da i ja probam. Unitarna BiH je metafora za ravnopravnost svih građana BIH- Bošnjaka, Hrvata , Srba i Ostalih.
1mustra

#131 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

dek wrote: Da i ja probam. Unitarna BiH je metafora za ravnopravnost svih građana BIH- Bošnjaka, Hrvata , Srba i Ostalih.
U unitarnoj BiH bi gradjani Bosnjaci dominirali nad gradjanima Hrvatima i Srbima, to nije ravnopravnost.
emigrazione

#132 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by emigrazione »

1mustra wrote:
emigrazione wrote:Jedno pitanje za ovod dajdzu, bez prepucavanja molim cisto informativno. Dakle koje teritorije bi po tebi obuhvatala ta nova terirorijalna jedinica, i taman da se bosnjacko rukovodstvo slozi sa svim tim kako to provesti u praksi, mislim naravno bez rata, klanja i ostalih nestasluka. Sta uraditi sa srednjom bosnom gdje hrvati 100% zavise od bosnjaka. Kako rijesiti pitanje doline neretve i kome to dole uopste pripada. Hajde malo da mi to objasnis jer mi uopste nije jasno kako to da se izvede bez rata
Da ja probam.

Treci entitet je metafora za ravnopravnost Hrvata u FBiH i BiH. Ne mora ta ravnopravnost da se ostvari promjenama granica kantona, dovoljno je samo nekoliko sitnih ispravki u izbornom zakonu koje ce omoguciti da se izborna volja gradjana iz reda hrvatskog naroda postiva. Da se ne dodje u situaciju da Bosnjaci iz BPK, TK, USK, KS, ZDK, izaberu dovoljan broj hrvatskih predstavnika, pa da time izborna volja hrvatskog naroda postane apsolutno nebitna. Da se ne dodje u situaciju da hrvatskog clana predsjednistva biraju Bosnjaci.

To apsolutno ne ide na stetu Bosnjaka, osim ako neko misli da je odustajanje od pokusaja majorizacije steta. Bosnjaci ce puno dobiti prestankom pokusaja da namecu svoju volju Hrvatima i Srbima, a ne izgubiti, jer su ti pokusaji ionako osudjeni na neuspjeh.
Izvini prijatelju, to o cemu ti pricas je nesto sasvim sasvim drugo. Ja ti govorim o politici krvi i tla, dakle hrvati treba da nekako formiraju svoju teritorijalnu jedinicu kad vec ne mogu u federaciji da ostvare svoja prava. Pa valjda je o tome rijec citavo vrijeme, to o cemu ti pricas je prekrajanje ustava(tacnije izbornog zakona) koji naravno ima bugova mali milion i naravno da se to treba urediti
Last edited by emigrazione on 28/01/2011 14:34, edited 1 time in total.
dek

#133 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by dek »

1mustra wrote:
dek wrote: Da i ja probam. Unitarna BiH je metafora za ravnopravnost svih građana BIH- Bošnjaka, Hrvata , Srba i Ostalih.
U unitarnoj BiH bi gradjani Bosnjaci dominirali nad gradjanima Hrvatima i Srbima, to nije ravnopravnost.
U unitarnoj BiH, svi građani bi bili jednaki, bez obzira kako se zovu.
Komrad

#134 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

japijem wrote:Da bi bosna mogla funkcionisati, treba prekinuti ovu "patnju" i države i naroda, bez obzira na sve protivnike etničko homogeniziranje u njoj jue neminovno, a i praksa nam pokazuje da zajednice gdje dominira jedna etnija bolje i lakše funkcioniraju, pogledajmo gdje je dosdad uspostavljena vlast( koja je neki uvjet normalnog funkcionisanja društva), u kantonima gdje je stanovništvo jedne etnije dominantno.
Naravno da u pogledu teritorijalne organizacije treba zadovoljiti sve narode, ja mislim da bošnjački narod treba prvo gledati interese svog naroda, jer država postoji zbog naroda a ne narod zbog države, tako da treba tražiti bezuvjetno povezivanje unsko-sanskog i srednje-bosanskog kantona (koji cijeli treba biti u bošnjačkog teritorijaqlnoj jedinici), a za brčko treba tražiti prijedor, bosanski novi i maksimalno što se može dobiti u istočnoj bosni.
Ustavom onemogućiti bilo kakve izmjene vanjskih granica i u tome tražiti garancije kako komšija tako i međunarodne zajednice.
Bošnjački političari konačno moraju početi misliti o narodu koji predstavljaju i njegovoj budućnosti, a ne o fiktivnoj zajednici sa srbima i hrvatima, od koja mi ruku na srce nemamo nikakve koristi, samo štetu, koja se vidi na propadanju kako na ekonomskom, tako i na kulturnom a prije svega moralnom planu, jer iz ovakve države i ovakvog sustava nikad se ne može razviti normalno društvo koje je uvjet za izrastanje generacija normalnih ljudi, ovakvo društvo proizvodi klijenteliste, korumpirane ljude i političare, djecu kojoj ništa nije sveto jer takve životne nazore uzimaju od uzora, a koji su to uzori, vidimo svakodnevno na stranicama o kriminalu i politici.

Nama je potrebna jaka drzava sa sto jacim institucijama, sa smanjenom mogucnosti blokade njenih institucija
i na kraju jeftina i racionalna administracija
Eh sad BiH uredjena kao 3 administrativne jedinice ili sa dvije RSom i Federacijom bez kantona to po meni nije bitno
Uglavnom najbitnije je da je drzava iznad entiteta i da ima jace ovlasti od njih, da nema entitetskog glasanja a pitanje vitalnog nacionalnog interesa ograniciti samo na ono sto i jeste..
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#135 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by JoseMujica »

dek wrote:
1mustra wrote:
unitarno= izmišljotina ...izmišljen pojam bez ikakvog sadržaja kojim ublehaši plaše neznalice

haj nek neko pojasni šta je unitarno?
Komrad

#136 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Ne mora znaciti ...
Mada ne znam nijedan bitan politicki faktor u Bosnjaka koji se zalaze za unitarizaciju
Komrad

#137 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote: Da ja probam.

Sve je to predvidjeno u platformi .. medjutim zastitnici iz HDZa ne podrzavaju taj dokument
jesi li se zapitao zasto?
1mustra

#138 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

emigrazione wrote: Izvini prijatelju, to o cemu ti pricas je nesto sasvim sasvim drugo. Ja ti govorim o politici krvi i tla, dakle hrvati treba da nekako formiraju svoju teritorijalnu jedinicu kad vec ne mogu u federaciji da ostvare svoja prava. Pa valjda je o tome rijec citavo vrijeme, to o cemu ti pricas je prekrajanje ustava(tacnije izbornog zakona) koji naravno ima bugova mali milion i naravno da se to treba urediti
Nikome nije do politike krvi i tla, sta ti mislis da Hrvati jedva cekaju sukobe pa da grunu na Bosnjake kao sto su Srbi 92-ge? Bedastoce, uostalom, Hrvati vec imaju svojih 5 teritorijalnih jedinica koje su u Federaciji sa josh 5 Bosnjackih. Od tih 5, dvije su mjesovite (HNK, SBK), a tri dominantno hrvatske (ZHK, PK, HBK).
Komrad

#139 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

Ne brini
Ako ikad dodje do treceg entiteta sa sumnjam da ce ikad ... nece Hrvati biti ti koji odlucuju nego Bosnjaci
Oni sami sebi prave entitet ovim opstrukcijama i u livnu, posavini i sirokom
Komrad

#140 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
emigrazione wrote: Izvini prijatelju, to o cemu ti pricas je nesto sasvim sasvim drugo. Ja ti govorim o politici krvi i tla, dakle hrvati treba da nekako formiraju svoju teritorijalnu jedinicu kad vec ne mogu u federaciji da ostvare svoja prava. Pa valjda je o tome rijec citavo vrijeme, to o cemu ti pricas je prekrajanje ustava(tacnije izbornog zakona) koji naravno ima bugova mali milion i naravno da se to treba urediti
Nikome nije do politike krvi i tla, sta ti mislis da Hrvati jedva cekaju sukobe pa da grunu na Bosnjake kao sto su Srbi 92-ge? Bedastoce, uostalom, Hrvati vec imaju svojih 5 teritorijalnih jedinica koje su u Federaciji sa josh 5 Bosnjackih. Od tih 5, dvije su mjesovite (HNK, SBK), a tri dominantno hrvatske (ZHK, PK, HBK).
eh te 3 slobodno mozes u treci :)
1mustra

#141 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Nama je potrebna jaka drzava sa sto jacim institucijama, sa smanjenom mogucnosti blokade njenih institucija

Eh sad BiH uredjena kao 3 administrativne jedinice ili sa dvije RSom i Federacijom bez kantona to po meni nije bitno
Uglavnom najbitnije je da je drzava iznad entiteta i da ima jace ovlasti od njih, da nema entitetskog glasanja a pitanje vitalnog nacionalnog interesa ograniciti samo na ono sto i jeste..
Kome "nama"? Tako nesto je nemoguce, to sto ti zoves "mogucnost blokade" je konsenzualno odlucivanje koje u BiH mora postojat.
1mustra

#142 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote: eh te 3 slobodno mozes u treci :)
Ta 3 kantona bi trebalo ujedinit u jedan kanton, jer je svaki od njih premali.
Komrad

#143 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: eh te 3 slobodno mozes u treci :)
Ta 3 kantona bi trebalo ujedinit u jedan kanton, jer je svaki od njih premali.
i to je jedna od mogucnosti
Komrad

#144 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Nama je potrebna jaka drzava sa sto jacim institucijama, sa smanjenom mogucnosti blokade njenih institucija

Kome "nama"? Tako nesto je nemoguce, to sto ti zoves "mogucnost blokade" je konsenzualno odlucivanje koje u BiH mora postojat.
Govorim ti o blokadi kada se u parlamentu raspravlja o uvozu mesa i neko pokrene vitalni nacionalni interes
1mustra

#145 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

JoseMujica wrote: haj nek neko pojasni šta je unitarno?
Slobodnije receno, uredjenje u kome nije nuzan konsenzus prilikom odlucivanja.

Strozije, uredjenje u kome centralna vlast delegira ovlasti nizim nivoima vlasti po svom nahodjenju, sto efektivno znaci da stupanj autonomnosti nizih nivoa zavisi od volje drzavnog nivoa.
Gloria

#146 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Gloria »

dek wrote:
1mustra wrote:
Svi bi bili jednaki samo sto bi neki bili jednakiji kao sto su i sada u federaciji a i u R.Sprskoj neki jednakiji od jednakih. :D
Last edited by Gloria on 28/01/2011 14:54, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#147 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by JoseMujica »

1mustra wrote:

Strozije, uredjenje u kome centralna vlast delegira ovlasti nizim nivoima vlasti po svom nahodjenju, sto efektivno znaci da stupanj autonomnosti nizih nivoa zavisi od volje drzavnog nivoa.
to se u politiogiji zove Republika

unitarno samo po sebi ne znači ništa
1mustra

#148 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1mustra »

Komrad wrote: Govorim ti o blokadi kada se u parlamentu raspravlja o uvozu mesa i neko pokrene vitalni nacionalni interes
Vitalni nacionalni interes je mogucnost uticanja na odluke. Svaka vlast treba da ukljucuje one stranke koje ce imati dovoljan broj predstavnika svih naroda, tako da nece moci bit pokrenut mehanizam blokade. Ako dio vlasti pokusava preglasat drugi dio vlasti, onda je problem u onima koji nude rjesenja neprihvatljiva svojim koalicijskim partnerima.
naiskrenije

#149 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by naiskrenije »

JoseMujica wrote:
1mustra wrote:

to se u politiogiji zove Republika

unitarno samo po sebi ne znači ništa
Unitarna ili prosta država može da se definiše negativno kao, suprotnost složenoj ili federalnoj državi.
Komrad

#150 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Govorim ti o blokadi kada se u parlamentu raspravlja o uvozu mesa i neko pokrene vitalni nacionalni interes
Vitalni nacionalni interes je mogucnost uticanja na odluke. Svaka vlast treba da ukljucuje one stranke koje ce imati dovoljan broj predstavnika svih naroda, tako da nece moci bit pokrenut mehanizam blokade. Ako dio vlasti pokusava preglasat drugi dio vlasti, onda je problem u onima koji nude rjesenja neprihvatljiva svojim koalicijskim partnerima.
Znam ali valjda je normalno da se zna sta je to vitalni nacionalni interes... nije meteorologija nacionalni interes
a to preglasavanje nece biti moguce ukoliko se jasno zna koliko ljudi iz svakog naroda treba dignuti ruku da bi odluka prosla...
Locked