3.entitet - prednosti - mane

Locked
Komrad

#1 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

Vec duze vrijeme planiram pokrenuti ovakvu temu posto sam na vec nekoliko drugih ukazivao na to da organizacija BiH na tri entiteta ima i pozitivne i negativne strane kao i svako drugo uredjenje

Dakle zanima me vase misljenje o organizaciji BiH na slijedeci nacin:
Da Ustav BiH bude na bazi SDPovog prijedloga ustava Republike Bosne i Hercegovine

ali umjesto regija koje se spominju u tom prijedlogo ubaciti naziv entitet s tim da entiteti ne mogu imati i naziv republike kao sto je danas slucaj sa Republikom Srpskom

entitete zamisljam na ovakav nacin

Entitet sa Bosnjackom vecinom sacinjavali bi USK,SBK,HNK,SK,BPK,TK i ZDK + Brcko i Istocno Sarajevo
Entitet sa Srpskom vecinom sacinjavala bi teritorija danasnje RS bez istocnog sarajeva
Entitet sa Hrvatskom vecinom sacinjaavali bi Kanton 10, ZapadnoHercegovacki i Posavski kanton

pa eto .. da polemisemo :)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by JoseMujica »

protiv sam entiteta, a još više protiv crtanja bilo kakvih granica.... i ova dva entiteta su noćna mora pa nesmjem ni zamislit tek sranja sa tri.

može pričati ko šta hoće ali se takvi eksperimenti uvijek imaju krvav ishod....dosta mi je jednom bilo...hvala

Ali evo jedno pitanje: Zašto Sarajevo nije distrikt u tvome prijedlogu?
barbar

#3 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by barbar »

JoseMujica wrote:protiv sam entiteta, a još više protiv crtanja bilo kakvih granica.... i ova dva entiteta su noćna mora pa nesmjem ni zamislit tek sranja sa tri.

može pričati ko šta hoće ali se takvi eksperimenti uvijek imaju krvav ishod....dosta mi je jednom bilo...hvala

nema tu nikakvog krvavog sukoba,ako stranci pristanu na to to će biti i obratno.
Komrad

#4 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Komrad »

JoseMujica wrote:protiv sam entiteta, a još više protiv crtanja bilo kakvih granica.... i ova dva entiteta su noćna mora pa nesmjem ni zamislit tek sranja sa tri.

Slazem se da jesu nocna mora ...
ja sam se vodio drugim principima...

Ono sto je pozitivno je to da bi se ovakvom organizacijom ukinuli kantoni to znaci da bi vise novca ostalo za razvoj, za socijalu i tako dalje ... sada nemam vremena ali cu uskoro obrazloziti i taj aspekt kada se saberu budzeti ovih 7 kantona+koliko njih 7 cini procenata danasnjeg federalnog budzeta+ sredstva od PDVa bilo bi ti jasno da se radi o jednom ekonomski solidno jakom entitetu
ako i dalje gledamo ekonomski ovako uredjenom drzavom bi najvise profitirale opcine koje su danas zakinute od kantona jer im ostaje jako malo od prikupljenih sredstava na njihovoj teritoriji
Hemel

#5 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Hemel »

Komrad wrote:Vec duze vrijeme planiram pokrenuti ovakvu temu posto sam na vec nekoliko drugih ukazivao na to da organizacija BiH na tri entiteta ima i pozitivne i negativne strane kao i svako drugo uredjenje

Da Ustav BiH bude na bazi SDPovog prijedloga ustava Republike Bosne i Hercegovine

ali umjesto regija koje se spominju u tom prijedlogo ubaciti naziv entitet s tim da entiteti ne mogu imati i naziv republike kao sto je danas slucaj sa Republikom Srpskom

Entitet sa Bosnjackom vecinom sacinjavali bi USK,SBK,HNK,SK,BPK,TK i ZDK + Brcko i Istocno Sarajevo
Entitet sa Srpskom vecinom sacinjavala bi teritorija danasnje RS bez istocnog sarajeva
Entitet sa Hrvatskom vecinom sacinjaavali bi Kanton 10, ZapadnoHercegovacki i Posavski kanton

ko o cemu ti o torovima
ma jarane, mozes mi dati i banja luku ali necu nikakve podjele osim ekonomske regione
jebo vas vise torovi :x
1gorstak

#6 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by 1gorstak »

Komrad wrote: Entitet sa Bosnjackom vecinom sacinjavali bi USK,SBK,HNK,SK,BPK,TK i ZDK + Brcko i Istocno Sarajevo

O glupostima. Nije moguce dogovoriti etnicku podjelu BiH, citava drzava pripada i Srbima i Hrvatima i Bosnjacima. Da je moguce dogovoriti podjelu koja je svima prihvatljiva, to bi vec bilo uradjeno. Ova tema je korisna koliko i tema o prednostima/manama drvene peci.
Daidža

#7 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Daidža »

Hrvatski entitet tvore K10, ZHK, HNK, SBK i PK, minus Konjic i Jablanica, plus Žepče i Usora. Ništa manje od toga.
Been

#8 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Been »

Cijepanje BiH na tri etno-nacionalna prostorčića ne može imati apsolutno nikakve prednosti !
palermo

#9 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

Komrad wrote: Slazem se da jesu nocna mora ...
ja sam se vodio drugim principima...

Ono sto je pozitivno je to da bi se ovakvom organizacijom ukinuli kantoni to znaci da bi vise novca ostalo za razvoj, za socijalu i tako dalje ... sada nemam vremena ali cu uskoro obrazloziti i taj aspekt kada se saberu budzeti ovih 7 kantona+koliko njih 7 cini procenata danasnjeg federalnog budzeta+ sredstva od PDVa bilo bi ti jasno da se radi o jednom ekonomski solidno jakom entitetu
ako i dalje gledamo ekonomski ovako uredjenom drzavom bi najvise profitirale opcine koje su danas zakinute od kantona jer im ostaje jako malo od prikupljenih sredstava na njihovoj teritoriji
Pošto sam se već jednom preganjao sa tobom oko ovoga, a ti si vidim uporan u ovome, samo dvije, tri (ma možda samo jednu) da kažem. Dakle, baš kao što tri Senada i još neki danas pod firmom borbe protiv jednoumlja se faktički svrstavaju na stranu rušitelja Bosne i Hercegovine (iako to neće priznati, pa skoro sigurno tako i ne misle) tako i ti neprestanim potenciranjem tri entiteta se vrlo jasno i bjelodano zalažeš za podjelu BiH. I nikakva raspodjela sredstav od PDV-a i pričao administraciji ne briše ovu činjenicu.
Čisto da znaš. Nesvjesnost nije opravdanje. Barem ne dobro.
Hemel

#10 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Hemel »

Daidža wrote:Hrvatski entitet tvore K10, ZHK, HNK, SBK i PK, minus Konjic i Jablanica, plus Žepče i Usora. Ništa manje od toga.
i ja bi da sam bil gates, ni manje ni vise, potaman...
ovo nece docekati ni tvoji unuci kao sto ni ja necu docekati tolike pare...
prema tome, koristi ovaj zivot za neke ljepse stvari...proce ti zivot u mastanju
Daidža

#11 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Daidža »

Hemel wrote:
Daidža wrote:Hrvatski entitet tvore K10, ZHK, HNK, SBK i PK, minus Konjic i Jablanica, plus Žepče i Usora. Ništa manje od toga.
i ja bi da sam bil gates, ni manje ni vise, potaman...
ovo nece docekati ni tvoji unuci kao sto ni ja necu docekati tolike pare...
prema tome, koristi ovaj zivot za neke ljepse stvari...proce ti zivot u mastanju
SBK doduše neće ići cijeli, zaboravih napomenut. :lol: Ma hoće, ne brini, nema tog tko će Hrvatima kao suverenom narodu u BIH zabraniti pravo na samostojnost. Nebitno kada će se to dogoditi, ali je neminovno, recimo ja tipujem u slijedećih 5-6 godina. I to na način da će naši susjedi Srbi i Bošnjaci biti oduševljeni tim rješenjem. Ili će im barem to biti tako servirano.
veleno

#12 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by veleno »

FUJ!
no_pasaran

#13 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by no_pasaran »

Ovakva tema treba biti na podforumu bajke, mitovi i legende, priče za laku noć,... :zzzz: :lol:

Već je odavno znano da je sve ovo samo šuplja priča i strah od građana koji će zahtijevati posla umjesto hrvatstva...

U svakoj verziji promjene Ustava, i u onoj SDA i u onoj SDP-a predviđeno je da jedna autonomna regija bude Hercegovina gdje su svakako Hrvati većina. Ovo lafo 3. entitet uz pomoć Dodika a samo na području Federacije je tolika šuplja da treba da vrijeđa svakog mislećeg Hrvata. Mislim i Hrvati, i oni iz Hercegovine, su ljudi i nisu ipak toliko glupi.

Ali eto, umjesto za to Čović bori unaprijed izgubljenu bitku.

Sve manje mi je žao, neka dignu proteste u Mostaru, Širokom, Duvnu, Livnu. Neka se pobune protiv ovih za koje su glasali, neću im vala ja skidati izabrane predstavnike koji i nama ovdje život zagorčavaju.

Do tada neka uživaju u skupljem hljebu ;-)
barbar

#14 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by barbar »

no_pasaran wrote:Ovakva tema treba biti na podforumu bajke, mitovi i legende, priče za laku noć,... :zzzz: :lol:

Već je odavno znano da je sve ovo samo šuplja priča i strah od građana koji će zahtijevati posla umjesto hrvatstva...

U svakoj verziji promjene Ustava, i u onoj SDA i u onoj SDP-a predviđeno je da jedna autonomna regija bude Hercegovina gdje su svakako Hrvati većina. Ovo lafo 3. entitet uz pomoć Dodika a samo na području Federacije je tolika šuplja da treba da vrijeđa svakog mislećeg Hrvata. Mislim i Hrvati, i oni iz Hercegovine, su ljudi i nisu ipak toliko glupi.

Sve manje mi je žao, neka dignu proteste u Mostaru, Širokom, Duvnu, Livnu. Neka se pobune protiv ovih za koje su glasali, neću im vala ja skidati izabrane predstavnike koji i nama ovdje život zagorčavaju.

Ma hebo hljeb,ko živi od hljeba .Daj nam entiteta,države,kantona...toga nam nasjeci :D
palermo

#15 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

no_pasaran wrote:Ovakva tema treba biti na podforumu bajke, mitovi i legende, priče za laku noć,... :zzzz: :lol:

Zašto ne bi i u Sarajevu,kad mogu i u Mostaru ? Saberite se momci SDP-ovci
popajic

#16 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by popajic »

Kakve prednosti su i u postojeca dva :?
Dodati treci je prednost samo za rusitelje BIH.
I ova dva treba da nestanu.
Svarno ne znam kako ce torasi ikad moci objasniti svojoj djeci zasto su se borili da rasture i njihovu drzavu.
Ogavno :x
zavrzlama

#17 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by zavrzlama »

evo jednostavan ispit iskrenosti onih koji su za treci enttiet(dio hrvata) i onih koji su da se ti entiteti pretvore u fedralne jedinice(srbi u rs-u)...

napravit tri entitea ALI da Banja Luka,Mostar i Sarajevo postanu Distrikti BIH kao Brcko.....zasto....tri jaka razloga..

prvi...u ta tri grada zivi najmanje po 30% iz svakog naroda i stvranjem tih disrikta bi se omogucio suzoivot i privikavanje naroda na jedinstvenu policiju,skolstvo,sudstvo i obiljezja drzave BIH..

drugi...prakticki i fakticki bi se onemogucila seceisja bilo kojeg entieta..

treci..politike sve tri nacionalna bloka bi bile izvedene na cistac jer nebi imali manevarskog prostrora,jer bi diskriminacija vecinskog naroda u distriktu bila kontrolisana i uslovljena vecinskim narodom drugog naroda u drugom distriktu i tako isto u trecem....

ako srbi ,bosnjaci i hrvati i ostali u Brckom mogu ziviti u distriktu sto ne bi Sarajlije,Banjalucani i Mostarci :wink:
zonbirile

#18 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by zonbirile »

kakva 3,33 entiteta i 333 kantona.
no_pasaran

#19 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by no_pasaran »

palermo wrote:

Zašto ne bi i u Sarajevu,kad mogu i u Mostaru ? Saberite se momci SDP-ovci
Zato što ovdje ni jedan jedini HDZ-ovac nije izabran. Ovdje nisu ni prag prešli u Kanton niti su iz ovdašnjih izbornih jedinica izabrani u Federalni a ni u Državni parlament.
Bosnolog

#20 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Bosnolog »

Komrad wrote:Vec duze vrijeme planiram pokrenuti ovakvu temu posto sam na vec nekoliko drugih ukazivao na to da organizacija BiH na tri entiteta ima i pozitivne i negativne strane kao i svako drugo uredjenje

Ova tema je gubljenje vremana Deyton je sudbina dok se ove boje ne rastope(malting pot http://en.wikipedia.org/wiki/Malting )Niko nema pravo djeliti niti nekome poklanjati nista osim svoje vlastite imovine,.....Svaka etnicki motivisan podjela ili federalizacija BiH je put u nestanak BiH,Regionalizacija,ili kantonalizacija je nesto drugo za sto nema za sada volje niti ce se usvojiti gora rjesenja po buducnost BiH od postojecih,.....

Image

Image

Image

Pogledaj mape BiH i sam ces sebi odgovoriti na temu koja ce zavrstiti kao mnoge do sada sa istom retorike i i zelja koje nece proci bez novog rata,......

Mozda nesto poput ove regionalne i administrativne podjele bi bila najeftnijea i ekomomski najopravdanija,....to je za sada nemoguce prije dvadesetak godina,......Do tada Dayton i samo Dayton,..... :razz:

Image
Daidža

#21 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by Daidža »

zavrzlama wrote:evo jednostavan ispit iskrenosti onih koji su za treci enttiet(dio hrvata) i onih koji su da se ti entiteti pretvore u fedralne jedinice(srbi u rs-u)...

napravit tri entitea ALI da Banja Luka,Mostar i Sarajevo postanu Distrikti BIH kao Brcko.....zasto....tri jaka razloga..

prvi...u ta tri grada zivi najmanje po 30% iz svakog naroda i stvranjem tih disrikta bi se omogucio suzoivot i privikavanje naroda na jedinstvenu policiju,skolstvo,sudstvo i obiljezja drzave BIH..

drugi...prakticki i fakticki bi se onemogucila seceisja bilo kojeg entieta..

treci..politike sve tri nacionalna bloka bi bile izvedene na cistac jer nebi imali manevarskog prostrora,jer bi diskriminacija vecinskog naroda u distriktu bila kontrolisana i uslovljena vecinskim narodom drugog naroda u drugom distriktu i tako isto u trecem....

ako srbi ,bosnjaci i hrvati i ostali u Brckom mogu ziviti u distriktu sto ne bi Sarajlije,Banjalucani i Mostarci :wink:
Dobar prijedlog. :thumbup: Za kooperativnost Distrikt Brčko ide u bošnjački entitet da se BIH zabetonira.
palermo

#22 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by palermo »

no_pasaran wrote: Zato što ovdje ni jedan jedini HDZ-ovac nije izabran. Ovdje nisu ni prag prešli u Kanton niti su iz ovdašnjih izbornih jedinica izabrani u Federalni a ni u Državni parlament.
Neću da ulazim u polemiku,umjesto toga mislim da vama treba uši izvući......samo da ti kažem, način na koji si napisao prethodni i ovaj post takođe implicira tvoje pristajanje na podjelu.
Razmisli
kiky

#23 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by kiky »

doklen više ....
:skoljka:
panorama

#24 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by panorama »

Hrvati jedu kruh a ne hljeb i njih to poskupljenje ne pogadja.Ne brini se ti za Čovića,on zna što radi.Za razliku od drugih Lidera koji uzurpiraju gotovo cijelu dnevnu informativnu emisiju na javnom servisu,Čović šuti i radi posla.Bit će TREĆI jer se i na ovom portalu koji je sinonim za cjelovitu BiH počinju plasirati karte s mogućim podjelama.Žalosno.
hercegovac_pravi

#25 Re: 3.entitet - prednosti - mane

Post by hercegovac_pravi »

Čuj "treći" :lol: :lol:
Legendo, jel tebi jasno da će kantoni biti ukinuti a postojeći entiteti obesmišnjeni do te mjere da će imati inegeracije kulturnih društava? Kakvi crni novi entiteti.
Pa čitava ova halabuka što se digla u nekoliko zadnjih mjeseci je upravo iz ova dva razloga koje sam gore napisao. Čitavo potenciranje tzv "hrvatskog problema" od strane Milododa je upravo inicirana iz ovih razloga, čitava Čovićeva priča se bazira upravo na ovome saznanju...a ti bi pravio treći entittet.. :run:
Locked