17 / 3 Koliko je to ?

spreca

#26 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by spreca »

veljaca wrote:Gledam sinoc na TV-u raspravu o Ustavu i tamo kaze jedan da za odlucivanje treba najmanje trecina od svake konstitutuvne grupe ( koja ima 17 clanova ). E sada 17/3 = 5,66 u matematici je tako. A kako je to u ovom slucaju? Ne moze biti 0,66 jednog poslanika ?
I ovdje je pokazana nedosljednost i nedefinisanost Ustava - trebalo je napisati koliko je to brojem minimalno: 5 ili 6.
Neko ce reci matematski je blize broju 6, drugi ce reci da je 5 cijelih poslanika i 0,66 jednog poslanika. E sada sta moze da uradi 0,66 toga poslanika. U zivotu ( ne u matematici ) 0,66 posto poslanika nije poslanik.
E da se tu ne bi polemisalo - to je trebalo ( a zasto nije ne znam ) napisati u Ustavu .... Ko sada treba da tumaci i odluci koliko je 17/3 u stvarnom zivotu? Mozda Ustavni sud ...
Kod nas je sve politika ....

Sta vi mislite o ovome ? Hvala ....
mozda se mislilo od prisutnih
Nass

#27 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Nass »

Komrad wrote:Ova vlada ce pasti na ustavnom sudu zato sto je izabrana bez formiranog kluba Hrvata ... to je moje misljenje
Da je klub formiran i da ih je glasalo samo 5 vlada bi bila legalna
Da, i ja mislim da tu ima nekih nejasnoca, mada mi jedna stvar nije jasna. Ako je Abdicka polozila zakletvu, da li to znaci da je onda i Klub tu? Ili to ne mora biti povezano?
Komrad

#28 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

Nass wrote:
Komrad wrote:Ova vlada ce pasti na ustavnom sudu zato sto je izabrana bez formiranog kluba Hrvata ... to je moje misljenje
Da je klub formiran i da ih je glasalo samo 5 vlada bi bila legalna
Da, i ja mislim da tu ima nekih nejasnoca, mada mi jedna stvar nije jasna. Ako je Abdicka polozila zakletvu, da li to znaci da je onda i Klub tu? Ili to ne mora biti povezano?
I mene to isto muci i mislim da bi zbog toga izbor ove vlade mogao pasti na sudu .. al opet ne znam nisam sigran
kad bi neko postavioOHRove odluke iz 2001 i 2007 mozda bi bilo jasnije
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#29 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by plain vanilla »

E vala ako Sud ponisti formiranje Vlade, SDPovci trebaju fino sjesti skrstenih ruku i cekati da se hdz smiluje da izabere delegate. Pa lijepo neka nema ni proracuna ni plata i mirovina..pa mozda se ljudi malo vise zainteresuju za situaciju, a malo manje za to jel Zlaja narcis ili nije
Komrad

#30 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

plain vanilla wrote:E vala ako Sud ponisti formiranje Vlade, SDPovci trebaju fino sjesti skrstenih ruku i cekati da se hdz smiluje da izabere delegate. Pa lijepo neka nema ni proracuna ni plata i mirovina..pa mozda se ljudi malo vise zainteresuju za situaciju, a malo manje za to jel Zlaja narcis ili nije
Pa izgleda da nam to iz CIKa ponavljaju mjesecima ono sjedite ljudi ... pa ako se izabere izabere....
joj debila...
1gorstak

#31 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by 1gorstak »

plain vanilla wrote:E vala ako Sud ponisti formiranje Vlade, SDPovci trebaju fino sjesti skrstenih ruku i cekati da se hdz smiluje da izabere delegate. Pa lijepo neka nema ni proracuna ni plata i mirovina..pa mozda se ljudi malo vise zainteresuju za situaciju, a malo manje za to jel Zlaja narcis ili nije
HDZ ce brzo imenovati delegate, shvatili su da se njihov ultimatum nece prihvatiti i mirno ce otici u opoziciju. Mozda bude manjih trzavica ako Ustavni sud donese negativnu odluku, ali kako rekoh, delegati ce biti brzo imenovani i formiranje vlasti se moze, ako bude potrebe, (pro forme) ponoviti.

Ono sto vladajuca koalicija treba raditi je sirenje fronta, pridobijanjem kadrova oba HDZ-a jer bi bilo korisno podebljati potrebnu podrsku u Domu naroda. Vecina je tih ljudi svakako u politici zbog licnog interesa, a biti u opoziciji nije profitabilno.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#32 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by plain vanilla »

Ma vidjet cemo kako ce ici..ali kad slusam i citam ove drage patriote pozelim da SDP ode u opoziciju, prepusti Covicu, Fahri i Dodiku da nas vode, pa da vidimo onda junake.
Evo jedan od 3 Senada bi mogao biti ministar kulture, zasluzan je vala svaki :oops:
Komrad

#33 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

plain vanilla wrote:Ma vidjet cemo kako ce ici..ali kad slusam i citam ove drage patriote pozelim da SDP ode u opoziciju, prepusti Covicu, Fahri i Dodiku da nas vode, pa da vidimo onda junake.
Evo jedan od 3 Senada bi mogao biti ministar kulture, zasluzan je vala svaki :oops:

Mogu shvatiti da se Hadzifejzovic ne slaze sa politikom SDA i SDPa al ne mogu shvatiti da je urad zaplakao dok je vodio emisiju ...
Ocekivao sam vise od njega Boga mi
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by PipiDugaDevetka »

Evo i ovdje se spominje 17 trećina:
http://www.facetv.ba/face-tv/6278-mile- ... video.html
elSaik

#35 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by elSaik »

sammo wrote:
veljaca wrote:
elSaik wrote:Ne shvatam u kom ti pravcu priča ide, ali eto. Čovjek je pokrenuo temu sa pitanjem jel trećina od 17, 5 ili 6, i da je u Ustavnu neprecizno navedeno, odgovor je 6 i nikakve nepreciznosti nema.
Hvala na odgovoru.....
Matematski trecina od 17 je 5,66 ....
Znaci nije ti tacan odgovor da je to 6 .....
Ali posto su ovdje ljudi u pitanju a ne brojevi - onda je problem ovo 0,66 ...
E ovo je trebalo stajati u Ustavu ..... Valjda Ustav a mislim da ti elSaik studiras Pravo - je to morao jasno definisati ...a ne da svako tumaci kako mu je volja .... i da uzima ono sto njemu odgovara - kao sto dodik radi sa Dejtonom ....
Gleda se najmanje trećina (a ne tačno trećina), a 5 od 17 nije najmanje trećina dok 6 jeste (jer kad imaš 6 od 17 siguran si, i matematički, da imaš tu trećinu). Isto tako ti je i u Domu naroda BiH gdje iz svakog naroda najmanje trećina mora glasati za neku odluku. Trećina od 5 je 1,66, pa je uslov "najmanje trećina" ispunjen ako za neku odluku glasaju 2 delegata.

Da bi se moglo glasati o nekoj odluci iz svakog naroda mora biti prisutno najmanje šestero, dakle mora postojati kvorum. Ako je to ispunjeno, onda se pristupa glasanju pri kojem odlučuje većina svih prisutnih delegata, pri čemu, da bi odluka prošla, za istu mora glasati najmanje trećina svakog naroda. Trećine koje se gledaju za kvorum i za glasanje nisu iste.

edit: Što se tiče Doma naroda FBiH - ukoliko Abdićka NIJE učestvovala u formiranju Kluba naroda, onda Sud mora poništiti ovo formiranje. Međutim, kako ne postoje nikakve odredbe kojima se uređuje kako reagovati kada neko ciljano blokira formiranje institucija, ne znam kako se može izaći iz ove dubioze.
Nass

#36 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Nass »

elSaik wrote:Gleda se najmanje trećina (a ne tačno trećina), a 5 od 17 nije najmanje trećina dok 6 jeste (jer kad imaš 6 od 17 siguran si, i matematički, da imaš tu trećinu). Isto tako ti je i u Domu naroda BiH gdje iz svakog naroda najmanje trećina mora glasati za neku odluku. Trećina od 5 je 1,66, pa je uslov "najmanje trećina" ispunjen ako za neku odluku glasaju 2 delegata.

Da bi se moglo glasati o nekoj odluci iz svakog naroda mora biti prisutno najmanje šestero, dakle mora postojati kvorum. Ako je to ispunjeno, onda se pristupa glasanju pri kojem odlučuje većina svih prisutnih delegata, pri čemu, da bi odluka prošla, za istu mora glasati najmanje trećina svakog naroda. Trećine koje se gledaju za kvorum i za glasanje nisu iste.

edit: Što se tiče Doma naroda FBiH - ukoliko Abdićka NIJE učestvovala u formiranju Kluba naroda, onda Sud mora poništiti ovo formiranje. Međutim, kako ne postoje nikakve odredbe kojima se uređuje kako reagovati kada neko ciljano blokira formiranje institucija, ne znam kako se može izaći iz ove dubioze.
Tako je elSaik. Upravo tu i jeste nastala nedoumica, jer Abdicka i jeste bila dovedena radi formiranja Kluba Hrvata, a ona je to pokusala minirati vec od samog pocetka sjednice. Medjutim, imam jedno pitanje za tebe, posto se izgleda malo vise razumijes u ovu tematiku. Ako je Abdicka polozila zakletvu i ucestvovala na sjednici, da li to znaci da je Klub automatski tu, tj. da je formiran, ili ipak ona mora negdje zvanicno glasati da bi se Klub formirao?
madner

#37 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by madner »

Nass wrote:
elSaik wrote:Gleda se najmanje trećina (a ne tačno trećina), a 5 od 17 nije najmanje trećina dok 6 jeste (jer kad imaš 6 od 17 siguran si, i matematički, da imaš tu trećinu). Isto tako ti je i u Domu naroda BiH gdje iz svakog naroda najmanje trećina mora glasati za neku odluku. Trećina od 5 je 1,66, pa je uslov "najmanje trećina" ispunjen ako za neku odluku glasaju 2 delegata.

Tako je elSaik. Upravo tu i jeste nastala nedoumica, jer Abdicka i jeste bila dovedena radi formiranja Kluba Hrvata, a ona je to pokusala minirati vec od samog pocetka sjednice. Medjutim, imam jedno pitanje za tebe, posto se izgleda malo vise razumijes u ovu tematiku. Ako je Abdicka polozila zakletvu i ucestvovala na sjednici, da li to znaci da je Klub automatski tu, tj. da je formiran, ili ipak ona mora negdje zvanicno glasati da bi se Klub formirao?
Ako je polozila zakletvu klub je formiran i kvorum ispunjen. To sto nije glasala za nije bitno.
ivannn

#38 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by ivannn »

Nass wrote:

(2) Izbor za predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva prihvatanje zajedničke liste tri kandidata za predsjednika i potpredsjednike Federacije, većinom glasova u Zastupničkom domu, a zatim i većinom glasova u Domu naroda, uključujući većinu kluba svakog konstitutivnog naroda.

I HDZ ispao glup da su delegirali onih 9 delegata iz preostala 3 kantona, i poslali još 2 iz Srednje Bosne koja su izabrana imali bi i većinu i 2/3 u klubu

ha ja :D
ivannn

#39 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by ivannn »

madner wrote:
Nass wrote:

Ako je polozila zakletvu klub je formiran i kvorum ispunjen. To sto nije glasala za nije bitno.
upravo je to i nedoumica jer kako ona kaže hrvatski klub nije formiran, a klubovi trebaju dati kandidate za predsjednika
madner

#40 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by madner »

Trebala je citat pravila, kao HDZovci koji nisu dosli :D
ultima_palabra

#41 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by ultima_palabra »

Koliko znam, Elvira je rekla da je prisustvovala formiranju kluba, ali da je zastupala mišljenje da se klub ne može formirati.
ivannn

#42 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by ivannn »

ultima_palabra wrote:Koliko znam, Elvira je rekla da je prisustvovala formiranju kluba, ali da je zastupala mišljenje da se klub ne može formirati.
koliko sam ja čuo i vidio ona je rekla da klub nije formiran a da su joj rekli iz sda i sdp da danas klub neće biti formiran :lol:

a cirkusa, majko mila :lol:
Nass

#43 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Nass »

ultima_palabra wrote:Koliko znam, Elvira je rekla da je prisustvovala formiranju kluba, ali da je zastupala mišljenje da se klub ne može formirati.
Ako nije potrebno da ona glasa za formiranje Kluba, vec samo da bude prisutna i polozi zakletvu, onda joj je uzalud to sto je pricala kako je CIK rekao da nema osnova za odrzavanje sjednice, jer je Klub onda prema tome bio formiran. Ako je tacno da ona za formiranje istog ne mora i zvanicno glasati.

P.S. Sto nam je forum usporen i na momente blokiran?
Komrad

#44 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

Citam vijest da je danas sjednica CIKa i izjavu predsjednice Irene... i kaze ovako

Hadžiabdićeva je rekla novinarima da CIK može da ospori odluku o imenovanju predsjednika i potpredsjednika FBiH, ako se pokaže da je taj izbor izvršen suprotno Izbornom zakonu BiH, ali nije željela da prejudicira takvu odluku.

Pazite ovo ... CIK svo vrijeme govori da se ne moze sazvat sjednica doma naroda jer se nisu stekli uslovi za to
a danas kaze da je MOZDA predsjednistvo Federacije izabrano na van zakonski nacin?

Pa ako je sjednica SIGURNO nelegalna kako to da su njene odlike MOZDA valjane a MOZDA nisu
polusvijet

#45 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by polusvijet »

Komrad wrote:Citam vijest da je danas sjednica CIKa i izjavu predsjednice Irene... i kaze ovako

Hadžiabdićeva je rekla novinarima da CIK može da ospori odluku o imenovanju predsjednika i potpredsjednika FBiH, ako se pokaže da je taj izbor izvršen suprotno Izbornom zakonu BiH, ali nije željela da prejudicira takvu odluku.

Pazite ovo ... CIK svo vrijeme govori da se ne moze sazvat sjednica doma naroda jer se nisu stekli uslovi za to
a danas kaze da je MOZDA predsjednistvo Federacije izabrano na van zakonski nacin?

Pa ako je sjednica SIGURNO nelegalna kako to da su njene odlike MOZDA valjane a MOZDA nisu
Cini mi se da Ireni nije jasno sta ju je zateklo i sta je zapravo njen posao.
Nass

#46 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Nass »

Ja mislim da su oni u CIK-u i potkupljeni i nesposobni. Both.
Komrad

#47 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

polusvijet wrote:
Komrad wrote:Citam vijest da je danas sjednica CIKa i izjavu predsjednice Irene... i kaze ovako

Cini mi se da Ireni nije jasno sta ju je zateklo i sta je zapravo njen posao.
Mislim da se nijedna drzavna institucija nije osramotila i isprovaljivala kao centralna izborna komisija ...
od sumnjihivih rezultata izbora u pojedinim mjestima i njihovog ne snalazenja s tim evo do provodjenja posrednih izbora...
Komrad

#48 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

Nass wrote:Ja mislim da su oni u CIK-u i potkupljeni i nesposobni. Both.
Ma nesposobni do bola...
Lunizz

#49 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Lunizz »

za sve je kriv dejton :thumbup:
Komrad

#50 Re: 17 / 3 Koliko je to ?

Post by Komrad »

Lunizz wrote:za sve je kriv dejton :thumbup:
Prije ce biti da su krivi oni sto ga ne provode
Post Reply