Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
paratrooper wrote:
Venecuela je nacionalna drzava a amerika je multinacionalna drzava koju bas ne zanimaju ni religije ni nacije ni ideologije jako blisko onom u sto vjerujem - i to je razlog sto sam na strani amerikanaca.
Taj Hugo Cavez socijalista i populista po opredjeljenju je vrlo slican balkanskim kaspinima iz 90-ih ili ovim trenutnim nacistima poput Milorada Dodika. I nema sanse da me neko ubijedi da budem uz Venecuelu ili slicnu zemlju. Uz sav respekt i za taj film i za mnoge argumente koje vjerovatno stoje - moje srce je uz ameriku.
Cak i po cijenu finansiranja i organizovanja drzavnog udara protiv demokratski izabrane vlade na korektnim izborima u jednoj suverenoj zemlji uz kresenje nekolicine medjunarodnih zakona i nebrojenih moralnih? Po cijenu guranja Venecule u sve veci dug koji njeni stanovnici nikada ne mogu vratiti tako postajuci roblje koje nema pravo na obrazovanje, na socijalnu zastitu, na zivot dostojan covijeka? A sve to, ne za dobrobit Americkih gradjana nego za dobrobit nekoliko privatnih naftnih kompanija?
Da li si siguran da ti zaista imas srce?
UnscarD wrote:
Cak i po cijenu finansiranja i organizovanja drzavnog udara protiv demokratski izabrane vlade na korektnim izborima u jednoj suverenoj zemlji uz kresenje nekolicine medjunarodnih zakona i nebrojenih moralnih? Po cijenu guranja Venecule u sve veci dug koji njeni stanovnici nikada ne mogu vratiti tako postajuci roblje koje nema pravo na obrazovanje, na socijalnu zastitu, na zivot dostojan covijeka? A sve to, ne za dobrobit Americkih gradjana nego za dobrobit nekoliko privatnih naftnih kompanija?
mogu li ja tebe upitat da li bi ti oklijevao odobriti slicne mjere protiv trenutnog rezima u RS-u ili starog Milosevicevog ?
ne nemam srce za siledjije, nit bi od njih trazio milost nit bi im je dao.
@Mogly: hvala na "intelektualnom vrijedjanju", ali ocigledno je da si ti taj koji treba malo vise procitati da bi mene shvatio... mozda ja i nisam bas rjecit kao kolega UnscarD, ali ti ne bi trebao biti tokmak da sam od sebe neke stvari ne shvatis. nemas pravo nikog nazivati ljekarima i pacijentima, ne sa takvim mizernim doprinosom dok smo mnogi ovdje iscijedili svoje zivce objasnjavajuci neke stvari...
kao sto rekoh i za druge, zaobilazimo se, igramo u razlicitim ligama, a to je ljepota naseg bica, nebismo bili ovako "savrseni" da nemamo odredjene defekte... chitaj ti svoje knjige, budi kriticar u masi, i tako te stvari... takvi kao ti su danas "u modi", i ne chudi me sto vas je masa onih koji priznaju medjunarodni zlocin razvijenog dijela svijeta naspram onih slabijih, i sve to posmatra kao prirodno, historijski i antropoloski svojstveno covjeku... imas i tezih slucajeva koji su svjesni istine 11. septembra i govore kako "na zalost" to tako mora biti... ponavljam opet, samo za sebe: prije cu biti teoretichar, fashista i sve sto mi prisvojite, nego tako ljigavo stvorenje kao sto je dobar dio danasnjeg stanovnistva...
a kao sto mozemo primjetiti, paratrooper je daleko izgubljen slucaj, na zalost. momak ili stvarno vjeruje u ono sto govori ili nije chist... samo mi nije jasno zasto vec jednom ne zaboravi ovaj jezik, predije iz Hasa u Jack ili Paul, radi svoj "9 till 5" i mashe zastavicom...
ponovo skidam kapu UnscarD-u, jednostavno, kvalitetnije ne moze. pozdrav
[quote="paratrooper
mogu li ja tebe upitat da li bi ti oklijevao odobriti slicne mjere protiv trenutnog rezima u RS-u ili starog Milosevicevog ?
[/quote]
Hugo Chavez i ovi lokalni koje pominjes nemaju nikakve slicnosti osim Socio prefixa u nazivima stranaka iz kojih poticu a ako je to veza na koju ciljas, onda me to podsjeca na onaj vic o vezi izmedju Al-Quaid-e i Iraq-a....slovo Q.
Da bi Hugo licio na Milosevica morao bi umjesto ekonomske pomoci Peru-u izvrsiti vojnu invaziju tako da slicnosti izmedju njih nema, bas obratno, ne mogu biti vise razliciti.
Ipak da te ne bi uskratio za odgovor, nikada ne bih dao odobrenje za nasilno rusenje demokratski izabrane vlade. To je u Milosevicevom slucaju diskutabilno jer je poznato da je on krao izbore tako da nije demokratski izabran i njega je trebalo srusiti. Dodika, (ma koliko se ne slagao sa politikom) ne bih rusio takvim metodama sve dok su poslednji izbori na kojima je pobjedio ocjenjeni kao korektni.
Kada bih odobravao rusenje demokratskih vlada kako to kome odgovora, sama demokratija koju Amerika proklamuje bi izgubila svoj smisao.
ne nemam srce za siledjije, nit bi od njih trazio milost nit bi im je dao.[/quote]
Nemam ni ja za siledzije...izvini kakave ono veze siledzije imaju sa Hugom?
Mogly wrote:Ima nas 6 milijardi i svi bi da vozimo auta i tipkamo po računaru. Hoćemo i da jedemo svega. A zemlja ima ograničene resurse. Pa nije valjda sve to vještački nametnuta potreba. A kako da se organizujemo da jedan ne puši treći put u tim orgijama Mora li u startu biti zavjera
Zemlja ima ogranicene resurse ako govorimo o tradicionalnim resursima koji se danas vrlo neefikasno iskoristavaju. Planeta zemlja sama po sebi ima mogucnost da odrzava 10 puta vece stanovnistvo nego sto je danas. Dovoljno ti je dva puta preletjeti preko Midwest Amerike i vidjeti nenaseljeno prostranstvo da shvatis koliko smo mali i koliko nepotrebno puno patimo od klaustofobije. Pitanje je samo koliko cemo biti pametni u racionalnom iskoristavanju resursa, na koji nacin cemo doci do novih tehnologija i kako ce se ti novi resursi i tehnologija globalno rasporediti. Oni koji danas drze kontrolu nad tradicionalnim resursima nezele da popuste jer smatraju da im kapitalisticko uredjenje daje pravo da se neodricu svojih profita. Nema tu nikakve zavjere. To je klasicna logika slobodnog trzista. Ipak zbog zastarjelosti takve filozofije pobjednik ce na kraju biti onaj koji se uspije tehnoloski prilagoditi promjenama u svijetu i potrebama njenog stanovnistva.
I ne radi se o NWO koja sugerise revolucionarni preokret stvari. NWO je utopija sizofrenika koji u revolucionarnom okretu situacije obecavaju bogatsvo, na ovom ili onom svijetu, za malo rada a sama utopija se najbolje situira u krugovima koji su ionako podlezni religijskim dogmama. Teroristicki napadi su samo akutna oboljenja od gore pomenute utopije.
Planeta evoluira konstantno, revolucija nece biti a NWO je bajka za neobrazovane.
A_I_ wrote:
iranski nuklearni program zapocet je za vladavine poltronskog Saha uz pomoc imperija da bi nakon iranske revolucije imperije hitro promijenile misljenje o ideji nuklearnih elektrana na tlu irana...
da H. Kisindjer im je to predlozio , ali kada su ruralni elementi i studenti kojim je shah dao pravo da studiraju pokrenuli revoluciju i nakon sto su drzali ambasadu pod opsadom, sto se moze okarakterizirat objavom rata. Samo igrom slucaja nije doslo do proporcionalnog odgovora.
UnscarD wrote:Podrzavati Americku politiku po pitanju Venecuele, moze da se desi iz nekoliko razloga kao sto su :
potpuna neobavijestenost o stvarnoj situaciji (tvoj vjerovatni slucaj)
licni interes
uzivanje u cistom zlu i patnji drugih uz odsustvo bilo kakavog morala (sadizam)
Nadam se da si po pitanju Venecuele samo neobavijesten.
Venecuela je nacionalna drzava a amerika je multinacionalna drzava koju bas ne zanimaju ni religije ni nacije ni ideologije jako blisko onom u sto vjerujem - i to je razlog sto sam na strani amerikanaca.
Taj Hugo Cavez socijalista i populista po opredjeljenju je vrlo slican balkanskim kaspinima iz 90-ih ili ovim trenutnim nacistima poput Milorada Dodika. I nema sanse da me neko ubijedi da budem uz Venecuelu ili slicnu zemlju. Uz sav respekt i za taj film i za mnoge argumente koje vjerovatno stoje - moje srce je uz ameriku.
evo malo o uzoru takvih cije je "srce" kupila propaganda
Trials Of Henry Kissinger http://video.google.com/videoplay?docid ... nger&hl=en
a inace, nema apsolutno nikakve svrhe polemizirati s takvim likovima...
Ignorance is Bliss
11 Septembar 2001. Stvarni ili fiktivni napad na SAD?
Postoji pun kufer dokaza da je napad izreziran i isceniran iznutra; navest cu samo neke od njih, ovako na brzinu:
a) Svi znamo sto su crne kutije. Jel tako? E pa... zgodna stvar je da prilikom zabijanja aviona u tornjeve, crne kutije nisu prezivjele udar. A eto, nekim CUDOM, PUTOVNICE otmicara nadjene su uredno poslozene na vrhu rusevina... onako, ko da vicu FEDERALCI, EVO NAS, MI SMO TO, DOKAZI!!!
Netko sarkastican je primjetio da bi se ubuduce crne kutije trebale proizvoditi od korica putovnica...
b) Americka vlada je prije nekoliko godina skinula oznaku tajnosti ilitiga "Top secret - classified" sa dokumenata koji datiraju iz vremena kubanske krize. U njima je vidljivo da su imali i pripremali slican scenarij kojeg su htjeli primjeniti na Kubu: Oborili bi iznad oceana vlastiti putnicki zrakoplov (naravno prazan, s autopilotom) i to pomocu fantomskih kubanskih lovaca ( a u biti je rijec o americkim avionima s americkim pilotima) i za sve okrivili Kubu i Castra, sto bi im dalo povoda i legitimnost za napad odnosno "odmazdu".
c) Newyorski radio-amateri, kakvi djeluju i svugdje drudje po svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, BiH, itd... su uhvatili i identificirali signal koji im je ometao njihovu komunikaciju i radio-konteste. Signal (takozvani "beacon") je dolazio sa vrha jednog (ili mozda oba, ne sjecam se, nemojte me drzati za rijec) od Blizanaca. Cemu sluzi takav signal? Za navodjenje bespilotnih letjelica, odnosno letjelica u kojima je aktiviran auto-pilot. Dakle - na zgrade je postavljen emiter, ukljucen je par dana prije i avioni su se, slijedeci signal, bez greske zabili u tornjeve. Kakvi teroristi, kakve gluposti.
d) Za normalnog radnog dana u Twin Towersima je radilo najmanje 15ak tisuca ljudi.
Broj zrtava je iznosio oko 3000
Pametnome dosta.
e) NAVODNI avion sto se zabio u Pentagon.... to je tek poslastica:
Boeing 757 ima raspon krila 38.5 metara RUPA na zgradi Pentagona imala je promjer nekih 8, maximalno 10 metara (to ono, siroke ruke velim 10 metara). Pitam ja vas - GDJE je ostatak aviona???????
Prilikom svakog napadackog manevra u kojem je meta neki cilj na zemlji, gadja se krov strukture, niposto njena bocna strana/zid. Gadja se krov jer je to NAJVECA povrsina i NAJLAKSA za ostvarivanje pogotka. ALI NE!!! Nasi vrli terorrojisti su TAKO uspjesni piloti da im je uspjelo zabiti se u BOCNI ZID zgrade, do kojega su doletjeli u brisucem letu, nekoliko metara od tla, sto je tesko izvedimo i pilotima modernih lovaca, a oni su, eto, to kulerski izveli sa celicnom grdosijom dugom 48 metara, sirokom 37.
U po bijela dana.
Grdosijom koju nitko vidio nije.
f) Onda su tu Donald Rumsfeld, Condolezza Rice i ostali "jastrebovi" americke administracije i diplomacije, ratni huskaci sa svojim DEBELIM privatnim interesima ZA rat, ZA razaranje, a sve u vidu raznoraznih cjevovoda, plinovoda i ostalih infrastrukturnih elemenata Svete Nafte. Ako za to treba razvalit 2-3 drzave - so be it.
g) Pametnjakovic Bush i ostatak familije; do jucer su prijateljevali s Bin Ladenovima, a danas ko fol glavni neprijatelj... lol Mislim, daj mucnite glavom.
Dado
Imam osjećaj da si nespreman uletio u dijalog obzirom da ga vjerovatno nisi pročitao. Ali konverzacije radi, kažeš da će na kraju pobjednik biti onaj koji se uspije tehnoloski prilagoditi promjenama u svijetu i potrebama njenog stanovnistva Za koliko proizvoda koji ti nisu bili potrebni si vezao svoju sreću ove godine
_veleposlanik wrote: chitaj ti svoje knjige, budi kriticar u masi, i tako te stvari... takvi kao ti su danas "u modi", i ne chudi me sto vas je masa onih koji priznaju medjunarodni zlocin razvijenog dijela svijeta naspram onih slabijih, i sve to posmatra kao prirodno, historijski i antropoloski svojstveno covjeku...
Dok tebi iz guzice u glavu, proces. Pokupi karte i odigraj sa onim što ti je podijeljeno, tako ćeš izvući maksimum iz ove ruke. Ako nastaviš da se žališ na dijeljenje, ljudi će te čudno posmatrati i pitati zašto si sjeo za sto. Neprihvatanje stvarnosti te čini bolesnim. Me razmeš
Mogly wrote:
Dok tebi iz guzice u glavu, proces. Pokupi karte i odigraj sa onim što ti je podijeljeno, tako ćeš izvući maksimum iz ove ruke. Ako nastaviš da se žališ na dijeljenje, ljudi će te čudno posmatrati i pitati zašto si sjeo za sto. Neprihvatanje stvarnosti te čini bolesnim. Me razmeš
u redu, evo i sam si rekao. dakle, da prevedem tvoju poruku meni: "nastavi pasti, i gledaj da pases sto zeleniju i ljepsu travu. ako tvrdis da iza brda ima kvalitetnija trava, onda ispadas gluplji nego sto vec jesi"...
stoji to sto si rekao, shvaticu to kao licni savjet koji sam dovoljno puta vec cuo, a izgleda jos nije stiglo u glavu... jesi li svjestan da od mene trazis nesto "nemoguce"? glavni cilj u zivotu jeste izvuci najdeblji kraj? gledati samo na sebe? okrenuti ledja ili spustati glavu kada uocim nepravdu? ........
mislim da cu prije prihvatiti opciju da sam bolestan nego poslusati tvoj savjet. ipak hvala, vjerujem da si bio dobronamjeran...
_veleposlanik wrote:
stoji to sto si rekao, shvaticu to kao licni savjet koji sam dovoljno puta vec cuo, a izgleda jos nije stiglo u glavu... jesi li svjestan da od mene trazis nesto "nemoguce"? glavni cilj u zivotu jeste izvuci najdeblji kraj? gledati samo na sebe? okrenuti ledja ili spustati glavu kada uocim nepravdu? ........
Dokle god je nemoguće tvojoj paranoji da prihvati činjenicu da su mediji danas toliko prodorni i globalni da je jako teško bilo šta sakriti, dotle ćeš se morati liječiti.
A da svojim pacijentima ipak citiraš Otkrovenje (14:6-10) pa da barem znaju na čemu su s tobom
pokusavam da skontam na chemu si ti Mogly al mi nikako ne ide... o chemu sada razgovarash?
zasto tako bodesh iza sjene, pokusaj nam i ti nesto objasniti ili? ne kontam fakat... svjestan si svjetske lazi, ali je sizifov posao o tom prichati, moto glasi: baci se na svoj posao, budi siguran da ce mediji sve iskopati de svega ti, pomozi mi malo... ne mogu da te skuzim
ti stvarno nisi dobar, evo upravo jos jednom chitam tvoj zadnji post. ja sam svjestan prodora odredjenih medija, inace ne bih imao odakle stvarati svoj ovakav stav. nidje veze... drugo, govoris o mojoj "bolesti" jeli, zbog upita o zivotu i cinjenicama koje ga okruzuju, umjesto da prihvatim partiju pokera sa kartama koje su mi date... ne smijem se uopste pitati: zasto sam ikako sjeo da igram poker ako vise volim crtati il pjevati?
pokusavas se nekim nadri-znanjem i opasnim opaskama "pokazati", sa ne znam kojim ciljem... ja te molim da otprilike rezimiras svoj stav, da vidimo sta to toliko vazno i prosto (jer posto sam budala, vjerovatno se radi o prostotama koje nisam u stanju shvatiti?) treba da znam(o)?
nema nikakvih pacijenata ovdje, samo dajemo misljenja i pokusavamo dobiti odgovore. za neke je i to previse. de Mogly, svega ti, sada ja tebi: prosvijetli me!
nikad_izvini wrote:
Niste odgovorili na moja pitanja
U duhu razgovora da se vratim na temu. Mislim da je manje više sve rečeno u Murovom filmu za koji je dobio oskara. Otprilike naftni biznis je u visini ramena, kongres u visini kukova, predsjednik ispod toga... Uglavnom saudijski dobavljači reketirali teksaške distributere za neku lovu, ovi se borili do prijetnje antraksom u pošti. Sad teksašani vraćaju lovu, strovale Enron i nastave sa planom o strateškom otimanju nafte u Iraku. Ali zbog ruskih sirovinskih i kinesko-indijskih ljudskih potencijala, ameri gube globalnu finansijsku utakmicu i sad je vrijeme za prestrojavanje. Tražiće nove tehnologije, eventualno probati da ujedine oba američka kontineneta u jedinstven ekonomski prostor i ko zna šta još. Ovamo je Rusija sigurna, Kina, Indija, Japan, a EU još vaga prednosti i slabosti njemačko-ruske ekonomske saradnje.
_veleposlanik wrote:
nema nikakvih pacijenata ovdje, samo dajemo misljenja i pokusavamo dobiti odgovore. za neke je i to previse. de Mogly, svega ti, sada ja tebi: prosvijetli me!
Mogly wrote:
U duhu razgovora da se vratim na temu. Mislim da je manje više sve rečeno u Murovom filmu za koji je dobio oskara. Otprilike naftni biznis je u visini ramena, kongres u visini kukova, predsjednik ispod toga...
... a ja se samo pitam sta (ko) je glava? zar je to problem?
i naravno, trebamo shvatiti da se 11. septembar u stvari nije desio prvi put tada, isti modus operandi se koristi decenijama. medjutim, zahvaljujuci medijskom globalnom hipnozom koju svi dozivljavamo svaki dan, ovaj posljednji dogadjaj nas je posebno potresao. sama tema je izgubila svrhu postojanja, medjutim, na zalost, jos uvijek ne za sve nas. vjerujem da dok svaki prosjecan gradjanin ne postane svjestan vanjsko-politickih medjunarodnih tokova i desavanja (posebno ovako relevantnih dogadjaja koji su nam svima zivote promijenili), istina nece biti odlucujuci faktor u rjesavanju ovog zla.
cinjenica je da smo evolvirali u zatupljeni, bezosjecajni i pohlepni homosapiens, a to jeste pravi, veliki proces iz guzice u glavu. slazemo li se kolega Mogly?
Sama tema, Stvarni ili fiktivni napad na SAD je postavljena u obliku pitanja!
Moj odgovor bi bio veoma kratak:
Fiktivno je nesto izmisljeno i lazno, sto u ovom napadu nema sumnje da je izmisljen ili lazan!
Avioni su lijepo udarili u tornjeve, zgrade su se srusile, hiljade ljudi je poginulo.......
Ko je to uradio?
mozda Bin Laden, Mozda neko iz sela Lukomir kod sarajeva, mozda!!!!!!!!
ponavljam jos jednom jedan od Americkih dokaza da su to bili neki muslimani, jer su na zgaristu srusenih zgrada nasli njihov pasose koji su ispali kad su udaqrili avionom u zgradu!
U momentu kada se topilo zeljezo, beton i celik, pasosi terorista su ostali citavi?
Stvarno interesantno!, Ti teroristi su tolko napredovali da imaju i protiv pozarne pasporte!
laku noc!
_veleposlanik wrote:[
... a ja se samo pitam sta (ko) je glava? zar je to problem?
Ama glava je u tvojoj glavi . Probaj Pink Floyd, ozbiljno.
chuj Pink Floyd (probaj ti KRS-One, sredina devedesetih )
moze li ikakav relevantni mislilac svega ti? inace, nisam skontao onaj stih o onom sudiji, ne znam stvarno, tu se gubim...
jel ne postoji glava? zasto spominjes dijelove tijela onda?
Mogly, zasto me silis da te chitam izmedju redova? moze li ikako na onaj klasicni, bosanski, nashki?
po tebi je sve samo od sebe tako? proces evolucije covjeka? sve je potreba kao dio tog procesa??? (ne treba gurati prste tamo gdje im nije mjesto???)
Ukratko iznosi ozbiljne optuzbe protiv G. Teneta sefa CIA-e u vrijeme 911 o tome kako je imao ali i namjerno zadrzao informacije o planiranim napadima. Ovo je do sada najozbiljnija optuzba o ovoj temi i dolazi od najkrediblinijeg covijeka.
Dio intervjua :
“I know how all this stuff works I’ve been working it for 30 years,” Clarke said. “You can’t snowball me on this stuff. If they announce on September 4 in the Principals meeting that these guys are in the United States and they told the FBI a few weeks ago I’m going to say ‘wait, time out. How long have you known this? Why haven’t you reported it at the daily threat meetings? Why isn’t it in the daily threat matrix?’ We would have begun an investigation that day into CIA malfeasance and misfeasance that’s why we’re not informed.”
Potpuno sam ubijeđen da je master mind 9/11 neko iz US. U avionima vjerovatno jesu bili pripadnici Al Quaide,
ali organizator i master of pupets je dobri stari ujka sem
Znate koji je osjećaj kod hiljada onih koji i danas pate za svojim najmilijima izgubljenim u ovim sramnim terorističkim napadima kad im neko kaže da je to "fiktivni napad isplaniran u SAD-u" ? Isti kao i osjećaj ljudi koji su svoje najmilije izgubili na Markalama ili na Kapiji kad im neko kaže da je sve to "inscenirano" i da su to "uradili Muslimani da izazove međunarodnu intervenciju".
Zašto je bio potreban ovakav teroristički napad zapadu, koji će-znalo se uzdrmati same temelje liberalizma, dakle svih vrsta sloboda na kojima se zapad zasniva? Zašto i kome treba napad koji je prekinuo, a znalo se da će prekinuti uklapanje i socijalizaciju stotina miliona muslimana u zapadnom svijetu? Rezultat je takav da se Semjuelu Hantintonu sad nema šta reći, osim da je bio u pravu i da će na dodirnim tačkama i duž pukotina između zapadne i islamske civilizacije doći do tenzija i sukoba. ZAŠTO BI OVO ODGOVARALO ZAPADU, kad je prethodno liberalizam bilježio pobjedu za pobjedom, raspad SSSR-a, kraj hladnog rata, ujedinjenje njemačke, širenje NATO-a i EU, a fender stratokaster je pronosio slavu kapitalizma i njegovih vrijednosti do najudaljenijih dijelova Kine. Vidi "The End of History" F.Fukuyama. Šta hoću reći, ne znam ko je ovo režirao, ali ko je da je, na štetu je zapada.
Sasvim_Obican wrote:Znate koji je osjećaj kod hiljada onih koji i danas pate za svojim najmilijima izgubljenim u ovim sramnim terorističkim napadima kad im neko kaže da je to "fiktivni napad isplaniran u SAD-u" ? Isti kao i osjećaj ljudi koji su svoje najmilije izgubili na Markalama ili na Kapiji kad im neko kaže da je sve to "inscenirano" i da su to "uradili Muslimani da izazove međunarodnu intervenciju".
Neka počivaju u miru sve žrtve ovog napada !
grdno grijesis ako mislis da ne zalim svaki izgubljeni zivot u tim napadima. Ali toliko dokumentaraca, klipova, izjava ima da jednostavno moja inteligencija mi nalaze da mislim drugacije.
By the way, i u nasem nedavnom ratu ima stvari koje se bas i ne slazu Nestajanje vode, struje i td da ne trolam a najjace je kad navodno nije bilo struje ni za lijeka prosvijetli ulicna rasvjeta u AB Simica a mi svi u cudu