BOSMALove zgrade

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Qwert

Post by Qwert »

Znam...
U pravu si!

A ko ima? Sa naglaskom na "ko"?
Sta ja znam, valjda je mala kamata za kredit. :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

crniroko wrote:
samo pljujte i lazite. naravno exkluziva poput bosmalove se ne uklapa u s-h stereotipe o sarajvu kao memli-selendri i bosnjacki strucnjacima kao neznalicama i primitivnim. samo BLJUJTE.
a meni godra. jer znam kad maggi & bratija samo malko podignu pogled, a pred njima jedno od najgrandioznijih arhitektonskih dijela na balkanu - a hercika il pak samo pumpa 'stono goni krv' se od zlobe stegne. jelde maggi? zao mi je ipak kad vidim kako postavljas 'nagazne mine' naivnim balijama seruci o reisu!! tebi kao zao boracke populacije?!!!
ma nemoj? jebe se tebi sa borce i izbjeglice. tebi je trn u oku sve sto i malo 'tukne' na islam i muslimane.
naravno rijec je o tome, za ne upucene da je reis ceric, jednog ili obadvojcu braca iz bosmala poslao na skolovanje u maleziju.
ista je tu bad?? normalno nista. ali "koaliciji cvetkovic - macek" veza reis-kualalumpur-dva mlada i nadarena bosnjaka vjernika!! hmm, vele.
pa nama takvi kvare scenario, o muslimanima sa kamenjem protiv abrams tenkova i appacha, ili auro-bombi i 'pokoritelja zena'

a ti magi, zamolio bi te jos jednom da mi odhovoris na postove na temi 'masovna silavanja poslije tsunamija'
Podje covjek o muzici, upetlja se KARAroko sa nacijom...
Podje se o obicnoj zgradi od celika, betona i stakla, upetlja se isto KARA... sa nacijom i vjerom...
Pa covjece, znas li ti i o cemu da ne pominjes te gluposti? :-)
Otvori si temu pa se izivljavaj do mile volje!

I sta ono rece, gines za Boba Dylana??? :lol: :lol: :lol:

Bom da te isti cuje! 8)

:D
maraDONa

Post by maraDONa »

andja wrote:Meni je nevjerovatno kako kod nas i beton ima vjeru i nacionalnost.
8)
LiliumBosniacum

Post by LiliumBosniacum »

ja se stvarno cudim ovim koji mrze sto se pravi bosmal, jadni ste

pa pogledaj bolan koliko je ljudi zaposljeno , a sa ovim projektom se otvara vrata firmama na strano trzisiste, i ne samo to, ne pokazemo svijetu da smo jaki i pametni, nije mala stvar biti u ratu i drzava tako reci sravnjena sa zemljom i pogledaj sad ljudi sposobni vidi sta grade. na taj nacin pokazujemo svijetu da smo jaki i da nismo poklekli nakon svih razaranja
A isto ugled se poveca u svijetu, jer kad vide kako firme bosanske obavljaju povaj poso , pa vidite ljudi prije nekoliko dana dolazili iz hrvatske, slovenije, i srbije u ovaj projekt njihovi arhitekti , dosli ljudi da uce :D

hajde mi nesto pokazite gdje ce ove zemlje da uce nesto o nauci od nas, nigdje neces naci nesto sto bih njih inetersovalo da nauce od nas

zato tipa magareta i kompanija, ne lupetaj te bezveze

onima kojima je krivo crknite od muke :D

Pazi ovo sad

Image

Saradnja sa susjedima

Arhitekti, elektroinženjeri i projektanti iz Slovenije, Srbije i Hrvatske posjetili su Bosmal City Center, kako bi se upoznali s novim arhitektonskim i tehničkim rješenjima, koja su primijenjna u njegovoj gradnji.

Eksperti iz Beograda, Zagreba i Ljubljane, koji su okupljeni oko firme "Siteko", posjetili su Bosmal City Center 26.novembra 2004.

Image

Generalni direktor Bosmala, Nijaz Šabanović i arhitekta Sejo Gološ upoznali su goste s tokom gradnje Bosmal City Center-a, istakavši da brojne bosanskohercegovačke firme radom na ovom objektu dobivaju potrebne certifikate i postaju konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.

Nijaz Šabanović je posebno istakao kako Bosmal d.o.o. u Bosmal City Center ugrađuje samo najkvalitetnije i najsavremenije građevinske materijale, koji se trenutno mogu naći na svjetskom tržištu.

Image

Mi insistiramo na kvalitetu, jer pravimo kondominijum sa pet zvjezdica. U Bosmal City Center-a do sada je patentirano nekoliko prototipova, koji su po prvi put u svijetu primijenjeni u izgradnji jedne ovakve građevine. Uz to, mi zapošljavamo vrhunske stručnjake, koji su u stanju da se nose sa svim izazovima savremene gradnje. Naš moto je red, rad i disciplina", rekao je generalni direktor Bosmala.

Image

Prikazan je i film o gradnji Bosmal City Center-a, kao i prezentacija različitih faza izgradnje.

Gosti su bili posebno iznenađeni činjenicom da se jedan ovakav objekat pravi u Sarajevu i da se radi o kondominijumu sa pet zvjezdica. Kako je riječ o susjedima, istaknuto je da je saradnja zemalja i stručnjaka u regionu od neprocjenjive važnosti, a ovakve posjete je samo učvršćuju.

Image

Inženjer Merkan Matjaž iz Ljubljane je Bosmalu uputio komplimente za, kako je rekao, "hrabrost i stručnost u izvođenju ovakvog projekta".

Arhitekta Saša Gođevac iz Beograda posebno je bio zainteresiran za cijene stanova jer je, kako je rekao, građevina vrhunski opremljena.

"U Beogradu su stanovi mnogo skuplji", rekao je Gođevac.

Image

Edin Efendić, šef predstavništva firme "Siteco" u BiH je organizatorima uputio komplimente zbog dobro organizovane posjete:

"Ovo je čudo. Arhitekta Sejo Gološ je zaista vrhunski stručnjak u svom poslu i čestitam Vam na ovako dobro osmišljenom konceptu kondominijuma", rekao je Efendić

Gosti su bili posebno iznenađeni činjenicom da se jedan ovakav objekat pravi u Sarajevu i da se radi o kondominijumu sa pet zvjezdica
da se malo osvrnemo na ovaj dio

vecina njih susjeda misli , bosanci glupi, (bosanski srbi,bosanski hrvati i bosnjaci sto zive u bosni), odakle da se ovako nesto pravi ovdje

nego kako god mi se trebamo ponositi sa ovim projektom, ne mozda sto je on visok ili lijep ili peto i deseto , nego sto su to ljudi ti isti "glupi bosanci" sagradili svojim zanjem i trudom, jer su na jedan nacin pokazali da i mi bosanci nesto znamo
crniroko

Post by crniroko »

A wrote:Meni je nevjerovatno kako kod nas i beton ima vjeru i nacionalnost.

Nicim zasluzni za gradnju tog objekta, nit su investitori, nit je drzavna investicija, pa kao zajednicko dobro, loze se decki na grandioznost Bosmala SAMO jer ga grade muslimani.
(kao sto je sirku ruzan SAMO jer je "muslimanski")

Zato nisu u stanju da shvate da se nekome ne svidja samo zato sto se ne svidja, a ne iz neke iracionalne zavisti jer je Bosmal "muslimanski".

Shvatite - Bosmal je INVESTICIJA, on je jednostavno kapitalisticki. Da se braci cinilo da bi im se isplatilo da ga grade u Banja Luci, gradili bi ga tamo.

BTW, sta vi podrazumijevate pod "Balkan"? Imam dojam da se s tim pojmom barata onako, ofrlje.[/b]
pa ti si u pravu. ali comments poput tvog dolaze po pravilu kad se replicira pjesadiji i diverzantima koalicije cvetkovic-macek.
pa zar nisi vidio da je kuja pocela prva srati o rejsu, demobilisanim i izbjeglicama i sve to dovoditi u vezu sa islam. zajednicom.

i tebi i takvim 'dobronamjernim' poput tebe je sve ok. dok se ne cuje bosnjacki krik protiv konstantnih lazi, i demoniziranja svega sto ima imalo veze sa IZ ili reisom ili mu pripadajucom vjerom.
nadam se da sei shvatio, ida ces ako nisi, bar proanaliziradi postove spec. diver. esalona pomenute koalicieje
Jasho

Post by Jasho »

Koja će budala dati grdne novce za stan u Bosmalovoj zgradi, kad za manje para može da bira kakav hoće u samom centru Sarajevai sigurno svjetlosnim godinama boljoj lokaciji. Bosmal sve više lići na smijuriju, jer evo više od jedne godine je prošlo od planiranog završetka zgrade, a ko zna kad će uopće biti gotova. Dakle svi normalni rokovi su probijeni. Kažu da im je nestalo para? Smatrati najvećom zgradom na Balkanu je pravo smiješno. Što se tiće urbanističkog izgleda totalni promašaj i katastrofa, bez stila i ukusa, građeno na principu seljačkog primitivizma. Daj što veće, jebe mi se kako će se zgrade uklopiti u okolinu! Neko reće da su zgrade i stanovi rađeni za borce? Odavno veću provalu nisam čuo! Objasnite mi na koji će fazon jedan demobilisani borac bez posla i para kupiti stan u Bosmalu po astronomskoj cijeni? Jedino ko će moći kupopvati stanove u Bosmalu su naši cijenjeni kriminalci od političara. Da mi nude da izaberem najbolji stan u Bosmalu i to besplatno ne bi ga uzeo, jer ne bi mogao živjeti u krkanskoj zgradi!
crniroko

Post by crniroko »

Vodenjak wrote:
crniroko wrote:
samo pljujte i lazite. naravno exkluziva poput bosmalove se ne uklapa u s-h stereotipe o sarajvu kao memli-selendri i bosnjacki strucnjacima kao neznalicama i primitivnim. samo BLJUJTE.
a meni godra. jer znam kad maggi & bratija samo malko podignu pogled, a pred njima jedno od najgrandioznijih arhitektonskih dijela na balkanu - a hercika il pak samo pumpa 'stono goni krv' se od zlobe stegne. jelde maggi? zao mi je ipak kad vidim kako postavljas 'nagazne mine' naivnim balijama seruci o reisu!! tebi kao zao boracke populacije?!!!
ma nemoj? jebe se tebi sa borce i izbjeglice. tebi je trn u oku sve sto i malo 'tukne' na islam i muslimane.
naravno rijec je o tome, za ne upucene da je reis ceric, jednog ili obadvojcu braca iz bosmala poslao na skolovanje u maleziju.
ista je tu bad?? normalno nista. ali "koaliciji cvetkovic - macek" veza reis-kualalumpur-dva mlada i nadarena bosnjaka vjernika!! hmm, vele.
pa nama takvi kvare scenario, o muslimanima sa kamenjem protiv abrams tenkova i appacha, ili auro-bombi i 'pokoritelja zena'

a ti magi, zamolio bi te jos jednom da mi odhovoris na postove na temi 'masovna silavanja poslije tsunamija'
Podje covjek o muzici, upetlja se KARAroko sa nacijom...
Podje se o obicnoj zgradi od celika, betona i stakla, upetlja se isto KARA... sa nacijom i vjerom...
Pa covjece, znas li ti i o cemu da ne pominjes te gluposti? :-)
Otvori si temu pa se izivljavaj do mile volje!

I sta ono rece, gines za Boba Dylana??? :lol: :lol: :lol:

Bom da te isti cuje! 8)

:D

ma mozemo ti i ja i o kvantnoj teoriji, ako si musterije??

nikad se ja nebih javio na ovakve teme da nije specijalnih snaga koalicije cve-macek olicene u margareti, onom hercegovacom seljacetu i slicnim, koji upravo insistiraju direktno ili pak 'confidentialy', poput pravih s-h obavjestajaca, na jacoj ili simbolickoj predstavi svega, ama bas svega, u negativnom ili retardiranom kontekstu, sto ima bilo kakve veze sa npr. merlinom, bosmalom, samom vjerom, ili pobrajajuci negativosti i frizirajuci ih i naivnim prikazujuci ih kao poentu, a sto su u stvari krhotine ili nus-pojave kojih ima u zajednici svake vste.

kapitto, 'dobronamjerni', a ako ste pak stvarno dobronamjerni, ja jos nikad nisam cuo pripadnike navedenih falangi da dignu glas protiv najpervrznijih lazi koje plasira ustasko-cetnicka dijaspora, tipa: '(h)ej, pa to nije tako, ja sam hrvatica, sarajka, i to sto pricas je glupost, i zadojen si propagandom'. to u stvari neces nikad cuti!! u tim situacijama se prave ludi, ili kazu ma to su sve krive nacionalnE strankE, ili samo ispare.
crniroko

Post by crniroko »

hallllllllllo
zzzzz

Post by zzzzz »

Crniroco, ovo ti je borba sa vjetrenjacama.
crniroko

Post by crniroko »

zzzzz wrote:Crniroco, ovo ti je borba sa vjetrenjacama.
po tebi smo se '93. trebali kolektivno iseliti a 'koaliciji ce-macek' ostaviti sve.
ali znaj, sto te ne slomi, to te samo ocelici. to su inace kinezi rekli prije par hiljada godina - a 'koalicionari' toga jos nisu svjesni, inace bi se vec poodavno ostavili SIZIFOVA posla.

i zato ne predlazi mi slatku iluziju, molim te
Vodenjak

Post by Vodenjak »

crniroko wrote:

nikad se ja nebih javio na ovakve teme da nije specijalnih snaga koalicije cve-macek olicene u margareti, onom hercegovacom seljacetu i slicnim, koji upravo insistiraju direktno ili pak 'confidentialy', poput pravih s-h obavjestajaca, na jacoj ili simbolickoj predstavi svega, ama bas svega, u negativnom ili retardiranom kontekstu, sto ima bilo kakve veze sa npr. merlinom, bosmalom, samom vjerom, ili pobrajajuci negativosti i frizirajuci ih i naivnim prikazujuci ih kao poentu, a sto su u stvari krhotine ili nus-pojave kojih ima u zajednici svake vste.

kapitto, 'dobronamjerni', a ako ste pak stvarno dobronamjerni, ja jos nikad nisam cuo pripadnike navedenih falangi da dignu glas protiv najpervrznijih lazi koje plasira ustasko-cetnicka dijaspora, tipa: '(h)ej, pa to nije tako, ja sam hrvatica, sarajka, i to sto pricas je glupost, i zadojen si propagandom'. to u stvari neces nikad cuti!! u tim situacijama se prave ludi, ili kazu ma to su sve krive nacionalnE strankE, ili samo ispare.
Dakle, ovo je sve samo ne odgovor na moje pitanje zasto mijesas babe i zabe... ?
Svi mi mozemo i jesmo na ovaj ili onaj nacin ugrozeni, ali to ne znaci da se ne moze raspravljati o muzici ili arhitekturi a da se u to ne petlja nacija, vjera, politika...
Lici mi otprilike na ono kad se glasa za najbolju pjesmu Evrovizije, a svi se javno i u glas satrase da dobiju narod da glasa za "nase", bez obzira kakva je pjesma...
Da li se kome svidja ili ne...

:-?
CiCiban

Post by CiCiban »

jedina stvarcica za koju kritika ne stoji je konstrukcija i stabilnost, to je odlicno uradjeno
kakve pukotine okolnih objekata ?? kakvo pokretanje terena?i kuda to molim te? :? opterecenje tla ispod bosmala je toliko.. da te kucice mogu jedino isplivati na povrsinu :D
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:Kupit ce PATRIOTE ! Iz drzavnog budjeta sa parama pokradenim od naroda tacka
Tacno !

I Bosmalovi projekti su samo mogucnost da se operu ukradene pare od ratnih i poratnih donacija BiH koje su zavrsile na kojekakvim tajnim racunima pa sada ih treba iznijeti na svijetlo dana da ih ne uhvati plijesan.

Onoga ko se obogatio preko noci trebalo je jos juce objesiti.
Last edited by Fair Life on 07/01/2005 22:26, edited 1 time in total.
crniroko

Post by crniroko »

Vodenjak wrote:
crniroko wrote:

Dakle, ovo je sve samo ne odgovor na moje pitanje zasto mijesas babe i zabe... ?
Svi mi mozemo i jesmo na ovaj ili onaj nacin ugrozeni, ali to ne znaci da se ne moze raspravljati o muzici ili arhitekturi a da se u to ne petlja nacija, vjera, politika...
Lici mi otprilike na ono kad se glasa za najbolju pjesmu Evrovizije, a svi se javno i u glas satrase da dobiju narod da glasa za "nase", bez obzira kakva je pjesma...
Da li se kome svidja ili ne...

:-?
pa ko je sad baba a ko zaba. koja je margareta? zasto gospu rutavih nogu zoves zabom ili babom? ne kontam!!

a sto se ti 'dobronamjrni' malo ne osvrnes na moje postove, i ne proanaliziras. (h)lupam li ja za dzabe? imal istine? budi posten!

i jos nesto. to treba svi da znaju. u bosni ne moze jednim biti dobro a drugim lose. jer ovdje vladaju zakoni povezanih posuda. pak ako je nekome (jednoj naciji) bolje nego drugoj, to znaci da je stanje vjestacko i kretka daha. ili ko balon. sto je vise napuhan - jace i rokne.
pa zasto ovo kazem??
svi propagandisti, koji mislite da ste nesto usicarili, nekom patkom, ako mislite na trenutak da ste nekog ismijali, ako se stalno pozivate na palestince npr., koji se pored svoje 50to god. golgote na jedan istina primitivan nacin suprotstavljaju, na koncu, preostaloj supersili, pa onda to upakujete u ambalazu islama, i lajete ko bijesni kerovi , ja kakava vam je to vjera i sl.
i ne mislite da ste na tom usicarili nesto. nista. samo navlacite mrznju na sebe. a to je bad. jer niste ni na mjesecu nit australiji. jedni drugima osjecamo dah, toliko smo blizu. sebi ili vasim koji zive sa muslimanima cinite medvjedzu uslugu.

a sto se tice cetnika.
znajte, svaki pokusaj odvajanj ili separacije vodi nas u krvoprolice. e nije sad ni sto mi slijepo volimo bosnu. nego sto mi nemamo alternative. ne zelimo da budemo APARTIDI kao palestinci. a oduzimate nam zivotni prostor separacijom svake vrste. u praksi nas to vodi u novi konflikt. pa pamet u glavu i svi skupa u evropu.
CiCiban

Post by CiCiban »

:razz: ciKa FFaiiir neki dijelovi BiH bi tada ostali bez zive glave :P
crniroko

Post by crniroko »

Fair Life wrote:
margareta wrote:Kupit ce PATRIOTE ! Iz drzavnog budjeta sa parama pokradenim od naroda tacka
Tacno !

I Bosmalovi projekti su samo mogucnost da se operu ukradene pare od ratnih i poratnih donacija BiH koje su zavrsile na kojekakvim tajnim racunima pa sada svrbe.

a ti se kao brines za donatorsku lovu??

ili mozda. hecegovacke afere, covic & co. ,sud bih...

vidis meni uopste ne smete sto je projektant i gl. inzinjer unisovih nebodera ivan straus.
ali tebe slomi to sto su u igri sabanagici, pa sto arhit. nije neki ivan ili goran(inace marg. omiljeno ime, za razliku od abdulah/sidran/ bas tukne, onako balijski)

ili bi ti vise pasalo da cro.-kan. importane mjesto bosmala.

kako ste samo providni!!!
Fair Life

Post by Fair Life »

CiCiban wrote::razz: ciKa FFaiiir neki dijelovi BiH bi tada ostali bez zive glave :P
Znam ! Pa sta onda ? Bez glava su ostajali i posteni da bi se ti lopovi namirili.

Sad bi trebalo uloge promijeniti, pa lopovske glave na panj poloziti. Vjerujem da bi se nasao vrijedan dzelat da to obavi, ako vec sudovi nemaju muda.
crniroko

Post by crniroko »

Fair Life wrote:
Tacno !

I Bosmalovi projekti su samo mogucnost da se operu ukradene pare od ratnih i poratnih donacija BiH koje su zavrsile na kojekakvim tajnim racunima pa sada ih treba iznijeti na svijetlo dana da ih ne uhvati plijesan.

to, mislim jucerasnje vjesanje, ukljucuje i 95 herz. 'businessmena'
je si li jos uvijek za? ali to citava listica, duvno po mostara, vitez, kiseljak?? ma ne crni, uvijek su oni 'imali'! MA molim???
Fair Life

Post by Fair Life »

crniroko wrote:a ti se kao brines za donatorsku lovu??

ili mozda. hecegovacke afere, covic & co. ,sud bih...

vidis meni uopste ne smete sto je projektant i gl. inzinjer unisovih nebodera ivan straus.
ali tebe slomi to sto su u igri sabanagici, pa sto arhit. nije neki ivan ili goran(inace marg. omiljeno ime, za razliku od abdulah/sidran/ bas tukne, onako balijski)

ili bi ti vise pasalo da cro.-kan. importane mjesto bosmala.

kako ste samo providni!!!
Lopovi nemaju naciju zvizgane. Dok je narod ginuo lopovi su najbolje radili na "ocuvanju medjusobne saradnje za dobrobit naroda".
Ma, sta da se tebi prica... bacanje je to vremena niz vodu.

I da te napomenem...

Naslov teme je BOSMAL !! Citas li ti uopste ili onako od namjerke...
Last edited by Fair Life on 07/01/2005 22:39, edited 1 time in total.
CiCiban

Post by CiCiban »

bez glava ne..ali bez koze zasigurno da
enivej., :roll: novopeceni tajkuni nece ni kupovati po bosmalu... svaki prljav novac radije bira anonimnost privatnog posjeda.. rancha :? itd :-) o my goddd :-) nekako ..cini mi se da je ovo slag za gastarbajtersku tastinu
Fair Life

Post by Fair Life »

CiCiban wrote:bez glava ne..ali bez koze zasigurno da
enivej., :roll: novopeceni tajkuni nece ni kupovati po bosmalu... svaki prljav novac radije bira anonimnost privatnog posjeda.. rancha :? hacijende cak :-) o my goddd :-) nekako ..cini mi se da je ovo slag za gastarbajtersku tastinu
Taj novac je raznim kanalima otisao kao investicija, a sad ce im biti vracen opran "od prljave savjesti" kroz lovu koju ce kupci uplacivati za stambene kvadrate.

Opet ce taj novac uvisestrucen da se vrati u njihove dzepove. Ljude treba vjesati za prvi ukradeni milion..., jer ostali su "zaradjeni".
crniroko

Post by crniroko »

Fair Life wrote:
CiCiban wrote::razz: ciKa FFaiiir neki dijelovi BiH bi tada ostali bez zive glave :P
Znam ! Pa sta onda ? Bez glava su ostajali i posteni da bi se ti lopovi namirili.

Sad bi trebalo uloge promijeniti, pa lopovske glave na panj poloziti. Vjerujem da bi se nasao vrijedan dzelat da to obavi, ako vec sudovi nemaju muda.
ja ne znam da li si ti u bosni, mladjahni gospodine?? ali zasto vjesati? kakav pan? zasto si primitivan??

e ima sud!!! i to stranci, ni balije ni vlasi nit sokadija.
znaci revizija privatizacije!!
jes' da da (mozda i tvoj) HDZ. reci jesi li za reviziju svake sumnjive privatizacije, gdje god postoje oipravdani elementi??

jesi al malo sutra. tebi hrvatski lopovi ne smeteju, dapace. al ne godi ti balija sa parama. ti licemjeru, ili mozda nisi. mozda si fakat za reviziju. SDA se izjasnila da jeste.
HDZ kategoricnop protiv?? tu vlada sveopsti hrvatski konsenzus
LiliumBosniacum

Post by LiliumBosniacum »

fair life napisah
I Bosmalovi projekti su samo mogucnost da se operu ukradene pare od ratnih i poratnih donacija BiH koje su zavrsile na kojekakvim tajnim racunima pa sada ih treba iznijeti na svijetlo dana da ih ne uhvati plijesan
.

jadna matero koje razmisljanje , aj kuku boli glava

je ovaj bosanski narod stoka, da nemoze veca, cim vidis da nekom napreduje od da mu ocih iskopa
mogucnost da se operu ukradene pare od ratnih i poratnih donacija BiH
pa bilo je sto posto i toga ali ne vjerujem da su to sabanovici uradili
crniroko

Post by crniroko »

???
Engram::X

Post by Engram::X »

Mediji su prošlog vikenda objavili svježe i namirisane slike sa ceremonije početka gradnje najmodernije saobraćajnice u RS, autoputa od Banja Luke do Bosanske Gradiške, u dužini od 40 kilometara, čija se vrijednost procjenjuje na 87 miliona maraka. Vidjeli smo srpske lidere, sa čašama vina u ruci, nazdravljaju, smiju se, bezbrižni i zadovoljni. Sve je bilo u znaku srpstva, od folklornih igara, pa do okupljenih glava. Baš ih briga!

Obavijestili su javnost da će kilometar njihovog autoputa koštati 2,5 miliona eura, za razliku od kilometra na koridoru 5c koji treba da iznosi 7,5 miliona eura. U javnosti se o ovom projektu, do ceremonije otpočinjanja radova, nije čula ni riječ.

Kod nas je situacija drukčija. Svako je živ čuo za koridor 5c, a da nije ubodena ni lopata u njegovu izgradnju. Kod nas ne može ništa proći bez gužve. Pa makar i otvaranje Starog mosta. Sve je sporno, upitno, opasno… Moguće je to i egzaktno pokazati. Recimo, preko pretraživača na internetu ćemo pronaći 851 adresu na kojoj se pominje koridor 5c, a samo 27 svježih adresa na kojima se pominje autoput u RS.

Prvi nije mak’o od afere, a drugi se već gradi. Kad zađemo iza naslova, vidimo suštinu. Mogućnost da bosanske firme grade koridor 5c bila je karakterizirana kao upliv kapitala kojim se finansiraju mreže tzv. islamskih terorista. Poslovi u RS, koja je sva utemeljena na četničkoj terorističkoj ideji, nisu sporni; tu je sve čisto, k’o budućnost iz Karađorđeva.

U žabljoj perspektivi

Kada analiziramo porijeklo faktora smutnje, uočit ćemo već poznati medijski i politički obrazac: sve operacije protiv koridora 5c vodila je struktura Lagumdžijine hunte. Eto, i u RS postoji opozicija, sučeljeni mediji i političari, ali nikome od njih nije naumpalo da ugrožava interes RS tako što će praviti smutnju oko izgradnje autoputa. Kod nas su čak neki SDP-ovi kadrovi besramno javno lobirali da koridor 5c grade firme iz Hrvatske.

Samo da se para ne zavrti u bosanskom krugu. Rezultat je jasan: o korodiru 5c ni najbolji poznavaoci prilika ne znaju više ništa, jer je stvar zamršena do nerasprtljivosti, dok se autoput kroz RS gradi bez halabuke. Čak šta više, bilo bi prirodnije da je koridor 5c realiziran poslovično, bez afere, jer je ekonomski potentniji i potrebniji. Napose, ne sjede u Banjoj Luci išta pametniji ljudi nego u Sarajevu. Ipak, ljudima u Sarajevu se ne da da i jedan bitniji posao osmisle, pokrenu i privedu kraju. Nad Sarajevom su se nadvile i srpske i hrvatske i međunarodne kočnice, a nad Banja Lukom postoji samo energija srpske sloge. Bošnjačka sloga, i kad bi postojala, bila bi udarana i s lijeva i s desna. Prisjetimo se, tadašnji hrvatski premijer Ivica račan je zasukao rukave da uzme posao bosanskim firmama, ali niko nije zasukao rukave da uzme posao srpskim firmama u RS.

Podrazumijeva se da je naše njihovo, a da je njihovo samo njihovo. Ekonomska slika je prilika političkih odnosa, u kojima Bošnjaci sudjeluju kao statisti svojih sudbina. Ne može se dogoditi da više i u čemu bošnjačka politika zabilježi uspjeh, samim tim što su srpski i hrvatski separatistički interesi uslovljeni stupnjem obezglavljenosti bošnjačkog faktora. Taman posla da bošnjačka politika pokaže kako je u stanju izgraditi koridor 5c! Braća Šabanovići mogu biti tek težaci, u gumenim čizmama i poderanim radničkim uniformama, a nikad menadžeri koji će svjedočiti da se bošnjački narod po intelektualnim potencijalima ne razlikuje od svog okruženja.

Ova priča nosi dramaturški obrazac sveukupne bošnjačke tragedije, jer su Bošnjaci stradali samo zbog toga što evropsko okruženje nije moglo otrpjeti ravnopravnost muslimana. Tok i ishod genocidne agresije upućuje upravo na to – da muslimani u Evropi mogu biti do mile volje savršeni, ali im nikada neće biti priznata ni prosječnost. Zato je Bošnjacima namijenjen geto, i u bukvalnom i u metaforičkom smislu, iz kojeg nikada nigdje neće moći izlaziti bez vize, i u kome će se o njima, kao o “opasnom faktoru”, brinuti njihovi susjedi. Proces getoizacije Bošnjaka postaje tim brži što Bošnjaci pristaju na kolonijalni mentalitet, jer i dalje, od svoje sirotinje, prije kupuju radioaktivne slovenačke sokove, nego domaće proizvode, jer su i dalje spremni prihvatiti tuđe, kao privid ravnopravnosti, nego insistirati na svome, kao jedinom garantu života bez žablje perspektive.

Bošnjacima je normalno da braća Šabanovići kopaju kanale, jer se plaše kazne koja bi mogla uslijediti ako se ma koji od Bošnjaka izdigne iznad stoljetne tradicije podstanara na vlastitoj zemlji. No, i da su Bošnjaci kojim slučajem drukčiji, odlučniji, hrabriji, to ne bi izmijenilo nakanu evropskog okruženja i srpsko-hrvatskih protektora da muslimane u Bosni svedu na mjeru endemske vrste ptica selica u izumiranju. Ali, eto, makar bi bilo časnije nestajati u borbi za svoj, ništa manje vrijedan, ljudski, muslimanski obraz. Takve i nafaka stigne. Ovakve, nikad.

Ni sahat života za život Bosne

Primjera našeg odumiranja je bezbroj. Eto, baš je iz “Saffa” pokrenuta velika kampanja za registraciju i glasanje naših ljudi u dijaspori. Izračunali smo da bi Bošnjaci, u slučaju da disciplinirano prihvate obavezu za lokalne izbore, mogli preuzeti vlast u Bijeljini, Doboju, Zvorniku, Prijedoru…

Mjesecima se preko internet sajtova vodila kampanja pod nazivom “Sahat života za život Bosne”, a što je slogan preuzet iz “Saffa”. Dijaspora nikad nije imala bolju, dugotrajniju i odlučniju kampanju za izbore. Rezultati su poražavajući. Od 300.000 Bošnjaka koliko živi u Americi, samo se njih 2000 prijavilo za glasanje. Od milion raseljenih, samo je 27.468 građana osjetilo patriotsku obavezu da glasanjem svjedoči svoje političko prisustvo u BiH. Dakle, bezmalo milion naših ljudi nije osjetilo potrebu da dadne sahat života za život Bosne.

Budući da u dijaspori ljudi suptilnije osjećaju patriotizam, jer ih neminovno razdire nostalgija, bilo je prirodno očekivati masovni odziv. Kakvo li je tek stanje ovdje, u utrobi Bosne, gdje nema potrebe za nostalgijom, ali, haman, ni za životom. Nakon ovoga, Srbi mogu znati da osvojene teritorije ostaju njihove, jer ih Bošnjaci neće nikako, pa ni politički. Šta onda uopće hoćemo?!! Da bosanske firme grade koridor 5c? Da zaposlimo hiljade ljudi? Ne, mi to nećemo, jer se svaki kolektivni interes mjeri kritičnom masom individualnih htijenja.

Izgradnja koridora 5c je političko pitanje, a mi nismo politički narod, pa ni u mjeri da sahat života odvojimo za život Bosne. Zašto se onda ibretimo kad nas ponižava ko hoće i kad hoće? Ma ko se ibreti? Nas nekoliko koji pišemo i vas nekoliko koji to čitate. Većinu Bošnjaka ovo uopće ne interesira. Oni se guše u sladostrasti narkotika, alkohola, srbijanskog folka, španskih serija, kao bulumente koja simbolizira bošnjački suicid.

Islamofobijski cirkus

Golemo je pitanje – kome je rahatnije: nama što sve ovo vidimo, pokušavamo promijeniti i postajemo svjesni ovozemaljske uzaludnosti svog posla koji će možda na boljem svijetu biti nagrađen; ili onima što ništa ne vide, što samo u mahmurluku osjete glad, ili nož pod vratom?!

Koliko je Bošnjaka osjetilo zgađenost nad činjenicom da jedan plaćenik iz Karađorđeva, muslimanomrzac, vodi ceremoniju otvaranja Starog mosta, kao simbola bošnjačkog uzdizanja? Koliko je bošnjačkih intelektualaca zgadilo nad činjenicom da je nekakva glumica Sandra čitala poeziju na ovoj ceremoniji, a riječ je o spodobi koja je usred agresije HVO-a prešla na katoličanstvo i prestala biti Senada? Koliko je nas bilo povrijeđenih kad kamere FTV mijenjaju kadar da ne uslikaju skakače koji se mole Allahu, kao da je ta molitva nešto kužno i ružno, a ne izraz dobrote i ljubavi? Da se ma ko prekrstio, bilo bi to uslikano kao primjer multikulturalnosti. Nek’ vidi princ Čarls… Hrvatski su mediji kroz islamofobijski diskurs zabilježili ono što su izbjegavale kamere FTV: “On je prije nego što je napravio skok, izveo svoj perfomans s el-fatihom, molitvom ispruženih ruku.” Baška je nazivanje muslimanske molitve “perfomansom”, a baška je misterija “ispruženih ruku”.

Ili, koliko je nas uopće razumjelo ili odreagiralo na podvalu Lagumdžijine policije o mogućim terorističkim napadima u Mostaru, zbog čega je pod kontrolom bilo čak 1200 mogućih terorista za koje je rečeno da imaju veze sa islamskim faktorom? Cilj je u Svijet poslati poruku kako u Bosni ima 1200 potencijalnih tzv. islamskih terorista. Činjenica da se na svečanosti otvaranja Starog mosta nisu pojavili hrvatski biskupi, prije upućuje na obavezu kontrole ustaških terorista koji u obnovi Starog vide poraz svoje politike. Za muslimane je obnova Starog pobjeda! Ali, cilj nije logika, nije pravda, nije istina, već laž o tzv. islamskom terorizmu.

… Bilo da se radi o koridoru 5c ili o Starom mostu.
…Gdje god Bošnjaci pokušavaju da svjedoče život.

http://www.bosnjacki-front.com/

;)
Locked