Bosanskom pameću do američkog sna

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

User avatar
helo
Posts: 641
Joined: 13/03/2005 17:18
Location: Sarajevo

#1 Bosanskom pameću do američkog sna

Post by helo »

Kada su pojmovi "internet", "softver" ili "veb stranica" Bosancima i Hercegovcima bili upravo to - pojmovi, tri brucoša Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu otvorili su "Atlant BH", firmu za izradu veb stranica.

Godinu dana nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u vrijeme kada se u Sarajevu lakše mogao nabaviti minobacač nego kvalitetan kompjuter i kada su pojmovi "internet", "softver" ili "veb stranica" Bosancima i Hercegovcima bili upravo to - pojmovi, tri brucoša Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu otvorili su "Atlant BH", firmu za izradu veb stranica. Jedanaest godina poslije tri studenta vizionara imaju fakultetske diplome. Njihova firma "Atlant BH" zapošljava 18 ljudi, od čega 16 inženjera, programera sa završenim elektrotehničkim ili prirodno-matematičkim fakultetom. Zahvaljujući bosanskoj pameti, firma "Atlant BH" direktno je u Sjedinjene Američke Države izvezla softvere u vrijednosti od nekoliko miliona KM, a trenutno rade softver za najveće svjetske firme, među kojima je i automobilski gigant BMW. Danas svi imaju plate nepojmljive "običnim smrtnicima". Meša Selimović jednom je kazao da se sve velike stvari dešavaju ili iz inata ili slučajno. U njihovom slučaju riječ je o kombinaciji pameti i malo (zaslužene) sreće."Iako tada niko pojma nije imao o Internetu, mi smo se nadali da će kad-tad ljudi uvidjeti važnost ovog medija i da bi mi kao jedina takva firma u BiH mogli od toga profitirati. Na početku tu nije bilo skoro nikakve zarade i više je to bila naša zafrkancija. Poneki honorarčić bi se digao, od kojeg bi i mi, a i naši roditelji, koji su nas finansirali na fakultetu, imali hajra", prisjeća se početaka Damir Ibrišimović, direktor i suvlasnik firme "Atlant BH". Damir je 1996. godine imao 24 godine, dok su njegovi partneri i suvlasnici sajta, Milad Čerkić i Emir Salkić, tada bili dvadesetogodišnjaci.

Nakon maila iz SAD ostvarili "američki san' Kao pioniri Interneta u BiH, Damir, Milad i Emir prve poslove su radili za hotele u BiH čiji su menadžeri imali sluha za ovaj medij. Uradili su prvu internet stranicu za "Koka Kolu" u BiH, pa čak i oficijelni sajt za samit Pakta stabilnosti u jugoistočnoj Evropi koji je 1999. godine održan u Sarajevu. U dogovoru sa gradom Sarajevom, načinili su interaktivnu mapu grada koja je bila prva takve vrste u ovom dijelu Evrope."To je bio naš autorski projekat. Sarajevo navigator je aplikacija pomoću koje se na jednostavan način može naći sve što neupućeni treba da zna o Sarajevu. Međutim, istinski proboj u tim godinama nismo doživjeli. Jednostavno u BiH nije bilo sluha za ovakve stvari. Skoro pa smo obijali vrata pokušavajući ljudima otvoriti oči, ali rijetko ko je shvatao da je to važno ili dobro", kaže Ibrišimović.Dok su ova tri "kompjuteraša" životarili, uzaludno čekajući proboj Interneta u BiH, 2002. godine e-mailom im je došla poruka koja je promijenila njihove živote. Bukvalno su ostvarili "američki san" i postali respektabilni izvoznici bh. pameti."To kad pričamo zvuči kao da lažemo, jer ispada nevjerovatno. Na mail smo dobili poruku od firme 'Map Netvork' iz SAD. Ukratko, oni su kazali da su slučajno primijetili naš rad na Internetu, da im se dopada i da bi voljeli da radimo softver za njih", kazao je Ibrišimović, istakavši da je ta saradnja nastavljena do danas nevjerovatnom ekspanzijom.Samo nekoliko godina nakon toga, inženjeri firme "Atlant BH" su, po urneku Sarajevo navigatora, izradili softver za mape koji se koristi na oficijelnom sajtu američkog "Superbowla" (finala američkog fudbala), najvećeg i marketinški najplaćenijeg godišnjeg sportskog takmičenja u svijetu! Mape koje su izradili u Sarajevu koristi i "US Today", jedan od najvažnijih američkih medija. Čak 120 turističkih zajednica u SAD koristi mape izrađene na softveru koji je proizvod bosanskohercegovačke pameti. Tako ako otvorite zvanični sajt Vašington DC i virtualnu mapu u kojoj su ucrtane sve pogodnosti američke prijestolnice znajte da je i to rad ovih bh. informatičara!

"Amerikanci" ne pitaju za cijenu U međuvremenu, za samo nekoliko godina američka firma "Map Network", poslodavac "Atlanta BH", je od firme koja se bavila izradom printanih mapa i pravljenjem atlasa prerasla u «"ozbiljnog igrača" na američkom tržištu. Moćni "Navteq", za kojeg naš sagovornik kaže da je za virtualne mape isto što i "Microsoft" za operativne sisteme, kupio je "Map Network" za velikih 37,5 miliona dolara."Do danas smo razvijajući taj softver stekli povjerenje američkih poslodavaca, tako da se naš posao i profit svake godine utrosrtučuje, pa čak se povećava i za pet puta. S obzirom da je 'Map Netvrok' sada u vlasništvu NAVTEQ-a, koji je, ilustracije radi, kreator svih navigacijskih mapa u automobilima na svijetu, nama se otvaraju nove mogućnosti", govori Ibrišimović.Objašnjava da poslovni Amerikanci samo traže da ima se uložena sredstva isplate. Prvo su im davali "mrvice", pa sve više."Kada je nešto dobro nema cjenkanja. Nadam se da ćemo uskoro doći u situaciju da kažu: 'Treba nam taj i taj projekat i imamo budžet od 10 miliona dolara. Možete li to uraditi?' Mi ćemo biti spremni", zaključuje Ibrišimović.Iako je to, kako kaže, poslovna tajna, njihov izvoz softvera iz BiH iznosi više miliona KM. U svojim počecima "Atlant BH" je trebalo da bude firma koja će se baviti bosanskim internetom, a danas gotovo isključivo rade za strance. Samo 0,5 posto profita ostvaruju u BiH."Sve je krenulo od popunjavnja džeparca. Tada nismo imali neku posebnu viziju, a sada smo u mogućnosti da ozbiljno razmišljamo o tome da čak i samostalno radimo projekte za najveće svjetske firme, poput BMW-a ili 'Mekdonaldsa'. Mi smo faktički američki radnici, a nova tehnologija nam omogućuje da svoj proizvod prodajemo bez ganjanja viza", zaključuje Ibrišimović priču o američkom snu ostvarenom zahvaljujući bosanskoj pameti.

Konkurs za radno mjesto non-stop Direktor "Atlanta BH" ističe da je u ovoj firmi permanentno otvoren konkurs za radna mjesta. Stručnjaci informatičari i školovani programeri dobrodošli su i zagarantovan im je posao."Naš plan je da 2007. godinu završimo sa 35 uposlenih. Inače, firma posljednjih godina ima konstantu u radu. Za jedan uspješno obavljen posao imamo tri do pet novih narudžbi", kaže Ibrišimović, istakavši da je planom razvoja 'Atlanta' predviđeno da do kraja 2008. godine imaju 80 zaposlenih, od kojih će većina biti visokokvalifikovani kompjuterski stručnjaci. Problem za njih, kao i za druge informatičke kompanije u BiH, jeste nedostatak mladih stručnjaka i studenata."Sramota je da BiH nema pravog fakulteta za informatiku. To je sada na elektrotehničkim i prirodno-matematičkim fakultetima. Tamo nema dovoljno studenata, a pravnika se upisuje na hiljade. Nama je problem zaposliti kvalitetnog informatičara, tako da smo primorani da regrutujemo i studente sa završnih godina", ističe Ibrišimović.
Umjetnik a
Posts: 3078
Joined: 20/01/2007 10:26
Location: Sarajevo

#2

Post by Umjetnik a »

svaka čast, pročitao sam tekst, gdje mogu da kontaktiram ovog genijalca
marijindvorac
Posts: 245
Joined: 21/10/2006 18:40

#3

Post by marijindvorac »

Ovo bi trebao da bude samo jedan domaci primjer medju stotinama ili hiljadama drugih, ali eto nije.

Visoko skolovanje u bh. a posebno tehnicko nije nista losije od slicnih u svijetu. Zavrseni strucnjaci ne zaostaju u svakom pogledu od svojih kolega bilo gdje u svijetu.

Sta su ovi momci napravili je ono sto mnogima nedostaje a to je ISTRAJNOST! Da se ne poklekne pred problemima koje susrecemo na putu i da znamo sta nam je cilj.

Sada bih molio one iz Oslobodjenja, Avaza, BHDana i Slobodne Bosne da nam umjesto da u svakom svom izdanju serviraju negativnosti, posjete ovu grupu, da popricaju sa vodjama i da od njih dobiju odgovore kako su postigli sto jesu i kako vide svoju sutrasnjicu. Valja nam nesto novog nauciti.
Sogan
Posts: 1421
Joined: 29/10/2006 02:46
Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske

#4

Post by Sogan »

pih, nije ovo nista dok ne cujete Svemirskog i njegov zivotopis: "American dream - three steps plan" :D
Svemirski_Jebach
Posts: 3929
Joined: 13/08/2003 00:00
Location: Tel Aviv

#5

Post by Svemirski_Jebach »

Sogan wrote:pih, nije ovo nista dok ne cujete Svemirskog i njegov zivotopis: "American dream - three steps plan" :D
jos je samo posljednji ostao ;)
Danko_Bananko
Posts: 862
Joined: 23/01/2007 20:34

#6

Post by Danko_Bananko »

Svemirski_Jebach wrote:
Sogan wrote:pih, nije ovo nista dok ne cujete Svemirskog i njegov zivotopis: "American dream - three steps plan" :D
jos je samo posljednji ostao ;)
... zategnuti posteljinu
ztluhcs
Posts: 3356
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#7

Post by ztluhcs »

Danko_Bananko wrote:
Svemirski_Jebach wrote:
Sogan wrote:pih, nije ovo nista dok ne cujete Svemirskog i njegov zivotopis: "American dream - three steps plan" :D
jos je samo posljednji ostao ;)
... zategnuti posteljinu
:lol: :lol: :lol:
ztluhcs
Posts: 3356
Joined: 28/04/2006 09:17
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Contact:

#8

Post by ztluhcs »

Ja konto ovo tema o svemirku :D
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#9

Post by _BosanaC »

marijindvorac wrote:Ovo bi trebao da bude samo jedan domaci primjer medju stotinama ili hiljadama drugih, ali eto nije.

Visoko skolovanje u bh. a posebno tehnicko nije nista losije od slicnih u svijetu. Zavrseni strucnjaci ne zaostaju u svakom pogledu od svojih kolega bilo gdje u svijetu.

Sta su ovi momci napravili je ono sto mnogima nedostaje a to je ISTRAJNOST! Da se ne poklekne pred problemima koje susrecemo na putu i da znamo sta nam je cilj.

Sada bih molio one iz Oslobodjenja, Avaza, BHDana i Slobodne Bosne da nam umjesto da u svakom svom izdanju serviraju negativnosti, posjete ovu grupu, da popricaju sa vodjama i da od njih dobiju odgovore kako su postigli sto jesu i kako vide svoju sutrasnjicu. Valja nam nesto novog nauciti.
Mislim da ovo ima najmanje veze sa visokim skolstvom u BiH. Jer onaj ko se osloni na ETF ili PMF da ce napraviti programera od njega, taj ce sutra najvjerovatnije ostati gladan.
nineac
Posts: 3605
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

#10

Post by nineac »

Ovo je stvarno uspjeh.
Medjutim, zalosno je da samo 0.5% profita ubiru u BiH, sto govori o B-H kompanijama kako sluha imaju za biznis.
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#11

Post by _BosanaC »

nineac wrote:Ovo je stvarno uspjeh.
Medjutim, zalosno je da samo 0.5% profita ubiru u BiH, sto govori o B-H kompanijama kako sluha imaju za biznis.
Ne radi se samo o tome...

Radim takodje za jednu domacu firmu koja ima vecu zaradu od ovdje opisane jedno pet puta, ako ne i vise, ali se i bavi drugim poslom u oblasti informatike.

Stvar je politike - vani je bitna kvaliteta i usluga, ovdje je bitna stranacka veza. Ako to nemas neces ni raditi u BiH. A mi to nemamo...
Hendrix
Posts: 4111
Joined: 27/02/2004 00:00

#12

Post by Hendrix »

Svaka im čast , iako su imali sreće da ih ta firma iz USA pronađe ljudi su fakat uspjeli . Kad se sjetim koliko moj jaran koji radi web stranice ima problerma sa naplatom kod nas :roll: nikad čovjeku da plate , u jednoj turističkoj agenciji su mu i odbili ponudu kao šta će nama to.
Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
Umjetnik a
Posts: 3078
Joined: 20/01/2007 10:26
Location: Sarajevo

#13

Post by Umjetnik a »

Hendrix wrote:Svaka im čast , iako su imali sreće da ih ta firma iz USA pronađe ljudi su fakat uspjeli . Kad se sjetim koliko moj jaran koji radi web stranice ima problerma sa naplatom kod nas :roll: nikad čovjeku da plate , u jednoj turističkoj agenciji su mu i odbili ponudu kao šta će nama to.
Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
to su ti privatnici seljaci, kako ja to ne mogu podnijeti
mr.nice
Posts: 126
Joined: 13/05/2007 17:47

#14

Post by mr.nice »

Respect!
Primjeni znanje i malo kreativnosti i trudi se da budes najbolji!
Momcima svaka cast!
Hendrix
Posts: 4111
Joined: 27/02/2004 00:00

#15

Post by Hendrix »

Umjetnik a wrote:
Hendrix wrote:Svaka im čast , iako su imali sreće da ih ta firma iz USA pronađe ljudi su fakat uspjeli . Kad se sjetim koliko moj jaran koji radi web stranice ima problerma sa naplatom kod nas :roll: nikad čovjeku da plate , u jednoj turističkoj agenciji su mu i odbili ponudu kao šta će nama to.
Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
to su ti privatnici seljaci, kako ja to ne mogu podnijeti
Zamisli mozgova , kontaju dovoditi masovno turiste ovamo a nemaju web stranice :roll:
kub lajkan
Posts: 3514
Joined: 03/12/2004 19:20

#16

Post by kub lajkan »

Hendrix wrote:Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
Podapisujem. IT je najpogodiniji za tu vrstu relacija...
Umjetnik a
Posts: 3078
Joined: 20/01/2007 10:26
Location: Sarajevo

#17

Post by Umjetnik a »

Hendrix wrote:
Umjetnik a wrote:
Hendrix wrote:Svaka im čast , iako su imali sreće da ih ta firma iz USA pronađe ljudi su fakat uspjeli . Kad se sjetim koliko moj jaran koji radi web stranice ima problerma sa naplatom kod nas :roll: nikad čovjeku da plate , u jednoj turističkoj agenciji su mu i odbili ponudu kao šta će nama to.
Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
to su ti privatnici seljaci, kako ja to ne mogu podnijeti
Zamisli mozgova , kontaju dovoditi masovno turiste ovamo a nemaju web stranice :roll:
a o engleskom da ne pričamo :D
la_coka_nostra
Posts: 17
Joined: 17/03/2007 22:31

#18

Post by la_coka_nostra »

Ovo su priche koje Bosancima nedostaju. Iako nisam pretjerano upoznat s radom Atlanta, znam za navigator.ba i znam da su radili mape gradova USA, ipak je ovo pitanje odluchnosti i kvalitetnog ignorisanja sivila u koje su svi upali.

Svaka chast momcima (vjerujem da ima i djevojaka) :) iz Atlanta i volio bih kada bi svaki dan na sa-x forumu mogli prochitati po ovakvu prichu nebitno iz koje oblasti.



:thumbup:
mr.nice
Posts: 126
Joined: 13/05/2007 17:47

#19

Post by mr.nice »

Konkretno razviti biznis u BiH je pomalo tesko ali u odredjenim sektorima treba samo uociti priliku. Npr. IT gdje BiH moze izuzetno konkurisati kako sa znanjem tako jos vise i sa cijenom rada. Medjutim vecina ceka da prilika dodje njima, tesko se angazuju ili pokusavaju kopirati. Kao buduci dip. ecc. mogu da kaze da je BiH prosperitetna drzava pogotovo za mali i srednji biznis jer se nalazi na takvoj geografskoj lokaciji, a poznate okolnosti ne dozvoljavaju da se drzava razvije na nivo EU zemalja. Sto omogucava da se u BiH rade proizvodi i usluge koji ce zadovoljiti trzista kako kvalitetom (ipak nismo ni mi kirgistan) tako i cijenom.

Kod zapocinjanja novog biznisa nailazi se na nekoliko velikih problema.
1. Pravna regulativa - ne dovoljno jasna po pitanju malih biznisa ali i neadekvatna!
2. Nedovoljna kreativnost da se od ideje razvije biznis
3. Nestrpljivost jer ipak je potrebno da se nesto uhoda
4. Pocetna sredstva
itd.......

Ja konkretno pokusavam da razvijem jedan mali biznis ali do sada sam naisao na mali milon problema nadam se da cu i ja jednoga dana moci ovdje ispricati svoju pricu i dati motiv za rad drugima!
la_coka_nostra
Posts: 17
Joined: 17/03/2007 22:31

#20

Post by la_coka_nostra »

mr.nice wrote:Konkretno razviti biznis u BiH je pomalo tesko ali u odredjenim sektorima treba samo uociti priliku. Npr. IT gdje BiH moze izuzetno konkurisati kako sa znanjem tako jos vise i sa cijenom rada. Medjutim vecina ceka da prilika dodje njima, tesko se angazuju ili pokusavaju kopirati. Kao buduci dip. ecc. mogu da kaze da je BiH prosperitetna drzava pogotovo za mali i srednji biznis jer se nalazi na takvoj geografskoj lokaciji, a poznate okolnosti ne dozvoljavaju da se drzava razvije na nivo EU zemalja. Sto omogucava da se u BiH rade proizvodi i usluge koji ce zadovoljiti trzista kako kvalitetom (ipak nismo ni mi kirgistan) tako i cijenom.

Kod zapocinjanja novog biznisa nailazi se na nekoliko velikih problema.
1. Pravna regulativa - ne dovoljno jasna po pitanju malih biznisa ali i neadekvatna!
2. Nedovoljna kreativnost da se od ideje razvije biznis
3. Nestrpljivost jer ipak je potrebno da se nesto uhoda
4. Pocetna sredstva
itd.......

Ja konkretno pokusavam da razvijem jedan mali biznis ali do sada sam naisao na mali milon problema nadam se da cu i ja jednoga dana moci ovdje ispricati svoju pricu i dati motiv za rad drugima!
mr.nice samo ne posustaj. Svu srechu ti zhelim.
sabanss
Posts: 4590
Joined: 13/08/2006 11:20

#21

Post by sabanss »

Hendrix wrote: Zamisli mozgova , kontaju dovoditi masovno turiste ovamo a nemaju web stranice :roll:
Nece oni dovoditi turiste, vec voditi bosnje u Tursku, Tunis i na makarsku rivijeru.
User avatar
helo
Posts: 641
Joined: 13/03/2005 17:18
Location: Sarajevo

#22

Post by helo »

Umjetnik a wrote:svaka čast, pročitao sam tekst, gdje mogu da kontaktiram ovog genijalca
Ovo je njihov sajt.

http://www.atlantbh.com/onama/referenca.shtml
Vozdra_123
Posts: 2213
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

#23

Post by Vozdra_123 »

Hendrix wrote:Svaka im čast , iako su imali sreće da ih ta firma iz USA pronađe ljudi su fakat uspjeli . Kad se sjetim koliko moj jaran koji radi web stranice ima problerma sa naplatom kod nas :roll: nikad čovjeku da plate , u jednoj turističkoj agenciji su mu i odbili ponudu kao šta će nama to.
Ima u BiH stotine malih firmica što prave velike poslove samo za strance i to je meni se čini nešto najpametnije sada za uradit , samo ino tržište domaće ništa.
ako tvoj jaran ima pojma sta radi onda ostavi sebi backdoor za svaki websajt
pa ako supci ne plate one srusi websajt ili postavi "reklamu"
Vozdra_123
Posts: 2213
Joined: 31/12/2003 00:00
Location: SAD/Kanada

#24

Post by Vozdra_123 »

momcima svaka cast

:thumbup:
artzy
Posts: 839
Joined: 03/01/2005 05:52

#25

Post by artzy »

Bas je lijepo vidjeti da neko radi i uspijeva na takav nacin. Kao i uvijek treba i malo srece za uspjeh. Bilo bi dobro da nasi ljudi znaju da se to malo srece moze "navuc" ako nadjes dobru informaciju ili suradnika koji je ima i koji moze na pravi nacin komunicirati sa kupcima.

Jedina sansa za razvoj nase zemlje je ulaz na medjunarodno trziste. Prednost koju nasi ljudi mogu imati mogli bi biti poduzetni dijasporci.

Mene osobno pravo ubija u pojam sto mi ne uspijeva organizovati nesto gdje bi nasi dizajneri, programeri... bili uposleni. Mogucnosti su toliko velike da bi pola BiH moglo biti tako zaposleno. Kolicina usluga i proizvoda koji se mogu transportirati ili obavljati putem interneta je virtualno neogranicena.

Kada zoves neku firmu u USA cesto se javi osoba koja se nalazi u Indiji. Tamo proizvode i milione linija programskih kodova razvijajuci aplikacije za US kupce.

Postoje svi preduvjeti za razvoj poslovanja u kombinaciji BiH - USA. Nasi obrazovani i strucni kadrovi. Razlika u valuti i primanjima. Potraznja usluga na trzistu. Samo fali spona i inicijalna iskra. Mozda bi neka mala agencija mogla naci posao za nase ljude. Vjerovatno bi se mogli naci i investori.

Drugo vrlo bitno je da svako dijete u BiH dobije kompjuter i internet (kod kuce). Ovo sam planir'o kupit kad dobijem ovaj jackpot na lutriji od par stotina miliona :-)

Zalosno je da BH vlada ne nalazi shodno da podigne nivo informatizacije u zemlji. Ucenici/studenti bi morali dobiti povlastice pri kupovini kompjutera i pristupa internetu. U skoli bi morali da budu u stanju da koriste kompjuter i internet. Trebalo bi proizvesti programe za ucenje programskih jezika, kompjuterskih sistema i u stvari raditi na tome da se uveca broj onih koji imaju takvo znanje... Sigurno da takvi programi postoje ali ih uvijek treba vise.... Mogucnosti su tako velike da su izvan nasih mastalackih sposobnosti... Te stvari treba podrzati tako jako da skoro ne bude nikakvog kostanja za djecu..
Post Reply