Bosansko more
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
photo
#376 Re: Bosansko more
prestanite vise procati bajke o luci neum. nikada nece bih napraviti luku u neumu. to su izmisljotine. samo maloumnom idiotu takva ideja moze pasti na pamet. nema se prostora za luku, nema se dubine, nemas prilaza luci - sta mislite, da kamioni voze tovar sa brodova preko svilaja i hutovog blata u hercegovinu i bosnu? de, ba, dodjite sebi.
jeftinije, prakticnije, bezbolnije i politicki korektnije je rekonstruisati prugu capljina-trebinje-niksic i tu se povezati sa prugom beograd-bar te korisiti luku bar za potrebe bih.
hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
time ostaviti luku ploce da ekonomski umre kao i sam grad ploce kada vec nisu htjeli ratifikovati ugovor o koristenju luke ploce.
i zavrsiti pricu o lukama. kakva ba luka u neumu.....
a skolji i vrh kleka su bih potrebni da bi bila priznata kao pomorska zemlja. nista drugo.
jeftinije, prakticnije, bezbolnije i politicki korektnije je rekonstruisati prugu capljina-trebinje-niksic i tu se povezati sa prugom beograd-bar te korisiti luku bar za potrebe bih.
hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
time ostaviti luku ploce da ekonomski umre kao i sam grad ploce kada vec nisu htjeli ratifikovati ugovor o koristenju luke ploce.
i zavrsiti pricu o lukama. kakva ba luka u neumu.....
a skolji i vrh kleka su bih potrebni da bi bila priznata kao pomorska zemlja. nista drugo.
-
sredoje
#377 Re: Bosansko more
photo wrote: hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
A koliko bi onda Hrvatska trebala odrediti za cestovni prijevoz preko svog teritorija za robu iz BiH?
-
photo
#378 Re: Bosansko more
isto toliko. i onda se i cestovni pravac prebaci na srbiju i opet hrvatska pusi. ako joj je to u interesu.
-
photo
#379 Re: Bosansko more
a hajde mi, slobode ti, objasni logiku cijene od 800 E koje je hrvatska trazila za koncar i talgo vozove? i sta mislis da BiH odredi 800 E za cestovni prevoz hrvatske robe u BiH (ipak najvise izvoze u BiH) pa skoce cijene HR robe u BiH visoko i, imajuci u vidu plateznu moc BiH stanovnistva, roba iz HR se ne prodaje nikako. opet HR pusi.sredoje wrote:photo wrote: hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
A koliko bi onda Hrvatska trebala odrediti za cestovni prijevoz preko svog teritorija za robu iz BiH?
-
sredoje
#380 Re: Bosansko more
photo wrote:a hajde mi, slobode ti, objasni logiku cijene od 800 E koje je hrvatska trazila za koncar i talgo vozove? i sta mislis da BiH odredi 800 E za cestovni prevoz hrvatske robe u BiH (ipak najvise izvoze u BiH) pa skoce cijene HR robe u BiH visoko i, imajuci u vidu plateznu moc BiH stanovnistva, roba iz HR se ne prodaje nikako. opet HR pusi.sredoje wrote:photo wrote: hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
Evo ja ću ti objasniti - nije HŽ ukinuo samo tu liniju nego je u isto vrijeme ukinuo gomilu drugih linija koje su nerentabilne i koje sisaju novac iz proračuna. Nova Vlada više nije raspoložena dotirati novac gubitašima i HŽ je napravio izračun koje su mu pruge nerentabilne. Nema tu ništa osobno niti usmjereno protiv BiH željeznica.
Last edited by sredoje on 10/10/2012 16:18, edited 1 time in total.
-
sredoje
#381 Re: Bosansko more
Puši i BiH jer je onda put do zapadne Evrope dosta duži.photo wrote:isto toliko. i onda se i cestovni pravac prebaci na srbiju i opet hrvatska pusi. ako joj je to u interesu.
-
photo
#382 Re: Bosansko more
brkas lonce i poklopce. radi se o vozovima koji su vlasnistvo bih, ne hr i ta prica da su ukinute linije od strane hz je bezveze za BiH. isto kao sto bi croairlines, ukidajuci liniju zagreb-bec, poceo naplacivati austrian airlines-u 1000 eura po sletanju. nema logike.
ako je hz ukinuo liniju, pa pusti one koji zele biti na toj liniji da voze a ne derati ih za novac i time pokrivati svoje gubitke. uostalom, ova linija je bila zbog BiH a ne zbog HR. ako se sjecas, bila je linija ploce-bec koja je isla ploce-sarajevo-doboj-banja luka-zagreb-bec i bila jedna od najrentabilnijih u sfrj. idiotluk je ukidati tu liniju. a tu liniju je zeljeznice BiH htjela re-aktivirati modernim vozovima. od toga bi imali koristi i bih i hrvatska pogotovo tokom ljeta. ovako, koji teretni voz ode do ploca i to je sve. luka vristi prazna, ljudi nemaju posla, socijala sve gora i gora
veoma pametan potez HR-a, veoma pametan
ako je hz ukinuo liniju, pa pusti one koji zele biti na toj liniji da voze a ne derati ih za novac i time pokrivati svoje gubitke. uostalom, ova linija je bila zbog BiH a ne zbog HR. ako se sjecas, bila je linija ploce-bec koja je isla ploce-sarajevo-doboj-banja luka-zagreb-bec i bila jedna od najrentabilnijih u sfrj. idiotluk je ukidati tu liniju. a tu liniju je zeljeznice BiH htjela re-aktivirati modernim vozovima. od toga bi imali koristi i bih i hrvatska pogotovo tokom ljeta. ovako, koji teretni voz ode do ploca i to je sve. luka vristi prazna, ljudi nemaju posla, socijala sve gora i gora
veoma pametan potez HR-a, veoma pametan
-
photo
#383 Re: Bosansko more
i onda umjesto da obje zemlje puse, idioti ne mogu sjesti te napraviti dogovor kako niko ne bi pusio.sredoje wrote:Puši i BiH jer je onda put do zapadne Evrope dosta duži.photo wrote:isto toliko. i onda se i cestovni pravac prebaci na srbiju i opet hrvatska pusi. ako joj je to u interesu.
ovo je ona primitivna seljacka logika koja sve vise izbija iz HR-a: neka komsiji crkne krava pa makar ja nemao hljeba za jesti.
pametno, nema sta.
-
penkalaa
#384 Re: Bosansko more
jeftinije?photo wrote: jeftinije, prakticnije, bezbolnije i politicki korektnije je rekonstruisati prugu capljina-trebinje-niksic i tu se povezati sa prugom beograd-bar te korisiti luku bar za potrebe bih.
neznam koliko treba novaca za proširenje i obnovu te uskotračne pruge koja je ukinuta 1976
ali ovako odoka 500-1000 mil €
bez potpore EU-a ili nekog trečeg, nema šanse da vi to izgradite
imaš kakav link za te svoje tvrdnje?photo wrote: hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
jedino nađoh ovaj članak
http://www.klix.ba/biznis/news/hadzic-h ... /120704027
gdje vidim, da sve što se je mjenjalo, mjenjalo se je zbog EU direktiva i propisa
a jednog dana ako želite u EU morati će te i vi to potpisati i provoditi
žali se na EU a ne na Hrvatsku
ajde ti meni laiku objasni šta bi BiH dobila da se ratificira, a šta nema danas u Pločama?photo wrote: time ostaviti luku ploce da ekonomski umre kao i sam grad ploce kada vec nisu htjeli ratifikovati ugovor o koristenju luke ploce.
ne lupetaj napamet, BIh je pomorska zemlja i bez ta dva otočića i vrha Klekaphoto wrote: a skolji i vrh kleka su bih potrebni da bi bila priznata kao pomorska zemlja. nista drugo.
Last edited by penkalaa on 10/10/2012 21:27, edited 2 times in total.
-
sredoje
#385 Re: Bosansko more
photo wrote: ako je hz ukinuo liniju, pa pusti one koji zele biti na toj liniji da voze a ne derati ih za novac i time pokrivati svoje gubitke.
Mislim da to nije problem ali ti kao da ne znaš da se pruga mora održavati, tu mora nekakvo osoblje biti, troše se nekakve komunalije.
Ja bih na tvome mjestu tražio uvid u izračun te cijene HŽ-a a ne odmah vidio zavjeru protiv BiH i išao udarati nekakve sankcije. Pored toga siguran sam da način održavanja pruga nije isti u HR koja uskoro ulazi u EU i koji ima neke svoje standarde kao u BiH. Ovdje bi vjerojatno trebala i intervencija politike ali i drugih subjekata poput Luke Ploče kojoj je također u interesu održavanje pruge.
Sve u svemu, komplicirana situacija, Hrvatskoj je taj komadić pruge teret a BiH vrlo bitan. HŽ je odradio svoj dio posla i identificirao nerentabilne pravce, nadam se da se slažeš da nije niti u redu da hrvatski porezni obveznici plaćaju prugu koja koristi BiH?
Treba pronaći kompromis a ne odmah naricati o zločestim namjerama.
-
sredoje
#386 Re: Bosansko more
photo wrote:i onda umjesto da obje zemlje puse, idioti ne mogu sjesti te napraviti dogovor kako niko ne bi pusio.sredoje wrote:Puši i BiH jer je onda put do zapadne Evrope dosta duži.photo wrote:isto toliko. i onda se i cestovni pravac prebaci na srbiju i opet hrvatska pusi. ako joj je to u interesu.
ovo je ona primitivna seljacka logika koja sve vise izbija iz HR-a: neka komsiji crkne krava pa makar ja nemao hljeba za jesti.
pametno, nema sta.
Ja sam protiv medjusobnog podbadanja i pakosti.
Nadam se i da ti shvaćaš da nije u redu da hrvatski porezni obeznici plaćaju prugu koju koristi BiH?
- blazh
#387 Re: Bosansko more
ovaj photo je ekonomista žešći
nije ni čudo što smo u govnima do grla ako su nam svi ovakvi..
ajde neka bih prvo plati te vozove koje smo kupili od HR pa ćemo onda tražiti zavjeru u svemu šta nam ne ide na ruku. par godina nismo ni pfeninga dali za njih.
a ovo za prugu do bara je poseban SF. za te pare možeš izgradit tri luke u neumu
reko sam već, radim dosta sa uvoznicima i znam da crnogorci posebno deru. pogotovo što smo tamo kao i sve zemlje a u pločama imamo povlašten status.
ajde neka bih prvo plati te vozove koje smo kupili od HR pa ćemo onda tražiti zavjeru u svemu šta nam ne ide na ruku. par godina nismo ni pfeninga dali za njih.
a ovo za prugu do bara je poseban SF. za te pare možeš izgradit tri luke u neumu
reko sam već, radim dosta sa uvoznicima i znam da crnogorci posebno deru. pogotovo što smo tamo kao i sve zemlje a u pločama imamo povlašten status.
-
herturty
#388 Re: Bosansko more
Nadam se da znas da su luke ploce izgradile BIH firme vlastitim parama. I nadam se da znas da je sud RH odlucio da RH je duzna platiti BH vojnoj industriji 100 miliona eura a jos nije ni pocela isplacivati ta RH?sredoje wrote:
Nadam se i da ti shvaćaš da nije u redu da hrvatski porezni obeznici plaćaju prugu koju koristi BiH?
- blazh
#389 Re: Bosansko more
Naklapaš bezveze. Daj jedan relevantan link za te tvoje tvrdnje. Luku Ploče su izgradili i Hrvatska i BIH. Teško je odrediti jer smo bili zajednička država i firme nisu bile "republički" određene. A ovo o dugu je nešto novo
Malo to argumentiraj.
Ono što priču o luci čini nerealnom nije uski akvatorij - već nedostatak bilo kakvog prirodnog prostora za lučki terminal na kopnu te astronomska cijena kojoj BiH nije dorasla i koja bi takav poduhvat učinila isključivo političkim projektom bez ikakvog gospodarskog smisla. Kao što su isključivo političkog obilježja bila sidrenja američkih i turskih ratnih brodova pred plaže u hrvatskom Kleku i hercegovačkom Neumu. Dodatni razlog protiv je što bi BiH itekako trebala hrvatsku dozvolu za gradnju luke na ulazu u duboki, zatvoreni i biološki tako osjetljivi i dragocjeni Malostonski zaljev, u kojem bi svaka havarija predstavljala ekološku katastrofu.
Malo to argumentiraj.
Ono što priču o luci čini nerealnom nije uski akvatorij - već nedostatak bilo kakvog prirodnog prostora za lučki terminal na kopnu te astronomska cijena kojoj BiH nije dorasla i koja bi takav poduhvat učinila isključivo političkim projektom bez ikakvog gospodarskog smisla. Kao što su isključivo političkog obilježja bila sidrenja američkih i turskih ratnih brodova pred plaže u hrvatskom Kleku i hercegovačkom Neumu. Dodatni razlog protiv je što bi BiH itekako trebala hrvatsku dozvolu za gradnju luke na ulazu u duboki, zatvoreni i biološki tako osjetljivi i dragocjeni Malostonski zaljev, u kojem bi svaka havarija predstavljala ekološku katastrofu.
-
sredoje
#390 Re: Bosansko more
Prica kako su BiH tvrtke sagradile kompletnu luku Ploce je najvjerojatnije - mit. Nikad nitko nije pruzio niti jedan jedini dokaz, niti jednu potvrdu, niti jednu projekt iz kojeg bi bilo vidljivo da je pokretac ili investitor netko iz BiH.herturty wrote:Nadam se da znas da su luke ploce izgradile BIH firme vlastitim parama.sredoje wrote:
Inace, ono sto je vlasnistvo BiH tvrtki je i danas tako. Radi se o dva terminala.
Ukoliko je sud tako odlucio onda je tako. Moze koja informacija vise? Neki link?I nadam se da znas da je sud RH odlucio da RH je duzna platiti BH vojnoj industriji 100 miliona eura a jos nije ni pocela isplacivati ta RH?
-
photo
#391 Re: Bosansko more
ne lupetaj? veoma konstruktivna kritika. postoji nesto sto se zove slobodan pristup otvorenom moru a ne prolaz kroz teritorijalne vode neke druge zemlje. razmisli malo o tome.penkalaa wrote:jeftinije?photo wrote: jeftinije, prakticnije, bezbolnije i politicki korektnije je rekonstruisati prugu capljina-trebinje-niksic i tu se povezati sa prugom beograd-bar te korisiti luku bar za potrebe bih.![]()
neznam koliko treba novaca za proširenje i obnovu te uskotračne pruge koja je ukinuta 1976
ali ovako odoka 500-1000 mil €![]()
bez potpore EU-a ili nekog trečeg, nema šanse da vi to izgradite
imaš kakav link za te svoje tvrdnje?photo wrote: hrvatskoj odrediti 800 eura po vagonu (koliko su oni trazili za koncar i talgo vozove) za prolaz iz luke ploce prema sjeveru.
jedino nađoh ovaj članak
http://www.klix.ba/biznis/news/hadzic-h ... /120704027
gdje vidim, da sve što se je mjenjalo, mjenjalo se je zbog EU direktiva i propisa
a jednog dana ako želite u EU morati će te i vi to potpisati i provoditi![]()
žali se na EU a ne na Hrvatskuajde ti meni laiku objasni šta bi BiH dobila da se ratificira, a šta nema danas u Pločama?photo wrote: time ostaviti luku ploce da ekonomski umre kao i sam grad ploce kada vec nisu htjeli ratifikovati ugovor o koristenju luke ploce.
ne lupetaj napamet, BIh je pomorska zemlja i bez ta dva otočića i vrha Klekaphoto wrote: a skolji i vrh kleka su bih potrebni da bi bila priznata kao pomorska zemlja. nista drugo.
sto se tice pruge capljina-niksic, ako me sjecanje ne vara radilo se o cifri od nekih 20m E za ponovno stavljanje u fuknciju.
propisi EU - propisi EU govore o naplati prolaza ali ne kazu da za 20 km pruge moras naplatiti 800 E po vagonu.
mrsko mi sada traziti link ali proguglaj malo. ionako stalno viis na ovoj temi i solis pamet ostalima.
procitaj sporazum o koristenju luke ploce pa ce ti biti malo jasnije sta bih dobija slobodnom pristupu luci.
-
photo
#392 Re: Bosansko more
naplacivati 20 km pruge 800 E je bas kompromisno rjesenje, nema sta. samo bi budala ocekivao da HR placa dio pruge u BiH ali dio svoje pruge u HR je svakako njihova odgovornost. HR odredila jedini zeljeznicki pravac od juzne luke ka sjeveru obje zemlje kao nerentabilan? ako iko ima imalo mozga na ovom pravcu bi obje zemlje uzimale pare i sakom i kapom.sredoje wrote:photo wrote: ako je hz ukinuo liniju, pa pusti one koji zele biti na toj liniji da voze a ne derati ih za novac i time pokrivati svoje gubitke.
Mislim da to nije problem ali ti kao da ne znaš da se pruga mora održavati, tu mora nekakvo osoblje biti, troše se nekakve komunalije.
Ja bih na tvome mjestu tražio uvid u izračun te cijene HŽ-a a ne odmah vidio zavjeru protiv BiH i išao udarati nekakve sankcije. Pored toga siguran sam da način održavanja pruga nije isti u HR koja uskoro ulazi u EU i koji ima neke svoje standarde kao u BiH. Ovdje bi vjerojatno trebala i intervencija politike ali i drugih subjekata poput Luke Ploče kojoj je također u interesu održavanje pruge.
Sve u svemu, komplicirana situacija, Hrvatskoj je taj komadić pruge teret a BiH vrlo bitan. HŽ je odradio svoj dio posla i identificirao nerentabilne pravce, nadam se da se slažeš da nije niti u redu da hrvatski porezni obveznici plaćaju prugu koja koristi BiH?
Treba pronaći kompromis a ne odmah naricati o zločestim namjerama.
a sta drugo da mislim ako HR, zbog nacionalnog sljepila (gubi se suverenitet nad dijelom HR teritorije kakvo je zvanicno objasnjenje jer sporaum trazi da BiH ima svoh upravitelja luke) nece ratifikovati sporazum o luci ploce koji bi i plocama donio zaradu nego o zlocestim namjerama.
-
photo
#393 Re: Bosansko more
da su luku ploce izgradile obje zemlje zajedno, ne bi HR otimala terminale (doduse, vraceni su) i prostor luke koji su izgradile i koristile firme iz BiH. malo prosurfaj pa ces vidjeti da je gro toivara iz luke isao za i iz BiH. BiH je zato i izgradila tu luku. Naravnpo da je HR morala uloziti nesto u tu luku kao zemljiste jer se nalazi u HR ali ne mozes poreci da su instalacije i ostali obkjekti oizgradjeni samo od strane HR vec je BiH dobrim sijelom tu ulozila svoje pare.blazh wrote:Naklapaš bezveze. Daj jedan relevantan link za te tvoje tvrdnje. Luku Ploče su izgradili i Hrvatska i BIH. Teško je odrediti jer smo bili zajednička država i firme nisu bile "republički" određene. A ovo o dugu je nešto novo![]()
Malo to argumentiraj.
- blazh
#394 Re: Bosansko more
1 terminalsredoje wrote: Inace, ono sto je vlasnistvo BiH tvrtki je i danas tako. Radi se o dva terminala.
-
photo
#395 Re: Bosansko more
ti radis sa uvoznicima i razumijes se u te stvariblazh wrote:ovaj photo je ekonomista žešćinije ni čudo što smo u govnima do grla ako su nam svi ovakvi..
a ovo za prugu do bara je poseban SF. za te pare možeš izgradit tri luke u neumu![]()
obzirom kakva nam je drzava, i necudi me sto takvi kao ti rade sa uvoznicima. a vidi se i kakav si ekonomista.
lako je sjediti ispred monitora i naklapati kako je neko glup, nema pojma sta prica ili samo sere. hajde, daj mi jedan primjer iz svog bogatog iskustva rada sa uvoznicima kako unaprijediti poslovni prostor u bIh da svima bude bolje. ili ces nastaviti samo baljezgati kako niko nema pojma i kako svi samo seru.
od kriticara ocekujem i malo savjeta, ne samo kritiku. lako je palamuditi iza monitora.
- blazh
#396 Re: Bosansko more
pa ako je tako onda se je bih već naplatila jer je desetljećima koristila prostor luke koji nije njen za svoje interese. uložila je u instalacije (ako ako) koji su potrošna roba, luka se mjenja, infrastruktura se mjenja. bih je koristila hrvatsko zemljišze džabe, malo uložila u infrastrukturu ali ju je isplatila korištenjem, win win situacija.photo wrote:da su luku ploce izgradile obje zemlje zajedno, ne bi HR otimala terminale (doduse, vraceni su) i prostor luke koji su izgradile i koristile firme iz BiH. malo prosurfaj pa ces vidjeti da je gro toivara iz luke isao za i iz BiH. BiH je zato i izgradila tu luku. Naravnpo da je HR morala uloziti nesto u tu luku kao zemljiste jer se nalazi u HR ali ne mozes poreci da su instalacije i ostali obkjekti oizgradjeni samo od strane HR vec je BiH dobrim sijelom tu ulozila svoje pare.blazh wrote:Naklapaš bezveze. Daj jedan relevantan link za te tvoje tvrdnje. Luku Ploče su izgradili i Hrvatska i BIH. Teško je odrediti jer smo bili zajednička država i firme nisu bile "republički" određene. A ovo o dugu je nešto novo![]()
Malo to argumentiraj.
sad je to već komercijalno, luka je privatna, zemljište je pomorsko dobro, dakle državno. terminal ntf je bosanski ali samo tankovi i zgrada. zemljište je pomorsko dobro.
- blazh
#397 Re: Bosansko more
photo wrote:ti radis sa uvoznicima i razumijes se u te stvariblazh wrote:ovaj photo je ekonomista žešćinije ni čudo što smo u govnima do grla ako su nam svi ovakvi..
a ovo za prugu do bara je poseban SF. za te pare možeš izgradit tri luke u neumu![]()
reko sam već, radim dosta sa uvoznicima i znam da crnogorci posebno deru. pogotovo što smo tamo kao i sve zemlje a u pločama imamo povlašten status.![]()
![]()
![]()
obzirom kakva nam je drzava, i necudi me sto takvi kao ti rade sa uvoznicima. a vidi se i kakav si ekonomista.
lako je sjediti ispred monitora i naklapati kako je neko glup, nema pojma sta prica ili samo sere. hajde, daj mi jedan primjer iz svog bogatog iskustva rada sa uvoznicima kako unaprijediti poslovni prostor u bIh da svima bude bolje. ili ces nastaviti samo baljezgati kako niko nema pojma i kako svi samo seru.
od kriticara ocekujem i malo savjeta, ne samo kritiku. lako je palamuditi iza monitora.
nisam ni rekao da sam stručnjak već sam samo prenio iskustva ljudi koji su direktno vezani za rad sa lukom ploče. a ti ekonomista si sve rekao sa prugom do Bara
sigurno se prevoznički lobi slaže sa tvojom veleumnom idejom
nemamo para za helikopter za ugasit malo požara ili neki normalni voz a ti bi prugu od preko 100 milja eura radio
ekonomista, nema šta
-
sredoje
#398 Re: Bosansko more
Da bi vidio da li je taj izracun pretjeran ti moras znati sto on tocno sadrzi. Izgleda malo - 20 km pruge ali radi tih 20 kilometara HŽ mora držati kompletnu infrastrukturu u pogonu. U međuvremenu sam saznao i da Hrvatska ima gradaciju želj. pruga prema važnosti i da su međ. pravci na najvišem nivou. To znači da se ta pruga ne može održavati kao nekakva lokalna.photo wrote: naplacivati 20 km pruge 800 E je bas kompromisno rjesenje, nema sta.
Ta pruga nije dva komada željeza na daskama po kojoj idu vlakovi. Tu su nekakve obaveze prema EU. To sve treba podmiriti.
Nije to jedini pravac, postoji i rijecka luka i pruga, postoji i splitska luka i pruga. Gledaj, vjerujem da pregovaraci sa vase strane mogu dobiti uvid u sve izracune HŽ-a i da oni nisu odokativno dosli do te procjene.samo bi budala ocekivao da HR placa dio pruge u BiH ali dio svoje pruge u HR je svakako njihova odgovornost. HR odredila jedini zeljeznicki pravac od juzne luke ka sjeveru obje zemlje kao nerentabilan? ako iko ima imalo mozga na ovom pravcu bi obje zemlje uzimale pare i sakom i kapom.
Ne možeš ti dobiti upravitelja luke zato što je to tebi dobro. I ja bih htio upravljati Coca-Colom. Luka Ploče je dioničko društvo. Želiš li upravljati lukom - kupi dionice i upravljaj lukom.a sta drugo da mislim ako HR, zbog nacionalnog sljepila (gubi se suverenitet nad dijelom HR teritorije kakvo je zvanicno objasnjenje jer sporaum trazi da BiH ima svoh upravitelja luke) nece ratifikovati sporazum o luci ploce koji bi i plocama donio zaradu nego o zlocestim namjerama.
-
sredoje
#399 Re: Bosansko more
photo wrote:ne lupetaj? veoma konstruktivna kritika..penkalaa wrote: ne lupetaj napamet, BIh je pomorska zemlja i bez ta dva otočića i vrha Kleka
BiH je pomorska zemlja sa ili bez dva škoja i vrha Kleka.
U tom smislu ta dva škoja ništa ne mijenjaju.
-
herturty
#400 Re: Bosansko more
blazh wrote:Naklapaš bezveze. Daj jedan relevantan link za te tvoje tvrdnje. Luku Ploče su izgradili i Hrvatska i BIH. Teško je odrediti jer smo bili zajednička država i firme nisu bile "republički" određene. A ovo o dugu je nešto novo![]()
Malo to argumentiraj.
Ja sam zavrsio gardjevinu na zapadu. Netrebas meni pricati o tome sta je moguce a sta nije jer na prve tri godine je uvijek bio predmet projekat1, projekat 2, projekat 3 u kojima je se trebala projektovati recimo luka i izracunati troskovi.
Kao inzinjer ti znaci mogu reci da je pricati o nemogucnosti projektovanja luke sa druge strane Kleka gdje postoji 14 kilometara BiH mora u onakvom polozaju najobicnija glupost.
Naime luka kao luka je relativno jeftin poduhvat u gradjevini. Ono sto luku cini skupom je kada luka doraste neki kapacitet koji lezi nekih 1000 puta iznad luke Ploce i kada postane luka gdje se ogromni tenkeri ili kontejnerski brodovi istovaraju i utovaraju munjevitom brzinom putem kompjuterskih procesa gdje roboti rade 70% posla (automatski vozici koji citaju bar kode i voze kontejnere gdje treba bez da se ljudski mozak mjesa). Znaci nesto kao u Rotterdamu, Singapuru itd.
Luka kao gradjevinski problem je jeftina stvar. Trebas iskopati brdo (nema jeftinijeg poduhvata u gradevini); imas beton i imas neke mjere koje moras poduzeti sto se ticu vode. Terminal je jeftin za izgraditi kao i hangari gdje se cuva specificna roba. Trebaju ti sine preko Kleka do kopna i to spojiti sa prugama FBIH (to jeste malo skuplji poduhvat). Pord toga mozes Energoinvestu dati da rjesi problem dalekovoda i elektriciteta te vode zajedno sa UNISOM posto su te firme ionako specijalizovane sto se toga tice.
Na nekim jestina ukoliko voda nije dovoljno duboka (u sto cisto sumnjam) iznajmis Nizozemsku komapniju Van Oord koja u Dubaju produbljava more i eto ti luke.

Onaj kapacitet kao sto je u Plocama za taj kapacitet ima od prilike na Kleku faktor 2 prostora. Mozes izgraditi luku kakvu hoces i profesori sa americkih fakulteta su to vec i govorili i pisali o tome kao i profesori sa Sarajevskog gradjevinskog fakulteta.