bez rata ne moze se ocekivati nikakav raspad bih niti ukidanje entiteta/kantona. a ako pogledamo demografske trendove, jos koja godina da prodje i nece biti potrebe niti mogucnosti za ratovima.General War wrote:Sa ovakvim razmisljanjem moze se ocekivati i raspad bosne kao i bivse Yu, jer tumaci raspad Jugoslavije raspadom jugoslovenstva a ne bujanjem etnickog separatizma..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...skime to bosanjk misli da ista moze ocuvati ako samo pogleda kartu okoline BiH.ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da BiH moguce ikakvo bosanstvo.
pored toga imamo problem sa nazivom drzave. ona se zove bosna i hercegovina, tako da i to dodatno zbunjuje mnoge ljude. neki kazu za sebe da su bosanci i hercegovci, neko samo bosanci, neki samo hercegovci. ja prvi se osjecam bosancem (pa cak i bosnacem i hercegovcem), ali iskljucivo u geografskom smislu. isto tako da sam npr rodjen u priboju, imam srbijanski pasos, zivim tamo, mislim da ne bi imao problem da se osjecam srbijancem. ipak, u svakom slucaju ja ostajem bosnjak, to je moja etnija, moj narod, gdje god da se nalazim, imam pasos, rodim ili bilo kako da se drzava zove.
razlika izmedju bosnjaka i bosanca je u sustini minimalna. isti jezik, ista kulutura, isti obicaji, isto sve.. jedino se naziv bosnjak kod nas povezuje jos sa vjerom islama.. nazalost..
ja imam osjecaj da neki zude za tim bosanstvom kao narodnost (etnija) iz razloga, sto bi to bilo kao prihvatljivije srbima (ustvari pravoslavnim bosancima) i hrvatima (katolickim bosancima), sto je totalna glupost.
osnovni problem je taj, sto ne treba da narodi mjenjaju osjecaj svog identiteta, nego je potrebno da oni zavole drzavu bih vise. to se moze dobiti ako se ljudima omoguci normalan zivot u jednom normalnom, civilizovanom i prije svega moralnom drustvu. tad bi i ova prica oko nacionalnosti/narodnosti/etnije svima postala manje interesantna, a hrvatima i srbima taj geografski identitet bosanstva mnogo svejedniji i prihvatljiviji.
Ne moze Hrvatskoj i Srbiji biti nikako blizi pojam Bosanstva, da je tako nebi sad uopste se maltretirali za nazivom imena jezika Bosanski i njegovog negiranja...bosanjci nemogu sjediti na dvije stolice niti bosanjka ima u apsolutnom procentu u BIH da bilo sta mogu samostalno donijeti na drzavnom nivou.
a sto se tice rijeci "blizi" u kontekstu bosnjaka iz sjenica, onda moras tacno definisati sta mislis.
geografski mi je "blizi" komsija (hrvat ili srbin), etnicki (kulturoloski, vjerski,..) su vjerovatno tu negdje, mada mislim da mi je malo "blizi" bosnjak iz sjenice, a ljudski su mi "bliski" i jedan i drugi, to zavisi od covjeka pojedinca.