Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post Reply
ILVIIR

#1251 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by ILVIIR »

General War wrote:
ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da BiH moguce ikakvo bosanstvo.

pored toga imamo problem sa nazivom drzave. ona se zove bosna i hercegovina, tako da i to dodatno zbunjuje mnoge ljude. neki kazu za sebe da su bosanci i hercegovci, neko samo bosanci, neki samo hercegovci. ja prvi se osjecam bosancem (pa cak i bosnacem i hercegovcem), ali iskljucivo u geografskom smislu. isto tako da sam npr rodjen u priboju, imam srbijanski pasos, zivim tamo, mislim da ne bi imao problem da se osjecam srbijancem. ipak, u svakom slucaju ja ostajem bosnjak, to je moja etnija, moj narod, gdje god da se nalazim, imam pasos, rodim ili bilo kako da se drzava zove.

razlika izmedju bosnjaka i bosanca je u sustini minimalna. isti jezik, ista kulutura, isti obicaji, isto sve.. jedino se naziv bosnjak kod nas povezuje jos sa vjerom islama.. nazalost..

ja imam osjecaj da neki zude za tim bosanstvom kao narodnost (etnija) iz razloga, sto bi to bilo kao prihvatljivije srbima (ustvari pravoslavnim bosancima) i hrvatima (katolickim bosancima), sto je totalna glupost.

osnovni problem je taj, sto ne treba da narodi mjenjaju osjecaj svog identiteta, nego je potrebno da oni zavole drzavu bih vise. to se moze dobiti ako se ljudima omoguci normalan zivot u jednom normalnom, civilizovanom i prije svega moralnom drustvu. tad bi i ova prica oko nacionalnosti/narodnosti/etnije svima postala manje interesantna, a hrvatima i srbima taj geografski identitet bosanstva mnogo svejedniji i prihvatljiviji.
Sa ovakvim razmisljanjem moze se ocekivati i raspad bosne kao i bivse Yu, jer tumaci raspad Jugoslavije raspadom jugoslovenstva a ne bujanjem etnickog separatizma..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...skime to bosanjk misli da ista moze ocuvati ako samo pogleda kartu okoline BiH.
Ne moze Hrvatskoj i Srbiji biti nikako blizi pojam Bosanstva, da je tako nebi sad uopste se maltretirali za nazivom imena jezika Bosanski i njegovog negiranja...bosanjci nemogu sjediti na dvije stolice niti bosanjka ima u apsolutnom procentu u BIH da bilo sta mogu samostalno donijeti na drzavnom nivou.
bez rata ne moze se ocekivati nikakav raspad bih niti ukidanje entiteta/kantona. a ako pogledamo demografske trendove, jos koja godina da prodje i nece biti potrebe niti mogucnosti za ratovima.

a sto se tice rijeci "blizi" u kontekstu bosnjaka iz sjenica, onda moras tacno definisati sta mislis.
geografski mi je "blizi" komsija (hrvat ili srbin), etnicki (kulturoloski, vjerski,..) su vjerovatno tu negdje, mada mislim da mi je malo "blizi" bosnjak iz sjenice, a ljudski su mi "bliski" i jedan i drugi, to zavisi od covjeka pojedinca.
ILVIIR

#1252 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by ILVIIR »

Dozer wrote:
ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da je u BiH moguce ikakvo bosanstvo.

pored toga imamo problem sa nazivom drzave. ona se zove bosna i hercegovina, tako da i to dodatno zbunjuje mnoge ljude. neki kazu za sebe da su bosanci i hercegovci, neko samo bosanci, neki samo hercegovci. ja prvi se osjecam bosancem (pa cak i bosnacem i hercegovcem), ali iskljucivo u geografskom smislu. isto tako da sam npr rodjen u priboju, imam srbijanski pasos, zivim tamo, mislim da ne bi imao problem da se osjecam srbijancem. ipak, u svakom slucaju ja ostajem bosnjak, to je moja etnija, moj narod, gdje god da se nalazim, imam pasos, rodim ili bilo kako da se drzava zove.

razlika izmedju bosnjaka i bosanca je u sustini minimalna. isti jezik, ista kulutura, isti obicaji, isto sve.. jedino se naziv bosnjak kod nas povezuje jos sa vjerom islama.. nazalost..

ja imam osjecaj da neki zude za tim bosanstvom kao narodnost (etnija) iz razloga, sto bi to bilo kao prihvatljivije srbima (ustvari pravoslavnim bosancima) i hrvatima (katolickim bosancima), sto je totalna glupost.

osnovni problem je taj, sto ne treba da narodi mjenjaju osjecaj svog identiteta, nego je potrebno da oni zavole drzavu bih vise. to se moze dobiti ako se ljudima omoguci normalan zivot u jednom normalnom, civilizovanom i prije svega moralnom drustvu. tad bi i ova prica oko nacionalnosti/narodnosti/etnije svima postala manje interesantna, a hrvatima i srbima taj geografski identitet bosanstva mnogo svejedniji i prihvatljiviji.
:roll:
Ma ja...
Svi u Jugi punim plucima pjevali himnu, plakali pod njenom zastavom, ponosili se time gdje god su dosli, a i bili prihvaceni kao takvi gdje god smo dosli, tako da ja mislim da ta ideja ne da je zivjela, nego je bila opsteprihvacena. E sad, drugi par rukava je narodna maloumnosti i povodljivost za istorisjkim budalastinama.

Sto se tice lakrdije sa "geografskim smislom Bosanac i Hercegovac", to je fakat presmijesno, i ocit spin namijenjena polupismenima i nepismenima, a takvih je, nazalost, u BiH poprilican broj...
Po toj i takvoj logici, ova zemlja se umjesto Bosna i Hercegovina moze zvati Krajina i Podrinje, ili Krajina i Hercegovina, ili Posavina i Krajina...a to je = budalastina na kvadrat.
Da se mene pita, Hercegovina bi odavno bila izbacena iz naziva drzave i postala bi isto ono sta je i bila - regija u Bosni, isto kao i Krajina, Posavina, Podrinje, itd.

A razika izmedju Bosnjaka i Bosanca je, ipak, povelika. Jedno je etnija, drugo nacionalnost, i pri tome je svaki Bosnjak istovremeno i Bosanac, dok Bosanac moze biti Bosnjak, ali i ne mora.
ista stvar je i sa BH Srbima i Hrvatima.
upravo to ti govorim. jugoslavija je bila prihvacena maksimalno, crvevni pasos je bio pojam za tadasne komsije (prica se makar tako..). opet, ako pogledas popis iz 1991., tu je bilo 5% jugosla(o)vena, iako su se svi tad identifikovali tom jugoslavijom. pretpostavljam ako su negdje po svijetu putovali rekli da su jugoloveni (ili iz jugoslavije), ali opet na popisu su sacuvali svoju etniju/narodnost.

ovo za nazviz "bosna" se slazem. hercegovina je dio bosne i ja bi to izbacio iz imena dzrave. to je tek odskora ubaceno i bespotrebno imamo komplikovano i dugo ime drzave.

sva sreca pa se ne zovemo "bosna i hercegovina i krajina i semberija i posavina i podrinje i tropolje i..."
General War

#1253 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

ILVIIR wrote:
General War wrote:
ILVIIR wrote:kad jedna jugoslavija u svoje vrijeme nije uspjela da ostvari ideju jugoslovenstva, onda je smijesno ocekivati, da BiH moguce ikakvo bosanstvo.

Sa ovakvim razmisljanjem moze se ocekivati i raspad bosne kao i bivse Yu, jer tumaci raspad Jugoslavije raspadom jugoslovenstva a ne bujanjem etnickog separatizma..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...skime to bosanjk misli da ista moze ocuvati ako samo pogleda kartu okoline BiH.
Ne moze Hrvatskoj i Srbiji biti nikako blizi pojam Bosanstva, da je tako nebi sad uopste se maltretirali za nazivom imena jezika Bosanski i njegovog negiranja...bosanjci nemogu sjediti na dvije stolice niti bosanjka ima u apsolutnom procentu u BIH da bilo sta mogu samostalno donijeti na drzavnom nivou.
bez rata ne moze se ocekivati nikakav raspad bih niti ukidanje entiteta/kantona. a ako pogledamo demografske trendove, jos koja godina da prodje i nece biti potrebe niti mogucnosti za ratovima.

a sto se tice rijeci "blizi" u kontekstu bosnjaka iz sjenica, onda moras tacno definisati sta mislis.
geografski mi je "blizi" komsija (hrvat ili srbin), etnicki (kulturoloski, vjerski,..) su vjerovatno tu negdje, mada mislim da mi je malo "blizi" bosnjak iz sjenice, a ljudski su mi "bliski" i jedan i drugi, to zavisi od covjeka pojedinca.
Prije cetiri godine U siriji nije bilo niti pomisljanja na rat, niti srba i hrvata u njoj (samo karikiram)...a vidi danas tuge i zalosti...sto se tice onoga hoceli ili nece biti rata, dirni tamo gdje nebi smio i vidjeti ces (mislim figurativno).
Pa pricamo o nekakvoj strategiji, da li ti je strategija jacanje BiH ili neko pan bosnjastvo, ako je ono prvo... tu onda moras da nadjes nacina da nadjes zajednicki interes kako bi dosao do cifre koja garantuje exluzivitet na nekoj teritoriji, srbi u PC vecinom nece, hrvati u svojim exluzivnim krajevima to nece u nekom broju...i koga briga, prosta matematika govori da mnogo vise onih drugih hoce...sta je garant opstanka BiH 50% bosanjka ili 70% bosanaca?
Gojeni H

#1254 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:
Gojeni H wrote:
Dozer wrote: Definicija etno-nacionalizma: Narod/etnicka grupa koja u okviru jedne drzave tezi za otcjepljenjem dijela te drzave i/ili stvaranja vlastite drzave na teritoriji postojece drzave, i time ostvarivanja nezavisnosti i definisanja vlastite drzavne nacije/nacinalnosti.
(Notice: svaka slicnost sa BH narodima je slucajna)

Mozes li dati link odakle si izvukao ovu definiciju?
To je bila skracena verzija, suma-sumarum, a evo nadugo i nasiroko - https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_nationalism
Slabo si ti ovo procitao. Promasio si ovaj dio
The outcome of this right to self-determination may vary ...
.
Takodje si slabo razumio ovaj dio
Ethnic nationalism is also present in many states' immigration policies in the form of repatriation laws. States such as Armenia, Bulgaria, Croatia, Finland, Germany, Greece, Hungary, Ireland, Israel, Italy, Romania, Russia, Serbia, and Turkey provide automatic or rapid citizenship to members of diasporas of their own dominant ethnic group, if desired.
A ovo...
Sto se drzave tice, da. Bosnjaci se i danas vide Bosancima, potpuno prihvatajuci taj identitet.
...ti je vrhunski nonsense.
Valjda je bas radi toga sto se Bosnjaci osjecaju Bosancima pred popis isla ona kampanja - "Bitno je biti Bosnjak"... :roll:
Niko od Bosnjaka, kao ni BH Srba ili Hrvata, ne trazi da se odreknu svog etnickog identiteta. Ne znam zasto se stalno potencira ova idiotska teza, kad je potpuno besmislena.
Bosanskohercegovacka nacionalnost ne negira bosnjacku, hrvatsku ili srpsku etnicku/narodnu pripadnost.
Mislim da ti slabo razumijes. Bosanski identitet je bosnjackom narodu prirodan. Konvertiranje bosanskog u bosnjacki je nesto sto bi vecina Bosnjaka shvatila kao ulazak jugoslovenstva na mala vrata.

Mislim da je ova prica ionako bezveze jer je homogenizacija bosnjackog naroda zavrsena stvar. Sad se radi o nijansama i planovima za buducnost.
Gojeni H

#1255 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

madner wrote:Tsk, to je tipican primjer.
Bosanci ne znaci da se Bosnjaci vide slicnim ili istim sa Hrvatima i Srbima. To je etnicki Bosnjacki koncept, jer ako je BiH drzava tri naroda onda su oni isti ili slicni (bar sto se tice prava).

Gradjanski model, ili ti Bosanski nacionalizam pak negira u potpunosti ikakve posebnosti kroz pripadanje bilo kom od tih kolektiva jer se prava i obaveze definisu iskljucivo kroz pripadnost drzavi.
Kao sto Hrvati u Hrvatskoj ili Srbi u Srbiji nista ne gube takvim drzavnim uredjenjem, tako i kod nas ljudi ne razumiju sta je sta.
Ponovo ne razumijes. Bosnjaci su ti koji nece vise prihvatiti takvo nesto.
Srbi i Hrvati takodje, ali bilo kakva slicnost s jugoslovenstvom odbija Bosnjake od takve ideje.
Gojeni H

#1256 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

madner wrote:Realno 1% ljudi razumije razliku izmedju pojmova.

Tako je Bosanac multietnicar :lol: mada je to zapravo negator etnija, dok je Bosnjak nacionalista, mada je zapravo on taj koji daje legitimitet drugim etnijama.
Da, bosnjacki nacionalizam ne negira legitimetet drugim narodima.
Bosnjacki nacionalizam takodje ne dozvoljava da se pod plastom gradjanstva dovodi do "jednakijih" od ostalih.
To smo vidjeli u slucaju SFRJ. Propao koncept.
General War

#1257 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

Gojeni H wrote:

Tako je Bosanac multietnicar :lol: mada je to zapravo negator etnija, dok je Bosnjak nacionalista, mada je zapravo on taj koji daje legitimitet drugim etnijama.
...do samo opredjeljenja i razdruzenja...samo tako. :roll:
Gojeni H

#1258 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

General War wrote: ..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...
Ja sam jedan od onih koji Bosnjaka iz Sjenice smatra svojim vise od onih kojima je BiH samo mjesto gdje trenutno zive, odnosno nuzda.
Sandzak je historijski povezan s Bosnom, veliki broj stanovnika BiH je proijeklom iz Sandzaka, Sandzaklije su bile mete genocida u 2 svj. ratu oznaceni kao mete na identican nacin kao bosanski Bosnjaci, jedan dio Sandzaklija je sudjelovao s nama u borbi protiv agresora, nikada nas nisu napali ili izvrsili genocid nad nama ... naravno da osjecam povezanost s tim ljudima.

S druge strane, 95% pripadnika srpskog i hrvatskog naroda u BiH su podrzali agresiju "maticnih drzava" na BiH, jedan broj ucestvovao u genocidu kako u 2 svj. tako i u zadnjem ratu, a vecina je presutno odobravala ono sto se desavalo u njihovim sredinama.

Molim te ispravi me ako bilo sta od gore navedenog nije tacno.
Gojeni H

#1259 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote:

...do samo opredjeljenja i razdruzenja...samo tako. :roll:
Znaci negiras legitimet srpskom i hrvatskom narodu?
Niko ne daje legitimitet otcjepljenju.
General War

#1260 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

Gojeni H wrote:
General War wrote: ..nikako mi nije jasno kako jedanom bosnjaku koji kaze da zeli da ocuva BiH, mu je blizi bosanjk iz sjenice nego neki drugi stanovnik BiH...
Ja sam jedan od onih koji Bosnjaka iz Sjenice smatra svojim vise od onih kojima je BiH samo mjesto gdje trenutno zive, odnosno nuzda.
Sandzak je historijski povezan s Bosnom, veliki broj stanovnika BiH je proijeklom iz Sandzaka, Sandzaklije su bile mete genocida u 2 svj. ratu oznaceni kao mete na identican nacin kao bosanski Bosnjaci, jedan dio Sandzaklija je sudjelovao s nama u borbi protiv agresora, nikada nas nisu napali ili izvrsili genocid nad nama ... naravno da osjecam povezanost s tim ljudima.

S druge strane, 95% pripadnika srpskog i hrvatskog naroda u BiH su podrzali agresiju "maticnih drzava" na BiH, jedan broj ucestvovao u genocidu kako u 2 svj. tako i u zadnjem ratu, a vecina je presutno odobravala ono sto se desavalo u njihovim sredinama.

OK, a sta osjecas prema Abdivcevcima onda...kao dijelom bosanjckog korpusa?
Ako cemo o istoriji:
- I srbi kazu da je bio pocinjen genocid nad njima u BiH i Hrvatskoj (tj kad je BiH bila dio NDH a i tokom otomanskog carstva jedno 200 puta)
-Hrvati nesto slicno, cak svojataju i Kosacu...
dok na drugoj strani Albanci (Kosovari) su dobili drzavu iako to nikad nije bila..pa sta.
General War

#1261 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

Gojeni H wrote: Znaci negiras legitimet srpskom i hrvatskom narodu?
Niko nedaje ni legimitet samo bosnjacima da odlucuju o sudbini BiH kao samo jednog naroda koji zivi u BiH ma koliko ih se na popisu odlcilo za taj naziv.
...ako podvucemo paralelu.
Gojeni H

#1262 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote:

OK, a sta osjecas prema Abdivcevcima onda...kao dijelom bosanjckog korpusa?
Ako cemo o istoriji:
- I srbi kazu da je bio pocinjen genocid nad njima u BiH i Hrvatskoj (tj kad je BiH bila dio NDH a i tokom otomanskog carstva jedno 200 puta)
-Hrvati nesto slicno, cak svojataju i Kosacu...
dok na drugoj strani Albanci (Kosovari) su dobili drzavu iako to nikad nije bila..pa sta.
Smatram da su zavedeni politikom izdajnika Abdica. Ali, smatram da je dobar broj shvatio da dijele sudbinu svog naroda, kakva god ona bila.
Nad Srbima jeste pocinjen genocid u NDH. Ko to negira?
Volio bih da Srbi postave barem jedan dokaz genocida nad njima u vrijeme dok su bili dio Osmanskog carstva. Ono sto bih jos vise volio je da daju barem jedan dokaz da su Bosnjaci pocinili takvo nesto kada su realno mogli. Oni su to ucinili Bosnjacima vise puta. Jednom u periodu mira u Sahovicima.

Ali, kakve veze tvoja pitanja imaju s onim sto sam ja naveo?
Gojeni H

#1263 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Gojeni H »

General War wrote:
Gojeni H wrote: Znaci negiras legitimet srpskom i hrvatskom narodu?
Niko nedaje ni legimitet samo bosnjacima da odlucuju o sudbini BiH kao samo jednog naroda koji zivi u BiH ma koliko ih se na popisu odlcilo za taj naziv.
...ako podvucemo paralelu.
Ne vidim da sam bilo gdje to naveo?
TheMule

#1264 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by TheMule »

Nije to namjerno da mu je blizi, vec dodje samo po sebi, jer kod dosta drugih sugradjana imas ovako misljenje:

Image

"Pan-Bosanstvo" je ulica sa dva smjera.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1265 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by emillio estevez »

Kakvi genocid na Srbimma u vrijeme Paveliceve vladavine?
General War

#1266 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by General War »

emillio estevez wrote:Kakvi genocid na Srbimma u vrijeme Paveliceve vladavine?
...ma nikakav, malo ustase prenijelo, s srbi ko srbi malo previse znacaja dali tim nestaslucima :mrgreen:
piupiu

#1267 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by piupiu »

AkHolic wrote:
ne znači da će se BiH integrirat prije će doć do neke vrst sporazumnog razdruženja jer mudrost će odnijeti prevagu.

RBiH,građanska sa "ekonomskim" regijama jest samo drugo ime za bošnjačku državu što drugi narodi pravilno prepoznaju i ne dopuštaju

Stranačko ili nadstranačko tijelo i politika,Bošnjaci će prije ili kasnije morati shvatit da izvan djela Federacije BIH ne mogu imati veći utjecaj.

Bosanshohercegovačko društvo ne postoji,postoje tri društva - bošnjačko,srpsko i hrvatsko .
Zar to nije samo drugo ime za normalnu državu 21. stoljeća. :? :roll:
piupiu

#1268 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by piupiu »

E, čuj kakav :-) ... Onaj što je u Nürnbergu okvalifikovan kao genocid. Da ne zalazimo u standardno forumsko-balkansko brljanje brojevima.
emillio estevez

#1269 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

piupiu wrote:
E, čuj kakav :-) ... Onaj što je u Nürnbergu okvalifikovan kao genocid. Da ne zalazimo u standardno forumsko-balkansko brljanje brojevima.

Netreba o brojevima.
Prije par mjeseci me je upozorio kolega da na olako razbacivanje sa pojmom genocid.

Tema je bila Armensko stradanje u Otomanskomm carstvu.
Stradanja su se desila ali nije bio genocid.
piupiu

#1270 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by piupiu »

emillio estevez wrote:

Netreba o brojevima.
Prije par mjeseci me je upozorio kolega da na olako razbacivanje sa pojmom genocid.

Kolega? Forumski? U to vrijeme nije postojao termin genocid. Termin je skovan 1944. Po definiciji, i onoj iz 1944. i danas, to jeste bio genocid. Tada, ko zna kako su oni to zvali i da li se ikako zvalo.

http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php ... d=10007043

Ne znam jesi li ikada imao priliku prelistati knjigu Vladimira Dedijera i Antuna Miletića Genocid nad Muslimanima (o Drugom svj. ratu); u njoj ima odličnih dokumenata koji se tiču perioda Drugog svj rata, kao i Uvodnik u kojem Dedijer piše o samom terminu genocid, o Russellovom sudu, o tome kako maltene nema države koja nije u XX stoljeću sprovodila neku formu genocida; pa onda daje primjere genocida kroz povijest - na pr o genocidnim ratovima protiv Bogumila od strane Vatikana, itd. Vrijedi potražiti. DakleM, genocid, da. :)
emillio estevez

#1271 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

piupiu wrote:
emillio estevez wrote:

Netreba o brojevima.

Kolega? Forumski? U to vrijeme nije postojao termin genocid. Termin je skovan 1944. Po definiciji, i onoj iz 1944. i danas, to jeste bio genocid. Tada, ko zna kako su oni to zvali i da li se ikako zvalo.

http://www.ushmm.org/wlc/en/article.php ... d=10007043

Ne znam jesi li ikada imao priliku prelistati knjigu Vladimira Dedijera i Antuna Miletića Genocid nad Muslimanima (o Drugom svj. ratu); u njoj ima odličnih dokumenata koji se tiču perioda Drugog svj rata, kao i Uvodnik u kojem Dedijer piše o samom terminu genocid, o Russellovom sudu, o tome kako maltene nema države koja nije u XX stoljeću sprovodila neku formu genocida; pa onda daje primjere genocida kroz povijest - na pr o genocidnim ratovima protiv Bogumila od strane Vatikana, itd. Vrijedi potražiti. DakleM, genocid, da. :)
Onda je genocid ili nije ?
pemanapemani

#1272 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by pemanapemani »

Ovo sto kolega @madner pise. :thumbup: .

Bosna i Jugoslavija se ne mogu nikako porediti. Mislim, to su vruci snovi onih koji svjesno ugradjuju u podsvijest ljudi mogucnost raspada drzave.
Prihvatanjem etnickog modela, podrzava se ideja onih koji zele razvaliti BiH.
piupiu

#1273 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by piupiu »

emillio estevez wrote:
Onda je genocid ili nije ?
Armenci? Ne znam dovoljno o tome, znam da je sporna tačka da li je bilo unaprijed planirano ili ne. U izvedbi i ishodu, da, genocid.
Martinez_

#1274 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by Martinez_ »

Dozer wrote:
A razika izmedju Bosnjaka i Bosanca je, ipak, povelika. Jedno je etnija, drugo nacionalnost, i pri tome je svaki Bosnjak istovremeno i Bosanac, dok Bosanac moze biti Bosnjak, ali i ne mora.
I Sandžaklije su Bosanci?
nosara

#1275 Re: Bosansko-Bosnjacka Strategija

Post by nosara »

Martinez_ wrote:
Dozer wrote:
I Sandžaklije su Bosanci?
Dobro si...

Nigdje veze... kurzschluss...
Post Reply