Tek sam nedavno shvatio da se u nekim skolama sarajevskog kantona (osnovnim i srednjim) u sluzbenim dokumentima skola (nastavni plan, dnevnik, djacke knjizice i svjedocanstva) jezik upisuje kao Bosanski/Srpski/Hrvatski.
S obzirom da su sva tri jezika ravnopravna i da svako ima pravo odabira naziva jezika koji smatra maternjim (bez obzira na aktuelne debate da li su ovi jezici razliciti ili je sve jedan jezik itd.) nevjerovatno je da se npr. prvacicima devotogodisnjeg osnovno skolskog obrazovanja npr. u O.Š. "Aleksa Santic" u Nedzaricima jezik upisuje kao B/S/H.
Usput, podsjetit cu da su djeca u ogromnoj vecini - Bosnjaci.
Znam pouzdano da roditelji u ovom slucaju nisu kontaktirani po ovom pitanju, mada se moze cuti da se medju srednjoskolcima u nekim skolama provodi anketa (upitnik ili nesto slicno) u kojoj se djeca izjasnjavaju o jeziku i da su u dosta slucajeva djeca izmanipulirana u smislu forsiranja B/S/H jezika.
Posto ovakav pristup rjesenju "jezicke sarolikosti" ima, po mom skromnom misljenju politicku konotaciju zanima me misljenje vas cjenjenih forumasa.
Molim da se izbjegava nepotrebna debata po pitanju jezika koja je vec na ovom forumu prisutna.
Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Pa mislim, to je nista manje cudno nego uvodjenje vjeronauke u obdanistima.
Ja sam mislio da djeca (citaj roditelji) mogu da biraju sta ce im u papirima pisati, koji jezik da uce, bar bi tako trebalo da bude.
Obzirom da je sve u drzavi zbrda-zdola, nimalo me ne cudi da se jezik upisuje kao s/h/b ili tome slicno.
Ipak, to mi je bolje i nekako normalnije, nego da, opet se vracam na obdanista, uvode vjeronauku htio ti to ili ne.
Izvinjavam se ako je malo off topic, nisam mogao a da ne povucem paralelu.
Ja sam mislio da djeca (citaj roditelji) mogu da biraju sta ce im u papirima pisati, koji jezik da uce, bar bi tako trebalo da bude.
Obzirom da je sve u drzavi zbrda-zdola, nimalo me ne cudi da se jezik upisuje kao s/h/b ili tome slicno.
Ipak, to mi je bolje i nekako normalnije, nego da, opet se vracam na obdanista, uvode vjeronauku htio ti to ili ne.
Izvinjavam se ako je malo off topic, nisam mogao a da ne povucem paralelu.
- chuchumbamayumbe
#3 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
BTW< meni je malo vise nevjerovatno da se ta skola i dalje zove Aleksa Santic, posto je poznato ko je on bio.bascelik wrote:Tek sam nedavno shvatio da se u nekim skolama sarajevskog kantona (osnovnim i srednjim) u sluzbenim dokumentima skola (nastavni plan, dnevnik, djacke knjizice i svjedocanstva) jezik upisuje kao Bosanski/Srpski/Hrvatski.
S obzirom da su sva tri jezika ravnopravna i da svako ima pravo odabira naziva jezika koji smatra maternjim (bez obzira na aktuelne debate da li su ovi jezici razliciti ili je sve jedan jezik itd.) nevjerovatno je da se npr. prvacicima devotogodisnjeg osnovno skolskog obrazovanja npr. u O.Š. "Aleksa Santic" u Nedzaricima jezik upisuje kao B/S/H.
Znam pouzdano da roditelji u ovom slucaju nisu kontaktirani po ovom pitanju, mada se moze cuti da se medju srednjoskolcima u nekim skolama provodi anketa (upitnik ili nesto slicno) u kojoj se djeca izjasnjavaju o jeziku i da su u dosta slucajeva djeca izmanipulirana u smislu forsiranja B/S/H jezika.
Posto ovakav pristup rjesenju "jezicke sarolikosti" ima, po mom skromnom misljenju politicku konotaciju zanima me misljenje vas cjenjenih forumasa.
Molim da se izbjegava nepotrebna debata po pitanju jezika koja je vec na ovom forumu prisutna.
Ovo je malo ironicno, da me neko pogresno ne protumaci.
- bascelik
#4 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Znam pouzdano da na vjeronauku niko nikoga ne tjera, ali i danas se mogu cuti glasovi koji govore "sta hoce ovi sto sada govore izmisljeni (???) bosanski jezik, kad su i sami ucili srpsko-hrvatski).
Zar to nije nevjerovatna podvala koja se sada pokusava uvuci preko B/S/H jezika, pa da sa npr. 20 godina ne mozes potvrditi koji si jezik zaista ucio.
Ja nisam mogao birati kako cu zvati svoj jezik, ali moja djeca moraju imati ta prava, kao i mogucnost ostvarenja zakonski zagarantovanog prava.
Zar to nije nevjerovatna podvala koja se sada pokusava uvuci preko B/S/H jezika, pa da sa npr. 20 godina ne mozes potvrditi koji si jezik zaista ucio.
Ja nisam mogao birati kako cu zvati svoj jezik, ali moja djeca moraju imati ta prava, kao i mogucnost ostvarenja zakonski zagarantovanog prava.
- Loulou
#5 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Zašto ne? Još će, u odnosu na one kojima u knjižicama/svjedočanstvima bude pisalo samo bosanski ili samo hrvatski ili samo srpski, ovaj djeca biti smatrana poliglotamabascelik wrote:Tek sam nedavno shvatio da se u nekim skolama sarajevskog kantona (osnovnim i srednjim) u sluzbenim dokumentima skola (nastavni plan, dnevnik, djacke knjizice i svjedocanstva) jezik upisuje kao Bosanski/Srpski/Hrvatski.
A sad ozbiljno - sva tri jezika su službeni jezici u BiH (ma koliko se to nekima sviđalo ili ne), pa bi najbolje bilo da forma BHS jezik bude općeprihvaćena na cijeloj teritoriji BiH. Ali...ali...
- Hodidjed
#6 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Meni su na fakultetu preimenovali S-H jezik u Bosanski, tamo negdje iza rata, a nisu upisali BSH. Samo bosanski.........
Jos ispadoh nepismen, jebo te. Znam samo jedan jezik
Jos ispadoh nepismen, jebo te. Znam samo jedan jezik
- Jara
#7 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Propisano je da se u dnevnike upisuje bosanski, hrvatski, srpski jezik - dakle sa zarezima a ne sa "kosim crticama"....a u knjižice i svjedočanstva jedan od ta tri, po izboru učenika.
- aNTropocentrio
#8 Re: Bosanski/Srpski/Hrvatski jezik
Prosvijetli nas...chuchumbamayumbe wrote: BTW< meni je malo vise nevjerovatno da se ta skola i dalje zove Aleksa Santic, posto je poznato ko je on bio.
Ovo je malo ironicno, da me neko pogresno ne protumaci.