Nije valjda da je jedna ekipa suckora
Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sinuhe
#51 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Govorimo o drzavi koja ni Principa nije osudila na smrt, a stotine njemu slicnih osudila na dugogodisnju robiju. Sto nema javnih vjesanja u Mostaru, Banjaluci i drugdje? Sto je to Trebinje posebno?
mobilizovala Srbe u vojsku a druga vjesala onako jer im se vjesa.
- SkyLimit
#52 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Nebi ja rekao da su ispali nešto blagi prema Principu,prije će biti da su smatrali da za ubistvo prjestolonasljednika zaslužuje težu kaznu od brze smrti.sinuhe wrote:Govorimo o drzavi koja ni Principa nije osudila na smrt, a stotine njemu slicnih osudila na dugogodisnju robiju. Sto nema javnih vjesanja u Mostaru, Banjaluci i drugdje? Sto je to Trebinje posebno?
Dr. Papenham je zapisao svoje utiske šta je vidio kada je posjetio Principa,evo izvoda iz teksta koji govori o tome:
"Tri dana uoči razgovora s lekarom Gavrilo Princip je skinut sa zida tamnice sa koga je doslovno visio kao na raspeću, jer su mu ruke bile u visoko učvršćenim okovima."
"Žalio se se što u zatvoru ne može ni sa kim da govori."
"Principove rečenice, koje je beležio psihijatar, bile su kratke i iskidane, baš kao i njegovo telo koje je razjedala tuberkuloza i žive rane na grudima i ruci, od prebijanja i mučenja."
" Rane su se pogoršale, mnogo gnoje, on bedno izgleda - zapisao je dr Papenhajm. - Pokušao je da se ubije, ali nije uspeo jer je bio isuviše slab."
"Ispovest dr Papenhamu prekinulo je Principovo očajno zdravstveno stanje. Gnojnu nelečenu ranu na ruci zahvatila je sepsa, a Beč se pravio gluv prema molbama za amputaciju. Kad je odobrenje za operaciju najzad stiglo lečenje se pretvorilo u agoniju koja se otegla do aprila 1918.godine. Kad je umro, Princip je imao samo oko 40 kilograma."
- sinuhe
#53 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
A Vaso Cubrilovic zivio sto godina.
Jeste, pa su ga posluzivali doktor i psihijatar.Nebi ja rekao da su ispali nešto blagi prema Principu,prije će biti da su smatrali da za ubistvo prjestolonasljednika zaslužuje težu kaznu od brze smrti.
- SkyLimit
#54 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Kako wikipedija opisuje njegovo životno dijelo,Mein Kampf je bajka za djecu naspram ovogasinuhe wrote:A Vaso Cubrilovic zivio sto godina.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Istjerivanje_Albanaca
Brzo su haman Bosanski pravoslavci postali najekstremniji Srbi.
Ima li istine u priči o Bosanskim pravoslavcima koji nemaju veze sa Srbijom ali su nekad u 19 i 20 stoljeću dolazili Srbijanci uvjeravali ih i stvorili im nacionalnu svijest da su oni zapravo Srbi
-
155_mm
#55 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
na koje pokolje bosnjaka istocne hercegovine tacno mislis. iz vremena prvog svjetskog, izmedju prvog i drugog svjetskog, drugog svjetskog ili mislis na ove zavrsne pokolje iz devedesetih. sa kojima je napokon zavrsen cilj nestanka svih nesrba na potezu izmedju bijeljine i trebinja a da bi se ostvarila dva vazna cilja velikosrpske ideologije.majstorina wrote:Kakav vrhunski bezobrazluk i pojednostavljivanje. Zamisli samo ovako formulisanu "Opšte poznatu stvar" Zločini nad muslimanima Hercegovine pratili su nastupe ustaških jedinica.sinuhe wrote:Citat iznad. Ta javna vjesanja na livadama su pratila nastupe srpske i crnogorske vojske.
Opste poznate stvari.
a. brisanje granicne funkcije rijeke drine
b. izbijanje srbije na jadransko more
ono jest da cij nije ostvaren 100% malo je zapelo oko gorazda i dubrovnika ali to je ostavljeno nekim buducim generacijama.
-
majstorina
#56 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Zadrži sarkazam za sebe, nije pristojno. Ljudi koji su javno vješani u Trebinju bili su zatvoreni odmah po objavi rata, znači prije bilo kakvih upada crnogorske vojske. Već 28. jula 1914. godine obješeni su Obren Grubač, Marko Deretić i Trifko Šakotić. Sutradan znači 29. jula obješen je Gajo Gudelj. Posle prvih upada crnogorske vojske u okolinu Trebinja vješani su ljudi čija je jedina krivica to što su crnogorski vojnici bili u njihovim selima dok su oni ležali u zatvoru. To je bio poseban plan austrijske komande o djelovanju u pograničnim mjestima pa stoga u Banjaluci i nije bilo javnih smaknuća.sinuhe wrote:Govorimo o drzavi koja ni Principa nije osudila na smrt, a stotine njemu slicnih osudila na dugogodisnju robiju. Sto nema javnih vjesanja u Mostaru, Banjaluci i drugdje? Sto je to Trebinje posebno?
Nije valjda da je jedna ekipa suckoramobilizovala Srbe u vojsku a druga vjesala onako jer im se vjesa.
-
majstorina
#57 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Mislim da ti je jasno iz mog odgovora. Znači iz vremena Drugog svjetskog rata. Mislim da je tada postojao plan i o uništavanju Srba istočne Hercegovine ali se nije moglo jbg.155_mm wrote:na koje pokolje bosnjaka istocne hercegovine tacno mislis. iz vremena prvog svjetskog, izmedju prvog i drugog svjetskog, drugog svjetskog ili mislis na ove zavrsne pokolje iz devedesetih. sa kojima je napokon zavrsen cilj nestanka svih nesrba na potezu izmedju bijeljine i trebinja a da bi se ostvarila dva vazna cilja velikosrpske ideologije.majstorina wrote:Kakav vrhunski bezobrazluk i pojednostavljivanje. Zamisli samo ovako formulisanu "Opšte poznatu stvar" Zločini nad muslimanima Hercegovine pratili su nastupe ustaških jedinica.sinuhe wrote:Citat iznad. Ta javna vjesanja na livadama su pratila nastupe srpske i crnogorske vojske.
Opste poznate stvari.
a. brisanje granicne funkcije rijeke drine
b. izbijanje srbije na jadransko more
ono jest da cij nije ostvaren 100% malo je zapelo oko gorazda i dubrovnika ali to je ostavljeno nekim buducim generacijama.
-
155_mm
#58 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
ma taj plan o kojem ti pricas "postoji i danas" i sluzi SANU i SPC kao osnova mobilizacije za velikosrpsku stvar. jedino nikad nije postojao plan za nestanak bosnjaka podrinja i istocne hercegovine. a njih tamo nema. a ovi sto za njih postoje planovi o unistenju vec "nekoliko stotina godina unazad" su jos uvijek tamo.majstorina wrote: Mislim da ti je jasno iz mog odgovora. Znači iz vremena Drugog svjetskog rata. Mislim da je tada postojao plan i o uništavanju Srba istočne Hercegovine ali se nije moglo jbg.
- sinuhe
#59 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Evo vjesala i na Palama.
http://www.palelive.com/pale-kroz-istor ... stine-paleDa bi vezale dio neprijateljskih snaga i olakšale položaj svoje glavnine na osnovnom pravcu neprijateljskog napada, crnogorska vojska i Užički odred Srpske vojske izvršili su početkom oktobra 1914. godine prodor u pravcu Sarajeva i izbili na područje Romanije. Tada su dijelovi crnogorske vojske ušli u Pale, a njihove patrole i prethodnice do Kozje ćuprije nadomak Sarajeva. Pošto se crnogorska vojska uskoro morala povući veći dio srpskog stanovništva sa područja Pala povlači se zajedno sa vojskom. Svi oni koji nisu uspjeli pobjeći, bili su izloženi surovim represalijama šuckora (austrougarska neregularna milicija). Pale su potpuno spaljene i opustošene, a na željezničkoj stanici Pale, na Kalovitim brdima i Koranu podignuta su vješala. Obješena su 54 čovjeka, dok je dio zatečenog stanovništva protjeran u koncentracioni logor.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#60 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Gavrilo Princip nije osuđen na smrt zato što je bio maloljetan. Austrougarski zakoni nisu dozvoljavali da se maloljetna osoba usmrti pa je osuđen na maksimalnu zatvorsku robiju.SkyLimit wrote:Nebi ja rekao da su ispali nešto blagi prema Principu,prije će biti da su smatrali da za ubistvo prjestolonasljednika zaslužuje težu kaznu od brze smrti.sinuhe wrote:Govorimo o drzavi koja ni Principa nije osudila na smrt, a stotine njemu slicnih osudila na dugogodisnju robiju. Sto nema javnih vjesanja u Mostaru, Banjaluci i drugdje? Sto je to Trebinje posebno?
Dakle nema tu nikakve "plemenitosti" niti "oštrine" već je riječ o čistom provođenju - zakona !
- LBVIEW
#61 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Ma taj "mudrac iz naroda" se vec na ovom podforumu "proslavio" relativizacijom pogroma Bosnjaka istocne Hercegovine 92-e, gdje su mu npr. sunarodnjaci sve u poetskom nadahnucu sklepali stihove "Nevesinje cast ti svaka, ti si cisto od Turaka", pozivajuci se na Fazlagica Kulu i tamosnje ustase u onom ratu.155_mm wrote:ma taj plan o kojem ti pricas "postoji i danas" i sluzi SANU i SPC kao osnova mobilizacije za velikosrpsku stvar. jedino nikad nije postojao plan za nestanak bosnjaka podrinja i istocne hercegovine. a njih tamo nema. a ovi sto za njih postoje planovi o unistenju vec "nekoliko stotina godina unazad" su jos uvijek tamo.majstorina wrote: Mislim da ti je jasno iz mog odgovora. Znači iz vremena Drugog svjetskog rata. Mislim da je tada postojao plan i o uništavanju Srba istočne Hercegovine ali se nije moglo jbg.
-
polovka
#62 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Dobro ba @lbview nisu imali svi čast da budu šuckori 
- LBVIEW
#63 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
A nekima je bila cast da kao komite zare i pale po bosnjackim selima u istocnoj Hercegovini, od "seljacke bune", preko I- ,Kraljevine SHS, II Svjetskog rata, pa do 90-tih.polovka wrote:Dobro ba @lbview nisu imali svi čast da budu šuckori
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#64 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Za @LBVIEW:
Daklem, komiti ili šuckori? Ja ne vidim neke bitne razlike u periodu 1914-1918, a ti izgleda vidiš? Pa hajde prosvijetli nas. Koje govno više smrdi?
Daklem, komiti ili šuckori? Ja ne vidim neke bitne razlike u periodu 1914-1918, a ti izgleda vidiš? Pa hajde prosvijetli nas. Koje govno više smrdi?
- LBVIEW
#65 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Slusaj, ne radi se o tome cije "govno manje smrdi", vec o po ko zna kojem pokusaju, po starom obrascu srpske historiografije,o zataskavanju i negiranju zlocina jednih uz istovremeno potenciranje onih drugih, sve u cilju relativizacije a nerijetko i opravdavanja zlocina. Mislim, hajmo iskreno reci da li je, sve zahavaljujuci iskrivljenoj slici u nasoj donedavno zajednickoj historiografiji - u biti srpskoj koja je fabricirana za vlastite potrebe,iko i znao za zlocine komita jos od one seljacke bune , na kraju I Svjetskog rata, periodu Kraljevine SHS? A da sad ne govorimo o tome kako se po ko zna koji put i na ovom forumu propagira zamjena teza o planu za unistenje te se racuni isporucuju Bosnjacima kojih, za razliku od Srba, danas i nema na prostoru istocne Hercegovine.Woody wrote:Za @LBVIEW:
-
majstorina
#66 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Nikad nisam negirao srpske zločine na ovom forumu ali sam redovno na spomen srpskih žrtava dobojao odgovore iz čijeg se konteksta moglo zaključiti da su Srbi odgovorni i zato što su ubijani.LBVIEW wrote:Slusaj, ne radi se o tome cije "govno manje smrdi", vec o po ko zna kojem pokusaju, po starom obrascu srpske historiografije,o zataskavanju i negiranju zlocina jednih uz istovremeno potenciranje onih drugih, sve u cilju relativizacije a nerijetko i opravdavanja zlocina. Mislim, hajmo iskreno reci da li je, sve zahavaljujuci iskrivljenoj slici u nasoj donedavno zajednickoj historiografiji - u biti srpskoj koja je fabricirana za vlastite potrebe,iko i znao za zlocine komita jos od one seljacke bune , na kraju I Svjetskog rata, periodu Kraljevine SHS? A da sad ne govorimo o tome kako se po ko zna koji put i na ovom forumu propagira zamjena teza o planu za unistenje te se racuni isporucuju Bosnjacima kojih, za razliku od Srba, danas i nema na prostoru istocne Hercegovine.Woody wrote:Za @LBVIEW:
Daklem, komiti ili šuckori? Ja ne vidim neke bitne razlike u periodu 1914-1918, a ti izgleda vidiš? Pa hajde prosvijetli nas. Koje govno više smrdi?Da medu Bosnjacima nije bilo zlocinaca ne tvrdi niko normalan, ali za razliku od susjednih naroda cije su politicke elite imale a i dan-danas imaju planove o unistenju drugih, za bosnjacka politicku elitu se to ne bi moglo reci. Zasto npr. uvazeni forumasi ne odu na neki hrvatski forum i drve o planu za unistenje?
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#67 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Otišli ste daleko poBogu...majstorina wrote:Nikad nisam negirao srpske zločine na ovom forumu ali sam redovno na spomen srpskih žrtava dobojao odgovore iz čijeg se konteksta moglo zaključiti da su Srbi odgovorni i zato što su ubijani.LBVIEW wrote:Slusaj, ne radi se o tome cije "govno manje smrdi", vec o po ko zna kojem pokusaju, po starom obrascu srpske historiografije,o zataskavanju i negiranju zlocina jednih uz istovremeno potenciranje onih drugih, sve u cilju relativizacije a nerijetko i opravdavanja zlocina. Mislim, hajmo iskreno reci da li je, sve zahavaljujuci iskrivljenoj slici u nasoj donedavno zajednickoj historiografiji - u biti srpskoj koja je fabricirana za vlastite potrebe,iko i znao za zlocine komita jos od one seljacke bune , na kraju I Svjetskog rata, periodu Kraljevine SHS? A da sad ne govorimo o tome kako se po ko zna koji put i na ovom forumu propagira zamjena teza o planu za unistenje te se racuni isporucuju Bosnjacima kojih, za razliku od Srba, danas i nema na prostoru istocne Hercegovine.Woody wrote:Za @LBVIEW:
Daklem, komiti ili šuckori? Ja ne vidim neke bitne razlike u periodu 1914-1918, a ti izgleda vidiš? Pa hajde prosvijetli nas. Koje govno više smrdi?Da medu Bosnjacima nije bilo zlocinaca ne tvrdi niko normalan, ali za razliku od susjednih naroda cije su politicke elite imale a i dan-danas imaju planove o unistenju drugih, za bosnjacka politicku elitu se to ne bi moglo reci. Zasto npr. uvazeni forumasi ne odu na neki hrvatski forum i drve o planu za unistenje?
A ti malo manje gledaj kontekst, i više traži konkretne odgovore. Ne može biti neko sam kriv jer mu postrijeljaju pola familije. Dokle ćete vrtiti priču u krug i umjesto jedan na jedan, raščlanjivati bajke o kolektivnoj odgovornosti kojom se maskira krivica malog običnog..koljača koji je samo "slušao naredbe".
Ničija hrabrost i veličina iz prošlosti ne mogu biti izgovor za kreiranje ideologija koje su potpuno suprotne "čojstvu i junaštvu". Srpska vojna istorija je puna priča o međusobnim trvenjima između radikalnih ratnika i zvaničnog "ministarstva vojnog" koje ih je jedva kontrolisalo.
Meni se čini da je tako i danas, kada slušam ljude tipa šefa vojnog muzeja Srbije, jednog školovanog i sabranog vojnika i naučnika, i sa druge strane, kada neko tipa Arkana ili nekakvi "ravnogorci" sa rakijom u ruci, evociraju "uspomene", navlačeći dijelove starih odora. Dva svijeta.
Ako ljudi srpsku vojsku percipiraju kroz starosrpsku uniformu koju obuče jedan Arkan, ili šajkaču koju je onomad nosio prokletnik Batko, onda moraš i shvatiti zašto je percepcija negativna. Jednostavno, pod pojam vojne časti se ne uklapaju likovi zbog kojih je "srpska vojska" satanizirana i s pravom kažnjena. Jedno je vidjeti generala Vasiljevića, a drugo Mladića, taman i kad znamo da su prošli identičan vojnoobrazovni put. K tome znajući za sistem korištenja paravojnih jedinica preko - pazi sad- Policije Srbije (RDB). Govorim suho i birokratski namjerno. Naučio sam to čitajući rasprave između nekadašnjih vojnika SS i Wehrmachta, u kojima su se prvi najčešće osjećali neopravdano gurnuti u zapećak kada je "istorija bojišnice "u pitanju. U tako teškim unutrašnjim temama pomaže samo razložno argumentiranje i razum.
Mi ovdje govorimo o jednom od natežih perioda u istoriji južnoslovenskih naroda, gdje su stradale stotine hiljada nedužnih ljudi kao i u naredna dva rata (39-45 i 92-95). Ničija nevina krv i stradanje nisu zaslužili ismijavanje i poricanje. Ako ja koji sam nosio pušku i odoru mogu razmišljati na takav način, ne vidim gdje je problem sa modernim mladim istoričarima i salonskim nacionalistima...valjda navika "skrivanja prljavog veša pred dušmanima".
Ta navika je inače rak rana foruma u BiH.
-
majstorina
#68 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
O.k. Samo jednostavno na relativizaciju žrtava mog naroda, reagovao sam primjerom koji je možda imao sličan prizvuk. Nije mi bila namjera. Ali je van svake pameti, stradanje više hiljada Srba ljeta 1941. u Hercegovini stavljati u kontekst sa nekim planovima SPC i SANU i tu tržiti krivca, kao i vješanje talaca zbog dejstava srpske i crnogorske vojske opisivati kao normalnu politiku austro ugarske uprave.
- dr.gog
#69 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Najbolje namjere od priče nekad naprave svađu..ali šta ćeš, tako je inače na forumima.majstorina wrote:O.k. Samo jednostavno na relativizaciju žrtava mog naroda, reagovao sam primjerom koji je možda imao sličan prizvuk. Nije mi bila namjera. Ali je van svake pameti, stradanje više hiljada Srba ljeta 1941. u Hercegovini stavljati u kontekst sa nekim planovima SPC i SANU i tu tržiti krivca, kao i vješanje talaca zbog dejstava srpske i crnogorske vojske opisivati kao normalnu politiku austro ugarske uprave.
Kakvi god da su bili, ako su postojali, nekakvi "mračni" planovi SPC iz sadašnjosti i bliske prošlosti, to ne znači da treba njima opravdati zločine moje Armije.
Isto tako, ja nemam nikakvih emocija prema "prosvjetiteljskoj" i "prijateljskoj" Austro-Ugarskoj Monarhiji (KuK).
Okupacija, porobljavanje i teški pangermanski šovinizam prikriven sa šakom dukata i teškom pljačkom Bosne. Iluzije o ljubavi prema Bošnjacima iskazane kroz floskule tipa "Hrabre Muje" i par spomenika- sic!, mačku o rep...
Da sam živio u to vrijeme, potpuno bih razumio "jugoslovene" i ostale radikale..možda čak i Principa
Austrougari su dobili po njušci zasluženo, jer ponaprije Srbi nisu imali nikakve vidne promjene u smislu poboljšanja zakonskih pravila u korist običnog svijeta kada su carski činovnici trulu tursku vlast "ofarbali" u svoje boje...
Vješanje i slične drakonske mjere su potez okupatora i prikaz brutalne sile osvajača. Kako rekoh, lično sam pri stavu da bih i sam bio protivnik te čudovišne mašinerije koja se raspala i iznutra i prema van, shodno neumoljivim zakonima istorije. Pri tome ipak ne želim poniziti ni sva sjajna tehička i privredna dostignuća koja su učinjena od strane mnogih pametnih glava carskog aparata...Nije baš sve bilo tako crno..
-
155_mm
#70 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
a jos gore je traziti krivca u bosnjacima za zulume turske, austrougarske i NDHazijske vlasti i tim zulumima pravdati zlocine nad bosnjacima (koliko moras biti zatrovan velikosrpskim-govnalukom da povezes Dahije i Srebrenicu). kao da su bosnjaci bili glavni faktor uticaja na politiku tih vlasti. koliki konj treba biti i vjerovati da su ti bosnjacki- suckorovi (o kojima u internetu jos nista znacajno nisam nasao) mogli da rade sta hoce i kako hoce u drzavi koja ubicu svog prestolonasljednika nije osudila na smrt jer je po tadasnjim zakonima bio maloljetan.majstorina wrote:O.k. Samo jednostavno na relativizaciju žrtava mog naroda, reagovao sam primjerom koji je možda imao sličan prizvuk. Nije mi bila namjera. Ali je van svake pameti, stradanje više hiljada Srba ljeta 1941. u Hercegovini stavljati u kontekst sa nekim planovima SPC i SANU i tu tržiti krivca, kao i vješanje talaca zbog dejstava srpske i crnogorske vojske opisivati kao normalnu politiku austro ugarske uprave.
zlocini koje su bosnjaci ucinili u "vlasitoj reziji" u posljednjih 500 godina su bili oni pocinjeni devedesetih godina i u to ubrajam cak i zlocine stranih mudzahedina jer je duznost bosnjaka bila da ih sprijece. ali to je sud u hagu veoma precizno obradio.
- dr.gog
#71 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Slabo ima na netu. Djelovanje tih budala je opisano u štampanoj literaturi i podsjeća na opise klasičnih paravojski, legalnih bandita u službi države za koju su vršili teror i prljave poslove..Poznato, poznato..155_mm wrote:koliki konj treba biti i vjerovati da su ti bosnjacki- suckorovi (o kojima u internetu jos nista znacajno nisam nasao) mogli da rade sta hoce i kako hoce
Za ostalo si u pravu.
- sinuhe
#72 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
A-U sam vise puta nazvao na forumu sumsko-rudarskim gazdinstvom...
Ali to je bila drzava koja sigurno nije poticala haos na vlastitoj teritoriji. Do konflikta dolazi kad balkanski gerilci ne razumiju obicaje ratovanja velikih sila.
Ali to je bila drzava koja sigurno nije poticala haos na vlastitoj teritoriji. Do konflikta dolazi kad balkanski gerilci ne razumiju obicaje ratovanja velikih sila.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#73 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
@sarajmen,
vrlo dobro, odlično, 4+
Pa pokretanje teme i jeste bilo:
Ili se ja bar nadam da je idela bila obraditi ovaj moj gornji citat, ali imam šuhvu da je postavljač teme imao ideju da se forumaši upale oko vječnih tema "Bosanski Srbi" vs. Srbijanski Srbi, "Bosanki Srbi" = Bošnjaci pravoslavne vjeroispovjesti, i zašto su "Bosanski Srbi" izdali svoju domovinu KuK, ili nešto tome slično.
Hmmmm, ne znam, ali...
Pa pokretanje teme i jeste bilo:
S tim, što me žulja ovo "pravoslavnu braću" jer su se "pravoslavna braća" (Srbi i Bugari), onako baš žestoko makljali u ta doba.Naravno, bilo je i onih koji nisu htjeli da pucaju na svoju pravoslavnu braću koja je bila na ''drugoj strani'',iako su ti sa ''druge strane'' ubijali i njih. Bilo je i dezertera, bilo je i prebjega. Bilo je i to se sve ukupno tretira kao ratna dešavanja. Isto, u manje više istoj mjeri se to dešavalu i u Prvom svjetskom ratu, s tim što je tada sa područja Bosne i Hercegovine napadnuta susjedna Srbija.
Ili se ja bar nadam da je idela bila obraditi ovaj moj gornji citat, ali imam šuhvu da je postavljač teme imao ideju da se forumaši upale oko vječnih tema "Bosanski Srbi" vs. Srbijanski Srbi, "Bosanki Srbi" = Bošnjaci pravoslavne vjeroispovjesti, i zašto su "Bosanski Srbi" izdali svoju domovinu KuK, ili nešto tome slično.
Hmmmm, ne znam, ali...
- madner
#74 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
Pa cuj, ta dva lokalna rata su pobjedili i pomjerili granicu Srbije nikad juznije.
Jako efektivni ratovi, kao djelovi velikih saveza protiv znatno slabijeg protivnika.
Jako efektivni ratovi, kao djelovi velikih saveza protiv znatno slabijeg protivnika.
-
155_mm
#75 Re: Bosanski Srbi u prvome svjetskome ratu
i meni je pokretac teme od prvog momenta bio sumnjiv. pogotovo sto se od ti vjecnih tema kako su bosanski srbi ustvari bosnjaci pravoslavne vjeroispvjesti na ovom forumu nemoze vise zivjeti. i on pokrece jos jednu za koju je ocevidno da vodi u tom smijeru.Woody wrote: S tim, što me žulja ovo "pravoslavnu braću" jer su se "pravoslavna braća" (Srbi i Bugari), onako baš žestoko makljali u ta doba.
Hmmmm, ne znam, ali...
ovakvo nesto moze samo neko ko je godinama radio za NATO, danas radi u vatikanu i jos je uz to sve vehabija.