Klix
Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade FBiH usvojen je Plan poslovanja JP Direkcija cesta FBiH za 2019.
Vlada FBiH je, nakon prekategorizacije regionalne ceste R-401 u magistralnu cestu M-4.3. koja prolazi kroz općinu Bužim, na današnjoj sjednici izvršila preraspodjelu sredstava u okviru plana poslovanja JP Ceste FBiH za 2019., te osigurala 1.030.000 KM za izgradnju obilaznice Bužim.
Tom prilikom načelnik Općine Bužim Mersudin Nanić posjetio je Vladu FBiH i zahvalio premijeru Novaliću i ministru Dediću na podršci i donošenju te značajne odluke za sve stanovnike Općine Bužim, saopćeno je.
Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
- So What!
#1226 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Vlada FBiH planira milion KM za izgradnju obilaznice Bužim
- So What!
#1227 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Izgradnja Brčanske obilaznice - 18. 04. 2019. @ JP Putevi Brčko

- So What!
- Dope_Man
#1229 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Najljepsa stvar koju vidim i kod Brcanske, i kod Mostarske, obilaznice je da je, koliko vidim, gradjeno tako da je uglavnom nemoguce natakariti kucu 2 metra od ceste sa divljim prikljuckom, koji onda, umjest rusenjem kuce, rezultira znakom ogranicenja 40 ili 50. Nadam se da se ostati dugorocno ove ceste takve, a za naselja se graditi adekvatne raskrsnice i sporedne ceste.
- Maraschino
#1230 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ova obilaznica oko Brckog 
- Logovan
#1231 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Brčanska obilaznica
Odlično.
-
Nadzorna_ploca
#1232 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.
- studeni76
#1233 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ma ko &ebe TK, tj nas....
- seln
#1234 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Kuko?studeni76 wrote:Ma ko &ebe TK, tj nas....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1235 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sta fali putu osim guzve?Nadzorna_ploca wrote:Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.
-
Nadzorna_ploca
#1236 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sredina i krajevi.mk ultra wrote:Sta fali putu osim guzve?Nadzorna_ploca wrote:Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.
- escobar__
#1237 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ništa, fantastičan je.mk ultra wrote:Sta fali putu osim guzve?Nadzorna_ploca wrote:Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.
- mk ultra
#1238 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Pa napisite sta fali da bi zadovoljio uslove magistralnog putaescobar__ wrote:Ništa, fantastičan je.mk ultra wrote:Sta fali putu osim guzve?Nadzorna_ploca wrote:Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.![]()
-
The BEN10
#1239 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nadzorna_ploca wrote:Danas preko Karaule. Nisam 2 covjeka vidio da rade. Stanje na cesti skoro pa cijeloj je fakat kata i strofa, ono je kazna Bozija ko mora putovati posebno nocu.
- Alfons Kauders
#1240 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Samo da potvrdim napisano iznad - na Karauli se ni ovaj vikend nije radilo. Za radne dane nisam siguran, ali ne primjeti se neki napredak o odnosu na prije dva mjeseca.
Ukratko, neće biti gotova do juna ni na guzove...
- escobar__
#1241 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
@mk ultra: Kada si posljednji puta vozio tom cestom? Za početak ono što nedostaje je dobra asfaltna podloga.
Sarajevski dio (kojeg održava Sarajevo Putevi d.d.) je u kako-tako dobrom ili vrlo dobrom stanju, tu i tamo ima neravnog kolovoza (između Čevljanovića i Nišićke visoravni) ali se cjelokupna cesta može smatrat relativno dobrom i ugodnom za vožnju. A onda na red dolaze dionice iz horor-filmova koje "održava" JATA u kooperaciji sa nekakvom seljačkom firmom iz Živinica, a gdje je na svakom metru ceste vidljiv javašluk, nerad i kriminal bh. preduzetnika i "uglednih" biznismena koji su preko noći osnovali kojekakve firme za održavanje cesta, uzimaju keš od Cesta Federacije (dakle poreskih obveznika ovog entiteta) i ne rade skoro ništa. Posebno je to vidljivo na dionici između Stupara i Olova (gdje i završava dio kojeg oni pokrivaju). Cesta je neravna, rupa je milion (udarne k'o fol zakrpe istresanjem asfalta na najkritičnija mjesta i tabanjem istog lopatom), horizontalna signalizacija je skoro pa nepostojeća (vertikalna je još uvijek tu) i generalno cijela ta dionica izgleda jadno i prosječan vozač vozeći tim dijelom nikako neće steći dojam da to bilo ko održava.
Znam da vi volite gledat fensi videa dronova i fotografije koje objavljuju Ceste Federacije ali mislim da mi koji se barem jedanput sedmično vozimo tim cestama ipak možemo bolje procijeniti stanje na terenu. Bio bih najsretniji da sam u krivu i da ta cesta nije tako loša na određenim dionicama ali kad god prođem njome svaki se put iznova ibretim po čemu vozim.
Jesi li svjestan da na potezu Stupari-Kladanj imaš neravnina na cesti koje tu uredno stoje evo već tri, četiri godine? Evo ako lažem ima još raje na temi koja će to svakako potvrditi. Eto ti iznad upisi od @Nadzorna ploca, @Alfons... Jebi ga, ne možete vi koji gledate YouTube kanal Cesta Federacije bolje znat kakva je cesta od ljudi koji njome voze.
Sarajevski dio (kojeg održava Sarajevo Putevi d.d.) je u kako-tako dobrom ili vrlo dobrom stanju, tu i tamo ima neravnog kolovoza (između Čevljanovića i Nišićke visoravni) ali se cjelokupna cesta može smatrat relativno dobrom i ugodnom za vožnju. A onda na red dolaze dionice iz horor-filmova koje "održava" JATA u kooperaciji sa nekakvom seljačkom firmom iz Živinica, a gdje je na svakom metru ceste vidljiv javašluk, nerad i kriminal bh. preduzetnika i "uglednih" biznismena koji su preko noći osnovali kojekakve firme za održavanje cesta, uzimaju keš od Cesta Federacije (dakle poreskih obveznika ovog entiteta) i ne rade skoro ništa. Posebno je to vidljivo na dionici između Stupara i Olova (gdje i završava dio kojeg oni pokrivaju). Cesta je neravna, rupa je milion (udarne k'o fol zakrpe istresanjem asfalta na najkritičnija mjesta i tabanjem istog lopatom), horizontalna signalizacija je skoro pa nepostojeća (vertikalna je još uvijek tu) i generalno cijela ta dionica izgleda jadno i prosječan vozač vozeći tim dijelom nikako neće steći dojam da to bilo ko održava.
Znam da vi volite gledat fensi videa dronova i fotografije koje objavljuju Ceste Federacije ali mislim da mi koji se barem jedanput sedmično vozimo tim cestama ipak možemo bolje procijeniti stanje na terenu. Bio bih najsretniji da sam u krivu i da ta cesta nije tako loša na određenim dionicama ali kad god prođem njome svaki se put iznova ibretim po čemu vozim.
Jesi li svjestan da na potezu Stupari-Kladanj imaš neravnina na cesti koje tu uredno stoje evo već tri, četiri godine? Evo ako lažem ima još raje na temi koja će to svakako potvrditi. Eto ti iznad upisi od @Nadzorna ploca, @Alfons... Jebi ga, ne možete vi koji gledate YouTube kanal Cesta Federacije bolje znat kakva je cesta od ljudi koji njome voze.
- escobar__
#1242 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Vidjeh prije nekih sat vremena jednog radnika kako prebacuje neke daske s jedne na drugu stranu vijadukta.Alfons Kauders wrote:Samo da potvrdim napisano iznad - na Karauli se ni ovaj vikend nije radilo. Za radne dane nisam siguran, ali ne primjeti se neki napredak o odnosu na prije dva mjeseca.
- escobar__
#1243 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
A kako sam često na cesti znam kako izgleda ono što pokriva JATA (crvena boja na karti ispod) i tačno ne znaš koji je dio gori... I nekada vrlo dobra cesta Tuzla-Doboj je danas zapuštena do neprepoznatljivosti, a fakat mi je ta cesta podavno bila jedna od najboljih u državi.

Nedavno sam pisao Cestama Federacije da gospodu upitam vrši li ko kontrolu onoga šta izvođači radova rade ili ne rade na terenu (jer očigledno JATA i ova seljadija oko njih su zreli za uklonit iz poslova održavanja cesta) i još nisam dobio odgovor.

Nedavno sam pisao Cestama Federacije da gospodu upitam vrši li ko kontrolu onoga šta izvođači radova rade ili ne rade na terenu (jer očigledno JATA i ova seljadija oko njih su zreli za uklonit iz poslova održavanja cesta) i još nisam dobio odgovor.
- mk ultra
#1244 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
idem često gore, recimo u mjesec jednom do tri puta... ali se nekad zadesi kao prošle sedmice 2 puta
ima izbočina i razvaljenog puta u onom kanjonu, ali ništa toliko strašno
strašnije mi je kad već spominješ, kod onog restorana napoleon, i nekih kilometar ranije u krivini čeka lola da skrene kući, a ja tu prilazim oko 70kmh, sekunda mi je trebala da ga udarim... cesta je uredu, samo treba nekih sitnica završiti... planinski put, zimi se razvali za sekundu.
kaki je put Lopare - Tuzla

ima izbočina i razvaljenog puta u onom kanjonu, ali ništa toliko strašno
strašnije mi je kad već spominješ, kod onog restorana napoleon, i nekih kilometar ranije u krivini čeka lola da skrene kući, a ja tu prilazim oko 70kmh, sekunda mi je trebala da ga udarim... cesta je uredu, samo treba nekih sitnica završiti... planinski put, zimi se razvali za sekundu.
kaki je put Lopare - Tuzla
- escobar__
#1245 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nisu to sitnice, ima tu daleko većeg posla. Sitnice su na dijelu prema Sarajevu, tu treba sredit nekih stvarčica da bude idealno, ono na Karauli je strahota.
Pošto često voziš tom cestom znaš da su te izbočine tu godinama i da to nije nešto što je razvaljeno tokom posljednje zime.
Pomake naprijed treba pohvaliti, i ovaj projekat nove trase na Karauli je svakako za pohvalu ali javašluk i nerad se ne treba i ne smije pravdati.
Lopare-Tuzla i nije tako loš ako ideš magistralnom ali ako zapucaš preko Gornje Tuzle regionalnom cestom tu si jebo ježa u leđa.
Pošto često voziš tom cestom znaš da su te izbočine tu godinama i da to nije nešto što je razvaljeno tokom posljednje zime.
Pomake naprijed treba pohvaliti, i ovaj projekat nove trase na Karauli je svakako za pohvalu ali javašluk i nerad se ne treba i ne smije pravdati.
Lopare-Tuzla i nije tako loš ako ideš magistralnom ali ako zapucaš preko Gornje Tuzle regionalnom cestom tu si jebo ježa u leđa.
- mk ultra
#1246 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
počeli su da rade i taj lokalni put prema loparama
šta ja znam, valjda se svega nagledam, pa mi ono izgleda kao pista
okreni nekad zavidovići - olovo, olovo - vareš, bos. krupa - sanski most... pa na kraju krajeva i magistralni put Kakanj - Sarajevo (iako postoji autoput, postoji i ovaj), Čitluk - Mostar, Čapljina - Stolac - Ljubinje - Ravno, itd itd
sve je to u gorem stanju nego Sarajevo - Tuzla
šta ja znam, valjda se svega nagledam, pa mi ono izgleda kao pista
okreni nekad zavidovići - olovo, olovo - vareš, bos. krupa - sanski most... pa na kraju krajeva i magistralni put Kakanj - Sarajevo (iako postoji autoput, postoji i ovaj), Čitluk - Mostar, Čapljina - Stolac - Ljubinje - Ravno, itd itd
sve je to u gorem stanju nego Sarajevo - Tuzla
- escobar__
#1247 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Okej, šta nam onda rade Ceste Federacije? Msm ovdje imaš ove jurišnike koji nas ubjeđuju kako su projekti zahuktani i kako se radi na svim frontovima, a ono ne znaš gdje je gore.

- mk ultra
#1248 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
iskreno, meni je najkriminalnija dionica Čitluk - Mostar, preko mostarskih vrata, s obzirom na promet i sve... ko ne vjeruje nek probaescobar__ wrote:Okej, šta nam onda rade Ceste Federacije? Msm ovdje imaš ove jurišnike koji nas ubjeđuju kako su projekti zahuktani i kako se radi na svim frontovima, a ono ne znaš gdje je gore.![]()
- Alfons Kauders
#1249 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Slazem se s Escobarom za stanje na cesti SA-TZ, ali ima tu i olaksavajucih i otezavajucih okolonsti.
Ne pada mi na pamet da branim Jatu i ekipu, ali moram dodati da ima drugih faktora. Npr. do Olova i Karaule se vozi vecinom kroz kamen, dok je od Kladnja ka sjeveru dosta klizista. One me najvise brinu, jer klimatske promjene nam ne idu u prilog, tj. sve cesce ce biti jakih kisa i poplava kao 2014.
Pored toga, ima dijelova koji su i gore korektno uradjeni, npr. prije 5-6 godina je solidno uradjena asfaltna podloga od Stupara prema Đurđeviku, ali potez od Stupada do Kladnja (tj Karaule) je katastrofa. Tu bukvalno mogu zaokruziti mjesta na kojim kliziste "nosi" cestu, cak i ove naoko dobro asfaltirane dijelove.
Pored toga sto npr na Nisicima nema klizista jer se vozi haman po stijeni, taj dio puta je radjen nekoliko godina iza rata, iz sredstava BH Telecom, a i stranci su nesto donirali. U njega je ulozeno vise nego u druge, pa logicno izgleda normalnije. Ima uzasa i sa sarajevske strane, npr oko Cevljanovica ili uz Ljubinju.
Problem je sto je put otvoren prije 55 godina i jednostavno nije predvidjen za ovaj obim prometa, narocito teretnog. Dzaba i odrzavanje kad je dionica preopterecena, tj. nije dzaba nego dobrim dijelom ne moze sprijeciti propadanje - samo sanirati stetu.
Primjer toga je i Tuzla - Doboj kojeg je neko pomenuo, uradjen prije desetak godina. Kad je tek zavrsen, bio je fenomenalan, ali hiljade slepera i kamiona sedmicno uradile su svoje. Nisu uvijek ni izvodjaci krivi, a ni oni sto rade odrzavanje. Nekad su najveci problem priroda, tj losa podloga, i intenzitet saobracaja. Na ta dva pravca imamo fakticki lokalne puteve koji glume magistrale, a to nece rijesiti bolje odrzavanje.
Pored toga, ima dijelova koji su i gore korektno uradjeni, npr. prije 5-6 godina je solidno uradjena asfaltna podloga od Stupara prema Đurđeviku, ali potez od Stupada do Kladnja (tj Karaule) je katastrofa. Tu bukvalno mogu zaokruziti mjesta na kojim kliziste "nosi" cestu, cak i ove naoko dobro asfaltirane dijelove.
Pored toga sto npr na Nisicima nema klizista jer se vozi haman po stijeni, taj dio puta je radjen nekoliko godina iza rata, iz sredstava BH Telecom, a i stranci su nesto donirali. U njega je ulozeno vise nego u druge, pa logicno izgleda normalnije. Ima uzasa i sa sarajevske strane, npr oko Cevljanovica ili uz Ljubinju.
Problem je sto je put otvoren prije 55 godina i jednostavno nije predvidjen za ovaj obim prometa, narocito teretnog. Dzaba i odrzavanje kad je dionica preopterecena, tj. nije dzaba nego dobrim dijelom ne moze sprijeciti propadanje - samo sanirati stetu.
Primjer toga je i Tuzla - Doboj kojeg je neko pomenuo, uradjen prije desetak godina. Kad je tek zavrsen, bio je fenomenalan, ali hiljade slepera i kamiona sedmicno uradile su svoje. Nisu uvijek ni izvodjaci krivi, a ni oni sto rade odrzavanje. Nekad su najveci problem priroda, tj losa podloga, i intenzitet saobracaja. Na ta dva pravca imamo fakticki lokalne puteve koji glume magistrale, a to nece rijesiti bolje odrzavanje.
-
Nadzorna_ploca
#1250 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Zato je kad se spustis od Majevice odlican put prema Bijeljinu. Srbi to izgleda puno bolje odrzavaju od nas.