Bosanski Patriotizam???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Opanak u tranziciji

Post by Opanak u tranziciji »

nasmijana wrote:Ne mogu da shvatim ljude koji se zakace za jugoslaviju pa ljudi moji postojala je Cehoslovacka pa se oni razdvojise bez nasilja i zive svako u svojoj drzavi kome se ne svidja Ceska ode u Slovacku i zivi a ne bije se zato sto smatra da je Bogom data njemu ta zemlja dalje postojala je i SSSR pa je sada Rusija ...Sta je ovo na ovom Balkanu ....svasta patriota je covjek koji voli zemlju u kojo zivi u kojoj se rodio cije sunce ga grije a ako smatra da mu to nije u srcu fino ode i dobije pasos te zemlje koju preferira ...Ne mogu da shvatim da je ta racunica tako komplikovana...
...Da, kratko... :shock: ... i sadrzajno... :shock: ... :oops: ...

jos... samo... :( ... kad bi... :-? ... :-? ...

po taj pasos otisao na ... :shock: ... :D ...

....................................'traktoru' bilo bi super... :oops: ... :oops: ...

:D

:-)

U pravu sam, zar ne... :roll: ... :( ...

draga moja... :oops: ... :D

:(

Meyra

Post by Meyra »

Sada na kraju da kazem da mi je ova tema bila malo cudna a jos cudniji odgovori.

Je li onaj sto je postavio temu ili ovi sto su odgovarali, je li neko od Vas bio ovdje 1993 i 94? Tada je cvjetao Bosanski patriotizam i tad su bosanski sinovi pokazali koliko vole Bosnu i spasili je.

Samo jednu divnu recenicu sam procitala neznam ko je napisao ali mu se zahvaljujem:

MOGU BOSANCI DA IZADJU IZ BOSNE ALI BOSNA IZ BOSANACA NIKADA!.
krkan

Post by krkan »

Toozla wrote:
pitt wrote:Belle, beli sam glupan onda za tebe :D
Zlocini se nece i ne smiju oprostiti a ni zaboraviti ali se narod treba osloboditi kolektivne mrznje. Ndam se da sada shvacas o cemu pricamo ovdje. :? A mozda sam glup sto i ovo mislim..ko ce ga znati. Mora neko i idealista biti.
Pozdrav.
dilema je sljedeca:

hocul' se truditi da zadrzim postojece stanje i da narednih 40-50 godina svog zivota posvetim mrznji(jer imam validne razloge) ili cu probati da rascistim racune iz proslosti i ostatak zivota provedem istrazujuci neke druge opcije....

ja sam svijestan da ce jedna grupa ljudi odabrati prvu opciju, razumijem ih, ali u mom licnom slucaju nema dileme...

Toozla,
ovo si lijepo srocio

samo bi dodao
momci iz sjedece odbojke su olicenje BH patriotizma
a kako im mi vracamo , tako sto im pljackamo prostorije
kada su u Sydney osvojili srebro , Australci su im nudili ostanak
sto su ovi glatko odbili i svi su se vrstili u BiH
prave patriote
Opanak u tranziciji

Meyra wrote:Sada na kraju da kazem da mi je ova tema bila malo cudna a jos cudniji odgovori.

Je li onaj sto je postavio temu ili ovi sto su odgovarali, je li neko od Vas bio ovdje 1993 i 94? Tada je cvjetao Bosanski patriotizam i tad su bosanski sinovi pokazali koliko vole Bosnu i spasili je.

Samo jednu divnu recenicu sam procitala neznam ko je napisao ali mu se zahvaljujem:

MOGU BOSANCI DA IZADJU IZ BOSNE ALI BOSNA IZ BOSANACA NIKADA!.
Da ja sam u tom periodu bio i branio... :shock: ... Bosnu...

od mudzahedina ... :oops: ... :oops: ...

koji dodjose cak iz Irana... :shock: ... :shock: ... u moju lijepu zemlju...

sa namjerom da pale i ruse,... :( .. :oops: kolju i... :( ...

masakriraju... :oops: ... :oops: ...

Pa ih opet niko od mojih dragih Bosnjaka... :-? ... :-? ...

................ne naziva agresorima... :oops: ... :oops:... :oops: ...

_________

Pa ginuli su i srbi Hrvati i Bosnjaci , svi su ginuli... :( ...

:(

draga moja ...Meyro...

samo na razlicitim stranama... :oops: ... :oops: ...

mada vjerujem da su Bosnu svi opet voljeli!
Toozla

Post by Toozla »

Opancaru, tebi samo malj pomoci moze....ne zato sto si srbin, nego zato sto si glup ko noc ... :x :x :x ...iz tvoje gluposti proizilazi tvoj bezobrazluk, kojeg vjerovatno nisi ni svjestan...
Fair Life

Post by Fair Life »

Toozla wrote:Opancaru, tebi samo malj pomoci moze....ne zato sto si srbin, nego zato sto si glup ko noc ... :x :x :x ...iz tvoje gluposti proizilazi tvoj bezobrazluk, kojeg vjerovatno nisi ni svjestan...
Nije on glup Toozla. I te kako je on svjestan onoga o cemu pise.

Jedanput si napisao da "Laz prije obidje svijet, nego sto istina obuce pantalone." Od usta do usta... okolo svijeta.

Od Slovenije do Kosova je opanak branio BiH od mudzahedina...
Toozla

Post by Toozla »

Fair Life wrote: Od Slovenije do Kosova je opanak branio BiH od mudzahedina...
samo da mu povecam ako ne vidi...a ako ne konta, da se i objasniti...
Toozla

Post by Toozla »

kao sto sam rekao.....nece biti lako....

Toozla wrote:startao sam je zato sto mislim da je vrijeme da se promjeni odnos prema budalastini u BIH redovima i da umjesto recenice tipa "ma pusti budalu, skloni se od njega" treba reci "ti si "budala" skloni mi se sa puta"....mislim da je vrijeme da pametni ljudi nase zemlje kazu naglas sta misle i osjecaju, da pocnu propagirati razum,a nakon toga, sa vremenom, bice nas malo vise od pobrojanih forumasa....nije lako, al' nije ni utopija...
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Neisplati se gubit vrijeme sa opancarima kad moderatori toleriraju ove nebulazi...............................do daljnjeg.... :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Chat Nick wrote: Mislim da kad je Juga otisla da sam postao kozmopolita sto uopce nije lose
Ovo mi se dopalo i mislim da ni sam nisam daleko od toga! Sta vise, i sam sam ti taki! :)
Mozda se Jugoslavije bas zbog toga i sjecam sa nostalgijom jer mi je davala taj, za mene, ko kruh nasusni potreban osjecaj kosmopolitizma!

Ne znam stvarno kako bih prezivio u jednonacionalnom toru!
A sve tri stranke dole sve sto rade, rade da se i to parce zemljice rascijepi na tri dijela gdje ce svaki opet imati samo svoje!
Dzaba im!
Takvu Bosnu i Hercegovinu ne bih mogao da pozelim ni u snu!
Iz prostog razloga sto takva vise i ne bi bila Bosna i Hercegovina!

Nego Toozla, ode ova tema u helach! Stvarno mi je zao, ali preuzeli su je "rezimski patrioti"! :D
A ti znas koliko ja takve ljubim! :x
nebi

Post by nebi »

Vodenjak,na pocetku je konstatovano da nece biti jednostavno i da ce vjerovatno biti ubacivanja od ovih ili onih.Postove koji nam ne odgovaraju u koncept mozemo ignorisati.
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Toozla wrote:Opancaru, tebi samo malj pomoci moze....ne zato sto si srbin, nego zato sto si glup ko noc ... :x :x :x ...iz tvoje gluposti proizilazi tvoj bezobrazluk, kojeg vjerovatno nisi ni svjestan...
Ne vidim nista lose u odgovoru Opanka u tranziciji na Meyrin post...
Tako ako je moguce prosvijetlite me da znam u cemu je stvar jer ni ja nisam svjestan njegovog bezobrazluka
:?
reaktor

Post by reaktor »

Chat Nick wrote:
Ne vidim nista lose u odgovoru Opanka u tranziciji na Meyrin post...
Tako ako je moguce prosvijetlite me da znam u cemu je stvar jer ni ja nisam svjestan njegovog bezobrazluka
:?
ma ko bi tebe prosviijetlio :D
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Dozvoli mi da te citiram...
reaktor wrote:najdrazi su mi oni koji se javljaju, a niko ih nista nije pitao...
reaktor

Post by reaktor »

Chat Nick wrote:Dozvoli mi da te citiram...
reaktor wrote:najdrazi su mi oni koji se javljaju, a niko ih nista nije pitao...
dozvoljavam, ako ti to olaksava da se izrazis... :D
Opanak u tranziciji

Priznajem... :shock: ... glup sam... :oops: ... :oops: ...

Piznajem ... :( ... :shock:...

da su mudzahedini iz Irana... :-? .... :-? ...

vece BH-a patriote od mene... :oops: ... :oops: ... :oops:

Stekao se utisak... :( ... da 'Bosna' voli samo

pametne... :shock: :shock:... :oops: ...

i one u cipelama... :roll: ... :( .... :oops: ...

'Opanci', izgleda ... :roll: ... :shock: ...

postaju sve vise... :shock: ... obuca 'drugog reda'... :oops: ... :oops: ...

Pozdrav Toozla...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Jao suplje... :roll: ...u ratu prica bila "svi Srbi u jednoj drzavi", "unija srpskih zemalja" i slicno, a sad hoce da kazu kako je to bilo branjenje Bosne i Hercegovine... :x

Dobro je Toozla rekao, samo sto ja mislim da se ovdje ne radi o gluposti, nego o cistom bezobrazluku. Sad svi mi treba lijepo da zaboravimo koliko su srpski "branioci" protjerali, pobili, silovali, zlostavljali u logorima itd.

Ova suplja o branjenju BIH od mudzahedina nece mene, ni vecinu Bosanaca i Hercegovaca, navesti na zaboravljanje, a nece pomoci ni da ljudi predju preko svega i nastave zivjeti jedni sa drugima, ili jedni pored drugih.

Rat u Bosni i Hercegovini nije bio gradjanski, nego odbrambeno oslobodilacki, jer je izvrsen napad/agresija na drzavu BIH od strane Srbije. Naravno, zahvaljujuci nesposobnosti rukovodstva BH Srba, (kako prije rata, tako i u ratu) malo je falilo da svi zavrsite s one strane Drine. Onda bi taman bili u jednoj drzavi. :roll:

Iskreno, ma koliko ovo ruzno zvucalo, nekad mi bude zao sto se to fakat nije desilo. Vrlo brzo bi Vlasti drzave Bosne i Hercegovine pozvale sve izbjegle da se vrate svojim kucama, a BH policija i vojska bi svima garantovala sigurnost, kao sto je sada slucaj u Hrvatskoj. :D
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

BigusDickus wrote:Jao suplje... :roll: ...u ratu prica bila "svi Srbi u jednoj drzavi", "unija srpskih zemalja" i slicno, a sad hoce da kazu kako je to bilo branjenje Bosne i Hercegovine... :x

Dobro je Toozla rekao, samo sto ja mislim da se ovdje ne radi o gluposti, nego o cistom bezobrazluku. Sad svi mi treba lijepo da zaboravimo koliko su srpski "branioci" protjerali, pobili, silovali, zlostavljali u logorima itd.

Ova suplja o branjenju BIH od mudzahedina nece mene, ni vecinu Bosanaca i Hercegovaca, navesti na zaboravljanje, a nece pomoci ni da ljudi predju preko svega i nastave zivjeti jedni sa drugima, ili jedni pored drugih.

Rat u Bosni i Hercegovini nije bio gradjanski, nego odbrambeno oslobodilacki, jer je izvrsen napad/agresija na drzavu BIH od strane Srbije. Naravno, zahvaljujuci nesposobnosti rukovodstva BH Srba, (kako prije rata, tako i u ratu) malo je falilo da svi zavrsite s one strane Drine. Onda bi taman bili u jednoj drzavi. :roll:

Iskreno, ma koliko ovo ruzno zvucalo, nekad mi bude zao sto se to fakat nije desilo. Vrlo brzo bi Vlasti drzave Bosne i Hercegovine pozvale sve izbjegle da se vrate svojim kucama, a BH policija i vojska bi svima garantovala sigurnost, kao sto je sada slucaj u Hrvatskoj. :D
Samo bih dodao jos i agresiju iz Hrvatske.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

@vidi_vidi_vidi
Ja sam govorio o pocetku rata i o dosljednosti pracenja jedne politike. Hrvatska u jednom trenutku jeste vidjela mogucnost da ce se BIH raspasti i svoju sansu da eventualno pripoji dio teritorije. Na svu srecu, od te politike se odustalo jednom za sva vremena, a iz rata su BIH i Hrvatska izasle kao saveznici (ne bas 100% dobrovoljno, ali ipak... :D ).

btw. sto se tice teznji za otcjepljenjem od BIH... U ratu sam imao priliku vidjeti neke formulare tadasnje HR H-B. Pisalo je prvo Bosna i Hercegovina, pa ispod toga HR H-B, pa ispod naziv institucije... Bas me interesuje da li je slicna praksa, na zvanicnim dokumentima, postojala i u RS, tokom rata... :?

Za neke se stvari u vezi sa politikama Srbije i Hrvatske prema BIH moze reci da su slicne, ali je bezobrazno i tendenciozno reci kako je to potpuno isto.
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

BigusDickus wrote:@vidi_vidi_vidi
Ja sam govorio o pocetku rata i o dosljednosti pracenja jedne politike. Hrvatska u jednom trenutku jeste vidjela mogucnost da ce se BIH raspasti i svoju sansu da eventualno pripoji dio teritorije. Na svu srecu, od te politike se odustalo jednom za sva vremena, a iz rata su BIH i Hrvatska izasle kao saveznici (ne bas 100% dobrovoljno, ali ipak... :D ).

btw. sto se tice teznji za otcjepljenjem od BIH... U ratu sam imao priliku vidjeti neke formulare tadasnje HR H-B. Pisalo je prvo Bosna i Hercegovina, pa ispod toga HR H-B, pa ispod naziv institucije... Bas me interesuje da li je slicna praksa, na zvanicnim dokumentima, postojala i u RS, tokom rata... :?

Za neke se stvari u vezi sa politikama Srbije i Hrvatske prema BIH moze reci da su slicne, ali je bezobrazno i tendenciozno reci kako je to potpuno isto.
Pa dogovor o podjeli BiH izmedju Hrvatske i Srbije je postignut jos prije rata. U Globusu je cak pisalo da je sastanak u Karadjordjevu iniciran na Tudjmanov prijedlog preko posrednika. Hrvatska u jednom trenutku nije vidjela da bi se BiH mogla raspasti, nego je cinila sve ne bi li se raspala. Male su nijanse bile izmedju Tudjamnove i Miloseviceve politike prema BiH. Uglavnom, agresori na BiH bili su i jedni i drugi, samo to sam htio napomenuti.

Sa tvojim komentarima se uglavnom slazem.
Last edited by vidi_vidi_vidi on 03/02/2005 12:46, edited 1 time in total.
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Toozla!!!
Upale ti horde zla na temu :x
vidi_vidi_vidi

Post by vidi_vidi_vidi »

BigusDickus wrote: Za neke se stvari u vezi sa politikama Srbije i Hrvatske prema BIH moze reci da su slicne, ali je bezobrazno i tendenciozno reci kako je to potpuno isto.
Pa, u kontekstu poimanja BiH, i Milosevic i Tudjman su bili na istoj liniji. Hrvatska je samo vodila malo mudriju politiku u odnosu na Srbiju i u toliko se i razlikuju. (Zlo)namjernost jednih i drugih naspram BiH je bila identicna.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Dobro je sto u Hrvatskoj, a ni u BIH danas ne postoji kontinuitet ni nasljednici takve jedne pogubne politike, bar ne u znacajnom broju.

To se bas i ne moze tvrditi za Srbiju, a posebno ne za RS. Dovoljna je bila najava reorganizacije policije, pa da ovi pocnu pricati o nekakvom referendumu za otcjepljenje... Jesu l' ovo opet one iste "patriote" i gdje su im sad mudzahedini sa sabljama? :roll:
furlan

Post by furlan »

Toozla
Cestitke od srca.Citam te i pridruzio si se Vodenjaku i Fair Life-u.Osim legalnog moderatora vidi se da je potreban i moderator licne teme koji moze diskusiju voditi u zeljenom cilju koji je ovdje toliko ocigledan i koji svim srcem podrzavam.Odose nam godine a samim tim i zivot.Ne kazem zaboraviti posto to niko ne moze ali radi nase djece i njihove buducnosti treba reagovati i traziti buducnost za njih.Ne bih dodavao nista novo jer vise manje ono sto treba da se kaze receno je.Mozda samo jednu stvar koja bi mogla da se nadoveze a to je jedna vec malo starija tema koju je postavio Fair Life prije par mjeseci.Udzbenik demokratije koji nam je i te kako potreban i da sa odricanjem od nekih svojih prava, za racun drugih, dobijamo stvari koje ce nam poboljsati zivot a toga nazalost nismo svjesni.E i to bi bio patriotizam.
Iskreni pozdrav
Fair Life

Post by Fair Life »

furlan wrote:Mozda samo jednu stvar koja bi mogla da se nadoveze a to je jedna vec malo starija tema koju je postavio Fair Life prije par mjeseci.Udzbenik demokratije koji nam je i te kako potreban i da sa odricanjem od nekih svojih prava, za racun drugih, dobijamo stvari koje ce nam poboljsati zivot a toga nazalost nismo svjesni.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... emokratija
Post Reply