BOSANSKI MENTALITET

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Miss RX

#101 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Miss RX »

Micaha wrote:
Miss RX wrote:Definisati bosanski mentalitet pravo je umijece.Mislim da nas je Mesa Selimovic najbolje opisao.U onom dijelu knjige gdje pocimlje sa Kakvi su to ljudi Bosanci......Mislim da svi to znamo.Ja o bosanskom mentalitetu imam dosta pozitivno i visoko milsjenje.Naravno ,ni jedan narod nije idealan,kao i sve druge stvari,svi imaju svoje pozitivne i negativne strane.Svi smo produkt prvenstveno kuce pa okruzenja i cijelog sistema.
Ipak,mentalitet prijeratnog Bosanca i poslijeratnog Bosanca je razlicit.A to je i normalno ,jer poslijeratni Bosanac i ne moze biti vise isti poslije svega sto nam se izdesavalo,a kad pogledam ma odlicni smo i normalniji nego mnogi nasi susjedi ili komsije.
Pisem iz djiaspore i moram vam reci da su Bosanci veoma vrijedan narod,da su mnogi izasli i dosli van zemlje bez igdje icega i ponovo stali na svoje noge.Vecina ljudi je uspjela,manji dio populacije nije uspio...A gledam i u zemlji ,pogledajte da za vrijeme ove najvece hladnoce imali smo najmanji broj smrznuti i da je Bosna ,takva kakva je,sa veoma malim brojem beskucnika....Interesantno,zar ne...Sa takvom masinerijom,aerodrom i zeljeznica su bili brze ocisceni nego mnoge nase evropske zemlje.Interesantno,zar ne...
Nasim ljudima samo da je bolji malo standard,samo da im se da malo vise para,i mentalitet bi bio jos bolji.Jer merhametli smo mi ljudi,vecina...naravno,sebicnih i zli ljudi bilo je uvijek....Pa ih ima i Bosna...Sve najbolje o Bosanskom mentalitetu. :thumbup:
Ja se sav najezim kad procitam pocimlje
Dobro ba..nisi ti valjda profesor bosanskog????Niti sam ja na ispitu....opusti se ba...Pocimlje...hehhe... :)
Emi_Nevermind

#102 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Emi_Nevermind »

talić wrote:
Master_ wrote:
madner wrote:Bosanac kao neradnik je cista glupost, kada se ode vani onda se vidi reputacija naspram drugih. Dakle radin narod bez ikakve sumnje.
Naravno da su ljudi iz BiH jako vrijedan narod. Druga je stvar, što nemamo sistema. Pa naš čovjek mora mjesec dana raditi, kopati, sijati,... da bi mogao kupiti od Finca jedan mobitel, koji on izradi za par sati rada.

E to je već, nauka, to je ona oblast što nama svima fali.
Sistem nam je onakav kakav smo napravili isto kao što su nam političari onakvi kakve smo zaslužili.
Nije ni Fincima ni Nijemcima niko donio sistem nego su ga sami gradili. Rad ne znači samo fizički rad.
Lijeni smo da se obrazujemo, učimo, radimo, gradimo i uvjek tražimo neki lakši put, neku krivinu, prevaru.
Još nam je i dobro s obzirom na broj radnih sati po glavi stanovnika odlično živimo.
Ma bravo :thumbup: Bas tako, uvijek trazimo precicu, i to ne neku logicnu, normalu precicu (to svi rade!) vec neku tipa "da je meni vani da odem, eh TAD bih radio, tamo bih bar imao za sta itd.." Uvijek trazimo razloga zasto nesto nije ok, a NIKADA nije do nas samih, vec do nekog drugog. I svima je lakse nego nama. A u principu nam i nije toliko lose kao sto kazes, s obzirom na apatiju i na nedostatak inspiracije. Vani ljudi frcaju s posla ako se ne nasmjese, kod nas prodavacica mrzi da izadje iz zapusene sobice iza butika gdje kafenisu sa hanumama da bi te usluzila, gleda te, odpuhuje, gleda da te se rijesi, ako imas srece suti, ako nemas bude neprijatna. Ako dobijes losu hranu, niko ti se ne izvine, vec si naporan i dosadan, prevrnu ocima i daju ti neki neumjesan komantar. Da je kod nas tolika glad, toliki strah da ne izgubis posao, to se desavalo ne bi. Vani taj strah prevladava pa se svi smjeskaju po vazdan. Meni je opet ovdje najljepse, unatoc svemu, jer mi smo jedan divan, brizan, ZIV narod, pun duha, ali samo kazem da vecini ljudi nije stalo hoce li zadrzati posao, jer generalno ljudi djeluju kao da ih boli dupe da izivnete. A to da bi im bilo bolje vani bi klinac. Ko je radnik i saazljiv napravit ce nesto bilo gdje. I ko ne kuka- napravit ce mjesto sebi bilo gdje. Ko kuka samo trazi nacin da ne mora preuzeti nikakvu licnu odgovornost za svoju situaciju, i to je istina. Toliko od mene :D
kritichar

#103 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by kritichar »

Miss RX wrote: Sto mi je priroda jaca od razuma....hehhe...naravno,sta cu jace je od mene...emocije prevladavaju :-D
bio sam i ja, sve do jednom, dok se narav nije pokazala destruktivnom :roll:
Miss RX

#104 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Miss RX »

kritichar wrote:
Miss RX wrote: Sto mi je priroda jaca od razuma....hehhe...naravno,sta cu jace je od mene...emocije prevladavaju :-D
bio sam i ja, sve do jednom, dok se narav nije pokazala destruktivnom :roll:
Da te utjesim,svako grijesi....jer mi smo ljudi i nista vise....sve je ipak splet nekih okolnosti.Dodje to tako....svakome ne samo tebi.Ali,najveca je vrijednost kad se covjek spozna svoje greske.
gilbert

#105 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

I jesmo li postigli koncensuz sta je Bosanski Mentalitet ?
Emi_Nevermind

#106 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Emi_Nevermind »

Ja bih rekla mjesavina izmedju Master_je i MissRX :D
gilbert

#107 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

Znaci jos bez koncenzusa ali idemo u dobrom pravcu . :-D
Am'ir

#108 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Am'ir »

gilbert wrote:I jesmo li postigli koncensuz sta je Bosanski Mentalitet ?
NE! I izumrećemo ili će nas Gospodar pozvati ali nećemo postići koncenzus... biće vic jedne godine: Jedino je Chuck Noris skonto Bosanski Mentalitet
gilbert

#109 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

Dobar je Bosanski covjek samo ga vazda nesto tare , nikad mirna dana je omiljena izreka , pa je uvijek u nekoj defanzivi na oprezu . Boji se da neodskoci od sredine jer nije dobro biti prvi . Nemoj stranom nego onako pomalo sredinom je omiljeno pravilo.
Emi_Nevermind

#110 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Emi_Nevermind »

Bosanski_kralj wrote:Zajebancija/ šega/ zezancija! Samo nam je do toga. Bezbroj je nedaća koje su nas zadesile a prebrodili smo ih upravo na način da sve okrenemo na humor.

Također se o nama stiče dojam da smo neambiciozni, ne pucamo na visoko, zadovoljavamo se prosjekom, pa čak i ispod toga. Glavna rečenica, kada vidimo nekoga (bolesno) ambicioznog koji gleda kako da dodatno uveća svoje bogastvo, je: "Šta će mu to, na kraju će krepati ko i mi"
Grijesis.Glavna rečenica, kada vidimo nekoga (bolesno) ambicioznog koji gleda kako da dodatno uveća svoje bogastvo, je: Sve je on na nasoj muci zaradio, kriminalac jedan, izaci ce jednog dana sve na vidjelo, dok on gradi kuce mi nemamo sta jesti i kopamo po kontejnerima.

Druga alternativa je : lako je njemu, on ima stelu.

Jos jednom- ubjedjena sam da je glavna crta nasih ljudi to da nikad ne prihvataju svoju odgovornost ni za sta..Uvijek je nekom drugom bolje, i uvijek je neko drugi kriv. I to sto ne znamo cijeniti sta imamo, a imamo puno toga lijepog. Osim toga, drustvena norma je da ne mozete biti zadovoljni, jer to drustvo ne dopusta.
:bih:
muha_sa

#111 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by muha_sa »

AmirEmira wrote:
Bosanski_kralj wrote:Zajebancija/ šega/ zezancija! Samo nam je do toga. Bezbroj je nedaća koje su nas zadesile a prebrodili smo ih upravo na način da sve okrenemo na humor.

Također se o nama stiče dojam da smo neambiciozni, ne pucamo na visoko, zadovoljavamo se prosjekom, pa čak i ispod toga. Glavna rečenica, kada vidimo nekoga (bolesno) ambicioznog koji gleda kako da dodatno uveća svoje bogastvo, je: "Šta će mu to, na kraju će krepati ko i mi"
Grijesis.Glavna rečenica, kada vidimo nekoga (bolesno) ambicioznog koji gleda kako da dodatno uveća svoje bogastvo, je: Sve je on na nasoj muci zaradio, kriminalac jedan, izaci ce jednog dana sve na vidjelo, dok on gradi kuce mi nemamo sta jesti i kopamo po kontejnerima.

Druga alternativa je : lako je njemu, on ima stelu.

Jos jednom- ubjedjena sam da je glavna crta nasih ljudi to da nikad ne prihvataju svoju odgovornost ni za sta..Uvijek je nekom drugom bolje, i uvijek je neko drugi kriv. I to sto ne znamo cijeniti sta imamo, a imamo puno toga lijepog. Osim toga, drustvena norma je da ne mozete biti zadovoljni, jer to drustvo ne dopusta.
:thumbup:
sharafce

#112 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by sharafce »

individualno ne može...znači onako, globalno:

-naivni
-patrijarhalnih shvatanja
-dobrodušni
-mahalci
-pijanci
-lijepi fizički
-inadžije
-sa super smislom za humor
-emotivci
-pošten ili kriminalac, nema sredine
Last edited by sharafce on 23/02/2012 20:04, edited 1 time in total.
muha_sa

#113 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by muha_sa »

sharafce wrote:individualno ne može...znači onako, globalno:

-naivni
-patrijahalnih shvatanja
-dobrodušni
-mahalci
-pijanci
-lijepi fizički
-inadžije
-emotivci
molio bih te da mi ovo uvecano pojasniš :) šta znaci to mahalci :? obicno se na ovom forumu to pominje u negativnom kontekstu pa sam mislio posebnu temu otvorit o tim predrasudama al mi se ne da naprdivat na forumu vec mi lakše ovako priupitat :D
sharafce

#114 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by sharafce »

Pa, to je ti je riječ koja se može protumačiti na više načina, upravu si, ja sam mislila kao: vole druženje i bezazlenu pitku priču, sa blagim dodirnim tačkama i sa ogovaranjem :)
Eto, baš sam se potrudila da ti pojasnim šta sam mislila pod "mahalci", uglavnom: nije negativan kontekst
madner

#115 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by madner »

sinuhe wrote:Apsolutno nebitan podatak, taman da je i istina.
Kod price o mentalitetu je zapravo jako bitan. Genetske predispozicije igraju itekakvu ulogu, samo je to malo skakljiva tema odkako su prije 80 godina na osnovu tih predispozicija ljude slali u plinske komore.
ljubav_aha

#116 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by ljubav_aha »

Miss RX wrote:Definisati bosanski mentalitet pravo je umijece.Mislim da nas je Mesa Selimovic najbolje opisao.U onom dijelu knjige gdje pocimlje sa Kakvi su to ljudi Bosanci......Mislim da svi to znamo.Ja o bosanskom mentalitetu imam dosta pozitivno i visoko milsjenje.Naravno ,ni jedan narod nije idealan,kao i sve druge stvari,svi imaju svoje pozitivne i negativne strane.Svi smo produkt prvenstveno kuce pa okruzenja i cijelog sistema.
Ipak,mentalitet prijeratnog Bosanca i poslijeratnog Bosanca je razlicit.A to je i normalno ,jer poslijeratni Bosanac i ne moze biti vise isti poslije svega sto nam se izdesavalo,a kad pogledam ma odlicni smo i normalniji nego mnogi nasi susjedi ili komsije.
Pisem iz djiaspore i moram vam reci da su Bosanci veoma vrijedan narod,da su mnogi izasli i dosli van zemlje bez igdje icega i ponovo stali na svoje noge.Vecina ljudi je uspjela,manji dio populacije nije uspio...A gledam i u zemlji ,pogledajte da za vrijeme ove najvece hladnoce imali smo najmanji broj smrznuti i da je Bosna ,takva kakva je,sa veoma malim brojem beskucnika....Interesantno,zar ne...Sa takvom masinerijom,aerodrom i zeljeznica su bili brze ocisceni nego mnoge nase evropske zemlje.Interesantno,zar ne...
Nasim ljudima samo da je bolji malo standard,samo da im se da malo vise para,i mentalitet bi bio jos bolji.Jer merhametli smo mi ljudi,vecina...naravno,sebicnih i zli ljudi bilo je uvijek....Pa ih ima i Bosna...Sve najbolje o Bosanskom mentalitetu. :thumbup:
opet Mesa Selimovic :D :-)
gilbert

#117 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

madner wrote:
sinuhe wrote:Apsolutno nebitan podatak, taman da je i istina.
Kod price o mentalitetu je zapravo jako bitan. Genetske predispozicije igraju itekakvu ulogu, samo je to malo skakljiva tema odkako su prije 80 godina na osnovu tih predispozicija ljude slali u plinske komore.
Ma bilo je toga i u blizoj proslosti . :x
gilbert

#118 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

muha_sa wrote:
sharafce wrote:individualno ne može...znači onako, globalno:

-naivni
-patrijahalnih shvatanja
-dobrodušni
-mahalci
-pijanci
-lijepi fizički
-inadžije
-emotivci
molio bih te da mi ovo uvecano pojasniš :) šta znaci to mahalci :? obicno se na ovom forumu to pominje u negativnom kontekstu pa sam mislio posebnu temu otvorit o tim predrasudama al mi se ne da naprdivat na forumu vec mi lakše ovako priupitat :D
Halo ba ima nas koji se ponose svojim MAHALAMA , a to sto se koristi u kontekstu da su u mahalam zivjele hamse mahalasice udate za siromasen i primitivne ljude je nastalo od pokondirenih tikvi koje su smatrale ako nema privatne kuce u vidiku samo zgrade da su bolje od onih sto zive u kucama . A svaki haustor je bio mahala samo se malo bilo teze druziti na otvorenom , jedno je sjediti pred kanatima a jedno u stubistu .
ljubav_aha

#119 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by ljubav_aha »

muha_sa wrote:
AmirEmira wrote:
:thumbup:
naravno,u inostranstvu se tako nesto ne tolerise,probaj okriviti druge na radnom mjestu,bit ce belaja :D
fosil

#120 BOSANSKI MENTALITET

Post by fosil »

Mentalita Ultra :)
Samo pratim.
Emi_Nevermind

#121 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by Emi_Nevermind »

:-D

I Muha, bas mi je drago da smo opet na istoj tebi :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#122 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by KatarinaKosaca »

ljubav_aha wrote:
AmirEmira wrote:

naravno,u inostranstvu se tako nesto ne tolerise,probaj okriviti druge na radnom mjestu,bit ce belaja :D
Ma, neka se opet čuje na svakoj temi kako je kod nas u Ameriki.. :D
@AmirEmira... :thumbup:
gilbert

#123 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by gilbert »

KatarinaKosaca wrote:
ljubav_aha wrote:
AmirEmira wrote:

Ma crno nepitaj al bolje opet nego u Spaniji .
atko

#124 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by atko »

KatarinaKosaca wrote:
ljubav_aha wrote:
AmirEmira wrote:

@AmirEmira ovo mudro rece :thumbup: tako je 100%
@ljubav_aha takodje si u pravu ... dok se kod nas neko zove funkcioner u inostranstvu se kaze "odgovorna osoba za to i to"
@KatarinaKosaca ... inostranstvo je malo siri pojam od amerike ... bas si u zadnje vrijeme nesto natakarena specijalno na "amerikance" ako je neko iz BiH i trenutno zivi u USA pa nece pricat kako je u Bocvani ...

I ova tema bi se komotno mogla spojiti sa onom temom "da li je skandinavija buducnos planete" zato sto smo mi jedan reprezentativni primjerak mentaliteta koji za sve ima izgovor i opravdanje ... i uvijek neko drugi je duzan da nas vadi iz govana ... i mi uvijek tacno znamo kako bi izgledali kao uredjen sistem samo nam treba neko poput austrougarske da to realizuje ... jer oni su pametnim napredni i mocni i mi samo vidimo tu stranu medalje a ne vidimo tudji znoj i krv koja se prolije za taj boljitak ... kao sto je kod nas u ameriKi ;) :D
ljubav_aha

#125 Re: BOSANSKI MENTALITET

Post by ljubav_aha »

KatarinaKosaca wrote:
ljubav_aha wrote:
AmirEmira wrote:

Catherine of Bosnia HALLOO :lol:

citaj >>> INOSTRANSTVO :D ja sma zivjela u EU takodjer :-D
Post Reply