evo, ja ću da ti odgovorim. bosanski postoji jer postoje ljudi koji taj jezik tako zovu i smatrju ga svojim. taj jezik je institucionalno prihvaćen i jasno definiran. bosanski jezik je definisan teritorijom, danas državom, a ne političkom nacijom. takvih slučajeva ima kroz istoriju i nije ništa neobično.hajducka travica wrote:Koliko sam procitao postova od uvazenih diskutanata na moj post da ne postoji bosanski jezik.Niko nije odgovorio a ja evo sad ponovo pitam,kako moze postojati jedan jezik(ime) a da ne postoji narod koji se s njim sluzi/o kroz historiju.Kako neko moze tvrditi da ne postoje Bosanci a postoji njihov bosanski jezik.
Pozdrav i bez ljutnje![]()
![]()
cijela zbrka oko podjele bosanac/bošnjak postoji dugo, a rezultat je njemačkog izgovora bosanac - bošnjak. u 19. vijeku austro-ugari (kalaj) je koristio termin bošnjak i pokušao da nametne kao politički identitet svima u bih, i to je period kada termin bosanac pada u drugi plan. sa odustajanjem od bošnjaštva, posebno nakon propasti habzburške monarhije vraća se termin bosanac, a bošnjak opet ide u istoriju. u jugoslaviji smo opet bosanci, a tek početkom 90-tih sa zulfikarpašićem i filipovićem počinje ponovo da se koristi termin bošnjak, ali kao politička odrednica samo za muslimansko stanovništvo. ona postaje institucionalno prihvaćena 93. to je u najkraćem.
sada smo u jednoj apsurdnoj poziciji jer je vrlo moguće da zbog različitog izgovora istog, možemo doći u situaciju da nakon popisa dobijemo dvije nacije.