Bosanski jezik - sta je ispravno?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
¤ jelena ¤

#101 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by ¤ jelena ¤ »

Pojma nemam koji ,,genije'' je ovo napisao na forumu, ali nije ni bitno....uglavnom, kaže ovako:
Ovo vise nema smisla. Citam tekstove o rahmetli Halidu i ne mogu da vjerujem u kakav primitivizam smo usli. Znam da mozda sad nije vrijeme pisati o tome al nekad se mora poceti i mora se stati neznanju i glupostima kojima smo svakodnevno izlozeni. Dakle gospodo u svim tekstovima a i na ulici medju rajom i rodbinom se u slucaju smrti neke osobe sada kaze preselio. Dodje mi da placem i covjek ne moze biti bezobrazan i bezosjecajan ali tacno mi dodje da upitam pametnjakovice gdje se to ta osoba preselila. Da li na Grbavicu ili Pofalice? Jeli u pitanju novi stan ili kuca ili je podstanar. Dakle gospodo novinari i novokomponovani carsijaneri ne stidite se nasih adeta (obicaja) i nazovite to pravim imenom kako se uvijek govorilo. Dakle PRESELIO SE NA AHIRET se uvijek govorilo i tako se treba govoriti
Glupo, tj. tupo i naravno - netačno.

Naime, nikad se nije govorilo ,,PRESELIO SE NA AHIRET'', nego se uvijek govorilo: ,,Preselio na Ahiret'' ili samo ,,preselio''.

U ovom kontekstu glagol preseliti nije povratni, prijatelju. Kao što nema povratka sa Ahireta, tako nema ni povratne zamjenice ,,se'' u ovom ustaljenom izrazu. I nije to stvar nekakvog propisa, gramatičke ili pravopisne norme, nego je to tako jer ga je takvim oblikovala kolektivna svijest naroda i prenosila vijekovima s generacije na generaciju.

Divni su i rijetki ovakvi primjeri u jeziku kada se savršeno podudaraju jezičko osjećanje govornika (množina), jezička norma (po kojoj je ovaj oblik potpuno ispravan) i bogatstvo značenja tj. jezgrovitost izraza u datom kontekstu.

Zato neću pretjerati ako ovaj primjer nazovem jednim malim jezičkim biserom (i to u osnovnom značenju te riječi)

i stoga lijepo molim autora ovog citiranog posta da pomenuti biser ne blati svojom nepismenošću i zakržljalim jezičkim osjećanjem.

Naravno, pod uslovom da ovo pročita.

Ende.
Sanjarko

#102 Re: Bosanski jezik - sta je ispravno?

Post by Sanjarko »

Umro, preminuo ili preselio na Ahiret, ispravne sve tri verzije po meni naravno.
Post Reply