zlokruhovic wrote:
Ne možeš pisati "neznam" zajedno jer to je negacija sa prezentom glagola znati i to mora biti odvojeno.
Dok reč "nezanje" je imenica pa se piše zajedno.
nisi haman skonto moju poentu. moja poenta se moze obrazlozit i ovako i "neznam" i "neznanje" dolaze od iste osnove, nose neki zajednicki smisao ili znacenje, uslovno receno. isto kao sto "znam" i "znanje" dolaze od iste osnove. mozes i ovako razmislit. ako rijec "znanje" izvodimo od "znati" kako i od cega onda izvodimo "neznanje". po meni izvodimo od glagola "neznati"
moja je poenta upravo da to nije negacija sa prezentom glagola vec da je to prezent glagola. u ovom slucaju glagola koji je negativan sam po sebi, odnosno koji ima neagtivno znacenje tj glagola "neznati".
nasa gramtika je pod odredjenim uticajem njemackog jer su nasi prvi gramaticari tamo studirali i mislim da su oni vjerovatno pod uticajem njemackog gdje se negacija nicht pise odvojeno ( a sto je ok jer izmedju ima dr rijeci) skontali da i mi to trebamo tako.
ima i ovo
ako kazes sljedecu recenicu
ti si trebo reagovat a ne dopustiti to.
za ovu situaciju po meni "ne" treba ostat odvojeno jer je ovo "ne" dio konstrukcije recenice. ovdje je (izvrsena) radnja dopustanje.
ili sljedeci primjer
ti si trebao pustiti to a ne "nedopustiti" to.
ovdje je prvo "ne" odvojeno jer je dio kalupa kao gore, a drugo "ne" je dio smisla tj znacenja izvrsene radnje. a ta radnja je nedopustanje.
ili
"nedopustiti" to je nacin kako si trebao reagovat .
ovdje po meni treba bit skupa jer je (izvrsena)radnje nedopustanja.
samo da ne bi bilo zabune ne dizem ja nikakvu jezicku revoluciju. samo kazem da je ovo pogresno tj kolko god su "necu" il "nemati" jedna cjelina i jedan jedinstven smisao, isto tako je i "nepjevati" il neki dr glagol