Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#151 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Bosanac sa dna kace »

Josip wrote: Crvena Hrvatska je vladala do Albanije jedno vrijeme, znači li to da su C. Gora i Sjeverni djelovi Albanije ustvari Hrvatska?
Znači li da je Dubrovnik ili C. Gora ustvari Srbija jer su oni u jednom dijelu vladali njima?
sta ba kad?
nemoj se naljutit, malo humora nece skodit :lol: ;
CRNOGORSKO - BANATSKA SVADBA

ORIGINALNA PRIČA
Svadba u Banatu...Udaje se Jula za Crnogorca. Veliki sto u dvorištu, za stolom puno gostiju. Sa jedne strane stola sve Crnogorci, ima ih jedno dvadeset sa još 40 kg ordenja. Sve se to naglo ka stolu od težine.Sa druge strane stola sede Lale, lepi i debeli. Ustaje jedna starina, pridržava se štapom i počinje svoj govor:
- „Ova vaša Jula ima čast što ulazi u ovako slavnu familiju. Nas Blažo je sin palog borca, narodnog heroja, čiji je djed rašćeriv'o Turke na buljuke kod Mojkovca. A njegova sestričina, od Baja Stričevića njegovog šure snaja, što je pradjed njegove babe protjera Međedoviće, jer je njino pleme bilo spremno na sve. A njegova teta, što je onog Miljana, Dragorovog sina, što je na Durmitoru izda' strica Milića, e da .ebe oca izdajničkog, posjekla kano tikvu, a nu, vaša Jula treba da je srećna što ulazi u ovak'u slavnu familiju, tako da rečem...”

HRVATSKA VERZIJA
„Čuj, stari, pir ti bil vu ne'akvem Banatu! To ti je hrvatska Vojvodina, ne? Kaj me gledaš tak? Ti ne znaš povijest? Još je nadvojvoda Karlo, on ti je bil stanovnik totalno nepoželjan na ovom forumu isključivo zbog porekla! Kaj ne, još tisuću dvijesto pedeset i pete godine, potpisal vu Zagrebu dekret da je Vojvodina hrvatska zemlja! I bil ti je strašno lijep pir, za ne vjerovati, stari moj! I znaš kaj? Julina ti je majka Hrvatica! Je,je! Ozbiljno ti govorim! Ona ti je bila tak lijepa, bila ti je vu crvenoj haljini i bijeloj bluzi, prekrasno, kak šahovnica, ti bokca! A ženik, to ti moram posebno reć! On ti ni visok, tak, šlang bih rekel, sto postotni stanovnik totalno nepoželjan na ovom forumu isključivo zbog porekla!! Crnogorci su gorski Hrvati! Kaj? Ne slazeš se? Ti bokca, pa Boka Kotorska, to ti je bil Gospin Zaljev prije sto godina! Je, je, kaj ne znaš za Sabor vu Ninu, tisuću osamsto devedeset i pete godine? Pa ti niš ne znaš! Joj, pa glazba na piru! Oni su ti svirali stare gradske pjesme! Sve stare zagrebačke, stari moj, sve stare zagrebačke! Cetir'konja debela, jasu sve do Zagreba! Sinoć kad je pao mrak, pošla cura u Kiseljak! Osam tamburaša sa starog Maksimira!I još ti nekaj moram reć, stari moj! Sandžak je hrvatski! Nedvojbeno!!!”
Josip wrote:Znači li da je Dubrovnik ili C. Gora ustvari Srbija jer su oni u jednom dijelu vladali njima?
Srbi to i dan danas tvrde, samo politika je kurva, nikome nikada nije bila vjerna
Josip

#152 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

ja i tvrdim da ti predjeli koji su bili u sklopu te tzv. crvne Hrvatske nisu Hrvatska. Dok za razliku od mene pojedini tvrde da je Bosansko sve što je ikada bilo pod Bosnom. Onda je Dubrovnik Francuski jer su Francuzi njime vladali jedan period u vrijeme Napoleona.

ja sam također rekao da je Hercegovina bila samostalna prije nego što je ušla u sastav Bosanskog kraljevstva. To se dogodilo za vrijeme Stjepana II Kotromanića.
On Je teko od tada dio te kraljevine a ne znači to da je ona postala Bosna. to tvrditi .... ma to ne treba niti komentirati, to je van svake pameti.
Jazz_Junkie

#153 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Jazz_Junkie »

Tocno je da je Hum bio samostalan, sto znaci da ti po tome pripadas hercegovackoj, a ne hrvatskoj, naciji, Jozo. :D
matrix_tz

#154 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by matrix_tz »

Josip wrote:
ja sam također rekao da je Hercegovina bila samostalna prije nego što je ušla u sastav Bosanskog kraljevstva. To se dogodilo za vrijeme Stjepana II Kotromanića.
On Je teko od tada dio te kraljevine a ne znači to da je ona postala Bosna. to tvrditi .... ma to ne treba niti komentirati, to je van svake pameti.
1.nikad zahumlje nije bila država, samo kneževina, a ulaskom u bosansku kraljevinu postaje dio Bosne, zar je to sprono
2.ako ćemo tvoju "čudnu" logiku uzeti kao takvu, onda paralelno ni dalmacija, slavonija, istra s tim što su tek od 1918.te postale dio hrvatske(i to opet u okviru kraljevine SHS) NE ZNAČI TO DA SU ONE POSTALE HRVATSKA,
može ovako??
Josip

#155 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

matrix_tz wrote:
Josip wrote:
1.nikad zahumlje nije bila država, samo kneževina, a ulaskom u bosansku kraljevinu postaje dio Bosne, zar je to sprono
2.ako ćemo tvoju "čudnu" logiku uzeti kao takvu, onda paralelno ni dalmacija, slavonija, istra s tim što su tek od 1918.te postale dio hrvatske(i to opet u okviru kraljevine SHS) NE ZNAČI TO DA SU ONE POSTALE HRVATSKA,
može ovako??
navedeni teritori je bio jedna država recimo za vrijeme kralja Tomislava a nije teko od 1918. postao Hrvatska. Istina je da se prije nije zvala Hrvatska ali koja je to država prije nacionalnih preporoda. Pa ni Francuska nije od početka Francuska, ili recimo Njemačka. Od kada se to ona zove Njemačka? Znači li to da bi nju trebalo zvati Sveto Rimsko Carstvo njemačkog naroda?

A kada je Hercegovina ušla u krljevinu Bosnu ne znači da je ona prestala postojati pa ako ništa kao regija i da je ona postala Bosna i njeni stnovnici Bosanci. Ovo je stvarno smješna tvrdnja i ako bi ju netko pokušao proturiti za činjenicu trebalo bi se zapitati .....
Ako je Hercegovina ušla u to bosansko kraljevstvo zato jer je Bosna bila jač to znači da je postala dio bosanskog kraljevstva a ne da je postala Bosnom.
Onda recimo i Južni Tirol nije više Tirol nego je sada Lombardija ili Veneto samo zato što je sada dio Italije a ne više Austrije.
Oni nisu više Tirolci nego Lombardinci i tim sljedom i Talijani.
Je li takve teze zastupaš? Da li ti ovo ima smisla? Jer kako mi se čini to ti ima smisla pošto stalno to proguravaš!
Jazz_Junkie wrote:Tocno je da je Hum bio samostalan, sto znaci da ti po tome pripadas hercegovackoj, a ne hrvatskoj, naciji, Jozo. :D
Jazz u ovo vrijeme o kome raspravljamo jesu postojali Bošnjani i Hrvati i Franci i Bizantinci i ...... ali nijedna od tih skupina nije bila nacija. jeste imala odlike nacije ali nije bila nacija. Nacije su nastale punooo poslije. U vrijeme nacionalnih preporoda. E sada koja bi skupina u što evoluirala to ne zna niti vidovita Đemila. Tako da ja podrijetlom jesam Hercegovac a ti Hercegovci od kojih ja vučem podrijetlo su bili i jesu najsličniji sa Dalmatincima, Slavoncima, .. a svi su oni evoluirali u Hrvate pa je logično da sam i ja evoluirao u Hrvata.
matrix_tz

#156 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by matrix_tz »

Josip wrote:
navedeni teritori je bio jedna država recimo za vrijeme kralja Tomislava a nije teko od 1918. postao Hrvatska. Istina je da se prije nije zvala Hrvatska ali koja je to država prije nacionalnih preporoda. Pa ni Francuska nije od početka Francuska, ili recimo Njemačka. Od kada se to ona zove Njemačka? Znači li to da bi nju trebalo zvati Sveto Rimsko Carstvo njemačkog naroda?

A kada je Hercegovina ušla u krljevinu Bosnu ne znači da je ona prestala postojati pa ako ništa kao regija i da je ona postala Bosna i njeni stnovnici Bosanci. Ovo je stvarno smješna tvrdnja i ako bi ju netko pokušao proturiti za činjenicu trebalo bi se zapitati .....
Ako je Hercegovina ušla u to bosansko kraljevstvo zato jer je Bosna bila jač to znači da je postala dio bosanskog kraljevstva a ne da je postala Bosnom.
Onda recimo i Južni Tirol nije više Tirol nego je sada Lombardija ili Veneto samo zato što je sada dio Italije a ne više Austrije.
Oni nisu više Tirolci nego Lombardinci i tim sljedom i Talijani.
Je li takve teze zastupaš? Da li ti ovo ima smisla? Jer kako mi se čini to ti ima smisla pošto stalno to proguravaš!
Jazz_Junkie wrote:Tocno je da je Hum bio samostalan, sto znaci da ti po tome pripadas hercegovackoj, a ne hrvatskoj, naciji, Jozo. :D
Jazz u ovo vrijeme o kome raspravljamo jesu postojali Bošnjani i Hrvati i Franci i Bizantinci i ...... ali nijedna od tih skupina nije bila nacija. jeste imala odlike nacije ali nije bila nacija. Nacije su nastale punooo poslije. U vrijeme nacionalnih preporoda. E sada koja bi skupina u što evoluirala to ne zna niti vidovita Đemila. Tako da ja podrijetlom jesam Hercegovac a ti Hercegovci od kojih ja vučem podrijetlo su bili i jesu najsličniji sa Dalmatincima, Slavoncima, .. a svi su oni evoluirali u Hrvate pa je logično da sam i ja evoluirao u Hrvata.
nikad bolan hrvatska nije prešla cetinu ni drinu, a ne znam zašto spominješ uopšte tomislava, izgleda da ti nemaš pojma o istoriji, najveća je bila hrvatska za vrijeme Krešimira IV(1058-1074) kad se prostirala do drine i NERETVE, i to je bilo jedno 10tak godina, beznačajno, kao i period kad je tvrtko vladao do zadra
Image
Image

ko priča bolan o nacijama, to je evolutivni termin uveden od 19tog vijeka, ali prije su postojali narodi koji su evolirali u nacije
ja i ne tvrdim da su neretljani, zahumljani postali bošnjani niti da je neretvanska krajina i zahumlje postali bosna kad je 200 godina bosna vladala njima
te teze se upravo drže srpski i hrvatski nacionalisti, o tome već postirao, pročitaj ponovo
Josip

#157 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

sa tobom se nema smisla argumentirati!
Hrast

#158 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Hrast »

Josip wrote:sa tobom se nema smisla argumentirati!

Josipe, sta ti ustvari tacno zelis da kazes? Mozes li to sazeti u nekoliko recenica?
matrix_tz

#159 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by matrix_tz »

Hrast wrote:
Josip wrote:sa tobom se nema smisla argumentirati!

Josipe, sta ti ustvari tacno zelis da kazes? Mozes li to sazeti u nekoliko recenica?
dobro te čovjek pita, šta u sstvari ti želiš da kažeš i dokažeš
pokazao sam ti matični prostor hrvata i hrvatske DRŽAVE te "širenje"-nametanje vlasti drugim susjednim prostorima
Image
Image
Last edited by matrix_tz on 15/02/2009 14:29, edited 1 time in total.
matrix_tz

#160 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by matrix_tz »

A EVO MATIČNA BOSNA I ŠIRENJE BOSNE

Image
Image
Josip

#161 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

pa gore meni postavljena pitanja sam ja tebi već postavio.
jer ti si tvrdio da je Hercegovina ustvari Bosna i da smo mi ustvari Bosanci ili Bošnjaci a ne nacionalno Hrvati a regionalno Hercegovci.
Hrast

#162 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Hrast »

Josip wrote:pa gore meni postavljena pitanja sam ja tebi već postavio.
jer ti si tvrdio da je Hercegovina ustvari Bosna i da smo mi ustvari Bosanci ili Bošnjaci a ne nacionalno Hrvati a regionalno Hercegovci.

Vi jeste nacionalno Hrvati, regionalno Hercegovci..nema dileme. Samo ste Hrvati tek tamo negdje od kraja 19. vijeka - i tu nema dileme. Do tad tvoji preci nisu ni znali sta je Hrvatstvo a kamoli da bi ga prakticirali. Isto vazi i za bosanske Srbe koji su se posrbili malo ranije. Postali ste takoreci petokolonasi vlastite domovine. A Bosnjaci? Bosnjaci nisu nista bolji, i oni su se kroz proces islamizacije (trajalo negdje oko dvjestotinjak godina) manje vise "poturcili", samo njihova sreca/nesreca je to sto nemaju rezervnu domovinu, pa kad su Turci isparili poce polako reaktiviranje bosanskih tradicija, tradicija koje se u neku ruku i jesu substrukturno odrzavale i u osmansko doba, samo tada nisu uspjele da zbace sa sebe breme osmanskog binarizma i pripadnosti internacionalnom ummetu u okviru Osmanskog carstva.

Ni jedni, ni drugi, a ni treci nemaju sustinski mnogo veze sa onim narodom koji je Bosnu naseljavao prije Osmanlija. Osim naravno cinjenice da ni tada u Bosni nije bilo religioznog jedinstva, jedinstva koje bi se kroz gradjanske, nacionalne pokrete kasnije transformiralo u nacionalno. Ipak Bosnjaci (zbog gore navedene cinjenice) imaju najbolje sanse da u buducnosti postanu neka vrsta naslijednika stare bosanske tradicije, iako to sustinski ustvari nisu.
Josip

#163 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Josip »

@hrast

sačuvaj nas Bože takve znanosti o povjesti.
Hrast

#164 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Hrast »

Josip wrote:@hrast

Naravno, pogotovo ako se furamo na teorije o "Hrvatstvu cilog svita od stoljeca sedmog". Ako nemas nista konkretno reci onda prosto odjebi (ne znam kako se to na vasem lipomu hrvatskomu govoru kaze pa moram ovako, prostacko bosanski).
matrix_tz

#165 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by matrix_tz »

da imalo poznaješ istoriju, zano bi da tvoji pretci nisu hrvati (ako već nisu doselili sa prostora matične hrvatske) jer hrvati nikad nisu prešli cetinu
tvoji preci mogu biti ili neretljani ili zahumljani, zavisno iz kojeg si mjesta, čini mi se da si rekao grude,
i dobro ti kaže čovjek, hrvatstvo sse javlja na području bosne tek od 19tog vijeka
a bilo tebi drago ili ne, BOSNA je bila sve do mora, od boke kotorske do zadra u vrijeme tvrtka
a zasigurno 200 godina vladala čitavom dalmacijom, od splita do dubrovnika :thumbup:
jebiga, mogu shvatit da vama hercegovcima to ne godi
ali to su istorijski fakti :zoka:
osa

#166 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

Hrast wrote:

Vi jeste nacionalno Hrvati, regionalno Hercegovci..nema dileme. Samo ste Hrvati tek tamo negdje od kraja 19. vijeka - i tu nema dileme. Do tad tvoji preci nisu ni znali sta je Hrvatstvo a kamoli da bi ga prakticirali. Isto vazi i za bosanske Srbe koji su se posrbili malo ranije. Postali ste takoreci petokolonasi vlastite domovine. A Bosnjaci? Bosnjaci nisu nista bolji, i oni su se kroz proces islamizacije (trajalo negdje oko dvjestotinjak godina) manje vise "poturcili", samo njihova sreca/nesreca je to sto nemaju rezervnu domovinu, pa kad su Turci isparili poce polako reaktiviranje bosanskih tradicija, tradicija koje se u neku ruku i jesu substrukturno odrzavale i u osmansko doba, samo tada nisu uspjele da zbace sa sebe breme osmanskog binarizma i pripadnosti internacionalnom ummetu u okviru Osmanskog carstva.

Ni jedni, ni drugi, a ni treci nemaju sustinski mnogo veze sa onim narodom koji je Bosnu naseljavao prije Osmanlija. Osim naravno cinjenice da ni tada u Bosni nije bilo religioznog jedinstva, jedinstva koje bi se kroz gradjanske, nacionalne pokrete kasnije transformiralo u nacionalno. Ipak Bosnjaci (zbog gore navedene cinjenice) imaju najbolje sanse da u buducnosti postanu neka vrsta naslijednika stare bosanske tradicije, iako to sustinski ustvari nisu.
jedini narod koji u bih njeguje stare bosanske tradicije su hrvati, njegovanje tih tradicija kod bošnjaka nije nikad postojalo, bošnjačke tradicije se vežu isključivo za turke, islam i njihov uticaj na bih.
Jazz_Junkie

#167 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Jazz_Junkie »

Josip wrote: Jazz u ovo vrijeme o kome raspravljamo jesu postojali Bošnjani i Hrvati i Franci i Bizantinci i ...... ali nijedna od tih skupina nije bila nacija. jeste imala odlike nacije ali nije bila nacija. Nacije su nastale punooo poslije. U vrijeme nacionalnih preporoda. E sada koja bi skupina u što evoluirala to ne zna niti vidovita Đemila. Tako da ja podrijetlom jesam Hercegovac a ti Hercegovci od kojih ja vučem podrijetlo su bili i jesu najsličniji sa Dalmatincima, Slavoncima, .. a svi su oni evoluirali u Hrvate pa je logično da sam i ja evoluirao u Hrvata.
Pa o tome i ja cijelo vrijeme govorim. Danasnja narodna imena su u srednjem vijeku nosile samo elite.
Jazz_Junkie

#168 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Jazz_Junkie »

matrix_tz wrote:

da imalo poznaješ istoriju, zano bi da tvoji pretci nisu hrvati (ako već nisu doselili sa prostora matične hrvatske) jer hrvati nikad nisu prešli cetinu
tvoji preci mogu biti ili neretljani ili zahumljani, zavisno iz kojeg si mjesta, čini mi se da si rekao grude,
i dobro ti kaže čovjek, hrvatstvo sse javlja na području bosne tek od 19tog vijeka
a bilo tebi drago ili ne, BOSNA je bila sve do mora, od boke kotorske do zadra u vrijeme tvrtka
a zasigurno 200 godina vladala čitavom dalmacijom, od splita do dubrovnika :thumbup:
jebiga, mogu shvatit da vama hercegovcima to ne godi
ali to su istorijski fakti :zoka:
Covjek ti je objasnio zasto je Hrvat. Nakon nacionalnog preporoda je hrvatstvo zahvatilo i BiH i danas je to realnost. Ne trebas djaba trositi energiju na dokazivanja suprotnog, a iovako si pogresno poceo, bacajuci nacionalnu svijest u srednji vijek. Tu ti je Elektricni leptiric vec sve lijepo objasnio.
Hrast

#169 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:

jedini narod koji u bih njeguje stare bosanske tradicije su hrvati, njegovanje tih tradicija kod bošnjaka nije nikad postojalo, bošnjačke tradicije se vežu isključivo za turke, islam i njihov uticaj na bih.
Da, pod predznacima sahovnice. To po meni nema veze sa njegovanjem bosanskih tradicija. Sto se Bosnjaka tice, napisao sam vec sta mislim, stav dosta Bosnjaka nije pozitivan po tom pitanju, ali cinjenica je da ih sama nemogucnost oslanjanja na tradicije susjednih drzava predisponira za naslijedstvo tradicija bosanske drzave.

To se u neku ruku kosi sa islamom jer je za muslimane obicno nevazno sta je bilo prije islama ali je sama historijska situacija u doba osmanske vladavine bila uveliko nepovoljnija za prakticiranje i njegu bosanskih tradicija nego sto je sad, ali se u Bosni uprkos tome unutar sheme osmanskog binarizma (pripadnost islamu i turskoj etnickoj skupini), preciznije: ispod njegovog povrsinskog sloja, konstituisao substrukturni bosanski feudalni binarizam koji je (sada pod muslimanskom fizionomijom) evocirao binarizam srednjovjekovne bosanske drzave, sa priblizmo istom ili sasvim slicnom strukturom oba faktora binarizma: ista etnogenetska osnova zajednice u njenoj klasnoj konstituciji feudalne nadredjenosti i feudalne podredjenosti i troclani sastav konfesionalne pripadnosti, u kome je u odnosu na srednjovjekovnu bosansku drzavu jedan clan izmijenjen: mjesto "bogumilstva" (posto jos nije u potpunosti razjasnjeno da li je Crkva bosanska bila bogumilska ili ne stavljam pod navodnike) zauzela muslimanska vjera. Ova cinjenica u svijesti epohe, prije svega u klasnoj svijesti muslimanskih feudalaca, stvorila je pojednostavljenu predstavu o "bogumilskom" porijeklu bosanskih muslimana.

Novi religijski faktor (islam) je bio dovoljno jak da stvori osnovu za promjene u njihovom etnickom bicu, ali jnedovoljno snazan da razori izvornu bazu tog bica. To je doslo do izraza u formiranju pomenute bosanske substrukture. Islamska mitizacija drustvenog bica bosanskih muslimana nije unijela u konstituciju tog bica prevalenciju islamskog univerzalizma i univerzalnosti muslimanskog zajednistva koji bi kod njih potisli smisao za sekularnu predstavu historije i svijeta i osjecanje etnogenetske povezanosti i zajednistva sa sredinom iz koje su proizisli i u kojoj su zivjeli.

Bosanski feudalci su se nalazili dakle u dvostrukom polozaju (s jedne strane pripadnost osmanskom binarizmu a s druge strane evociranje bosanskog substrukturnog binarizma). S jedne strane, oni substrukturni bosanski binarizam zasnivaju po obrascu binarizma bosanske srednjovjekovne drzave: na istoj etnogenetskoj osnovi prvog faktora tog binarizma i troclanoj konstituciji drugog faktora tog binarizma. S druge strane, bosanski muslimanski feudalci, kao nosioci substrukturnog binarizma, pored tog bica nose u sebi bice osmanskih feudalaca i ponasaju se unutar tog substrukturnog binarizma potpuno na liniji osmanske ideologije provodjenja vjerske diskriminacije kao sredstva ponacane klasne eksploatacije. U tom svijetlu, odrzavanje predstave o ´"bogumilskom" porijeklu bosanskih muslimana pojavljuje se kao sredstvo da se ovaj protivrjecan polozaj bosanskih muslimanskih feudalaca prevazidje. To premostavanje omogucuje cinjenica da je "bogumilstvo" bilo jedna konfesija koja je bila dokrajcena i iscezla pod osmanskog vlascu. Ovakav stav nije mogao sprijeciti distanciranje bosanskih muslimana (mislim na muslimane bosanskog ejaleta) od krscanske proslosti koje se, zahvaljujuci pojacanim napadima katolicke Srednje Evrope, jos i inteziviralo jer je djelimicno veoma ozbiljno bila ugrozena i fizicka egzistencija bosanskih muslimana, ali je bio sasvim dovoljan da opravda i legitimira ekspanziju protiv katolicke Ugarske (a time i Hrvatske jer je ona u to doba bila dio Ugarskog Kraljevstva), pri kojoj su bosanski muslimani igrali vaznu ulogu (osvajanje Slavonije: uspostavljanje Pakrackog i Pozeskog sandzaka), jer je katolicka Ugarska ugrozavala ne samo samostalnost bosanske srednjovjekovne drzave, vec i samostalnost njene crkve, Crkve bosanske.
Diese Auffassung konnte aber nicht die Distanzierung der Muslime von der christlichen Vergangenheit verhindern, die sich dank der verstärkten Angriffe des katholischen Mitteleuropa intensivierte, das zeitweise ernsthaft die Existenz der Muslime Bosniens bedrohte. Die so genöhrten Ressentiments reichten aber aus, um die Expansion gegen das katholische Ungarn zu rechtfertigen und zu legitimieren453, an der bosnische Muslime in hohem Maße beteiligt waren – schließlich war es das katholische Ungarn, das die Existenz der eigenen Kirche wie der staatlichen Selbstständigkeit Bosniens im Mittelalter dauernd bedrohte.
Smail Balic, Das unbekannte Bosnien, Wien 1992, str. 97.

Tako da je za bosanske muslimane islam bio djelimicno i "reanimacija" nacionalnih snaga. U duhu takve ideologije sve je dosljedno i sve je u redu: islam zauzima mjesto nestale "bogumilske" zajednice, kao progonjene i diskriminirane herezije, od strane katolicanstva, ali i pravoslavlja (poznati su progoni bosanskih "krstjana" od strane katolicke crkve i predzadnjeg bosanskog kralja Stjepana Tomasa koji je ocekivao pomoc katolicke Evrope protiv Osmanlija, opsirnije kod: Pejo Coskovic, Crkva Bosanska u XV. stoljeću. Sarajevo 2005.), i taj odnos, u inverznom smjeru, totalizuje u vidu osmanske verzije diskriminacije prema katolicima i pravoslavnim

Ovakva situacije nebi bila moguca da Osmanlije nisu uspostavili Bosanski ejalet. Objasnjenje uspostavljanja Bosanskog ejaleta vojno-strateskim potrebama osmanske drzave izaziva pitanje o tome zasto Osmanlije u historiji svoga zavojevanja na Balkanu nisu iz strateskih potreba, osobito u teskoj borbi sa Madjarima, cesto pomaganim evropskim krstasima, u drugoj polovini 15. vijeka i prvim decenijama 16. vijeka, nigdje uspostavili vece vojno-administrativne cjeline koje bi se podudarale sa teritorijama bivsih balkanskih drzava, na primjer u Bugarskoj ili Srbiji. U zemljama sa etnicki i vjerski homogenim stanovnistvom stvaranje ejaleta ciji bi se teritorij podudarao sa zemljama bivsih srednjovjekovnih drzava predstavljalo bi za pokorene narode ozivljavanje reminisencija na njihovu nekadasnju drzavnost, od cega su Osmanlije najvise zazirali. Iz recenog proizilazi da su Osmanlije uspostavljanjem bosanskoj ejaleta radi zadovoljenja svojih vojno strateskih potreba bili svjesni da stvaraju vojno-administrativnu cjelinu koja se, uglavnom, podudarala sa teritorijem jedne bivse balkanske drzave. Za razliku od ostalih balkanskih zemalja, sa izuzetkom Albanije, Bosna nije imala vjerski homogeno stanovnistvo, a takvo stanje nije izmijenjeno ni masovnom islamizacijom koja je uslijedila pod osmanskom vlascu. Ta islamizacija bila je dovoljno siroka da se, radi potreba osmanske drzave, mogla u osmansko-muslimanskoj verziji eksploatisati tradicija srednjovjekovne bosanske drzave, ali nedovoljno sveobuhvatna da bi se stvorila vjerski homogene populacija kao nosilac tradicija srednjovjekovne bosanske drzave. Tako je pri stvaranju bosanskog ejaleta doslo do izraza manipulisanje i relijijom ali i religijskim mitom.

Moramo konkretizirati ovo gore navedeno eksploatisanje tradicija srednjovjekovne bosanske drzave od strane Osmanlije putem stvaranja bosanskog ejaleta. Dva duga rata u 17. vijeku, neuspjesan Kandijski rat i katastrofican Becki rat, nisu doveli do gubitka osnovnih maticnih cjelina bosanskog teritorija, au 18. vijeku, kada se osmanska moc nalazila na rapidnoj inklinali, Bosna je uspjesno branila svoje granice. Kako? Sasvim jednostavno, dok su svi ostali posjedi Osmanlija sjeverno od Save i Dunava "pali sapatom" u Bosni su se muslimani borili ne samo za Sultana vec uglavnom za vlastiti opstanak! Braneci sebe i Bosnu, branili su automatski i carstvo. Imamo primjere po kojima se veoma jasno vidi uloga bosanskih muslimana u odbrani Bosne, npr. Dubicka bitka ili bitka kod Banjaluke, kada su manje vise oslonjeni sami na sebe jer se osmanska vojska uveliko povukla izbacili porazili austrijske trupe.
Na povrsini historijskih tokova izgledalo je da substrukturni bosanski binarizam neprestano jaca, da se relacija izmedju njega i binarizma osmanske drzave okrece u njegovu korist. Iluzonrnost takvog historijskog toka na koji su se oslanjali bosanski feudalci potvrdili su dogadjaji u 3. deceniji 19. vijeka. Pokusaj Husein-kapetana Gradascevica da, suprostavljajuci se reformnim modifikacijama feudalizma, substrukturni bosanski binarizam prevede u status autonomnog bosanskog binarizma propao je zbog svoje promasene anatomije i svoje uraslosti u bice osmanske drzave - a najvaznija komponenta tog osmanskog bica, binarizma, je kao sto znamo bio islam (bar kad se radi o onome sto je bosanske feudalce vezalo za kalifat).

Tako se Bosnjaci i dan danas nalaze nekako izmedju islama, onog univerzalnog po kojem ti je svaki musliman na svijetu srodniji od bosanskog Hrvata ili Srbina, i te nekakve privrzenosti Bosni i njenim tradicijama. U proslom ratu se dao primjetiti ovaj fenomen, uz zastave sa polumjesecom se nasla zastava na kojoj se nalazio grb Kotromanica. Kako god, Bosnjaci bar na neki nacin prakticiraju njegovanje tradicija bosanske srednjovjekovne drzave, dok su Hrvati i Srbi iz BiH u vrh glave u stanju da navedene tradicije posmatraju isljkucivo iz ugla susjednih drzava. Tako Bosna, pa i ona u srednjem vijeku, postaje samo privjesak Hrvatske i Srbije. Nikad se ljiljani nisu mogli uociti kod VRS-a ili HVO-a, pa cak ni prije sukoba ARBiH vs HVO!
osa

#170 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by osa »

džaba sva ta tirada, svetinje srednjevjekovne bih države štuju danas kao i oduvijek jedino hrvati, bobovac, kraljeva sutjeska, katarina, tvrtko vjera, imena itd.itd. sve to se veže samo i isključivo za današnje bih hrvate i to slave i poštuju jedino bih hrvati.
Hrast

#171 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Hrast »

osa wrote:džaba sva ta tirada, svetinje srednjevjekovne bih države štuju danas kao i oduvijek jedino hrvati, bobovac, kraljeva sutjeska, katarina, tvrtko vjera, imena itd.itd. sve to se veže samo i isključivo za današnje bih hrvate i to slave i poštuju jedino bih hrvati.
Stujete vi moj ***************, zakacili ste sahovnice i mislite da na taj nacin stujete. Na taj nacin se ne stuju tradicije bosanske drzave nego se bosanskoj drzavi naknadno priljepljuju hrvatski pradznaci.

Kakve veze sahovnica ima sa bosanskom srednjovjekovnom drzavom?

post editovan zbog neprimjerenog jezika
Van Halen

#172 Re: Bosanski Hrvati ipak najautohtoniji.

Post by Van Halen »

osa wrote:
Hrast wrote:

Nekad bilo,sad se samo povremeno spominjalo, i to uglavnom sa tvoje strane. Možeš vidjeti na ovom forumu koliko raje veliča Bosnu,a koliko tamo neku Tursku.
Post Reply